Пълна тишина в 111-то място по "най-свободна свобода на словото"

На този фон открито заявилите се като опозиция на статуквото партии остават длъжници пред своя електорат и журналистите, работещи на отделните острови на медийна независимост.

© Надежда Чипева, Капитал

На този фон открито заявилите се като опозиция на статуквото партии остават длъжници пред своя електорат и журналистите, работещи на отделните острови на медийна независимост.Сто и единайсто място. Вече три години подред България заема тази незавидна позиция в класацията на "Репортери без граници" за свобода на медиите. Нищо чудно след насилието над журналисти по време на миналогодишните антиправителствени протести, засилването на проправителствената пропаганда в тв ефира и концентрирането на телекомуникации, телевизии и други медии под две чуждестранни шапки, да се срине още в новия рейтинг.


Закономерно "111 място" се е превърнало в боен вик и зов за промяна в устата на малцината критични към почти пълното завладяване на медиите при третия мандат на ГЕРБ журналисти, експерти и граждански активисти. Дори политиците от опозицията са взели на въоръжение стряскащото словосъчетание. В рамките на вялата предизборна кампания обаче медийната тема така и не изкласи сред водещите: корупция, ковид, съдебна реформа, магистрали, заплати и пенсии, Македония, Русия. Макар че крещящата необходимост от ключови реформи в държавата, за които опозиционните лидери убеждават електората, е


немислима без свободни медии, независима журналистика и подкрепящо обществено мнение.
На този фон преди седмица премиерът Борисов блесна с нова интерпретация на една от любимите му тези. "В България свободата на словото е толкова свободна, че трудно се сравнява с другите държави". Този ПРопаганден отговор даде той на стандартен въпрос на австрийски журналист, какъвто вече е трудно да си представим от представителите на мейнстрийм медиите у нас.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


Неслучайно в началото на предизборната кампания "Репортери без граници" оповестиха пакет от 10 мерки за спасяване на свободата на медиите в България. Това стана на фона на поетия преди половин година от Борисов, но така и неизпълнен ангажимент към международната НПО за създаване на борд за наблюдаване на медийната среда и подобряване на свободата на словото в България. При създалата се ситуация и липса на обратна връзка с премиера, "Репортери без граници" призоваха да бъде направена независима комисия за медиите, без участието на Борисов, припомня "Дневник".


Част от "българския" пакет на "Репортерите" са:


предложение за подаване на сигнали за насилие срещу журналистите и противодействие на тази засилваща се тенденция; организацията да отправи искане до ЕК за приемане на директива за защита на журналистите от злоупотребата със съдебни дела, целящи финансовото им обезкървяване - практика, широко разпространена в страни като България; медиите с език на омразата да не получават публично финансиране; засилване на ролята и отговорността на БНТ и БНР и др. Целта на препоръките и предложенията, изготвени с помощта на български медийни експерти, е "да превърнат темата в обект на национален дебат преди изборите на 4 април", информираха от организацията.


Иницииран "отвън" дебат така и не се получи. Няма и "вътрешни" дискусии по темата не само заради традиционния превес в кампанията на "чисто" политическите и икономическите теми. Дори да са искрени в желанието си за промяна на сегашния медиен модел, и най-критичните към властта опозиционери не рискуват да си причинят допълнителни предизборни щети от сервилните към властта медии. На свой ред през четирите предизборни седмици редакциите демонстрират привидна неутралност, защото усвояват пари за "платени новини" както от държавните субсидии на парламентарно представените партии, така и от "медийните пакети", каквито получат и извънпарламентарни сили.


Въпреки тези специфики на ситуацията се открои самотната реакция на "Демократична България", която изпрати писмо до "Репортери без граници". В него опозиционната тройна коалиция ги информира, че в програмата ѝ вече са отразени всички изброени от "Репортерите" проблеми по отношение на съдебното преследване на журналисти. Обръща се внимание и на необходимостта "от ясно дефинирани и прозрачни критерии за разпределяне на публични средства за реклама и комуникация". Този род финансиране се обвързва със спазване на Етичния кодекс на българските медии. От ДБ припомнят инициативите за пълна прозрачност на медийната собственост и планират правни гаранции за осигуряване на устойчиво


финансиране на обществените медии в съответствие с най-добрите практики в ЕС


Само на пръв поглед е странно, че в другата "радикална" коалиция - "Изправи се! Мутри вън!", са доста пасивни по темата за медийната свобода. Това поведение се дължи най-вече на разнородния характер на формацията, приютила леви, центристи и десни, които нямат дори общ сайт. Иначе помним как антиправителствените демонстрации през лятото често завършваха с призиви от "Отровното трио" за "разходка" до сградата на държавната БНТ, от чийто ефир зле прикритата проправителствена пропаганда не е спирала. В обсадата на "Сан Стефано" 29 обаче най-активни бяха привържениците на БОЕЦ и "Системата ни убива", които отдавна не мелят заедно с Триото.


На сайта "Изправи се.БГ" на Мая Манолова в предизборната програма на коалицията обаче има цял подраздел "подкрепа за свободни медии". Сред 11-е предложени решение се открояват: "спиране на практиката на купуване на медийно присъствие с държавни средства", "приемане на антимонополното и антикартелното законодателство" и др., които "отговарят" на по-стари и най-новите критики на "Репортери без граници" и ЕК към. Предвижда се и мерки като


задължително участие на представители на творческите и журналистическите гилдии в СЕМ


В същото време не учудва, че брандираната като антисистемна партия "Има такъв народ" не дава сигнали как би разплела възела на медийните зависимости. Макар че де факто партийната "7/8 ТВ" е пряко потърпевша от липсата на реклами вследствие на разпределянето на голяма част от тях по политическа съобразност. Командата на Слави Трифонов е обявила нещо като бойкот на всички медии и прави кампания само през собствената си телевизия и със спорадични статуси на лидера във фейсбук. Все пак в програмата на "Има такъв народ" присъства изречението за "създаване на отделна комисия, отговаряща за свободата на словото, правата на човека и медийната политика към Народното събрание."


БСП, която издържа кретащата си телевизия с пари от държавната субсидия, а Корнелия Нинова и подчинените й периодично се оплакват от медийно затъмнение, също не смее или не иска да говори за свободата на словото на висок глас. Все пак в предизборната платформа на социалистите има кратък подраздел за медиите, в който се въвежда с проблема за прословутото 111 място. Ако БСП дойде на власт, ще работи за промени в медийното законодателство след широко обществено обсъждане, "изработване на обективни критерии за финансиране на медиите с държавни и европейски средства", "въвеждане на законови минимуми за отразяване (може би - излъчване?)" на български филми и музика и т.н.


Не е учудващо, че след като премиерът и лидер на ГЕРБ венцехвали свободата на словото в България, в разчетената като управленска програма на ГЕРБ, разгърната на цели 128 страници,


на практика не се открива нищо за медиите.


В частта за култура е предвидено увеличаване на средствата за филмово производство на БНТ и активно подпомагане на българските телевизионни оператори за излъчване на програма в съседните държави.


Не е странно и, че опозиционната ДПС, известна с "модела Пеевски" в медиите, също не се задълбочава по медийната тема. В преамбюла на програмната декларация на нея е посветена само една обща фраза: "свобода на информацията и медиите" в контекста на утвърждаване на върховенството на закона.


Съуправляващата ВМРО на свой ред съвсем накратко се обявява за законодателство срещу фалшивите новини. Това става след двата неуспешни опита в тази насока през м.г. Ако бяха успели, те щяха да доведат до налагане на различни форми на цензура. Партията на Каракачанов не е изоставила и патриотичния евъргрийн "без новини на турски по БНТ".


На този фон открито заявилите се като опозиция на статуквото партии остават длъжници пред своя електорат и журналистите, работещи на отделните острови на медийна независимост. След като партийците очевидно бягат от публични дискусии, може би инициативата трябва да бъде подета от медийни експерти и изследователи. Защо те да не се организират и да поставят ребром въпроса на водещите партии как ще реагират на предложенията на "Репортерите"? Десет дни преди вота могат да бъдат много кратко, но и достатъчно дълго време за публичен натиск.


На ход е и президентът Румен Радев.


През октомври 2019 г. той прие генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар. Тогава от организацията констатираха, че България се намира в "медийна гражданска война", а Делоар призова президента да използва всичките си правомощия, за да гарантира свободата на медиите. В "Послание за нова България", с което Радев предизвика партиите да се самоопределят спрямо приоритетите му за втори мандат, се казва нещо лаконично, но много ясно. Трябва да бъде гарантирана "свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от управляващите и спазване на професионалните и етични стандарти."


Президентът няма управленски лостове в тези сфери. Но вече има авторитет на държавник и може да използва голямата си комуникационна власт, както го направи по време на протестите, за да се отпуши най-сетне истински дебат за независимостта на медиите, оцеляването на журналистиката и тяхното значение за българското общество.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  В България медийната свобода почна да се влошава със създаването на НСРТ, което после прекръстиха на СЕМ. Очевадно е, че тази организация е абсолютно безполезна и излишна и има по-скоро отрицателна роля, от колкото някаква полза от нея. Другият деструктивен фактор е владетелят на рекламният "пазар" К.Г., чиито действия унищожават всяка медия, която не е строго проправителствена. Капак на всичко сложи свинята майка, изкупувайки и създавайки куп парцаливи вестници, а по-късно и радия. Към всичкото това прибавяме и законодателни абсурди, които развързаха ръцете на държавни институции да налагат убийствени глоби на журналисти, за каквото им скимне. Едва ли сте забравили случаите, в които адвоката на наркотрафиканта Брендо удари с огромни глоби, с налудничави мотиви, няколко журналисти и Икономедия. На последно място са виновни и всички хора в страната, които си падат по жълтини, слухове и т.н. и отказват да се информират от обективно написани статии и новинарски материали. Ясно, че това е унаследено от времето на шумкарите, когато медиите имаха само фасадна роля и крепяха режима, а информацията беше последното, което можеше да се очаква от тях.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  111 място от повече от 200 държави е добро постижение.В златната среда сме!👍

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Брей как не мръднахме поне на 112-о място. Някакво движение да има.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ай стига с тая лъжа бе другари! 111-то място сме по класацията на ДеБъ, защото не могат да контролират всички медии! А официално според официалните рейтингови агенции сме на 43-то и на 46-то място!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Много е удобно за агитката на управляващите да омаловажават всяко негативно мнение. А това че Репортери без граници е международно призната организация със съвещателен глас в ООН, ЮНЕСКО и Съветът на Европа въобще не им прави впечатление.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Стига с това 111 място го повтаряли като папагали! Кой я прави тая класация? Заете ли го изобщо? Медиите в БГ могат да класират читателите им, а не спонсорираните от Сорос репортери!

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  По принцип няма лошо да има организации като "Репортери без граници", но.... ако искат наистина да им тежи мнението да се откажат от държавното спонсориране (в този случай от Френското правителство) което представлява 51% от техният бюджет от над 6 милиона Евро на година и тогава да ми обясняват колко са "независими".
  Докато взимат над 3 млн Евро на година от правителството на Франция, за да бъдат "независими", да не ми се правят на принципни и "независими".

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  И някоя официална институция в ЕС да ползва тази класация? Или не познаваме до колко са обективни статиите на местни членове на същото НПО

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1871 Весело

  До коментар [#11] от "Чарли Мишкин":

  Да бе. Някой ти е затворил устата да си плещиш глупостите ли?!
  Не виждам някой да не се е изказал по безбройните ни медии така наречени:)

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чарли Мишкин":Да бе. Някой ти е затворил устата да си плещиш глупостите ли?!Не виждам някой да не се е изказал по безбройните ни медии така наречени:)
  —цитат от коментар 14 на Да вярваме на истината


  Вие не разбирате какво означава свобода на словото, също като идола ви - джипкаря на републиката.

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Курсова работа на студенти по журналистика показва, че има огромно изкривяване в медийното отразяване на предизборната кампания, както и грубо нарушаване на закона. НОВА и БТВ дори са изпреварили Кошлуков ТВ по сервилност към шайката.
  —цитат от коментар 13 на Николай Колев


  Освен пропагандата по двете телевизии, има и партийни телевизии, изцяло "заети" с кампанията на собствените си партии. ТВ Эвразия, Атака, Скат, България 24 грубо нарушават изискването за равнопоставеност и балансираност, както изисква закона. Правителствени и корпоративни "новини" и ресурси се използват за партийна агитация

  И още много такива.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Весело

  Брей как не мръднахме поне на 112-о място. Някакво движение да има.
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Нема се пУашиш. По смъртност сме на първо. Българският модел работи. Дела, дела и само дела. Опаа, това беше ТодАр-Правешки. Сега е РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 781 Весело

  Не може да бъде!
  Бойко каза, че "нашите медии са най-свободни в Европа".

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  " директива за защита на журналистите от злоупотребата със съдебни дела, целящи финансовото им обезкървяване "-------------------------------------------Това какво трябва да значи ? Всеки нарекъл себе си журналист, да има право свободно да обижда, да пише не истини, да клевети и потърпевшите да не могат да се защитят в съда ? Това ли е "свободата на словото " ?

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  На времето хубавото Наде рече :"нахранете ги", а вожда - слънце ги определи, като "мисирки". За журналистите, става дума. До къде стигнахме.

 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Вчера живковският прокурор Атанасов даде напоително интервю на Цветанка Ризова, която не му зададе нито един неудобен въпрос. Преди него беше синът на Михаил Мирчев от БСП. И на него никакъв неудобен въпрос. Как да отидем на по-предно място от 111-то?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Едностранното отразяване на събитията винаги от една и съща гледна точка свобода на словото ли е?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Непрекъснатото плюене на управлението липса на свобода на словото ли е?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Когато се крие една истина как го броиш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#25] от "Alarmstufe: Rot":

  Напротиж, бойковата цецка го апострофираше непрекъснато но нямаше никакъв шанс срещу превъзхождащият я интелект.
  Генералът ви разнищи.Направо ви направи на пестил.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#27] от "Alarmstufe: Rot":

  За някои / няма да им казвам лилавия цвят / , свободна медия е тази, която от сутрин до вечер говори и пише само против правителството и управляващите. Ако си позволи по балансиран подход, тя веднага става не свободна.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Не може да бъде!Бойко каза, че "нашите медии са най-свободни в Европа".
  —цитат от коментар 20 на papunqk


  Той се шегува често.

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":Гарантирано от гроп.
  —цитат от коментар 11 на Чарли Мишкин


  А това "гроп" какво ша да значи?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Репортери без раници могат да ни "наредят" и на 222-ро място. Класацията я правят парите на Сорос, Донев и собственика на тази медия, така, че колко да е меродавна!?
  —цитат от коментар 22 на todor._89


  Нали беше френското правителство? Или Сорос е френското правителство? Да не би да е Бил Гейтс? Въобще все ще се намери някой да сложи раят на земята(сътворен и управляван от Неговия истински наместник на земята - джипкаря на републиката ) на 111 място.

 36. 36 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  А това "гроп" какво ша да значи?
  —цитат от коментар 34 на lz2


  Значи първо място по смъртност в Европа от Коивд 19.

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Разстроено

  Ся, за чия "свобода на словото" става въпрос! На гражданите или журналистите? Свобода да говорим в кухнята без да се оглеждаме,... да пишем в социалните медии и форуми без да ни трият защото написаното не е успоредно на партийната линия на редакцията... или журналистите да пишат свободно своето мнение, поръчани лъжи и манипулации и откровенни обиди? За коя свобода става въпрос?
  У дома и в колективите говорим свободно, на 1-во място сме!
  В социални медии и форуми пишем, понякога остава, понякога трият- мярката е на собственика.
  Ако става въпрос за Дневник..... някъде 1111-то място е точно.
  Ако става въпрос за свобода на словото на журналистите.... ами пак сме на 1-во място. Вижте само налаганите лъжи и манипулации, вижте Барековцината, Бенатовщината, кофите кал по обекта посочен от редактора да бъде оплют и оклепан.
  И ако тук модератора трие мнения... поне остава каре на екрана с надпис"Каментара е изтрит защото..."
  Някой забелязал ли е как в символа за двобода на словото "Свободна Европа" се трият мнения, без да остане следа! Затова най-мракобесната и цензурирана медия в България в момента е Библиотекарската Свободна Европа!
  С настоящия пост не искам да обидя никого, не правя реклама и не използвам обидни изрази на етническа основа.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Свобода на словото в България няма, защото няма свободни журналисти. Всички са зависими от този, който ги храни и абсолютно стриктно спазват наложената линия. И не само в България е така. Класации, като тази на "Репортери без граници" отдавна загубиха тежесттта си. Но стават за малко предизборно говорене и един два хонорара от някой "независим", като Инджов например.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 39. 39 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Свобода на словото в България значи: комунистите/руснаците/болшевиките са виновни за мизерията. Чекемедже с пари. къща в Барселона, свръхбогати политици, свръхбеден народ, послушни медии, убийствен ток по улиците и т.н. са измислици на комунистите от Виетнам които искат да разрушат благосъстоянието на хората със своодно слово у нас, който живеят почти в рая, ама не го знаят поради фалшивите новини.

  Свободата, Санчо...
 40. 40 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  В България, понеже няма свободни медии, тоест всяка медия си има редакционна политика, опозиционна или проправителствена, и журналистите са обвързани с редакционната политика, затова няма свободна журналистика!

  Тоест медиите са виновни за 111 място, факт!

 41. 41 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  :) Защо трябва да са ни важни интересите н собственика на Репортери без граница!? Дали има журналисти, които представят написаното от тази фирма за обективна истина и ако да защо го правят!?

 42. 42 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  " директива за защита на журналистите от злоупотребата със съдебни дела, целящи финансовото им обезкървяване "-------------------------------------------Това какво трябва да значи ? Всеки нарекъл себе си журналист, да има право свободно да обижда, да пише не истини, да клевети и потърпевшите да не могат да се защитят в съда ? Това ли е "свободата на словото " ?
  —цитат от коментар 23 на uvtest


  Явно някои така разбират свободата на словото, като една слободия!

 43. 43 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  [quote#36:"Doge"][/quote]

  А какво ти пука за смъртността?! нали точно вие горихте маски и сте против ваксините!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 44. 44 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Да се говори за подобно класиране на България е долна манипулация на местни соросоиди на фона на зверската цензура и автоцензура на Запад.

  И една интересна данна. През 2019 г. сме на първо място в света по смъртност, а днес (25.3.21) сме на 10-то място по смъртност от Ковид в Европа (пред нас ОК, Чехия, Белгия, Унгария и т.н.). Параметърът "починали/заразени" за РБ е безсмислен, защото имаме 3 до 5 пъти по-малко тестове на глава от населението в сравнение с Европа.

  Ваксинирайте се!

 45. 45 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1230 Неутрално
 46. 46 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Инджов, ще благоволиш ли в някое от следващите си писания да обясниш как така хем твърдиш, че медийна свобода в Бг няма, ти и още мнозина получавате трибуна и свободно критикувате властта?
  Биха ли те нещо, кой ти запушва устата, полиция ли те гони, данъчните ли са по петите ти заради позицията ти?
  Кой ти пречи да изразяваш свободно мнението си, кой пречи на вестник Сега?
  Кой запушва устите на опозиционните политици, кой им забранява телевизионен ефир, кой им пречи да организират истеричните си шествия, кой попречи на тримата глупаци да събират протестиращи месеци наред?

 47. 47 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Неутрално

  " директива за защита на журналистите от злоупотребата със съдебни дела, целящи финансовото им обезкървяване "-------------------------------------------Това какво трябва да значи ? Всеки нарекъл себе си журналист, да има право свободно да обижда, да пише не истини, да клевети и потърпевшите да не могат да се защитят в съда ? Това ли е "свободата на словото " ?
  —цитат от коментар 23 на uvtest


  Тц, това е част от "съдебната реформа", за която напъват съиздатели, по съвместителство подсъдими добри олигарси.

  Знанието е сила, информацията - власт
 48. 48 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Отдавна е видно, че Дневник не е независима медия. По кои критерии? По същите, които се изтъкват от "Репортери без граници"!

 49. 49 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Отровеното трио стана дуо, а в редиците си имат Светослав Трайков, който има мрежа от сайтове за дезинформация, руски трол и антиваксър.
  Слаби Три забрани на хората си да участват в дебати, за да не се изложат. Отново проект на Русия, уморен халтураджия.
  С тия "герои" няма как да мръднем от 111-то място нагоре.
  Само Демократична България се отличиха с действия. Останалите - 0 и малко думи. Правете си изводите.

 50. 50 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Лъвовете на герба трябва да бъдат сменени с овце

 51. 51 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Свобода на словото в България няма, защото няма свободни журналисти.
  —цитат от коментар 38 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Свобода на словото няма, защо на практика на никой не му трябват. Ако имаше достатъчно хора, които да искат нормални медии, щеше да ги има, въпреки съпротивата на управляващите. За нас, пик, труд и нова са достатъчни.

  Търсенето определя предлагането, все пак.

 52. 52 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Не видя ли? Изтриха ме!

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 53. 53 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 855 Неутрално

  "Казана дума-хвърлен камък". С "камъка" , който хвърляш маже и да нараниш или убиеш (духовно)някого! Няма безгранична свобода нито на словото, нито действията. Трябва, абсолютно необходимо е, да се съобразяваш с правата и личната неприкосновеност, гарантирана от закона за защита на личните данни. Но в България законът, вкл. и този е "као врата у широко поле". Ако се съобразяваха с този закон, нямаше да разгласяват записи с гласа на премиера Борисов, и то направени абсолютно нерегламентирано, без надлежните разпореждания и разгласявани без неговото изрично съгласие. Въпреки грубото погазване на закона в конкретния случай няма съдебно преследване и осъдени. Вместо това беше създадена партия с изумяващото всеки нормален мозък име "мутри вън!". От разгласената "информация" пострадаха лица, бяха жестоко наранени и оскърбени, без да имат каквато и да било вина, ПАСИВНИ УЧАСТНИЦИ В СБЛЪСЪКА НА КЛЮКИТЕ! Недопустимо е да записват и разгласяват изказани неволно мисли, псувни , вицове и всякакъв род простотии от ежедневния живот на хората! Едва ли ще се намери и един българин, който да не изказва поне 10-20 псувни в минута, когато е ядосан за нещо! Трябва ли да разгласяваме събитието, А?!

 54. 54 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 818 Весело

  22
  ****
  07:26, 25 мар 21
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  Репортери без раници могат да ни "наредят" и на 222-ро място. Класацията я правят парите на Сорос, Донев и собственика на тази медия, така, че колко да е меродавна!?
  С ясното съзнание, че отново ще бъда изтрит от "фламана на свободното слово" Дневник: Репортери без граници извиниха ли се на България за това, че я набедиха при случая в Русе? Щом не, да си пътуват по каналния ред.


  Та както се казва: Да живее свободата на словото, в свободните медии. Нали, "Дневник"?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  И още ще падаме, щото сме живели у комунизма и знаем какво значи друг да ти казва какво е Свобода. :)

  Свобода на Словото е като бременността - няма малко бременна и много бременна.

  Можеш ли свободно да изразяваш мнение или не. Отговорът е мисля е ясен за сега. И затова ще продължим да упорстваме против това някой да ни казва какво е Свобода или не.

 56. 56 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 797 Неутрално

  ГЕРБ и/или прокуратурата нали спряха за 5 часа радио Хоризонт. И какво направи държавата срещу директора на БНР заради това му деяние -едно Нищо! Даже 111 място е много за държава с радио-директор, който цензурира Комунизмът не допуска свободното слово, ГЕРБ и Прокуратурата - също.

 57. 57 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 30 Разстроено

  Пълни глупости и стъкмистики , в момента почти цяла Европа е "залята " от нова диктатура , хората са лишени дори от правото си на свободно придвижване , а който възрази "яде" палки , сълзотворен газ и водни оръдия .
  Лошото е че ще искат и на нас да ни наложат тази нова реалност !

 58. 58 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2607 Любопитно

  Инджов, ще благоволиш ли в някое от следващите си писания да обясниш как така хем твърдиш, че медийна свобода в Бг няма, ти и още мнозина получавате трибуна и свободно критикувате властта?Биха ли те нещо, кой ти запушва устата, полиция ли те гони, данъчните ли са по петите ти заради позицията ти?Кой ти пречи да изразяваш свободно мнението си, кой пречи на вестник Сега?Кой запушва устите на опозиционните политици, кой им забранява телевизионен ефир, кой им пречи да организират истеричните си шествия, кой попречи на тримата глупаци да събират протестиращи месеци наред?
  —цитат от коментар 46 на Toshko Afrikanski


  Хубави въпроси, ама реторични!

  Никоя медия не е била органичавана да пише дори измислици или манипулации, тогава защо сме на 111 място?

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#44] от "m.konstantinov":

  Ваксинирахме се... и сега от позицията на личния опит се бунтувам срещу журналистическите лъжи как има провал във ваксинацията, че нямало ваксини, че нямало план.....
  В момента всеки който отиде до пункт за ваксинация ще бъде ваксиниран в рамките на минути, без списъци, опашки, чакане.... ваксини има!
  И аз исках като се ваксинирам да ми подарят Порше, но не ми подариха. Трябва ли да оплювам процеса на ваксинация?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#49] от "Dark":

  Обясни ми действията на Демократична България, които те въодушевиха за този пост?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 61. 61 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 411 Весело

  Не знам дали сме на 111 място по-свобода на словото, но сме на последно място по-положителни новивни. Според БГ медиите края на света отдавна е дошъл.
  Може би тук е разковничето на класацията, ама само негативни новини да се въртят не е нормално.

 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  Пълни глупости и стъкмистики , в момента почти цяла Европа е "залята " от нова диктатура , хората са лишени дори от правото си на свободно придвижване , а който възрази "яде" палки , сълзотворен газ и водни оръдия .Лошото е че ще искат и на нас да ни наложат тази нова реалност !
  —цитат от коментар 57 на crq15625101


  Това което си написал е от много изкривена гледна точка. Според твоите разбирания за свобода.... не трябва да пречим на човек с картечница тръгнал по улицата свободно да стреля по хората, да мята бомби..... има право на свободни действия, нали?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 63 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  И друг път съм писала, но това 111 място в света няма как да е вярно. То бива манипулации, но само някой необразован, политически неграмотен и без поглед върху събитията по света може да вярва на подобна класация. Най-простата логика и здрав разум веднага оборват подобно твърдение.
  Хайде да изклчючим всички европейски държави, както и САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и др.
  Някой да не си мисли, че в Африка, Латинска Америка и голяма част от Азия цари една демокрация и медиите са едни свободни, свободни... Обаче там никой журналист не смее да критикува, защото го заплашва затвор и даже смърт. Затова си траят. Примерно, колко пари от международни организации се присвояват ежегодно от диктаторите, управляващи бедни държави? Смее ли някой да направи подобно разследване и да го огласи?
  А нашите непрекъснато се оплакват за щяло и нещяло, даже изкараха едно убийство политическо още преди да се разкрие и веднага получиха подкрепата на въпросната международна организация. Както се казва, нещата се изясниха, но съмнението остана.

 64. 64 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Колев":

  “ ТВ Эвразия, Атака, Скат, България 24 грубо нарушават изискването за равнопоставеност и балансираност, както изисква закона.” Защото текущата медиа много държи на равнопоставеността и баланса на мненията ?

 65. 65 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара #18:
  Инджов, Вие с лепенка на устатата и с заповед за арест в джоба ли сте написали този материал.
  Репортери без граници отдавна, още след смъртта на русенската журналистка са фалирала в общественото мнение организация. Колко трябва да е неумен човек, за да продължава да споменава това измислено 111 място.
  Но щом Ви плащат.
  А пРезидента е а ход към изхода на мандата, където го чака каскета.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 66. 66 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Весело

  Свобода на словото ли, тук тя е на 2222 място

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара 21:
  Проблемът е, че такива като автора обучават журналисти.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 67. 67 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#62] от "chichka":

  Искривена е твоята , Чичка , щом приемаш за нормално да те затворят у вас (докато издъхнеш от глад ) а ако възразяваш да те млатят с палки , да насъскват кучета срещу теб и да те пръскат с водни оръдия , и всичко това в демократична Холандия !
  Ето от преди няколко дни .
  https://youtu.be/0EwxrzmGyX0

 68. 68 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Отдавна е видно, че Дневник не е независима медия. По кои критерии? По същите, които се изтъкват от "Репортери без граници"!
  —цитат от коментар 48 на xso16686927


  +++++
  От какво да са независими, от тея дето им плащат ли. Всяко вярно но несъвпадащо с тяхното мнение се трие. Тук вече две от тази сутрин.
  Тук разговор за свободата на словото е пълна демагогия.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 69. 69 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Ся, за чия "свобода на словото" става въпрос! На гражданите или журналистите? Свобода да говорим в кухнята без да се оглеждаме,... да пишем в социалните медии и форуми без да ни трият защото написаното не е успоредно на партийната линия на редакцията... или журналистите да пишат свободно своето мнение, поръчани лъжи и манипулации и откровенни обиди? За коя свобода става въпрос? У дома и в колективите говорим свободно, на 1-во място сме! В социални медии и форуми пишем, понякога остава, понякога трият- мярката е на собственика. Ако става въпрос за Дневник..... някъде 1111-то място е точно. Ако става въпрос за свобода на словото на журналистите.... ами пак сме на 1-во място. Вижте само налаганите лъжи и манипулации, вижте Барековцината, Бенатовщината, кофите кал по обекта посочен от редактора да бъде оплют и оклепан. И ако тук модератора трие мнения... поне остава каре на екрана с надпис"Каментара е изтрит защото..." Някой забелязал ли е как в символа за двобода на словото "Свободна Европа" се трият мнения, без да остане следа! Затова най-мракобесната и цензурирана медия в България в момента е Библиотекарската Свободна Европа! С настоящия пост не искам да обидя никого, не правя реклама и не използвам обидни изрази на етническа основа.
  —цитат от коментар 37 на chichka

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 70. 70 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#49] от "Dark":Обясни ми действията на Демократична България, които те въодушевиха за този пост?
  —цитат от коментар 60 на chichka


  Чичо,те тия зомбита се въодушевяват само при изричането на партийното заглавие!...Въодушевление цари до немай къде! Антоанета Цонева в Референдум по БНТ беше осооообено въодушевена. Вчера Ат.Атанасов и той като му удари едно въодушевление при Цв.Ризова....Чета по форумите-въодушевените от ДБ ми се струват като някакви анаболни батки-струи агресия и чиста омраза към всеки,който си позволи да се изкаже против техните гениални приумици. Положението е сериозно! Даже се заканват някои с тричане,бесене,хвърляния от покриви...Не знам,не знам...

 71. 71 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#17] от "Николай Колев":“ ТВ Эвразия, Атака, Скат, България 24 грубо нарушават изискването за равнопоставеност и балансираност, както изисква закона.” Защото текущата медиа много държи на равнопоставеността и баланса на мненията ?
  —цитат от коментар 64 на Герберска Мутра


  Ами даааа!Тука е свободата и плурализЪма !

 72. 72 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Ето какъв коментар беше изтрит, защото съдържал обидни коментари:

  Курсова работа на студенти по журналистика показва, че има огромно изкривяване в медийното отразяване на предизборната кампания, както и грубо нарушаване на закона. НОВА и БТВ дори са изпреварили Кошлуков ТВ по сервилност към шайката.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 73. 73 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Дневник също доприняся. Нелицеприятните мнения за президента масово се трият без да са обидни, расистки и прочие.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Любопитно

  До коментар [#72] от "Николай Колев":

  Не се ли сещаш защо е изтрит коментара ти?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 75. 75 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Дневник също доприняся. Нелицеприятните мнения за президента масово се трият без да са обидни, расистки и прочие.
  —цитат от коментар 73 на kaiser


  В този случай има директна намеса от президентството и не е само в Дневник. Класически пример за НЕсвобода на словото.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 76. 76 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  До коментар [#58] от "Полковник Паликъщов":
  На 111-то място сме по същата никаква логика, по която исландците са най-щастливият народ на света, същата тъпня.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Свобода на словото и на медиите? Какво е това?

 78. 78 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  За втори път под статия за свободата на словото ще задавам един абсолютно искрен и честен въпрос, надявам се най-после някой да ми отговори:

  Какви са критериите, по които Репортери без граници определят свободата на словото?
  Какъв е алгоритъмът , който изчислява тези позиции? Какво се взима предвид, по какъв начин са степенувани критериите, кой събира информация за критериите, по какъв начин се събира тази информация, какви източници на информация се използват - официални, неофициални или и двата?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 79. 79 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 260 Неутрално

  [/quote]


  [quote#66:"zz_s"]Свобода на словото ли, тук тя е на 2222 мястоКоментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.За да видите коментара кликнете тук.Пълен текст на коментара 21:Проблемът е, че такива като автора обучават журналисти.
  —цитат от коментар 68 на zz_s

  Господа по въпроса с ТРИЕНЕТО ""прост народ слаба медиина среда""Никой не обръща внимание че в КОНСТИТУЦИЯТА чл 39/1/ ЗАЩИТАВА правото на СВОБОДНО МНЕНИЕ И ТРИЕНЕТО СИ Е ПРЕСТЪПЕН ПРОИЗВОЛ!!!!!!!!!!Да ама не всички ЛИЦЕМЕРНО РИВЕТИ ЩО БЕ? Ами то НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТА на форумните ""ПРАВИЛА "" е че те ПРОТИВОРЕЧЪТ НА ВИСШАТА ПРАВНА НОРМА ЧЛ39/1/ и са противозаконни !Жалвайте се до административна прокуратура !ДА АМА НЕ !

 80. 80 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  "Сто и единайсто място. Вече три години подред България заема тази незавидна позиция в класацията на "Репортери без граници" за свобода на медиите. "

  За което заслугата е и ваша. С голям процнет. За разлика от другите проценти.

 81. 81 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Весело

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Кмету, а къде се скри интелекта от президентството след шпионския скандал? Зчезна рязко. Как ще коментираш?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 82. 82 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 94 Разстроено

  "Репортери без граници" отредили на България 111-то място по Свобода на словото, но обърнали ли са внимание на факта, че всички медии с изключение само на една - "Пик" сочена с пръст за "Лакей на управляващите", като започнеш от "Дневник", продължиш през "Медиапул", Фрог нюс", ОфНюс" и стигнеш до "Факти", да не споменавам още куп ниско качествени такива всички те, които от сутрин до вечер засипват обществото с хулене, откровени обиди и безброй завоелирани, а на моменти явни лъжи и подвеждащи информации, настройващи хората към озлобление и ненавист. Или просто са решили, че това е нещо нормално за огромния процент журналистика в България?

  В спора се ражда истината!
 83. 83 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Азъ ще гласувамъ с бюлетина нр.3

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK