Партията на Васил Божков иска премахване на фигурата главен прокурор

В програмата на "Българско лято" се предлага цялостно премахване на фигурата на главния прокурор, както и на специализираните съдилища и прокуратури.

© Дневник

В програмата на "Българско лято" се предлага цялостно премахване на фигурата на главния прокурор, както и на специализираните съдилища и прокуратури.Партия "Българско лято", свързана с бизнесмена Васил Божков, представи концепцията си за промени в съдебната власт като основните акценти са отпадане на фигурата на главния прокурор, закриване на специализираните съдилища и прокуратури, както и промяна в структурата и начина на избор на Висшия съдебен съвет.


Концепцията и идеите бяха представени в онлайн включване на страницата на платформата във фейсбук. Част от идеите останаха неясни или дублираха положението в момента, без да се разбере какво ще е различното. Представянето беше под формата на диалог между Божков и четиримата му избраници, като нямаше възможност за задаване на въпроси, за да се изясни какво се крие зад неясните идеи.


Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук
Предложенията бяха представени от адвокат Весела Величкова, Джулия Димитрова, Антоанета Раковска и Йордан Богатинов, които не се представиха и не се разбра какъв опит и квалификация имат. Някои от идеите бяха коментирани и от самия Божков, който не каза откъде се включва онлайн.


Божков е извън България повече от година, след като лотарията му беше национализирана, а прокуратурата му повдигна 18 обвинения. Той твърди, че е бил рекетиран от правителството и че е плащал години наред подкупи на финансовия министър и премиера, но прокуратурата не разследва това. Не стана ясно откъде се включва Божков, който една година беше в Дубай, а преди седмица се тагна във фейсбук от Барселона, след като Съдът на ЕС в Люксембург обяви всички европейски заповеди за арест, издадени от България, за невалидни. Такава е издадена и за Божков.


"Темата за правосъдието е приоритетна. Проблемите са съществени, многобройни и очевидни за всички. Не е тайна наличието на корупция, политически зависимости и оказването на натиск върху работата им, безконтролната и безотчетна прокуратура, бавното правосъдие, съпроводено с некачествено разследване и лошо законодателство. Набързо се създават закони, които са необмислени", обобщи в началото Антоанета Раковска.


Една от основните промени, които предлагат от "Българско лято", е закриване на фигурата на главния прокурор, която според тях, в момента е безотчетна и безконтролна. В интервю от средата на февруари в предаването "Цанов напред и нагоре", което се излъчва в YouTube, Божков заяви, че "главният прокурор е служител на Пеевски", а отделно от това Божков критикува главния прокурор и заради отказа на Иван Гешев да разследва сигналите, които е подал за корупция.


"Българско лято" предлага създаване на единен орган за борба с корупцията. Не се разбра какво се има предвид, тъй като такъв орган вече съществува - антикорупционната комисия КПКОНПИ.


Друга идея е да се създаде дисциплинарна комисия към Висшия съдебен съвет, която да може да разследва магистрати за дисциплинарни нарушения. Подобни комисии съществуват и в момента, друг е въпросът дали работата им е удовлетворителна. Има и Инспекторат към ВСС.


Предлага се въвеждане на единни стандарти за кариерно израстване на магистратите. Стандарти има и в момента и не е ясно с какво ще са по-различни правилата, които "Българско лято" предлага.


Предвижда се закриване на специализираните прокуратура и съд, защото, според обяснението на самия Божков, те се използват като политическа бухалка. От платформата добавиха и че липсват реално постигнати резултати от специализираните съдилища и прокуратури, а това бе посочено като една от причините за закриването им. Такива идеи са залегнали и в платформите на БСП, "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!", ВМРО. Повече за техните идеи за промени в съдебната власт - четете тук.


Предлага се избор на нов Висш съдебен съвет и съществени промени в неговите състав, мандат и структура.


"Една от причините, които налага промените във ВСС е, че искаме да премахнем фигурата на главния прокурор, той е член на ВСС по право. Освен това 11 от членовете се избират от Народното събрание, което създава възможност за политически натиск над ВСС", обясниха от "Българско лято" и предложиха хората от тази квота да се избират пряко от гражданите.


Те предлагат и промяна в правомощия и мандата на председателите на ВКС и ВАС - също да се избират пряко от гражданите. Не беше посочено колко години да бъде мандатът им.


Прекрояване на съдебната карта е един от приоритетите в програмата на "Българско лято". "Има съдилища, които имат по 2-3 дела годишно и други, които имат по 2000 годишно. Възнаграждението на съдиите е еднакво. Предлагаме повече медиация и извънсъдебно решаване на спорове между страните със споразумения", обясни Йордан Богатинов. Радикална промяна на съдебната карта и закриване на районни съдилища се обсъжда и в момента и това получи остри критики от съдиите и адвокатите.От "Българско лято" искат персонална наказателна отговорност за длъжностни лица, когато причиняват вреди на бизнеса и гражданите. Предлага се за целта да се въведат ясни публични отговорности и министри да могат да бъдат "отстранявани при неизпълнение на заложените резултати". "Държавни служители да не се крият зад държавата", обобщи накратко Божков.


Длъжностните лица и сега могат да носят персонална наказателна отговорност, стига прокуратурата да ги разследва добросъвестно и да бъдат осъдени. Проблемът е в липсата на т. нар. регресна отговорност - чиновникът, причинил вреда, да отговаря лично. Така и не се разбра какво точно имат предвид от "Българско лято".


Партията предвижда още дигитализация за осигуряване на електронно правосъдие, единна електронна система за полиция, следствие и прокуратура.


"Българско лято" иска и премахване на имунитета на народните представители. "Тези, които правят законите, трябва да ги спазват най-строго. Не виждам причина висш държавен чиновник да се крие зад държавата", коментира Божков и добави: "Никой не трябва да има имунитет, а всички граждани да са равни".


Преразглеждане на начина на провеждане и защита на обществените поръчки е друг акцент в програмата. Партията предлага обществените поръчки да минават през Българската стопанска камара и Русенската стопанска камара за допълнителна защита от корупция и измами. Не се разбра при това положение каква трябва да е съдбата на Агенцията за обществените поръчки.


"Големите обществени поръчки обикновено се печелят от едни и същи фирми, които са свързани помежду си и имат предварителна яснота колко пари да сложат на масата", коментира Богатинов.


След представянето на акцентите в програмата, членовете на "Българско лято" си пожелаха среща на живо с Васил Божков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK