Разбираемо за предстоящите избори

За 4 години мандат всеки човек от избирателния списък дава на властта 30-35 хиляди лева.

© Дневник

За 4 години мандат всеки човек от избирателния списък дава на властта 30-35 хиляди лева.Тези дни много приятели ме питат дали да гласуват и какво ще стане, ако не гласуват. Това е много дразнещо - уж изглеждат интелигентни хора, редактори, IT-та, музиканти и даже обикновени безделници.


Отговарям! Не се притеснявайте, уважаеми читатели. Нищо няма да стане - няма да ви арестуват, слънцето пак ще изгрее на другия ден. Даже няма да ви заболи главата. Ако няма много гласуващи, на изборите ще гласуват твърдите партийни електорати, купените гласове и уплашените за работата си хора, подгонени от началниците си.


На тези избори ще тежи много гласът на раздутата администрация, която беше захранена яко с повишения на заплатите.
Добре е да знаете, че гласове се купуват не само на тъмно от криминални брокери, но и на светло със заплатите, добавките и обещания за бъдещи бизнеси, поръчки и др. Затова държавната торба се развързва и тези благинки се случват точно преди избори с обещания за повече благини след изборите.


Хубаво е да знаете, че вас главата ще ви заболи после. Ще ви заболи много. Ще ви заболи главата, когато парламента назначи министри и заместници и те започнат да се уреждат с къщи за тъщи, да заменят парцели по морето за гори тилилейски и горски пущинаци. Още повече ще ви заболи като платите солидарно няколко милиарда за фалита на една банка, както вече стана. Може даже да получите раздвоение на личността като се чудите Белене гьол ли е или шедьовър на ядрената енергетика.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


Ще ви боли главата като четете за осемте джуджета, за едни милиони в Люксембург, за оня подпорен хотел на морето и за много други работи И като върнете от бюджета милионите, с които ще ни глобят за къщите на тъщите пак ще ви боли главата. Вас ще ви боли главата, а не тъщите и роднините на политиците и чиновниците, които са се уредили с китни резиденции за сметка на европейските данъкоплатци.


Нали е ясно, че евроданъкоплатци са и нашите и вашите братя, сестри, майки, бащи и други роднини, които работят из Европа и плащат там данъците си. Щото тука няма работа или им плащат колкото да не умрат от глад, че и по-малко. За да си направи някой тука личния комунизъм или да си купи някой имотец по чужбина. И още много ще ви боли главата по разни причини.Извънмедицински.


Ако не искате да сте храстче в целия процес - гласувайте. Може вашата партия да загуби - пак гласувайте.


Иначе сте пън, а не гражданин.


Що за избори са парламентарните? Ами те са най-важните, уважаеми читатели. Ще изберем 240 човека, които ще приемат законите, по които трябва да живеем следващите 4 години. И много по-дълго - като приемат някоя концесия със срок 50 или 100 години или като подпишат международен договор, който не може да бъде развален без да ни отрежат главата от кръста с неустойки или с политически санкции, заплахи и други инструменти.


Обяснявам важността на тези избори и с парични знаци. За 4 години мандат всеки човек от избирателния списък дава на властта 30-35 хиляди лева. Да ги харчи за нашето общо благо - за доктори, за хапчета, за ваксини, за даскали, за училища, за полицаи, за асфалт, за стиропор, за медицински хеликоптери. Опс спасителни хеликоптери няма, ама е имало за 102 превозни средства, които обслужват 240 депутати според една справка, която се търкаля из интернет. И след няколко години може да има самолети и кораби, с които да отблъснем агресията на някого, ако реши да ни нападне, де.


Тъй като 50% от хората в татковината ни мързи да гласуваме или си намираме някакво оправдание от типа "няма за кого",


тези 30-35 хиляди лева се управляват само от половината избиратели и така всеки действителен глас на практика дава на бъдещата власт два пъти повече пари за горните дейности. А, вие, които не гласувате, давате едно празно пълномощно на тези, дето гласуват. В него пише приблизително следното: "Аз упълномощавам Вас да гласувате за когото си искате и да му дадете моята част от събраните в държавата данъци да ги употреби за каквото намери за добре. И даже да вземе заеми, които аз и децата ми после ще плащаме наравно с всички останали, които вие, гласуващите, сте избрали пратили в парламента." Може да си мислете, че не сте подписвали пълномощно с такъв текст.


Но се лъжете - независимо колко хора гласуват на изборите, те са законни и произведената власт се разпростира върху всички, които имат БГ гражданство и живеят в България. Така че, помислете още веднъж дали не сте се отказали от правата си и от парите си! Парите ще ви ги вземем през данъците върху хапчетата, върху книжките, детските стоки, червилото на мама, водката на тате и всякакви неща, които си купуваме в магазина или през таксите за разни услуги.


Сега за любимата преференция и има ли тя почва във Вашето съзнание.


След 2014 г. през няколко месеца тарикатите от политическите партии се опитват да вдигнат прага за валидност на преференцията и да я направят безсмислена. Само че за изминалите избори след 2014 г. хората развиха апетит да избират освен партии и конкретни хора от партийните листи. Особено силно това желание бе заявено на референдума на Слави за мажоритарното гласуване. Въпреки това, партийните шмекери не се поколебаха да мътят главите на хората с "тука има, тука нема" преференция. Резултатът е, че и в социалните мрежи, и на чаша бира уж умни и образовани хора не разбират, че всъщност могат пълноценно да гласуват освен за партия и за конкретен кандидат както това са правили досега. Тая работа сме обяснили разбираемо и за началното училище тук. Така че, не се плашете - зад партиите вижте и конкретните лица в листата. И гласувайте за личностите.


И запомнете - много е важно и в квадратчето с номера на партията, и в кръгчето с номерата на кандидатите да отбележите само един избор. Ако маркирате две партии гласът е невалиден. Ако маркирате две кръгчета, преференциите се унищожават взаимно, стават невалидни и гласът ви отива само за партията.


Ако се притеснявате, запишете си ги на ръката или на едно листче още у дома. Като влезете зад чаршафите в тъмната стаичка, просто погледнете и гласувайте.


Списък на кандидатите с техните номера трябва да има пред изборната секция и вътре в тъмната стаичка. Ако няма - протестирайте и пишете жалби!


Как да си избера моя човек от листата?


Представете си, че на една маса седим трима души - един консултант, който усвоява евросредства, един собственик на колбасарки цех и авторът на тази статия, който е гей. И тримата обичат европейските ценности, съдебната реформа, върховенството на закона и пазарната икономика и се предполага, че ще гласуват за една и съща партия.


Дотук е лесно. Ако Вие, уважаеми читателю, сте партиен талибан и вярвате, че любимата партия е непогрешима, че нейните ръководители мислят по-добре от Вас, то поставяте "Х" или "V" със син химикал върху номера на партията и пускате бюлетината в урната. Ако има машина за гласуване, забивате пръста си на тоя номер и готово. Това е! Повтарям - поставяте знаците само върху една партия! Иначе гласът ви става недействителен. С това просто действие пращате в парламента любимците на партийното ръководство и те там правят каквото им каже ръководството с надеждата другия път пак да ги сложат на челните места на листата, наричани избираеми. После излизате навън и рецитирате "Води ме, Партийо, води ме,аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!" Най-добре да го научите цялото и другия път сте в листата! Коя е партията няма значение. Важното е да ви е любима.


Само че, уважаеми читателю, в живота е по-трудно. Всеки си вади хляба в различни сфери и има различни интереси.


Ако вие сте разумен човек и използвате главата си по предназначение, то логично е да потърсите този кандидат в листата, който поне малко разбира точно от Вашите проблеми.


Много е вероятно приоритетите на консултанта по евросредства, колбасаря и моя милост да са различни. Първият иска голям процент от парите да ги разпредели към отговорните чиновници, които одобряват точно неговите проекти. Вторият иска внос на замразено месо от запасите на някоя армия от Студената война, щото му е почти без пари.А авторът иска да създаде еднополово семейство и да осинови 4 деца. Този пример е само за илюстрация и е нарочно е с преувеличение. Нюансите между кандидатите може да са по-малки, но ги има.


Така че, скъпи приятели, четете кой кандидат какво говори, търсете информация какво е работил. Особено важно е да разберете колко партии е сменил досега дали се е отмятал от предишни позиции. Това ще ви подскаже дали е почтен човек с позиции или фурнаджийска лопата. И така ще попаднете на своя човек.Партията може да го е пратила чак на 8-мо, 10-то или 17-то място и няма да може да се бори за Вашите интереси. За да можем зад листите да видим хората беше опазена преференцията. Не че това е най-доброто. Не е! Ама то единствено мина през тогавашния парламент от 2014г.Главните виновници за този "мажоритарен микроелемент" в изборите и сега са на първите писти из листите. Да не почвам с имената, че редакторите са лоши хора и много обичат клавиша "Delite".


Сега по-ясно ли е защо се гласува с преференция?


Защото имаме собствени глави да избираме хора, а не само партии.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  След изборите птичките пак ще пеят.Дори и ония дето пеят в ДС.🦜

  Много съм прост
 2. 2 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Преференциите на листите са направени,така че дори всички да гласуват за някой друг от листата, водачът на листата няма как да бъде изместен или да отпадне

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Весело

  100 % съгласен с текста - гласувайте, без значение за кого, и се обадете поне на 2-3 приятели и близки, които обичайно не гласуват, но попържат редовно властта.
  Тази неделя Борисовата градина беше препълнена с хора, излезли да се порадват на хубавото слънчево време. Ще ми се да има такава масовост и на 4 април.
  Успешен ден на всички.

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Да,трябва да се гласува. Никой не може с 50 лв. или 200 лв на месец повече да си напълни чекмеджето със спестявания. А колко години обясняваха на пенсионерите, че няма пари за увеличение на пенсиите и в същото несъбрани данъци от 700 млн, срещу 70 млн за лично ползване

 5. 5 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  "и се обадете поне на 2-3 приятели и близки, които обичайно не гласуват, но попържат редовно властта."

  а може ли на такива, които не я попържат

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 6. 6 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  а може ли на такива, които не я попържат
  —цитат от коментар 5 на sarunka


  на тях няма смисъл, дето се вика, те вече са гласували и преброени :)

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Любопитно

  Авторът е прав, че гласът на тези негласуващи се разпределя според това как са гласували гласуващите.

  Затова гласувайте, ама не за който ви кажат, напрегнете си ума и вижте как бихте искали да живеете.

  Искате ли някой като царят, дето ще ви "оправи" за 1 мандат? Или е по-добре да си дадете гласа за партия, която е доказала от години, че води България към по-добро.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Разстроено

  Според заглавието очаквах наистина да има полезна информация относно изборите —> къде и ка да се гласува, кой може да гласува, как да се подаде сигнал за нередности и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 149 Неутрално

  До коментар [#7] от "todor._89":

  Не ми казвай, че от 30 партии (на тези избори), всяка с минимум 10 кандидати в дадения МИР, няма нито един качествен човек. Това с политическата импотентност е тъпо оправдание да не дадеш гласа си. И дори да не намираш никого, за който да си заслужава да пуснеш бюлетина, винаги можеш да зачертаеш "Не подкрепям никого". Гласуването е много повече задължение, отколкото право, защото демокрацията не работи качествено, ако народът не е активен.

 12. 12 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 491 Неутрално


  Ако си успял да излъжеш някого, това не означава, че той е глупак, а че са ти вярвали повече, отколкото заслужаваш - Чарлз Буковски.

  "Презирам онези, които обичат да маршируват в строя. Те са получили мозък по случайност, защото за маршируването им стига и гръбначният мозък." Думи на Алберт Айнщайн.

  "Народът, който ще гласува за ГЕРБ, ДПС и партиите на статуквото, вместо да се възмущава, мечтае да се нареди в групата с далаверата и тарикатите. Да не работи, но да взема.
  Накрая поглеждам към заклинанието, че сме направили цивилизационен избор в полза на евроатлантическите ценности и разбирам че делюзията е национална диагноза.
  Тази съдба не е природна даденост, или генетично определена, а наш собствен избор и низ от предателства към самите нас."
  В резултат истината е такава, каквато владетелят казва, че е: честни избори са тези, които ТОЙ (КОЙ) печели; добър служител е този, който е лоялен към владетеля. Владетелят иска прокуратурата и съда да бъдат лично подчинени на него и да осъждат така, както той им нареди.
  И така, новият член на ЕНП се оказа "оглавяван от един изтърван от здравните специалисти психопат на силни субстанции, необразован, неук и откровено п*рост и невъзпитан, който се държи като м*агаре в театър и е също толкова на мястото си".
  „Пo-нaтaтъшнoтo имитирaнe нa бoрбa c кoрупциятa и oргaнизирaнaтa прecтъпнocт щe ocтaнe aргумeнт cрeщу приcъeдинявaнeтo нa Бългaрия към Шeнгeнcкaтa зoнa. Тoвa приcъeдинявaнe, oт другa cтрaнa, e oт гoлямo знaчeниe зa aмбициoзнитe инфрacтруктурни плaнoвe нa Тримoриeтo, което всъщност е инициатива на ЕС, прокарана от ЕНП като условие при клонирането си в България, когато подкрепиха създаването на новият си член. Дори името беше измислено от ЕНП. Но герберите хорово дърдорят, че създаването на ГЕРБ е заслуга на владетеля им, както и магистралите. Хората да си припомнят предизборния им плакат, "Ние работим за хората" от предишните избори и да се опитат да си отговорят за резултата от работата - снимката на владетеля в спалнята с отвореното чекмедже. "Пo-нaтaтъшнoтo имитирaнe нa бoрбa c кoрупциятa и oргaнизирaнaтa прecтъпнocт щe ocтaнe aргумeнт cрeщу приcъeдинявaнeтo нa Бългaрия към Шeнгeнcкaтa зoнa. Нeдocтaтъчнитe уcилия в бoрбaтa c кoрупциятa мoгaт дa cтaнaт причинa и зa oткaз Бългaрия дa бъдe дoпуcнaтa в eврoзoнaтa.“ "Имитацията на бoрбaтa c кoрупциятa мoгaт дa cтaнaт причинa и зa oткaз Бългaрия дa бъдe дoпуcнaтa в eврoзoнaтa.“

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Ако не искате да сте храстче в целия процес – гласувайте. Може вашата партия да загуби – пак гласувайте" - анализ на изборния експерт Стоил Стоилов"

  Напълно вярно и точно. Всеки който е недоволен от сегашното положение в страната, който иска промяна трябва да гласува.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Аз съм оптимист и залагам на висока избирателна активност

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Въпреки всички напъни избирателната активност едва ли ще премине 40 %.

 16. 16 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Браво, Стоиле! Чудесен текст. Дано повече хора го прочетат и .... разберат.
  Уважаеми приятели, не до там приятели, опоненти, мили хора: ГЛАСУВАЙТЕ!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Гласувайки, намалявате процента на корпоративния вот. Това означава, че намалявате относителната политическа роля на онези, които подкупват избиратели, за да реализират собствените си интереси, чрез политиката и за ваша сметка.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Прав е авторът, при това наблягайки на "гласувайте". Но в последните дни "гласувайте" вероятно е най-често използвания глагол. Също така е проверено на практика, че почти нищо не се постига с лозунги и заклинания. Поради един прост факт - с лозунги никога не може да се постигне желан ефект срещу парата. Парата царува, парата купува, парата патки на паша извежда. От статията личи, че авторът Стоилов е много наясно с значимостта на царица парица в изборния процес. Не зная обаче, дали раздаващият парата е наясно, че дори да спечели, очакват го много нерадостни дни. Дори из въздуха се носи миризма на дърво. Дебело, неокастрено!

 19. 19 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Браво, Стоиле! Чудесен текст. Дано повече хора го прочетат и .... разберат.Уважаеми приятели, не до там приятели, опоненти, мили хора: ГЛАСУВАЙТЕ!
  —цитат от коментар 16 на Родолюбец


  Е нема да гласуваме!😎

  Много съм прост
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Много българи предпочитат да са храстчета или пънове, все тая. Те не поемат отговорност, но много обичат да критикуват. Мисленето не е силната страна на българина.

 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Тук, в този сайт, почти всички или поне най-малко 90%, ще гласуват!
  От тях, около 80% за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  "Тези дни много приятели ме питат ", започва авторът.

  Имаме новина. Трябвало повод.

  И се почва леене на коммън сенс нолиж.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 24. 24 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Тук, в този сайт, почти всички или поне най-малко 90%, ще гласуват! От тях, около 80% за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
  —цитат от коментар 22 на Рим


  +++++!
  99% ще гласуваме за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
  Искаме Христо Иванов за слуга на народа и премиер!🥳

  Много съм прост
 25. 25 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Скъпа ДДР,
  Напоследък пак се завъртя думичката "преразпределяне" и производните по повод гласуването, гласовете и т. н.

  Искам да внеса малко яснота по темата. В тесен смисъл няма никакво преразпределяне на гласове. Вадят се последователно недействителните, не подкрепям никого, от действителните се определя 4% бариера, после се вадят действителните гласове за листи, които са под бариерата от 4%. И като останат действителните гласове за листите над 4% те влизат във формулите/алгоритъма и почват да формират мандатите за партиите/листите.

  Предполагам, че илюзията за преразпределяне се поражда от факта, че независимо с колко гласа е избрана властта, то нейните решения са задължителни за всички избиратели и за цялото население. Иначе казано - няма долен праг на избирателната активност, под който изборите и властта са незаконни. Ако някой много иска да си говори за преразпределение, нека да знае - преразпределение на входа на изборите няма. Има преразпределение на последствията от изборите (решенията на властта) върху всички.

  Приятно четене.

 26. 26 Профил на Кристиян Донев
  Кристиян Донев
  Рейтинг: 8 Весело

  Искаме Христо Иванов за слуга на народа и премиер!
  —цитат от коментар 24 на Тошо Кучев


  И аз съм фен на цирковото изкуство, но го предпочитам подскачащ по пльочника около Народното събрание, докато истинските политици се занимават с важните проблеми на страната вътре.

 27. 27 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 703 Весело

  +++++!
  99% ще гласуваме за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
  Искаме Христо Иванов за слуга на народа и премиер!
  —цитат от коментар 24 на Тошо Кучев


  Чакай сега, Ти нали нямаше да гласуваш?!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 28. 28 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  [quote#27:"Родолюбец"][/quote]

  Е да ,де!😎

  Много съм прост
 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Преференциите на листите са направени,така че дори всички да гласуват за някой друг от листата, водачът на листата няма как да бъде изместен или да отпадне
  —цитат от коментар 2 на ggot


  Това може да стане само ако никой не отбележи никаква преференция.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  Тук, в този сайт, почти всички или поне най-малко 90%, ще гласуват! От тях, около 80% за ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ!
  —цитат от коментар 22 на Рим


  процентите за нищо ги нямаш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Искате ли някой като царят, дето ще ви "оправи" за 1 мандат? Или е по-добре да си дадете гласа за партия, която е доказала от години, че води България към по-добро.
  —цитат от коментар 9 на Дария Колев


  "Заслугата" на ГЕРБ към по-доброто е, че не ни изкарва от ЕС и НАТО. Реално погледнато това може да се върши от всяка партия, със съвсем малки изключения. Разходите за текущата корупция у нас са много по-големи от евентуалните ползи, от това че ни управлява партия член на ЕНП. Твърдо съм убеден, че ВСЯКА ПАРТИЯ може да ни държи на дъното на ЕС по социално-икономически показатели и демография, а знам ли, някой може и да ни изненадат. Но ГЕРБ едва ли, те вече са се "доказали".

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "Така че, скъпи приятели, четете кой кандидат какво говори, търсете информация какво е работил. Особено важно е да разберете колко партии е сменил досега дали се е отмятал от предишни позиции. Това ще ви подскаже дали е почтен човек с позиции или фурнаджийска лопата. И така ще попаднете на своя човек."
  *
  Това трябва да бъде водещ критерий: солидна професия и последователни възгледи. Реализиран в професията/бизнеса. Това, което говори преди изборите няма особено значение, защото дума дупка не прави.
  Авторът, без да иска веднага зачеркна като потенцилен избор няколко особено кресливи кандидати/ки. Не че щях да гласувам за тях, обаче е добре да се види някой, споделящ същото мнение.
  Коалиции, в които се подвизават няколко несъвместими по възгледи партии и в моя район се е паднал лидерът на тези, които въобще не харесвам... какво да му избирам?

 33. 33 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално
 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  Целият зор и шум за "обясняване" на преференциите е защото ицовчетата и атанасовчетата се готвят взаимно да си цакат кандидатите в общите листи.

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Любопитно

  До коментар [#5] от "sarunka":

  "а може ли на такива, които не я попържат"
  ++ Закла ги! Да агитираме доволни и щастливи хора да гласуват! Хора на които им е удобно пътуването по новите и ремонтирани пътища, на хората плащащи 50% по-малко за отопление в санираните блокове, пенсионерите почуствали повишените си доходи, учителите и медиците с вече двойни доходи..... малей, ако тези хора гласуват, автора дали ще се поболее!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  "няма за кого"
  Ами като няма за кого?

  ДБ=БКП
 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#37] от "pag":

  Тука един открито агитираше гласуващите за ДБ от "Да България" да изритат ДСБ от листите.
  Даже мене ме възмути подобна наглост.

 40. 40 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Хубав текст. Смислен и се чете лесно. Само дето повечето хора не четат дневник, а тези които го четат, гласуват така или иначе.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Другарят явно се е объркал, че като гласува НЕ е храстче. ахаха Голяма, голяма заблуда! Тази "демокрация" е измислена така, че да няма значение за кого гласуваш! При това не само в България, а изобщо!

 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Много често не съм съгласен с разни тези на Стоил Стоилов на тема избори, но тази статия показва, че е голям капацитет и "избори" е точният му ресор. Страхотен текст. И да, проблем е, че повечето хора, които ще го прочетат имат същите убеждения. Но по-големият проблем е, че много мислещи и потенциално свободни хора няма да го прочетат, или пък ще се обидят и пак ще ни натресат милиционера от Банкя. И ще си стоим във Виденовото време, надявам се поне да не е четири години този път.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Весело

  Требе да се гласува за Ристю Бойкикев. Ако MAFIQTA не беше манипулирала изборите, той щеше да вземе поне 70%.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Като гледам нелепиците в текста, нищо чудно да е преписан от нечий фейсбук. Достатъчно е да споменем, че авторът бил платил миарди за КТБ!? Парите за КТБ бяха дадени от държавата назаем на ФГВ, който е частен и е собственост на банките и бяха върнати на държавата до лев + лихвите. Та авторът е или собственик на търговска банка или обикновен лъжец.

 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Този път се разчита наистина на твърдите партийни ядра, които са ужасно изнемощяли и именно затова се прави всичко възможно да се накарат хората да си стоят по къщите.....пандемия, липса на качество за управление, подбор на участници и.......така, че иска ли някой нещо да се промени постепенно отсега нататък е редно да се размърда и отиде да гласува.

 46. 46 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#2] от "ggot":

  Това не е вярно. Ето ви едно ограмотително четиво: - https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/03/09/4183082_matematikata_na_preferenciite/

 47. 47 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "червилото на мама, водката на тате" - чиче, излез малко от соц-утопията ти :D

 48. 48 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 520 Любопитно

  Разбираемо за предстоящите избори?!

  съгласен съм с повече от написаното, но има и още нещо важно: "запомнете, че деня за размисъл не е събота (03.04), а е понеделника (05.04)!!!

  До коментар [#2] от "ggot":
  Преференциите в листите са направени така, че дори всички да гласуват за някой друг от листата, водачът на листата няма как да бъде изместен или да отпадне!!! ( явно онези дето през 2014 г. са "кройли шапката" на гласоподавателите освен "права" за мажоритарност са включили и (пре)застраховка (т.е. погрижилили са за себе си), така че колкото може по-малко промени да има!!!)

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#48] от "Emil Dimov":

  Няма такава защита на водача на листата. Тука е обяснено: - https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/03/09/4183082_matematikata_na_preferenciite/


 51. 51 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тошо Кучев":

  "Е нема да гласуваме!😎"

  И по-добре! Такива като Вас е по-добре да не стигат до урните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK