Параграф 22: броенето на гласовете от изборите изправи властите пред неизбежно законово нарушение

Параграф 22: броенето на гласовете от изборите изправи властите пред неизбежно законово нарушение

© Юлия ЛазароваПреброяването на гласовете в срок е поредният проблем, който се очертава пред предстоящите на 4 април редовни парламентарни избори, след като вече стана известно, че хиляди хора може да останат без възможност да гласуват заради карантина за COVID-19, а изборните комисии се оплакаха, че няма да успеят да се справят с протоколите от вота заради сложността на документите и липсата на достатъчно време за обучение.


По-малко от две седмици преди датата на изборите ситуацията изглежда странна - Централната избирателна комисия може да наруши закона и да не обяви в срок резултатите, ако държавната фирма преброител не успее да ги обработи в срок, но и не може да промени правилата за отчитане, защото ще наруши същия закон. Дотук се стигна в резултат на поредица от предвидими проблеми - като прокараната от ГЕРБ възможност за гласуване по избор с хартиени бюлетини и машини, както и на по-трудно прогнозируеми фактори като увеличения брой участници в изборите и на желаещите да гласуват в чужбина. Очертаващите се трудности вкараха в задочен спор ЦИК и преброителя - "Информационно обслужване", а решение - макар и частично, очевидно ще се търси в последния момент с технически мерки като допълнително опростяване на протоколите.


Протоколът - веднъж опростен и пак сложен


Първите сигнали за очертаващи се проблеми дойдоха от председатели на районни избирателни комисии в София, които обявиха пред медиите, че протоколите, които трябва да попълнят комисиите са по 20 страници, с много и усложняваща процеса информация, чието вписване ще отнема повече от час. Оценката им идва, след като през септември парламентът вече веднъж опрости изборните протоколи по искане на ЦИК заради същите опасения.
Заради поправката в изборното законодателство, според която избирателят има две възможности за гласуване - по традиционния начин и с машина, секционните избирателни комисиите (СИК) ще трябва да попълват всички данни - за общия брой подадени гласове, за броя действителни и недействителни гласове, за гласовете за партиите, за преференциите за кандидатите и т.н., поотделно за хартиените бюлетини и за подадения чрез машина вот. След което да ги сумират, проверят и впишат в протоколите, които да предадат в Районните избирателни комисии (РИК). Там резултатите се сверяват, поправят и въвеждат, а след това се прави втора проверка в ЦИК. На предишни избори един от основните отчитани от преброителя проблеми е огромният брой сгрешени протоколи на секционни комисии, които забавят приемането им в районните комисии и водят до дълго чакане, през 2015 г. дори с дни.


Според Изборния кодекс секционните комисии трябва да отчетат гласуването в районните до 24 часа след края на изборния ден, а РИК-овете разполагат с 48 часа, за да ги предадат на ЦИК. Централната комисия разполага с общо четири дни, за да обяви окончателните резултати - за настоящия вот това означава до 8 април.


"Да не помислят хората, че ги лъжат"


На 22 март фирмата-преброител - "Информационно обслужване", обяви, че сроковете няма как да бъдат спазени . В официално писмо до ЦИК от фирмата очертаха няколко причини, поради които работата по резултатите ще им отнеме не четири, а между 6 и 8 дни:

- големият брой подвижни избирателни комисии заради гласуващите под карантина
- многото секции за гласуване извън страната (най-големият брой на избори досега)
- машинното гласуване в близо 9400 секции - три пъти повече, отколкото е имало досега при експерименталното гласуване
- увеличението на регистрираните партии и коалициите - с 50% в сравнение с 2017 г.
- многото кандидати - 6989 срещу 4718 през 2017 г.

Според "Информационно обслужване" всичко това увеличава обема на обработваните данни, което предполага и множество възможности за допускане на технически грешки от СИК особено при изчисляването на преференциите. Тезата, че промените в Изборния кодекс ще доведат до подобни затруднения разви и президентът Румен Радев през есента на миналата година, налагайки вето на приетите текстове, което обаче беше отхвърлено от управляващата коалиция.


Най-същественият проблем, според шефа на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, е, че данните от гласуването с хартиени бюлетини и машинни трябва да бъдат сумирани на ръка от членовете СИК. Това автоматично би довело до грешки, тъй като става дума за около 400 двойки числа (при 30 партии и коалиции, всяка от които с по 15 кандидати в листа), обяснява той и добавя: "Гарантирам, че при 400 суми, поне десет ще са грешни".

Няма да стигнат 4 дни за обработване на протоколите. Ще бъдат 6 -7-8. Не е толкова страшно, че ще има забавяне. Въпросът е хората да не решат, че някой е започнал да ги лъже


Михаил Константинов,

шеф на "Информационно обслужване", в интервю за "Нова телевизия"


Константинов обобщи натрупването на всички тези фактори като предпоставка за "перфектна изборна буря". По думите му работата, която трябва да се свърши е минимум три и половина пъти повече в сравнение с парламентарните избори от 2017 г., но сроковете са същите.


Комисиите да не смятат


Изчисления на "Информационно обслужване" , предоставени на "24 часа" показват, че на предстоящите избори ще трябва да бъдат обработени рекордните близо 10.4 млн. числа.


За да се реши проблемът със сгрешените протоколи на секционните комисии, които силно забавят работата на районните комисии след това, Михаил Константинов днес лансира идеята секционните комисии да не смятат резултати, а само да описват в протоколите броя гласове. След това данните ще бъдат въвеждани в изчислителните машини в районните комисии и ще се смятат автоматично.


Според Константинов това ще съкрати много времето за обработка и ще спести хиляди грешки, които уморените членове на комисиите в секциите правят при събирането на числата.


Когато в закона пише "данните се сумират"


От ЦИК категорично отхвърлиха подобна възможност, той като тя би била директно нарушение на Изборния кодекс, където изрично е записано, че "данните се сумират". В интервю за "Нова телевизия" говорителят на ЦИК Таня Цанева подчерта, че протоколите не могат да бъдат изменени от комисията, която само прилага приетото от парламента законодателство.


Единственият вариант за промяна на изборното законодателство е тя да бъде приета от Народното събрание. Неговото последно заседание обаче е след два дни, а източници от ГЕРБ коментираха пред "Дневник", че това няма да стане.

"Законът изисква на застъпниците и наблюдателите да се предоставя подписан протокол от резултатите в секционната комисия. Под какво ще се подписват членовете на комисията, под празни клетки?"


Таня Цанева,

говорител на ЦИК


По думите на Цанева, въпреки трудностите, секционните комисии трябва да продължат да "смятат с ЕЛКА", защото законът изисква от тях резултати в протоколите. Според нея ако се спазва добър график за приемане на протоколите от СИК, няма да се стигне до никакви забавяния. Цанева подчерта, че в София, където има най-много избиратели, районните комисии са настанени на различни места тъкмо за да се избегне струпване на хора и опашки.


Същата теза разви в интервю за БНТ и другият говорител на ЦИК - Димитър Димитров. Той коментира, че очаква "не голямо забавяне, но огромно напрежение, особено в големите райони" при броенето на бюлетините. Допълни обаче, че от днес започват обученията не членовете на РИК, а от следващата седмица - и на тези на СИК и прогнозира, че част от объркванията заради сложния протокол ще отпаднат след тях.


Има ли поне частично решение


На въпрос на "Дневник" дали ЦИК ще обсъжда писмото на "Информационно обслужване" Таня Цанева отговори, че вече е проведена работна среща с представители на фирмата, на която са обсъдени възможности за улесняване работата на преброителя. Тя не пожела да посочи какви точно са те.


Димитър Димитров пък коментира, че не очаква да се направят още промени в протоколите и припомни, че
ЦИК вече веднъж е опростила протокола по искане на комисиите като е променила начина да вписване на данните - от хоризонтален на вертикален.


Според социолога и бивш член на ЦИК Цветозар Томов има начин в тази ситуация да се улесни процеса на преброяване на гласовете и това е промяна в дизайна на изборния протокол. "Няма пречка в различни точки от протокола да се отразят резултатите от хартиеното и машинното гласуване и на двете места да се подпишат членовете на СИК. По този начин наблюдателите и застъпниците ще получат протокол, където ще имат отделно отразени резултатите от двата типа гласуване. Това по никакъв начин не нарушава Изборния кодекс", каза за "Дневник" Томов.


Изборни експерти коментираха, че евентуално забавяне на резултатите не би било основание за оспорване на изборите.

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Хората ще гласуват за ГЕРБ

 2. 2 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Мишето Константинов каза че сам щял да брои гласовете за да може да донагажда колкото трябва. Похвално!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#3] от "nxn02646406":

  И без да подменяр ГЕРБ ще спечели с още повече депутати

 5. 5 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Хората ще гласуват за ГЕРБ
  —цитат от коментар 1 на kzj35678888


  А какво е усещането да си трол на смяна в този форум?

 6. 6 Профил на nxn02646406
  nxn02646406
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "nxn02646406":И без да подменяр ГЕРБ ще спечели с още повече депутати
  —цитат от коментар 4 на kzj35678888


  Но като подмени - ще спечели с колкото е нужно!!!

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Не е зле да припомним, че ГЕРБ за пръв път ще правят избори. И че след като досега се провалиха във всичко друго ще бъде твърде наивно да се надяваме да не се провалят и в провеждането на изборите.

  А още по-полезно е да се знае, че нарушаването на разпоредбите на Изборния кодекс е достатъчно основание Конституционният съд да касира изборите, след което президенът да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори след два месеца.

 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1960 Любопитно

  ====== Tезата, че промените в Изборния кодекс ще доведат до подобни затруднения разви и президентът Румен Радев през есента на миналата година, налагайки вето на приетите текстове, което обаче беше отхвърлено от управляващата коалиция.===


  ГЕРБ го отхвърли, а защо ?

  Защо да е просто ,като може да е сложно

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2101 Весело

  То броенето е лесно събирнето а де и трицифрени числа е Шак и УжасТ

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#4] от "kzj35678888":

  До коментар [#3] от "nxn02646406":И без да подменяр ГЕРБ ще спечели с още повече депутати
  —цитат от коментар 4 на kzj35678888


  И с колко точно? Споделете.

  Той и Бойко Борисов раздува, че е построил много магистрали, ама никога не казва точно колко. Сещате ли се защо? Правилно - не е за казване. Хайде сега да Ви видим Вас какво ще ни кажете.

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Нормално е да има избори, ако има и КОЙ да брои бюлетините......иначе , защо им са.....

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Нормално е да има избори, ако има и КОЙ да брои бюлетините......иначе , защо им са.....

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Весело

  До коментар [#9] от "kzj35678888":

  До коментар [#7] от "Един препатил":Провалените са комунистите от ДеБъ, БСП и ДПС. Долу Христо ИВанов-Маджото, Корнелия, Маямата и Фатмака
  —цитат от коментар 9 на kzj35678888


  Пропуснали сте американския империализъм и неговите марионетки.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Весело

  До коментар [#9] от "kzj35678888":

  "Долу" лошите, "да живей" добрите. Барба Ганьос прави избори... :-)

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  =====Константинов обобщи натрупването на всички тези фактори като предпоставка за "перфектна изборна буря". По думите му работата, която трябва да се свърши е минимум три и половина пъти повече в сравнение с парламентарните избори от 2017 г., но сроковете са същите.=========

  Наемете си повече хора.  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1960 Весело

  До коментар [#14] от "Един препатил":Ти се разкри. Русофил си и симпатизираш на Кремълската подлога Резидент Фатмашки.
  —цитат от коментар 17 на kzj35678888


  Прав сте , даже не само той, всички сме русофили благодарение на Борисов, защото той построи с НАШИ пари руски поток .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Умишлено ли говорите, че това е първия път когато ГЕРБ провежда избори или Ви доставя удоволствие да тиражирате фалшива новина? Не допускам, че не сте информиран как последните избори за президент бяха организирани от ГЕРБ затова попитах това. А в допълнение понеже ГЕРБ са толкова добри във фалшификациите победи Румен Радев.

  В спора се ражда истината!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Така се получава като почнат да се правят прекалено сложни системи (схеми).

  Обикновено става по-зле и се получават повече грешки. :)

  Върнете цветните бюлетини или поне да са с номера, а не да се драска с химикал. И ръчно преброяване и "тъпанарски" протоколи където само да пишат, без да смятат.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Наемете си повече хора.
  —цитат от коментар 18 на NessaRox


  Той проблема не е в информационно обслужване а в протоколите и после в тяхното въвеждане в компютрите. :)

  И множеството грешки, които могат да се получат. :)

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kakva_e_istinata":

  Говорим за парламентарни избори. Президентски избори ГЕРБ са организирали даже два пъти - не само през 2016 г. както посочвате, но и през 2011 г.

  Да разбирам ли, че други възражения относно провала и възможността за касиране на изборите нямате?

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#25] от "realguru":

  Схемите са сложни само за едни калинки!

 31. 31 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1960 Неутрално


  Той проблема не е в информационно обслужване а в протоколите и после в тяхното въвеждане в компютрите. :)

  И множеството грешки, които могат да се получат. :)
  —цитат от коментар 26 на realguru  Не е , не е

  Перверзно е един и същи човек публично да обслужва Борисов и компания и в същото време да брои изборните бюлетини.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Имаше референдум за електронно дистанционно гласуване.
  Без секции и протоколи...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  "Параграф 22: броенето на гласовете от изборите изправи властите пред неизбежно законово нарушение"

  Типично, изненадани няма

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#32] от "palav_nik":

  Кога е имало референдум за електронно и дистанционно гласуване, че съм го пропуснал този момент?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Потребител
  Потребител
  Рейтинг: 11 Разстроено

  Не можаха да направят личните карти с подпис и всеки от у тях да си гласува, който няма устройство да се сложи по едно в избирателните секции и толкова ... ама няма желание ... то се вижда. Пари бол, желание няма за дигитализация, за удобство, тъй като не може да се шмекерува.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 289 Весело

  Гербиджа - на боклука!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 41. 41 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#40] от "PisnaMi":

  И ти отивай там!

 42. 42 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 744 Неутрално

  То когато закононарушението е в името на народа, то тогава може.
  Той Борисов за доброто на народа го прави.
  И на министрите разпорежда, че да не направят нещо не така.
  Той няма право да им разпорежда, ама то е за добро, затова Гешев не иска да си го причинява.

 43. 43 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 289 Гневно

  "И дойдоха времена
  нелепи,
  в които крадци
  управляват слепи."
  Радой Ралин

  Спечелихме битка, но не и войната!
 44. 44 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Е какво толкова - трябва да купят повече хардуер :)))
  Нали така се решават проблеми с нескопосано замислени и направени системи - изпълнителят казва да възложителя да си купи по-мощен хардуер, щом му било бавно :)

 45. 45 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1581 Неутрално
 46. 46 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Тези направо си обявяват, че ще изчанчат изборите, както си искат. Хубавото е, че с ТИ БРОИШ ще имаме реалните резултати към 3 часа, в понеделник. И това тия престъпници няма как да спрат.

 47. 47 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  До коментар [#20] от "NessaRox":

  За вас от ДБ знаем... Други не пришивайте към себе си. Знаем как пламенно се защитават советские разведчики от тов. Атанас Атанасов... и от главата на съветската резидентура у нас... На Дондуков 2. И вашият лидер открито подкрепи главата на съветската резидентура. Айде у лево

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 48. 48 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#20] от "NessaRox":За вас от ДБ знаем... Други не пришивайте към себе си. Знаем как пламенно се защитават советские разведчики от тов. Атанас Атанасов... и от главата на съветската резидентура у нас... На Дондуков 2. И вашият лидер открито подкрепи главата на съветската резидентура. Айде у лево
  —цитат от коментар 47 на Мултикултиджендър-Ариец


  Хаха, след днес и нито един агенд на ДС сред редиците на ДБ, даже и тия тролски опорки са тежко комични. Толкова си могат тролчетата, толкова и над тях могат де. Между тролчетата на стотинки и тия, дето им раздават парите няма кой знае каква разлика в нивото и умстрения багаж. Просто тролчетата са гладни и жадни, докато другите захлебват.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Ганя фурийчето на Балканя
  Ганя фурийчето на Балканя
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защо ГЕРБ погазват законите на България? Защо? И има хора, които оправдават това?

 51. 51 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  До коментар [#48] от "Are de":

  И като стана въпрос за тролове знаеш ли кои са единствените доказани тролове даже тук у форумето на Дневник, ммм?
  Това са общите тролчета н БКП и ДСБ на лийдуей. Айде със здраве тролче на БКП/ДСБ

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Не им е за пръв път да не спазват закона, свикнали са.

 54. 54 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Любопитно

  Защо ГЕРБ погазват законите на България? Защо? И има хора, които оправдават това?
  —цитат от коментар 50 на tml56646400


  Искахте машинно гласуване, нали?

  Заради него протоколите са станали много дълги с много графи за попълване!

  Кой е виновен за дългото броене, не са ли настояващите за машинно гласуване?

 55. 55 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kakva_e_istinata":

  Точно президентските избори показаха, че повече от 300000 бюлетини ГЕРБ не може да направи невалидни.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 56 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Весело

  А още по-полезно е да се знае, че нарушаването на разпоредбите на Изборния кодекс е достатъчно основание Конституционният съд да касира изборите, след което президенът да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори след два месеца.
  —цитат от коментар 7 на Един препатил


  По-спокойно, къде виждаш нарушение на разпоредби на Изборния кодекс?

  Имаш ли издържащи строгите критерии на българския съд доказателства?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Весело

  Гласовете, както от изборните секции, така и по писмо, бяха преброени в рамките на три дена след затваряне на изборните секции в 18 часа на 14 март.
  .....................
  Аз няма да гласувам, прекалено ми е сложно и скъпо да гласувам
  —цитат от коментар 52 на lcv001010536


  Последното изявление ме разтревожи, как ще ти е скъпо, като само в Баден-Вюртемберг са над 20 секции? Манхайм, Хайлброн, Ройтлинген, Шутгард 2, Фрайбург им Брайсгау и много други!

  В секцията в Щутгарт ги изброиха за половин час, попитах къде се броят гласовете по пощата. На друго място било.

 59. 59 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ей това умнокрасивите как малко кампания не направихте.
  Идеи, визии. Няма.
  Само нещо пречи. Секциите в чужбина, видео наблюдението, сега броенето.
  Не се притеснявайте при всички случаи няма да ви се увеличи резултата.

 60. 60 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Тези изори ще бъдат пълна оперета и страхотен водевил.
  Окончателно ще бъдат изгубени последните оскъдни остатъци от доверието в политическият процес и в механизмите и институциите на представителната демокрация!!!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 33 Весело

  "Бай Ганьо прави избори" - А. Константинов - КЛАСИКА

 66. 66 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  Цялата тая каша беше забъркана от Корнелия Нинова и най-вече от некомпетентната Мая Манолова, която направи компилацията на всичките различни изборни закони в кодекс.
  Кодекс на юридическата глупост.
  Кофти е, когато те управляват глупаци.
  п.п. И след Мая никой от Герб не се нае да направи нещо смислено.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 67. 67 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Някой от вас да е виждал на живо или да е попълвал протокол на СИК или на РИК? По-прост трудно може бъде. Отпадат клетките за заснет и показан вот, с което ще има само графа недействителни - общо. Отпада графата за неизползвани бюлетини, елементарна аритметика до събиране до сто. Това, че много хора не схващат, че подадения глас не подкрепям никого е действителен и забравят да напишат бюлетината образец в графа унищожени е чиста проба функционална неграмотност. Навсякъде в протокола е описано как сработват контролите. При правилно попълнен протокол, времето за приемане от РИК плюс минаване през изчислителния център на ИО е не повече от двадесет минути. Относно обученията, само един РИК се усети да ги направи между 15 и 20.03 защото беше ясно че заразените доближават 300 на 100 хиляди и сега останалите 30 РИК ще си чупят главите. А че ЦИК са неадекватни, всички го знаем.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Излишни вълнения!
  Изборите ще бъдат откраднати!
  Ако ГЕРБ спечели, всички ще бъдат убедени, че са откраднали изборите. При това с пълно основание ще е това убеждение. Безкрайните способности на ГЕРБ за манипулации, фалшификации и откровенни подмени на бюлетини и протоколи са добре познати и доказани във времето.
  Ако случайно ГЕРБ загуби изборите, то самите ГЕРБ и разбира се цялата им смазваща по численост армия от службаши и слуги на всякакви равнища от директор на детска градина до висш милиционер или главен прокурор ще произведат информационна или дори оперативно издирвателна кампания за това как изборите са ИМ били откраднати.
  И в двата случая изборите ще са откраднати.
  !

 70. 70 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  досрамя ви да пуснете точния цитат ли, що ли?


  “Най-малкото хората трябва да знаят, че нещата няма да станат толкова бързо, а умно-красивите ще започнат да пискат, че някой ги лъже"

  Михаил Константинов, шеф на "Информационно обслужване"

 71. 71 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Изборни експерти коментираха, че евентуално забавяне на резултатите не би било основание за оспорване на изборите.
  -----------
  Абе какво забавяне, какво основание - любимката на красивите умници вече оспори изборите, преди още да са се провели; ама то нейните устенца имат ли затъкване...

 72. 72 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#14] от "Един препатил":

  Започнали сте да се сещате за марионетките. :-)

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Гневно

  Това да го пуснат оня многознайко Ерхан Чаушев да оправи проблема.
  Нали всичките му решения били "стабилни".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Гневно

  До коментар [#69] от "AzDebil":

  Прав си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Това да го пуснат оня многознайко Ерхан Чаушев да оправи проблема.Нали всичките му решения били "стабилни".
  —цитат от коментар 73 на Храбър


  многознайко?

  мне - пиян дърт бокл*к

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Гневно

  Ако бяха въвели електронно гласуване, нямаше и да се сетим за такива проблеми.
  Три мандата не им стигнах да го направят, защото бяха заети с прокарване на корупционните закони за обслужване на техните обръчи от фирми.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#1] от "kzj35678888":

  Не, няма, но ГЕРП подготвиха средата, в която отново да се опитат да фалшифицират изборите.

 85. 85 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kakva_e_istinata":

  А, това не бяха ли изборите, в които трябваше да спечели магарето на ГЕРП?

 86. 86 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Любопитно

  Ще се брои толкова време, колкото е нужно на ГЕРБ да подмени протоколите.
  —цитат от коментар 3 на nxn02646406


  Не само това, поне 5-6 млн гласа пуснати за ДБ трябва да се скрият. От пуснатите за БСП 20-22 млн бюлетини трябва да се изчистят от чувалите поне 99%... мдааа, и да внимавате като се събуждате да не се изтъркулите, че ако паднете от плоската земя, как ще ви търсим.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 87. 87 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Машинно гласуване (макар и частично) да забави преброяване и да увеличи въьможността за грешки - това само герберски политически, законодателен, административен и организационен "елит" може да сътвори.

 88. 88 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Параграф 22 през 2021г!: броенето на гласовете от изборите изправи властите пред (не)избежно законово нарушение?!
  (това неизбежно нарушение на закона и не само на него е станало навик на влстите щото си мисля все още, че: "вся власт боком!")

  До коментар [#2] от "Георги Христов":
  Мишето Константинов каза, че сам щял да "брои" гласовете, за да може да донагажда колкото трябва (за "победата" на буци!) Похвално!

  Първите сигнали за очертаващи се проблеми дойдоха от председатели на РИК в София, които обявиха пред медиите, че протоколите, които трябва да попълнят комисиите са по 20 страници, с много и усложняваща процеса информация, чието вписване ще отнема повече от час! ( и може би и необходимост от полагане IQ тест (подобно на отрицателен PCR тест) от членовете на комисията, щото неКОЙ ги е подбирал да са подходящи за фалшифициране на резултатите, но не е предвидил неоходимостта те да са с определено ниво на интелигенност?!) Оценката им идва, след като през септември парламентът вече веднъж "опрости" (на принципа "аз съм прост и вие сте прости"!!!) изборните протоколи по искане на ЦИК заради същите опасения.

 89. 89 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Убу де!
  Какъв е проблема, ако преброяването продължи 10 дена?
  Ще фалира държавата?

 90. 90 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Машинно гласуване (макар и частично) да забави преброяване и да увеличи въьможността за грешки - това само герберски политически, законодателен, административен и организационен "елит" може да сътвори.
  —цитат от коментар 87 на zhoo

  Машинното гласуване бе въжделение на червения президент РРадев, на БСП и на ДъБъ!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 91. 91 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "kzj35678888":

  Да се направи прерия е нужна
  Пчела и детелина
  Пчела и детелина и една мечта голяма,
  Дори мечтата само стига/
  Ако пчели и детелина няма.

 92. 92 Профил на Zlatomir Radev
  Zlatomir Radev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз и много мои приятели и близки ще гласуваме за ПП "Възраждане"! Начина по който се изказват, идеологията им и действията им в последните години напълно съвпадат с нашите виждания за родната ни държава! Жалко, че медийното внимание, което получават е почти никакво и хората не са запознати с тях. Ако човек иска да ги проучи трябва сам да търси информация (в ютуб Костадин Костадинов има голям набор от клипове). Дано хората не вярват сляпо на платените медии, които ги набедиха в какви ли не глупости, все пак всички мразеха Герб, но вярваха на техните репортажи и "проучвания" (напишете в гугъл "Васко, защо се наведе?"), което е изключително противоречиво... И моля ви, не си мислете че агитирам хората да гласуват за тях, гласувайте за когото си поискате, но ако не сте доволни от управлението до момента, изберете нещо различни от партиите, които сме свикнали да гледаме през последните 20- 30 години. България има нужда от висока избирателна активност на 4-ти! Повярвайте в себе си и гласувайте!

 93. 93 Профил на Емил 47
  Емил 47
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#28] Толкова много ли Ви се иска СЛУЖЕБЕН кабинет ? Защо ли ?

  emil_47
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK