ГЕРБ обвини БСП за сложните изборни протоколи и заговори за конституционна криза след вота

ГЕРБ обвини БСП за сложните изборни протоколи и заговори за конституционна криза след вота

© Велко АнгеловКолко е сложен протоколът за отчитането на изборните резултати - това стана тема на три пресконференции и две изявления днес. Промяна обаче няма да има.


Два часа и половина след като закриха 44-ия парламент и 30 минути преди редовната пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК) представители на ГЕРБ дадоха извънреден брифинг, за да поискат сложните протоколи за отчитането на резултатите от парламентарните избори на 4 април да бъдат опростени.


За проблема с протоколите преди дни алармираха и някои столични районни избирателни комисии, и "Информационно обслужване", които твърдят, че ще има забавяне при отчитането на резултатите, а от изборната комисия казват, че част от операциите са регламентирани в Изборния кодекс и няма как да бъдат променени без промяна на законодателството.
ГЕРБ обвинява БСП за сложността, а БСП - ГЕРБ, защото и законовата част, и образецът на протокола са приети с гласовете на представители на управляващата партия. Изборното законодателство, в т.ч. и изискванията за протокола, е променено от мнозинството в парламента миналата есен, а образецът на протокола - подкрепен от 16 от общо 20 членове на ЦИК през февруари.


ГЕРБ иска опростяване


За партията на Бойко Борисов сложният протокол е дело на социалиста и представител на БСП в изборната комисия Емил Войнов, който е ръководил работната група по съставянето му. Искането на ГЕРБ е документът да се опрости, защото в момента е дълъг - 20 страници, първо се вписвали невалидните, а после валидните бюлетини, имало трудности при отчитане на преференциите, после трябвало да се впишат 10 млн. числа и др.


Според Томислав Дончев, който обеща скоро да разкрие опити за провокации на някои партии, със сложните протоколи се прави опит за политическа реабилитация на загубилите изборите и вкарване на страната в дълбока конституционна криза.


В ЦИК не правели фокуси


През миналата есен с промени в законодателството, подкрепени от мнозинството, протоколът бе променен по предложение на ЦИК, което бе обявено като опростяване. Образецът му според ЦИК следва законовите изисквания.


В отговор на ГЕРБ днес говорителят на изборната комисия Димитър Димитров, който е избран от квотата на управляващата партия, каза, че протоколът е изработен така, както изисква Изборният кодекс. Според него дълъг е единствено в големите избирателни райони заради дългите листи, по които трябва да се опишат преференции.


"Няма как от нас да се иска да направим фокус", каза Димитров. Той обяви, че има подозрение, че сега на ЦИК се казва "дайте да опростим протокола, пък после Конституционният съд да реши".


От изборната комисия обясниха, че няма да има инструкции към секционните комисии да не се попълва целият протокол, а само обяснения как да се попълни.


За БСП ГЕРБ е виновна


Час и половина след брифинга на ГЕРБ извънредна пресконференция имаше и на "Позитано" 20, където Емил Войнов обясни, че протоколът от ЦИК е приет на 4 февруари с 16 гласа "за", в т.ч. и на представители на ГЕРБ, и само един глас "против" - на председателя й от квотата на ГЕРБ Александър Андреев. От протокола също се вижда, че другите членове на ГЕРБ подкрепят. Решенията в комисията се вземат с мнозинство от 2/3 от гласовете.


Социалистът обяви, че образецът на протокола е направен според чл. 283 на Изборния кодекс, където е записано и, че трябва да бъдат сборувани резултатите от хартиения и машинния вот. Според него колко ще е дълъг се знае от 2 март, тъй като тогава са регистрирани листите и се знае колко преференции се очакват в различните райони.


От БСП твърдят, че ГЕРБ е знаела колко ще е сложен протоколът още миналата есен, когато е приемала законовите поправки, в т.ч. и двете опции за гласуване - с бюлетини и с машини. Също така - управляващите не са искали да променят кодекса въпреки проблема.


Как са взети решенията


Промените в Изборния кодекс миналата есен се правиха по инициатива на ГЕРБ, която не успя да прокара идеите си за Велико Народно събрание. И в правната комисия, и в пленарната зала текстовете за протоколите са подкрепени от ГЕРБ и "Обединени патриоти".


В Изборния кодекс е записано, че в протокола първо се вписват данните от машинното гласуване, а после - сбора с останалите. Посочва се още, че записът е "поотделно" и това е прието при редакция на текст, предложена на заседанието на правната комисия на 15 септември м.г. от директора на правната дирекция и настоящ кандидат за депутат в София от "Има такъв народ" Ива Митева. Тя повтаря действията от президентските избори през 2016 г., но тогава няма толкова много кандидати. Формален вносител е Христиан Митев от "Обединени патриоти".


Снимка от заседанието на 15 септември - Ива Миткова, Анна Александрова и Христиан Митев.

© Георги Кожухаров

Снимка от заседанието на 15 септември - Ива Миткова, Анна Александрова и Христиан Митев.


След някои корекции в ЦИК образецът на протокол е одобрен от 16 от общо 20 членове. Един е против - председателят Александър Андреев. Отсъстват трима.


ГЕРБ била конституционната криза


Във видео във фейсбук днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обясни, че вместо парламентът да въведе само машинно гласуване, мнозинството на ГЕРБ е въвело избор за гласуване и с машини, и с бюлетини, както и сложен протокол. После добави, че мнозинството в ЦИК също е на управляващите, т.е. те могат да насочват решенията.


В обръщение към Томислав Дончев той каза, че вицепремиерът държал патетични речи, когато ГЕРБ се проваляла. Той допълни, че дори и ГЕРБ да спечели изборите, това ще е Пирова победа. После заяви: "Вие сте конституционната криза".


Христо Иванов каза още, че и БСП е виновна, че не ги е подкрепила за видеонаблюдението при отчитането на резултатите от вота.


Манолова призова Радев да свика КСНС


По-късно изявление направи и Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!", която обвини и двете партии в саботаж на изборите, който нарече "Изборигейт". Тя попита защо ГЕРБ и БСП не направиха промени в Изборния кодекс, след като отдавна се знае колко ще са сложни протоколите.


Мая Манолова призова президента Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради очаквания хаос. Тя отби обвиненията, че като зам.-председател на 42-ия парламент е виновна за проблема.


Още за казуса четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Весело

  Ужас, жипка модела е под въпрос след вота....😂😂😂

 3. 3 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Властта да обвини опозицията за нещо което зависи от властта, само ме подсеща за баснята в която агнето мътело водата на вълкът, въпреки че той пиел над него в потока. Пак някой им С...Р...А в гащите!

 4. 4 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  И как се случи това, като герболяка има мнозина навсякъде?! Бедни ми, бедни калинки...

  Sic transit gloria mundi
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Ама нали за това настояваше БСП?
  Тези шизофреници ли са?

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  =========== Tезата, че промените в Изборния кодекс ще доведат до подобни затруднения разви и президентът Румен Радев през есента на миналата година, налагайки вето на приетите текстове, което обаче беше отхвърлено от управляващата коалиция.===


  ГЕРБ го отхвърли, а защо ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  Ма тая подводница на бесепету мно'о як, бе!
  Сам им наложил на сума ти и герберски спицялизи у ЦИК-а протокола, направо ги е изкомандвал изглежда!

  А те невинни, невинни, сал' мигат. Че ПАК злостният и коварен куманиз им таковал в гащите ...

  Ма другаре и дрогарки сужукаре и редови калинки - ма тогаз как ша ни опазите от куманизите, за което ни искате да ви гласуваме доверие?

 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 812 Неутрално

  А онзи очилатия папагал, когото ГЕРБ си сложи за шеф на ЦИК, той защо мълчи? Той не го ли е видял това досега?

  А ГЕРБ в последните седмици вместо тайно и набързо да гласуват в парламента, задължавайки хората да си слагат скъпи водомери с радиоотчитане, защо не направиха нищо по проблема с изборните протоколи, щом са знаели, че има проблем?

  Какво ли питам ...

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Разстроено

  Надявам се всички да помнят, че така нареченият "Изборен кодекс" бе изготвен от маяма - галева - костинбродска!!!!!!!!!

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Гневно

  Тия сложните изборни протоколи ги докара извънпаламентарната бабикянщина с ясна цел да реве , че изборите / на които никой няма да ги избере / са ''начестни'' !!!!!!!!!!

  [email protected]
 11. 11 Профил на kad
  kad
  Рейтинг: 8 Весело

  Станишев и Орешарски са виновни, а и Костов разбира се.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Гневно
 13. 13 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  В последния ден...
  —цитат от коментар 1 на nqma zna4ka koi


  Ами не, не е в последния ден

  Още от есента на 2020 г е

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2897 Весело

  "обеща да разкрие опити за провокации на някои партии" - не се спират ГРЕБящите с последни сили ОПравници и т`ва е - работят, работят, работят всички, а не само някои! Каква е грижа, каква е прозорливост, каква е надежда?! Ама, само обещани де.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#6] от "NessaRox":

  Щото са бездарни калинки, до един..Само като помисля каква юридическа мисъл ни дадоха през последните години/ Фидоска, Тетка РабФаг, Дани Дакела/ и ми се завива свят..

  Sic transit gloria mundi
 17. 17 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  По скоро парламентарна криза ще има като гледам, че се задават коалиции от типа ''орел, рак и щука''

  В какъвто и формат да е управляващата коалиция след изборите, няма да минат и 4-5 месеца, докато народът излезе на протести.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Протоколите не се ли създават в ЦИК. А там няма ли хора на ГЕРБ, че сега пак други са виновни?

 19. 19 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ами остава да призовем повече хора да се възползват от машинния вот!

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3559 Весело

  и тия почнаха като тръмп преди изборите, ама ще ме измамят, ама другарко не е честно...

 21. 21 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Достатъчно години минаха след това, в които ГЕРБ и патерици имаха мнозинство и можеха да го сменят 100 пъти.

  Също така, не бива да забравяме, че най-голямо рамо на комунистите удря сегашния депутат от ГЕРБ - Георги Марков, който като конституционен съдия блокира лустрацията.

  Не ме търсете преди обяд
 22. 22 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  няма да минат и 4-5 месеца, докато народът излезе на протести.
  —цитат от коментар 17 на kaiser


  И ти пак ли ще ги оплюваш, както направи с предните?

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  И ГЕРБ за награда ли я направиха омбудсман?! :)))

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  А, не. Като Тръмп преди изборите са Мая манолова, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Но Мая Манолова преди всичко. И закани още в нощта на изборите да изкара Мутри вън. Щото ще бъдели опорочени.

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#23] от "Petleshev":

  Факт, това е вторият случай , в който иначе работещият политически инстинкт на боко го подведе.
  Той смяташе, че момата ще захапе кокалчето и ще кротува, а тя тръгна да хапе ръката, която я храни...

 26. 26 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  До коментар [#24] от "nik_77.":

  е тия дето си казал на власт ли са в момента? какво общо могат да имат с тръмп?

 27. 27 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Няма значение, че на са на власт. Важното е, че като се почне от шапката им - президента, и се свърши с мутрите на Мая Манолова грачат в хор как щели да бъдат опорочени изборите. Иначе в избирателната комисия има паритет, май. Очаква се бесепетата там да дадат отпор да запазят протоколите в тоя вид.

 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  До коментар [#27] от "nik_77.":

  е нали като са на власт те са приемали тези правила. като не са им харесвали да са гледали навреме. кьорав карти не играе

 29. 29 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#27] от "nik_77.":

  Като гледам, герболяка врещи..Жалка история..

  Sic transit gloria mundi
 30. 30 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#24] от "nik_77.":

  Мая Манолова вие я направихте омбудсман..И сега пак врещите..Както споменах, изключително жалка история..

  Sic transit gloria mundi
 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Весело

  Кой ми ср@ в гащите , пита герболяка

 32. 32 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 94 Неутрално

  ГЕРБ много искаха да го оправят, ама то така им е удобно. Освен това са такива калинки некдаърници, че и да искат не могат.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#21] от "tulup":

  Ами Г. Марков ще я блокира, зер. Сам той е агент на ДС.

 35. 35 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 611 Неутрално

  "ГЕРБ иска опростяване"

  Точно в десетката ! Коментарът е излишен.

  Stupid people make me sick
 36. 36 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Типично мафиотско поведение на ГЕРБ - вече знаят, че ще загубят и започват да плащат, да се заканват Нищожества

 37. 37 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 533 Весело

  ГЕРБидж правят избори, както със всичко което започнат - с компетенция от Жипката...
  Работа, работа, работа... омазани до ушите

 38. 38 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#25] от "selqnin":

  Както и ти сега - плюеш ДБ, щото не са те уредили на службица...
  Сега си по-добре - сигурно имаш службица, лижейки каквото ти подадат от Жипката...

 39. 39 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ГЕРБ обвини БСП

  “Кой ми сра в чекмеджето ?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  С интерес наблюдаваме как ГЕРБ са се запътили да поднесат на Радев служебното правителство на тепсия.

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2880 Весело

  До коментар [#37] от "atag":

  "Работа, работа, работа!"

  Бойко Борисов

  "Дела, дела и пак дела!"

  Тодор Живков

  Няма бе, няма! Бивш комунист, бивш негър и бивша к...ва няма!

 42. 42 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Тези колко са смешни! 11 години управялват и не виждаха никакви проблеми, сега седмица преди изборите разбраха, че изборните протоколи са неадекватдни.
  Е, колко дебил трябва да си, за да се вържеш на подобни простотии?

 43. 43 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Конституционна криза значи ДпС да изтърве пълният си контрол над държавата. Но тъй като те са собственици на гррп, бсп, воля, моля, слави, ититн, това нямам как да стане. И ако случайно се появи някой, дето не е съвсем пробит от сарайската мафия, лесно ще го купят и неутрализират.
  След като раята е доволна, няма как да се очакват промени...

 44. 44 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#36] от "petrapetra":

  "Типично мафиотско поведение на ГЕРБ - вече знаят, че ще загубят и започват да плащат, да се заканват Нищожества"

  Съгласявам се с Вас. За пореден път от ГЕРБ подценяват обществото - да обвини БСП за сложните изборни протоколи и да говори за конституционна криза след вота е наглост. Нима Т. Дончев не знае, че от 20 души, членове на ЦИК, от БСП са само 6? Образецът на изборния протокол е приет през м. октомври`20 от мнозинството на ГЕРБ и ОП.
  Не защитавам БСП, пази, Боже, но още Аристотел се е изразил, че истината му е най-скъпа.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 45. 45 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Изборните протоколи станаха дълги и с много графи за попълване заради машинното гласуване!

  А най-много настояваше за това БСП, затова е коректно да се каже, че БСП са виновни!

 46. 46 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1396 Весело

  ГЕРБ обвини БСП “Кой ми ср@ в чекмеджето ?
  —цитат от коментар 39 на Al Tikvone


  🤣🤣🤣
  Сякаш Филанкишията управлява от ,речи си 12 годинки...
  Сякаш Филанкишията ,а не те има мнозинство в ЦИК...

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 47. 47 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Вярно Борисов направи Мая Манолова омбудсман. За което му го връща. Същият е случаят с Атанас Атанасов и Христо Иванов. Направи Атанасов шеф на стратегическата комисия по сигурността в НС, а Христо Иванов правосъден министър, отговарящ за съдебната реформа. За което и те му го връщат. Народът казва направи добро до изядеш ла...йно.

 48. 48 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Вярно Борисов направи Мая Манолова омбудсман. За което му го връща. Същият е случаят с Атанас Атанасов и Христо Иванов. Направи Атанасов шеф на стратегическата комисия по сигурността в НС, а Христо Иванов правосъден министър, отговарящ за съдебната реформа. За което и те му го връщат. Народът казва направи добро до изядеш ла...йно.
  —цитат от коментар 47 на nik_77.


  Ми, правилно са Го изчаткали ... Нали се мисли за много хитър ...Хак да Му е на Мутрьо

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 49. 49 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 975 Неутрално

  От ГЕРБ свикаха извънреден брифинг половин час преди редовния брифинг на ЦИК, за да алармират за сериозен проблем, който минира демокрацията и демократичния изборен проблем у нас - сложността на протоколите.


  Голямо количество данни, протокол в хоризонтален вид, а досега е бил вертикален, който е неясен, объркващ и труден дори и за дългогодишните участници и с опит в секциите. Събират се ненужни данни, които обаче трябва да се нанасят на няколко места, излишни сигнатури. Недействителните гласове са поставени пред действителните. Действителните гласове се отбелязват в девет полета. Разписката от машинното гласуване пък е дълга девет метра. Проблемни се оказват и графите с преференциите, като според указанията отново, след като е било отменено, трябва да се изчисляват недействителните гласове по партии и коалиции и след това да се сумират. Това няма никакво отношение към самия резултат, но трябвало да се прави. Над 500 сумирания трябва да се направят в протокола.

  Отчитането на резултатите няма как да се случи в нормален срок, според ГЕРБ. Вината обаче не трябва да се прехвърля върху законодателите и Изборния кодекс, според партията. Изборното законодателство улеснявало протоколите, а и в тази посока били и предложенията от февруари месец. Затова и на брифинга изцяло прехвърлиха отговорността на Централната избирателна комисия.

  Десислава Атанасова се притеснява от забавяне на обявяване на резултатите. Тя посочи, че е трябвало по-рано да започне обучението на изборните комисии. То е трябвало да бъде по-обстойно и това е заложено в кодекса.

  Затова от ГЕРБ призовават ЦИК бързо да вземе решение за облекчаване на изборните книжа.

  Чия е отговорността, попита и Красимир Ципов. Предложенията за протокола били на Емил Войнов, който е в ЦИК от квотата на БСП. Герберът припомни, че Войнов е бил председател на изборната комисия в БСП за избор на лидер, когато е имало умишлени действия. От ГЕРБ заподозряха умишленост в действията на Войнов.

  За Томислав Дончев попълването на документите не трябва да става от необучени хора. А що се отнася до утежнения протокол, бе категоричен: "Това е целенасочено".

  Томислав Дончев напомни и че от месеци се наблюдават заявки от политически партии и дори и президенството да се саботира доверието в изборния процес и резултат у нас. Това е опит за предварителна политическа реабилитация на загубилите изборите.

  Цели се обаче и друго - създаване на конституционна криза, според Дончев. "Няма по-тежка криза от това да се създаде криза, в която гражданите да не вярват в изборния резултат."

  Томислав Дончев призова другите партии: "Не правете така! Избори има и ще има. Какво ще правите, ако изборният процес е дефинитивно опорочен в очите на гражданите и вие спечелите изборите?"

  Вицепремиерът призова за търпение и стоицизъм, обикновените избиратели, но и анонсира, че другата седмица ще изнесат данни за подготвяни саботажи по места в деня на самите избори.

  По-късно днес на редовния си брифинг от ЦИК заявиха, че няма да променят изборния протокол, защото той бил максимално улеснен и в него нямало излишни неща. Няма нито един ред, който да не съответства на Изборния кодекс, отсякоха от Комисията..............
  https://news.bg/politics/ot-gerb-obviniha-tsik-v-sabotazh-na-izborite.html

 50. 50 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Разбира се, "човекът оркестър". Хак да му е. Друг е проблемът, обаче. Ренегатите и предателите са в пъти по нахъсани от реалния противник. Ако се сравнят Мая Манолова, Атанас Атанасов и Христо Иванов с една Корнелия, примерно, ще лъсне отново тая истина. И тримата я задминават в злостната реторика. И тримата някак се престарават. Сякаш да се докарат на новия шеф след Борисов - Румен Радев.

 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  Защо Борисов не излезе и обясни проблемите с протоколите , след като са гласувани от неговата партия, а са виновни другите.....

 52. 52 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 975 Неутрално

  „Във Варна има регистрирани около 430 кандидати. Около 1300 записа ще трябва да бъдат направени само в квадратчетата за преференциите. Това е за една секция. Ако направим сметка за колко време операторът ще въведе тези данни, дори за секунда да поглежда и да въвежда, това означава повече от 15 минути само въвеждане на преференциите от един протокол“. Това каза в предаването "12+3" на БНР Велин Жеков, председател на РИК във Варна, по повод трудностите, които ще възникнат при попълване на документите на парламентарните избори. Около час - час и половина ще отнема попълването на един протокол от изборите.

  Жеков подчерта, че протоколът е два пъти по-голям като обем страници и четири пъти по-голям като обем данни. Според него на места е възможно да отнеме повече от 48 часа отчитането на изборните резултати.

  "Приемането на изборните протоколи ще продължи много часове", предупреди в предаването "Нещо повече" и Мария Георгиева, председател на 24 РИК, София.

  По-големият брой на регистрираните политически формации и повечето кандидати в листите ще увеличи значително данните, които ще трябва да се обработват и проверяват от комисиите, акцентира тя и уточни, че се вземат всички мерки, за да бъде добре организиран изборният процес.

  Георгиева посочи, че въпреки предупрежденията от членове на регионални комисии и внесени в ЦИК предложения за изменение на избирателния протокол, те не са приети и протоколите вече са отпечатани:

  "Нашето предложение беше протоколът да бъде по друг начин структуриран, като отпаднат някои от т.нар. контроли, които затрудняват СИК-овете при въвеждането на протоколите. Притеснява ни обърнатият ред в точките, което означава, че по-надолу в протокола ще трябва да се попълни информация, а след това да се връщат нагоре за попълване на по-горни точки".

  По думите ѝ основното притеснение за изборите на 4 април е, че много хора ще бъдат затворени на едно място при предаването на протоколите:
  "Другото притеснение е свързано с назначаването на съставите на т.нар. втори тип подвижни секции за Covid".
  https://faktor.bg/bg/articles/predsedateli-na-rik-otchitaneto-na-izbornite-rezultati-mozhe-da-se-zabavi-s-48-chasa

 53. 53 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Дариткова - Ние (ГЕРБ) сме готови да подадем ръка на всеки и да работим за национално единение?! Гербер - синоним на гьонсурат. Искат да ме убедят, че над десетилетие, това което съм виждал и чувал, не е това, което съм виждал и чувал.
  Дончев - Готви се институционална криза!
  Е няма такава наглост! Няма.
  Съд за тези свине!

 54. 54 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Ще се избият кой да стане търтей, а пардон депутат.

 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Вторият ешелон на Партията-майка, обвинява първия...

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK