За правото на глас: една българска история от САЩ

За правото на глас: една българска история от САЩ

© imashpravo.comБългарите в чужбина са тема, която предизвиква разгорещени спорове всеки път преди избори. Според едни те губят правото си на глас за управлението на страната, когато са решили да я напуснат. Други пък са на точно обратното мнение.


За да напомнят на сънародниците си зад граница, че могат да гласуват, тази година двама българи в САЩ започват кампания в социалните мрежи. Ваня Креймър и Станислав Русев разказват, че първоначално идеята им била скромна - да разпространят информационни материали, колкото да мотивират хората от диаспората в страната да отидат до урните на предстоящите парламентарни избори на 4 април.


"За съжаление сред много от българите в чужбина се прокрадва съмнението "Аз не живея там, дали имам право да избирам?". Искахме да им припомним, че имат това право и да ги мотивираме да гласуват не само защото ни се полага по Конституция, но и защото сме родени в България и милеем за страната ни дори малко повече от хората там", обяснява как се е родила идеята Ваня. Двамата не очаквали, че инициативата им ще получи толкова голям отзвук и в останалите български общности по света - плакатите с информация за вота са изтеглени над 270 пъти както в САЩ, така и в Канада, Великобритания, Австралия, Испания, Кипър и много други държави.
Кампанията добила популярност благодарение на безвъзмездната помощ от страна на Радослав Бимбалов, собственик на рекламната агенция "The Smarts", който заедно с екипа си, се включил в създаването на рекламния клип "Имаш право на България". Към днешна дата видеото е споделено над 5000 пъти в социалните мрежи и набира все по-голяма популярност. То напомня на българите в чужбина, че независимо от избора им да заминат, имат право да гласуват за своята България.


Бимбалов разказва, че решил да подкрепи Ваня и Станислав, тъй като управляващите по никакъв начин не съдействат за улесняването на процеса на гласуване в чужбина. Като част от кампанията създали и уебсайт, който освен свободен достъп до плакатите и видеото, предоставя и списък с избирателните секции по света и адресите им.


"Ние като общество с години зле прикриваме несъгласието си с конституционното право на българите зад граница да решават кой и как да управлява държавата ни. Били избягали, били се спасили, не живеели тук. За тези настроения помага и отношението на властта. За капак един зам.- председател на парламента заяви по телевизията: "Който иска да гласува, да си хване самолета". След цялата тази арогантност за мен беше невъзможно да откажа поканата на приятелите ми в САЩ", разказва Радослав. Той самият се радва на успеха на кампанията и се надява, че тя е спомогнала за рекордния интерес от страна на българите в чужбина да гласуват на тези избори.


Допълнителните секции: мисия невъзможна


По данни на Централната избирателна комисия тази година интересът на българите в чужбина към изборите е много голям. Близо 88 хиляди души са заявили предварително, че искат да гласуват в чужбина - почти двойно повече от последните парламентарни избори през 2017г. Според официалните данни общият брой на всички избирателни секции по света е рекорден за парламентарни избори - 467, като най-много ще са те в Германия - 69, и в Испания - 53.


Въпреки това желаещите на някои места значително превишават капацитета на секциите. В САЩ, където по неофициални данни живеят над 300 хил. български граждани, са подадени 5056 заявления. Те стигат за откриването на 46 избирателни секции, но заради действащото законодателство ще се гласува само на 35. Таванът от 35 секции важи за всички страни извън Европейския съюз и това ще създаде проблеми и в други страни, като напусналата Общността Великобритания.


В средата на март българи в САЩ обжалваха пред Върховния административен съд отказа на ЦИК да открие избирателни секции в шест американски града - Нортфийлд, Норуолк, Нейпълс, Сан Антонио, Портланд и Индианаполис, въпреки подадените заявления. Съдът обаче постанови, че комисията е действала според изискванията на Изборния кодекс, като е определила максимално допустимите 35 секции и е съобразила къде да са те с броя избиратели и равномерното териториално разпределение.


И Ваня, и Станислав остро критикуват действащите рестрикции, които според тях ще доведат до редица проблеми: от една страна, ще предизвикат струпване на хора пред секциите в изборния ден, а от друга - хиляди българи няма да могат да гласуват заради огромните разстояния, които трябва да бъдат пропътувани до съществуващите секции. "Администрацията и хората, които в момента са на власт, не полагат достатъчно усилия да интегрират българската диаспора в чужбина. Напротив, правят всичко възможно, за да откажат българите в чужбина да гласуват", казва Станислав. Добавя, че общностите зад граница не само не получават подкрепа от властите - с разяснителни кампании или обучения за изборите, но и им се пречи с ограничения като това за 35 секции.


Той нарича "пореден абсурд на администрацията" промененото в движение решение за гласуване с изтекли лични документи: "ЦИК беше взела решение, че може да се гласува с изтекли документи заради пандемията от COVID-19. В края на февруари гласуваха ново решение, според което това е възможно само ако документите са изтекли в последната година. Проблемът е, че първото решение се разпространи много бързо сред българската диаспора, защото тук има много хора с изтекли документи, които не са се прибирали в България от години. Ако не са се информирали достатъчно, ще отидат до изборните секции и няма да могат гласуват".


Избори напук


Ваня споделя ниската оценка за държавната политика към българите в чужбина и посочва, че липсва всякакво съдействие от българска страна за улесняването на изборния процес. Изключение правят единствено дипломатическите представителства, но на тях им се налага да спазват разпоредбите от българските власти, уточнява тя. Благодарение на доброто сътрудничество между консулствата и доброволците, българите в САЩ ще могат да гласуват в помещения, които отговарят напълно на изискванията на здравните власти.


"В Илинойс, където се намира най-голямата българска диаспора в Щатите, всички места на които ще има секции, са притежание или се ползват под наем от български институции. Това са големи помещения, които ни позволяват да спазим всички противоепидемични мерки. Не би трябвало да има проблем, освен ако не вали и не е студено, защото хората ще трябва да чакат навън под дъжда", обяснява Ваня.


Въпреки очакваните трудности както заради пандемията, така и заради ограничаването на изборните секции, Ваня и Станислав са категорични, че има смисъл да се гласува:


"Важно е да гласуваме, защото българите в чужбина сме чуждестранен инвеститор номер 1 в България. Имаме право гласът ни да бъде чут. Защото сме глобални българи и във всеки един момент може да се върнем в родината".

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Бимбалов дебне отвсякъде. Тоя тръшна Барисич от най-силните му години у паркета.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Никой никого не кара да гласува насила. Но правото на глас е свещено и никой по никакви причини не може и не трябва да отнема.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на hyv38842209
  hyv38842209
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Администрацията и хората, които в момента са на власт, не полагат достатъчно усилия да интегрират българската диаспора в чужбина. Напротив, правят всичко възможно, за да откажат българите в чужбина да гласуват".

  Точно. ГЕРБ отказа на българите в Бърно да открият секция, понеже там никога не се гласува за ГЕРБ. Въпреки, че заявленията бяха повече от нужните за откриване на секция. Първо, отказа под претекст, че е заради Ковида (след това самите чехи предоставиха условия и всичко), после - нямали административен ресурс (неясно какъв точно, почти всичко се организира от българите на място). Накрая - просто спряха да отговарят.

 4. 4 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "hyv38842209":

  Стягайте се за предсрочните избори, които ще бъдат скоро!
  Тогава да се надяваме, всеки българин в чужбина ще има адекватно осигурена възможност да гласува!

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Темата с гласуването в чужбина е силно преекспонирана!
  Десетилетия не се сетихме за съотечествениците ни зад граница, а сега сме в другата крайност- вайкане и тръшкане за правото им да гласуват.
  Доста по-разумно и ефективно е да се погрижим за системна политика - училища и културни центрове за българите в чужбина!!!

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Мани ги мрънкала. По-добре да си седят там отколкото да висят на жълтите павета. Откъде ни били мангизите ще питат. От честен труд, бе. Като на основателите на Америка.

 7. 7 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  "За съжаление сред много от българите в чужбина се прокрадва съмнението "Аз не живея там, дали имам право да избирам?"
  ====================================================
  Естествено, че нямаш, щом не живееш тук. Избирай там, където си.

  Свободата, Санчо...
 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  "дали имам право да избирам?". Искахме да им припомним, че имат това право и да ги мотивираме да гласуват"

  А според мен не трябва да го имате, защото вие не внасяте данъци в страната ни, но решавате как да се управляват моите, както и на останалите, които го правим. Преди няколко години английският съд забрани на англичанин да гласува, защото той от 15г., не е стъпвал в Англия. Време е да се променят тия неща, който иска да си живее навън - ок, но ако за последните 4г не си живял поне 6м тук, не внасяш нищо у нас - нямаш право да гласуваш и това е. Стига с тия автобуси и разни които не са стъпвали от 10г. у нас, да се сещат, че има България през 2-3-4г.

 9. 9 Профил на hyv38842209
  hyv38842209
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ито го и парадокса за Бърно:

  https://glasuvam.org/cik-parl21

  Чехия Бърно 104 86 онлайн 18 - писмено. (линията е маркирана с жълто). И после:

  "В зелено са градовете, за които стигат заявленията. В жълто са тези, където има достатъчно заявления, но са извън ЕС."

  104 заявления са предостатъчни. И мислех, че Чехия е в ЕС. ГЕРБ обаче упорито отрича това.

  Абсолютно същата ситуация е и в Пилзен. - 75 - онлайн, 1 писмено.

  Тоест в два града, които събират около себе си стотици българи, няма да могат да бъдат отворени секции, поради нежеланието на ГЕРБ. Чешката държава съдейства много повече от българската в случая - пълно разбиране, осигуряване на места (в Бърно е в сградата на старото кметство), изключително бърза и вежлива реакция. Няма да споменавам каква е разликата с българската администрация, но сами се досещате. Само дето не бяхме обиждани в имейли в прав текст, че сме едва ли не "ренегати" и "продажници", но на единия телефонен разговор (все още отговарят) се дочу и това.

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално  На фона на милионите негласуващи в страната, (не)гласуващите в чужбина са слаба рикия.

  Извадете числата от предходните избори да видите съотношенията.
  Във Франкфурт имаше две секции.
  Вижте колко са гласували там при положение, че има поне 20 хил. калпака, живеещи в радиус от 25 км. от секциите.

 11. 11 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  Емигрантите са най-големия инвеститор в България, с годишни преводи към роднини и покупка на имоти от по над два милиарда евро. Тези пари, когато се похарчат, се облагат с ДДС от 20%. Така че не е като съвсем да не плащат данъци в България.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Темата с гласуването в чужбина е силно преекспонирана!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  За уж бивш активист на ДБ, интересно как ВИНАГИ, ВСЯКА една гледна точка ти съвпада с всичко, което е в техен ущърб и в полза на управляващата мафия.

 14. 14 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иначе, не знам дали е добре за ДБ българите от Америка да гласуват масово. Там има големи тикви.

 15. 15 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":
  Чепе, аз си внасям данъците в държава от ЕС, а тоя ЕС ти дава безвъзмездно едни 29 милиарда евро. И не само. А ти, консуматоре, какво даваш? 10% на 1000 лева? Щото моят данък на месец е 1200 лева...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bornagain":

  "Естествено, че нямаш, щом не живееш тук. Избирай там, където си."

  Прочети Конституция на Репулика България и опитай пак!

  За да те улесня, ти давам и линк:

  https://www.cem.bg/files/666a78c6f1.pdf

 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bornagain":"Естествено, че нямаш, щом не живееш тук. Избирай там, където си."Прочети Конституция на Репулика България и опитай пак!За да те улесня, ти давам и линк:https://www.cem.bg/files/666a78c6f1.pdf
  —цитат от коментар 16 на vassilun


  Що се занимаваш

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  "А според мен не трябва да го имате, защото вие не внасяте данъци в страната ни, но решавате как да се управляват моите, както и на останалите, които го правим."

  Българите в чужбина от доста години са най-големият "инвеститор" в страната! Изпращат пари на родители и родните и тези пари се харчат в България!

 19. 19 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Ще обясни ли някой, какво морално /конституционното го знам /, право има човек живеещ постоянно в чужбина, да решава кой да управлява България ? Мерси.

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Относно Българи коментираш,
  плоскоземлен крепостен селянино.

  Веднъж Българин по Рождение: завинаги Български Гражданин.
  С конституционно гарантирани права, и на изборен глас.

  Независимо къде на Кръгла платета (или Космос)
  пребивава Българският Гражданин или Гражданка.

  У вас в Азия е може би друго, но този лично Ваш attitude
  ви обрича на плоскоземна жизнь в компания с плоскоземчета

  До коментар [#7] от "Bornagain":

  "За съжаление сред много от българите в чужбина се прокрадва съмнението
  "Аз не живея там, дали имам право да избирам?"
  ====================================================

  Естествено, че нямаш, щом не живееш тук.
  Избирай там, където си.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hepo":

  "Що се занимаваш"

  Събота сутрин! Скучно ми е! :-)

 22. 22 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  До коментар [#16] от "vassilun":


  До коментар [#17] от "Hepo":

  Тека или иначе ,по-малко от 10% от българите живеещи в чужбина си правят труда да гласуват.Това е истината.🤢

  Много съм прост
 23. 23 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#19] от "uvtest":

  Никой не ти ДЪЛЖИ обяснение ! ! !
  Аз съм поданик И на нейно Величество ,
  И ЩЕ ГЛАСУВАМ ! ! !

  Every little helps
 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Оказа се, че на тези избори ще има повече избирателни секции в чужбина, отколкото имаше на миналите. Т.е. предполага се, че ще гласуват и повече хора.

 25. 25 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  До коментар [#19] от "uvtest":Никой не ти ДЪЛЖИ обяснение ! ! !Аз съм поданик И на нейно Величество , И ЩЕ ГЛАСУВАМ ! ! !
  —цитат от коментар 23 на Шопов


  Ми убуо,жив и здрав да си!Аз па НЕМА ДА ГЛАСУВАМ!!!🥳

  Много съм прост
 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Ще обясни ли някой, какво морално /конституционното го знам /, право има човек живеещ постоянно в чужбина, да решава кой да управлява България ? Мерси.
  —цитат от коментар 19 на uvtest


  Българския гражданин не зависимо къде живее си остава Български гражданин. Всеки Български гражданин има право на глас по конституция.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Ще обясни ли някой, какво морално /конституционното го знам /, право има човек живеещ постоянно в чужбина, да решава кой да управлява България ? Мерси.
  —цитат от коментар 19 на uvtest


  Това беше тезата и н Сидеров. Не си струва въобще да се отговаря на такива като вас!
  За това народът ще премахне герб от властта!
  Не ставате за управляващи. И никога не са ставали.
  Носите само простащина смърт и корупция!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":Чепе, аз си внасям данъците в държава от ЕС, а тоя ЕС ти дава безвъзмездно едни 29 милиарда евро. И не само. А ти, консуматоре, какво даваш? 10% на 1000 лева? Щото моят данък на месец е 1200 лева...
  —цитат от коментар 15 на Петър Самсонов


  Повече е моят, аз съм добре, който и да е на власт, не ме мисли и все пак всеки внася според това което печели, ако цялата ти логика се изчерпва с лични нападки, не мисля че имам какво да ти кажа повече. И тия средства не са безвъзмездно, има си договори, които при нарушение се спират, не е като и ние да не внасяме пари в ЕС. Би било по-редно всеки гражданин на ЕС, който не живее в собствената си държава, да има право да гласува само за държавата, в която си внася данъците. Ако ти внасяш такива в Германия, вероятно те засяга повече положението там, отколкото тук.

 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  [quote#27:"Рим"][/quote]

  Представяш ли си заешките сърца , политиците ни да се опитат да лишат от конституционни права живеещите в чужбина. Да ама колкото и да са малоумни , някой ще им каже. Всеки има близки живеещи навънка. Ше те разкъсат. Чучур никога няма да видиш.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hepo":

  Извинявай, но кое от " конституционното го знам ", не разбра ?Питах за МОРАЛНОТО .

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Весело

  Всячески трябва да се улесни гласуването на бг гражданите в чужбина, включително и с дублиращ превод на бюлетината на езика на държавата, където е секцията. Така много ще се улеснят бг гражданите, позабравили бг езика или техните потомци, които не умеят да четат кирилица или не знаят български. Това трябва да е една от борбата за българските граждани в чужбина. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  "За съжаление сред много от българите в чужбина се прокрадва съмнението "Аз не живея там, дали имам право да избирам?"====================================================Естествено, че нямаш, щом не живееш тук. Избирай там, където си.
  —цитат от коментар 7 на Bornagain  До коментар [#7] от "Bornagain":

  Вярно е. 99% от българите в чужбина считат,че НЕ трябва да гласуват на българските избори,защото нямат право да се месят в живота на българите в България.

 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Където и да сте - гласувайте!
  На пук на властниците, които ви пречат...
  И помнете, че "герп" е партията която държи страната в примката на корупцията, хаоса, бедността, простащината и най-високата смъртност!
  "Герп" е партията, която увеличи руското влияние и зависимостта на страната ни от Кремъл, чрез руските енергийни проекти!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hepo":Извинявай, но кое от " конституционното го знам ", не разбра ?Питах за МОРАЛНОТО .
  —цитат от коментар 30 на uvtest


  Законното е морално. Сега така говориш , защото те е страх от хората които не завият от Буци и бухалките му. Какво морално има да лишаваш някой от право . Кой си ти , че да решаваш кое е морално и кое не?

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  За тези, които още не са разбрали:

  "По данни на Българска народна банка паричните преводи от българи в чужбина към България през 2019 са повече от 1.2 милиарда евро – средно по 100 милиона евро на месец. Тази статистика дава само частична представа за реалните пари, които сезонните работници носят в страната, тъй като БНБ отразява само трансферите по банков път на стойност над 2500 евро. Според доклада на Световната банка работещите в чужбина пращат значителни суми и неофициално, на които разчитат хиляди семейства из цялата страна."

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30580946.html

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  До коментар [#32] от "deaf":

  "Вярно е. 99% от българите в чужбина считат,че НЕ трябва да гласуват на българските избори,защото нямат право да се месят в живота на българите в България."

  Вие в чужбина ли живеете? Как го направихте това "социологично" проучване, че българите в чужбина "считат, че НЕ трябва да гласуват"?

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Целият този плач е да се въведе гласуване по пощата.
  Няколко пъти давах линк, от който се вижда, че в много демократични държави няма вот по пощата. Това не ги прави по-малко демократични.
  В други държави гласуваш само там, където си регистриран и точка! Ама бил си си сменил адреса или си бил извън населеното място. Да си се пререгистрирал при смяна на адреса, а ако си временно някъде другаде просто не гласуваш. Твой проблем, няма дописване.
  Едно е осигуряване право на глас по адрес в България (което е осигурено на всеки пълнолетен български гражданин), съвсем друго държавата да осигури гласуване на всеки, където и да се намира. Това, че държавата не осигурява на всеки възможност за гласуване където и да се намира не е лишаване от право на глас. Правото на глас де факто го има.
  Интересно, защо при това положение "лишените" от гласуване не се оплачат пред някоя европейска институция? Много просто, оплакването няма да мине и юристите много добре го знаят.
  Но трябва да се нагнетява напрежение с измислени проблеми преди изборите.
  И още веднъж линк, от който се вижда кои държави дават правото на вот по пощата и кои не.
  https://www.idea.int/news-media/news/special-voting-arrangements-svas-europe-country-postal-early-mobile-and-proxy

 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Свидетели сме на последните гърчове на най-противната власт след 1989 година!
  Едва ли има друго правителство в света, което умишлено да се откаже от заявка за ваксини за да предизвика повече смърт сред населението!

  Това престъпление докара най-голямата смъртност в страната ни!
  Дали е предумишлено или непредумишлено ще се доказва в съда!
  Но съд за управляващата върхушката на "герп", трябва да има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Свидетели сме на последните гърчове на най-противната власт след 1989 година!
  Едва ли има друго правителство в света, което умишлено да се откаже от заявка за ваксини за да предизвика повече смърт сред населението!

  Това престъпление докара най-голямата смъртност в страната ни!
  Дали е предумишлено или непредумишлено ще се доказва в съда!
  Но съд за управляващата върхушката на "герп", трябва да има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#35] от "Рим":

  И навън има над 1.3млн българи, да речем, че 1млн внасят пари към нас (да е по-лесна сметката, макар че ме съмнява да са толкова), това са по 120 лв внася всеки месечно, не че нещо, но аз харча повече за храна, за 5 дни.

  Стига с тия мантри, че тия навън едва ли не издържат цялата държава. Вероятно тия които връщат пари насам едва ли са над 300к човека, защо останалите 1млн и нагоре, да имат право да гласуват?

 41. 41 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "uvtest":

  Ще ти убЯсним,

  Веднага след като си ИЗПЪЛНИШ Домашното,

  И напишеш КОЛКО ГОДИНИ Цацата и ГешеФта искат и все НЕ МОГАТ да екстрадират Цв. Василев?

  Подсказвам - отговорът е Цифра!

  Ако не можеш една цифра да кажеш, къде си тръгнал да говориш за конституционни и морални права, а?

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Гневно

  До коментар [#40] от "chepokalipsis":

  Недейте да плещите глупости!
  Всеки българин има право на глас, независимо къде се намира!
  Записано е в Конституцията.

  То бива, бива нищета, ама чак пък толкова нищета съчетана с простащина не бива.....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#30] от "uvtest":

  Хайде да опитам да ти обясня, какво дава моралното право на българите в чужбина да гласуват:
  - чувстват се българи и следят за ситуацията в страната;
  - имат роднини в България и искат да им помогнат;
  - планират да се върнат и да изкарат старините си в България;
  - имат собственост в българия и плащат данъци за нея;
  - използват консулски услуги и си плащат таксата за тях;
  - връщат се често в България и като всички плащат ДДС;
  - превеждат пари в България, които стимулират икономиката;
  - тези от страните в ЕС плащат там данъци, които отиват и за европейските субсидии в България;
  - тези от страните в НАТО плащат данъци, които обезпечават финансирането на общата безопасност;
  - много от българите в чужбина работят за доброто име на страната и искат управлението да отговаря на добрите стандарти.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Интересно, ако разрешат вот по пощата може да се окаже, че маса народ от дълго време в чужбина и с чуждо гражданство няма валидни български документи.
  И тогава ще има отново плач да се разреши гласуване с документи с изтекла валидност.

 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Ха така! Вдигайте лозунги и слагайте минуси без никакви аргумени!
  Това е истината за гласуване по пощата, дами и господа! Дори ЕС няма да ви помогне в случая.

 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално
 47. 47 Профил на Ганьо балканската фурийка
  Ганьо балканската фурийка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно, ако разрешат вот по пощата може да се окаже, че маса народ от дълго време в чужбина и с чуждо гражданство няма валидни български документи. И тогава ще има отново плач да се разреши гласуване с документи с изтекла валидност.
  —цитат от коментар 44 на pamela


  Язе може да немам документ, но имам право да гласувам. Дали имам или нямам тескере, си е моя работа. Дали имам право да гласувам или не - не е твоя работа.

 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Любопитно

  До коментар [#20] от "dnevnikar":

  "Много от тях не са подновявали документите си от години...". Как се чувстват българи, като не искат да си подновят задграничния паспорт? С години?

 49. 49 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#44] от "pamela":

  Нищо подобно - просто процедурите за получаване на бъларски документи в консулствата в чуижбина ще се подобрят и ускорят. Отделно, че за гласуване по пощата няма нужда от валидни документи, а от актуализиран избирателен списък и може би от активна регистрация с ЕГН.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#42] от "Рим":

  Да, има право на глас и държавата му го е осигурила на адреса в България. Никъде в европейските документи няма изискване да се осигури възможност за гласуване навсякъде по света.
  Това е положението.

 51. 51 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тьотя Памелка и тя на амбразурата за ограничаването на вота от чужбина... Каква изненада. Нали знае, че ще ощети любимите й ГЕРБ.

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#33] от "Рим":

  Агитирай българите в България да гласуват. Да не ходят за гъби, или да си пият ракията в къщи.

 53. 53
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#42] от "Рим":

  Всеки български гражданин! Това не означава всеки българин.

 55. 55 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 555 Неутрално

  малко повече идва този напън за гласуване в чужбина. едва ли не това е решаващата част от гласоподавателите. да приемем че е така. В един момент ще се окаже , че живеещите в Чикаго или Измир ще ни определят съдбата. Ние работим в България, гледаме си децата тук и ние сме хората които ще казват кой ще е премиер и кой президент. Българите в България правят 120 млрд лева БВП и плащат 40 млрд данъци. Колко пък да зависим от 1 млрд внасяни от емигрантите? като сигурно половината са от сезонни работници, които живеят постоянно в България.

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Весело

  До коментар [#47] от "Ганьо балканската фурийка":
  До коментар [#49] от "stein":

  Я се пробвай в България да гласуваш с изтекла лична карта и без документ, че си подал заявление за издаване на нова, пък тогава давай акъл.

 57. 57 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#42] от "Рим":

  Тая конституция не е свещена и безгрешна. Преправяна е и ще продължи да бъде. Докато вие (ти и хората като теб), продължавате да живеете на "мантри", ДПС ще си имат техните 10-15%-та.

  Ей го и капацитета гласуващ навън:

  https://webcafe.bg/bulgaria/1219095677-izbori-2017-kak-glasuvaha-balgarite-v-chuzhbina.html

  Ако не ти се цъка на линка ей го топ 3 - ГЕРБ - 24.5%, ДОСТ - 17%, БСП - 12%.

 58. 58 Профил на Ганьо балканската фурийка
  Ганьо балканската фурийка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#20] от "dnevnikar":"Много от тях не са подновявали документите си от години...". Как се чувстват българи, като не искат да си подновят задграничния паспорт? С години?
  —цитат от коментар 48 на Vlado Nikolov


  Мда, логическа тъпотия още във въпроса - били българи, дето искали да гласуват, обаче вее нямали пасапорт. Тоя дето иска да гласува, отдавна си е подновил документите. Абе едно преливане от пусто в празно във въпросите - "имате конституционно право, какво морално?" Отговаряш му, после следва "Добре, имаш и морално, ама що искаш по пощата?". Абе язе не искам по пощата, макар че по пощата е по-лесно, удобно и бързо. Искам да си пусна папира у дупката.

  После та пита "Ама документите ти у ред ли са"? Ами у ред са - нъл ако нямам документи, няма да мога да гласувам, ма фитко? После следва друг тъп въпрос - "абе що да има толкоз разходи?" Ми напръйте го по пощата и няма да има почти никакви разходи. После - "абе какви данъци внасяш?" Ай ся - да си покажа данъчната декларация ли? Ми покажи я ти, бе Гюро.

  Ай и язе да ги питам само един въпрос - Що пък да нямам право да гласувам и къде е писано туй? Че язе, Ганьо Балкански, български гражданин по тескере и самосъзнание, не мога да гласувам?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#56] от "pamela":

  В България, както сама забеляза, няма гласуване по пощата. Ако го имаше, тогава може да говорим дали има нужда от валидни лични документи или не. В страните, за които даде връзка, получаваш плик с бюлетина за гласуване и с карта за гласуване, плюс още един плик. Отваряш внимателно първия, защото ще го използваш пак. Попълваш бюлетината, слагаш я в малкия плик, подписваш картата за гласуване, слагаш я заедно с малкия плик в големия и залепваш. Пращаш по пощата и това е. Никъде не ти искат сканирана лична карта, ако това ти е идеята. Такива работи из изостаналите Германия, Великобритания и Швейцария.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 62. 62 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Българският избирател в чужбина явно е глезено дете —> секции се разкриват за да му е удобно, дописват го в списъците ...
  А я да видиме как и къде гласуват чехите в САЩ и при какви условия. Приятно четене 😉:
  https://www.mzv.cz/washington/cz/konzularni_informace/volby/index.html

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 63. 63 Профил на Ганьо балканската фурийка
  Ганьо балканската фурийка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#17:"Hepo"]
  —цитат от коментар 53 на Bornagain
  И каква е идеята за някой които вечè не иска да е българин да определя кой да управлява българите? Какъв му е приноса за България освен голи декламации че бил патриот ама дистанционен? Да си стои където е отишъл и да оправя тамошната политика. [/quote]

  Абе, тюфлек, язе съм българин, изгонили са ма по иконимически или политически причини и искам да променя статуквото, за да моа са върна. Или децата ми. Ти обаче ми забраняваш и възможността да направя това с гласа си. С една дума ми казваш - Нямаш право да гласуваш, щото си навън; навън си щот та изгонихме; изгонихме та и нямаш право да гласуваш. И после ма питаш - що така бе, Миме?

 64. 64 Профил на Ганьо балканската фурийка
  Ганьо балканската фурийка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ганьо балканската фурийка":До коментар [#49] от "stein":Я се пробвай в България да гласуваш с изтекла лична карта и без документ, че си подал заявление за издаване на нова, пък тогава давай акъл.
  —цитат от коментар 56 на pamela


  Абе ...... Язе не се пробвам да гласувам с изтекла карта. Язе се пробвам да гласувам с редовна лична карта.

 65. 65 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "pamela":

  Ma момент сега... Ти.. си мислиш... че имаш "правни" аргументи ли? Ба ха ха ха.

  И кои са те: "ако Левски бил с маратонки, а Ботев с каска", тва ли?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Не мога да разбера смешния плач за нашенци в чужбина - ако управляващи и опозиция успеят да мотивират първо живеещите в страната да гласуват и живеят тук, то и "чужденците" сами ще си дойдат без специални покани!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#3] от "hyv38842209":Стягайте се за предсрочните избори, които ще бъдат скоро!Тогава да се надяваме, всеки българин в чужбина ще има адекватно осигурена възможност да гласува!
  —цитат от коментар 4 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Всичко хубаво!
  Само не отлагайте главуването си сега, защото то евентуално би предоставило втора възможност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Гневно

  Ха така! Вдигайте лозунги и слагайте минуси без никакви аргумени!Това е истината за гласуване по пощата, дами и господа! Дори ЕС няма да ви помогне в случая.
  —цитат от коментар 45 на pamela


  А какви са твоите АРГУМЕНИ да лишаваш най-будната част от българите да имат думата по управлението на родината ни?
  С какво ти си по-правоспособна от мен да решаваш какво ще става с моята родина?
  От зор да запазите статуквото, да запазите мижавите си назначенийца, да оставите едни мутри, крадци и некадърници на власт, разбивате всякаква възможност българската диаспора да оцелее през времето!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Любопитно

  Ако искат бг партиите да стигнат до избирателите в чужбина,м трябва да си преведът програмите на съответните езици на страните, където са им избирателите. Много ве;е са позабравили българският, други никога не са го ползвали особено а потомците на много от тях просто не могат да четат масово кирилица.
  Например - бг семейство турчини, циганин или власи са в Германия да речем. В къщи си говорят на турски, влашки или цигански. Децата им в училище и обществото ползват немски, но имат бг документи - демек граждани са. Като попораснта, за да участват пълноценно в бг изборите би трябвало бюлетините да са дублирани и на немски а програмите на партиите също. Така порасналите деца бг гражданчета ще могат информирано да изберът кой да управлява баба им и дядо им в Бг а не да чакат, родителите им да им кажат, какво да задраскат. Така ще отпадне и мрънкането в Бг, че гласували хора, дето не можели да прочетат бюлетината. Това трябва да е борбата на прогресивните сили в Бг. Партия с такава точка в програмата ще обере вота в чужбина.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#72] от "DDR":

  стига се гаври с тях бе,човек:)))

 75. 75 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  В САЩ, където по неофициални данни живеят над 300 хил. български граждани, са подадени 5056 заявления.
  _________________________________________________________

  От горните данни, взети от статията, се вижда колко слаб е интересът да гласуват българите в САЩ. Около 2%.

  Едно е да имаш право на глас, второ е държавата да се бърка в бюджета за 2% желаещи, трето и четвърто е колко наистина ще си пуснат бюлетините на 4 април!

 76. 76 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#72] от "DDR":стига се гаври с тях бе,човек:)))
  —цитат от коментар 74 на pavur


  Това не е гавра а осигуряване на подходящи условия всеки държител на българско гражданство да може да упражнява конституционните си права и да взима участие в управлението на държавата, независимо от това, къде се намира и от колко време е там. Доколкото ми е известно, българският закон не полага повинност на българските граждани по рождени/наследство да владеят административният език на РБългария и това да е условие за право за гласуване на избори. Това, че документацията (бюлетина, агитационни материали, програми на партии) са само на дминистративният език на РБ, се явява един вид несъвършенство (да не кажа дискриминация) спрямо граждани на РБългария, които поради исторически или други причини не са успяли да овладеят административният език на държавата България. Реалн, те са поставени в неравностойно положение и би трябвало това немдленно ( 😉) да се поправи, но за жалост нито една партия няма в програмата си залегнали мерки, които да облекчът българските граждани слабо или невладеещи официалният административен език, да направят своят информиран избор.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 77. 77 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Българският избирател в чужбина явно е глезено дете —> секции се разкриват за да му е удобно, дописват го в списъците ...А я да видиме как и къде гласуват чехите в САЩ и при какви условия. Приятно четене 😉:https://www.mzv.cz/washington/cz/konzularni_informace/volby/index.html
  —цитат от коментар 62 на DDR


  В голямо заблуждение си. Благодарение на инициативата и доброволната работа на българският избирател в чужбина, той може да гласува. Занимавай се малко с организиране на изборна секция където живееш и тогова говори/пиши.

 78. 78 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “ ЦИК беше взела решение, че може да се гласува с изтекли документи заради пандемията от COVID-19. В края на февруари гласуваха ново решение, според което това е възможно само ако документите са изтекли в последната година. Проблемът е, че първото решение се разпространи много бързо сред българската диаспора, защото тук има много хора с изтекли документи, които не са се прибирали в България от години. ”

  Значи брато не се прибира с годни и не му дреме дори да иде до посолството да си оправи документите пак с години а сега е много жале, че не може да гласува. Нещо по-умно няма ли ?

 79. 79 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Весело

  [quote#77:"Гарван"][/quote]

  По закон, българският гражданин в чужбина може да си организира секции, където си поиска - по закон граждани на други демократични европейски държави могат да гласуват само на определени места - като консулства например. За това и доадох линка в поста ми къ МнВР на ЧР. Там казват, как да се гласува в САЩ - само на определени от правителството места и който иска да се оправя както моиже с транспорта и спането 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 80. 80 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bornagain":

  Опитай пак, и този път мисли преди да пишеш

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 81. 81 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тошо Кучев":

  Нас общо вашето ни е през хурката дали ще гласуваш

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 82. 82 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#37] от "pamela":

  Брей колко знаеш само и ги нареждаш едни такива логични заключения че ум да му зайде на човек.
  Апропо инфоро в линка който посочваш е непълна/ невярна. Всеки един шведски поданик може да гласува с писмо от чужбина. А в твоя източник тази информация е грешна за цитираната държава.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 83. 83 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Аз не живея там, дали имам право да избирам?"

  Българите в чужбина си го задават този въпрос, защото имат морал и съвест! За разлика от Бимбалов, останалите мрънкочи и авторите на дописката!

  От 30 години живея в София, но съм роден в Пловдив. Обаче нямам право да гласувам за кмет на Пловдив. От какъв зор някой, който от 20 години живее в Щатите и децата му не говорят български, ще определя кой да управлява България и как да живеем ние тук? Че и претенции има, държавата (тоест ние, работещите и плащащи данъци в България) трябвало да му открие секция близо до дирника! И да изхарчи един един куп (от нашите) пари, че мрънкочът да не се мори и харчи, размърдвайки си задника до съществуващата секция! Аре у лево!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 84. 84 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Каква файда от тия българи, като гласуват за ГЕРБ повече и от българите в България? Каква промяна, какви 5 лв.?

 85. 85 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Весело

  Ще гласуваме, независимо колко се пенявите трололотата.

  И да, ще гласуваме срещу крадливото статукво и господарите ви!!!

 86. 86 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Парламентарни избори 2017

  За ГЕРБ

  Сумарно: 33,54%
  САЩ: 35,94%
  Великобритания: 33,87%

  Значи там, където най-много пищят, че не могли да гласуват, всъщност са и най-големите гербаджии. И баламосват за некаква "промяна", която щяла да се случи благодарение на тях, ако немало било ограничения ...
  Отделен въпрос е и колко мижаво са гласували винаги, независимо от липсата на такива ограничения - общо взето гласове колкото в едно по-големо село от типа на Кнежа. Сега обаче било "страшен проблем" за демокрацията ...

 87. 87 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Весело

  До коментар [#71] от "Храбър":

  Най-будната част от българите? Някаква статистика какво работят българите в чужбина може ли? Какъв процент българи работят висококвалифицирана работа или имат печеливш бизнес и колко са нископлатени?
  Не се ли усещаш, че обиждаш живеещите в България?
  Истината е, че българският избирателен закон не противоречи на европейските практики. Дори в Скандинавските държави, Франция, Италия и Португалия не се прави гласуване по пощата.
  Някой да е оспорил демократичността на изборните закони там?

 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#83] от "Kahles":

  А иначе охотно оставяте да крадат 'вашите пари' разни измекяри от най различен ранг и калибър, но когато стане дума за избори се сещате че парите са 'ваши'?!

  klimentm
 89. 89 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#61] от "stein":

  Никъде не искат сканирана лична карта, обаче никой не би ти откраднал личните данни за да гласува вместо тебе.
  А в България щом има възможност това ще стане. После ще се окаже, че вече някой е гласувал вместо тебе. За подмяната на бюлетините в пощите няма да отварям дума. Също контролиран, корпоративен вот и т.н. Въобще се открива такова поле за всякакваи измами, че сегашните ще ни се сторят направо незначителни.

 90. 90 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#89] от "pamela":

  Тази предизборна кампания няма за цел побена на изборите. Говоренето и мантрите, които се повтарят сочат, че т.н опозиционни сили имат за цел задълбочаване на конфронтацията и изпадане на държавата в политическа криза. Няма видзия за управление, защото ВСИЧКИ са се насочили към популизмът, като основен подход.
  ДАно не съм прав, но изборите няма да се признаят, ще се търси социално напрежение и конфликт. Хибридната атака към България никога не е била толкова силна. Има реална опасност за сътресение, дори за промяна в геополитическия курс на държавата.
  Агресивната риторика се настани много трайно в българската политика. В началото (миналите парламентарни избори) приемах това за грешка на евразийските партии, но с все по-голямо притеснение осъзнавам, че всичко изглежда добре планирано, подготвено и изпълнено - всички петоколонници са включени в цирка, всеки със своято си роля.
  Дано не съм прав.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 91. 91 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  И защо да не гласувам за КОД?
  Няма да влязат в НС, но мога да им помогна поне малко да влязат в полезрението и на други гласоподаватели.
  Това, което беше ДСБ преди сега е КОД. ДСБ повече няма, има само ДБ. Продадоха се за едно евродепутатско място и 3-4 депутатски места.

 92. 92 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  ........... Декларирам с клетва,
  че абсолютно и изцяло се отказвам и отхвърлям всяка вярност и вярност към всеки чужденец, княз, държавен или суверенни, на когото или който досега съм бил субект или гражданин;
  че ще подкрепя и защитавам Конституцията и законите на Съединените американски щати срещу всички врагове, чужди и местни;
  че ще нося истинска вяра и преданост към същото;
  че ще нося оръжие от името на Съединените щати, когато това се изисква от закона;
  че ще изпълнявам неконтролируема служба във въоръжените сили на Съединените щати, когато това се изисква от закона;
  че ще изпълнявам работа от национално значение в гражданска посока, когато това се изисква от закона;
  и че поемам това задължение свободно, без никаква умствена резервация или цел на укриване; така че помогни ми Бог.
  В потвърждение на което съм подписал моя подпис.

 93. 93 Профил на ysf29699878
  ysf29699878
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#35] от "Рим":

  Точно така. Всички с нормални доходи в чужбина изпращаме пари на близките в България. И слава Богу! Де факто подпомагаме милата Родина.

 94. 94 Профил на ysf29699878
  ysf29699878
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#35] от "Рим":

  Точно така. Всички с нормални доходи в чужбина изпращаме пари на близките в България. И слава Богу! Де факто подпомагаме милата Родина.

 95. 95 Профил на ysf29699878
  ysf29699878
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#35] от "Рим":

  Точно така. Всички с нормални доходи в чужбина изпращаме пари на близките в България. И слава Богу! Де факто подпомагаме милата Родина.

 96. 96 Профил на ysf29699878
  ysf29699878
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#35] от "Рим":

  Точно така. Всички с нормални доходи в чужбина изпращаме пари на близките в България. И слава Богу! Де факто подпомагаме милата Родина.

 97. 97 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  ...... Точната точна формулировка на клетвата за гражданство се установява с изпълнителен заповед на президента. Митническата и имиграционна служба обаче може по силата на Закона за административното производство да променя текста на клетвата по всяко време, при условие, че новата формулировка отговаря разумно на следните "пет принципала", изисквани от Конгреса:

  Вярност към Конституцията на Съединените щати
  Отричане на вярност към която и да е чужда страна, на която имигрантът е имал предишни обвързаности
  Защита на Конституцията срещу врагове "чужди и местни"
  Обещайте да служите във въоръжените сили на Съединените щати, когато това се изисква от закона (било борба или не битка)
  Обещайте да изпълнявате граждански задължения от "национално значение", когато това се изисква от закона.......... """"Отричане на вярност към която и да е чужда страна, на която имигрантът е имал предишни обвързаности"""""" тези ли хора трябва да гласуват??????

 98. 98 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  "дали имам право да избирам?". Искахме да им припомним, че имат това право и да ги мотивираме да гласуват"А според мен не трябва да го имате, защото вие не внасяте данъци в страната ни, но решавате как да се управляват моите, както и на останалите, които го правим. Преди няколко години английският съд забрани на англичанин да гласува, защото той от 15г., не е стъпвал в Англия. Време е да се променят тия неща, който иска да си живее навън - ок, но ако за последните 4г не си живял поне 6м тук, не внасяш нищо у нас - нямаш право да гласуваш и това е. Стига с тия автобуси и разни които не са стъпвали от 10г. у нас, да се сещат, че има България през 2-3-4г.
  —цитат от коментар 8 на chepokalipsis


  Всъщност, първо не е вярно, че не внасяме данъци.
  Може би не всички внасят данъци, разбира се, но същото може да се каже и за живеещите в България, нали?
  Ще дам конкретен пример: много от натрупалите някакво състояние инвестират част от него във финансови и стокови борси. Данъкът печалба в България е 10% докато същият може да бъде 20%, 30% или дори повече на Запад и е съвсем логично човек, който генерира добра годишна печалба да иска да плати данък в България, а не в страната в която живее (нещо, което е в общия случай законно).
  И второ, данъците съвсем не са единственото, което е от значение.
  Внасяме повече свеж капитал в страната от всеки друг чуждестранен вносител.
  Това име директно отношение към стандарта на живот в страната.
  Това са средства, които просто няма как да биха били възможни ако живеехме вътре в страната - пазарът е малък, условията за бизнес са ужасни и т.н. и т.н.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 99. 99 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  В Норуолк винаги е имало избирателна секция и са се събирали много гласоподаватели,но сега секцията е прехвърлена в Ню Йорк. Ако отидеш да гласуваш в друг щат не можеш после да ходиш на работа 14 дни и много хора няма да отидат да гласуват.

 100. 100 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  "...но и защото сме родени в България и милеем за страната ни дори малко повече от хората там." - и тук спрях да чета. Това изказване е по-тъпо и нелогично, дори от разпространяваната от грантаджийските медии легенда (многократно опровергавана), как българите в чужбина били "най-големият инвеститор в България" или направо "издържат българите в България".
  Абе в Дневник в последно време не се е появила нито една смислена или поне кохерентна статия. Имам чувството, че са получили заповед да се съсредоточат само върху мотивацията на твърдия жълтопаветен електорат, а другите кучета ги яли. 2.96%.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK