Изборният кодекс, по който гласуването е задължително, не позволява на хиляди карантинирани да гласуват

Изборният кодекс, по който гласуването е задължително, не позволява на хиляди карантинирани да гласуват

© Велко АнгеловХиляди хора, които са под карантина, защото са заразени с коронавирус или контактни лица, няма да могат да упражнят правото си на глас на 4 април, макар и гласуването в България да е задължително според Изборния кодекс.


Единият вид казуси е известен още при приемането на правилата за гласуване на карантинирани, прокарани от ГЕРБ в друг закон - срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия изтече вечерта на 31 март т.г. и всички заразени или карантинирани след това няма да имат право да гласуват.


Другият вид са казуси на хора, карантинирани на адрес, различен от постоянния, но неподали заявление за гласуване по настоящ адрес - те също няма да могат да упражнят правото си на глас дори и да са заявили мобилна урна до 31 март.
Заявления за гласуване по настоящ адрес се подаваха в съответната общинска администрация до 20 март т.г., а 14-ият ден от карантината е 4 април на заразени от 22 март (първата възможна дата на положителния тест - б.а.), т.е. два дни по-рано те не биха могли да знаят, че ще бъдат карантинирани. Ако са под карантина на адрес, различен от постоянния, те получават отказ за гласуване с мобилна секция на адреса, на който са поставени под карантина от съответната районна здравна инспекция (РЗИ).


Какви са обясненията


"Процедурата е усложнена. В чл. 23, ал. 2 на Изборния кодекс е записано, че един избирател може да бъде записан в един избирателен списък. За да се създаде избирателният списък на подвижната избирателна кутия, просто трябва да настъпи заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти, които по принцип създават избирателни списъци и горе-долу е три дни срокът, в който това може да се случи. Това, че някой е карантиниран и съществува запис в РЗИ, не е в обсега на процедурите, които са описани в Изборния кодекс. Това, че адресът, на който сте карантинирани, съществува като запис в РЗИ, не значи, че РЗИ е оторизирана да създава списъци. Наясно сме с този проблем, но Централната избирателна комисия (ЦИК) не може да излезе извън предписаното в кодекса", обясни в отговори на въпроси на журналисти по казуса днес говорителят на комисията Димитър Димитров.


Преди разпускането на парламента ГЕРБ не пожела да направи каквито и да е поправки в Изборния кодекс, а само прие няколко текста в закона за извънредното положение, в които даде възможност на част от карантинираните да гласуват с мобилни урни.


На въпрос на журналисти за казусите на редовния брифинг днес главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза, че въпросът е юридически, а не към здравното министерство, както и че той е притеснен, че няма желаещи за членове на комисиите за подвижните секции. Здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е кандидат за депутат от ГЕРБ, не взе отношение по въпроса.


Колко души няма да гласуват


Към момента активните случаи са близо 70 хил., от които над 10 хил. се лекуват в болници, а карантинираните заради контакт - близо 62 хил. души. Не е известно колко от тях са подали заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия и колко отказа има, тъй като информацията е в общинските администрации. Не е известно и колко ще бъдат мобилните секции, тъй като тепърва ще бъдат назначавани. Знае се само, че секциите в COVID отделенията в болниците ще са 88.


Предполага се, че в следващите дни ще има между 4 и 5 хил. новорегистрирани заразени на ден, т.е. около 15 хил., които въобще няма да имат право да гласуват.


Според изборни експерти хиляди хора няма да могат да упражнят правото си на глас, защото попадат в един от двата вида казуси на карантина. Има допускания, че дори и да са подали заявление навреме и по постоянен или заявен предварително настоящ адрес и са включени в изборния списък за мобилна секция, някои карантинирани няма да успеят да гласуват, тъй като няма да се съберат достатъчно заявления и секция няма да има.


Пред "Дневник" изборният експерт Стоил Стоилов каза, че става въпрос за хиляди хора и това ще се отрази на избирателната активност. Според него вариант е здравните власти да кажат какво ще стане, ако карантината бъде свалена за няколко часа в изборния ден и на тези карантинирани хора бъде дадено право да гласуват в зелени коридори например. "Отварят заведенията, а карантинираните няма да имат право да гласуват. Имат ли в щаба изчисления какво ще стане със заболеваемостта, ако отидат", коментира Стоилов.


Има допускания, че ще има хора, които ще нарушат карантината, за да идат да гласуват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Каква драма

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1373 Весело

  мда, ей тва е ластика на банкярския хитрец !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да си подадат заявления и да гласуват ве Здравке...

 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Гневно

  ЦИК да ходят да си гледат внуците и пра-внуците и да оставят организирането на избори на можещи и знаещи.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Нищо не се знае. До 4-ти Борисов може да отхлаби ластика и карантинираните да се разхождат и гласуват спокойно. След това онзи министър ще издаде нова заповед, отричаща предната и т.н. В новите учебници по вирусология вече цитират българския модел. А в учебните по тъпология разказват за българите, гласуващи за авторите на модела.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Разстроено

  От Изборният кодекс, писан от костинбродска - галева - толкова!!!

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Според вносителите на закона "Анти-бурка", той трябваше да бъде гласуван, за да "спаси живота на стотици и може би хиляди българи - потенциални жертви на терористични атаки в молове, обществени места, метрото и останалия градски транспорт". От 13 месеца всички ходим с маски, покриващи задължително носовете. На същите места (метрото, учрежденията и т.н.) се глобява не за ходене с покрито лице, а за ходене с открито. Толкова за смисъла и ефекта на Анти-бурка закона, но то цялата патриотична работа е една голяма ректална флатуленция, или казано на прост език - една голяма пръдня под налягане.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Да си подадат заявления и да гласуват ве Здравке...
  —цитат от коментар 3 на N I K E


  Ами умниците са дали срок до 31 мартбза подаване на заявления.
  А от всичко нагоре, не могат да сформират мобилни секции поради липса на желаещи да станат членове.
  А по закон членовете на СИК се предлагат от парламентарно представените партии.

 9. 9 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Само дето желаещите от тях да гласуват са под 1000 според подадените заявления. Са ние разбираме че се търси под вола теле и очевидно резултатът от изборите ще е неприятен за Дневник...но такъв е животът

 10. 10 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Пичове, чудя се дали да напиша отворено писмо до НОЩ и ЦИК с искане да се отмени карантината за 15, за 7 часа или за 3 часа на 4 април и да се даде възможност на карантинираните да гласуват там, където са регистрирани. Да се отвори т. н. зелен коридор. например след 17:00 часа до края на изборния ден.
  Като предложих на правна комисия и ЦИК специални секции за карантинирани, ме отсвириха. Сега не се надявам на нищо по-полезно, ама...
  Нека мислим реалистично.
  Така и така и в момента щъкат вирусоносители, кръчмите се отварят, на карантинираните звънят по телефона без да им се връчват административни актове срещу подпис. Какъв е проблемът да се вдигне каранатината за определено време.
  Чудя се как не се намери една мисирка днес да зададе простия въпрос - правени ли са сметки какво ще стане ако се махне карантината за 15 часа в изборния ден и хората отидат да гласуват нормално със съответните предпазни мерки? Или само за 7 часа следобед. Или за 3 часа в края на изборния ден?
  Така че имаме още един ден за да вземем решение за вдигане на карантината за определено време за да могат карантинираните да гласуват. Да не забравяме, че лишени от права ще бъдат не само карантинираните през последните три дни а много повече хора от последните 10 дена и членове на семействата, контактни, които могат да са си съвсем здрави хора и да не ръсят випуси.
  Цитрам пак Мутафчийски: - „Има скрита заболяемост, която не е регистрирана. Много хора пращат един член от семейството да се тества, който е най-зле, останалите въобще не се регистрират, а и те са болни. Има цели компании, които са по 10-12 човек, това го знам със сигурност, при които един е регистриран, а всички са болни.“ Край на цитата. Хайде обяснете ми сега кого пази карантината, след като на 10 - 12 човека един е регистриран, а всички са болни. За чий х.. ни е карантината? Дали не е за да сринем избирателната активност.
  Дали НОЩ има намерение да прави лов на вещици и да търси карантинираните в списъците на гласувалите и да сравнява подписите, имената и да налага глоби ако някой е гласувал? Дали пък наложените глоби няма масово да падат в съда, заради невръчени предписания, че си в карантина, а само телефонно обаждане? Има ли някой който да пита и някой, който да отговаря? Могат ли все още да се направят специализирани секции за карантинирани/контактни, които са на собствен ход и могат да гласуват с декларации, както хората в чужбина.

  Казано е в Библията - чукайте и ще ви се отвори, питайте и ще ви се отговори!

 11. 11 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 170 Весело

  Дами и господа - ГЕРБ. Юридическо дъно.

 12. 12 Профил на ugd341044455
  ugd341044455
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Интересно ми е само, ако някой карантиниран отиде да гласува какво точно смятат че ще се случи? Не вярвам да има съдия който да пренебрегне конституцията заради заповед на някакъв треторязряден чиновник от РЗИ наредил карантината.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  От Изборният кодекс, писан от костинбродска - галева - толкова!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Ама това беше в 2014 г.! Значи оттогава досега ГЕРБ нищо не са свършили.
  Ти да видиш - а ние мислехме, че така било само с магистралите.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Какъв изборен кодекс? И герб и комунарите се надяват на ниска избирателна активност. Но всички предизборни хватки ще бъдат безсмислени ако не им стига за мнозинство.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stoil Stoilov":

  Подкрепям! Аз лично си чакам резултата от ПСР и ако е + явно ще бъда лишен от право на глас. А и жена ми също. Не е честно!

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  Даа, вижда се, че управляващите искат ниска избирателна активност и няма да се спрат пред никакво действие или бездействие, за да я получат.
  Ами, моят импулс е да ги изненадаме неприятно! Да гласуваме масово, дори с бели бюлетини, ако нищо на пазара на политици не ни радва!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Изборният кодекс, по който гласуването е задължително, не позволява на хиляди карантинирани да гласуват"

  Четем друго заглавие:

  "Защо е важна избирателната активност"

  Ако гласуването е задължително , за каква избирателна активност можем да говорим?
  Към читателите на Дневник трябва да се подхожда по-сериозно.

 18. 18 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Хм, а случайно някой да е забелязал, че регистрацията за гласуване с подвижна урна е възможно само за карантинирани с Коронавирус? И няма никаква възможност да се регистрират хилядите обездвижени и тежко болни от други болести. То с тях от повече от година нилой не се занимава вече. Даже и много от починалите от инфаркти, инсулти и пр. поради нелекуването има се вписват в графата за ковид жертви. И те са си такива де - по съребрена линия значи ...

 19. 19 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Макетата биха Германия като гости, нашите се радват на равен със Северна Ирландия, които бяха пълни леваци...

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2151 Весело

  До коментар [#13] от "Един препатил":До коментар [#6] от "selqnin":

  От Изборният кодекс, писан от костинбродска - галева - толкова!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin

  Ама това беше в 2014 г.! Значи оттогава досега ГЕРБ нищо не са свършили.
  Ти да видиш - а ние мислехме, че така било само с магистралите."

  Те са, конституционни "корифеи"!
  Е, и безсрамни лъжци и крадци!
  И, затова не се занимават с "дреболии", като Изборния Кодекс. ;)

 21. 21 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Изборният кодекс, по който гласуването е задължително, не позволява на хиляди карантинирани да гласуват"Четем друго заглавие:"Защо е важна избирателната активност"Ако гласуването е задължително , за каква избирателна активност можем да говорим?Към читателите на Дневник трябва да се подхожда по-сериозно.
  —цитат от коментар 17 на tacheaux


  Авторът на статията и коментиралите по-горе не разбират това. Казва му се "функционална неграмотност". А това, че "Дневник" го публикува... хмм...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  Болни и такива в безсъзнание дали искат да гласуват?

  Пренадува се проблема, май после някои ще натискат да се обявят изборите за недействителни!

  ДБ: Време е да спечелим България
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 662 Неутрално

  ГЕРБ - Работа, работа, работа!

 26. 26 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 196 Неутрално

  От Изборният кодекс, писан от костинбродска - галева - толкова!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Последните 11 години Костинбродската ли е на власт, та не го е прецизирала? Не ми отговаряй, въпросът е риторичен ...

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Любопитната част е дали някой ще сезира конституционния съд. И той да отмени изборите поради масово нарушаване на конституционно гарантирани права. Само защото шайката на банкянския дори и едни избори не може да организира. Междувременно избор се проведоха в десетки държави и никъде не се сетиха да ограничават правата на гражданите. Сигурно защото са граждани, а не тъп матрял.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на vassld
  vassld
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Колко по-добре щеше да е, ако имаше електронно гласуване през интернет! Кредит може да вземеш през интернет, но да упражниш конституционното си право не може!

 29. 29 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Е, да де! Нали това им беше и целта?!

 30. 30 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Няма друга такава държава с изборен кодекс,тоест с подзаконов нормативен акт да се отменя правото ни на глас по Конституция с няй-различни хвънатки. Като живеещизте в държави извън ЕС са дискриминирани спрямо българите живеещи в държави в ЕС. Никъде в Конституцията на Република България не пише,че секциите в някои държави не трябва да са повече от 35. Когато бе отнесен въпроса до Конституционния съд слугите на Борисов се покриха като мишки и прекратиха заведеното дело без тълкуват спорния чл.14 алинеи 3 и 5 от Изборния кодекс. Ега ти скапаната държава!!!

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Болни и такива в безсъзнание дали искат да гласуват?Пренадува се проблема, май после някои ще натискат да се обявят изборите за недействителни!
  —цитат от коментар 22 на Полковник Паликъщов


  Или онези в интензивни отделения и на външно дишане!

 32. 32 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  "Изборният кодекс, по който гласуването е задължително, не позволява на хиляди карантинирани да гласуват"Четем друго заглавие:"Защо е важна избирателната активност"Ако гласуването е задължително , за каква избирателна активност можем да говорим?Към читателите на Дневник трябва да се подхожда по-сериозно.
  —цитат от коментар 17 на tacheaux


  Верно, че има голямо противоречие!

 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  Шок и ужас, някой се разболял и няма да може да гласува..... недопустимо! Да се отменят изборите и РРадев да назначи служебен кабинет докато не оздравее и последния българин по всички земни кълбета! Секции за гласуване да се организират на всички планети от Слънчевата система.... може някой българин да е там! Как ще го лишите от конституционното му право на глас!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на Rada
  Rada
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#18] от "sweeper":

  Има такава възможност. Подава се заявление и се включва човека в списъка.

 35. 35 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 59 Разстроено

  Нека сега радетелите за демокрация и върховенство на закона Христо Иванов и Ивайло Мирчев да убедят техните симпатизанти както навсякъде прокламират колко загрижени са за болните и възрастните да осигурят мобилни екипи и да докажат какви родолюбци са, а не да ходят по плажове и полянки и да мислят за поставяне на пилони с националния флаг където им скимне. Дали ще го направят как мислите? Аз казвам категорично, че не. Защото са само едни бълващи злоба и негативизъм човеци с големи претенции, но отговорността за всичко да падне върху други. Същото важи и за редакцията на "Дневник".

  В спора се ражда истината!
 36. 36 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Не може да се откаже правото на глас на никой български граждани. Все пак има конституция и за късмет не е писана от Барни Ръбъла.

  ... с двеста...
 37. 37 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Точно тези гласове даваха победата на психодесние ...Ама на...Малий...

 38. 38 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До #25 Hermes Да Герб-работа,работа,работа,защото работата е направила маймуните хора,а Герб са още в първия стадий и трябва доста да работят

 39. 39 Профил на ефрейтора
  ефрейтора
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Господа , преди много време се разписах тук , после ме заве ветъра другаде . Сега като погледнах...ама много коментатори тук , бе , и кой от кой по-умен . Страх да те фане . Добре че ние , простите момчета , не сме много от плашливите и си позволеваме да пишем...

 40. 40 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Изборният кодекс, по който гласуването е задължително, не позволява на хиляди карантинирани да гласуват"Четем друго заглавие:"Защо е важна избирателната активност"Ако гласуването е задължително , за каква избирателна активност можем да говорим?Към читателите на Дневник трябва да се подхожда по-сериозно.
  —цитат от коментар 17 на tacheaux


  Изборният кодекс казва, че гласуването е задължително, но всъщност то не е, понеже санкциите за негласуване бяха отменени като противоконституционни (и според мен, правилноа)

 41. 41 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#32:"Дария Колев"][/quote]

  Има противоречие наистина. В кодекса пише, че е "задължително", но мерките срещу негласуване са обявени за противоконституционни и не се прилагат. Т.е. "задължителното" гласуване е само на хартия в закона. По отношение на карантинираните има допълнително противоречие, тъй като за тях не само няма санкции както за другите негласуващи, ами даже активно им е забранено да гласуват.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK