За бъдещите страдания на секционните избирателни комисии

Като се има предвид, че до 30-40% от членовете на СИК се заменят в последния момент и даже в деня на гласуване, може да се предположи, че много малко членове са минали даже опресняващ инструктаж.

© Юлия Лазарова

Като се има предвид, че до 30-40% от членовете на СИК се заменят в последния момент и даже в деня на гласуване, може да се предположи, че много малко членове са минали даже опресняващ инструктаж.Много се чудих дали да напиша този текст. Някои неща съм споделял тук и там и може да се повторя. Сега слушам БНР и май ще го напиша. Една умна жена от "Прозрачност без граници" говори за обучението на секционните избирателни комисии (СИК) и май е добре да внеса малко яснота какво става на тези т.нар. обучения.


Ще започна с един досаден спомен от последните местни избори. Реших да наблюдавам т.нар. обучения на СИК в столицата. Избрах си "Красна поляна", "Средец", "Изток" и "Младост". Още преди президентските избори вече бях наблюдавал и "Възраждане". Посетих лично обученията с тефтер и часовник. Какво установих?


Т.нар. обучения са всъщност инструктаж на хора, от които се очаква да знаят почти всичко по темата.
И са повикани за опресняване на знанията и да им се кажат някои практически неща по логистиката. Общата продължителност на обученията никъде на надхвърли два часа. Казвам общата, защото в тези два часа се вместват полицията, пожарната и общината с логистиката (водата, сандвичите, микробусите за извозване, получаване на материалите предишния ден и др.) Това продължава около 45-50 минути. После обикновено член на ОбИК или РИК започва същинското обучение.


Основната форма е лекцията и по-конкретно подборното четене на методическите указания (МУ). В зависимост от опита на обучаващия това четене е придружено понякога от обяснение на едно или друго положение. По-често звучи като нареждане, заповед без много обяснения на логиката. Основният акцент е Н. В. Протоколът. Той е нещо като свещен свитък от страници, който СИК трябва да произведе. Беше демонстриран и софтуерен вариант, на който СИК можеха да тренират, като се приберат у дома. Там имаше съответните контроли, които СИК трябва да преодолее в реалността. Обикновено на тези обучения присъстват 100-ина души или повече и все пак това е под 50% от членовете на СИК. Като се има предвид, че до 30-40% от членовете се заменят в последния момент и даже в деня на гласуване, може да се предположи, че много малко членове са минали даже този опресняващ инструктаж.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


В "Красна поляна" бабата, която седеше до мен, си призна, че не слуша какво й говорят и е дошла само за 10-те лева, щото при тях председател е едно студентче, което само си върши работата по писането на протокола. В община "Средец", в залата на НТС, весела компания си споделяше кой как се е уредил за член на СИК да изкара някой лев. Тогава още нямаше ковид-мовид


Някои обучаващи, явно врели и кипели в изборите, си позволяваха да модифицират методическите указания. Например в "Средец" обучаващата смело инструктираше СИК-овете да вписват броя на неизползваните бюлетини последен в протокола. На мой въпрос какво е правното основание за това и какво пише в Методическите указания (МУ) с досада ми беше зададен въпросът какво значение има това. Това, че ЦИК нещо е умувала, че в ИК нещо пише няма значение - госпожата си имаше своя логика.


След като написах донос в ЦИК, от там ми отговорих, че съм прав. А самата ОбИК даже не ме удостои с отговор, щото към е-мейла не съм прикачил сканирано хартиено писмо с подписа си. А един член ми каза, че много съм олекнал с това дребнаво заяждане. Дребнаво, дребнаво, ама заради подобно неглижиране на правилата недоверието в изборния процес е огромно. Носят се градски легенди за подмяна на бюлетини и чували, за купени СИК-ове и др. ужасни неща.


И като резултат от подобни творчески интерпретации на правилата логично се появиха исканията за видеозаснемане на процедурите, за разглеждане на бюлетините от близко разстояние и за магическото машинно гласуване, което веднъж вече струваше 59 лева на глас. Виждам сега, че някои от обучаващите, които съм наблюдавал, вече мрънкат срещу сложния протокол и предстоящата перфектна буря, според сполучливото описание на главния изборен математик. Доколкото разбирам, май въпросната дама със свободната интерпретация на правилата сега е пак изборен началник и също мрънка, че протоколът е много сложен. Сега не ми се мисли какъв ще е ефектът от онлайн обучението, което трябваше да почне на 22 март 2021 г. и което май е почнало тук-там според коментарите, които се чуват от заседанието на ЦИК.


Със сегашните МУ за работата на СИК нашият ЦИК направо е отсвирил това, което за всеки африкански изборен служител е светая светих на изборната честност - балансът на получени (по номера), неизползвани (по номера) и унищожени бюлетини. И след отваряне на урната - балансът на действителни и недействителни гласове. Тази рекапитулация е в основата на протокола преди резултатите.


Нашият ЦИК е разпоредил в Методическите указания императивно - "Неизползваните бюлетини не се преброяват". Защо бе, уважаеми? Не е ли логично бюлетините, които са напълно годни за злоупотреба, да бъдат преброени, унищожени с надраскване, описани от номер до номер в нарочен протокол от половин страничка, пакетирани и запечатани. За по-любопитните пояснявам, че точно така се прави в много страни и даже се запечатват в пликове като на куриерските служби, за да не могат да се отварят без разрушаване на плика. И като се пуснат в чувала - край! Това вече не са бюлетини!


При това, забележете, в т. 3 се записва общият брой на бюлетините извън урната БЕЗ броя на неизползваните. Те са вече опаковани, но не се знае колко са. И са в чувала, след като пликът е запечатан и подписан. Какво декларират тези подписи? Че вътре има неизвестен брой годни за ползване бюлетини. Или стари вестници Браво!


Да ви напомням ли, уважаеми, че медийната манипулация, любезно наричана "Костинбродска афера", беше базирана именно на годни за използване бланки за бюлетини. А сега имаме истински бюлетини с номера.
И забележете - контролните разписки от използваните бюлетини също не се броят. Те се вадят, опаковат се и след подписване на плика отиват в чувала. Не се броят и разписките от машинното гласуване. Приема се на доверие, че броят на гласувалите с машина е равен на броя разписки в кутията. И те се опаковат, подписва се пликът и отиват в чувала. За мен това е недооценяване на възможността да се направят бързи рекапитулации. И вече има въпроси дали това не създава условия за манипулации.


И по моята любима тема - контролното броене на разписките от машинното гласуване по кандидатски листи в поне 10% от машините. Да, уважаеми читатели, познахте - такова контролно броене НЯМА да има. Вие сте длъжни да вярвате, че проверките на държавните органи са достатъчни и машината е гарантирано честна и неподкупна. Независимо какво сте гледали, чели и чували за американските, венецуелските, филипинските и други избори. И което е много добре разказано във филма на HBO "Kill Chain: Тhe Cyber War on America's Elections" от 2020 г. Гледайте го, ако не сте го гледали досега. Да не вземат да го забранят.


Недоумение буди и инструкцията в МУ кога трябва да започне попълването на протокола на СИК. Според МУ попълването на протокола започва след приключване на гласуването, както е описано в раздел IV, 1. На практика се попълват две копия - чернова и истинският протокол.


Излиза, че целият процес от откриване на изборния ден до края на гласуване не е оставил следа в изборния протокол до края на гласуването. Не е ли по-логично, уважаеми членове на ЦИК, протоколът да започне да се попълва още в началото на изборния ден, като се впишат реквизитите, описани в МУ - номер на секцията, състав на СИК, броят на получените бюлетини и броят на избирателите в избирателния списък. Това са данните, които са вече налични и не подлежат на промяна в изборния ден. Ако това бъде извършено, то протоколът се "връзва" за конкретната изборна секция и за конкретния състав на СИК и изходните числови параметри. Персонализира се, иначе казано.


Нещо повече - тъй като протоколът има фабричен сериен номер, този номер с тези изходни данни трябва да бъде огласен пред всички в изборното помещение. Този номер може да бъде предаден на наблюдателите в РИК и ИП, за да се проследи дали протоколът, който е излязъл от СИК, е същият, който влиза в РИК. Ясно е, че има и копие, което дава същата възможност, но такава прозрачност създава усещането, че всички разбираме какво се прави и защо се прави. Създава доверие. Да не говорим, че партиите и наблюдателските организации трябва да знаят каква е логиката на номерацията, дали номерът "връзва" протокола към конкретния МИР, община и секция, или е просто сериен номер, който случайно се е паднал точно на тая СИК и го има записан в някакъв друг приемо-предавателен протокол, до който нямаме достъп.


От МУ на СИК излиза, че машината ще произведе два протокола - единият е наречен "начален протокол", който се опакова с разписките, с някаква разписка за текущо състояние, и отива в чувала. Предполагам, че това е протокол от началото на изборния ден, за да се види, че в машината няма записани гласове. И след като бъдат описани резултатите от броенето на хартиените бюлетини, според раздел IV. 3 започва вписването на резултатите от машинното гласуване според "финалния протокол" от машинното гласуване.


В последно време големи партии започнаха да твърдят наляво и надясно, че има изборни измами в СИК и някой едва ли не е купил собствените им представители в СИК. Аргументите, че СИК са композирани от различни партии, се отминават без коментар и тая плоча се върти. Още при обсъждане на сегашния Изборен кодекс имаше предложения да се разшири кръгът от лицата, които удостоверяват с подписа си в протокола на СИК неговата истинност и така потвърждават данните в него. Ставаше въпрос за право или задължение на застъпниците или представителите на партиите да подписват протокола. А защо не и на националните наблюдатели.


Подобно разширяване би въвлякло повече хора в процеса на контрол по спазването на процедурите. Ще се ограничат възможностите за безразборни твърдения за въображаеми измами. Ще се окаже, че не само член на СИК от дадена партия и застъпникът на същата партия, ами даже и застъпникът на опозиционна пария са си стиснали ръцете и са се съгласили с резултатите. За съжаление това не мина. А би било полезно.


Струва ми се, че особени проблеми ще възникнат при предаването на протоколите в РИК. В МУ на РИК е предвидена процедура за сваляне на данните от машинното гласуване от флашката. Това е раздел Д, от 28.1 до 28.5. Ако компютърът разчете данните от флашката, софтуерът разпечатва съдържанието на флашката и то се сравнява с финалния машинен протокол и с протокола на СИК. В МУ за РИК са използвани думичките "верификация" и "изчитане", които на мен не са ми ясни като процедура. Значението на думите знам, но не знам какво се верифицира - номерът на секцията ли, номерът на флашката ли, пълнотата на данните ли. Просто не го разбирам.


На практика флашките са две. Ако едната се е прецакала, се прави протокол и се вкарва втората флашка, от която се очаква да работи. Ако и тя е прецакана, се прави пак протокол и се пристъпва към установяване резултата от машинното гласуване чрез броене на разписките по кандидатски листи и сравняване на тези данни с машинния протокол, принтиран от машината още в СИК. Предполагам не само с него, а и с данните, които са пренесени на ръка от машинния протокол в протокола на СИК.


Доколкото можах да се ориентирам от дискусията в ЦИК по МУ за РИК, имаше предложение данните от флашката да се вкарат в компютъра на ИП (изчислителния пункт) на РИК. И те да станат базата, спрямо която да се проверяват данните от машинното гласуване, които са описани/пренесени на ръка в протокола на СИК и се предполага, че са взети от машинния протокол. Такова сравняване през софтуера по време на набиране на данните от оператора на ИП би елиминирало евентуалните грешки при пренасянето на машинния протокол в протокола на СИК. За съжаление това не се прие и, доколкото разбирам, в РИК ще се разпечата втори път машинния протокол, само че този път от флашката. И тогава ще се сравняват данните на ръка.


Аз продължавам да съм убеден, че по-добре щеше да бъде във всяка смесена секция да се опише на два реда записът, като окончателният протокол на СИК се произведе със събиране на двата реда от компютъра.


Моите африкански приятели биха решили този проблем много елегантно. Те щяха да си кръстят машинното гласуване "машин бейби-стейшън" или "машин апендикс" и биха си вкарали цялата секция на три реда в един EXCEL - на първия ред Х хартиена компонента, на втория ред М машинната компонента и на третия Ф, при което Ф = Х+М, или общо за финален протокол за секцията.


Искрено се надявам ЦИК да не кара влака към моста, който е паднал в реката.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Общи лафове и фъргане на боб

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Този чичко поне да беше изкарал няколко наряда в комисии, за да види как стават нещата на практика. А не само като зрител да стои и предлага разни простотии за усложняване на процеса. За какво става въпрос:
  - Първо, неизползваните бюлетини се броят - те са на кочани по 100 и с номера и броенето е много лесно.
  - Второ, наличието на представители на 3-4 партии в комисиите е сигурен гарант против измамите.
  - Трето, как ще пуснеш тази грамадна бюлетина в кутията, без да те види никой от комисията. Това са пълни фантазии в стил Теория на конспирацията. Да не говорим, че изобщо няма да ти излязат бройките накрая при броенето и засичането с протокола.
  - Четвърто, какви са тези глупости с номера на протокола. При даване на протоколи от общината, изрично са записани номерата им. А накрая се снима и се дава копие на лицата, които имат право да го получат - членове на СИК, застъпници и пр.
  - Броенето на отрязъците - те са контролен инструмент - ако има съмнения за нередности и проблеми с протокола, те се броят, но не от СИК.
  За едно само е прав автора - обучението е гола вода. Затова е препоръчително да си свалите указанията на ЦИК и да си ги четете. И не само преди, но и по време на самите избори, за да знаете какво да правите в комисията. При всеки проблем се вадят указанията и се гледа какво пише там.
  И пак препоръчвам на автора да отиде веднъж в комисия, за да види как се работи на практика. А не да си фантазира с лист и химикалка.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на mls35596647
  mls35596647
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ГЕРБ вече приготвиха фалшивите протоколи. Така че няма никокво значение - изборите ще са най-фалшифцираните от тези на комунистите през 46-та насам.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Колко е лесно да се дават акъли вместо да се свърши някаква работа !
  Повече от 10 пъти съм бил в СИК, и продължавам да съм убеден, че по-добре ще е някой, който уж бил ходил на някакво обучение да не се прави на критик !

  [email protected]
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vassco":

  Преди доста години познат беше пратен като наблюдател в турско село по изборите. СИК- жената на кмета, сина от ДПС, снахата писана от БСП, племенник от ГЕРБ..... Говори се само на турски, гласуването по часовник, протокола без грешки.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Поздравления! Наръчник какво трябва да се промени. За следващите избори.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#9] от "oli08812549":

  ЦИК вече има резултатите ,чакат само да минат изборите за да ги оповестят

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#10] от "PisnaMi":

  За следващите избори -гласуване по пощата

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Неутрално

  От много време непрекъснато се говори за промяна в изборното законодателство, но така и не се стига до съгласие за пълна ревизия и едно цялостно завършено предложение.
  Следствие на това всички проблеми се дискутират непосредствено преди избори.
  Дали самото законодателство (като изключин незаконните практики, които съществуват) се нуждае от някаква драстичен промяна? Струва ми се, че в България се надценява стойността на самият закон като текст. Обективно погледнато юридическата стойност на произведените (ако може така да си изразим) закони не е чак толкова трагична. Огромният недостатък е в контролът на прилагането им.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  Този чичко поне да беше изкарал няколко наряда в комисии, за да види как стават нещата на практика. А не само като зрител да стои и предлага разни простотии за усложняване на процеса. За какво става въпрос:- Първо, неизползваните бюлетини се броят - те са на кочани по 100 и с номера и броенето е много лесно.- Второ, наличието на представители на 3-4 партии в комисиите е сигурен гарант против измамите.- Трето, как ще пуснеш тази грамадна бюлетина в кутията, без да те види никой от комисията. Това са пълни фантазии в стил Теория на конспирацията. Да не говорим, че изобщо няма да ти излязат бройките накрая при броенето и засичането с протокола.- Четвърто, какви са тези глупости с номера на протокола. При даване на протоколи от общината, изрично са записани номерата им. А накрая се снима и се дава копие на лицата, които имат право да го получат - членове на СИК, застъпници и пр.- Броенето на отрязъците - те са контролен инструмент - ако има съмнения за нередности и проблеми с протокола, те се броят, но не от СИК.За едно само е прав автора - обучението е гола вода. Затова е препоръчително да си свалите указанията на ЦИК и да си ги четете. И не само преди, но и по време на самите избори, за да знаете какво да правите в комисията. При всеки проблем се вадят указанията и се гледа какво пише там.И пак препоръчвам на автора да отиде веднъж в комисия, за да види как се работи на практика. А не да си фантазира с лист и химикалка.
  —цитат от коментар 3 на Vassco


  Губите си времето, колега, ей на:

  ГЕРБ вече приготвиха фалшивите протоколи. Така че няма никокво значение - изборите ще са най-фалшифцираните от тези на комунистите през 46-та насам.
  —цитат от коментар 5 на mls35596647


  Няма сила, която да ги убеди, че Борисов няма сестра.

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Каквито и да са резултатите, какъвто и да е метода на гласуване и броене. Недоволни ще има - много. И те ще пищят с все сили, щото друго не им остава.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 17. 17 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Резултата от изборите ще е като от мач - загубилите оспорват и обвиняват: съдията, мъдията ...... и светия синод.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 18. 18 Профил на mls35596647
  mls35596647
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Резултата от изборите ще е като от мач - загубилите оспорват и обвиняват: съдията, мъдията ...... и светия синод.
  —цитат от коментар 17 на Красимир Андонов


  Тръмп? :-)))

 19. 19 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Весело

  До коментар [#2] от "oli08812549":

  Стига рИвали! Още е рано.
  На пети април ще се лее рев и сълзи.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 20. 20 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Весело

  До коментар [#4] от "oli08812549":

  Добре де, как тогава се гарантира чесността на вота?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Във всички изборни комисии МНОЗИНСТВО има опозицията. Включително в Централната. А решенията се вземат с 2/3 мнозинство! Е, кой ви лъже тогава? Ако има лъжи и измами, значи вие сами си се лъжете и мамите. Ма били ви продажни членовете на комисиите? Ако не можете да осигурите поне по един член във всичките 12 000 секционни комисии, къде сте тръгнали държава да управлявате?

  Не се обиждайте и бъдете здрави!

 24. 24 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vassco":

  "След като попълни посочените по-горе данни, СИК пристъпва към преброяване и опаковане на бюлетините извън избирателната кутия. Неизползваните бюлетини не се преброяват. Преброяват се:
  - унищожените от СИК бюлетини (тук се включват използваните бюлетини за образец, които са били залепени на таблото пред изборното помещение, увредените механично при откъсване от кочана или по друг начин);
  - недействителните бюлетини по чл. 265, ал. 5 ИК (несъответстващ номер);
  - недействителните бюлетини по чл. 227 ИК (заснет вот);
  - недействителните бюлетини по чл. 228 ИК (показан вот);
  - сгрешените бюлетини, когато избирателят е сбъркал при гласуването и е гласувал повторно по чл. 267, ал. 2 ИК
  В т. 3 от протокола се вписва общият брой на тези пет вида бюлетини.
  Бюлетините извън избирателната кутия се опаковат в пакети и се надписват, както следва:
  - пакет с надпис „Неизползвани бюлетини“;
  - пакет с надпис „Бюлетини по т. 3“ (унищожените бюлетини, недействителните бюлетини по чл. 227, чл. 228 и чл. 265, ал. 5 ИК и сгрешените бюлетини).
  Отрязъците с номерата на бюлетините се изваждат от кутията и се опаковат в плик, който се надписва.
  Контролните разписки от машинното гласуване се изваждат от кутията за машинно гласуване и се поставят в плик, който се запечатва, подписва от членовете на СИК и се подпечатва.
  Началният протокол от машинното гласуване се подписва от членовете на СИК и се подпечатва.
  Пликът с контролните разписки, заедно с началния протокол, разписката за текущо състояние и ПИН-кода се опаковат в плик, който се надписва.
  Петте смарт карти се поставят в плик, който се запечатва, подписва се от членовете на СИК и се подпечатва.
  Запечатаните пакети с бюлетините извън избирателната кутия и отрязъците с номерата се подписват от всички членове на СИК и се подпечатват.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Аз за комисиите не мисля. Един протокол, все ще го напишат някак. Аз се питам, какво ги чака служителите на ИО, които трябвало да вкарат 16 млн. числа, но на всичко отгоре грешните, а те са много ,ще трябва да се вкарват и втори път, след като се оправят от СИК.

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Весело

  До коментар [#13] от "todor._89":

  Изборни манипулации са. За Христо Иванов са гласували поне 4 млн граждани. А За Мая Манолова гласуват между 8 и 12 милиона българи!
  Къде са тези гласове, само с манипулации ги скриват. Ако не са манипулациите на ГЕРБ за БСП ще има поне 22 млн. гласа!
  Хама я!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2421 Любопитно

  Много полезна статия, само не разбирам как някои вече са сигурни, че изборите ще са манипулирани и искат в бъдеще избор по пощата?

  Вие знаете ли колко е лесно да се купуват гласове пускани по пощата? Или щото знаете затова го искате?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 28. 28 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2263 Весело

  До коментар [#15] от "pag":

  " Няма сила, която да ги убеди, че Борисов няма сестра."
  За протокола - Борисов има сестра.

 29. 29 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Този чичко поне да беше изкарал няколко наряда в комисии, за да види как стават нещата на практика. А не само като зрител да стои и предлага разни простотии за усложняване на процеса. За какво става въпрос:- Първо, неизползваните бюлетини се броят - те са на кочани по 100 и с номера и броенето е много лесно.- Второ, наличието на представители на 3-4 партии в комисиите е сигурен гарант против измамите.- Трето, как ще пуснеш тази грамадна бюлетина в кутията, без да те види никой от комисията. Това са пълни фантазии в стил Теория на конспирацията. Да не говорим, че изобщо няма да ти излязат бройките накрая при броенето и засичането с протокола.- Четвърто, какви са тези глупости с номера на протокола. При даване на протоколи от общината, изрично са записани номерата им. А накрая се снима и се дава копие на лицата, които имат право да го получат - членове на СИК, застъпници и пр.- Броенето на отрязъците - те са контролен инструмент - ако има съмнения за нередности и проблеми с протокола, те се броят, но не от СИК.За едно само е прав автора - обучението е гола вода. Затова е препоръчително да си свалите указанията на ЦИК и да си ги четете. И не само преди, но и по време на самите избори, за да знаете какво да правите в комисията. При всеки проблем се вадят указанията и се гледа какво пише там.И пак препоръчвам на автора да отиде веднъж в комисия, за да види как се работи на практика. А не да си фантазира с лист и химикалка.
  —цитат от коментар 3 на Vassco


  Ако бяхте прочели последните Методически указания и последните изменения в Избирателният кодекс нямаше да пишете глупости.

  Чрез ИК е отменена контролата получени бюлетини. - намерени бюлетини.

  В МУ ясно е записано - Неизползваните бюлетини не се броят.

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо данните се вписват в хартиен протокол. След като сме нация техническа, толкова ли нямаше кой да изработи една програма, така че всички СИК, РИК и ЦИК да са свързани и данните да се вкарват на място директно в компютъра и той да си ги събира, сортира и прочие?

 31. 31 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо данните се вписват в хартиен протокол. След като сме нация техническа, толкова ли нямаше кой да изработи една програма, така че всички СИК, РИК и ЦИК да са свързани и данните да се вкарват на място директно в компютъра и той да си ги събира, сортира и прочие?
  —цитат от коментар 30 на Fiji


  Защото ЦИК са еманация на партиите в парламента, а те са избрани от тази "нация техническа"

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Бил съм на много избори в СИК, в качеството на всички възможни длъжности. И като застъпник и наблюдател също. Не можете да си представите какво незнание, неумение и лошо или никакво четене на Указания и Решения на ЦИК се проявява. Най-вече от представителите на управляващите и патериците им - най-многобройни в СИК, а, да не забравя и от етническата. Такива циркове стават при писането на протокола. Като застъпник ми се налагаше да давам съвети на ръководството на СИК - да не оплескат съвсем нещата, с броенето, контролите и протокола, с пакетите и т.н.
  Какво да очаквате тогава оттам - грешки, поправки, добавки - и накрая протокола трябва някак да мине в РИК. За разпечатване на чували, пакети и т.н - не е за разказване.

 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  До коментар [#15] от "pag":" Няма сила, която да ги убеди, че Борисов няма сестра."За протокола - Борисов има сестра.
  —цитат от коментар 28 на star bastun


  Кой протокол - на смартбютитата ли?
  Там още колко глупости пише, ехеееееее.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#33] от "gsb13812557":

  Само да ви подкрепя - на първите избори след въвеждането наномерацията на бюлетините общото разминаване в страната беше 66 000. В Кърджали липсваха 11 000, а в някои градове излизаше, че са върнали след гласуването повече, отколкото трябва. ЦИК се почеса по главата и отсвери проблема като маловажен.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Този чичко поне да беше изкарал няколко наряда в комисии, за да види как стават нещата на практика. А не само като зрител да стои и предлага разни простотии за усложняване на процеса. За какво става въпрос:- Първо, неизползваните бюлетини се броят - те са на кочани по 100 и с номера и броенето е много лесно.- Второ, наличието на представители на 3-4 партии в комисиите е сигурен гарант против измамите.- Трето, как ще пуснеш тази грамадна бюлетина в кутията, без да те види никой от комисията. Това са пълни фантазии в стил Теория на конспирацията. Да не говорим, че изобщо няма да ти излязат бройките накрая при броенето и засичането с протокола.- Четвърто, какви са тези глупости с номера на протокола. При даване на протоколи от общината, изрично са записани номерата им. А накрая се снима и се дава копие на лицата, които имат право да го получат - членове на СИК, застъпници и пр.- Броенето на отрязъците - те са контролен инструмент - ако има съмнения за нередности и проблеми с протокола, те се броят, но не от СИК.За едно само е прав автора - обучението е гола вода. Затова е препоръчително да си свалите указанията на ЦИК и да си ги четете. И не само преди, но и по време на самите избори, за да знаете какво да правите в комисията. При всеки проблем се вадят указанията и се гледа какво пише там.И пак препоръчвам на автора да отиде веднъж в комисия, за да види как се работи на практика. А не да си фантазира с лист и химикалка.
  —цитат от коментар 3 на Vassco


  Общо взето съм съгласен, че основния гарант е рисъствието в СИК на хора от различни партии и отделно на наблюдатели от партии и разни сдружения за контрол на процеса.
  Що се отанся до обучението и компетентността на членовете, от една страна обучението е калпава работа, колкото да се изкарз някой лев от някои хора, а от друга, за съжаление, елементарната логика и аритметика обчайно затрудняват част от хората. Това е естествено - големия брой комисии налага включването на голяма група хора и ако хвърлим едно око на средностатистическото разпределение на образование и възраст, в съчетание с доказана лоялност към съответната партия/коалиция, нещата нма как да изглеждат добре.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Ще потретя. Във всички изборни комисии мнозинство има опозицията. Е, кой кого лъже? Ма били ви калпави членовете, че и продажни! Ако наистина е така, кой ви е крив? И тези, горките, тръгнали държава да управляват. Жалка работа.

  Ваксинирайте се, че нещо короната много напредна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK