"Демократична България" няма да участва в коалиционни споразумения

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо ИвановДемократична България" не планира да сключва коалиционно споразумение с когото и да било, а ако се стигне до това президентът да даде мандат за съставяне на правителство, ще търси подкрепа за своите политики. Това съобщи в интервю за Нова телевизия съпредседателят на политическото обединение Христо Иванов.


Той беше помолен да коментира хипотезата, при която първата и втората политическа сила ГЕРБ и БСП (според проучванията на социологическите агенции) не успеят да сформират кабинет след парламентарните избори на 4 април, а държавният глава, който в този случай има право на избор, реши да връчи мандата на "Демократична България".


Важни въпроси и отговори за парламентарни избори 2021 - четете тук
"Ако даде на нас, ще се опитаме да съставим управление, което да може да реализира нашите приоритети. Няма да го направим на база на коалиционно споразумение. Предлагаме кабинет и или той получава подкрепа за програмата си, или не", каза Иванов.


Той подчерта, че част от тези приоритети вече са превърнати в законодателни инициативи, които ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в момента, в който то заработи. С проект за промени в Конституцията "Демократична България" ще тества колко гласа подкрепа би могла да получи. "Ако има подкрепа, има смисъл да създаваме управление. Самоцелното стоене в управлението не е наша цел", продължи Иванов.


Той изрично подчерта, че коалицията няма да подкрепи под никаква форма управление на ГЕРБ, БСП и ДПС. "С останалите на база ясни приоритети, които можем да реализираме, можем да влезем в някакъв разговор за търсене на мнозинства. Въпросът е дали можем да се съгласим за условията, по които да стане прекратяването на мандата на Иван Гешев като главен прокурор", каза Иванов. По думите му персоналната смяна на Гешев не е самоцел и не изчерпва реформата, затлачена от десетилетия, но без това никоя реформа не е възможна. "Много политици се ползват от липсата на равно прилагане на закона. За тях няма риск законът да бъде прилаган към тях и никога няма да разрешат да има правосъдна реформа", добави той.


Политикът коментира, че резултатът от изборите зависи в много голяма степен от избирателната активност и може да бъдат постигнати напълно различни конфигурации при гласували 2 млн. или 3 млн. избиратели. "Не можем да изключим, че следващият парламент ще бъде избран при ниска активност и хаос, така че неговата легитимност ще бъде поставена под тежко съмнение," каза Иванов. Подчерта, че през целия период преди изборите "Демократична България" се е борила да осигури легитимността им - чрез законопроекта си за гласуване по пощата, предложението за премахване на ограниченията за секциите в чужбина, за осигуряването на удобства за гласуване на хората под карантина, създаването на платформата "Ти броиш" и идеята за заснемане на броенето на бюлетините, на което сега пречи Централната избирателна комисия.


По думите му ГЕРБ и ДПС имат интерес да потискат избирателната активност чрез "трите кита", на които се крепи тяхната власт - корпоративният, купеният и контролираният вот. По думите му е пълен скандал това, че седмица преди изборите няма национална кампания, която да убеждава хората, че е безопасно да гласуват. Добави, че Демократична България няма да оспори резултата, какъвто и да е той, но полага усилия да е легитимен, така че "българската демокрация да продължи нататък".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK