Гласуването в чужбина – кога електоралният ефект е нулев

Гласуването в чужбина – кога електоралният ефект е нулев

© Юлия ЛазароваТези дни проф. Михаил Константинов даде едно закачливо интервю в bTV. След него във фейса се изля обичайният хейт (език на омразата) срещу професора. Изгледах го два пъти, за да разбера що го хейтят. И не можах да разбера докрай.


Да го хейтят, щото се е ваксинирал - не вярвам. Професорът наближава "165 години" и по всички критерии трябва да е между първите ваксинирани, даже и да не брои гласовете. Ама той ги брои и по-добре е да е ваксиниран, а не да се тръшне болен по средата на броенето. Щото не знаем другите дали могат да броят добре. Ако се съди по протоколите на секционните избирателни комисии (СИК), едва ли.


Не забравяйте, че над 9000 СИК-а ще имат изпит по смятане за 4-ти клас с действието събиране двуцифрени и трицифрени числа. Ще трябва да съберат хартиен с машинен протокол и да произведат финален протокол на СИК. Това си е направо матура отвсякъде!
Стигнах до извода, че масата хейтъри не разбира докрай какво казва професорът за гласуването в чужбина. И затова хейтят. То така и трябва да бъде. Що ти е професор, на когото всичко му се разбира? И като каже, че гласовете от странство нямат електорален ефект, млъкваш и само на фейса хейтиш анонимно. Щото не знаеш какво е това сложно нещо.


Та нека се опитаме да проумеем какво е това животно "електорален ефект". В конкретния случай, доколкото разбирам, става въпрос, че на предишните парламентарни избори през 2017 г. гласовете от чужбина не са променили резултата от изборите. Иначе казано - с тях и без тях все тая - композицията в парламента щеше да е същата и ако нямаше гласуване в чужбина.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последите прогнози - четете тук


За да бъде разбрано това, са нужни малко обяснения.


През 2017 г. действителните гласове са общо 3 425 632. Като се разделят на 240 мандата, излиза, че цената на един мандат е 14 273 гласа. От чужбина са дошли 109 916 гласа. Ако ги разделим на тази цена на мандат 14 273 гласа, излиза, че от чужбина са произведени 7.7 мандата. Кръгло 8. Но понеже няма многомандатен избирателен район (МИР) "Чужбина" тези мандати си остават виртуални и не могат да се персонифицират. Няма МИР "Чужбина" с партийни мераклии за депутати, които официално се наричат кандидати. В някои държави ги наричат даже аспиранти, като едно време по соца. Така че, образно казано, произведени са 700-800 килограма живо тегло депутати, което се разпределя между партиите вътре в страната, пропорционално на спечелените гласове. И тъй като в страната има МИР-ове с мандати и мераклии (кандидати) да ги заемат, то тези виртуални гласове се персонифицират там. Тези гласове са 3.21% от всички действителни гласове.


Липсата на район "Чужбина" има и още един кофти ефект. Избирателите там нямат възможност да визуализират политическите партии, за които гласуват през лицата и посланията на конкретни кандидати. Те са не просто в пред-преференциалното гласуване, а в каменната ера и гласуват за партийна котка в чувал - за един или няколко от няколкотостотин кандидати на някоя партия. Подозирам, че това има силен демотивиращ ефект за избирателната активност зад граница.


Сега да посмятаме малко, за да разберем толкова ли са безобидни гласовете от чужбина?


Май не са. Щяха да бъдат безобидни, с нулев електорален ефект, ако се разпределяха по партии точно както се разпределят гласовете в страната. Или с малки отклонения. Когато структурата на задграничния вот е друга, то гласовете от чужбина наливат мандати или отнемат такива.


Ако, да речем партия 'А" има 10% от националния вот излиза, че през 2017 г. тя би имала 331 572 гласа, или 24 мандата, изкарани само на територията на страната при цена на един мандат 13 815 гласа. Но ако е имала и 50% от задграничния вот (54 958 гласа), то излиза, че тя би имала общо 386 530 гласа и при цена на мандата 14 273 гласа партия "А" ще има 27 мандата. Или 11.28% от общия брой гласове в страната и в чужбина.


В реалността този сценарий се е разигравал в миналото с по-малък процент, разбира се. Тогава мандатите са отивали в ДПС. През 2017 г. заради разцепването на ДПС то взема в чужбина 11.90% от гласовете, а ДОСТ взема 17.27%. Ако бяха заедно, то от чужбина щеше да има се появи един или два мандата, както е ставало предишни години. Точна така е станало през 2013 г., когато ДПС с 59 938 гласа взема 43.394% от гласовете в чужбина. Така че, скъпи хейтъри, слушайте професора, а не се заглеждайте само по асистентките!


Да разгледаме сега обратния случай, при който партия "Б" има 20% от националния вот или 663 143 гласа или 48 мандата при цена на мандат 13 815 гласа. Дай Боже всекиму! Но същата партия е взела само 10% от задграничния вот или 10 992 гласа. Значи има общо 674135 гласа. При цена на мандата пак 14 273 гласа партия "Б" получава вече 47 мандата. И какво става? Авторът на тази статийка отпада от гражданската квота, отива в селската квота и продължава да смята.


Излиза, че освен плюсове, задграничният вот може да носи и загуби.


На партията в мандати, а на някой мераклия за депутат в депутатски заплати и депутатски привилегии, между които и депутатски кюфтета.


Тази хипотеза вероятно е реализирана на практика през 2013 г. БСП взема в страната 15.40%, но в чужбина само 2.632% и е потънала с един мандат.


И за да завършим тази аритметика, ще разгледаме равно-пропорционалното разпределение. Партия "В" има 30% от националния и 30% от задграничния вот. Числата са 994 715 гласа в националния вот или 72 мандата (квота 13815 гласа). Добавяме 32 975 гласа от чужбина, делим вече на 14 273 гласа за един мандат и пак получаваме 72 мандата в парламента. Тоест външните гласове не са се отразили на разпределението и не са имали електорален ефект.


Разбрахте ли сега, уважаеми? Когато изборите в чужбина повтарят профила на резултатите в страната, това сложно нещо електорален ефект е нулев. Не произвежда мандат. И дали в чужбина ще гласуват малко или много хора,


няма значение, ако те гласуват както в страната.


Да правим ли избори в чужбина?


Аз съм известен душманин на изборите в чужбина. Искам при тях да бъде въведена уседналост, да има консулски избирателни списъци, да има МИР "Чужбина". Тези ми странни виждания са мотивирани в няколко статии, интервюта и все още съм убеден в тях.


Тук искам да споделя, че гласуването е доста слаба форма на връзка на хората със страната. Учените хора я наричат политико-правна връзка. Ама още по-учени хора твърдят, че тази политико-правна връзка се реализира преди всичко в две форми - плащането на данъци и военна служба, ако се налага такава.


Гласуването обаче, без плащане на данъци и без да се носят последствията от избора, не е особена политико-правна връзка. Да не говорим за двойното и множественото гражданство, при което не е ясно в коя точно армия трябва да се запишеш, ако се налага, да не дава Господ.


Да вземем братята ни от Северна Македония - към 16:00 часа на 17 март, 2021 г. особено силна връзка с България чрез желание за гласуване са заявили


само 329 избиратели от над 100 000 притежатели на БГ документи за самоличност.


Това е равно на 0.329%.. Аз знам, че всички обичаме нашите планини зелени, реки и златни равнини, небето като от коприна, изобщо обичаме нашата Родина. Само че избираме кой да се занимава с общите ни дела за срок от 4 години и то само в Родината. В чужбина с нашите дела се занимават хора, които са си ги избирали тамошните граждани.


Така че, дайте да мислим как може да влизаме или да излизаме от избирателни права, а не да си ги ползваме като пожизнена рента или да ги носим като пожизнен хомот.


Не знам дали, ако похарчим част от парите за избори в чужбина за организиране на детски лагери за български деца от чужбина, за книги за българските училища, за екскурзии или други полезни неща, няма да изградим по-добра връзка с Родината, с нашите планини зелени, реки и златни равнини.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Весело

  Не съм съгласен с някои от изводите на автора, но пък текстът е написан грамотно и изключително забавно. Браво.

 2. 2 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Този така наречен професор е срам за титлата и за себе си. Поредната ГЕРБерска подлога.
  Дано сънародниците ми в чужбина да гласуват на всяка цена за една по-нормална държава.

 3. 3 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Уважаеми авторе, сам казваш, че ако те гласуват както останалите в страната. Но те ще гласуват анти-Герб. Така че, гласът им има значение, а не това, което искаш да ни внушиш.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Съгласен за текста, рядко интелектуално провокиращ фейлетон.

 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Процента на гласували в чужбина винаги е незначителен ,това е истината.

  Много съм прост
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Вярвам с това си съгласен

  "Не знам дали, ако похарчим част от парите за избори в чужбина за организиране на детски лагери за български деца от чужбина, за книги за българските училища, за екскурзии или други полезни неща, няма да изградим по-добра връзка с Родината, с нашите планини зелени, реки и златни равнини."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  И така и иначе , е все тази , след като изобщо все още се мисли по въпроса......

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Любопитно

  От няколко дни всячески се обяснява по различни начини как едва ли не няма нужда да се гласува защото ТОЙ пак щял да спечели. Такова принизяване на Българският избирател не съм виждал преди. Значи хората искащи да гласуват едва ли не са безгласни букви и дори с вота си можели да "навредят"???...... много "вдъхновяващо". Чудете се после защо хората са озлобени срежу всичко държавно.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Българите в чужбина имат право на глас и трябва да го ползват, а и продължават да са най-големият чужд инвеститор. Това, което си цитирал, може да се осъществи с дребни пари при желание от страна на държавата и не пречи на участието в изборите, нито пък е алтернативен разход.

 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Ха, чета и не вярвам. Отново прочитам и недоумявам как е попаднал в Дневник един нормален, смислин текст? Браво на автора, обяснено достъпно и ясно.
  Като гледам първите коментари, не всички са асимилирали прочетеното.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  От доста време изключително внимание за гласуването на българите в чужбина. Като погледнем цифрите и видим, че 45% от тях ще гласуват за ДПС (основно от Турция), става ясно кой поддържа интереса - ДПС.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Прав си, и ЦЦ може да бъде финансиран 1 млн $

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#9] от "padrino":

  Влиза Тато в зеленчуковия да си търси тиква и вижда само една, казал културно на продавача:
  - Една тиква, моля!
  - Изберете си!
  - Какво да избирам, тя е само една.
  - То и Вие сте само един, но Ви избираме.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  хейтъри, хейтят, хейт —> ура, обогатих си речника. До сега ползвах ”оплюващи”- ”оплюват” и ”оплюване”. От днес ги оставям в миналото. Много селски звучат.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#14] от "elector-bg-org":

  Защото другите са гласували за ДОСТ по нареждане на Ердоган, а сега няма алтернатива.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Това е практика в Сърбия —> организират летни лагери за деца от чужбина със сръбски корени и ги учат месец на езика, история, обичаи и пропаганда. От ходили съм чувал, че били много забавни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#14] от "elector-bg-org":

  Тайпи, идеята е да гласуват само твърдите ядра - за да си остане същото. Независимите гласове са враг на статуквото и то ще им пречи по всички възможни начини да н'му разклатят стабилността.

 20. 20 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Ако турския гражданин Ахмед, отвори една сергия пред избирателната секция и дава по 1000 лири за да се гласува за една определена партия. Какво правим?

  Българските закони не важат на турска територия, полицията няма право дори да припари. Както е казал класика супата...

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Интересна теория, но или е грешна от некадърност или е грешна срещу заплащане. Дори само това, че променя необходимия брой гласове за да прескочиш 4% праг е доста голямо влияние, за да се твърди, че няма електорален ефект. Все едно да твърдиш, че няма разлика дали 5 или 7 партии ще са в Парламента. Всеки глас има някакъв ефект, проблемът е когато е срещу “нашите”, тогава всеки е професор....

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lazarus":

  В статията въобще не се споменава за него....
  Защо го включваш?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Нещо за Радан, който прескочи прага с гласовете от чужбина и благодарение на него в Европарламента имаше Ден на корупцията в България, специално заседание, в което 750 депутати слушаха и четоха за пачки, кюлчета, чекмеджета, смачкани дела, институции-бухалки, кадрови подбор на деградирали типове и криминални елементи за ключови властови постове.

 24. 24 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Гласоподавателите в чужбина (Турция е друг случай) са практически независими от ГЕРБ, не могат лесно да се купят. Разбирам всеобщата загриженост относно вота от чужбина и влиянието върху ГЕРБ...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Не е голямо откритие, че ако в чужбина гласовете се разпределят като в България, няма да има разлика. То и в България, ако във Видин и Бургас гласуват еднакво, няма да има преразпределение на мандати. Това обаче не значи, че трябва да изхвърлим Видин, понеже там има малко население, и да изхарчим парите за "организиране на детски лагери, книги и т.н". в Северозападна България. Аргументът за данъците, дето не ги плащали българсклите граждани в чужбина, се среща често, но според мен е доста крив. Българските граждани в Европа се връщат много пъти на година (поне до пандемията) и съвсем честно си плащат ДДС. Отделно за собствеността си в България внасят данъци. За консулски услуги в чужбина, за документи и т.н. плащат такси. Отделно, от данък общ доход, дето го плачат в страните от ЕС идват европейските субсидии. Тези в страните от НАТО пък финансират със своите данъци общата защита. Малко е тъпо да не виждаш по-далеч от местен данък и данък общ доход в България. За двойното гражданство - поне в ЕС малко са българите, дето си правят труда да получават двойно гражданство. С Брекзит нещата се промениха, но дори всички български граждани в чужбина да има двойно гражданство, какво от това? Авторът приказва за военна служба, сякаш е забравил, че от бая време в България армията е професионална. А ако се наложи "да се запишеш в армията", примерите от миналото показват, че българите знаят как да го направят.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Наистина най-добре е да си има МИР "Чужбина" с отделни депутати само за другите държави. Даже отделен патламент да си направят, няма лошо. Съответно и да си го финансират, щото така на аванта всеки иска, ама не става.

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  Я, и в "Дневник" стават грешки - пуснали са нещо, което се разминава с редакционната политика.
  Или са се усетили, че напоследък посещаемостта (извън служебно задължените тролове) неотклонно пада и верни са останали трийсетина лилявци, които не са таргет ни на търговските, ни на политическите рекламодатели...

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Написаното от автора е много забавно и интелигентно. Математически е вярно, но логически не, което е известен парадокс, защото математиката е обща логика изразена на специфичен език.
  1. Къде обаче е логическата грешка ?
  В самата презумпция, че българите в чужбина могат да гласуват точноо като тези в България. Забележете, че за случай "В" не е даден пример - т.е. не се случва, или поне не често.
  2. Защо не гласуваме като нашите съотечественици в България ?
  Защото имаме малко различен поглед - това не е нито плюс, нито минус, а прост факт, особено ако наистина сме уседнали извън България - страните, в които живеем ни влияят и идеологически - няма нужда дори да сме с двойноо гражданство, просто живеем в съответните страни.

  И накрая - лагерите и книжките и прочие активни мероприятия за децата - това е чудесно. Но не е алтернатива на избирателното право - двете са паралелни и се допълват, като форма на връзка с България.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Процента на гласували в чужбина винаги е незначителен ,това е истината.
  —цитат от коментар 5 на Тошо Кочев


  Да, така е, имам тук до мен сънародници, избирателната секция е в града ни и ние като тръгнем да гласуваме им звъним долу на звънеца и ги каним да ходим заедно, с наш транспорт.

  Не искат, не виждали смисъл от гласуванията!

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  За първи път чета в "Дневник" статия, отразяваща различно мнение по отношение на изборите. Поздравления!
  С повечето неща съм напълно съгласна. Изчисленията са верни и практиката го доказва.
  Не съм съгласна с това, че българите в чужбина не трябва да гласуват. Вече задължителна военна служба няма, а и някои живеещи в България не само не плащат данъци, ами трудоспособни хора се издържат от данъците на другите. Да не говорим за пенсионерите.
  Давала съм нееднократно линк с информация за европейските държави, разрешаващи гласуване по пощата.
  https://www.idea.int/news-media/news/special-voting-arrangements-svas-europe-country-postal-early-mobile-and-proxy
  Може да се види, че редица демократични държави не разрешават вот по пощата. Освен това в други е въведена активна регистрация и се гласува само на мястото на регистрацията. Ама бил си на друго място? Твой проблем, държавата ти е осигурила правото да гласуваш, но при определени условия.

 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  А бившият (популярен сред българите в Чикаго) наш консул Иван Анчев, от края на м.г. новоизпечен политик от партията на бившата дясна ръка на Борисов – ЦветаноВ прави предизборно мероприятие в сградата на най-голямото българско училище в Чикаго.

  [email protected]
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  Значи може да се меси партийна политика в българските училищни общности в чужбина!

  [email protected]
 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  Цветанов, Анчев и спонсорът им бизнесмен Вълнев си дават вид, че партийното им мероприятие е едва ли не общонародно дело.

  [email protected]
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#3] от "papunqk":

  Така ли, я да погледнем предишните парламентарни избори 2017 - РД бяха на 7мо място, ДСБ на 13. Дори от последните европейски избори преди година - ДБ имат един депутат, ВМРО имат двама. Дали ще се гласува масово анти-герб ?

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#29] от "PavelCZ":

  Дали, дали ? Я погледнете резултатите от всички избори в чужбина в последните 5-10 години. Няма нито един случай да има драматична разлика (>5%) в процентите.

 39. 39 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Изборите за Народно Събрание и Правителство ще бъдат отложени, в противен случай следващият Парламент ще бъде временен, следващите избори ще са за Президент и Народно Събрание.

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Ха, чета и не вярвам. Отново прочитам и недоумявам как е попаднал в Дневник един нормален, смислин текст? Браво на автора, обяснено достъпно и ясно. Като гледам първите коментари, не всички са асимилирали прочетеното.
  —цитат от коментар 11 на chichka


  Знаеш ли кое му е ненормалното?
  Ще ти отговоря, за да те ограмотя малко повече и да престанеш да изкарващ един изнасилен текст за нормален.
  Ако следваме логиката на числата този "мислител" може и да излезе прав.
  Но!
  Работата е там, че тази логика на числата е изградена (от самите ГЕРБ / ДПС / БСП) така щото да нулира желанията на гласуващите в чужбина. Просто тези защитници на статуквото така са си нагласили логиката на изчисленията, а за това те имаха достатъчно време (три мандата само от времето на ГЕРБ) да се наредят както трябва.
  Остави това ами иимат нахалството да ни заявяват - "Абе къде сте тръгнали бе!? За такъв случай ние отдавна сме си послали топло о меко"
  Мога да си представя с какъв страх са гледали на бързо нарастващия протестен вот от чужбина, преди да подредят тази логика на изчисление.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Аз ще гласувам за Славчо, защото само той може да каже откъде са му парите.

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#40] от "Храбър":

  Т.е ГЕРБ и ДПС са виновни че хората в чужбина не харесват ДБ така масово както им се искана на умните и красивите?

 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Това, че някой е решил да няма мандати "чужбина" и да се разпилява задграничния вот, не значи, че трябва да се лишат тези хора от право на гласуване. Проблемът не е у тях, а към т.нср. български парламент, който отказва да поправи тази несправедливост.
  И друго - не съм съгласна, че българите в чужбина не носели последствията от вота - много от тях поради това са там, защото управляващата класа ги принуждава да си търсят препитанието в чужбина, създавайки лоши условия не само за реализация, но и за отглеждане и възпитание на деца, достойни старини и духовна нищета. А с гласа си, те таят надеждата да променят нещо. Няма номален човек, който да се примири да живее в държава-мащеха.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Това, че някой е решил да няма мандати "чужбина" и да се разпилява задграничния вот, не значи, че трябва да се лишат тези хора от право на гласуване. Проблемът не е у тях, а към т.нср. български парламент, който отказва да поправи тази несправедливост.
  И друго - не съм съгласна, че българите в чужбина не носели последствията от вота - много от тях поради това са там, защото управляващата класа ги принуждава да си търсят препитанието в чужбина, създавайки лоши условия не само за реализация, но и за отглеждане и възпитание на деца, достойни старини и духовна нищета. А с гласа си, те таят надеждата да променят нещо. Няма номален човек, който да се примири да живее в държава-мащеха.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 45. 45 Профил на Petar Pantev
  Petar Pantev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Леви дебили с десни претенции, аз си упражнявам конституционните права, макар и зад граница, а не произвеждам "електорален ефект".
  Пренебрежима част от близо 2млн родители от задгранична България ще могат да приобщят децата си към изостанала България (където и професорите обясняват как не трябва да се гласува) като им демонстрират как всъщност майките и бащите могат да влияят върху съдбата на една далечна за тях страна. Какво значение ще има след 20г за тези деца и за изостаналата родина на родителите им какво е имал впредвид един мухлясал професор.

 46. 46 Профил на Марчела Енчева
  Марчела Енчева
  Рейтинг: 37 Неутрално

  А децата ни, студенти в чужбина? И те не са доволни от товаче избират котка в чувал, но правят всичко възможно да гласуват, което включва и понякога дълго и скъпо пътуване до най близката секция. Но сега излиза че не са важни и най добре да не гласуват. И как ще убедите тези деца после да се върнат. Това е вторичен геноцид на българското население.

 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Текста е добър и в някаква степен може да понамести понятията на част от хората, които не са съвсем наясно как се извършва пресмятането и как се получават резлутатите от изборите, ако разбира се точно този конктингент се опита да прочете по-внимателно статията. Но не съм съгласен с извода, да не се дава възможност да гласуват българите живеещи в чужбина. Това с аргумента за армията си е жив майтап - даже виден патриот като шкембе войвода, ако се наложи да се включи в защитата на нашата страна, ще си счупи краката да бяга, па ако ще и да е в посока на "злите" македонци, а в мирно време, никой освен срещу заплащане не ходи войник.
  Ако се въведе електронно и/или по пощата гласуване, току виж на бая хора ще им се стъжни - те затова и пречат активно подобно нещо да се случи. Може би е крайно време да се скъса с двойното гражданство - бъди какъвто се определиш, но не като двуликия Янус. Що се отнася до това, че гласуваш чисто пропорционално и това може да се поправи, на базата на предишно постоянно място за живеене или собственост в даден избирателен район и да гласуваш за конкретна листа.
  Всичко може да се направи, но докато по-добре до момента представени партии имащи т.н. твърд електорат правят избори, винаги ще кярат от ниската активност. Затова и лекарството е в нашите ръце - гласувайте, при това не точно за тях:_)

 48. 48 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 592 Весело

  Спят. Като кютуци спят редакторите и са допуснали този свеж, развлекателен текст в потока от червенокафяв агитпроп.

 49. 49 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Гласуването в чужбина има следния електорален ефект след 1991 г.: за парламентарни избори - 15 мандата от общо 2160, за евроизбори - 1 мандат от около 60. Малко, но от сърце. Това са фактите, уважаеми (и неуважаеми също) дами и господа. Действителността може да не се харесва на някого, но няма как да се отмени. Доброто възпитание обаче е желателно.

  Ваксинирайте се с каквото има! Все е от полза. За съжаление, не и интелектуално.

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  А защо не направим, като румънците. Гласовете от чужбина са все едно един избирателен район. Избират си отделно депутати, а не гласовете да се преразпределят.

 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Само че летните протести, състоящи се основно от българи, пребиваващи в чужбина, подсказват, че едва ли вотът отвън ще е огледален на родния.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#50] от "Роси":

  Надявам се да стане, това е една смислена реформа. Така ще е ясно че тия 7-8 човека са избрани от българите в чужбина и представляват техните интереси.

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#51] от "Fiji":

  Дали ?. 2017 РБ бяха на 9 място в чужбина, ДСБ на 13. На последните европейски избори ДБ взеха 1 депутат а ВМРО 2'ма. Дали ще е толкова различно след 2 седмици ?

 54. 54 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  1. ефектът е нулев, когато резултатите в чужбина са близки до тези в България, което не е много далеч от реалноста
  2. активноста в чужбина е доста ниска - около 10-15%. между 100 и 150 хиляди гласа последните 10 години разделено на поне 1 млн избиратели (2 млн е мит). проблемът не е в малкото секции и сложната регистрация, а просто ниският интерес на мнозинството българи в чужбина (въпреки, че малцинството е много гласовито). има стотици секции (и дори цели държави!) с под 50 регистрации и под 100 подадени гласа и 80% са неизползваните бюлетини.
  3. спорно е дали българите в чужбина (особено тези извън ЕСи особено тези с двойно гражданство) трябва да имат право на глас по простата причина, че не трябва хора които не живеят тук за постоянно да избират управляващи. все едно аз с постоянен адрес в София да мога да гласувам за кмет на Варна.
  това, че били най-големият инвеститор е глупост, понеже парите от трансфери и разходите им за ваканция в България не са инвестиция, а главно разходи за потребление.
  аргументът им, че ако не могат да гласуват се нарушава консттитуционното им право на глас е несъстоятелна. ако са убедени в обратното, да сезират Конституционния съд, че не са открили секция там в чужбина където им е удобно и където те са пожелали.
  значи аз ако се забия на остров Тамбукту в деня на изборите мога да осъдя държавата, че не е открила секция там. държавата е осигурила на всички българи правото да гласуват по местоживеене в България. освен това организирането на гласуване в чужбина е доста по-скъпо отколкото .
  4. проблемът с гласуването по пощата и електронното гласуване е, че не може да се гарантира тайната на вота и създава възможност за още по-голям купен и контролиран вот. например някои събира личните карти и пин кодове на 1000 избиратели и гласува вместо тях.
  така, че много популизъм и много шум около тази тема общо взето за нищо.

  Истината ни прави свободни.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 0 Неутрално

  При определяне на процента от гласувалите се борят всички гласове за дадена паритя вкл гласували вън и вътре. Проблема идва от това после как се разпределят депутатските места и се правят закръгления в дадения МИР, но това може да промени 1-2 места. Както се случи в европейските избори където ДБ и ВМРО намазаха от закръгления та за сметка на ГЕРБ. Но ако някой няма 4% гласувалите, и господ няма да го вкара в парламента, дори и да ореве орталъка за фалшификации.

  Всичките безумни сметки на тоя юнак показват тотално неразбиране и некомпетентност по отношение на избори и елементарна математика. Но какво значение има това, нали пишем анти ГЕРБ статия и гушкаме хонорарче

 57. 57 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 0 Неутрално

  При определяне на процента от гласувалите се борят всички гласове за дадена паритя вкл гласували вън и вътре. Проблема идва от това после как се разпределят депутатските места и се правят закръгления в дадения МИР, но това може да промени 1-2 места. Както се случи в европейските избори където ДБ и ВМРО намазаха от закръгления та за сметка на ГЕРБ. Но ако някой няма 4% гласувалите, и господ няма да го вкара в парламента, дори и да ореве орталъка за фалшификации.

  Всичките безумни сметки на тоя юнак показват тотално неразбиране и некомпетентност по отношение на избори и елементарна математика. Но какво значение има това, нали пишем анти ГЕРБ статия и гушкаме хонорарче

 58. 58 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#56] от "Герберска Мутра":

  Колега "Герберска мутра", написали сте някои ... хм, неумности. Българската изборна двойно-пропорционална система нищо не закръгля. Поне от 1991 г. насам. По-добре е човек да си мълчи и да го мислят за не много умен, отколкото да почне да говори и всички да се убедят в това. То вярно, че изборната математика е доста тривиална, ама чак до там не е.

  Ваксинирайте се там с каквото има, все е от полза.

 59. 59 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#57] от "Герберска Мутра":

  Виждам, че докато съм наблюдавал ЦИК он-лайн вече са ви отговорили подобаващо. Все пак ми стана интересно къде видяхте политически коментар в текста на статията. И то насочен срещу ГЕРБ?

  Ако си направите труда да прочетете по 10тина статии на М. Константинов, на Д. Димитров и на още няколко човека (мен може и да ме пропуснете), гарантирам Ви, че ще станете поне малък доктор по управление на избори в някой от 55тте ВУЗа в Родината. В УниБИТ, например. Успех и добро здраве Ви желая.

  И да гласувате, ей! Всеки действителен глас дава на избраната власт права да управлява 70 000 лева. 35 000 Ваши пари, и още толкова на някой идиот, който не е гласувал.

  Приятно смятане, юнак!

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Кой може да ми каже как да постъпя - имам постоянен адрез в България , но около о4 . 04. 21 съм в Западна Европа , та мога ли правно да гласувам в една от секциите в Германия например ?
  Имам ли това право и трябва ли да се съобщава някъде ? ? ?

 62. 62 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#61] от "deutscher._":

  След като имаш "адрез" гласувай на всяка цена! Даже 50 лева може да изкараш...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 63. 63 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поредната ГЕРБерастска подлога. Гласувайте на всяка цена, където и да се намирате.
  —цитат от коментар 60 на Шулц

  За ГЕРБ

 64. 64 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#58] от "m.konstantinov":

  “ Българската изборна двойно-пропорционална система нищо не закръгля.” - може би избираме 0,16 депутата и не закръгляме. Да определено е добре човек който не разбира да си мълчи и да се ваксинира

 65. 65 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 59 Неутрално

  В македонииа ште гласуват 300 балгари от клито една част за македонските партии в Балгарииа.
  Поздравление за 300 балгари в Македонииа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK