Честността на изборите е в телефона ти: как граждани ще следят броенето на бюлетините

Честността на изборите е в телефона ти: как граждани ще следят броенето на бюлетините

© ДневникНа последните местни избори в София видяхме, че няма никакво значение каква кампания правим. В България най-важното е да има застъпници или наблюдатели при броенето на бюлетините, защото в противен случай с нанасянето на данните в протоколите се извършват много манипулации" - така Ивайло Мирчев, предприемач в областта на информационните технологии и кандидат за депутат на предстоящите избори от коалицията "Демократична България" ("Да, България", ДСБ и "Зелено движение"), описва раждането на идеята за "Ти броиш".


Кампанията, която политическото обединение започна месеци преди изборите, цели да осигури гражданско наблюдение на преброяването на подадените във вота на 4 април гласове - както чрез участието в процеса на застъпници, така и чрез незабавно разпространение на информацията, което да не позволи манипулации на данните в нито един етап от отчитането на резултатите. Ако бъде успешна, това ще е първата толкова мащабна гражданска акция, свързана с избори, осъществявана на доброволни начала и възможна благодарение на съвременните технологии.


Алтернативна изборна комисия


От "Демократична България" определят националната кампания "Ти броиш" като опит за алтернатива на Централната избирателна комисия (ЦИК), която може да работи по-бързо.
Всичко, което трябва да знаете за изборите - четете тук.


Идеята е да бъдат осигурени над 12 хил. застъпници - по един във всяка изборна секция в страната и чужбина. По закон застъпниците имат право да присъстват в изборното помещение през целия ден, а след края му - да следят процеса на преброяване на резултатите от гласуването и изготвянето на протокола на секционната избирателна комисия (СИК). Всеки от тях има право да получи копие от подписания от членовете на комисията протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.


Според Изборния кодекс секционните комисии предават готовите протоколи в районните избирателни комисии, където данните се въвеждат в компютри и се проверяват и коригират. Това трябва да стане в рамките на 24 часа след края на изборния ден. След това районните комисии изпращат данните на ЦИК, където се прави още една контролна проверка на резултатите, а срокът за това е до 48 часа. Централната комисия разполага с общо четири дни, за да обяви окончателните резултати - за настоящия вот това означава до 8 април.


Още докато секционните комисии предават протоколите в районните, всеки от участниците в "Ти броиш" обаче ще има задачата да снима с мобилния си телефон копието на протокола, което е получил, и да го качи в специално създадено мобилно приложение. Паралелен преброителен център ще обработва резултатите и ще ги качва в реално време на сайта на инициативата. Така информацията ще е достъпна за всеки, който иска да ги следи в реално време.


"Очакваме между 20 и 30 хил. протокола да пристигнат в изборната нощ.

Основната цел е до 3 ч. сутринта на 5 април да бъдат показани поне 99% от протоколите


Ивайло Мирчев,

кандидат за депутат от "Демократична България"

Всички граждани и медии ще имат достъп до начина, по който е стигнато до това преброяване, тъй като ще публикуваме сканирани протоколи", обясни пред "Дневник" Ивайло Мирчев. Информацията и сканираните протоколи от комисиите се появяват на сайта на ЦИК обикновено в деня след изборите.


В отговор на въпрос организаторите на "Ти броиш" обясниха, че е възможно да има разминаване между техните данни и тези, които ще обяви ЦИК, тъй като приложението няма как да проследи сгрешени протоколи от секционните комисии, които после са коригирани от районните. "Целта е фиксирана в това всички секционни протоколи да са публични", обясни Мирчев.


От инициативата са предвидили в софтуерното приложение модул за сигнали и нарушения, които автоматично ще отиват в юридически център и там експерти ще решават кое да се превърне в жалба пред изборната администрация. На всеки час ще се изпращат сигнали и до медиите за нарушения, които са установени.


Софтуерът е с отворен код и ще може да се използва от всеки. От "Демократична България" се надяват при интерес скоро да бъде предоставен за използване в други страни.


Да бъдеш застъпник


До момента за участие в инициативата са се записали 11 500 души, но броят им може още да нарасне, тъй като по закон застъпниците имат право да се заявяват в ЦИК до последния ден преди изборите. По данни на организаторите в чужбина също има интерес към наблюдението на броенето, но там се набират не застъпници, а членове на комисии. Преброителният център, който ще обработва получените данни, засега е над 300 души, целта е да достигне над 500.


В "Ти броиш" може да се включи всеки български гражданин, като попълни този формуляр. Не е необходимо да е член на някоя от партиите в "Демократична България". Трябва обаче да има предвид, че кампанията се организира от "Демократична България" и формалната роля на участващия ще бъде на застъпник на обединението.


"За застъпниците не е предвидено заплащане. Те ще отделят доброволно от времето си в края и след края на изборния ден. Тази инициатива е единствена, в която застъпници и наблюдатели са такива, без да им се плаща за това", обясниха от обединението.


Записалите се ще бъдат изпратени в секции на места и по ред, определени от обединението. "Някои от тях имат специфични желания - да са близо до дома си или в конкретно населено място, други са готови да отидат, където има нужда от тях. Има такива, които търсят изживявания и ще бъдат изпратени в най-тежките секции, като например такива в град Лом", обясниха от "Демократична България" за "Дневник".

Проблемно за пълноценната реализация на начинанието би могло да е покриването на всички секции, в които гласуват българите в чужбина, например в Турция, отчитат организаторите. Трудно е да се осигурят и застъпници за секциите в страната, които са твърде отдалечени от по-голям град.
"Притеснява ни и дали няма да станем обект на хакерски атаки и опит да бъде саботирана работата на "Ти броиш". Взели сме мерки, но никога не се знае дали такъв опит няма да успее", коментира още Ивайло Мирчев.


Контрол, но не като видеонаблюдението


Инициаторите му твърдят, че приложението не замества исканото от редица извънпарламентарни партии видеонаблюдение на изборите. Записаните застъпници обаче могат да осигурят и видеонаблюдение, в случай че то бъде позволено от Върховния административен съд. Днес съдът заседава по жалбата на
"Демократична България" срещу наложеното от ЦИК ограничение за снимане в секциите.


"В някаква степен "Ти броиш" ще ограничи злоупотребите и гарантира честността. Кардинално възможностите за злоупотреби в секциите могат да се предотвратят само с видеонаблюдение, което има превантивен ефект върху хората от СИК, които са решили да правят нарушения под една или друга форма", коментира Ивайло Мирчев.


От обединението заявиха, че са единствените, които ще правят паралелно преброяване, и се надяват на подкрепа от неправителствени организации, за да могат да са максимално ефективни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Ако "гражданите" ще следят през телефоните си броенето какво ли точно ще правят членовете на секционните избирателни комисии, наблюдателите и застъпниците...?!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Ще и стане кофти на шайката, има и прекалено много международни наблюдатели. А и изключително неудобен президент. Няма да замажат фалшификациите!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Задега само Михаил Константинов знае изборния резултат с точност до стотна от процента.

  Останалите се губим в догадки и спекулации... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Това е добре. Но управляващите все не искат да въведат електронното гласуване. Много голям проблем е и контролираният вот. Не знам дали и бъдещите управляващи (които и да са те) ще пожелаят да се справят с тези проблеми.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Ивайло Илиев
  Ивайло Илиев
  Рейтинг: 35 Весело

  Очаквам с нетърпение реакцията на умнокрасавците сутринта, когато видят колко минимални са разликите между техните и резултатите на ЦИК. Живея за момента, в който Христо да каже "Да, добре".

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  На бас, че от тия "записали се 11500 души" реално я се явят 1000, я - не.
  Висенето почти едно денонощие в някаква секция (при това - безплатно) не е като да туриш един лайк или да попълниш три реда докато се обтягаш на диванчето в хола.

  Тънката идея е да обявят първи някакви резултати (вероятно базирани на фалшифицирани протоколи) и така да оказват натиск върху ЦИК, да крякат за касиране тук и там, да всяват недоверие и нушения, че изборите са "нелегитимни".
  Не че ще им се получи, ама като му потъва гемията лодкаря и за сламка се хваща.

  Впрочем - лошо няма, даже напротив. Тия протоколи по закон се качват на сайта на ЦИК и всеки може да ги види и там и да ги сравни със снимките, които ще правят и застъпниците на другите партии.
  Така после лилявците няма да имат възможност да реват, че изборите били не'нам'кви си и затова не могли да спечелят конституционно мнозинство...

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 634 Неутрално

  При броенето трудно да се мами. Но как ще следим за измами при самото гласуване ако се изпълни идеята на ДБ за гласуване по пощата или по интернет ? Как ще хванеш братя мангасарян с продадения глас. Ще стане невъзможно.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#8] от "papunqk":

  Че то с електронно гласуване контролирания вот ще стане в пъти по голям.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2715 Весело

  До коментар [#10] от "Ивайло Илиев":

  Очаквам с нетърпение реакцията на умнокрасавците сутринта, когато видят колко минимални са разликите между техните и резултатите на ЦИК. Живея за момента, в който Христо да каже "Да, добре".
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Много ми интересно, защо профила ти не си вижда? По-просто няма ти?
  Или герберисти вече започнали да се крият?:)))

  "Чуждестранен агент"
 20. 20 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Аз имам много добра идея. Нека бюлетините да се броят само от симпатизантите а ДБ и от хора от партията на Божков. И без това се обичате. И каквито резултати ви харесат такива изкарайте. Дали ще сте доволни тогава?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Това е добре. Но управляващите все не искат да въведат електронното гласуване. Много голям проблем е и контролираният вот. Не знам дали и бъдещите управляващи (които и да са те) ще пожелаят да се справят с тези проблеми.
  —цитат от коментар 8 на papunqk


  Къде другаде в Европа, управляващите са въвели ел. гласуване ? Ако го въведем, това ще реши ли проблема с контролирания вот, или ще го задълбочи ?

 24. 24 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 33 Неутрално


  Къде другаде в Европа, управляващите са въвели ел. гласуване ? Ако го въведем, това ще реши ли проблема с контролирания вот, или ще го задълбочи ?
  —цитат от коментар 23 на uvtest


  Щом ти мрънкаш, значи ще го реши.

 25. 25 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#17] от "rdb41527334":

  Четете закона - Избори се правят от ЦИК. Членовете на ЦИК са по % квота от парламентарно представените партии. А изборите от над 20 год ги прави Мишо Константинов.
  В допълнение - Областни, Общински, МВР и т.н. съдействат на изборните комисии - всички те са си същите назначени от предното правителство.
  Президент никога не прави избори, само им определя датата.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Разстроено

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ":

  Добро утро и на Вас!
  Хубав, слънчев, усмихнат и успешен ден Ви желая!
  Не Ви пожелавам да Ви е незлоблив деня, понеже очевидно не Ви е възможно!
  Злобата, омразата и ненавистта разболяват - МОЛЯ пазете се!!!
  Ще се моля за Душата Ви!

 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Мен друго ме чуди. Такава мощна политическа сила, като ДБ, няма ли 10 000 верни членове и симпатизанти, та трябваше с обяви във вестниците да търси застъпници ?

 28. 28 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#15] от "rdb41527334":

  Ха, айде стига. Има предел на броя гласоподаватели, който може да се поддаде на контролиран вот. А колко допълнителни гласоподаватели ще се включат, които сега по ред причини не могат да стигнат физически до урните - над 2 млн са в чужбина

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  на мен ми дава тонус

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Мен друго ме чуди. Такава мощна политическа сила, като ДБ, няма ли 10 000 верни членове и симпатизанти, та трябваше с обяви във вестниците да търси застъпници ?
  —цитат от коментар 27 на uvtest


  Може би членовете и симпатизантите трябваше да го научат по телпатичен път, а гений?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сенсей НАНАЙ":

  Вярата е личен акт, който не бих коментирал с никого, освен с енорийският си свещеник!!!
  "Ма" и "щото" са Ви изключително изискани и интелигентни!
  Иначе целият процес по снимане и така нареченото "видео наблюдение" ще превърнат и без това сложните и трудни избори в пълен водевил, оперета, цирк...
  Неделя вечер и понеделник до обяд знайни и незнайни"герои" ще тичат и ще ни обясняват как "фрапиращите нарушения" са лишили дб от "изконното им право" да спечелят 638 %....

 37. 37 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#32] от "Моа Преател Тайпи":

  Очевидно имате сериозни, издържани и възвишени "аргументи"!!!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Преди малко публикуваха данни на ГАЛЪП (другата проГЕРБ агенция)
  ГЕРБ води на вторите БСП с 8%, ВМРО влизат
  - ще докара гербиджа до катарзис

 46. 46 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#43] от "Моа Преател Тайпи":

  Митрофанова даже ги похвали колко са "демократични"

 47. 47 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#43] от "Моа Преател Тайпи":

  Митрофанова даже ги похвали колко са "демократични"

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Статия във в-к СЕГА
  "Фандъкова се намеси в изборите зад гърба на ЦИК
  Кметът тихомълком пробва да прокара нови практики при пренасянето на изборните книжа"
  Много напън бееееее!

 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Ако "гражданите" ще следят през телефоните си броенето какво ли точно ще правят членовете на секционните избирателни комисии, наблюдателите и застъпниците...?!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  На повечето места това са едни и същи лица.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ивайло Илиев":

  Всеки човек е висок колкото мечтите си. Като ти чета мечтата си мисля, че си висок около метър и петнадесет.

 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Днес и " Галъп", които трудно могат да се обвинят за поддръжници на хунтата, показаха последното си проучване. То почти не се различава от вчерашното на АР. ГЕРБ-СДС водят на вторите - БСП с 8 % , доста съществена разлика ! ДБ, Изпразни се и ВМРО, са около границата-4-6 % и всяка от трите може да я премине , или да изпадне. Най интересното в тези изследвания е, че партиите на протеста, зад който стояха 70% от българите, до последно ще се борят за влизане в НС.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  Стюпи, ти за кой ще гласуваш?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 55. 55 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "...е възможно да има разминаване между техните данни и тези, които ще обяви ЦИК, тъй като приложението няма как да проследи сгрешени протоколи от секционните комисии" - т.е. абсолютно безсмислено начинание на съвършено ненормални екземпляри. ...Де Бъ подготвя тотален хаос между мечтите си и реалността. Като умнокрасиви и полезни идиоти.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Резултатите от изборите са важни, но по-важно е те да отразяват точно вота на избирателите, така че колкото повече гаранции се дават за честното преброяване, толкова по-добре.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Ще и стане кофти на шайката, има и прекалено много международни наблюдатели. А и изключително неудобен президент. Няма да замажат фалшификациите!
  —цитат от коментар 4 на nij50393132


  Тоест, изборите ще са честни. В неделя да не ревеш?

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Очаквам с нетърпение реакцията на умнокрасавците сутринта, когато видят колко минимални са разликите между техните и резултатите на ЦИК. Живея за момента, в който Христо да каже "Да, добре".
  —цитат от коментар 10 на Ивайло Илиев


  Няма да каже.

 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Задега само Михаил Константинов знае изборния резултат с точност до стотна от процента.Останалите се губим в догадки и спекулации... ;)
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  Така е. М.Константинов каза, че розово-лилавите ще спечелите абсолютно мнозинство.

 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  До коментар [#20] от "rdb41527334":

  Тогава ще обвинят себе си във фалшификации.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Фалшификациите на Константинов и ГЕРБ ще блеснат както кюлчетата в чекмеджето на Тулупа. Най-малко 70% е манипулираният вот..
  —цитат от коментар 48 на Ще върнем България в Европа


  От сега падате за дузпа, Ръдане.

 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  Стюпи, ти за кой ще гласуваш?
  —цитат от коментар 54 на venci4


  За БСП, конечно!

 73. 73 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Мен друго ме чуди. Такава мощна политическа сила, като ДБ, няма ли 10 000 верни членове и симпатизанти, та трябваше с обяви във вестниците да търси застъпници ?
  —цитат от коментар 27 на uvtest


  И аз това се питам.

  Какво по-различно предлагат от предишни избори?


  Като чете човек за това лустросано приложение, ще си помисли, че досега партиите не са изисквали копията на протоколите и не са правили анализ и сравнение с тези приети и качени от ЦИК.

  Проблемите са съвсем другаде. Контролираният, корпоративен и купен вот. Евентуално изключени контроли при приемането на протоколите. Например изключената контрола числата в протокола на СИК да не са по-малки от резултатите от машинното гласуване на Евроизборите доведе до масово неотразяване на гласове и преференции.

  Нито една партия не реагира на криминалните промени в ИК в края на миналата година:
  - премахната от протокола е отделната графа за дописаните избиратели в Избирателният списък. На последните парламентарни избори те бяха близо 170000 души. Но сега по никакъв начин няма как да разберем колко ще бъдат.

  - премахната е контролата получени в началото/намерени в края бюлетини. Тоест е заложена пълна безотчетност на хартиените бюлетини. На Европейските избори тази контрола беше изключена от ИО. Спрямо тази контрола над 60% от протоколите дават грешка.

  - премахнати и са графите за недействителни бюлетини по съответни партии.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Тоест, изборите ще са честни. В неделя да не ревеш?
  —цитат от коментар 66 на Alarmstufe Rot


  Изборите няма да са честни, защото вече сте напазарили циганските гласове, които с или без апликацията Ти Броиш, ще се броят за вас. Както се казваше, "Мъглиж беше пръв".... Там показахте какво ще правите и подозирам, че вече дори твоите велможи са преброили горе-долу колко гласа ще имате по тоя начин, затова борбата е да ограничите колкото си може повече изборната активност.

 77. 77 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  70% от българите подкрепят протестите срещу властта
  —цитат от коментар 74 на graf_


  Питах кое изследване показва, че 70% от българите стоят зад "партиите на протеста". Тва дето си го дал казва, че 70% от българите подкрепят протеста.

 78. 78 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Е те нали граждани ги броят, нали има застъпници на кандидатите и наблюдатели в секциите!?

 79. 79 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Проблемите са съвсем другаде. Контролираният, корпоративен и купен вот.
  —цитат от коментар 73 на nebido


  Какво да се направи, като ей го - в Мъглиж беше явно, че гербавите са купили циганите, ма ... нищо. Нищо не може да се направи с тази срастната с мафията прокуратура. Единственият изход е да се гласува масово.

 80. 80 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  "Идеята е да бъдат осигурени над 12 хил. застъпници - по един във всяка изборна секция в страната и чужбина. По закон застъпниците имат право да присъстват в изборното помещение през целия ден, а след края му - да следят процеса на преброяване на резултатите от гласуването и изготвянето на протокола на секционната избирателна комисия (СИК). Всеки от тях има право да получи копие от подписания от членовете на комисията протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция."
  *
  Следователно възможности за непрекъснато проследяване на изборния процес са осигурени по закон. Няма проблеми за партиите да си изпратят свои хора в изборните секции.

 81. 81 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#79:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Поради липса на разследващи органи, единственият начин да се бориш срещу купеният вот е да купуваш и ти, за да го неутрализираш.

  Няма по-голям срам от гласувалите над 90 % за Фандъкова в циганските секции.

 82. 82 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "защото в противен случай с нанасянето на данните в протоколите се извършват много манипулации"

  На всички избори до сега от БСП правят паралелно броене на бюлетините. Как тогава се извършват манипулации? Звездите ли му говорят на този?

 83. 83 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 888 Неутрално

  "защото в противен случай с нанасянето на данните в протоколите се извършват много манипулации"На всички избори до сега от БСП правят паралелно броене на бюлетините. Как тогава се извършват манипулации? Звездите ли му говорят на този?
  —цитат от коментар 82 на Stoyan Kostov


  Може би имате предвид паралелно преброяване на резултатите от протоколите.

  Това е различно от паралелно броене на бюлетини.

 84. 84 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#77] от "Сенсей НАНАЙ":

  Рожбичко златна, кога ще се научиш да четеш ? Виж гълъбо, какво съм писал в пост №52 " партиите на протеста, зад коЙто стояха 70% от българите." Значи, за да не те заболи главичката да мислиш, пояснявам : 70 % стояха и подкрепяха исканията на протеста. А не са ли ДБ и Изпразни се, изразителите на тези искания, гугутке мамина ?,

 85. 85 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  "защото в противен случай с нанасянето на данните в протоколите се извършват много манипулации"На всички избори до сега от БСП правят паралелно броене на бюлетините. Как тогава се извършват манипулации? Звездите ли му говорят на този?
  —цитат от коментар 82 на Stoyan Kostov


  Ами просто никой не си мърда пръста да ги разследва. Манолова нали извади десетки, може би стотици поправяни (меко казано) протоколи. И какво? Ходи по няклко телевизионни студия, ЦИК нито прокуратурата не и обърнаха внимание и ... толкоз. България не е правова държава, затова елементарни фалшификации могат да минат сравнително незабелязано.

 86. 86 Профил на marvinthemartian
  marvinthemartian
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Трябва да се разреши видеонаблюдението. Герберята нямаше да се плашат толкова, ако изборите наистина бяха честни. Да се заснеме всичко и ако пак те спечелят, значи си заслужаваме съдбата. Но дотогава винаги ще има съмнение относно честността на вота, имайки предвид, че слугата на Живков, Маджо и компания оглавява герб.

 87. 87 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Вижда се някаква сходимост на резултатите на различните социологически агенции, като изключим фрапантно нагласените на една от тях.
  Остава да видим на практика кой е най-близо до реалните резултати.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#85:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  За 30 години съдът никога не е разпореждал повторно броене на бюлетини дори и за една секция от парламентарни избори.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Абе, защо не се говори по темата записа на Мавродиев и Ламбовски, дето Шиши нарежда дали правителството да остане докрай или не?

  А разбрахте ли сега кой се е обаждал на Маджо 😁😁😁

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#85:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  "Преброителният център, който ще обработва получените данни, засега е над 300 души, целта е да достигне над 500."

  То защото тези 300 - 500 души са някакви нинджи и няма да правят никакви грешки. Иначе няма лошо стига да сработи както е предвидено.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#85:"Сенсей НАНАЙ"]
  —цитат от коментар 95 на Stoyan Kostov
  "Преброителният център, който ще обработва получените данни, засега е над 300 души, целта е да достигне над 500."То защото тези 300 - 500 души са някакви нинджи и няма да правят никакви грешки. Иначе няма лошо стига да сработи както е предвидено.[/quote]

  Бе няма лошо, ма сумтиш тука.

  Но теб си те знаем:

  -- ДБ включват проекция за "средна работна заплата" в програмата си, Стоенчо: "сакън, полулисти, няма такова нещо като изчисляване на средна работна заплата"

  -- ГЕРБ включват проекция за "средна работна заплата" в програмата си, Стоенчо: "не съм чел статията"

  😁😁😁

 99. 99 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ивайло Илиев":

  От една страна ако това се случи ще бъде добре - в смисъл ако не друго ще може да се направи извод, че ако има манипулации те не са в секциите и остава единствено купения и контролиран вот срещу което обаче борбата е почти невъзможна.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 100. 100 Профил на Nadine_Cummerata
  Nadine_Cummerata
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Например изключената контрола числата в протокола на СИК да не са по-малки от резултатите от машинното гласуване на Евроизборите доведе до масово неотразяване на гласове и преференции.
  —цитат от коментар 73 на nebido


  Злослови си и хейтвай. Аз вярвам на професор Михаил Константинов и ДАНС!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK