Георги Ганев, "Демократична България": Ако се оправи правораздаването, и икономиката, и заплатите ще растат повече

Георги Ганев, "Демократична България": Ако се оправи правораздаването, и икономиката, и заплатите ще растат повече

© Надежда Чипева, КапиталГеорги Ганев е един от най-популярните макроикономисти в България. Той е преподавател в Софийския университет, а освен това е програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални изследвания в София. Сега той е в ролята на кандидат-депутат от "Демократична България". С него разговаряме защо иска да влезе в политиката, на какви компромиси е готови и какво не би приел, от какви ремонти има нужда икономиката.


Защо му е на един икономист да влиза в политиката?


- Защото, за съжаление, основният проблем пред България не е икономически, поне аз така го виждам. Проблемите на икономиката са следствие от него. Това е липсата на върховенство на правото, правила, които не важат еднакво за всички, собственост, която не е защитена, договори, за които не е ясно как ще се изпълняват. А това е лошо за обществото и за икономиката.
Но в политиката се правят много компромиси, докъде сте готов да ги правите?


- Не бих могъл да отстъпя, аз лично, от реформата в правораздаването, както е формулирана от "Демократична България". Това е единствената формулирана реформа в правораздаването. Дори някои от политическите сили не знаеха кой е главен прокурор, едвам се осмелиха името му да произнасят на глас. Държаха се малко спрямо него като онзи, чието име не може да се споменава. От това не може да има никакво отстъпление, защото това е единственият смисъл на цялото упражнение. Оттам нататък много неща може да подлежат на преговори.


Защо никоя друга сила не предлага такава реформа?


- Според мен едни сили - ДПС, например, са родителите на този модел, те не искат той да се сменя, други, като например ГЕРБ, са в пълни зависимости и всякакво нормално правораздаване в България може да се окаже страшно нещо за немалко от тях. Тоест, може да се окаже, че има кой да ги накаже, цитирам един бивш зам.-председател на ГЕРБ, който преди време каза: мене няма кой да ме накаже. Трети, са в мечта. Те нямат против него стига да са на власт - БСП. На други явно пък не им изглежда това като главният проблем на България.


В хор обаче всички са записали в програмите си въвеждането на необлагаем минимум. Каква е тази мода?


- Аз лично публично съм изразил изненада, че няма такъв минимум, още в първата секунда, когато се въведе плоският данък през 2008 г. Първо, няма никаква несъвместимост между данъка и съществуването на необлагаем минимум, въпреки някои теоретични спорове сред икономистите. А той е нещо като нормативно признатите разходи по граждански договори. Просто се признава, че всяко домакинство има едни нормални разходи и оттам нататък се облага.


Какво трябва да знаете за предстоящите парламентарни избори - тук


Смятам, че въвеждането на този минимум бюджетът може да си го позволи, особено при комплекса от мерки, които ние предлагаме и освен това той засяга всички данъкоплатци - намалява им данъчната тежест. А ние сме заявили принципен приоритет ако се сменят данъците, да е само в посока на намаляване на данъчното бреме. Така че, стига да е бюджетно възможно, не виждам никакво противоречие.


Трябва ли да се пипат сега данъците?


- Данъчната система се състои от няколко компонента, от които ставките са само единият. Първият е какво се облага - доходи, потребление, богатство. Вторият са данъчните основи и третият - ставките. По първата точка намирам, че съществуващият баланс е горе-долу приличен. В този смисъл не би трябвало да се пипа нещо в нея, защото не е счупена. Има само някои трески за дялане.


Основната е, че осигуровките са само върху доходите от труд. Тоест, облага се около и малко под половината от населението, а ставката е много висока. Ако нещо ще се сменя системно, е в тази посока. Трябва да е върху по-широка основа, но с по-ниска ставка. В Дания, например, без да коментираме ставката, се облага цялото население и с данъчните приходи се покриват и здравните и социалните осигуровки.


Другото, което може да бъде подобрено е свързано с това, че макар и да сме част от най-богатия клуб, имаме да догонваме и можем да наблегнем на по-голямо облагане на потреблението като облекчим облагането на доходите.


Всички в програмите си залагат на сериозно увеличение на средната заплата в края на бъдещ мандат, за "Демократична България" е повишение до 2400 лв. за 4 г. Какво е реалистично и при какви условия?


- На мен даже 2400 лв. ми е долната граница, аз бях изненадан, че политиците са по-скромни от мен. Всяка програма се пише с една силна презумпция в нея и това е - ако ние управляваме. Ако "Демократична България" управлява и ако аз съм абсолютен диктатор на България, като се въведе върховенство на правото и започнат да се изпълняват договорите, и стане предвидимо какви ще са съдебните решения по имуществени въпроси, инвестиционни планове и се подобри рамката на несъстоятелността, с други думи, когато драматично се подобри качеството на средата за инвестиции, тогава най-вероятно икономическият растеж ще е поне с 2 процентни пункта на година по-висок отколкото е в тези хилави години в управлението на ГЕРБ.


Например, единствената разлика с Румъния, с която влязохме заедно в ЕС, е 1 пр. пункт растеж повече на икономиката на година, а тя не е на предпоследно място в ЕС по стандарт на живот. А ние говорим за 2 пункта, което означава повече инвестиции, повече капиталообразуване, толкова по-вискоа пределна производителност на труда. Така ще се повишава заплатата много по-бързо отколкото, ако продължим да следваме модела на ГЕРБ. И освен това ще се активират много повече хора на пазара на труда. България има много резерви да се увеличава броят на заетите.


Затова смятам, че ако се приложи моделът и подходът, който ние предлагаме, бизнесът (защото не държавата дава средната заплата) ще се види в много по-голяма способност да увеличава заплатите, да инвестира, да капитализира и т. н.


Колко дълго трябва да има антикризисни мерки заради епидемията?


- Би трябвало докато държавата налага ограничения върху бизнеса. Мерките никога не могат да заместят пропуснатото създаване на благосъстояние, но поне малко да се намали ударът.


Какви пробойни е реалистично да се запушат за например половината мандат, та да се видят резултатите вече през втората половина?


- Съветвам всички да прочетат изданията през последните няколко години на Черната книга на правителственото разхищение, където само леко се почесва повърхността, но се разбират основните схеми, по които парите, събирани от данъкоплатците, се разхищава и не водят до никакъв обществен резултат, а отиват в нечии джобове.


Първо, една голяма дупка е например сумата от половин милиард лева опростени пари на концесионера на летището в София. Можеше да бъде компенсиран за 1-2 години, но вместо това е за 10 г. Ето ви разхищение. Вместо да влизат в бюджета, тези пари остават в джобовете на едни хора, които все повече изглежда, че сякаш са близки на едни кръгове. Така да се каже.


Друг пример е разхищението по инфраструктурни проекти. Навсякъде, където има големи пари, особено през държавната "Автомагистрали", чрез която се заобикаля Законът за обществените поръчки, колкото и да е несъвършен. Говорим за милиарди левове, които не е ясно дали това им е стойността за обществото или милиарди от тях отиват не за каквото са предназначени.


Друг пример са парите на социалната система, които по различни оценки не се харчат ефективно. Трябва да се види, ако една програма е за намаляване на бедността, намалява ли я. Или ако е за намаляване на неравенството намалява ли го наистина. И ако не, разходът просто се спира и средствата се насочват към политики, които наистина имат обществен ефект. С много по-малко пари може да се генерира по-голям ефект.


Какъв трябва да е балансът между усилията, които трябва да се положат за разрешаване на нерешени базови въпроси в страна като България и такива, които решава днес развитият свят - като преминаване към зелени технологии в различни сфери и др. подобни?


- Само моята експертиза на макроикономист не е достатъчна по този въпрос. Но ако погледнем през конкретни примери - в България никога не се разработи системата на чековете. По време на социализма нямаше голяма полза, после нямаше инфраструктура, а се появи достъп до други, по-високи технологии. Същото важи и за слабо развитата система на уличните телефони при социализма. Нещо тръгна да се развива през 90-те години, но се възприе по-високата технология на мобилните телефони.


Така че няма проблем по-зелените неща, например транспортът, да се прескочат едно ниво. Тоест, трябва да се търси баланс като се гледа казус по казус дали може да се мине направо по новата технология или да се мине през етап на инфраструктурно инвестиране в по-старата. И трябва разчет на плюсовете и минусите при избора на решение, оценка за последващо въздействие. Като не се избира този подход се вижда колко неща са забатачени - въвеждат се и после 3 века никой не гледа има ли полза от тях. А когато става дума за пари на данъкоплатците, или трябва да спрат да се взимат, или да се дават за нещо, което работи.


Кажете едно "Добре е!" - как партиите се борят за гласа на днешните и бъдещите пенсионери
За икономическите програми на партиите с шанс да бъдат в следващия парламент - тук
За програмите в сферата на правосъдието - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (277)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Много бих се радвал ако в предстоящия дебат по темата г-н Ганев и колегите му съкандидати от други партии разгледат не само въпроса за размера на заплатите, но също така и съотношението работодатели:работници в страната, или нито един от тях не смята, че то има някакво отношение по темата

  Защото ако последното е факт, предпочитам да живея в Китай.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 2. 2 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  ''програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални изследвания в София''

  ши я втасаме отвсекъде , на тоя ако му дадат власт

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Преди 20 години за да се оправи икономиката беше нужно предприятия и заводи да се раздадат за по лев на комунистически синчета, сега след изтеклата давност вече е важно правораздаването.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  Корупцията прояжда страната и заради некадърната прокуратура. Онзи ден гледах малко някакво сравнение на цена за изграждане на разни лотове от ХЕМУС. Став дума за двойно завишаване на цени/км при различни условия на възлагане.
  Е, затова чекмеджетата са пълни, но няма #КОЙ да си го причини.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 503 Любопитно

  До коментар [#2] от "pavur":

  Друго си е да я дадем властта пак на Шофера - той разбира от всичко - от гасене на пожари до джуркане на ваксини в кончета...

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3020 Весело

  Един от най-смислените кандидати за народни представители, образован, умерен и диалогичен. В предния парламент колко макроикономисти имаше впрочем?

 7. 7 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  От статията:
  "Аз лично публично съм изразил изненада, че няма такъв минимум, още в първата секунда, когато се въведе плоският данък през 2008 г."

  Това за мен е една от най-големите заблуди които се снасят на Българските работещи. "Плосък данък"??? Що за глупост е това? Защото това е само ДОД и нищо друго, след като се начислят всички останали неща и сумата скача от 10% на 23/25% от първата стотинка която заработваш. Така че България е една от страните с най големи данъци а не с най малките такива.
  Ако има минимум необлагаем доход и после данъка да е прогресивен доста ниско платени хора ще имат повече пари в джоба отколкото сега.
  Ясно ми е, че сивата икономика е огромна в Бг и може би това е един от проблемите, но това е начин да се изкорени до голяма степен въпросната сива икономика.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#5] от "atag":

  чи ко му има на шофера?
  те го назначиха от фондацията Ханс Зайдел, като ''полиция , която да озапти комунистическите елити ''.
  нъл тъй викат колониалните управители от Дойчланд?
  ко не ти харесва?
  искаш от Масква ли да ти ги назначават?

 9. 9 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  “Всички останали неща” както ти ги наричаш нямат нищо общо с данъците. Все пак провери къде какви данъци се плащат и тогава прави заключения къде се нарежда България.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Само ДБ имат кураж да посочват кое не е наред с държавата ни. И това е много добре казано:
  "ДПС, например, са родителите на този модел, те не искат той да се сменя, други, като например ГЕРБ, са в пълни зависимости и всякакво нормално правораздаване в България може да се окаже страшно нещо за немалко от тях. Тоест, може да се окаже, че има кой да ги накаже, цитирам един бивш зам.-председател на ГЕРБ, който преди време каза: мене няма кой да ме накаже. Трети, са в мечта. Те нямат против него стига да са на власт - БСП. На други явно пък не им изглежда това като главният проблем на България."

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Всички предлагат увеличение на заплатата и после увеличение на данъците. Увеличение на заплатата може да има, само, ако има увеличение на работните места. Какво ще направят за увеличение на работните места?

 13. 13 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Щеше да има доста повече и по равно разпределение на богатството, ако не бяхме закопали 3млрд за потоци, 350млн за пристанище Варна, 700мил от проспани данъци от Черепухин.

  Да не говорим как от години Лукойл стриже всеки българин с невнасяне на данък печалба. Но в "правовата държава" България, Бойко отказва да изпълни влязло съдебно решение и да предостави ревизионните актове.

  За скъпата ваксина обаче на Тиквата му се свиди.

  Ако се пресече изтичането на обществен ресурс в посока чекмеджета, ще има здравеопазване и образование и пътища и инвестиции.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Правораздаването винаги е било важно - и преди 20 год. и днес.

  Въпросът е, че никой не смее да пипа много там, защото не разбира и защото го е страх.

  Само дпс не ги е страх и те "пипат" здраво.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#12] от "ggot":

  ше издадат указ за ''бизнеса'', да дигне заплатите:)))
  и уйде модела ''по-малко държава'':)))

 17. 17 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Тоя като е толкова умен, къде са му златните кюлчета да ги видим!?

 18. 18 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Ганев щеше да е хубаво да поговори в тв дебат с Горанов, но както Бойко Василев снощи обяви в Панорома, ГЕРБ отказват да участват в дебати заедно с предствители на Демократична България. ДБ говоря за реални проблеми и решеването им, Борисов обяваайки се за спасител на човечеството отваря въображаеми заводи за българска ковид ваксина. Утре очаквайте планът за българска колонизиция на Марс...само по Севда ТВ.

 19. 19 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Плосък данък"??? Що за глупост е това?
  __________________________________________
  Внимавай, ще бъдеш обявен за най-малко социалист, трол на БСП. Някой може да отиде и по-далече и да те нарече комунист.
  Но истината е, че развитите страни нямат такова животно наречено" плосък данък". Уж изкаме да ги настигаме ама само уж май?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#8] от "pavur":

  Ъ-ъ-ъ, към България някакво специално отношение ли има? В Чехия, Полша, Словакия, даже Румъния откъде им ги "назначават"? Вероятно там pavur-ите не са мнозинство.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 406 Неутрално

  По-ниските данъци за по-бедните е справедлива идея и е почти неутрална за бюджета. Спестеното от плащане на ДОД, ще отиде за ДДС, тъй като по-бедните харчат за стоки от първа необходимост, а не трупат депозити.

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Това е самата истина!Всичко е икономика,а най-големият прът в колелото на икономиката е липсата на законност.

 26. 26 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  промяната на правораздавателния модел изисква широка изборна подкрепа, политически и обществен консенсус, също така хора с висок морал и юридическо образование в парламента.

  кое от тези е изпълнено?

  с тоя законодателен съпорт, дето бълва парламента при всички управления през последните 20г, трябва и сериозна работа по изчистване на лобистки и неясни промени в законодателството, изграждане от нулата на безброй уж-институции, които в момента работят за себе си, вместо за обществото.

  изборите ще покажат дали сме узрели или вече превзети.

 27. 27 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  осигуровките, които плащаме, не са ли вид данък ве?

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#23] от "ck2013":

  Радвате се ама като му цитирам неговите становища за икономиката ме правите гербер.
  Та последно имаме ли икономика или нямаме последно?!

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#24] от "unbiased":

  глупости.
  бедните теглят кредити , за да се чувстват гъзари.
  от над 30 години се втълпява на населението , че трябва да консумира и потребява като на запад иначе не е добър гражданин и не дърпа икономиката напред.
  над 80 % от населението разпродаде апартаменти и земи и ги пръсна за трошки втора ръка , екскурзии и ги набута в пирамидите през деветдесетте .
  после отрезня и се набута с ипотеки и лизинги до гроб.

 30. 30 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 914 Любопитно

  До коментар [#16] от "pavur":"ше издадат указ за ''бизнеса'', да дигне заплатите:)))
  и уйде модела ''по-малко държава'':)))"
  Ако има правосъдие еднакво за всеки , средни и малки бизнеси няма да ги е страх да дойдат в България .Защото в цял свят се знае че всеки бизнес в България може да бъде отнет ако определени хора свързани с прокуратурата и съд сметнат че е достатъчно печеливш .
  После се чудим защо уж сме с най ниски заплати в ЕС , а бизнесът не идва да инвестира .
  Защото не само заплатите са критерии , най важното е сигурността че вложените пари няма да отидат в джоба на Шиши и компания.


 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3020 Любопитно

  До коментар [#18] от "goofy":

  в понеделник, в капитал, онлайн, ще има такъв дебат - георги ганев, влади горанов, томислав дончев, петър чобанов от дпс и още един от БСП, теми икономика и финанси.
  сигурно това ще е единственият смислен дебат за цялата предизборна кампания.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#31] от "boevbisser":

  Капитал! Колко души ще го гледат освен нас, тук?

  По БНТ, БТВ и Нова трябваше да се случи такъв дебат, но Вождът е казАл думата си.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#7] от "padrino":“Всички останали неща” както ти ги наричаш нямат нищо общо с данъците. Все пак провери къде какви данъци се плащат и тогава прави заключения къде се нарежда България.
  —цитат от коментар 9 на Bizarre_infit


  Веднага:
  В Бг ако взимаш 1000 лева на месец (12000 на година) чисто ти остават 780 лева ако си плащаш всичко което трябва.
  Във Великобритания присъщите суми 1000 на месец (12000 на година) чисто ти остават 975 на месец с всичко платено.....защо....защото първите 12500 на година тук са освободени от ДОД и други тези 25 които се плащат отиват към National Insurance (тоест за държавната пенсия)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#31] от "boevbisser":

  По икономиката дебатите са смислени.
  На мене ми е чудно защо след като най-добрите икономисти са в ДБ политически не се експлоатират именно те, а се набляга на болшевишко хулене. Парадокс. За 4 години можеха да средата идеи до всеки.
  А Томислав Дончев не е икономист. Той е философ.

 38. 38 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#7] от "padrino":Бай Ганя ШУТ-ландски пак се изтропа неподготвен. Мое ли си толкова неграмотен, да смесваш данъци и осигуровки?Изобщо защо се чувстваш длъжен да цапаш всяка тема, от която НИЩО не разбираш?Толкова ли ти утрепан живота в Заешката дупка?
  —цитат от коментар 11 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  https://listentotaxman.com/12000?region=scotland

  Гледай бе умник и се учи.
  Да те питам защо Дневник те трият постоянно? Може би защото си в категорията ТРОЛ?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Весело

  До коментар [#36] от "ck2013":

  Ти явно си толкова "умен", че чак ти личи да знаеш.
  Молодец.

 41. 41 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":
  Губиш си времето да обясняваш. Всички които защитават модела на плоския данък са абсолютни чугуни.

 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#30] от "lout66":

  инвестират,инвестират.
  особено в банковия сектор.
  освен банката на мутрите от ТИМ - ЦКБ , почти целият банков сектор е чужд .
  аутсорсинг и заводи за чаркове .
  енергийния сектор и ЕРП-тата са на чужди държави .
  булгартабак е на практика собственост на БАТ , барабар с разпространителската мрежа , която Прасеевски им продаде .
  СОДИ-девня, циментовия -сичко е продадено на чужденци.
  Прасурника Сашо Йорданов лобира за корабостроителниците в Гдиня и разсипа КРЗ-тата . внасят скъпа ламарина от Полша , изгониха свестните заварчици и тръбари с ниски заплати и поръчките за нашето КРЗ намаляха .
  сега малко живнаха , но не знам дали са българска собсвеност.
  кой викаш не искал да инвестира у нас?

 43. 43 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Весело

  До коментар [#7] от "padrino":Плосък данък"??? Що за глупост е това?__________________________________________Внимавай, ще бъдеш обявен за най-малко социалист, трол на БСП. Някой може да отиде и по-далече и да те нарече комунист.Но истината е, че развитите страни нямат такова животно наречено" плосък данък". Уж изкаме да ги настигаме ама само уж май?
  —цитат от коментар 19 на Niko Kostantinov


  Глупоста не ме притеснява, в дадения случай е забавна. Виж му само коментарите на "Ша Шчупат държавата на Пеевски" например, един типичен субект който няма нищо между ушите си, странното е че може да ползва компютър.😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 44. 44 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На мене ми е чудно защо след като най-добрите икономисти са в ДБ политически не се експлоатират именно те, а се набляга на болшевишко хулене.
  —цитат от коментар 37 на Да вярваме на истината


  А ти като знаеш, че най-добрите икономисти са в ДБ, защо просто не спреш с лъжите и не отидеш да гласуваш за тях, Мюнхаузен?

 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Весело

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ":

  Напротив ГЕРБ винаги раздават пакети:) На миналите избори бяха, олио и разни варива:)
  Ама този път нямат карти за игра:) Лошо.

 46. 46 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#27] от "fnd38686576":

  Давай да видим, имаш 4 отговора:

  1)Да
  2)Не
  3)Оранжвево
  4) Въпросът ми е мега тъп

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сенсей НАНАЙ":

  Че аз гласувах за РБ. Даже тогава ме набутаха в комисия от РБ . Е. Изгоряла сумарно 11% на предните избори. Можеше да управляват ГЕРБ и РБ, а не Каракачанов и Симеонов.
  А при такава тежест от 11% можеш да си прокараш идеите.
  Сега на ръба даже и 5% да има ДБ не можеш да прокараш нищо даже да влезеш в Правителството.
  Бъди умен.

 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Само Демократична България са записали в програмата си, че искат да налагат развитието на “детско правосъдие”. В САЩ, където има редица закони относно правата на децата, има редица проблеми. Ето основните, а защо ДеБъ искат да работят в тази посока е хубаво да обяснят:

  “Ако съдът установи, че на детето му липсва нещо, което неговите връстници имат, то ювеналните работници могат да му намерят друго семейство, което ще задоволява всичките му потребности.

  Именно тези разпоредби са най-сурови в американската ювенална система. Нищо не пречи на детето да „клевети“ родителите си или дори да ги шантажира с това, че ако не му купят нещо, ще се обади на социалните. А откъде детето ще разбере за тах? Законодателството предвижда образователни програми в училищата, в които се обяснява на децата къде да се обадят, ако „тате ти вика или ти бие“, или в семейството нещо не е наред според детето.

  В училищата има също омбудсмани за защита правата на децата, които събират доноси за родителите. Не са рядкост и дежурствата на ювенални екипи, които са задължени да се намесят, ако децата вдигат много шум. Освен това, дори ако пребиват учителя си, той или тя нямат право да им отвръщат със сила, а трябва да извикат полиция.

  Известни са случай в САЩ, когато детето се отнема от родителите, заради това, че семейството е преценено като „неблагополучно“ – хладилникът не е достатъчно зареден, има счупени мебели или отдавна не е почиствано. Това вече е повод за наблюдение на семейството и дори за отнемане на детето.

  Какви са последствията?

  В американския интернет сегмент има много истории за безобразен начин на работа на ювеналните работници. Например, ако педиатърът забележи синина по тялото на детето и анонимно сигнализира за това на социалните, то те повлаичат родителите по съдилищата, измъчват „потърпевшото“ дете с въпроси от рода: „Как те биха? Какви предмети използваха? Заплашваха ли да те убият?“. Обясненията на майката или бащата за това, че синините са случайни няма да убедят социалните да остави семейството. Това може да се случи само след като се извърши внимателна проверка.”

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Не виждам особено връзка между правораздаването и икономиката. :)

  Икономиката си расте и пада в унисон с международната икономика.

  Много по-важните фактори са държавната намеса, данъчната система, бюрократичните пречки и честата смяна на законите.

  Едно опростяване на горните би дало доста по-сериозен тласък на икономиката.

  Другото важно е инфраструктурата. Извън големите градове където хората се мъчат сами да се оправят, една хубава инфраструктура би довела до много сериозен подем.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":Тва Бай Ганчо е необлагаем минимум - може да го има, може да го няма. По принцип, не лошо да го има. Но е съвсем отделен въпрос от данъчната ставка. По никакъв начин не променя фактът, че данъчната ставка в България е по-ниска.Ако си направиш същата бакалска сметка с 10 000/месец ще видиш бързо разликата.
  —цитат от коментар 52 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Както и написах хората с ПО-МАЛКИ ДОХОДИ ще са по добре, тоест ще имат повече пари в джоба и ще живеят по-добре, но както написах, за да се разбере такова елементарно разсъждение е нужно да имаш нещо между ушите.😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 57. 57 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 821 Весело

  Един от най-смислените кандидати за народни представители, образован, умерен и диалогичен. В предния парламент колко макроикономисти имаше впрочем?
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  Един, но титан. Гумен Речев с прякор Поразявашата уста.

  На младини беше известен и като Другарят с доларите.

 58. 58 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 821 Весело

  От статията:"Аз лично публично съм изразил изненада, че няма такъв минимум, още в първата секунда, когато се въведе плоският данък през 2008 г."Това за мен е една от най-големите заблуди които се снасят на Българските работещи. "Плосък данък"??? Що за глупост е това? Защото това е само ДОД и нищо друго, след като се начислят всички останали неща и сумата скача от 10% на 23/25% от първата стотинка която заработваш. Така че България е една от страните с най големи данъци а не с най малките такива.Ако има минимум необлагаем доход и после данъка да е прогресивен доста ниско платени хора ще имат повече пари в джоба отколкото сега. Ясно ми е, че сивата икономика е огромна в Бг и може би това е един от проблемите, но това е начин да се изкорени до голяма степен въпросната сива икономика.
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Вярно? Може ли имената на 5 европейски страни с по-ниски данъци?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#23] от "ck2013":Радвате се ама като му цитирам неговите становища за икономиката ме правите гербер.Та последно имаме ли икономика или нямаме последно?!
  —цитат от коментар 28 на Да вярваме на истината


  За икономиката ли питаш, или за последното?

 61. 61 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 821 Любопитно

  [quote#35:"padrino"][/quote]

  А ако доходът е 5 000 месечно? Какво се случва?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Щеше да има доста повече и по равно разпределение на богатството, ако не бяхме закопали 3млрд за потоци, 350млн за пристанище Варна, 700мил от проспани данъци от Черепухин. Да не говорим как от години Лукойл стриже всеки българин с невнасяне на данък печалба. Но в "правовата държава" България, Бойко отказва да изпълни влязло съдебно решение и да предостави ревизионните актове. За скъпата ваксина обаче на Тиквата му се свиди. Ако се пресече изтичането на обществен ресурс в посока чекмеджета, ще има здравеопазване и образование и пътища и инвестиции.
  —цитат от коментар 13 на Negodnik


  ++++++
  Браво !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 65 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":Правораздаването винаги е било важно - и преди 20 год. и днес.Въпросът е, че никой не смее да пипа много там, защото не разбира и защото го е страх.Само дпс не ги е страх и те "пипат" здраво.
  —цитат от коментар 15 на Ша Шчупат държавата на Пеевски  Това « пипат здраво «, значи ли, че лапат здраво и за това си трайкат за реформи ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 66. 66 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Весело

  както Бойко Василев снощи обяви в Панорома, ГЕРБ отказват да участват в дебати заедно с предствители на Демократична България
  —цитат от коментар 18 на goofy


  Това не го знаех, не че много следя дебатите.
  Но звучи нелепо, малоумно и страшно. В 2021 година.
  И май се досещам, кой може да е авторът на "Аз няма да играя".

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 67. 67 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "niksan1":

  "Лапане" не е точният термин. бих казал, "заразяване" с техния си вирус.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 68. 68 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Георги Ганев е може би най-добрия макроикономист в България в момента. Радвам се, че е решил да влезе в политиката.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  [quote#35:"padrino"]
  —цитат от коментар 61 на До руските мекерета
  А ако доходът е 5 000 месечно? Какво се случва?[/quote]

  Какъв процент от работещите в БГ са с доход 5000 на месец или ти просто се изразяваш като поредният трол?????
  Като гледам не повече от 10% и това включва всички на държавната хранилка останалите едвам го докарват до 1300 на месец преди да ги ударят с всички удръжки:

  https://www.nsi.bg/bg/content/3928/национално-ниво

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 71. 71 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Момчета и момичета - НЯМА ДА СТАНЕ ТАКА!!!
  В Отечеството не се прави политика и избори по този начин!
  Ще имате възможност да разглеждате екстериора на парламента от задоипашието на коня!!!

 72. 72 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Ами успех. Ако има върховенство на закона, всичко друго ще си дойде на мястото, защото няма да се краде в такиви чудовищни размери.

  След като дори една страна доста бедна и съвсем не без корупция като Португалия за 20г. в ЕС дръпна толкова ммного, а ние след близо 15г. сме почти на същото дередже това означава само едно - катастрофално гепене на всички нива.

 73. 73 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Не знам кой умен си мисли, че заплатите имат нещо общо с икономиката?
  Гърция вижте че е на 20 място по стандарт на живот в света, а по икономика е далеч назад. Русия по икономика е на 20 място в света, а по стандарт на живот е далеч назад.
  Така че стандартът на живот не зависи от икономиката. Зависи от приоритетите на управляващите.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Нищо подобно не е казвал Василев. " Герб-СДС не заявиха участие" каза.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 821 Любопитно

  [quote#70:"padrino"][/quote]

  А какъв е броят на шотландците, получаващи хилядарка на месец?

  Ти и кой друг?

 79. 79 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 503 Весело

  До коментар [#76] от "anonim440":

  А ГЕРБидж ежеднево показват с дела, колко са некадърни.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 821 Весело

  Не знам кой умен си мисли, че заплатите имат нещо общо с икономиката?Гърция вижте че е на 20 място по стандарт на живот в света, а по икономика е далеч назад. Русия по икономика е на 20 място в света, а по стандарт на живот е далеч назад.Така че стандартът на живот не зависи от икономиката. Зависи от приоритетите на управляващите.
  —цитат от коментар 73 на anonim440


  И от слънчевата активност.

 82. 82 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Не знам кой умен си мисли, че заплатите имат нещо общо с икономиката?Гърция вижте че е на 20 място по стандарт на живот в света, а по икономика е далеч назад. Русия по икономика е на 20 място в света, а по стандарт на живот е далеч назад.Така че стандартът на живот не зависи от икономиката. Зависи от приоритетите на управляващите.
  —цитат от коментар 73 на anonim440

  Дабеда, стандартът не зависел от икономиката, а откъде тогава държавата взима пари за високи пенсии и заплати в бюджетния сектор, с какви пари държавата финансира социалните услуги?
  Дали само приходите от туризъм стигат за всичко?

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 637 Весело

  До коментар [#73] от "anonim440":

  "Не знам кой умен си мисли, че заплатите имат нещо общо с икономиката?"
  Боже, Боже.....
  А това едно време беше икономически форум....

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 85. 85 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Наскачаха разни умни. Ами я вижте минималната заплата в България колко се е повишила с пъти. Да не би икономиката на България да се е повишила с пъти?
  Айде тези басни за заплатите, че били вързани към икономиката някъде другаде.
  И в момента минималната заплата в България е мизерна. В Африка взимат повече пари. Да не би в Африка да има икономика?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 86. 86 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Само ДБ да вземе властта и направи съдебната реформа и от следващия ден следователи, прокурори, съдии, ще започнат да работят поновому и ще се възцари "върховенството на закона". А в какво се състои тази прословута реформа ? Разбира се,в смяната на Каскета. Един път да го сменим с наш човек и всичко ще тръгне по мед и масло.

 87. 87 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Ами успех. Ако има върховенство на закона, всичко друго ще си дойде на мястото, защото няма да се краде в такиви чудовищни размери.След като дори една страна доста бедна и съвсем не без корупция като Португалия за 20г. в ЕС дръпна толкова ммного, а ние след близо 15г. сме почти на същото дередже това означава само едно - катастрофално гепене на всички нива.
  —цитат от коментар 72 на olimpipanov


  Май сте били в пещера през последните 15г.

  БГ дръпна много - средната заплата се увеличи над 3 пъти (от 400лв до близо 1500лв):

  Данните за 2007: https://bit.ly/3dbCSKz
  Данните за 2020/21: https://bit.ly/3tYyAwN

  Имайте предвид, че това е сравнение на брутната заплата. Тъй-като ДОД стана плосък през 2008-ма увеличението в нетните заплати е дори по-голямо.

  За същия период средната заплата в Португалия е нараснала с чутовните 0.8%:

  https://www.statista.com/statistics/419498/average-annual-wages-portugal-y-on-y/

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  [quote#70:"padrino"]
  —цитат от коментар 78 на До руските мекерета
  А какъв е броят на шотландците, получаващи хилядарка на месец?Ти и кой друг?[/quote]

  Всъщност за твое най-голямо разочарование аз престанах да получавам заплата преди няколко години по собствено желание. Сега съм "капиталист" и живея от наеми които комбинирано са повече от средната заплата за страната.👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Георги Ганев е може би най-добрия макроикономист в България в момента. Радвам се, че е решил да влезе в политиката.
  —цитат от коментар 68 на Dexx

  Това, че някой е добър в своята област, още не го прави почтен и кадърен политик.
  Не го прави и родолюбец...

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Наскачаха разни умни. Ами я вижте минималната заплата в България колко се е повишила с пъти. Да не би икономиката на България да се е повишила с пъти?Айде тези басни за заплатите, че били вързани към икономиката някъде другаде. И в момента минималната заплата в България е мизерна. В Африка взимат повече пари. Да не би в Африка да има икономика?
  —цитат от коментар 85 на anonim440


  А за какво получват възнаграждения африканците? За литературни четения?

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK