Отива си "джобният" парламент, който криеше премиера

Премиерът е ходил в парламента средно по два пъти на година.

© Юлия Лазарова

Премиерът е ходил в парламента средно по два пъти на година.Доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", коментира по БНР работата на парламента, който днес се разпусна.


Отиващото си Народно събрание е много неспособно да се противопостави на усилията да бъде използвано. Терминът в науката е "джобен парламент", защото го ползваш само тогава, когато ти е необходим.


Новите хора в парламента трябва да се опитат да възстановят престижа, който този орган заслужава.
Първото, което трябва да кажем за този парламент, е как бяха ограничени журналистите да имат непосредствен достъп до народните представители.


Има и много други тенденции, които през тези 4 години се засилиха. Тенденцията, която се вижда в 44-ото Народно събрание, започва 20 години по-рано: усилия да бъде скриван министър-председателят. В този парламент имаше най-много въпроси и питания, на които въобще не се отговаряше. Двайсет процента от питанията, което според мен е много притеснително. Премиерът е ходил в парламента средно по два пъти на година. Това вече е последица от немощта на мнозинството на Народното събрание да дисциплинира своите министри.


В това Народно събрание вече отчетливо се вижда, че правителството все по-малко и по-малко законодателства. Качеството в законопроектите на народните представители е много по-ниско.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


Основната тема, по която са внасяни най-много законопроекти, е правосъдието. Следват финанси, социална политика и икономика. Да сме усетили, че правосъдието се е променило? Причината все по-малко да се законодателства е, че част от правилата вече се подготвят на ниво Европейски съюз.


От 20 години насам ветата на държавния глава са все по-мотивирани. Сегашният президент връща закони с доста коректни мотиви, аргументите са коректно представени.


Народното събрание все по-малко допуска да се чуе друго мнение - не просто мнение на опозицията, но и на експерти. Което не е нормално. В нашето общество има различни мнения, различни интереси, които могат да бъдат изречени в Народното събрание.


Опитът за подмяна на конституцията показа, че тя е способна да удържи най-разнообразни предизвикателства и изпитания.


Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK