ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

За бъдещите страдания на секционните избирателни комисии

Като се има предвид, че до 30-40% от членовете на СИК се заменят в последния момент и даже в деня на гласуване, може да се предположи, че много малко членове са минали даже опресняващ инструктаж.

© Юлия Лазарова

Като се има предвид, че до 30-40% от членовете на СИК се заменят в последния момент и даже в деня на гласуване, може да се предположи, че много малко членове са минали даже опресняващ инструктаж.Много се чудих дали да напиша този текст. Някои неща съм споделял тук и там и може да се повторя. Сега слушам БНР и май ще го напиша. Една умна жена от "Прозрачност без граници" говори за обучението на секционните избирателни комисии (СИК) и май е добре да внеса малко яснота какво става на тези т.нар. обучения.


Ще започна с един досаден спомен от последните местни избори. Реших да наблюдавам т.нар. обучения на СИК в столицата. Избрах си "Красна поляна", "Средец", "Изток" и "Младост". Още преди президентските избори вече бях наблюдавал и "Възраждане". Посетих лично обученията с тефтер и часовник. Какво установих?


Т.нар. обучения са всъщност инструктаж на хора, от които се очаква да знаят почти всичко по темата.
И са повикани за опресняване на знанията и да им се кажат някои практически неща по логистиката. Общата продължителност на обученията никъде на надхвърли два часа. Казвам общата, защото в тези два часа се вместват полицията, пожарната и общината с логистиката (водата, сандвичите, микробусите за извозване, получаване на материалите предишния ден и др.) Това продължава около 45-50 минути. После обикновено член на ОбИК или РИК започва същинското обучение.


Основната форма е лекцията и по-конкретно подборното четене на методическите указания (МУ). В зависимост от опита на обучаващия това четене е придружено понякога от обяснение на едно или друго положение. По-често звучи като нареждане, заповед без много обяснения на логиката. Основният акцент е Н. В. Протоколът. Той е нещо като свещен свитък от страници, който СИК трябва да произведе. Беше демонстриран и софтуерен вариант, на който СИК можеха да тренират, като се приберат у дома. Там имаше съответните контроли, които СИК трябва да преодолее в реалността. Обикновено на тези обучения присъстват 100-ина души или повече и все пак това е под 50% от членовете на СИК. Като се има предвид, че до 30-40% от членовете се заменят в последния момент и даже в деня на гласуване, може да се предположи, че много малко членове са минали даже този опресняващ инструктаж.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


В "Красна поляна" бабата, която седеше до мен, си призна, че не слуша какво й говорят и е дошла само за 10-те лева, щото при тях председател е едно студентче, което само си върши работата по писането на протокола. В община "Средец", в залата на НТС, весела компания си споделяше кой как се е уредил за член на СИК да изкара някой лев. Тогава още нямаше ковид-мовид


Някои обучаващи, явно врели и кипели в изборите, си позволяваха да модифицират методическите указания. Например в "Средец" обучаващата смело инструктираше СИК-овете да вписват броя на неизползваните бюлетини последен в протокола. На мой въпрос какво е правното основание за това и какво пише в Методическите указания (МУ) с досада ми беше зададен въпросът какво значение има това. Това, че ЦИК нещо е умувала, че в ИК нещо пише няма значение - госпожата си имаше своя логика.


След като написах донос в ЦИК, от там ми отговорих, че съм прав. А самата ОбИК даже не ме удостои с отговор, щото към е-мейла не съм прикачил сканирано хартиено писмо с подписа си. А един член ми каза, че много съм олекнал с това дребнаво заяждане. Дребнаво, дребнаво, ама заради подобно неглижиране на правилата недоверието в изборния процес е огромно. Носят се градски легенди за подмяна на бюлетини и чували, за купени СИК-ове и др. ужасни неща.


И като резултат от подобни творчески интерпретации на правилата логично се появиха исканията за видеозаснемане на процедурите, за разглеждане на бюлетините от близко разстояние и за магическото машинно гласуване, което веднъж вече струваше 59 лева на глас. Виждам сега, че някои от обучаващите, които съм наблюдавал, вече мрънкат срещу сложния протокол и предстоящата перфектна буря, според сполучливото описание на главния изборен математик. Доколкото разбирам, май въпросната дама със свободната интерпретация на правилата сега е пак изборен началник и също мрънка, че протоколът е много сложен. Сега не ми се мисли какъв ще е ефектът от онлайн обучението, което трябваше да почне на 22 март 2021 г. и което май е почнало тук-там според коментарите, които се чуват от заседанието на ЦИК.


Със сегашните МУ за работата на СИК нашият ЦИК направо е отсвирил това, което за всеки африкански изборен служител е светая светих на изборната честност - балансът на получени (по номера), неизползвани (по номера) и унищожени бюлетини. И след отваряне на урната - балансът на действителни и недействителни гласове. Тази рекапитулация е в основата на протокола преди резултатите.


Нашият ЦИК е разпоредил в Методическите указания императивно - "Неизползваните бюлетини не се преброяват". Защо бе, уважаеми? Не е ли логично бюлетините, които са напълно годни за злоупотреба, да бъдат преброени, унищожени с надраскване, описани от номер до номер в нарочен протокол от половин страничка, пакетирани и запечатани. За по-любопитните пояснявам, че точно така се прави в много страни и даже се запечатват в пликове като на куриерските служби, за да не могат да се отварят без разрушаване на плика. И като се пуснат в чувала - край! Това вече не са бюлетини!


При това, забележете, в т. 3 се записва общият брой на бюлетините извън урната БЕЗ броя на неизползваните. Те са вече опаковани, но не се знае колко са. И са в чувала, след като пликът е запечатан и подписан. Какво декларират тези подписи? Че вътре има неизвестен брой годни за ползване бюлетини. Или стари вестници Браво!


Да ви напомням ли, уважаеми, че медийната манипулация, любезно наричана "Костинбродска афера", беше базирана именно на годни за използване бланки за бюлетини. А сега имаме истински бюлетини с номера.
И забележете - контролните разписки от използваните бюлетини също не се броят. Те се вадят, опаковат се и след подписване на плика отиват в чувала. Не се броят и разписките от машинното гласуване. Приема се на доверие, че броят на гласувалите с машина е равен на броя разписки в кутията. И те се опаковат, подписва се пликът и отиват в чувала. За мен това е недооценяване на възможността да се направят бързи рекапитулации. И вече има въпроси дали това не създава условия за манипулации.


И по моята любима тема - контролното броене на разписките от машинното гласуване по кандидатски листи в поне 10% от машините. Да, уважаеми читатели, познахте - такова контролно броене НЯМА да има. Вие сте длъжни да вярвате, че проверките на държавните органи са достатъчни и машината е гарантирано честна и неподкупна. Независимо какво сте гледали, чели и чували за американските, венецуелските, филипинските и други избори. И което е много добре разказано във филма на HBO "Kill Chain: Тhe Cyber War on America's Elections" от 2020 г. Гледайте го, ако не сте го гледали досега. Да не вземат да го забранят.


Недоумение буди и инструкцията в МУ кога трябва да започне попълването на протокола на СИК. Според МУ попълването на протокола започва след приключване на гласуването, както е описано в раздел IV, 1. На практика се попълват две копия - чернова и истинският протокол.


Излиза, че целият процес от откриване на изборния ден до края на гласуване не е оставил следа в изборния протокол до края на гласуването. Не е ли по-логично, уважаеми членове на ЦИК, протоколът да започне да се попълва още в началото на изборния ден, като се впишат реквизитите, описани в МУ - номер на секцията, състав на СИК, броят на получените бюлетини и броят на избирателите в избирателния списък. Това са данните, които са вече налични и не подлежат на промяна в изборния ден. Ако това бъде извършено, то протоколът се "връзва" за конкретната изборна секция и за конкретния състав на СИК и изходните числови параметри. Персонализира се, иначе казано.


Нещо повече - тъй като протоколът има фабричен сериен номер, този номер с тези изходни данни трябва да бъде огласен пред всички в изборното помещение. Този номер може да бъде предаден на наблюдателите в РИК и ИП, за да се проследи дали протоколът, който е излязъл от СИК, е същият, който влиза в РИК. Ясно е, че има и копие, което дава същата възможност, но такава прозрачност създава усещането, че всички разбираме какво се прави и защо се прави. Създава доверие. Да не говорим, че партиите и наблюдателските организации трябва да знаят каква е логиката на номерацията, дали номерът "връзва" протокола към конкретния МИР, община и секция, или е просто сериен номер, който случайно се е паднал точно на тая СИК и го има записан в някакъв друг приемо-предавателен протокол, до който нямаме достъп.


От МУ на СИК излиза, че машината ще произведе два протокола - единият е наречен "начален протокол", който се опакова с разписките, с някаква разписка за текущо състояние, и отива в чувала. Предполагам, че това е протокол от началото на изборния ден, за да се види, че в машината няма записани гласове. И след като бъдат описани резултатите от броенето на хартиените бюлетини, според раздел IV. 3 започва вписването на резултатите от машинното гласуване според "финалния протокол" от машинното гласуване.


В последно време големи партии започнаха да твърдят наляво и надясно, че има изборни измами в СИК и някой едва ли не е купил собствените им представители в СИК. Аргументите, че СИК са композирани от различни партии, се отминават без коментар и тая плоча се върти. Още при обсъждане на сегашния Изборен кодекс имаше предложения да се разшири кръгът от лицата, които удостоверяват с подписа си в протокола на СИК неговата истинност и така потвърждават данните в него. Ставаше въпрос за право или задължение на застъпниците или представителите на партиите да подписват протокола. А защо не и на националните наблюдатели.


Подобно разширяване би въвлякло повече хора в процеса на контрол по спазването на процедурите. Ще се ограничат възможностите за безразборни твърдения за въображаеми измами. Ще се окаже, че не само член на СИК от дадена партия и застъпникът на същата партия, ами даже и застъпникът на опозиционна пария са си стиснали ръцете и са се съгласили с резултатите. За съжаление това не мина. А би било полезно.


Струва ми се, че особени проблеми ще възникнат при предаването на протоколите в РИК. В МУ на РИК е предвидена процедура за сваляне на данните от машинното гласуване от флашката. Това е раздел Д, от 28.1 до 28.5. Ако компютърът разчете данните от флашката, софтуерът разпечатва съдържанието на флашката и то се сравнява с финалния машинен протокол и с протокола на СИК. В МУ за РИК са използвани думичките "верификация" и "изчитане", които на мен не са ми ясни като процедура. Значението на думите знам, но не знам какво се верифицира - номерът на секцията ли, номерът на флашката ли, пълнотата на данните ли. Просто не го разбирам.


На практика флашките са две. Ако едната се е прецакала, се прави протокол и се вкарва втората флашка, от която се очаква да работи. Ако и тя е прецакана, се прави пак протокол и се пристъпва към установяване резултата от машинното гласуване чрез броене на разписките по кандидатски листи и сравняване на тези данни с машинния протокол, принтиран от машината още в СИК. Предполагам не само с него, а и с данните, които са пренесени на ръка от машинния протокол в протокола на СИК.


Доколкото можах да се ориентирам от дискусията в ЦИК по МУ за РИК, имаше предложение данните от флашката да се вкарат в компютъра на ИП (изчислителния пункт) на РИК. И те да станат базата, спрямо която да се проверяват данните от машинното гласуване, които са описани/пренесени на ръка в протокола на СИК и се предполага, че са взети от машинния протокол. Такова сравняване през софтуера по време на набиране на данните от оператора на ИП би елиминирало евентуалните грешки при пренасянето на машинния протокол в протокола на СИК. За съжаление това не се прие и, доколкото разбирам, в РИК ще се разпечата втори път машинния протокол, само че този път от флашката. И тогава ще се сравняват данните на ръка.


Аз продължавам да съм убеден, че по-добре щеше да бъде във всяка смесена секция да се опише на два реда записът, като окончателният протокол на СИК се произведе със събиране на двата реда от компютъра.


Моите африкански приятели биха решили този проблем много елегантно. Те щяха да си кръстят машинното гласуване "машин бейби-стейшън" или "машин апендикс" и биха си вкарали цялата секция на три реда в един EXCEL - на първия ред Х хартиена компонента, на втория ред М машинната компонента и на третия Ф, при което Ф = Х+М, или общо за финален протокол за секцията.


Искрено се надявам ЦИК да не кара влака към моста, който е паднал в реката.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK