Интерактивна карта показва местата за гласуване извън България

Интерактивна карта показва местата за гласуване извън България

© Юлия ЛазароваНа парламентарните избори на 4 април българите за граница ще могат да гласуват в 465 избирателни секции, разположени в 69 държави. По информация на Министерството на външните работи най-много избирателни секции ще бъдат разкрити в Германия - общо 69. За седем от тях обаче все още се чака разрешение от местните власти. В Испания българите ще могат подадат вота си в 53 секции, в Италия - в 25, в Гърция - в 20, във Франция - в 18, в Австрия - 17, в Канада - 13, в Белгия - 11. Във Великобритания, САЩ и Турция избирателните секции ще бъдат по 35, какъвто е максималният брой, допустим от Избирателния кодекс за разкриване на секции извън държавите-членки на Европейския съюз.


Информация с всички изборни секции и избирателни списъци са публикувани на сайта на Министерство на външните работи. Освен там желаещите да упражнят правото си на вот зад граница биха могли да проверят къде се намира най-близката до тях изборна секция от интерактивната карта, разработена Боян Юруков. Тя показва броя на избирателните секции в отделните държави по света, както и точното им местоположение. Според създателя ѝ, целта на този портал е да позволи на българите зад граница да се информират, организират и гласуват по-лесно. Освен достъп до картата порталът дава възможност всеки желаещ да се абонира за бюлетин, който изпраща автоматично персонализирана информация къде са най-близките до него секции и какви са условията за гласуване.


Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org
Как изглежда бюлетината за гласуване, може да прочетете тук.
Всичко останало, което трябва да знаете за изборите, вижте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK