БСП предлага в големите секции да се гласува само машинно, ГЕРБ иска оставка в ЦИК

Крум Зарков (вляво) и Красимир Ципов

© Дневник

Крум Зарков (вляво) и Красимир ЦиповВиновен за сложността на протокола, който секционните избирателни комисии трябва да попълнят след края на изборния ден, е представителят на БСП в Централната избирателна комисия Емил Войнов и затова БСП трябва да го оттегли. Тази позиция на ГЕРБ заяви в интервю на Нова телевизия кандидат-депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който беше член на правната комисия в 44-то Народно събрание.


В същото студио Крум Зарков от БСП отново повтори позицията на партията си, че вината е в закона, изготвен и приет от ГЕРБ, и предложи проблемът със сложното попълване да се реши като в големите секции с над 300 души се гласува само машинно.


Двете най-големи партии от вчера си разменят обвинения за това чия е отговорността за сложността на протокола.
Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук


През миналата есен с промени в законодателството, подкрепени от мнозинството, протоколът бе променен по предложение на ЦИК, което бе обявено като опростяване. Образецът му според ЦИК следва законовите изисквания. Той е одобрен от 16 от общо 20 членове. Един е против - председателят Александър Андреев. Отсъстват трима.


Според Зарков съпартиецът му Емил Войнов единствено се е нагърбил да приведе протокола в съответствие със законовите изменения. Според Ципов обаче той е променил формата му - от вертикален на хоризонтален, и е предвидил многобройни излишни пресмятания.


Позицията на БСП е, че ГЕРБ "отсега прехвърлят отговорността за бъркотията и издевателствата и създават такива теми за дебат, за да не се говори за това, което наистина тревожи хората - провала на ваксинационния план и страшните данни, които ви заливат".


Позицията на ГЕРБ е, че левицата "опитва да прехвърля вина и оправдание за лош резултат", а проблемът е създаден от хората, подготвяли образеца".


На 22 март ръководителят на държавната фирма "Информационно обслужване" Михаил Константинов обяви, че дружеството няма да успее да преброи гласовете в законовия срок заради увеличения обем данни, които трябва да се обработят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK