Либералната демокрация в предизборните платформи

Карикатура на Кристиан Мароу от Румъния, част от изложба по време на българското европредседателство

© Юлия Лазарова

Карикатура на Кристиан Мароу от Румъния, част от изложба по време на българското европредседателствоБългарската общност за либерална демокрация (БОЛД) е обединение на граждани, които искат България да бъде общество с демократично управление и плуралистична политическа система, в което основните права и свободи на хората са защитени и в което законите, политиките и практиките са насочени към екологична и социално-икономическа справедливост. БОЛД направи преглед на предизборните платформи и основни позиции на партиите, като ги сравни с основните задачи пред българската демокрация, изразени в Обръщението на БОЛД, изпратено към всички участници в изборите на 10 март 2021 г.


Въпреки че по-голямата част от партиите декларират подкрепа за европейското развитие на България, само за някои тя е категорично и последователно заявена. Други партии избират да говорят по темата с неясни формулировки като "достойно място на България" и "национален интерес". Партиите имат силни и слаби теми, спрямо които оформят платформите си. Определени липсващи теми в някои партии се узурпират от други и по този начин се ограничава възможността за реален дебат. Партиите активно избягват да говорят за социални неравенства, човешки права, нетолерантност, преодоляване на дискриминацията и ксенофобията и социално включване. Това позволява единствено на крайно негативни, изключващи и поляризиращи позиции по тези въпроси да завземат пространството.


Европейска ориентация: да, но
Единствено ГЕРБ и "Демократична България" заемат ясна и консистентна проевропейска позиция по отношение на България в ЕС и припознават актуални теми като Зелената сделка. Позицията на ДПС и "Има такъв народ" е декларативно "за", но с неясноти. ВМРО се обявява против голяма част от европейския дневен ред и подкрепя "Европа на отечествата". В някои позиции на партиите присъстват неясни формулировки като "достойно място на България в ЕС" и "защита на националния интерес" - не става ясно какви са те.


Ключови теми: само при някои партии


Темата за гарантиране правата на гражданите да избират органите на държавната и местна власт е важна само за някои партии. Само три партии (Демократична България, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!") предлагат цялостна изборна реформа, която включва, до различна степен и с различни формулировки, възможности за дистанционно гласуване, гражданско наблюдение, изчистване на изборните списъци. ГЕРБ декларативно заявява подкрепата си за свободни и честни избори, а БСП, ДПС и ВМРО нямат позиции по въпроса.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


Свободата на медиите е важна в различна степен за различните участници в изборите. БСП и Демократична България предлагат различни политики за подобряване на медийната свобода. "Изправи се! Мутри, вън!" предлага частични мерки. ДПС и ГЕРБ декларативно заявяват подкрепата си за свободни и независими медии, но не предлагат мерки, докато "Има такъв народ" и ВМРО нямат позиция по темата.


Засилването на гражданското участие в управлението е важна тема само за някои от партиите. "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!" предлагат цялостни политики и мерки за включване и граждански контрол. ВМРО предвижда само подобряване на комуникацията между гражданите и властта, ДПС подкрепя декларативно гражданското участие, а ГЕРБ и БСП нямат позиции по темата.


Отвъд крайната позиция на ВМРО, която се опитва да подчини въпроса за Северна Македония на партийния си дневен ред, ГЕРБ, БСП и Демократична България заявяват подкрепата си за подобряване на отношенията със Северна Македония и предлагат частични мерки. "Изправи се! Мутри, вън!", "Има такъв народ" и ДПС нямат позиция по темата.


Неудобни теми: корупция, расизъм, сексизъм и хомофобия, неравенства и социално изключване, деца и семейства


По въпроса за борбата с корупцията Демократична България, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!" предлагат цялостна политика и стратегия на различни нива и с различно включване на гражданите. Другите партии предлагат частични законови и административни промени (като платформи и процедури). По този начин въпросът за борбата с корупцията "увисва" между цялостен подход и отделни инструменти.


Позициите на партиите по отношение на управление на разнообразието и противодействието срещу сексизма, расизма, етническите предразсъдъци, ксенофобията и нетолерантността са частични и изключващи определени социални групи. Липсата на ясни позиции по тези теми позволява откритата расистка, ксенофобска, хомофобска и сексистка позиция на ВМРО да изглежда като единствената възможна. Цялостно липсват позиции по насърчаване на участието на определени групи, преодоляване на дискриминацията и предсразсъдъците, основани на различни признаци, равните права и управлението на социалното многообразие. Почти всички партии заявяват икономически мерки за подкрепата на хората с увреждания, но често това е единствената група, която е директно спомената.


Социалните неравенства у нас очевидно са terra incognita за участниците в изборите. Партиите като цяло избягват да говорят за социални неравенства и подобряване на социалното включване на различни групи. Темата е интерепретирана основно от гледна точка на повишаване на доходите.


Темата за правата на децата и подкрепата за семействата е интерпретирана основно през призмата на демографската криза или чрез икономически мерки, някои от които само за определени групи (биологични семейства, "традиционно семейство"). Единствено "Демократична България" обръща по-подробно внимание на темата, като посвещава отделна секция от платформата си и предлага темата да бъде изведена в отделно министерство и съответно по-високо в обществения и политически дневен ред. Липсват позиции на принципно ниво за ролята и разбирането за семействата отвъд демографската им роля, както и относно правата на децата.


Управление на пандемията от Ковид-19 и последствията от нея


По отношение на предоставянето на достъпа до ваксини, партиите имат декларативни и частични позиции. Относно възстановяването от пандемията някои от партиите предлагат политики само в някои области, свързани с възстановяването от кризата след Ковид-19. Като цяло липсват позиции за адресиране на последствията в образованието и осведомеността на гражданите. Само част от партиите предлагат цялостна икономическа стратегия за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията ("Демократична България" и ВМРО). БСП и "Изправи се! Мутри, вън!" предлагат частични икономически мерки, а ГЕРБ се фокусира върху здравната система. ДПС и "Има такъв народ" нямат позиция по темата.


Либералната демокрация в предизборните платформи


Информация за подхода към прегледа:


Във визуализацията със зелено са отбелязани партиите с последователни подкрепящи позиции по съответния въпрос от дневния ред пред българската демокрация, със светло зелено - частични позиции, с оранжево - тези, които непълно, неясно или само декларативно заявяват позиция и с червено тези, които заемат позиция, проторечаща на ценностите на либералната демокрация. Със сиво е отбелязана липса на позиция.


За изготвянето на прегледа са използвани публикуваните на сайтовете на партиите и коалициите програми, платформи, декларации и позиции, както и извадки от медийни участия и социални мрежи в периода 4.03 - 18.03.2021. Анализирани са само тези партии и коалиции, които имат шанс да влязат в парламента според последното проучване на Алфа Рисърч (26.02-1.03).


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  Ми там в либералната демокрация е истината,и дано да спичели.При бай Тошо изнасяхме революция ,а сега предстои да изнасяме либерални стратегии.👀👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Ми там в либералната демокрация е истината,и дано да спичели.При бай Тошо изнасяхме революция ,а сега предстои да изнасяме либерални стратегии.👀👍
  —цитат от коментар 1 на Тошо Кучев


  Че то е едно и също!

  А реалистично погледнато, освен ГЕРБ, всички други партии са малко или много тоталитарни! Има и крайно леви амнентично болшевишки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  Да четеш програми на партии, особено на управлящите, които са имали години да направят това, което са обещали на предишни избори - същото обещават и сега, но не са го направили, е загуба на време и нерви. Въпреки това - гласувайте, без активен вот подобрение и промяна няма да има.

 4. 4 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  "А реалистично погледнато, освен ГЕРБ, всички други партии са малко или много тоталитарни!"

  Това трябва да е вица на деня. Малък пример:

  "Тоталният партиен монопол е оправдан от партийната идеология, според която решенията на партийния лидер са винаги правилни,"

  Ми това все едно, че е за Тиквун писано. Дори в БСП имаше вътрешни борби. ГЕРБ е най лидерската партия в България и след като узурпира основните власти най много се доближава до тоталитарен модел.

 5. 5 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Само като прочета "либерален, -на, -изъм, -ност затварям статията.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#5] от "Dimitar Kunev":

  Тази явно не си я затворил, щом и коментар си пуснал. Ами защо идваш в Дневник, като не ти харесва, ходи в пик, или пък си направи блог.

 7. 7 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "„За първи път през този век сред страните с повече от 1 млн. души население сега има по-малко демокрации, отколкото недемократични режими.“ Този отрезвяващ цитат е от историка на университета в Оксфорд Тимъти Гартън Аш в есе на тема „Бъдещето на либерализма“. Наблюдението му отразява това, което Лари Даймънд от Станфордския университет определя като „демократична рецесия“. Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ е облекчение, но тази история все още не е приключила, пише в анализ за FT Мартин Улф. За да разбере какво се случва, човек трябва да свърже политиката с икономиката. Бранко Миланович, експерт по неравенството, направи това в Capitalism Alone, публикувана миналата година. Той твърди, че капитализмът е триумфирал и е прав, защото пазарната икономика наистина триумфира. Той обаче допълва, че капиталистическите икономики се съчетават с две отделни политически системи във водещите икономики: „либералният“ модел на САЩ и техните съюзници, което е грижа на господата Гартън Аш и Даймънд, и китайският „политически“ модел. Миланович твърди правилно, че либералната демокрация е нещо добро само по себе си и също така позволява мирна самокорекция. Хората желаят свобода и така американските избиратели премахнаха Доналд Тръмп. Китайците обаче не могат да направят същото с премиера Си Дзинпин. Аргументът за „политически капитализъм“ е инструментален: той работи. Възходът на Китай наистина беше необикновен. Неотдавнашно проучване на изследователския център Pew показва, че много повече европейци сега смятат, че Китай е водещата икономика, а не САЩ, въпреки че японците и южнокорейците не са съгласни. Дихотомията на Миланович е полезна, но опростена. Съществува трета политическа версия на капитализма: демагогичен авторитарен капитализъм. Той може да възникне от рухналия комунизъм, както в днешна Русия, или от омекналата демокрация, както в Бразилия или Турция. Демагогичният авторитарен капитализъм е хибрид. Както в китайската система на бюрократичен авторитарен капитализъм, владетелят е над закона и демократично неотчетен - изборите са бутафория. Властта обаче е лична, а не институционализирана. Това е корумпирана гангстерска политика. Тя почива на личната лоялност. Често ядрото се състои от членовете на семейството, считани за най-надеждни от всички. Това е политическата система, която Тръмп искаше да инсталира в САЩ. Такива владетели са като ларви на оси, които ядат паяка отвътре. Те успяват да спечелят избори и след това да подкопаят институционалните и политическите опори срещу неопределено лично управление. Тръмп има всички важни характеристики: истината е такава, каквато той казва, че е; честни избори са тези, които той печели; добър служител е този, който е лоялен. Той иска да бъде автократ. Това е различно от това, че той иска да управлява. Нерон също не се е интересувал много от управлението, но определено е тираничен. Събитията в САЩ показват две решаващи неща. Първо, основните американски институции, включително съдилищата, се противопоставиха на усилията на Тръмп да обърне изборния резултат. Второ, огромна част от Републиканската партия подкрепи неговата лъжа, че изборите са фалшифицирани. Това подчертава още една реалност през последните четири години: републиканското ръководство показва абсолютно подчинение на своя лидер. Това не е случайно. Това е логичният резултат от политическата и икономическата стратегия на „плутопопулиста“. Тръмп е естествен резултат от стратегическата цел на донорския клас - намаляване на данъците и дерегулация. За да се постигне тази цел, те трябва да убедят голяма част от населението да гласува против неговите икономически интереси, като се съсредоточи върху културата и идентичността. Тази стратегия е работила и ще продължи да работи: Тръмп може да си е отишъл, но тръмпизмът не е. В Brexit във Великобритания могат да се видят не съвсем различни модели. Байдън ще се изправи срещу опозиция, решена да го накара да се провали. Наистина, правителството да се провали е сърцевината на дясната политика. Човек трябва да бъде сляп, за да не види накъде води това. Както показва проучването на Pew, реалността на Тръмп в САЩ е подкопала световното доверие в страната. На Байдън ще му бъде много трудно да си възвърне това доверие не защото хората не вярват в него, а защото не вярват в страната му.
  Либералната демокрация има едно голямо предимство: основният си опонент. Както отбелязва Саманта Пауър от Харвард, оценката на одобрението на Китай при анкета, осъществена от Gallup, е средно 32% сред над 130 страни. Тя почти не помръдва от 10 години. Хората уважават Китай, но не го харесват. Китай също се сблъсква с предизвикателството да поддържа икономическата динамика без надеждно върховенство на закона. Нито една от доминиращите системи днес не работи добре. Капитализмът създава огромни социални, политически и екологични предизвикателства. Либералната демокрация е разядена в основата си. Авторитарната политика е още по-лоша. Неотчетливото управление на гангстери или брутални бюрократи е дълбоко депресиращо, дори ако последните са много по-малко некомпетентни. Тези, които продължават да вярват в свободата и демокрацията, се надяват, че Тръмп е предупреждението, от което всички се нуждаехме, но все пак има и известни съмнения, защото няма никой толкова сляп, колкото са богатите егоисти."

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Не знам що трябва всяка статия да ни убеждава, че демокрацията може да бъде само либерална?
  Това е абсолютна и доказана неистина. Демокрацията се е зародила в древна Гърция преди повече от 2000 години и никога не е била либерална, с изключение на последните 30-40 години. Да си припомним, че Атинската демокрация съвсем демократично осъжда на смърт Сократ, заради неговите убеждения и той бива отровен с бучиниш. На практика, демокрацията имаше своя връх, извън либералната доктрина, по времето на консерваторите Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, а в новата неолиберална среда, демокрацията е в явен упадък. Вече не можеш да кажеш очевидното и безспорното, без другарите либерали да те обвинят в расизъм, ксенофобия и хомофобия... също като тиранията по време на Сократ. Засега не сме стигнали до смъртни присъди, с отравяне с бучиниш, но се опасявам, че другарите неолиберали ще стигнат и дотам с агресивното си несъгласие с всеки, който не одобрява възгледите им за светлото бъдеще.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Добро утро, българи! Как сте, пихте ли кафе? Искам всеки от вас да си напише на едно листче 3 начина, за да гарантира кефлийското настроение на Доган на 04.04 вечерта. Например, какво ще кажете за следната мисъл, изказана от виден гербаджийски трол:

  1) Бате, аз съм си стар седесар, ама само разбрах, че Демократична България са откраднали логото на Пепси кола, се зарекох да гласувам поне 100 поредни пъти за ГЕРБ или направо за ДПС. Все пак, като казват другите, че са различни, очаквам да си държат на думата!

 10. 10 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 794 Неутрално

  А как стои в тая тема "най-перспективната партия", наречена "Възраждане"!
  Коцето се закани, че България няма да остане в сегашните си граници.

 11. 11 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Заедно за Ново Народно Събрание и Правителство.
  Обадете се на 10 ваши познати, близки, приятели да гласуват на 04 Април.
  Ползвайте Интернет връзка, Вашият глас е определящ за Демократичното Общество днес. Заедно за Ново Народно Събрание и Правителство.

 12. 12 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 681 Неутрално

  ”Либералната демокрация в предизборните платформи

  Управление на пандемията от Ковид-19 и последствията от нея”

  И успешното управление на пандемията от Ковид-19 ли било признак на либералната демокрация?

  Аз се чудех що китайците се справят най-добре... А то какво било - китайците били либерални демократи, а САЩ и Великобритания некакви тоталитарни държави. 😂😂 Тъй излиза според мъдростите в статията, в опита да се свърже неолибералната доктрина с всичко възможно и невъзможно. Спрете се, другари!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  До коментар [#13] от "nmy381005793":

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2537 Весело

  А трябва ли да бъдат подсетени за кой да гласуват?😵

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#4] от "George Svinarov":

  В БСП има борби кой да безгрешния лидер, не че са по либерално-демократични.
  А и най-непогрешимият и върховен лидер не е у нас :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Изводът е - гласувайте за ВМРО!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  За игнорамусите , коиот не знаят какво е либерална демокрация, нека да ми кажат с коя точка не са съгласни.
  Правото на живот и достойнството на личността
  Свобода на словото
  Свобода на медиите и достъп до алтернативни източници на информация
  Свобода на религията и публично изразяване на религиозни възгледи
  Правото на присъединяване към политически, професионални и други организации
  Свобода на събранията и открита обществена дискусия
  Академична свобода
  Независимо правосъдие
  Равенство пред закона
  Правото на справедлив процес при върховенството на закона
  Поверителност и правото на личен живот
  Правото на собственост и частно предприемачество
  Свобода на движение и заетост
  Право на образование
  Правото на свободен труд и свобода от прекомерна икономическа експлоатация
  Равенство на възможностите

  Ето това е либералната демокрация, независимо, какво си мислите, че е. Либералната демокрация в годините се е доказала, акто най0успешната форма н а управление.

 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Весело

  Добро утро, българи! Как сте, пихте ли кафе? Искам всеки от вас да си напише на едно листче 3 начина, за да гарантира кефлийското настроение на Доган на 04.04 вечерта. Например, какво ще кажете за следната мисъл, изказана от виден гербаджийски трол:1) Бате, аз съм си стар седесар, ама само разбрах, че Демократична България са откраднали логото на Пепси кола, се зарекох да гласувам поне 100 поредни пъти за ГЕРБ или направо за ДПС. Все пак, като казват другите, че са различни, очаквам да си държат на думата!
  —цитат от коментар 9 на cinik


  Пий си първо кафето, че нещо не ти се е получило добре свободното съчинение.

  А най-добре дай нещо с "Бате к*ре, да им кендзаме у модзъко", там си ненадминат, личи си че ти иде отвътре.

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) е обединение на граждани
  ===================================================================
  Истинското име е българска общност за американска демокрация, т..е. за бъглгарски граждани за гарантиране правата на американския народ.

  Свободата, Санчо...
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Весело

  За игнорамусите , коиот не знаят какво е либерална демокрация, нека да ми кажат с коя точка не са съгласни. Правото на живот и достойнството на личността Свобода на словото Свобода на медиите и достъп до алтернативни източници на информация Свобода на религията и публично изразяване на религиозни възгледи Правото на присъединяване към политически, професионални и други организации Свобода на събранията и открита обществена дискусия Академична свобода Независимо правосъдие Равенство пред закона Правото на справедлив процес при върховенството на закона Поверителност и правото на личен живот Правото на собственост и частно предприемачество Свобода на движение и заетост Право на образование Правото на свободен труд и свобода от прекомерна икономическа експлоатация Равенство на възможноститеЕто това е либералната демокрация, независимо, какво си мислите, че е. Либералната демокрация в годините се е доказала, акто най0успешната форма н а управление.
  —цитат от коментар 18 на Doge


  Изтървал си "And world peace, of course!", култовата реплика на Сандра Бълок от една нелиберално-демократична комедия.

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 640 Неутрално


  Значи според тази организацийка за либерална демокрация всичко, което не е еднозначно на техните собствени възгледи, противоречи на ценностите на либералната демокрация? Та нали основното качество на този вид демокрация е плурализмът в мненията, или поне така би трябвало.

 23. 23 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":

  Ето го първия.

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  За да угодим на либералните демократи трябва да забравим повечето исторически личности като Нютон, Форд, Чърчил, да унищожим паметниците им. Това го е преживяла Русия и задължително минава през ГУЛАГ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дем. БГ има един недостатък, който крие - фашизоидни икономисти, закърмени в отв. об-во, фондация ИПИ и т.н. словоблудци. Ганевци, Алулуевци и т.н. просто нямат място в БГ...

 26. 26 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 573 Весело

  хахахахахаха
  хубава информативна статия, благодаря на болд и дневник

  след като анализирах таблицата, ако бих гласувал май ще е за ВМРО

  Je suis дани кирилов
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#18] от "Doge":

  Другарю, тия точки дето си ги изброил, половината са несъвместими с либералната демокрация. Имаше ги преди възхода на либералната демокрация, вече са под въпрос.
  Примерно...
  Свобода на словото?😂😂
  Има ли днес уважаваш себе си либерал, който да не те обвини в хомофобия, ако отречеш наличието на повече от два пола? За мигрантите, клетите от Африка и зеленото недоразумение, да не говорим.
  Тоест, според вас, може да говориш свободно, но само, ако споделяш либералните ви възгледи.
  Като по времето на комунизма. Голяма свобода, няма що.

  Равенство пред закона? Друг път! Равни, равни, ама ЛБТИХУГП най-равни. 😂 Насилието над обратните да се наказвало по-строго? Що тъй? Нали сте за равенство? За исканите привилегии за представителите на 53 те пола, да не говорим.
  Това ли ви е равенството?
  Равенство на възможностите? Тук е най-голямото лицемерие. За цветнокожите и ЛБТИНКОУФ квоти в изкуството, бизнес администрацията, държавните служби и политиката, без оглед кой какво може.
  Свобода на възможностите за хетеросексуалните бели мъже в мините, на полето, като докери и хамали. 😂
  Туй било равенството. 😂 Холивуд вече подкара квотите на практика. Няма филм и сериал, без абсурдни роли заради квотите. Посегнаха с извратените си възгледи дори върху детските филми.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Разстроено

  "Либералната демокрация" беше превърната в плашило, сравнимо с национал социализма и комунизма, а така не бива!!!
  Разум трябва....

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#21] от "pag":Ето го първия.
  —цитат от коментар 23 на Doge


  Засегна ли се?
  Не бой се, ако вашата революция успее и наложите либералната демокрация, ти и тези като тебе ще сте първите "врагове с партиен билет", които ще бъдат изметени от стройните либерално-демократични редици.
  Ще има да си правите самокритика и да дерете ризи пред трудовия колектив под нечий благ портрет.
  В тубата има много клипчета от китайската "културна революция", много са поучителни за тези, които могат да мислят малко отвъд лозунгите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Повърхностен анализ, основан на много остаряло разбиране за политическо деление. Основната опасност днес идва от вече практическото приложение на “the great reset”, който е чадо на пост-индустриалното общество, познато още като пост-модернизъм или глобализъм. Целият този колективистичен хомогенизиращ процес започна с убийството на Кенеди през 1963 г., убийство, предизвикано от противопоставянето на последния (при това демократ) на въпросните самоубийствени процеси. Скоро след това беше създаден т.нар. Римски клуб, който започна много бавно, за да не усети жабата как са се заели да я сварят, да внедрява пагубните пост-индустриални тези.

  Дойде обаче 2020 г., която се оказа много удобна да извадят от строя, чрез нагласен пандемичен мартенски преврат, следващия много голям опонент на пост-индустриалното общество—наивен, нескопосан герой за свобода, обграден от предатели, обречен да бъде погълнат от “белия кит” на вече станалото непреодолимо чудовище на анти-неолибералния (пост-модерен) свят. На въпросния “бял кит” нямаше как да направи вечатление, че световното доверие в САЩ беше подкопано както никога досега от преврата, който се извърши през Март 2020. Този преврат раздели страната на две, което не се е случвало от Гражданската война. Но, какво е някакво си разделение на нещо за едно зверилище като “белият кит”, познат ни още от Мелвил, чудовище, което иска да погълне света.

  В нашия политически живот ние трябва пряко, даже панически, да сме притеснени от попълзновението на този “бял кит”, който използва финансовата принуда като свое главно оръжие, за да си наложи хомогенизаторските цели, състоящи се в превръщането на цялото общество, извън един свръх екстра-национален богат елит, в пихтиеста, еднородна (няма ляво, няма дясно), нискоинтелигентна маса, способна само да произвежда и да се подчинява, без даже да е способна да схване, че е превърната в роб.

  Онези, които се съмняват, че подобно развитие е в ход, нека погледнат условията под които започнаха да се разпределят еврофондовете. Такива ще получат само страни-отличнички, които вървят в хармония със “зелената” сделка, с провеждането на политики на европейска свободна зона за определени хомогенизиращи тенденции, за страни, които стимулират цифровизацията, един значителен елемент в протичащия процес на налагане на дигитален фашизъм и така нататък. Или, да речем, извиването на ръцете на правителствата, в това число и на българското, час по-скоро да се въведат невинно звучащите, които народът свързва единствено с допълнително лично охарчване, технически паспорти на сградите. По-подробно вникване показва, че процесът на това създаване на технически паспорти е част от всеобхватния надзор и съвсем откровено шпиониране на населението с крайна цел анулиране на частната собственост. Дигиталният фашизъм пък цели да се премахнат непроследимите фиатни пари, които да се заменят с некриптирани “хеликоптерни пари”, който населението ще проси да му бъдат спуснати, съгласно социален рейтинг създаден от самия индивид, след като населението е нарочно пауперизирано чрез нарочни инструмени за целта, от сорта на измислени пандемии и напълно необосновани безкрайни локдауни и всякакви други притеснения и то не върху групи хора, а върху всеки отделен човек. Никой от простолюдието, нито ляв, нито десен, няма да може да се измъкне от ноктите на този извънредно перфиден фашизъм, несравним с никоя предишна тоталитарна система, планиран да бъде установен до 2030 г.

  От българската политическа фауна, най-съответстващи идеологически на тези подли, но неизбежни намерения, е партията на Христо Иванов. ГЕРБ няма нужда да се обсъждат, защото, те са нискоинтелигентни и служат на подобна доктрина единствено опортюнистично. ГЕРБ са една съвсем грубо функционираща клиентелистка шайка и от тях не може да се очаква нищо интелигентно. От Христо Иванов може да се очаква, но той просто няма избор, както няма избор никой от нас. Иде реч за всепоглъщащ “бял кит”, срещу когото да се репчиш, е просто смехотворно. Смехотворни са и опитите на българския женски Орбан, Нинова, да му се противопостави, нежели на формациите, изповядващи старомодния фашизъм под формата на патриотични, националистични и не знам какви си други идеи. За чалгарската партия и дума не може да става да влезе в подобен анализ. Какво ни остава на нас, честните, непредубедени граждани, след като ни залива една непреодолима вълна. Може би, просто да показваме, докато още съвсем не са ни запушили устите, с текстове като горния, че сме наясно в каква игра са ни вкарали и, че, поне докато още дишаме, няма да се съгласим с нея, даже и да знаем, че неизбежно ще бъдем погълнати от “белия кит”.

 33. 33 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#23] от "Doge":

  Изненадан ли си - виж кои са ни "лидерите" :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 34 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  Тези лидери не са паднали от небето, мат'ряла си ги обича. И "тато" обичаха. За това и така галено му викат "тато".

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 35. 35 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Не, БОЛД-ове, единствено ГЕРБ-СДС се пише. Или нещо ви парят по пръстчетата тези три букви? Мъчно им е на спонсорите ви, че не могат да затрият синьото лъвче.

 36. 36 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":


  Почвам едно по едно въпреки , че предварително знам, че нищо няма да ти влезе в главата, ама го правя за спорта.
  Има ли днес уважаваш себе си либерал, който да не те обвини в хомофобия, ако отречеш наличието на повече от два пола? За мигрантите, клетите от Африка и зеленото недоразумение, да не говорим. Щом смяташ "Европейски зелен пакт" за недоразумение, показава защо си "миньор" или "хамалин". Всъшност миньорите са доста губещи от нея, какво недоволстваш , нали според теб "белите хетеросексувални мъже" били принудени да се бътят в мините. Таман няма да има мини и ще се освободите от "либералните" окови.


  Нмяа никой, който да е бил обвинен от правителството за изказано мнение, по-който и да е от тези въпроси. Говорим за държава и система на управление , не за личности, но ти явно и това не си разбрал. Също така свободата на словото (и свободата на изразяване) е да те обявят за хомофоб ако си такъв.
  Равенство пред закона? Друг път! Равни, равни, ама ЛБТИХУГП най-равни.
  Кажи ми едно право, което ти нямаш, а " ЛБТИХУГП" имат? Не можеш? Така си и знаех.

  "Свобода на възможностите за хетеросексуалните бели мъже в мините, на полето, като докери и хамали. "

  Нищо подобно, няма закон който те задължава нито да си миньор, нито хамалин. Това , че дотам ти стигат интелектуалните възможности си е твой проблем. Пък и не виждам нищо лошо да си миньор или хамалин. Професии. Нали оранжевия идол, щеше да връща минното дело в САЩ. Какво недоволстваш? А иначе кои трябва да берат памука? Черните?


  "Холивуд вече подкара квотите на практика. Няма филм и сериал, без абсурдни роли заради квотите.". Холивуд си е частна огранизация ( не е едържавно устройство, знам че ти е трудно да направиш разликата.(то таквоа нещо като Холивуд няма, но приемам че имаш предвид филмовите студия в Холивуд) и те отговорят на нуждите на пазара. Противно на това което си мислиш, всъщност Холивуд правят това, което се иска от клиентите им.

  "Равенство на възможностите? Тук е най-голямото лицемерие. За цветнокожите и ЛБТИНКОУФ квоти в изкуството, бизнес администрацията, държавните служби и политиката, без оглед кой какво може."
  Може ли да дадеш примери със закони и т.н., не общи приказки. Не, не можеш?

 37. 37 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Защо неолиберализмът не вирее в бившия Източен блок? Защото свободните хора тук лесно разпознават сянката на комунизма:
  • Комунистите и неолибералите считат себе си за единствените, които могат да носят идеята за свободата и човешките права - другите са закостенели, архаични типове, които не са дорасли за новия ред.
  • За комунистите всички инакомислещи са фашисти, а за новите болшевики - крайнодесни.
  • Обща е идеята, че важни са не индивидуалните, а груповите права.
  • Комунистите са интернационалисти, а необолшевиките глобалисти.
  • Комунизмът и съвременният му аналог изискват публичното пространство да бъде изчистено от символите на другите. И едните, и другите водят ожесточена борба с всяка форма различна от тяхната.
  • Едните забраняваха книги, а другите забраняват социални мрежи.
  • Комунистите се обявяват за носители на социално-икономическия прогрес, а неолибералите наричат себе си „прогресисти“.
  • Идеологията на Коминтерна е да изчезнат държавите и да се създаде една огромна комунистическа страна в целия свят. Новите либерали се борят за премахването на границите, нациите и създаването на икономически наднационални съюзи.
  • През комунизма имаше квоти за активни борци, а неомарксизмът налага квоти по пол и по раса (етнос, религия).
  • Комунистите вдигат паметници на терористи и убийци, а съвременните им левичарски съответствия поставят на пиедестал криминални престъпници.
  • В социалистическия блок комунистите въведоха термините „от новата ера (от н.е.)“ и „преди новата ера (пр.н.е.)“, а либералболшевиките налагат в момента същите в Западния свят.
  • През комунизма вярна е само линията на партията, всичко останало се цензурира. В днешно време ултралибералите цензурират всичко, което е различно от техните виждания.
  • Двойната цензура. Наличието на цензура се отрича от комунистическата власт. Настоящите цензури твърдят, че невъзможността са се изразяваш свободно (без да ти изтрият мнението, да те забранят или унищожат виртуално), не е цензура.
  • Комунистите се стремят към безкласово общество, а ултралибералите за безполово такова.
  • Най-големият враг и на двете утопии е християнството.
  • Това са изкривени идеологии които подменят свободата с робство, но продължават да го наричат „свобода“; подменят истината с лъжа, но продължават да я наричат „истина“.
  • За двете доктрини историята е омразна, защото там се намира онова, което разкрива тяхната заблуда.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мизийски":

  сега да обяасниш как савецките социалисти и комунисти станаха първи неоконсерватори :) А интернационалистите - националисти :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  "...Неудобни теми: корупция, расизъм, сексизъм и хомофобия, неравенства и социално изключване, деца и семейства..."
  Ами, че то и това е либерална демокрация..... Да имаш различен поглед върху средата, да оценяваш горните явления с различна степен на тежест.......да можеш да си кажеш мнението.....
  Налагането на мнение на доброзорен принцип и неприемането на неприемането ....е зло! Диктат!
  Гледането под юргана, надзъртането в детската стая, насилственото социално включване (каквото и да значи) на хора, които сами и с желание са се изключили ....е зло!
  Неравенството за едни е справедливост за други..... и особено в парично изражение - ако живеещият на социал получава повече от работещия ..... за кого е справедливо ?
  Използването на квалификации е лесно, само когато се използват за манипулации....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 40. 40 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Много е жалко, че всички насочват вниманието към абсолютно незначителни теми като расизъм, сексизъм и хомофобия, но никой не се фокусира върху "зелената сделка". А именно това ще ни отдалечи ще издълбае най-големия трап между нас и богатите държави от Западна европа. След 5 години ще плащаме по 1 лв за кВч, няма да имаме коли и всичко, в производството на което има ток и транспорт ще струва 2 пъти по скъпо. И пак само Доган ще е доволен, щото ще осигурява студен резерв.
  Ние ако не излезем от ЕС, поне Германия да излезе, ам надали.

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  Либерална демокрация в действие, Минеков поиска затваряне на Комисията по досиетата?!
  Ето и едно писмо до него:

  Даниела Горчева
  3 ч ·
  "Категорично съм против необмислени, емоционални призиви като на моя приятел Velislav Minekov да бъде закрита КОМДОС, тоест, Комисията по досиетата. Както и против искането - искане наивно на хора, които идея си нямат от работа с архивите, да бъде дигитализирано и публикувано всичко. Ето какво написах:
  Славе, с цялото ми уважение, но не си прав. Комисията си върши работата и в никакъв случай не трябва да бъде закривана. Режимът там е по-строг, отколкото в Държавен архив, което за изследователите е досадно, защото се губи повече време, но ограниченията идват от закона, хората там се придържат към него.
  Що се отнася до желанието ти всичко да се дигитализира и отвори без ограничения, вижда се, че никога не си работил с архиви.
  Първо, дигитализацията, дори да има средства да се направи, ще отнеме десетилетия. Чисто технически.
  Второ, идея нямаш какви гадости са писали ДС служителите за нищо неподозиращите си жертви, как са коментирали дори най-интимни връзки и отношения. Дори ако жертвите не са живи, те имат деца и близки.
  В нито една правова държава не може да бъде допуснато повторно унижаване на жертвите на престъпления и тия хора да бъдат подложени на публично обругаване, хейтене и войарство. Изобщо, и това не е само към теб, емоциите са разбираеми, но когато се пише, трябва да се обмисля всичко."


  Как такива хора ще ни управляват?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Аз да попитам каква е връзката на либералната демокрация с тези теми "расизъм, сексизъм и хомофобия, неравенства и социално изключване, деца и семейства"? :)

  Или това е от нова турбо ляво либерална прогресивна демокрация :)

 43. 43 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":Може ли да дадеш примери със закони и т.н., не общи приказки. Не, не можеш?
  —цитат от коментар 36 на Doge


  Ааа, няма проблем, примери за либералната ви доктрина за равенство има хиляди.

  Закон на щата Калифорния, Assembly Bill No. 979

  https://ogletree.com/insights/new-california-law-requires-diversity-on-corporate-boards-of-directors/

  https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billTextClient.xhtml?bill_id=201920200AB979


  С две думи, корпорациите са задължени да имат представители на расово или сексуално малцинство във висшия си мениджмънт. Всяка корпорация, която не се съобрази със закона, ще плати глоба от 100 000 долара, а при последващо неизпълнение - по 300 000 долара.
  Става въпрос за индивиди, който се самоопределят "като чернокож, афроамериканец, латиноамериканец, азиатец, коренен жител на Америка, Хавай или Аляска, или който се самоопределя като гей, лесбийка, бисексуален или трансджендър. "
  В Борд на директорите от 5 човека, поне двама трябва да от въпросните "равноправни". В Борд от 9, поне трима. 😂😂
  Комунисти, сър! Роднина-милиционер, роднина-милиционер...

  За либералната екзотика в детското възпитание, да не говорим - големи сте!

  "Приказки, в които Снежанка е чернокожа, Пепеляшка е лесбийка, сърничка мечтае да се превърне в елен, трансексуален герой убива дракони и юначни принцове се женят помежду си - така изглежда светът в детската книжка "Приказна страна за всички", която разбуни духовете в Унгария. "

 44. 44 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1302 Весело

  Стигнах до "Българска общност за либерална демокрация" и спрях да чета, тези явно са либералните полицаи и ще следат за спазването на либералните ценности.

  Смях!

 45. 45 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Заедно за Ново Народно Събрание и Правителство.Обадете се на 10 ваши познати, близки, приятели да гласуват на 04 Април.Ползвайте Интернет връзка, Вашият глас е определящ за Демократичното Общество днес. Заедно за Ново Народно Събрание и Правителство.
  —цитат от коментар 11 на nmy381005793


  И да получте обратно ДБ + Мая + БСП коалиция (Новото ОФ). Е кава е разликата, освен жадуваните депутатски облаги на Ицо и Мая?

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  "Позициите на партиите по отношение на управление на разнообразието и противодействието срещу сексизма, расизма, етническите предразсъдъци, ксенофобията и нетолерантността са частични и изключващи определени социални групи. "
  *
  Има си закони, които забраняват дискриминацията. Просто тези закони трябва да действат. Фокусирането върху "онеправданите" е контрапродуктивно.
  Тука изключвам възрастни, болни и инвалиди, които наистина имат нужда от повече помощ и подкрепа.

 47. 47 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  "Българската общност за либерална демокрация", въй, въй, въй, тусрки сериоал. всеки ден ново НПО се изказва в Дневник. Скоро по 2-3 ще започнат. Признавам, че са изобретателни с имената. До скоро бяха "институти", "мозъчни тъстове" и винаги "национални". Сега вече даже "българска" има в името и са "общност". Ти да видиш.
  Не смейте да ми триете мнението. Баш по темата си е! Обсъждаме източника на "темата"!

 48. 48 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Не виждам ирония в карикатурата. ЕС или ЕИО е създадена чрез договор за търговия с въглища и стомана, като резултат от доброто развитие на икономиките , чрез парите от американците - плана Маршал . Сегашното е политика и се опитва да води , а е обратното икономиката води. Т е. некъв див социализъм , който някои маскират със смокиновия лист на либерализма.
  Пример : едни ваксини не могат да оправят, то с администриране и заповеди не става.

  agent
 49. 49 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Либерализмът започна да руши паметници в САЩ. ще се присетят че тези от паметниците са писали книги и ще започнат да ги горят.
  А там където горят книги, скоро започват да горят и хора. Светът се връща в мрачните 30 години на 20 век, с горенето на книги, хора и концентрационни лагери.
  Всеки който не рецитира спуснатите лозунги отива в ГУЛАГ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 50. 50 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Инициативен комитет на Българската общност за либерална демокрация (БОЛД)

  Виктор Лилов - арабист и музикален продуцент, през 2014 пръв носител на отличието „ЛГБТ личност за пример“, през 2015 г. „Човек на годината“ на БХК

  Румян Русинов - директор на Програмата за ромско участие на Институт Отворено общество в Будапеща, Заместник директор на Ромския образователен фонд, базиран в Будапеща

  Боян Захариев - програмен директор на Институт Отворено общество – София, специалист по социалната интеграция на уязвими групи, работил с датски, френски и български НПО и консултантски компании.

  Владимир Колев - координатор на БОЛД в Български хелзинкски комитет. До май 2019 г. е работил в European Public Health Alliance в Брюксел по програми, свързани с ранното детско развитие, здравето в ромските общности, здравен статус на новопристигналите бежанци и др

  Десислава Симеонова - Член на Управителния съвет на БХК, изследовател на социалното включване на ромите и работата на органите за равенство

  Димитрина Петрова - основателка на European Roma Rights Centre, базирана в Будапеща, главен редактор на The Equal Rights Review и Roma Rights

  Калина Зафирова - арт колектив Виолетки, с фокус властяването на жените и ЛГБТ+ общността

  Калина Бозева - основателка на БХК. Нейната свръхсила😂 била, че е "убеден привърженик на либералната демокрация"

  Калинка Василева - фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА), координатор на проект „Узаконяване на ромските квартали“

  Ивайло Дичев

  Красимир Кънев


  Гледам, либерал демократите, респективно другарите от БОЛД, са до един членове на БХК и други НПОта, фокусирани към светлото бъдеще на ромската общност и ЛГБТ.
  Явно не я разбирам тая либерална "демокрация", щом за мнозинството български граждани няма място в нея.

 51. 51 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 838 Неутрално

  За игнорамусите , коиот не знаят какво е либерална демокрация, нека да ми кажат с коя точка не са съгласни. Правото на живот и достойнството на личността Свобода на словото Свобода на медиите и достъп до алтернативни източници на информация Свобода на религията и публично изразяване на религиозни възгледи Правото на присъединяване към политически, професионални и други организации Свобода на събранията и открита обществена дискусия Академична свобода Независимо правосъдие Равенство пред закона Правото на справедлив процес при върховенството на закона Поверителност и правото на личен живот Правото на собственост и частно предприемачество Свобода на движение и заетост Право на образование Правото на свободен труд и свобода от прекомерна икономическа експлоатация Равенство на възможноститеЕто това е либералната демокрация, независимо, какво си мислите, че е. Либералната демокрация в годините се е доказала, акто най0успешната форма н а управление.
  —цитат от коментар 18 на Doge


  >Равенство на възможностите
  Да, но днес вече не се говори за това, а за равенство на резултатите

  >Либералната демокрация в годините се е доказала, акто най-успешната форма н а управление

  Да, но днес вече демокрацията се е превърнала в инструмент за саморазправа с различното мнение, за изнудване на хората с погрешни виждания, за подтискане на неудобните, и изгонване на тези които не противоречат на идеологиите.

  Не можеш ли да разбереш че либерате бяха употребени и продължават да са употребени от крайно левите?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 52. 52 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  За игнорамусите , коиот не знаят какво е либерална демокрация, нека да ми кажат с коя точка не са съгласни. Правото на живот и достойнството на личността Свобода на словото Свобода на медиите и достъп до алтернативни източници на информация Свобода на религията и публично изразяване на религиозни възгледи Правото на присъединяване към политически, професионални и други организации Свобода на събранията и открита обществена дискусия Академична свобода Независимо правосъдие Равенство пред закона Правото на справедлив процес при върховенството на закона Поверителност и правото на личен живот Правото на собственост и частно предприемачество Свобода на движение и заетост Право на образование Правото на свободен труд и свобода от прекомерна икономическа експлоатация Равенство на възможноститеЕто това е либералната демокрация, независимо, какво си мислите, че е. Либералната демокрация в годините се е доказала, акто най0успешната форма н а управление.
  —цитат от коментар 18 на Doge


  Така е, ама виж как ти набичиха минуси. Явно диктатурата ги привлича. А и пишат откровени глупости като ''либералната демокрация съществува от 30-40 години''

  Here for the LOLS
 53. 53 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Неолиберализмът е просто един оцветен болшевизъм. Както и да го наричат, това е положението. Едните бяха интернационалисти, сега са глобалисти. Преди пропагандата се въртеше около пролетариата, сега се върти около свободата за пола и социалното равенство. На практика се игнорира действителността на човешките отношения и се представя желаното за действително. А оттам и за закон.

 54. 54 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#50] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Едва ли искаш да те поканят.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 55. 55 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#43] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Браво намиери един ЩАТСКИ ЗАКОН. Въпреки, че не одобрявам, подобни закони разбирам тяхната необходимост. Все пак говорим за страна в която преди само 60г. белите и другите , нямаха право да пият от една чешмичка или да пътуват един до друг в автобуса, да учат в едни исъщи училища и т.н.
  В един идеален свят , няма да има нужда от такива закони, защото това ще ее един естествен процес и ще има процентно разпределение, освен ако не твърдиш, че едни раси са по-способни от други.

 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Любопитно

  До коментар [#43] от "Котаракът на Шрьодингер":Браво намиери един ЩАТСКИ ЗАКОН. Въпреки, че не одобрявам, подобни закони разбирам тяхната необходимост. Все пак говорим за страна в която преди само 60г. белите и другите , нямаха право да пият от една чешмичка или да пътуват един до друг в автобуса, да учат в едни исъщи училища и т.н. В един идеален свят , няма да има нужда от такива закони, защото това ще ее един естествен процес и ще има процентно разпределение, освен ако не твърдиш, че едни раси са по-способни от други.
  —цитат от коментар 55 на Doge


  Ма ти да не би да твърдиш, че бялата и жълтата раси не са по-способни и по-интелигентни от черната?
  Паленце мило, това е доказан от науката факт.


  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Сега видях, че в това НПО, Българска общност за либерална демокрация всъщност е създадено през 2019 г. от Български хелзинкски комитет, по инициатива на д-р Димитрина Петрова, съосновател на БХК. 😂
  Същите либерали, които защитават всякаква престъпна паплач и не пропускат да съдят България.

 58. 58 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  "Позициите на партиите по отношение на управление на разнообразието и противодействието срещу сексизма, расизма, етническите предразсъдъци, ксенофобията и нетолерантността са частични и изключващи определени социални групи.
  Интересно:
  За какво точно разнообразие става дума? За 35++ пола ли долавям намек? Ми засега хората са приели че има ДВА пола. Мъжки и женски. Либерал-ЛБГТИ+++ не ни интересуват.
  Сексизъм? В България? Някой или не е живял тука или е пълен девиант. При условие че 40-50% от мениджърските позиции са заети от жени.
  Расизъм? - не си спомям някой да е бил негрите, за щастие и такива няма много тука. Никога не сме имали колонии, също и роби. Да се срамуват тези, които са имали.
  Етнически предразсъдъци - ми никой не мрази циганите които работчт, плащат си данъците и спазват установените правила. Това важи за всички асоциални, тук етноса няма никакво значение.
  Ксенофобия ? Срещу кого? Срещу завоевателите от Близкия Изток и Африка?
  Толерантност - питайте евреите кой е най-толерантния народ в Европа.

  Panta rhei....
 59. 59 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#56] от "pag":

  Не е така. Доколокото статистически е така. Но това което казваш не е вярно. Жълтата раса се справя по-добре от бялата. По същата логика трябва всички управляващи да са жълти, щото са по-умни.
  Виждш ли как манипулираш и лъжеш, след като слагаш белите и жълтите на куп, когато ти изнася.

 60. 60 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#56] от "pag":

  Съгласен ли си понеже жълтите са по-умни само те да управялвал. Все пак това според теб е "научен факт""?

 61. 61 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#56] от "pag":

  Ако беше някой с който да си струва да се спори, щях да ти обясня , че всъшност най-голямо влияние има образованието и понеже жълтите най-вече и белите в по-малка степен наблягат н а него, за това дават по-висок резултат, ама знам че е специално за теб е безмислено да ти се обясняват неща

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  А ГЕРБ е най-тоталитарната. Само един човек се разпорежда там, както и в държавата. Той поне да знаеше, какво прави.

 63. 63 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#53] от "Milko ":

  и този неолиберализтм е същото като либерална демокрация?
  По тази логика Путин е автентичен фашист :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 64. 64 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#53] от "Milko ":и този неолиберализтм е същото като либерална демокрация?По тази логика Путин е автентичен фашист :)
  —цитат от коментар 63 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Наричайте си я както искате, не ми пречите. Лайното и цвете да го наречеш, пак си е лайно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK