"По-малкото лошо": Слави Трифонов би се коалирал с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън"

"По-малкото лошо": Слави Трифонов би се коалирал с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън"

© ДневникСпоред лидера й и кандидат-депутат Слави Трифонов, партия "Има такъв народ" няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС, нито с някоя от патриотичните формации, които за предстоящите парламентарни избори се разделиха за участие. Той отново се разграничи от основните политически партии и заяви, че вижда като евентуални коалиционни партньори "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", защото според него са "по-малкото лошо".


Трифонов обясни общо за някогашните си приятелски отношения с Бойко Борисов, но определи поведението на президента Румен Радев като достойно и от отговора му се разбра, че би го подкперил за нов мандат.


Това бяха част от темите в предизборната проява в събота (20 март) привечер, в която Трифонов в небрежни говор, облекло и обстановка отговаря около час и половина на въпроси на свои почитатели по телевизия "Седем-осми". Предаването бе излъчвано на живо и в официалната страница на телевизионния водещ във фейсбук (вижте видео в края на текста).
Според данни на "Алфа рисърч" от изследване, проведено между 26 февруари и 1 март, "Има такъв народ" е на трета позиция с 13.3 % сред решилите за кого ще гласуват (те са малко над 37 % от 52.5 %, които към онзи момент казват, че ще упражнят правото си на вот на 4 април). Партията на Трифонов е следвана от ДПС с 12.5 %, а тя от "Демократична България" с 5.7 %. Засега проучванията показват коалицията около Мая Манолова на ръба от четири процентната бариера.


Слави Трифонов срещу (почти) всички


Като "по-малкото лошо" определи Слави Трифонов "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", когато бе запитан от млад мъж, представил се с името Валентин Котов.


"През целия ми живот винаги ми се е искало да избирам между добро и лошо", заяви Трифонов, но каза, че доколкото това не било възможно, смята обединението "Демократична България" и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" като възможни коалиционни партньори, защото са "по-малкото лошо", в зависимост от следизборните реалности.


От "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" досега на въпроси за евентуални коалиции с "Има такъв народ" или други по-малки партии в бъдещия парламент са коментирали, че биха приели подкрепа от тези, които ще подкрепят искани от тях политики.


Лидерът на "Има такъв народ" отрече да е възможна коалиция между неговата партия и ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и НФСБ. Шоуменът и преди се е обявявал срещу водещите политически сили и повтори убеждението си: "Няма да има такива коалиции, това е повече от ясно! Мога да си го татуирам, но това е тъпо".


Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук


Поименно Трифонов изрази възмущение срещу лидера на НФСБ Валери Симеонов заради репликата му към протестиращите майки на деца с увреждания, които нарече "група кресливи жени, които спекулираха с децата си". Негативно звучеше отношението на лидера на "Има такъв народ" и към евродепутата Ангел Джамбазки (от ВМРО), защото в края на 2019 г. бе засечен да кара пил и защото миналата година е замерял протестиращи с пиратки и вода.


Трифонов с подкрепа за президента Радев


В отговор на въпрос Трифонов изрази по-положително мнение единствено за президента Румен Радев, като общо определи поведението му като "много достойно". Без да казва ясно и категорично, от отговора се разбра, че вероятно би подкрепил кандидатурата му на предстоящите президентски избори.


Радев "изказва това, което мислят хората, и неслучайно е най-харесваният политик в България. Странно ми е, че тези, които го издигнаха сега се дърпат. Имам предвид БСП....Най-вероятно на базата на това, което казах преди малко, е ясно и моето решение."


Ако в следващия парламент първите две партии (според социологическите проучвания от началото на март това са ГЕРБ и БСП) не успеят да съставят правителство, президентът може да избере на кого да връчи третия мандат - дали на третата формация или на някоя от другите партии. Дори и да не се стигне до този вариант, Радев вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат на предстоящите избори през есента и неговите ходове също ще бъдат свързани с търсене на по-широка подкрепа (ДПС вече открито го атакуват, а БСП ще решат какво да правят след парламентарните избори).


Трифонов за Борисов


Мъж, представил се като Антон Башев, попита Трифонов какви са отношенията му с настоящия премиер Бойко Борисов, "защото по едно време беше Ваш приятел". Лидерът на "Има такъв народ" потвърди, че е имал приятелски отношения с Борисов, когато е бил главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР).


По думите на Трифонов до там се стигнало след като Бойко Борисов му гостувал в шоуто (то се излъчваше дълги години по Би Ти Ви), подарил му куче, чупил е летви заради уменията си по бойни изкуства и като цяло показал "различен образ от повечето членове на МВР". Според Трифонов обаче отношенията им станали "невъзможни" след като Борисов станал кмет на София и министър-председател. Лидерът на "Има такъв народ" не бе конкретен за причините и обстоятелствата за промяната в отношенията. (Още по темата за отношенията Борисов-Трифонов - четете тук)


Трифонов за себе си в политиката


Като цяло в рамите на час и половина, към Слави Трифонов не бяха зададени конткретни въпроси за политическите му ангажименти при евентуално управление или участие във властта. Бе питано само общо как лидерът на "Има такъв народ" ще се справи с проблемите в системите на правосъдието и здравеопазването. В тези ситуации Трифонов насочваше да бъде прочетена предизборната програма на политическия проект и обясни няколко пъти, че в листите има хора, които са професионалисти в съответните области.


На въпрос дали ще стане министър-председател, той припомни че България е парламентарна република (макар по думите му това да било забравено последните 11 години, визирайки управлението на Борисов) и че най-голямата партия назначава премиера и това зависи кой на изборите ще спечели най-много гласове.


Трифонов не коментираше в детайл политики и действия, а на някои от въпросите не отговори ясно - оставяйки без категоричен отговор или да се подразбира каква е позицията му. В други цитираше "мъдри мисли" или разказваше истории.


Той повтори вече известните си позиции, че ще се стреми да узакони решенията на инициирания от него референдум през 2016 г. и аргументира, че това е решението му да влиза официално в политиката ("аз нямах избор").


Слави Трифонов заяви и че, ако влезе в парламента, "едно от първите неща, които ще направим, е да променим този гнусен изборен закон", имайки предвид ограничения брой секции за гласуване в държави извън Европейския съюз.


В други отговори партийният лидер обяви, че позициите му са про-НАТО и про-Европейския съюз. Въпрос за отношенията с Македония не му беше зададен.


Жена от Варна попита дали е "готов за мръсотията", визирайки вероятно политиката и Слави Трифонов отговори: "Скъпа, мила моя, аз съм в такава мръсотия от толкова година, не знам с какво ще мога да бъда изненадан". Според лидерът на "Има такъв народ" участието му в политиката е цената, която плаща, за да работи за каузите си.


Един от последните въпроси бе на мъж, който каза, че все още се колебае дали да гласува за Трифонов и попита как ще го убеди, че няма да прави просто шоу в парламента. В отговора лидерът на "Има такъв народ" не бе конкретен:


Как да Ви убедя, че няма да правим шоу?! Как да Ви убеди един пожарникар, че няма да гаси пламъци с шланга в парламента?!


Слави Трифонов,

лидер на "Има такъв народ"


Трифонов за COVID-19


Още в началото на предаването шоуменът и водач на листите от Варна и Стара Загора призова оператора да покаже неформалната обстановка, в която Слави Трифонов ще отговаря на въпроси. По думите му сюжетът се развива от "стаята на сценаристите" в квартал "Левски Г" в София.


Камерата показа екипа и лидера на "Има такъв народ" каза, че "ние сме по-малко от 15 човека, затова сме без маски". Това изказване обаче е неточно, защото носенето на маски е задължително на закрито, дори и в офиса (ако се приеме, че хората в кадър са на работа). До 15 човека могат да се събират на частни тържества (например сватби, кръщенета и др.), като в тези ситуации действително не са упоменати изисквания за предпазни средства.


От мъж на име Теодор Иванов Слави Трифонов бе попитан как би продължил да управлява ситуацията с COVID-19 и как би постъпил с националния оперативен щаб. Шоуменът направи оценка, че "цялата ситуация с коронавируса е абсурдна". В този контекст Трифонов акцентира върху участието на имунолога проф. Андрей Чорбанов в "Има такъв народ".


Чорбанов е отявлен критик на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. На него пък често се противопоставят членовете на щаба за коронавируса, както и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


Слави Трифонов влиза в пряк сблъсък със здравния министър във Варна, където двамата са водачи на листи (още по темата - тук). В отговор на въпрос, водещият обясни че много харесва Варна и Стара Загора и затова е избрал да е кандидат от тези градове.


Трифонов за журналистите и медиите


Още в първите секунди на предаването си Слави Трифонов се разграничи от предизборните дебати по телевизионните студиа и журналистите като цяло.


Лидерът на "Има такъв народ" определи участията на другите политици в публични предизборни дебати като "жалки и унизителни" и затова не смятал да участва в тях. За шоумена "телевизиите са старовремски и гледат да получат някой лев".


Все пак Слави Трифонов каза, че харесвал водещият на предаването "Панорама" по Българската национална телевизия (БНТ) Бойко Василев след като говорили по темата Македония и му се бил обадил, за да поиска интервю при него. Журналистът бил предложил на Трифонов участие в предизборен дебат, но опцията за несамостоятелна изява не се харесала на шоумена и кандидат-депутат.


"Това, което правят журналистите, е много интересно: има платени реклами на една партия, а след това тя участва в дебати. Знаете как става: който плаща, той поръчва музиката", заяви Слави Трифонов общо за медиите и предизборните дебати.


"Жива връзка" - така беше наречено излъчването (една от най-известните песни на водещия и Ку-ку бенд е "Жива рана") и в него бяха включвани и въпроси в живи видео връзки и такива, които се изписваха на екрана. Не се разбра на какъв принцип са избрани задаващите и как успяват да се включат и кои други въпроси селектират от екипа, тъй като в чата във фейсбук страницата потребители задаваха още десетки въпроси. Сред включванията имаше от цяла България, но и от Европа, а последното, чиято връзка пропадна, беше от САЩ.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK