Гласуването невъзможно: властта може да остави хиляди без право да избират заради COVID-19

Гласуването невъзможно: властта може да остави хиляди без право да избират заради COVID-19

© ReutersАко парламентарните избори бяха днес, общинската и изборната администрация трябваше да осигурят подвижни секции за гласуване на близо 45 хил. души, изолирани в домовете си заради COVID-19. Ако се вярва на прогнозите, че в истинския изборен ден след три седмици започналата нова вълна на заразата ще е в пика си, броят на нуждаещите се от подвижна урна рязко ще се увеличи и дори е възможно да се удвои. Читатели, които ще гласуват с подвижна избирателна кутия заради COVID-19, могат да ни пишат на редакционната поща [email protected]


Още при приемането му "на пожар" от управляващите безпрецедентното по мащаб гласуване на хора под карантина се очертаваше като огромно изпитание пред изборния процес в страната. С наближаването на вота вече изглежда все по-вероятно то да се провали заради невъзможността на властите да го обезпечат. А цената на неуспеха му ще е ограничаването на неизвестен (засега) брой хора от конституционното им право да избират народни представители. И това без да се брои, че при невъзможност да осигури гласуването държавата практически ще принуди граждани да не изпълнят задължение, което им и вменила със закон.


Един (не)предвидим проблем


Решението поставените под карантина заради COVID-19 да гласуват с подвижни избирателни кутии беше прието по спешност в края на януари, като управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" отказа дори да обсъжда предложенията на други формации за гласуване по пощата, "зелени коридори" за заразените и т.н.
Промяната беше прокарана през закона за извънредното положение заради нежеланието на ГЕРБ да "отвори" за поправка Изборния кодекс, което щеше да даде възможност да се внесат предложения за изменения и на други изборни правила. По това време средният дневен брой на новорегистрираните случаи коронавирус в България беше около 550 души.


Месец и половина по-късно заразените са пет пъти повече и продължават да растат. А осигуряването на гласуването изисква сложна логистика: хиляди членове на комисии за обиколки по домовете и на кутии, обезпечаване на транспорт, максимално ефективни маршрути и мерки за запазване на здравето на участващите във вота. Според изборни експерти това гласуване е обречено поне по два причини: до последния момент няма да е известно колко точно хора ще поискат да пуснат бюлетина, а след това вероятно няма да има достатъчно ресурс за осигуряване на гласуването им.


Кой има право на подвижна урна


Според действащите в страната правила срещу разпространението на коронавируса има две категории хора, на които е забранено да напускат дома си:

изолираните (отчитат се като "активни случаи") - хората с положителен тест за SARS-CoV-2


карантинираните - които са били в контакт с доказано заразен, но още не е известно дали са инфектирани, както и завърналите се от чужбина


Към 17 март двете групи - по данни на Единната информационна система - наброяват почти 100 хил. души: 47 173 aктивни случая и 52 095 под карантина. Ако отговарят на другите условия за гласуване (да са пълнолетни, да не са под запрещение и да не излежават присъда) те имат право да гласуват извън изборните секции. Същото могат да направят и хората с увреждания, както и настанените в болници, но по друг ред.


За колко избиратели става дума


Изчислението - с всички уговорки за неизвестностите около развитието на COVID пандемията и нагласите на избирателите да гласуват с подвижна избирателна секция, показва, че при 100 хил. поставени в изолация и под карантина броят на гласуващите вероятно ще е около 43 хил. Сметката е направена, като се вземе предвид, че приблизително 20% са непълнолетни и нямат право на глас (това е делът от населението под 18 г. възраст) и се приложи 54 процентната избирателна активност от парламентарните избори през 2017 г.


Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук


Ако се оправдаят прогнозите на математика на Националния оперативен щаб Николай Витанов в края на март да има 65 - 70 хил. активни случаи, то за 4 април властите трябва да готови да осигурят гласуване на 56 - 60 хил. души, и то при условие че всеки заразен има само по един контактен под карантина, което е много малко вероятно.


За Цветозар Томов, социолог с дългогодишен опит в наблюдението на избори и бивш член на Централната избирателна комисия (ЦИК), това е доста оптимистичен сценарий.

Според него изборната администрация трябва да е подготвена да осигури възможност за гласуване на поне 100 хил. болни от COVID-19 и под карантина, именно заради неизвестностите около развитието на пандемията и избирателната активност
"Цялата работа с подвижните секции е измислена, за да се избяга от начина, по който можеше този проблем да бъде решен", смята Томов и изброява други три възможни решения: да се допусне дистанционно гласуване, да се приеме втори изборен ден или да се направят специализирани секции за заразени и карантинирани.


Твърде важният човешки фактор


При голям брой желаещи да гласуват логистиката сериозно се утежнява, тъй като това означава много изборни секции и още повече хора, които да съставят изборните комисии.


"Дневник" не успя да получи от ЦИК официална статистика колко са били подвижните секции на парламентарните избори през 2017 г., но според данни на неправителствената организация "Институт за развитие на публичната среда" те са били 185 и с тях са гласували общо 5 549 души. Това прави средно по 30 гласували в подвижна урна. Същото число адреси, които комисията може да обиколи за ден, споменава в изказванията си и говорителят на ЦИК Таня Цанева.


Това означава, че при 43 хил. гласоподаватели ще са нужни над 1400 подвижни избирателни секции. По сметките на Цветозар Томов за 100 хиляди избиратели и ако всички са на различни адреси, ще трябват 3300 секции.


Всяка подвижна избирателна секция се състои от не по-малко от трима членове, което при двата посочени варианта означава да се осигурят между 4 хил. и 10 хил. души. В идеалния вариант те трябва да са ваксинирани срещу COVID-19 или вече да са преболедували. Засега властите не дават официални данни колко от членовете на изборната администрация са получили първа доза в кампанията по имунизиране, която приключи на 12 март.


Допълнително затруднение идва от неизвестността на колко адреса са разпределени заразените с коронавирус и карантинираните: на едно място може да има няколко души, но може и да е само един избирател и това утежнява прогнозите за нужното за гласуване време. Не се знае също какво ще се предприема, ако някой от членовете на комисии се окаже положителен за коронавирус.


Как се заявява подвижна урна


Заявленията (приложение в края на решението на ЦИК) се подават до кметовете на общини, райони и кметства. Заради забраната за напускане на дома ЦИК е определила четири начина за това:

- попълнено от гласоподавателя и подадено в общината от пълномощник
- попълнено и подадено в общината от пълномощник (и в двата случая пълномощното е в свободен текст и не се заверява нотариално)
- изпратено по имейл, като не се изисква електронен подпис
- електронно заявление през електронна платформа, ако общинската администрация има такава
Общината трябва да направи проверка в здравните регистри дали заявилият се действително има право на това. Одобрените за мобилна урна се очаква да получат потвърждение по телефона или по имейл.


След това администрацията трябва да заличи заявилите да гласуват с подвижна секция от списъците за гласуващи по постоянен или настоящ адрес. Това според Цветозар Томов ще създаде още един непредвиден от ЦИК проблем: неяснота как ще се постъпи с хората, засегнати от COVID-19, които не са подали заявления за гласуване. "Ако те бъдат извадени от избирателните списъци с презумпцията, че не би трябвало да напускат дома, ще им бъдат отнети избирателните права, а няма, и не може да има, законова възможност някой да отнеме изборните права на човек заради това е болен или карантиниран", обяснява Томов.


Ако обаче не бъдат заличени, ще се разчита единствено на съвестта им да не напускат дома си заради риска от разпространяване на заразата. "Какъв ще е ефектът върху епидемията от изборния ден ще разберем десетина дни след него", заключава той.


И всичко в последния момент


Най-сложната част от осигуряването на гласуването с подвижна урна ще е късното уточняване на участващите в процеса хора - броят на желаещите да гласуват ще стане известен в последния момент преди изборите, а едва след него ще може да се определи броят на членовете на секционните комисии.


Според решение на ЦИК

срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижна секция е от 24 март до 31 март
Срокът е определен, за да се даде възможност на администрацията да организира подвижните секции и означава, че поставените в изолация или под карантина в последните три дни преди изборите няма да могат да гласуват.


Секция се образува, ако има най-малко 10 заявления за това. Хората, които не живеят на постоянния си адрес, пък трябва до 20 март да са подали друго заявление за гласуване по настоящ адрес.


До края на 1 април - ден, след като получи списъците, общинската администрация по места трябва да определи членовете на подвижните секции. Това са все хора, предложени от парламентарните партии, а за целта те трябва да сключат споразумения помежду си, напомня Цветозар Томов. Ако партиите не представят кандидатури, въпросът се отнася до районната избирателна комисия, която трябва да назначи хора. Отделно трябва да се осигурят превозни средства за транспорт до адресите и шофьори.


Засега от ЦИК не коментират как ще бъде осъществена подготовката на подвижните секции, защото първо трябва да се види колко хора ще поискат да гласуват. За Томов нещата изглеждат по-ясни:

При всички тези условия, просто няма да стане гласуването и всичко, за което се моли изборната администрация, е заявленията да бъдат колкото се може по-малко 


Цветозар Томов,

социолог, бивш член на ЦИК


Ако ще гласувате, внимавайте


В идеалния, макар и малко вероятен, вариант властите ще успеят да осигурят възможност на всички ограничени от коронавируса в дома си да гласуват. Това няма да е без значение, защото ако за база бъдат приети предходните парламентарни избори, когато един депутатски мандат "струваше" малко над 14 хил. гласа, то 43 хил. желаещи да пуснат бюлетина биха били достатъчни за определяне на три места в парламента.


В другия вариант, държавата няма да се справи с проблема и ще има хора с нарушени избирателни права. Сред тях ще са и неизвестният брой подставени под карантина в дните от 1 до 3 април, които не могат да заявят подвижна урна.


Невъзможността да се гласува обаче трудно може да предизвика оспорване на изборните резултати. "Граждани няма как да оспорват резултати от изборите. Може да ги оспорват политически субекти, които са ангажирани в изборния процес", коментира пред "Дневник" говорителят на ЦИК Таня Цанева. Това означава, че единственият шанс за задвижване на съдебна процедура е някоя от формациите-участници в изборите, да я поиска. Дотук претенциите за оспорване на резултатите не са давали резултати.


Все пак остава възможност на гражданите да си търсят правата, смята адвокатът Силвия Петкова, която в отворено писмо поиска от омбудсмана, президента и председателите на върховните съдилища да сезират Конституционния съд за лишаването на хората, които не са подали заявление до 1 април, от правото им да гласуват. Според Петкова гражданите, които са лишени от избирателно право, могат да подадат жалба в Европейския съд по правата на човека, който има не едно и две решения срещу България по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  За изборите
  Вече имат
  екшън план
  И не ги е срам!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  > властта може да остави хиляди
  > без право да избират заради COVID-19

  За властта е най-изгодно никой, освен специално оторизираните и организираните лица да не гласува.

  Участието на повече хора създава една ненужна суматоха, за овладяването на която се налага да се налага да се полагат значително количество допълнителни усилия.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 397 Неутрално

  21ви век. Можеш да направиш сигурна транзакция за милиони по електронен път, но не можеш да гласуваш от дома си.

 4. 4 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Това е целта - да създават хаос, който само те могат да контролират. Жалкари. На хората им писна сериозно. Сега ще гласуват на всяка цена срещу тая тъпотия, наречена ГЕРБ

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Ако има локдаун до 03.04 ще е малък броя на карантинираните без право на глас

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  Но пък можеш да се преброиш. Защото ТАКА им е удобно на тях.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Ха ха ха.
  Властта има интерес да гласуват 4,3 милиона. Тогава разни партийни като ДБ няма да влязат и ГЕРБ по системата Донт ще прилага най-голям процент от гласувалите за такива партийки.
  Поради явната тъпота на противниците на ГЕРБ начело с Курнела и симпатизантите им ГЕРБ ще си печели до второ пришествие

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Да наричаш мафията ,,властта” е груба грешка!

 9. 9 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Даа, очертава се хаосът да бъде пълен. Така е, като оставаш надменен над разумните и изпитани предложения.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":Но пък можеш да се преброиш. Защото ТАКА им е удобно на тях.
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  При такива безскруполни хора като вас електронното гласуване моментално ще бъде опорочено! Защото още от сега сте направили клиповете, които показват как се подменят бюлетини в една неназована секция, макар да има още три седмици до изборите! вие простосто трябва да бъдете забранени по причина, че партията ви е обявена за престъпна със закон!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  ДПС със сигурност трябва да бъдат извадени от властта. Това което видяхме на ,,Росенец” е само една малка част от всичко мръсно случващо се в тази партия.
  МИСЛЕТЕ!!!!!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Я ги покажи тези клипове.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Весело

  До коментар [#11] от "lrj56715531":


  А как е възможно Коснтитуцията да позволява Дани Кирилов да пише Конституция?

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  ДПС със сигурност трябва да бъдат извадени от властта. Това което видяхме на ,,Росенец” е само една малка част от всичко мръсно случващо се в тази партия.МИСЛЕТЕ!!!!!
  —цитат от коментар 12 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  МИСЛЕТЕ!!! и не гласувайте за червени, розови и пембени комунисти и болшевики!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Ми те всичките да такива

 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Ти да виждаш някой депутатин да няма връзка с комунизма ?

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  > вие просто трябва да бъдете забранени по причина,
  > че партията ви е обявена за престъпна със закон!

  Дай да започнем с нещо по-просто - примерно да демонтираме паметника на Освободителя от Борисовата градина, за който също има решение:

  > На 25 февруари 1992 г., Столичният общински съвет (СОС) приема
  > решение № 19, с което възлага на Кмета на София да предприеме
  > действия за демонтирането на паметника.

  Що такива видни Софиийски евро-кметове като Борисов и Фандъкова нещо продължават да отлагат задачата.

  А иначе ако трябва да се строи Съвецки Поток (доста по-сложна инициатива), всичко става за нула време, за наша сметка...

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Цитат:

  В групата за приятелство с Русия членуват 115 депутати. За сравнение депутатите от управляващото мнозинство, в което влизат ГЕРБ и "Обединени патрити", са 116. Тази група има двама съпредседатели - Антон Кутев (БСП) и Красимир Велчев (ГЕРБ). Зам.-председател е Веселин Марешки, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров също бе неин зам.-шеф, докато се подвизаваше като депутат. Групата за приятелство с Русия се радва на изключително височайшо присъствие. В нея членуват Даниела Дариткова, лидер на ПГ на ГЕРБ, Корнелия Нинова, лидер на БСП, както и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  Нали Томиславчо пак трябва да дигитализира нещо следващите 4 години.
  С това темпо, може би около 2050-а, ако си даде малко зор.

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  Ха ха ха, предлагам всички карантинирани на 4-ти да ги сложат служебно гласували за ДъБълите! 100 000 ще стигнат ли за да направите 4%?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 27 Неутрално

  В главите на либерастите са само парадокси. Неразрешима ситуация за тях е да се раздели слама на две равни части. Как ще "случат" изборите, как ще гласуват болните от Ковид. Ако не бяха те, щяха да бъдат хората с увреждания, ако не те - то щяха да бъдат сифилистиците - как да гласуват и кой да им държи писалките, докато го правят.

 24. 24 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Аз не разбирам защо ГРОБ не ограничат гласуващите само до хора от определени квартали, където лесно могат да наберат гласове, и голяма част от администрацията.
  Така хем абсолютно мнозинство ще имат, хем по-евтиничко ще излезе.

 25. 25 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Гласуването на Ковид болните ще бъде неразрешим казус. Така както е невъзможно Руснак да направи два съосни отвора - един отвор да, но два съосни никога.

 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Ти за пазача на Комуниста Бай Тошо ли ще гласуваш....
  Знайме ве вас - ударната група на баш мандраджиите - пачкаджиите.

 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не забравяй ,че екшън плана го направи президента ,който сам определи датата точно в разгара на пандемията ,въпреки ,че беше предупреден , дори Марешки точно успя да даде заключение ,че по правилно беше дата към май ,но комунягите нали бързате да вземете властта , всички да гласуват за вас и какво стана сега , гербаджиите били виновни ,имало било екшън план , кой ни сра у гащите е твоята работа .

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  ГЕРБ какъв цвят комунисти сте?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Тези коментатори и анализатори от дневник не са способни дори да ходят по голяма нужда сами - там дето се раждат творенията им.
  Да почакат изборният ден да им даде отгавор на неразрешимия казус.

 30. 30 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 499 Неутрално
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#21] от "Х":

  Не му стигнали парите и Барни му бил разджуркал файловете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#12] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Че да не би комунистите да са крали по малко ,че не ги споменавате , хубаво ,че едно ченге от ДПС си направи сараи и Росенец да го дъвчите за заблуда на противника ,ами хилядите хотели по Златните ,Св Константин , курортите на юг от Варна , Слънчев бряг ,надолу от Бургас , всичко разграбено и приватизирано безплатно от червените другари ,ама за тях нито дума ,нито вопъл ,нито стон ......

 33. 33 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Съдебни дела до дупка. Карантината си е карантина, но конституцията още важи. Властта умишлено саботира намирането на решение.

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  Дано не наложат пълен локдаун. Ще ни заболят ушите от рева на Занзибарци и Алидагоебовци!
  Интересно в Занзибар и Танзания няма никакъв коронавирус, но президента на Танзания вчера предал богу дух от Ковид-19????

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 15 Неутрално

  При очертаващият се пик поне още 20 пъти по толкова, които иначе гласуват редовно, ще си останат вкъщи. Така организираният и купен гербаджийски вот ще се окаже решаващ.

 36. 36 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  "изолирани в домовете си заради COVID-19"
  Трябва нещата да се наричат с истинските им имена - хората са здрави , не са извършили престъпление НО са задържани под домашен арест.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 37. 37 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Имаме КС, нали? Ами той защо си мълчи? Аз по-очевадно нарушение на Конституцията не съм виждал.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#27] от "edin drugii":

  Екшън плана е на бойко ти. Както и "българския модел' с който парадират напоследък.
  Ти кажи за щама и за ваксините.
  Не забравяй клетвата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#34] от "chichka":

  Това го говореше министър костадин - сиреч вашинкият.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Весело

  Сега Тиквоний прави хитър план, който ще карантинира всичкия електорат на опозицията, а само гербиджа ще може да гласува, всеки по три пъти.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ тоест ГРОБ
  —цитат от коментар 42 на НЕ на ГЕРБ БСП


  Не, гарантирано от Фигуранта, избрал датата за изборите. Нищо не му пречеше да ги насрочи за май, когато благодарение на повече преболедували,ваксинирани и затопляне на времето,заразените щяха да са много по малко. ОСТАВКА ВЕДНАГА !!!

 44. 44 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#43] от "uvtest":

  О, аз за него няма да гласувам. Няма разлика между ГЕРБ и БСП, те си правят бизнес с ДПС винаги

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#43] от "uvtest":

  Присмял се хърбел на щърбел!
  Народна поговорка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#4] от "Dark":

  ГЕРБ се оаказа по разрушителна от БКП.
  Диктатурата е същата. Разликата е хората масово бяха срещу БКП и искаха да си ходи, а сега ГЕРБ има привърженици искащи да стои на власт

 47. 47 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Кой ще ги спре? Идваш, гласуваш си и се прибираш, тези в секциите няма да те тестват. Ако кашляш няма да те разпитват много и не могат да те спрат...

 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#46] от "НЕ на ГЕРБ БСП":

  Какво предлагаш? Партизанлък? Цветни полюции, пардон революции?

 49. 49 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Организирания хаос едва ли ще допринесе за легитимността на изборите. Това ни е орисията , управляващи за които живота от скандал в скандал е хранителна среда.

  SHADOWS of SOFIA
 50. 50 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 788 Неутрално

  За това положение трябва да се благодари на пРезидента.След една седмица „консултации“с кого ли не,титанът на мисълта–Радев,избра 4.04,при положение,че конституцията му позволява да посочи най-късната дата 29 май.
  От опита през миналата година стана ясно,че в началото на лятото броят на заразените беше много малък и това е най -доброто време за безопасно гласуване.
  Да,ама човекът е военен и мисленето не му е най-силната черта.
  Виж,за коремните на лоста е много добър.

 51. 51 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 240 Весело

  От статията не стават ясни няколко въпроса:

  1. Защо "властта" да има интерес карантинираните да не гласуват при положение, че дори и да са 60-70 хил. това първо не е значителна част от гласуващите.

  2. Защо й е на "властта" те да не гласуват при положение, че най-много хора гласуват за ГЕРБ. Каква е логиката че точно карантинираните не са от ГЕРБ, при положение, че става дума за хора на средна възраст от големите градове, демек избирателите точно на ГЕРБ

  3. И най-важното - друго решение, освен мобилни урни не е възможно така или иначе. Която и власт да беше, това щеше да е решението.

  Май някои още от рано си търсят под вола теле за изборната загуба

 52. 52 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#23] от "doq021005444":

  Еми брат нормално е. 14 поредна загуба на избори...все трябва с нещо да се обясни. А и да се захрани обещаният от Радев протест, че залиня до 200 човека

 53. 53 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#51] от "Moni":

  Напиши нещо изчерпателно според теб. И го изпати в редакцията.
  Какво ти пречи?

  SHADOWS of SOFIA
 54. 54 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#48] от "von_seeckt":

  Предлагам Българите да спрем да гласуваме за ГЕРБ и БСП
  Благодарение на тях сме най-бедната, корумпирана, мафиотска, и несвободна страна в ЕС

  Няма друга партия в България за която да се гласува?
  На последните избори за Парламент 2017 от 240 депутати ГЕРБ и БСП имаха 175 и 26 за ДПС..... 201 от 240 ! Хората гласуващи за ДПС винаги си гласуват за тях.
  Народа си ги избра
  После защо 30 години нище не се променя.......

 55. 55 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ан Он":

  Поредно гласуване за премахване на МОЧА в общински съвет е блокирано от червените боклИци ГЕРБ и БСП
  (ГЕРБСП = БКП2)

  ГЕРБ - въздържали се;
  БСП - против;

  Нима някой е очаквал друго от ниските и наведени слуги на учителката по руски, членка на БКП и съоснователка на Русофили - Фандъкова и русофилскито рубло-консервено леке димитърчо вучеф ?

  Демократична България и Борис Бонев са подкрепили предложението.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 56. 56 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Любопитно

  Явните комуняги от БСП
  и все по -явните демократи комуняги от ГЕРБ СДС ВМРО - мнозинството в СОС
  друго няма да направят

  ГЕРБ се надява да може пак да е на власт в комбина с комунягите от СДС и ВМРО защото не им се иска да има открита коалиция с БСП

 57. 57 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#37] от "majorman":


  Имаме КС, нали? Ами той защо си мълчи? Аз по-очевадно нарушение на Конституцията не съм виждал.
  —цитат от коментар 37 на majorman


  Не гледа ли вчера един бивш член на КС какви ги плещеше.Яростен бранител на статуквото.Как било невъзможно да се оспорват изборните резултати.Че,дори в голямото противопоставяне СДС-БСП на изборите за Велико Народно Събрание нямало нито една жалба до КС за оспорване на изборния резултат!!!!! И мисирката слуша и клати глава.През ум не й минава да му обърне внимание,че тогава нямаше нито Конституционен съд,нито Конституция.

 58. 58 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Явно с локдауни не става. Защото... не се ходи на ресторант, ама се ходи на работа в офис или цех или се качваш на градския транспорт. Това е. Всичките ограничения са безсмислени. Децата затъпяха, хората обедняха, политиците забогатяха! ТОВА Е! Политиците в целия свят са една мафия.

 59. 59 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Радев ще понесе ли отговорност за насрочване на избори в пик на пандемия?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 60. 60 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#54] от "НЕ на ГЕРБ БСП":

  Т.е. нямаш грам идея.

 61. 61 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#59] от "diq55699032":

  Не знайме за Радев, ама Боку мой да го отнесе заради пика на пандемията...

 62. 62 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#34] от "chichka":

  Да, а представете си нашите "обеднели" туроператори предлагат чудесни оферти за почивка на о. Занзибар - страна, чийто президент / бог да го прости/ приживе е отричал корона вируса, не е закупувал никакви ваксини за народа си, вероятно и тестове не са се правили, призовавал е хората да се молят и пият билки - СМЯХ!
  И в тези условия туроператорите предлагат почивка - ПЪЛЕН ФАРС ?1?!?

 63. 63 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#53] от "Hepo":

  За какво ми е? Аз не търся под вола теле, изборите са си избори и народът ще реши. Ако моята партия загуби, аз ще го приема без да си търся обяснения. Както постъпват нормалните хора.

 64. 64 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Който има желание ще гласува!💋

  Много съм прост
 65. 65 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#50] от "kwy38371721":

  Президентът като правеше консултации идеята беше да разбере как се управлява здравната криза и какви са прогнозите за развитието й. Тогава вашите калинки го убеждаваха, че всичко е под контрол. Здравният министър обещаваше щедро, че всички ще са ваксинирани. А едни други калинки се запънаха, че намало как да се измисли друго освен мобилни секции. Всички останали предложения били "екзотика". Президентът направи всичко възможно каквото зависеше от него. След което вие не си свършихте работата. Ваксини няма, но пък направихте "зелени коридори" за млади и здрави и забихте в трета глуха възрастните и хората с хронични заболявания. Те изобщо не се добраха до ваксина, въпреки че са най-рисковите. Пуснахте всичко от 1ви март при растящи случаи. Видяхте, че нещата са зле и единственото, което затворихте, бяха децата.... заведенията си работят, но децата, тези "убийци на баби", ги затворихте отново и си измихте ръцете... какво ви е виновен президента, че се осрахте.

 66. 66 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 820 Неутрално

  В България е доказано, че всякакви изборни нарушения се обявяват за законни и резултатът се потвърждава от съда.
  Какво са 100 хиляди лишени от право да гласуват?
  Пак изборите ще са "законни" и стабилност още ще има...

 67. 67 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#60] от "von_seeckt":

  Това е идеята, 60 % гласуваха за тях !
  Защо не 6 %? Овцете да спрат е идеята

  Спри да бъдеш овца

 68. 68 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#60] от "von_seeckt":

  Това е идеята, 60 % гласуваха за тях !
  Защо не 6 %? Овцете да спрат е идеята

  Спри да бъдеш овца

 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  И, разбира се, нито дума за основния виновник - Фигуранта. Всички виновни, само той - не.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 70 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 764 Неутрално

  И, разбира се, нито дума за основния виновник - Фигуранта. Всички виновни, само той - не.
  —цитат от коментар 69 на Alarmstufe: Rot


  Той пита ли ви дали се готвите за избори в пандемия? Пита ви. Какво му отговориха - "Да, всичко е под контрол и имаме пълна готовност".
  Президентът ли поръчваше ваксините, че сега да няма такива?
  Президентът ли организираше ваксинацията, че да се набоцкат основно млади и здрави хора, някои от които вече прекарали Ковид, но да няма ваксини за застрашените групи?
  Президентът ли отказа категорично да разгледа всички предложения за организиране гласуването на карантинираните?
  Президентът ли пусна всичко да работи един месец преди изборите при растящи случаи?
  Президентът ли упорства заведенията и моловете все още да работят?
  За кое точно ви е виновен президентът?

 71. 71 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#22] от "chichka":

  Ей, смотан болшевик, ще изтечете в канала, нещастна гробарска сган!

 72. 72 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 669 Любопитно

  Борисов защо отвори заведенията март ???

  Или не знаеше кога ще са изборите ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 73. 73 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Любопитно

  Има такъв народ

  дано да бие ГЕРБ и бисипиетууу

 74. 74 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Мунчо потника да каже що не избра по късна дата

 75. 75 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Любопитно

  До коментар [#15] от "lz2":

  Викаш, сивите комунисти от ГЕРБ са най - добрите?

 76. 76 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#74] от "bruno__dante":

  :) защото с мутрата са в един отбор!

 77. 77 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Това само в идиотска България може да се случи - да се провеждат избори, когато ще е пика на смъртност! Как е възможно Конституцията да позволява такъв абсурд ?
  —цитат от коментар 11 на lrj56715531


  Така е. Но дали пък няма някаква вина в пРезидента, насрочил точно тази дата за изборите?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 78. 78 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 240 Весело

  До коментар [#73] от "НЕ на ГЕРБ БСП":

  ИТН с кеф ще се коалира с всяка от тези партии (според къде е по-финансово изгодно)

 79. 79 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ан Он":

  Вие защо не го демонтирахте? Имахте цялата изпълнителна, законодателна и местна власт през 1997-2001 г.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 80. 80 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1114 Весело

  крещехте за оставки и предсрочни
  а кат видехте как яко губите
  почнафте да търсите под вола теле
  да отлагате
  ма Пешо Вучков е казал
  НЕМА ВРЕМЕ!

  сал ена надежда ви остава да са пробате да обявите за фалшиви изборите
  колко да станете савсем за смех
  Како Цоно, Буджака, Галка, ХИ, маями, Нов Шиши, фигуранти, гноми, канни и вся комунистическа ...

 81. 81 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#34] от "chichka":

  То вече няма починали от друга болест, само ковид-19. Да не са се свършили, или са отменени от СЗО?

 82. 82 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#78] от "Moni":

  Голата глава каза няма никакви коалицийййййииииииии с ГЕРБ БСП и ДПС

  Ако излъже, следваюия път хората няма да гласуват за Има Такъв Народ

 83. 83 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иван":

  Това било в техен интерес. Нещо, като "бия те, защото те обичам"?!

 84. 84 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Весело

  Аз ще гласувам за

  Демократична България

 85. 85 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#43] от "uvtest":

  Нали се договаряха? Той предложи 28.03, депутатите не се съгласиха. Да бяха му дали друга дата, по - късно.

 86. 86 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Радев ще понесе ли отговорност за насрочване на избори в пик на пандемия?

  До коментар [#59] от "diq55699032":

  На крив байУЙ , пандемията му пречи
  Марк Рюте ще понесе ли отговорност ?
  Вчера изборната активност в Нидерландия е била 85 %
  ОСЕМДЕСТ И ПЕТ ПРОЦЕНТА !!! при положение , че от 3 месеца са вечерен час и пълен локдаун !
  Толкова висока активност е имало за последно през 1986 г


  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 87. 87 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#77] от "Alarmstufe: Rot":

  Вместо да събира разни маргинални партийки, фигуранта трябваше да покани и се консултира, с най изявените вирусолози и епидемиолози,кога се очаква заразените да са най малко.После, на базата на техните предвиждания,да насрочи изборите. Защо не го направи?

 88. 88 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#77] от "Alarmstufe: Rot":

  Вместо да събира разни маргинални партийки, фигуранта трябваше да покани и се консултира, с най изявените вирусолози и епидемиолози,кога се очаква заразените да са най малко.После, на базата на техните предвиждания,да насрочи изборите. Защо не го направи?

 89. 89 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#50] от "kwy38371721":

  Да бе, да! Пак някой друг ви е виновен герберчета. Да бяхте поискали друга дата. Първата предложена беше 28.03. Ама сте вързани в приказките. В лъжите еша ви няма.

 90. 90 Профил на Съдебна Реформа Сега
  Съдебна Реформа Сега
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#86] от "Al Tikvone":

  Тиквандия не е Нидерландия

 91. 91 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#87] от "uvtest":

  Той покани щаба. Или вече удобно си забравил?
  При това пикът на заразата зависи основно от отпускането на мерките, което не зависи от "най-изявените вирусолози", а от един шофьор на джипка. Той рече и отсече, че от 1ви март се отварят заведения и молове.

 92. 92 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#68] от "НЕ на ГЕРБ БСП":

  Да ти обясня ли кои са овцете? Тези, които вярват, че ще дойде някой нов на власт и ще ги оправи. Е, "оправят" ги, но в по-друг смисъл.
  Истински свободният човек е този, който държи съдбата в ръцете си и не зависи от това кой е на власт. Разбрах го съвсем скоро след промените.
  Нима смятате, че като дойде БСП на власт (друга опция няма) нещата ще се променят? Те вече са били на власт и какво? Промени ли се нещо?

 93. 93 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#68] от "НЕ на ГЕРБ БСП":

  И какво означава никът ти? "Не на ГЕРБ и БСП" или само "Не на ГЕРБ"?
  Защото ако е второто си ми ясен.

 94. 94 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#11] от "lrj56715531":

  Конституцията нема нищо общо. Радев определи датата.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 95. 95 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  На това основание всяка една партия може да поиска касиране на изборите пред Кноституционния съд. Баце си връзва гащите ако не спечели. Нарушаването на конституционните права на близо 100 000 души е много сериозно нарушение и дори ЕС няма да може да си затвори очите както го прави 10 години за управлението на тиквоча.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 96. 96 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#82] от "НЕ на ГЕРБ БСП":

  Чували сме ги тея - като се има предвид, че тези 3 партии ще имат 180 депутати, всякакви изявления че няма да се коалират с тях и на ИТН и на ДеБъ са нонсенс

 97. 97 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Това беше стратегията на Сикаджиите и Соколите от една година ,,само ковидиотите цвилеха , че умират и нямало нужда от избори..ето, сега ви предоставиха тази възможност - да ви клецат гореспоменатите осем мандата още...мил, клет Бантустан и бантусите в него.

 98. 98 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#43] от "uvtest":

  ++ но скиваш ли как лайномет РРадев, Нинова, ХаджиБабикянМинеков и Бойкикя са се снишили и се таят в тревата?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 99. 99 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#51] от "Moni":

  Най-много от гласувалите гласуват за ГЕРБ. При избирателна активност стабилно малко над 50% на всички парламентарни избори от доста години вече, това значи около 3.5 млн. общо гласували, барабар с недействителните бюлетини, "не подкрепям никого" и гласовете за кандидати с резултат под 4%. При около 30% гласове за ГЕРБ, това прави грубо 1 - 1.1 млн. души или по-малко от 15 % от общия брой избиратели. ГЕРБ имаше полза от висока избирателна активност през 2009 г., когато беше нова формация, без твърд електорат, и обра вота на малоумниците, които се преляха към нея от НДСВ. Сега вече ГЕРБ си е партия на статуквото и си е "отчувала" твърд електорат (чиновници-калинки, мицифаи и техните семейства, плюс малоумниците, които пускат за тях, "за да не им се разпилее гласът"), но на два поредни вота не може да постигне резултатите си от 2009г., нито като процент, нито като абсолютен брой гласове. Т.е., техните гласове са вече броени и всеки действителен глас повече в урните с голяма степен на вероятност няма да е за тях, а за Трифонов, Маяма Костинбродска или Демократична България и съответно делът на ГЕРБ в крайния изборен резултат ще пада, а оттам и броят дупетати.
  Нещо повече: за всеки избирател, който е колебаещ се или решен да гласува за кандидат извън статуквото, Боко охотно би жертвал по един свой избирател, стига да натисне избирателната активност надолу. В един шарен парламент с първа политическа сила ГЕРБ с "доминация" от 80-90 дупетати, на Боко ще му трябват патерици, за да управлява. Но не опърничави патерици, а сговорчиви, алчни, корумпирани проститутки като разните патреоти, Марешки, РЗС-та, Барековци и т.н. Алтернативите биха били следните: Боко да остане в опозиция барабар с най-големия си брой дупетати, както беше при Орешарски; да се коалира с "опърничави" партньори, които "да му извиват ръцете"; да се коалира открито с БСП или ДПС.

 100. 100 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#50] от "kwy38371721":

  ++ но ти акъл на червения президент ли ще даваш? Та той е "железен" в главата!
  "Ние с г-жа Йотова и нашето социалистическо семейство".... забрави ли го?

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK