Политиката в 30 секунди: кой как се рекламира

"Марешки, който като политик няма с какво конкретно да се похвали, използва класическа рекламна хватка."

© Юлия Лазарова

"Марешки, който като политик няма с какво конкретно да се похвали, използва класическа рекламна хватка."Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Всички партии с надежда за място в парламента участват в предизборната кампания с един или няколко клипа - чиста форма на политическа реклама, в която до минута-две трябва да кажеш кой си и с какво превъзхождаш конкурентите си. Работата никак не е лесна, тъй като предполага самопознание, експресивност и находчивост, така че често, въпреки намесата на професионалисти, се случва да изявиш в клипа свои страни и амбиции, за които предпочиташ избирателите да не знаят.


Политическата реклама, за разлика е търговската, е допустимо да бъде насочена срещу конкурентите и клиповете на основните претенденти очаквано са два типа: едните (от кръга на управляващите) бодро отчитат успехи, другите разобличават управляващите (главно ГЕРБ и Борисов), че са ограбили и съсипали държавата. Само ДПС е неясно къде застава в своя клип-обръщение на председателя Карадайъ. От устата му звучат навяващи тежка скука (подобно на самия клип) общи приказки, ако изключим слогана "Рестарт на държавността", в който трябва да се четат критически нотки спрямо управляващите.
Парадът на успехите започва, разбира се, с 30-секундния клип на ГЕРБ, който във витринна естетика пресъздава образа на днешна България. Негов главен герой, естествено, е Бойко Борисов - той чете дикторски текст, в който се откроява персонифициращата цялата политика на партията фраза "Аз обещавам". Внушението става захаросано-ласкателно, когато представителка на трудов колектив му поднася цветя. Но не това е проблемът на клипа, а че можеше да бъде направен и за предишните и за по-предишните избори, без какъвто и да било актуален контекст.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


Клипът на ВМРО маркира връзки с контекста чрез напомняния от типа "Спряхме Истанбулската конвенция". Това е изречено от единствената жена (и единствено права) сред група насядали около масата мъже начело с Красимир Каракачанов между знамена на ВМРО - схематична имитация на нещо като среща на македонски заговорници, която издава комплекса на партийните "войводи", произтичащ от липсата на собствена героична история. Комплексът им търси лек и в друг предизборен клип - за славни имена и моменти от националната история, като че ли те едва ли не са заслуга на каракачановата партия. Ако не е незаконно, най-малкото е проява на лош вкус да печелиш гласове от подвига на предците.


Валери Симеонов пък изтъква в клип на коалицията "НФСБ-Воля" като свои постижения оградата с Турция, контрола на шума, битката с хазарта (има и нарочен клип по темата) и пр., които излизат изписани със щемпел "Изпълнено" на фона на патетична музика. Доколко са точно негови и доколко са точно постижения е отделен въпрос, но има нещо, меко казано, твърде самонадеяно да искаш да те изберат отново заради действия и изявления, които са предизвиквали скандали в обществото. А едно от тях ти е струвало и поста на вицепремиер. Марешки от своя страна, който като политик няма с какво конкретно да се похвали, използва в клипа класическа рекламна хватка. Най-напред виждаш как изпълняват задълженията си представители на три уважавани професии - хлебар, лекар и скулптор, така че, когато той се подреди четвърти след тях, да изглежда, че политиката, която обещава да прави, ще е също така градивна


По право задочната анти-ГЕРБ коалиция трябва да започне с БСП. Клиповете на социалистите обаче са неочаквано безкритични и позитивни. Единият прилича на балкантуристка реклама на страната, а другите (седем на брой) - звучат като извадки от партийни документи, подготвени за конгрес. Тонът става по-остър единствено в обръщението на Корнелия Нинова, която обаче извършва поредния си предизборен гаф като казва: "Четири години не се предадохме и не се продадохме за пари на паралелната държава". Звучи като че ли едва са устояли на изкушението и това е най-голямото им постижение. Плахостта на БСП може би се дължи на лоши спомени от черен предизборен пиар, а може ролята на "острие" да е оставена на новите играчи, попаднали в нейния отбор, на които не може да се нарадва. И се страхува, че ако се държи като техен предводител, може да ги отблъсне.


Клипът на Слави също е слабо критичен на фона на общата ярост срещу ГЕРБ и се занимава по-скоро с набавяне на партийна легитимация и биография, като напомня за политическите акции на партията, разбира се в обща мрачно-сърдита стилистика.


Най-последователен в критичността си е клипът на ДБ, който във визуалната матрица на криминална драма чете обвинение по точки на управляващите и нагнетява очакване за възмездие.


Основният клип на "Изправи се! Мутри вън!" залага на добре разработената метафора на стената (в аналогия с "Тухла в стената" на "Пинк Флойд"). Тя е между опустошената и възродената България и новосъздадената коалиция се наема да я срути, за да може народът да премине от едната в другата България. Клипът обаче нищо не казва за самата коалиция и се налага да имат и друг, далеч по-кротък, от който се разбира, че Мая Манолова и Отровното (вече) дуо са един и същ политически играч. Това, впрочем, беше ясно от началото на протестите през лятото, но тогава те упорито настояваха да се премълчава под претекст да не се разпилее протестният вот срещу ГЕРБ. В резултат сега стана именно това - вотът е разпилян и ДБ, на която той принадлежеше като предистория, идеи и активност, не можа да се превърне в значим трети политически субект, способен да се противопостави на ГЕРБ и на БСП.


Така добре познатият двуполюсен модел ГЕРБ-БСП има всички шансове да оцелее, а за нас остава само, както беше казал Радой Ралин, да "лепим афишите".


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Политическата реклама е като всяка друга - никой не и вярва.
  И както без да вярваме на рекламите, все пак си купуваме хляб, салам и препарат за пране, така ще направим и тази път. Не заради рекламата.
  Рекламата има само една функция - да знаят, че съществуваш.

  Еретик
 2. 2 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Марешки - "Заедно срещу грабежа" ахахахахаха.
  Смешно, но май е трагично.

 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Основният клип на "Изправи се! Мутри вън!" залага на добре разработената метафора на стената ...............Тя е между опустошената и възродената България и новосъздадената коалиция се наема да я срути, за да може народът да премине от едната в другата България.
  _________________________________________

  Благодаря, да отида в тяхната България с хвърляне на вмирисана риба, домати и друг зеленчук по държавни сгради и да тъпча националния флаг?

 4. 4 Профил на patience
  patience
  Рейтинг: 215 Неутрално

  защо не показвате снимките с олио и ориз?

 5. 5 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  която издава комплекса на партийните "войводи", произтичащ от липсата на собствена героична история.
  ========================================================
  И това го казва човек, който пише за немски пари?

  Свободата, Санчо...
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  За 30 години така наречените ни "политици" не се научиха да се вслушват в хората, които са учили и разбират как се правят обществени комуникации и как се изгражда репутация!!!

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Хала на раята прозира от бутафорията на служба 112, античовещина с наши данъци.

 8. 8 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Реклами с "прекрасни" манекени. Шиши, Бойко, Ристю,Мирчев, Каракачанов и всякакви други шопари, които са тръгнали да ни Оправят

 9. 9 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 41 Весело

  "Негов главен герой, естествено, е Бойко Борисов - той чете дикторски текст, в който се откроява персонифициращата цялата политика на партията фраза "Аз обещавам". "

  ББ обещава, ако пак е на власт да не вдига тока. Няма да го пипа. 220 волта ще бъде!

  Не плащам данък обществено мнение
 10. 10 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Бай Ганю прави избори в 30 секунди

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Весело

  С малки изключения има и нещо положително, но пък тези с " патриотичен " заряд са направо за стен-вестник от " далечното минало ".......

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Весело

  Досега не съм гледала нито един клип и нямам намерение да гледам.
  Агитация на такова ниво е насочена към легендарните 80%.

 13. 13 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Мен Марешки ме разби:
  оказва се, че единственият осъден висш политик за рекет изрича: "Успехът е възможен без да е за сметка на други"!?!?!

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  кой как рекламира е относително. има значение кой "затваря" продажбата, кой продава най-добре. за мен класацията е : баце, мая, патриоти, слави, дб и т.н.

 15. 15 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 697 Весело

  А какво ще кажете за електората, към който са насочени рекламите:
  - БСП за забравилите опашките за хляб, 1$/3000 лв, фалиралите банки, тройната коалиция и Орешарски и още и още;
  - Мутри вън - за следващите Дионисий и просветлените от него, за Йолов и компания;
  - ДПС - за добре нахранения елит и все по-обедняващата покорна рая;
  - ГЕРБ - за търсещите място на държавна хранилка;
  - ДБ обединени- за обединение на недоволни псевдодесни;
  - ИТН - за любителите на шоуто, чалгата и мутренските времена, за държава по сценарий на Сиромахов;

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Ами дай и за Маяма:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10223206905254701&set=a.10206391812927902&type=3

  Каква въпиюща наглост!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 370 Весело

  Разбрах отнякъде, че 30 партии участват в предстоящите избори. Както изглежда, авторът най-внимателно е изгледал
  30 видеоклипа х 30 секунди = 900 секунди = 15 минути,
  след което е изразходвал поне още 3 пъти по толкова време да напише тази статия! Това означава че авторът напразно е загубил цял час от живота си!

  Аз съм доста по-възрастен от автора, не ми остава много време на този свят и ценя всяка минута от живота си и не мога да допусна такова разхищение! Отивам да гледам National Geographic, Discovery и Animal Planet!

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  До коментар [#17] от "winston_smith_ii":

  Ако не си на интерактивна тв, стани абонат, и тези предавания ще си ги гледаш като прескачаш рекамите, и така ще спестиш 2-3 часа всеки ден.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Ами защо да полагат усилия, когато стадото им вярва. Защо да се стараят/ те и без това са некадърници/, когато и без много труд получават, каквото искат.

 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Прави каквото трябва, да става каквото ще." Важи и за изборите в неделя.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 66 Весело

  До коментар [#9] от "BezDOM":

  У вас сигурно ползвате вносен ток щом е 220V. У нас само напрежението е толкова.

 25. 25 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  А има ли проучване колко хора решават как да гласуват от рекламите по медиите? Според мен 0.2%

 26. 26 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 829 Весело

  "Най-последователен в критичността си е клипът на ДБ, който във визуалната матрица на криминална драма чете обвинение по точки на управляващите и нагнетява очакване за възмездие."

  Хвалете ме уста, иначе във вас ще .........

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 27. 27 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Коментатора рискува много с мнението си. Най-малкото казва истината, донякъде. Но как да изправиш Мая Галева, Христо Иванов , ДСБ с ...., заедно? Технически е възможно, но политически е самоубийство, след като си сключил договор с множество алтернативи - зельонни , алтернативни и т.н.
  Прекалено сложен става ребусът дори за либерална стратегия от типа - да бутнем Тръмп. Пък и българите са инатливо племе 😊!

  agent
 28. 28 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Очаквах, от бивш представител на СЕМ, да бъде коментиран и клипа, рекламиращ армията с гласа на агент Иван (до преди 2 седмици) - кой го финансира, законно ли е в кампания? Озвучаването вече е друго, но внушението е ясно. Хващам се на бас, че след изборите клипа няма да го има. Плитки номера, предназначени за плитки мозъци.

 29. 29 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  "Но не това е проблемът на клипа, а че можеше да бъде направен и за предишните и за по-предишните избори, без какъвто и да било актуален контекст."

  Ако с тоя клип то е бил пре-избран "за предишните и за по-предишните избори"..
  поблемът си е изцяло твой, Лозе.

  И честно казано нас твоите проблеми не ни интересуват.

  Ич.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Сигурен съм, че партийните послания няма да са решаващи и всеки, който е решил да гласува, отдавна е наясно за кого ще гласува. Не е ясно само, дали този "всеки" разбира, за какво гласува. Ако разбираше, нямаше половината държава да е със зинала беззъба уста - тип "свобода ми дай ти на мене!" и свалени дрипави гащи на границата на оцеляване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK