Гласуването на адрес заради COVID-19 ще е пред входа, ако е възможно

Гласуването на адрес заради COVID-19 ще е пред входа, ако е възможно

© Associated PressХората, които не могат да напускат дома си заради COVID-19, ще гласуват пред входа си, ако това е възможно. Ако подвижните избирателни секции не могат да обиколят всички адреси, то изборният ден за тези избиратели може да бъде удължен с най-много един час. Това са част от аспектите на решение на Централната избирателна комисия, публикувано на 20 март.


За разлика от хората с положителен резултат за SARS-CoV-2 (причинител на болестта COVID-19) и тези, които са в карантина заради контакт с доказано заразен или заради връщане от чужбина, хората с трайни увреждания ще гласуват вътре в дома си.


"В помещението с избирателя не могат да присъстват други лица. Изключения се правят, когато избирателят не може да извърши сам необходимите действия и се налага гласуване с придружител, посочен от избирателя", гласи още решението на ЦИК. В случай че даден избирател не бъде открит на заявения предварително адрес, това трябва да бъде отбелязано от и подписано от членовете на подвижната избирателна секция. В решението обаче не се посочват детайли как се установява дали човек е на адреса си: дали се звъни само на звънец, дали и по телефон, дали е еднократно или не.
Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук
Всичко, което трябва да знаете за гласуването, ако сте засегнати от COVID-19 в изборния ден - четете тук


Всеки избирател трябва да получи от членовете на подвижната избирателна секция химикалка, пишеща в синьо, като преди това са сверени данните по лична карта с данните от избирателния списък. В указания на министерството на здравеопазването за гласуване в условия на епидемия от COVID-19 е записано, че гласуващите с подвижна урна трябва да носят маска (покриваща носа и устата), която да свалят за кратко, за да бъдат идентифицирани.


Препоръчва се избирателят да дезинфекцира ръцете си, преди да вземе бюлетината, да се подпише в избирателния списък със своя лична химикалка и след всяко гласуване да се дезинфекцира избирателната кутия. Читатели, които ще гласуват с подвижна избирателна кутия заради COVID-19, могат да ни пишат на редакционната поща [email protected]


Срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижна секция заради COVID-19 е от 24 март до 31 март. Секция се образува, ако има най-малко 10 заявления за това. Хората, които не живеят на постоянния си адрес, но пък в изборния ден се окажат болни от COVID-19 на домашно лечение, под карантина заради контакт със заразен или заради връщане от чужбина, няма да могат да гласуват. Причината е, че срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес вече е изтекъл - той бе до 20 март.


Хората, които обикалят адреси с урната, също могат да гласуват с нея, след като се допълнят в списъка и попълнят декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Транспортът трябва да се осигури от общините.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK