Извънпарламентарният хор с песен за правосъдие

Част от мерките на "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и "Има такъв народ" се родеят помежду си.

© Дневник

Част от мерките на "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и "Има такъв народ" се родеят помежду си.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика, който прави критичен прочит на предизборните програми на основните кандидати за представителство в 45-ото Народно събрание в областта на правосъдието и борбата с корупцията.


Анализът на предизборните програми на извънпарламентарните партии с прогнозируем шанс за представителство в 45-тото Народно събрание (НС) показва по-сериозно отношение към написаното от тях за разлика от представените в 44-я парламент. Разбира се, тук основният въпрос е с какви политически ходове обещаното би станало изпълнимо, когато събираш малко над бариерата за влизане в парламента или малко над десетте процента. Длъжни сме да отбележим, че зад новите политически образувания стоят и разпознаваеми от предишни управленски формати лица и това не им дава право да се афишират като необременени от властта, какъвто е случаят с Мая Манoлова и Атанас Атанасов.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук
"Има такъв народ"


От партията начело със Слави Трифонов обещаното засяга основните проблеми в областта на съда и прокуратурата като е кратко представено и срочно обвързано в няколко направления:


- относно устройството на Висшия съдебен съвет (ВСС) - на практика се предвижда разделянето му на два отделни органа за прокурори и съдии, като в съдийския следва премахване на квотата на Народното събрание и прокуратурата. С такъв тип действие би се постигнал стандартът въпросите на съдиите да се решават от съдии. На практика обаче е необходимо, макар и миноритарно, в самия съдийски съвет да има и външно за професията им представителство, за да бъде избегнато самоизолирането на тази система. Този риск остава неотчетен от "Има такъв народ" при все, че е широко известен вече не само в правните среди;


- относно прокуратурата - заложено е извеждането ѝ от съдебната власт в изцяло отделен независим орган и създаване на прокурорски съвет. Актовете на прокуратурата следва да подлежат на съдебен контрол. Главният прокурор ще бъде избиран пряко от населението, а освобождаването му трябва да бъде обвързано с "работещ механизъм за прекратяване на правомощията му" - конкретно какъв не е изяснено;


- относно съда - и тук е осъзнат огромният принос за българското общество на специализираното правосъдие и прокуратура и поради това от "Има такъв народ", наред с БСП и "Демократична България", предлагат закриването им. С оглед отделянето на кариерните въпроси на съдиите в отделен съвет промяна е заложена и в начина на избор на председателите на ВКС и ВАС.


Като цяло в платформата на "Има такъв народ" са налични предложения, които са обвързани с основните дефицити на българските съд и прокуратура и се предлагат прилични решения. Но като че ли над това ново политическо образувание тегнат обещания от шоуменския период, които нямат адекватно нормативно покритие. И ако Слави и сценаристите не се разделят с някои налудничави идеи, биха били доста вредни за крехките демократични достижения в България.


"Демократична България"


Може би това е коалицията, подготвила най-задълбочена предизборна програма в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Но няма как и да е иначе след като единият от партньорите "Да, България" възникна именно като прореформистка за правосъдието партия. Всяка от мерките е разгледана с оглед на идентифицирания проблем, предложени са краткосрочни и средносрочни решения като вместо стремеж за свръх нормативна регулация се предлага дерегулация по отделни сектори.


Основните предложения се свеждат до:


- ВСС и устройството на съда: "Радикална съдебна реформа, гарантираща независимо и справедливо правосъдие, като се реформира Висшият съдебен съвет, който да остане административен и кадрови орган само за съдиите". По този начин от ДБ предвиждат пряко изпълнение на многогодишните и станали и многобройни препоръки към устройството на съдебната власт в България. Председателите на ВКС и ВАС, според ДБ, би следвало да се предлагат от общите събрания на съдиите на двете съдилища и да са действащи съдии в съответния съд към момента на избора като по този начин се предотврати спускането на заслужили политически дейци на ключови постове. И в тази платформа специализираните съдилища и прокуратура подлежат на закриване. КПКОНПИ по сегашния ѝ модел следва да бъде също ликвидирана;


- прокуратурата и главния прокурор - самостоятелен прокурорски съвет, доминиран от представителите на парламентарната (обществената) квота като гаранция срещу концентрацията на власт в институцията на главния прокурор. Мандатът на главния прокурор, от своя страна, следва да бъде намален от 7 на 5 години, а изборът и освобождаването му се уреждат като процедури, гласувани с квалифицирано мнозинство от Народното събрание при участие и на Конституционния съд или президента.


Идеите на "Демократична България" показват желание да се въвлекат максимално широк кръг институции, за да се преодолее сегашният модел, при който силно мнозинство в НС или силни скрити мнозинства държат съдебната власт в зависимост. Безпристрастността изисква обаче да припомним, че единият от партньорите в коалицията, а именно ДСБ, не е останал пасивен през годините в парламентарните скрити договорки. Кариерата на Филчев като главен прокурор може да тежи на създателите на ДСБ. В процедурата за избор на инспектори в ИВСС през 2012 г. от 41-вото Народно събрание ДСБ, като елемент от Синята коалиция, взе участие не само в гласуването, но и в разпределението.


"Изправи се! Мутри вън!"


На тази коалиция не ѝ липсва също устрем за радикални преустройства на законово и конституционно ниво относно съдебната власт. И тук актовете на прокуратурата следва да бъдат съдебно обжалваеми що се отнася до постановленията за привличане в качеството на обвиняем и на отказите да се образува наказателно производство. Спецправосъдието отново е предвидено за закриване.


Отличителното е, че Мая Манолова и "Отровното дуо" си поставят за цел предсрочното освобождаване на настоящия главен прокурор и прекратяване мандата на ВСС. Безспорно едно такова действие би било повече от полезно. В по-дългосрочен план отново ВСС следва да бъде преформатиран като се засили съдийското самоуправление и повиши отчетността на прокуратурата.


В заключение


Част от мерките и на трите партии - "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и "Има такъв народ" се родеят помежду си. Това по-скоро ги заявява като партньори дали в управленски, дали в опозиционен план - изборните резултати ще покажат. Идеите им обаче изискват не само надскачане на 4-процентовата бариера за влизане в НС, а висока коалиционна култура в парламента по базисни реформаторски въпроси, тъй като те са изпълними само при високи надпартийни мнозинства. Дали избирателите на тези три партии са готови за такова политическо поведение предстои да видим, а ако нямат волята да поощрят избраниците си, то биха ги лишили от активна политическа дейност.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  Тежки облаци надвисват над главния рекетьор ! Поне като предизборни обещания ! В парламента - ще видим......

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Важното е законите да важат ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ. А не както сега да има НЕДОСЕГАЕМИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Не знам дали са "хор", но определено са ФОН!!!
  Като си помисля как особено двама от тези тримата от колажа биха се справили с особено значимата за Отечеството тема :"правосъдие" ми се иска да се усмихна, а ме избива на плач...

 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Гласувайте за ДБ
  Единствената партия без ДС сътрудници

  И запомнете; каквото и да Ви обещават от другите партии ; " Гарван гарвану око не вади "

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Удобно пропускате Номер 5 - Възраждане, а те са още по-крайни в желанието си за борба с корупцията в България!

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално
 7. 7 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Гласувайте за ДБЕдинствената партия без ДС сътруднициИ запомнете; каквото и да Ви обещават от другите партии ; " Гарван гарвану око не вади "
  —цитат от коментар 4 на NessaRox


  Мгм, нма ДС, но пък е пълно със защитници на ЛБГТ общността, нормланото семейство и т.н. Баш за тях бих гласувал само ако ми опрат пистолет в главата!

 8. 8 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Лесно се обещават неща (независимо добри или лоши) от 3 партии, които заедно ще вземат същия вот като първата или може би втората. Колкото по-малък процента, толкова по-голямо обещанието :D

 9. 9 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Удобно пропускате Номер 5 - Възраждане, а те са още по-крайни в желанието си за борба с корупцията в България!
  —цитат от коментар 5 на ozd05563707


  Защо някой да хаби текст и читателско време с русофилски еднопроцентовки?

 10. 10 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1925 Неутрално


  Мгм, нма ДС, но пък е пълно със защитници на ЛБГТ общността, нормланото семейство и т.н. Баш за тях бих гласувал само ако ми опрат пистолет в главата!
  —цитат от коментар 7 на ozd05563707


  Всеки е свободен да направи избора си.
  Това, че гласувам за тях , не ми прави семейството хомо

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":

  За съжаление и без тях рублаидните политически образувания в Отечеството са преизобилни!!!
  Хайде : "Няма нужда"!!!

 12. 12 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Гласувайте за ДБ! Само така може да разберете, защо една дясна партия подкрепи левия кандидат на комунистите за кмет на София.

 13. 13 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  Радикална съдебна реформа без промяна на конституцията не става!
  Както и без изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Гласувайте за ДБ! Само така може да разберете, защо една дясна партия подкрепи левия кандидат на комунистите за кмет на София.
  —цитат от коментар 12 на dma12587967


  Да, автогол си беше това. По това време голяма част от обкръжението ми беше много ентусиазирано за ДБ, но след това и после някои общи действия със същата по време на летните протести, им умря ентусиазмът. А това е лошо - възможно най-много българи трябва да са представени в парламента, ама те хората са си го казали - каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи :D

 15. 15 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов през юни 2014 г. заявява:
  „Без Пеевски нищо не можеш да правиш в тази държава, знаеш кой владее съдебната система.“, 08.10.2020 г. - segabg.com/hot/category-bulgaria/zhenata-na-lozan-panov-borisov-peevski-vi-e-samo-smokinovo-listo

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Пееф го няма, Баце спокойно може вече да направи открито коалиционно правителство с ДПС.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Баянов":
  Специално Баце определено не може нищо без ДПС:
  https://www.mediapool.bg/mladen-marinov-ot-ostavka-zaradi-peevski-do-grazhdanskata-kvota-na-gerb-news318897.html

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Любопитно

  Брей, този Христо Иванов се оказва най-голямата заплаха за статуквото, всичкото трол все срещу него бълва!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Не знам дали са "хор", но определено са ФОН!!!Като си помисля как особено двама от тези тримата от колажа биха се справили с особено значимата за Отечеството тема :"правосъдие" ми се иска да се усмихна, а ме избива на плач...
  —цитат от коментар 3 на selqnin  До коментар [#3] от "selqnin":

  При всички случаи по-добре от Барни Ръбъл, калинка Екатеринка и ПКП

 20. 20 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Един пеещ фалшиво хор, чиято основна цел е да получи депутатска заплата. Безумно е искането на ИТН народът да избира главен прокурор. Народът няма как да знае истинските професионални качества на даден кандидат и най-вероятно ще избере възможно най-големият популист, който обещава, че ще арестува всички бивши политици, ще ги вкара в затвора или направо на бесилката и прочие. Но това е само едната страна - директен избор на главен прокурор е опасен, защото ще политизира фигурата на главния прокурор допълнително. Нали разбирате, че ако ГЕРБ подкрепи кандидат Х, а БСП - кандидат У, избирателите на едната партия ще подкрепят единия, а на другата - другия.
  Реформите трябва да са настроени към подобрение на системата, а не просто махането на този или онзи от поста на главен прокурор. С други думи да се надскочи така бленуваната цел да се махне Гешев, за да има истинско подобрение на съдебната система.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "Може би това е коалицията, подготвила най-задълбочена предизборна програма в областта на правосъдието и борбата с корупцията."
  Понеже и там са най-добрите експерти.

 22. 22 Профил на Док и Марти
  Док и Марти
  Рейтинг: 22 Весело

  Дайте по едни прогнози, после да видим кой е хвърлял боб по-добре : )
  герб 24%
  бсп 20%
  слави 14%
  дпс 9%
  дб 8%
  мм 5%
  каракачанката 4%
  валерката/марешки 3%
  цецо цветанов 3%
  божков 2%

  (2.8-3.2млн гласуващи)

 23. 23 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Който от тези да избереме,
  народа няма да го обидиниме.

  Народа в България вече е разделен,
  такава ситуация не създава подем.

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  За след десето-септемврийското правосъдие е добре да се питат и тези, които могат да кажат по някое и друго свое изживяване с него, иначе дали ще е хор , който си пее или приглася или фон на който ще продължават прокуроро-съдийските солови и групови изпълнения е.......безсмислено за участие в избори, които нищо не ще могат да променят. Човек , преди да си даде гласът за някои от кандидатите , би трябвало да се запита, с какво всъщност тези кандидати биха провели или изпълнили своята програма.....Обещание може и да не разваля къщичката....даже и да е картонена.....

 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  "че зад новите политически образувания стоят и разпознаваеми от предишни управленски формати лица и това не им дава право да се афишират като необременени от властта, какъвто е случаят с Мая Манoлова и Атанас Атанасов."
  Г-н Иванов също беше министър на Правосъдието доколкото си спомням. Вярно, че подаде оставка.
  В частта за съда не ми стана ясно как ще го реформират ДБ съдиите и контролът върху тях. Освен, че ще се избират сами . И съдът има трески за дялане. Не знам защо са се вторачили само в Прокуратурата.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Ъ З Р А Ж Д А Н Е с номер 5!

  Да се пукат народните душмани и клеветниците с лепачката на етикети.

 27. 27 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Весело

  "Може би това е коалицията, подготвила най-задълбочена предизборна програма в областта на правосъдието и борбата с корупцията."Понеже и там са най-добрите експерти.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  Там има най-много обществено вредни драг кралици на добра заплата.

 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":

  Възраждане е тема табу за родния мейнстрийм. А статуквото треска го тресе и умира от шубе да не разберат повече хора за тази партия и идеите и. Ако ПП Възраждане имаше медийния комфорт на останалите партии и повече хора разберат за нея, като нищо още на тези избори можеше да вземе властта. Затова беше и нечувания репрес и лъжи по адрес на тази партия в медиите. И пак не успяха, все повече хора разбират за Възраждане и споделят повечето идеи.

 29. 29 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":Възраждане е тема табу за родния мейнстрийм. А статуквото треска го тресе и умира от шубе да не разберат повече хора за тази партия и идеите и. Ако ПП Възраждане имаше медийния комфорт на останалите партии и повече хора разберат за нея, като нищо още на тези избори можеше да вземе властта. Затова беше и нечувания репрес и лъжи по адрес на тази партия в медиите. И пак не успяха, все повече хора разбират за Възраждане и споделят повечето идеи.
  —цитат от коментар 28 на Billy Pilgrim


  Петте фена на Възраждане умират в екстаз, четейки мнението ти :D Взимай скрийншот и пращай на Костя и той да се умили.

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#9] от "evf54378219":

  Ами за мейнстрийма няма нужда. Нали ще лъснат всичките лъжи за "русофилство", "нарушения при регистрацията", "къщи със събсидии" и какво ли още не. Толкова беше пошла тази очерняща кампания че само за 10 минути зачитане тук там ти става ясно че просто статуквото ги е шубе от Възраждане. Гешката обаче не можа да ги заличи, съда поне прояви малко достойнство и отсъди според закона.

 31. 31 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#28] от "Billy Pilgrim":
  До коментар [#30] от "Billy Pilgrim":

  хаха каза им го!

 32. 32 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2179 Любопитно

  Като цяло в платформата на "Има такъв народ" са налични...

  Като цяло сравнението на грамотни юристи (ДБ) със сценаристи и обикновени снайперисти е омаловажаващо.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 33. 33 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#29] от "evf54378219":

  Интересно що се хабиха сили за такова громене за партия с "5 фена"?

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2179 Весело

  До коментар [#5] от "ozd05563707":

  в полза на Русия.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  "Част от мерките и на трите партии - "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и "Има такъв народ" се родеят помежду си. "

  Писал е повече, отколкото трябва
  Текстът, който всички виждащи, чуващи и мислещи биха възприели без колебание , е:
  "Трите партии - "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и "Има такъв народ" се родеят помежду си. "
  И как да не се родеят, като имат общ генезис и обща база- озверялите за власт отпадъци от прехода.

 36. 36 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Весело

  :в полза на Русия.
  —цитат от коментар 34 на etty1


  Ами не. Ще те разочаровам. Нещо нечувано.

  В полза на България!

  Има и останали родолюбци, а не само задокенаски *§*$%€§*%€ като вас

 37. 37 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Весело

  Лично познавам хора които се засилиха към Възраждане и като разбраха, че няма хранилка и всички са доброволци се обърнаха точно на 180 градуса и сега са в листата на ДБ!

  хахаххаха

 38. 38 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#20] от "D04":

  А защо въобще трябва да има позиция Главен прокурор
  ????
  Такъв като българския има само в пропаднали съветски республики като Казахстан, Туркменистан , Рассия и Беларус.
  В нормалните демократични развити държави , където не е газил съветския ботуш на Вишински , НЯМА такова чудо “главен прокурор” . Тази функция се изпълнява от министър на правосъдието или всяка провинция и област си има свой прокурор, а не като тук главен прокурор сам са си избира кой да го разследва и да спира рязследване срещу себе си .
  Глав. прок е една абсолютна отживелица и простотия останала от съветските окупаторски времена , когато Вишински е искал да си гарантира , че който и диктатор да дойде на власт в съответната республика , той няма да криви от правия път и ще бъде под контрола на Москва , както съветския Каскет Кешев е пуделче на каишка в Лубянка и пази стабилността на руските енергийни проекти в България !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 39. 39 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Весело

  обърнаха да се чете надупиха

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#26] от "qjz03652472":

  "Народните душмани"- загрижеността ви за североизточните - степно - блатни народи е "трогателна"!
  Защо ли "лидера" на въпросното нещо е известен в Отечеството като "копейкин"?!?!?!

 41. 41 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#26] от "qjz03652472":

  Ти луд ли си ? Възраждане са против ЕС и НАТО и искат напускане на съюзите и обедниение с Русия .
  Това в 21 век няма как да стане, защото ще стане брутална гражданска война и никой на този свят няма да го позволи !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 42. 42 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#40] от "selqnin":

  А ти защо не смееш да му го кажеш в лицето?

  И двамата знаем защо - защото си интернет смешка която чака статия за Израел за да се натегне на евреите.

 43. 43 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":

  Възраждане е новата Атака (според мен) и неслучайно вчера в "Референдум", Волен С. припозна Възраждане като потенциален бъдещ партньор. Възраждане възражда идеите, риториката и модела на Атака и общо взето възгледите им се припокриват. Вероятно съществена част от бившите атакисти вече са се преориентирали към "новото" Възраждане. Гледах представителят на Възраждане вчера в Референдум и в последната Панорама. В лек шокинг съм от възгледите и идеите му, особено за организиране на референдум за влизане в Еврозоната през 10 020 година и други подобни (предаванията ги има в интернет пространството и дано повече хора да ги гледат преди да гласуват.)

 44. 44 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Важното е законите да важат ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ. А не както сега да има НЕДОСЕГАЕМИ!!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Ам`чи нали за това точно се борят ДБ? А ДСБ - единият от коалиционните партньори на ДБ повтаря това още от създаването си (2002-ра). Явно сме тАпи копеуета щом досега не сме го залязали.

 45. 45 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#40] от "selqnin":

  Извесетн е по този начин щото "интелигенти" като тебе са много лесни за манипулация, това е единствената причина. Медиите бяха измислили опорката още преди някой изобщо да беше чувал за Костадин Костадинов. Но както казах по-горе само с 10тина минути зачитане тук там ти става ясно че всичко е лъжа, явно партии говорещи за националния интерес не са удобни за медиите и политиците, които са слугинаж на чужди държави и интереси.

 46. 46 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#41] от "Al Tikvone":

  Възраждане не са против ЕС и НАТО така, че спести ми го следващия път, но определено са против националните предатели.

  Възраждане е съставено от доброволци и НЯМА външно финансиране за разлика от ДБ и другите ви НПО-та.

  След като официално ви плащат от чужбина как ще се борите за българските интереси бе, смях.

 47. 47 Профил на qjz03652472
  qjz03652472
  Рейтинг: 8 Весело


  Възраждане е новата Атака (според мен)
  —цитат от коментар 43 на pavelsilistra  Костадин Костадинов не е Волен Сидеров.

  Възраждане нямат несъотвестия между дела и думи за разлика от ВСИЧКИ останали.

  Затова и толкова кал се хвърля.

 48. 48 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#41] от "Al Tikvone":

  Говорите глупости, Възраждане са за интереса на България, ако има полза от ЕС ще сме в ЕС ако има полза от НАТО ще сме в там, ако няма и България по-скоро губи и само слуша "началниците" а хората се топят всяка следваща година все повече тогава няма смисъл. А "обединениет с Русия" е плод на вашите болни фантазии. Няма как една партия поставяща България на първо място да иска господари отвън. Това мислене е типично само за такива дето са свикнали винаги да слушат "началниците"

 49. 49 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Брей, този Христо Иванов се оказва най-голямата заплаха за статуквото, всичкото трол все срещу него бълва!
  —цитат от коментар 18 на PisnaMi


  Ами, заблуждаваш се. Просто Ицето се проявява като най - големия балък напоследък и предизвиква все такива реакции с изявите си ...

 50. 50 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Лесно се обещават неща (независимо добри или лоши) от 3 партии, които заедно ще вземат същия вот като първата или може би втората. Колкото по-малък процента, толкова по-голямо обещанието :D
  —цитат от коментар 8 на evf54378219


  "Не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава" - в тази българска народна поговорка е скрита огромна мъдрост. Това, че партиите обещават неизпълними неща се дължи на две неща - на нашата лековерност и липса на политическа грамотност, от една страна и на липса на каквито и да е санкции, от друга. Някой помни ли какви са били предизборните обещания на ПП ГЕРБ и колко от тях са останали неизпълнени, но мандат след мандат настъпваме една и съща мотика. За целият преход (от 1989-та насам) само едно-единствено правителство изпълни всичките предизборни обещания, но излъчилата го политическа сила не получи втори мандат. И обратното - всяко едно управление на БСП е докарвало България до просешка тояга, но БСП не е слизала от челната тройка до сега. Това показва колко сме неадекватни като избиратели. А може би и мазохисти.

 51. 51 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 894 Весело

  Умнокрасивите агитатори са трогателно смешни така спешени от собствениците ди да славят 'борците' за правдини :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 52. 52 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Весело

  Удобно пропускате Номер 5
  —цитат от коментар 5 на ozd05563707


  Няма такъв номер.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6297 Неутрално

  Слави, Маяма и Христо са шантонерки на БСП.

  Не могат да излъжат истинските българи, че на Слави му пука за народа, че Мая предложила мутрата Пеевски за шеф на ДАНС не е корумпирана или Христо, 1 години слуга на Боко кат министър не иска да седне до кацата с държавна мед!

  Никой от тримата горе не става за политика!

  ДБ: Време е да спечелим България
 54. 54 Профил на hrw43652467
  hrw43652467
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой от тримата горе не става за политика!
  —цитат от коментар 53 на Полковник Паликъщов


  Стават за карикатура на тримата соросоиди подкрепящи ИК.

 55. 55 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#4] от "NessaRox":

  Не сте влезли в парламента, а почнахте да лъжете като... айде да не ядосвам модераторите. А. Атанасов какъв е ?

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 56. 56 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#10] от "NessaRox":

  Всеки е свободен да направи избора си.
  Това, че гласувам за тях , не ми прави семейството хомо
  —цитат от коментар 10 на NessaRox


  Надявам се осъзнавате, че ще гласувате за културни марксисти правещи се на десни! Само това, че са в коалиция със зелените би трябвало да ви говори нещичко за тяхната политическа ориентация!

 57. 57 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Любопитно

  Бръсната глава, тъмни очила, кожени черни дрехи, движи се с три джипа и дузина телохранители, и вика "мутри вън"?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 58. 58 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Гласувайте за ДБЕдинствената партия без ДС сътруднициИ запомнете; каквото и да Ви обещават от другите партии ; " Гарван гарвану око не вади "
  —цитат от коментар 4 на NessaRox


  На Ицето сестрата каква е, ако не е тайна?

 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#5] от "ozd05563707":

  "Удобно пропускате Номер 5 - Възраждане, а те са още по-крайни в желанието си за борба с корупцията в България!"
  ===========
  Те са още по-крайни в желанието си за овладяването на корупционните места и длъжности в България!

  Еретик
 60. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#7] от "ozd05563707":

  "Мгм, нма ДС, но пък е пълно със защитници на ЛБГТ общността, нормланото семейство и т.н. Баш за тях бих гласувал само ако ми опрат пистолет в главата!"
  ==============
  Забрави и отношението към макетата!

  Еретик
 61. 61 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#18] от "PisnaMi":

  "Брей, този Христо Иванов се оказва най-голямата заплаха за статуквото, всичкото трол все срещу него бълва!"
  ==============
  Не, просто на "Дневник" работата му е да го представи като такъв.

  Еретик
 62. 62 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#58] от "oak17621787":

  Доцент в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Удобно пропускате Номер 5 - Възраждане, а те са още по-крайни в желанието си за борба с корупцията в България!
  —цитат от коментар 5 на ozd05563707


  В обещанията!
  Иначе ако влязат, ще побързат да пристанат на герберята.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#58] от "oak17621787":Доцент в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
  —цитат от коментар 62 на etty1


  И освен това е Дс сътрудник.😁😁😁

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#9] от "evf54378219":Ами за мейнстрийма няма нужда. Нали ще лъснат всичките лъжи за "русофилство", "нарушения при регистрацията", "къщи със събсидии" и какво ли още не. Толкова беше пошла тази очерняща кампания че само за 10 минути зачитане тук там ти става ясно че просто статуквото ги е шубе от Възраждане. Гешката обаче не можа да ги заличи, съда поне прояви малко достойнство и отсъди според закона.
  —цитат от коментар 30 на Billy Pilgrim


  Аз пък само като му видях физиономията на този се отвратих от него и шайката му.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Весело

  На Ицето сестрата каква е, ако не е тайна?
  —цитат от коментар 58 на oak17621787


  Ама съм и аз.
  Защо ли се хващам на такива долни инсинуации!?
  Ти тази тайна в парцала ПИК ли я прочете?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#38] от "Al Tikvone":.."Глав. прок е една абсолютна отживелица и простотия останала от съветските окупаторски времена , когато Вишински е искал...."

  Това ако ви го е казал Ицето е просто следствие от юридическата му (не)компетентност. Има си Attorney-general, Public prosecution attorney и много други, ама давай сега заради Гешшев да отречем всичко. То по-важно е да се настоява за независима прокуратура ама това на Ицето не е изгодно - той си иска министъра да го назначава, пък той да кадрува министрите....

 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#38] от "Al Tikvone":.."Глав. прок е една абсолютна отживелица и простотия останала от съветските окупаторски времена , когато Вишински е искал...."Това ако ви го е казал Ицето е просто следствие от юридическата му (не)компетентност....
  —цитат от коментар 67 на Ciaran


  Акото мирише и цапа гащи.
  Ако се обърнеш към предложеното от ДБ там няма предложение за цялостно премахване фигурата на главен прокурор.
  Те просто изразяват желание той да бъде контролиран....Но не с глупави патерици, добавени главни на главния прокурор, които отново да се избирали от ВСС....Все едно нищо.
  А иначе, в повечето страни ролята на главен прокурор се играе от правосъдния министър, който пък (като член на правителството) е задължен периодично да се отчита пред парламента.
  По този начин е разрешен основния проблем с Гешевци, Цацаровци и подобни. Те вече са контролируеми и задължени да се отчитат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#65] от "Храбър":

  По външен вид ли се ориентираш в избора си, да издигнем някоя мис България че да има за кой да гласуваш.

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Любопитно

  До коментар [#67] от "Ciaran":

  А ти копетентния знаеш ли защо в СССР толкова е била необходима фигурата на главния прокурор?
  Знаеш ли защо по време на разговорите около "кръглата маса' от БКП/БСП толкова са държали да бъде запазена тази фигура и тя да бъде толкова независима, че чак неуправляема?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":Възраждане е тема табу за родния мейнстрийм. А статуквото треска го тресе и умира от шубе да не разберат повече хора за тази партия и идеите и. Ако ПП Възраждане имаше медийния комфорт на останалите партии и повече хора разберат за нея, като нищо още на тези избори можеше да вземе властта. Затова беше и нечувания репрес и лъжи по адрес на тази партия в медиите. И пак не успяха, все повече хора разбират за Възраждане и споделят повечето идеи.
  —цитат от коментар 28 на Billy Pilgrim


  Според фейсбук анонси, утре предстои нова порция дрисня по адрес на Костадинов. Поредната фейк новина, съчетана с обвинения, два дена преди изборите, която няй-вероятно удобно ще бъде разхухана от всички медии. Тъжно е как бившите координатори на Възраждане в Бургас дрискат по бившите си съпартийци. Радвам се, че се разкараха, защото в момента показват истинските си лица....

 78. 78 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#26] от "qjz03652472":Ти луд ли си ? Възраждане са против ЕС и НАТО и искат напускане на съюзите и обедниение с Русия .Това в 21 век няма как да стане, защото ще стане брутална гражданска война и никой на този свят няма да го позволи !
  —цитат от коментар 41 на Al Tikvone


  Това е най-голямата лъжа, която ДСбарите от последният ден серат нон стоп. Точно затова имат програма за реформиранена субсиите на ЕС в земеделието, икономическата ни политика и т.н. Съединяване с Русия има само в главата на кукунделите.

 79. 79 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 649 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, той Божкав чеше от "недосегаемите" преди година.
  Като стана дума за това, ми се вижда странно, защо точно тая гдина изведнъж прокуратурата стана от черна, по-черна... Преди Цацаров (който съорганизира Костинбродската афера) май ви беше по-насЪрце, а?
  Като се замисля и т.н. "ало"-измами бяхо ударени... Абе, каскетщина, какво да ти кажа :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 80. 80 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  "Част от мерките и на трите партии - "Изправи се! Мутри вън", "Демократична България" и "Има такъв народ" се родеят помежду си. "


  Ами родова памет му викат бе Бедров.


  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 81. 81 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#77] от "ozd05563707":

  По скоро не ми се вярва. Видяха че очернящата кампания не върши много работа, щото хората масово разбират за наличието на Възраждане и като видят 2-3 видеа с Костадин Костадинов или някой друг почват да се замислят да гласуват за тази партия. По скоро стратегията им е "гробна тишина", никъде да не се споменава това име, добре че социолозите колкото и да занижават все пак нямаше как напълно да скрият Възраждане и това им даде правото на дебати в националните телевизии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK