Какво става, ако пусна "Не подкрепям никого" или невалидна бюлетина

Какво става, ако пусна "Не подкрепям никого" или невалидна бюлетина

© Велко АнгеловИ протестният вот "Не подкрепям никого", и невалидните бюлетини няма да влияят на резултатите на парламентарния вот на 4 април. Те ще влияят само върху определянето на избирателната активност.


Според Изборния кодекс гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за определяне на избирателната активност, а мотивът е да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би било в ущърб на малките политически формации.


По закон протестният вот чрез празни бюлетини и такива, отбелязани със знак, различен от "Х" или "V", и с химикал, различен от син цвят, с отбелязване извън квадратчето, с надписи и знаци, е вот с невалидни бюлетини.
Протестният вот се вписва в протоколите с резултатите от изборите, но няма да влияе върху определянето на прага за влизане в парламента и разпределянето на мандатите.


И "Не подкрепям никого", и невалидните бюлетини влизат в избирателната активност, от която обаче зависи дали решенията на следващи проведени референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер.


По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили "ДА".


В момента прагът е 3 682 151 гласа, колкото участвалите на вота за народни представители преди 4 години. След предстоящите парламентарните избори ще има нов изискуем брой за участвали в националните допитвания - колкото е броят на гласувалите на 4 април.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и последните прогнози - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK