Избори като на война: гласуването в чужбина все повече заприличва на битка на живот и смърт

Избори като на война: гласуването в чужбина все повече заприличва на битка на живот и смърт

© ДневникВероятно не сте чували - или вече сте забравили - историята на Александру Чипачиу - румънски лекар, работещ в парижката болница "Сен Луи". На първия тур на изборите за президент на Румъния на 2 ноември 2014 г. той чака на опашка четири часа. Две седмици по-късно прекара седем часа пред румънското посолство в Париж, за да пусне гласа си на балотажа, въпреки досадния дъжд и студа. Въоръжен с чадър, кафе и мисълта, че румънската демокрация е ограничена до изборите на всеки четири години, докторът бе твърдо решен да гласува.


Когато в неделя температурите паднат с 10 градуса и завали, спомнете си за него и за това как преди малко повече от 6 години румънците в чужбина обърнаха вота. И се замислете възможно ли е това да се случи и с България.


Този път 87 997 български граждани в чужбина са заявили предварително желанието си да гласуват на изборите за 45-то Народно събрание на 4 април. Но според представители на българските общности поне 200 хиляди души ще отидат до урните.
На фона на готовността за рекордна избирателна активност извън страната, сигналите за проблеми около изборния процес валят един след друг. Доскоро най-големите пречки пред гласуването бяха пандемията и недостатъчният брой избирателни секции, но с наближаването на изборния ден все повече българи в чужбина се опасяват от провал на изборите заради променените състави на секционните избирателни комисии. Напук на всичко, изборните доброволци, често свършили огромна подготвителна работа, са готови да се борят докрай за осигуряването на "справедлив и прозрачен" изборен процес.


Какъв е казусът със "спуснатите парашутисти"


Още в средата на миналата седмица заваляха десетки оплаквания от българи по света за това, че съставите на секционните избирателни комисии са запълнени от определени от София представители на партийни квоти, а изборните доброволци са оставени на резервната скамейка. Първият сигнал дойде от Кипър, последваха такива и от Испания, Великобритания, Германия, Австрия, Франция и Белгия. Стигна се дори до там, че Министерството на външните работи (МВнР) даде пресконференция, в която заяви, че законът е спазен и не желае да бъде въвличано в политическата кампания.


Съгласно Изборния кодекс най-напред за членове на секционните избирателни комисии зад граница се назначават представители на МВнР (които също могат да бъдат хора, посочени от организации на българи зад граница), а след това и представителите на парламентарно представените партии. Едва след това, ако се окаже, че партиите не са подали достатъчно имена за полагащи им се квоти, ЦИК "не по-късно от 7 дни преди изборния ден назначава за членове на секционните комисии лица, предложени от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства".


Изборните доброволци зад граница познават закона отлично и казват, че проблемът е не толкова правен, колкото морален.


Изборите в чужбина са факт благодарение на почти 100-процентната инициатива на българските общности.


Боян Караджов,

координатор на изборните доброволци във Франция и член на СИК в Гренобъл


"Външно министерство и дипломатическите и консулски представителства си приписват заслугите, но истината е, че без хората по места нищо няма да се случи.", допълва още Караджов. Той обяснява, че доброволците сами търсят помещения, в които да се направят избирателни секции, сами популяризират изборите с цел да се повиши изборната активност, събират заявленията за разкриване на секции, общуват с местните власти и търсят начини за безвъзмездно осигуряване на "кабинки" за създаване на "тъмни стаички".

 • "Цялата организация е направена от нас и някак си не беше морално тези хора, които се трудеха в тежки условия, изведнъж да бъдат изхвърлени и на тяхно място да бъдат поставени лица, които дори не знаят, че ще имат такива задължения", възмущава се Александър Богданов от Великобритания.

Освен моралната страна на въпроса организаторите на изборите в чужбина са притеснени и от някои практически аспекти: от една страна не се изключва възможността голяма част от хората, излъчени от партиите, да не се явят в изборния ден.


До "Дневник" бяха изпратени сигнали от Бремен (Германия) и Льовен (Белгия) за лица, които са назначени за членове на СИК, но всъщност са уведомени, че ще им бъде платено, за да охраняват изборните помещения. Когато разбирали, че като членове на комисия всъщност трябва да броят бюлетини, повечето се отказват да вземат участие в изборния ден. Други пък се отказват след като научат, че ще получат по-малка сума от обещаната, разказва Мария Спирова, председател на СИК в Оксфорд. Би трябвало да има заместници на отказали и неявили се в изборния ден, но това допълнително изнервя ситуацията.


Притеснението на всички изборни доброволци е, че голяма част от партийните представители са без опит в провеждането на избори и твърдят, че според тях това със сигурност ще доведе до грешки и големи забавяния. "Явно ЦИК не е провеждала никакъв процес по проверяването им за годност. Хората са потресени, в паника са от случващото се", казва Мария Спирова. На някои места дори се говори за подготвен от България саботаж на гласуването.


В секцията в Нюрнберг, чийто състав бе изцяло запълнен с партийни представители, изглежда ще се окаже емблематичен случай. Бившият ѝ председател Иво Стоилов написа във "Фейсбук", че до този момент никой от новоназначените ѝ членове не е направил нещо, за да осигури необходимите материали за провеждането на изборите.


С всеки изминал ден се притеснявам все повече, че тези хора са изпратени да саботират изборите ни.


Иво Стоилов,

бивш председател на СИК в Нюрнберг


И други изборни доброволци във Франция, Великобритания и Германия сигнализират, че партийните членове на СИК още не са се свързали с тях и че те сами ги издирват в социалните мрежи, за да могат да осъществят някакъв контакт с тях преди самия изборен ден.


Опитът за увеличаване на секциите извън ЕС се провали


Още преди обявяването на съставите на СИК зад граница в средата на месец март се разбра, че българите, които живеят извън границите на Европейския съюз - като тези в САЩ, Великобритания и Турция, например - ще могат да гласуват само в 35 избирателни секции. За диаспората във Великобритания, която неотдавна окончателно се раздели с ЕС, това се оказва сериозен проблем. Само в Лондон по неофициални данни живеят над 80 000 български граждани. Там ще бъдат открити 13 секции с общ капацитет около 11 000 души.


"При условие че в момента сме в пандемична обстановка се съмнявам, че ще успеем да покрием дори този капацитет. Страхуваме се, че много сънародници няма да успеят да гласуват. Неминуемо ще се образуват опашки на края на изборния ден. Много хора ще бъдат върнати и няма да са успели да гласуват", казва Александър Богданов, председател на секционна избирателна комисия (СИК) в Гринуич, Лондон.


Българи в САЩ и Обединеното кралство се опитаха да обжалват решението на ЦИК за ограничението от 35 секции, но жалбата им беше отхвърлена от Висшия административен съд с мотива, че няма нарушение на закона. Така въпреки че най-много заявления за гласуване са подадени именно във Великобритания и Турция, българските общности в тези страни ще имат най-малко възможности да избират къде точно да пуснат своя вот.

  • В частност те могат да "благодарят" за това на зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов, който още на 12 януари написа, че никога няма да позволят подобна промяна на въведено през 2015 г., което партията си приписа като свое постижение. Мотивът е, че така се борят с влиянието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган върху българската политика. Срещата по тази тема с президента Румен Радев ден по-рано бе наречена от него "риалити шоу", а участниците - лица зад граница с български паспорти, а не сънародници.
  • Водещата в коалицита партия ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов не направи нищо в изминалите месеци по този въпрос и мълчаливо остави да триумфира позицията на т.нар. патриоти.


Пандемията - тя ли е най-голямото зло?


Вероятно първите два проблема не биха били толкова сериозни, ако светът не се намираше в сериозна здравна криза. Въпреки опасенията, че страхът от заразата ще попречи на мнозина да стигнат до урните, изборните доброволци са категорични, че интересът към тези избори е огромен и напук на всички пречки се очаква висока избирателна активност. И все пак ще има и българи, които няма да могат да гласуват. Защото за разлика от България, където за карантинираните и изолираните изглежда, че бе създадена възможност да подадат своя вот чрез подвижна урна, то за българите зад граница такава възможност не е предвидена.


Според Антоанета Тончева, председател на СИК в Регенсбург, държавата не е помислила и за здравните имигранти, които заминават в чужбина, за да лекуват себе си или своите близки. Заради липсата на каквато и да е било форма на дистанционно гласуване, тези хора също ще бъдат лишени от избирателни права, коментира още тя.


За останалите, които все пак ще стигнат до избирателните секции изборните доброволци във Великобритания, Германия, Австрия и Франция заявяват, че ще направят всичко необходимо за гладкото протичане на изборния ден и че са достатъчно добре подготвени, за да осигурят максимална безопасност както на българските граждани, които ще отидат да гласуват в неделя, така и на членовете на СИК.


В Германия ще се спазва здравен протокол заимстван от изборите в Румъния. Засега обаче не е ясно дали членовете на СИК и самите граждани ще трябва да представят негативен резултат от тест за COVID-19 преди да могат да влязат в помещението за гласуване. Ако такова изискване бъде прието от германските власти, това значително ще намали избирателната активност в Германия, смята Катя Костова, председател на СИК в Берлин. Колкото до спазването на мерките, за тях отново ще се грижат доброволците, които ще следят да не се образуват струпвания пред помещенията.


И едно послание


На фона на всички предизвикателства и трудности, които доброволците описват като "битка на живот и смърт", Мария Бояджиева, изборен доброволец във Виена дава обяснение защо българите зад граница полагат толкова много усилия, за да се проведат избори в чужбина на 4 април.


"Човек не престава да бъде българин и да се интересува от бъдещето на България само защото е мобилен и живее извън пределите на страната. Време е да скъсаме на национално ниво с този остарял предразсъдък за избягали и напуснали, да спрем да се делим на българи от тук или там. Всички ние сме загрижени за бъдещето на България и имаме право да участваме заедно в определянето на това бъдеще. Време е също да бъде въведен и многомандатен избирателен район (МИР) само за българите извън страната, за да ни бъде най-сетне дадена възможността да излъчваме свои представители в парламента и да гласуваме с преференции."


А какво се случи с д-р Александру Чипачиу през 2014г.? Той така и не е успя да пусне гласа си нито веднъж, тъй като избирателните секции затвориха в 21 часа. Просто се оказа, че има прекалено много желаещи да гласуват и прекалено малко секции. Хиляди румънци, чакали с часове, не успяха да гласуват в Париж е в други европейски градове. Диаспората бе гневна и разочарована, хората скандираха срещу правителството и нахлуха в румънското посолство в Париж след затварянето на секциите и се нложи френската полиция да се намеси.

Коментари (232)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  Какво отношение очаквате към този, кото те е изгонил от дом и Родина.
  Никой не обича милиционерите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2228 Гневно

  Но в Турция проблеми със секциите няма, там ще гласуват по 10 000 в една урна и всичко това ще се приеме за нормално. Защото ВМРО и патреотите също са техни подлоги.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Пълни глупости.

  9 Jun 2020 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители
 6. 6 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Как се наричат "патриоти" тези, които ненавиждат българите зад граница? Заминали по различни причини - икономически, учение, командировка, екскурзия. По "патриотска" логика Джамбазки е родоотстъпник защото работи като евродепутати в чужбина. Мили сънародници, страхът от вашия глас е колосален. Моля направете, каквото трябва, колкото и да ви коства.

 7. 7 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Герп ги шубе щото вота в чужбина се манипулира много по трудно и се мъчат всячески да оплетат конците с гласуването там. Очаквам в чужбина водещите партии да бъдат ДБ и Възраждане, ще видим.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Няма нужда от драматизации!
  Ще стане леко драматично след 05.04., когато стане ясно очевидното - освен пандемична и социално - икономическа ни очаква и политическа и институционална криза.
  Много трудно ще се сглоби мнозинство и ще се състави правителство - ако изобщо е възможно...
  Тогава ще стане леко драматично!

 9. 9 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Та ГЕРБ направо закриват секции от страх. И отгоре на всичко - използват гласовете за фалшификации.

 10. 10 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 729 Неутрално

  аз залагам на под 2 милиона гласа на тези избори, от които ще спечели бойко, нинова, дпс и шоуменът, другите ще са под вода

  'progressives' is the politically correct word for communists
 11. 11 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо хора които не живеят в България и не плащат данъци тук трябва да гласуват?
  Седят си някъде там на топло и уредено, гласуват, избират някой идиот, а ние които живеем тук и плащаме данъци за да я има държавата, трябва да търпим управниците които някой отвън е избрал. Имам доста познати, които не са стъпвали в България от години, децата им не говорят български, но на всички избори гласуват - най-често за патрЕоти разни или за някой новопоявил се "месия".
  Твърдо съм за забрана на вота извън България (естествено най-вече от Турция, но не само).

 12. 12 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо хора които не живеят в България и не плащат данъци тук трябва да гласуват? Седят си някъде там на топло и уредено, гласуват, избират някой идиот, а ние които живеем тук и плащаме данъци за да я има държавата, трябва да търпим управниците които някой отвън е избрал. Имам доста познати, които не са стъпвали в България от години, децата им не говорят български, но на всички избори гласуват - най-често за патрЕоти разни или за някой новопоявил се "месия".Твърдо съм за забрана на вота извън България (естествено най-вече от Турция, но не само).
  —цитат от коментар 11 на PoToP


  Ами щото са българи. Аз пък съм за забрана на тъпи парчета да гласуват.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Не трябва да се подценяват или надценяват гласовете на нашите сънародници живеещи в чужбина, но е крайно време да се намери решение за дитанционно гласуване, а не по най-бабешкия начин, да пътуваш, да чакаш и накрая някой да оплеска ( добрия случай по глупост) или да фалшифицира протокола.
  И още нещо, тази работа с двойното гражданство, няма ли да има край. Защо едни и същи хора ще избират Ердоган и наш Доган. Да се определят, ако са турци, д гласуват за Ердо или някой друг, ако са българи, за когото акъла ги учи.

 14. 14 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#12:"Ганьо ла фурия Балканика"][/quote]

  Кой ще определи дали са тъпи, и ако са тъпи колко трябва да са тъпи за да им се разреши/забрани да гласуват? Ти ли?

  Нали се сещаш че такива неща са като бумеранг

  'progressives' is the politically correct word for communists
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Разстроено

  " За диаспората във Великобритания, която неотдавна окончателно се раздели с ЕС, това се оказва сериозен проблем. Само в Лондон по неофициални данни живеят над 80 000 български граждани. Там ще бъдат открити 13 секции с общ капацитет около 11 000 души."

  От всеки осем желаещи да гласуват в Лондон, само един ще може да пусне бюлетината ? Потресаващо !

 16. 16 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Taка се получава в държава, която е под турско робство. 6и6и и Доги разпределят късовете, Буци изпълнява

 17. 17 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 72 Неутрално

  [quote#12:"Ганьо ла фурия Балканика"]
  —цитат от коментар 14 на AllLivesMatter
  Кой ще определи дали са тъпи, и ако са тъпи колко трябва да са тъпи за да им се разреши/забрани да гласуват? Ти ли?Нали се сещаш че такива неща са като бумеранг[/quote]

  А кой ще определя дали българи могат да гласуват или не? Същата тъпота.

 18. 18 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Шайката трепери при мисълта, че българите в чужбина ще гласуват масово.
  —цитат от коментар 4 на Сенсей НАНАЙ


  Така е, затова и правят всичко възможно да саботират изборите в чужбина.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  У нас няма война, а л[email protected] Много от тях. Спаси София припомнят една случка:
  https://www.facebook.com/spasisofia/posts/2900641580220504

  Кафявите, кажете че ДОБРЕ, не се крийте.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5565 Любопитно

  че съставите на секционните избирателни комисии са запълнени от определени от София представители на партийни квоти, а изборните доброволци са оставени на резервната скамейка.
  ____________________________________________________

  Какъв е казусът тук, партиите си запълват РИК с техни кадри, дали са от София или не каква роля играе?

 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Оставиха съгражданите ни живеещи в чужбина да организират секции, да платят за помещения в които да се проведе избора и им пратиха партийни парашутисти. Също като кукувица която е снесла яйце в чуждо гнездо.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Българите в чужбина имат много по-добър и обективен поглед за ситуацията в България. Както се вижда някои емигранти це вълниват и допрнасят много повече за България от местните избиратели. Победителят на вотът от чужбина е като барометър, който показва коя партия най-точно отговаря на нуждите за промяна. Имало е години в които предпочитанията от чужбина съвпадат с тези в страната и това е идеалният вариант. В повечето случаи обаче не е така. Изводът е, че повече българи трябва да отидат да живеят в чужбина преди нещата да се задвижат в правилната посока. Предполагам че пределът ще е 5 млн. местно население и 5 млн. емигранти.

 23. 23 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Този престъпник Боко Тиквата ще плаща и за това, че по такъв начин се опитва да ограничи и откровено изолира и изпъди нашите сънародници в чужбина от политическия живот в България. На тях не може да им занесе чантичка с продукти, не може да ги уплаши, че ще ги уволни. Българите в чужбина са ключа за това тая дупка, наречена България, да тръгне по друг път. И за това Тиквата, Шишито, Сарая и всички други гадни, жалки и подли крадци и хрантутници умират от страх. Парламента, който ще излъчат тия избори трябва да има само една цел - промяна на изборния кодекс, електронно гласуване и нови избори есента. Никога повече тикви, никога повече сараи!

 24. 24 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  ГЕРБ имат интерес да гласуват колкото е възможно в чужбина, защото там печели вота, с изключение на Турция. Няколкото активисти на БСП пред посолсвата през лятото създават илюзията за активност в нейна полза.

 25. 25 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#17:"Ганьо ла фурия Балканика"][/quote]

  Покажи един закон който забранява българите да гласуват, освен може би някои затворници (не всички при това)

  'progressives' is the politically correct word for communists
 26. 26 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 598 Неутрално


  "Мавродиев към онзи момент заявява, че е в прекрасни отношения и с Бойко и с Шиши и демонстрира спокойствие, че управлението е устойчиво. "Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Да де, да де, тва казвам, тва казвам, че с Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения", обяснява той и допълва: "Шиши каза, сутринта сме си говорили с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предсрочни избори. Мандата до края!"

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3127 Неутрално

  До коментар [#23] от "Are de":

  На базата на какви статистически данни от последните избори, стигна до извода, че българите в чужбина гласуват различно от тези в Родината? Ако е само защото на теб така ти се иска, можеш да не отговаряш.

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Всеки български гражданин трябва да има осигурен достъп до гласуване, независимо къде се намира. Ако ще е да е в космоса. Има начини. Това с ограничаването на изборните секции в чужбина трябва да отпадне или така да се направи, че да не ограничава избирателите им в правото им да гласуват. Знае се къде в коя държава колко български граждани има и колко секции са необходими.
  И без това в близко бъдеще в чужбина ще има повече работещи българи отколкото в България, та не е редно точно тези които изнасят на гърба си българската икономика да са лишени от право на глас. Тези в чужбина пращат пари в България на роднини и така подпомагат българската икономика.
  Ако изборите винаги ще се решават от пенсионери само затова, че живеят в България, чакайте промяна.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 29. 29 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Оставиха съгражданите ни живеещи в чужбина да организират секции, да платят за помещения в които да се проведе избора и им пратиха партийни парашутисти. Също като кукувица която е снесла яйце в чуждо гнездо.
  —цитат от коментар 21 на Hepo


  Като човек който е живял достатъчно дълго, достатъчно далече мога да ти кажа че гласуването в чужбина има нужда предимно от повече желаещи да гласуват, помещения има бол, парите определено се намират.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6097 Любопитно

  Какво отношение очаквате към този, кото те е изгонил от дом и Родина.Никой не обича милиционерите.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  А ако са те изгонили Беров, Виденов и Гечев, а тези чугуни от язовир Копринка, от Бузлуджа, от тайгата и от сенките, нещо не те изпълват с топли чувства, какво правим?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  [quote#29:"AllLivesMatter"][/quote]

  Е, не само ти си живял продължително в чужбина. Даже децата ни си дойдоха да покажат какво искат на площада.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#11] от "PoToP":

  Всичко това щеше да е вярно, ако българите в чужбина наистина имаха решаващ вот. Но те най-много да добавят процент-два-три към някоя партия и на практика най-решаващото в случая е да вкарат или не някоя партия, която е на ръба да влезе. Така, че избирането на управляващите си зависи най-вече от гласовете в България... не се сърдете на българите в чужбина за положението в страната.

 33. 33 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#12:"Ганьо ла фурия Балканика"][/quote]

  Какво значи "българи"? Това че имат Български паспорт?
  Ония в Бурса дето една дума на български не говорят българи ли са?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Гневно

  Подлярите от ужнезависимата ЦИК поискали отлагане на делото за отразяване на броенето по елетронен път.
  Вижте как безапелационно действат престъпниците от ГЕРБ/ДПС, през ужнезависимата ЦИК и си мислете как ще действат техните представители в която и да е изборна комисия. Мислете с каква цел бяха спуснати парашутистите в избирателните секции в чужбина.
  Демокрация по герберски!🤮

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 742 Весело

  ...Ще стане леко драматично след 05.04...
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Ще стане, ще стене...ако не веднага след 5-ти, то в не толкова далечното бъдеще всички комунистическо-герберски тролове ще трябва пак да сменяте боята.
  Така както от натегачи за комсомолски секретари на 10-ти ноември се събудихте ни лук яли, ни лук мирисали дисиденти демократи, така и сега пак ще трябва да рестартирате биографиите си.
  Та...с право ви е притеснено на хлъзгавичките и безгръбначни конформисти.

 37. 37 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Българите в чужбина имат много по-добър и обективен поглед за ситуацията в България. Както се вижда някои емигранти це вълниват и допрнасят много повече за България от местните избиратели. Победителят на вотът от чужбина е като барометър, който показва коя партия най-точно отговаря на нуждите за промяна. Имало е години в които предпочитанията от чужбина съвпадат с тези в страната и това е идеалният вариант. В повечето случаи обаче не е така. Изводът е, че повече българи трябва да отидат да живеят в чужбина преди нещата да се задвижат в правилната посока. Предполагам че пределът ще е 5 млн. местно население и 5 млн. емигранти.
  —цитат от коментар 22 на vzoran


  От чужбина ситуацията в България се вижда силно изкривено, защото нямат пряка информация, а се информират от интернет най-вече. Четат "новинарски" сайтове от типа на ПИК, гледат телевизии от рода на Атака или славчовия чалга канал. И това им е информацията.
  И въобще не допринасят нищо за България, защото работят за чужди държави и плащат данъците си на чужди бюджети. Пращат по някой лев подаяние ако имат останали близки тука и това е.

 38. 38 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 72 Неутрално

  [quote#17:"Ганьо ла фурия Балканика"]
  —цитат от коментар 25 на AllLivesMatter
  Покажи един закон който забранява българите да гласуват, освен може би някои затворници (не всички при това)[/quote]

  Няма такъв. Това казвам и аз на тоя, дето искал да забранява на българи да гласуват.

 39. 39 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 190 Неутрално

  Избори 2021 с две думи,
  .Слави иска да преоткрие топлата вода, но по своему.
  .Корнелия Нинова да ви вземе и това което ви е останало.
  .Бойко Борисов не желае да се раздели с откраднатото,
  филиите с мас са в миналото, а правилото че “ най добрият афродизиак е власта “ е негово верою и не Методиев не се кръсти като Сатаната.
  .Христо Иванов и компания, трима в лодката ако не се брои кучето и политиката е за смелите.
  .Георги Първанов, мотели, хоспиталиери и спомени които няма кой да издаде.
  .Марешки и Симеонов, тиня, глутница, червеното и други хапчета.
  .Джамбазки, балкански мистицизъм, Вълчан воевода, и Белгийски улуци.
  Румен Радев, ех Радев, Радев защо не си остана един “прост” летец.

 40. 40 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 72 Неутрално

  [quote#12:"Ганьо ла фурия Балканика"]
  —цитат от коментар 33 на PoToP
  Какво значи "българи"? Това че имат Български паспорт?Ония в Бурса дето една дума на български не говорят българи ли са?[/quote]

  Ами прочити Конституцията. Там пише кой има право да гласува и кой не.

 41. 41 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Европа не е 'чужбина' !

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#11] от "PoToP":

  Ще бъда извън България за седмица и това съвпада с провеждането на изборите. Разбира се, че трябва да имам право да гласувам. Предполагам, че в моето положение са поне още няколкостотин души, ако не и хиляди.

 44. 44 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6097 Неутрално

  До коментар [#41] от "EU Fighter":

  И от 2007 насам, няма разлика между тези които, от Попово например, отиват да живеят и работят в София, или Дюселдорф. Едно и също икономическо пространство е.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2447 Весело

  До коментар [#22] от "vzoran":

  Искрено ме разсмя с този коментар. Като знам какви си ги измислят повечето българи в чужбина като говорят за България (от това как тука ежедневно отвличали хора по улиците и се стреляли в дискотеките, през това, че нямаме топла вода и не сме чували за iPhone, до как повечето хора умирали от глад) направо прихнах. На повечето българи в чужбина единствено самочувствието им идва в повече - нищо друго. Как пък не чухме ни един наистина успял да раздава акъли на едро и да обяснява как храни България? Все разни анонимници по форуми ги сипете тия мъдрости, а в реалността вероятно работите за жълти стотинки, живеете в коптори в квартали с алжирци и мароканци и не смеете да излезете по тъмно, а "почивката" ви е да дойдете в България да си оправите зъбите през лятото (тука юни-септември е почти невъзможно да си запишеш час за зъболекар от такива).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#6] от "wkk57607068":

  HАДПИС В АДА: "НЕ СЕ ПРИЕМАТ БЪЛГАРИ!
  СВИКНАЛИ СА НА МЪЧЕНИЯ, ДРЕСИРАТ ДЯВОЛИТЕ И ГИ ВЛАЧАТ ЗА ОПАШКАТА"
  За разлика от редица страни, промяната в България от 1989 година не е революция на недоволни граждани срещу комунистическата върхушка, а дворцов преврат. Една фракция в БКП тогава, разбрала, че промените не могат да бъдат спрени, свали Тодор Живков. След това комунистическите елити просто продължиха нататък, осигуриха си най-добрите хапки от държавната икономика и се преоблякоха като демократи. Станаха недосегаеми, скрити в създадената от тях корпорация ДПС. Направиха си кръгова икономика (обръчи от фирми). Присвоиха си това, което принадлежи на всички.
  Христо Иванов за Брюксел: "ЕС легитимира системата Борисов. Ние, българите, трябва сами да си напишем домашното."
  Само че българите са свикнали някой друг да им пише домашното. И гледат лошо на такива като Христо Иванов, който ги кара да се размърдат малко и да си напишат домашното.
  Българинът, вместо да не допуска до властта един изтърван от здравните специалисти психопат на силни субстанции, необразован, неук и откровено п*рост и невъзпитан, който се държи като м*агаре в театър и е също толкова на мястото си, мечтае за любовен танц с него.

 47. 47 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#22] от "vzoran":Искрено ме разсмя с този коментар. Като знам какви си ги измислят повечето българи в чужбина като говорят за България (от това как тука ежедневно отвличали хора по улиците и се стреляли в дискотеките, през това, че нямаме топла вода и не сме чували за iPhone, до как повечето хора умирали от глад) направо прихнах. На повечето българи в чужбина единствено самочувствието им идва в повече - нищо друго. Как пък не чухме ни един наистина успял да раздава акъли на едро и да обяснява как храни България? Все разни анонимници по форуми ги сипете тия мъдрости, а в реалността вероятно работите за жълти стотинки, живеете в коптори в квартали с алжирци и мароканци и не смеете да излезете по тъмно, а "почивката" ви е да дойдете в България да си оправите зъбите през лятото (тука юни-септември е почти невъзможно да си запишеш час за зъболекар от такива).
  —цитат от коментар 45 на Тюфлекчия


  Изгонихте ни, байно. Сега ни забранявате и да гласуваме. Това и комунистите не го правят.

 48. 48 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Хайде пак. Парламентарните избори винаги се печелят от ГЕРБ и в чужбина. Дори в чужбина с по-голяма разлика пред БСП. На последните парламентарни избори, например: ГЕРБ - 24,54 %, БСП - 12,75 %. При това - много важно: ГЕРБ доминира в Европа и САЩ. БСП - в Русия и Китай. Буди изумление от какъв зор БСП и Демократична България са се възпалили с изборите в чужбина.

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#22] от "vzoran":Искрено ме разсмя с този коментар. Като знам какви си ги измислят повечето българи в чужбина като говорят за България (от това как тука ежедневно отвличали хора по улиците и се стреляли в дискотеките, през това, че нямаме топла вода и не сме чували за iPhone, до как повечето хора умирали от глад) направо прихнах. На повечето българи в чужбина единствено самочувствието им идва в повече - нищо друго. Как пък не чухме ни един наистина успял да раздава акъли на едро и да обяснява как храни България? Все разни анонимници по форуми ги сипете тия мъдрости, а в реалността вероятно работите за жълти стотинки, живеете в коптори в квартали с алжирци и мароканци и не смеете да излезете по тъмно, а "почивката" ви е да дойдете в България да си оправите зъбите през лятото (тука юни-септември е почти невъзможно да си запишеш час за зъболекар от такива).
  —цитат от коментар 45 на Тюфлекчия


  Смешко!
  Имам апартамент във Виена и къща в САЩ.
  Освен това съм наследил и апартамент в София, който продавам, защото виждам, че в България не може да се живее нормално.
  Руско-българска мафия е яхнала обикновените хора.
  Краде ги и ги изнудва до дупка.
  А ти си мечтай.
  Фантазирай си.

  п.п. Страхът на герберята от вота в чужбина е много голям, защото изведнъж се разбра че те могат да бъдат сила в решаването на проблемите в страната. Затова и изпратиха спешни команди от парашутисти та белким фалшифицират вота от там.
  Няма да им се получи, защото хората там също не са будали. Най-много парашутистите да изядат един хубав пердах.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Неутрално
 52. 52 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  И още нещо - с една трета са повече пунктовете за гласуване в чужбина за тези избори. Не с 5 или 10 процента, а с една трета. Не
  , защото ГЕРБ ги печели по традиция, а защото трябва да се даде възможност на повече сънародници да гласуват. И за опозицията, щом са решили така. И не само в Китай и Русия.

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  Впрочем, именно вотът от чужбина обърна нещата в Румъния.
  Затова сега румънците са два пъти по-добре от нас.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Ами прочити Конституцията. Там пише кой има право да гласува и кой не.
  —цитат от коментар 40 на Ганьо ла фурия Балканика


  пиши

 55. 55 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Пропагандната война на путиноидните и соросоидните партии срещу България:

  1 Един журналист, да го наречем кодово: М. Карб например пусна следната опорка:
  Правителството е много лошо, цени повече работниците във фермите за норки повече от пенсионерите. Ваксинира първо тях. Много сме възмутени....
  Но пропуска въпроса, че работещите във въпросните мерки са само 80 човека и по никакъв начин няма да забавят ваксинирането на 2 000 000 пенсионери. И факта, че според учените от тези ферми теоретично е възможно да тръгне нов по-опасен щам.
  Резултата : една правилна от медицинска гледна точка мярка се оплюва с ясното съзнание, че е наитина правилна. Но е удобна тема за пропагандни атаки срещу България. После плоскоземците, които четат конспиративния му сайт мразят държавата за дето ваксинирала въпросните служители.

  2 Когато беше болестта по фермите с козите. Трябваше да се вземат мерки за да не пламне цялата държава и да не остане България без стада. Но жълтите сайтове и фейсбук страниците с фалшиви новини атакуваха мерките. Защото така им е удобно. Защото така могат да вредят на държавата. И да попречат на борбата със болестта.

  3 Чумата по свинете. Пак конспирации. Пак куп лъжи. Само за да може българите да мразят българската държава. Да я мразят заради факта, че се опитва да спре една опасност пред българското животновъдство. Все пак по добре да изгубим една трета от фермите от колкото всички. Каквото ще стане ако няма мерки, както пропагандира жълтата преса.

  4 Ковид. Конспирации. Вирус няма. 5G мрежата е виновна. Хаха шипченския щам, хаха софияския щам. Не носете маски. Не се лекувайте. Не спазвайте мерки. НЕ се ваксинирайте. Масова пропаганда. Горене на маски. Всеки малко по-наивен който влиза във Фейсбук е облъчен и му е промиван мозъка, че вирус нямало. Докато болниците са препълнени. Какво целят страниците с конспирации освен да загинат повече българи и да се дестабилизира българската държава (без значение кой е на власт в конкретния момент. Те искат да всяват винаги хаос.)

  5 Нещо по-невинно - Един депутат лично пусна фалшивата новина, че водата във ВИК мрежата в София е отровна(който иска ще му намери името). Та да си харчат бабите и без това малките пенсии за вода от супермаркета. Само за да се създаде още омраза на българите към българската държава. Лъже се най-нагло. Да не говорим за няколкото известни журналисти, които са само говорители на опорни точки и манипулации.

  6 Омразата на македонците към България също се корени в подобна пропагандна дейност и промиване на мозъците.

  7 Убийството на водещата от Русе също беше политизирано от фалшивите новини. Грозно и без капка морал и уважение към загиналата едно жестоко убийство беше превърнато в опорна точка. Беше изкарано политическо от пропагандата. Защото така им е удобно. Пречи се на разследване. Промиват се мозъците на хората с лъжи.

  8 Костинбродската афера. За това активно мероприятие организирано от един журналист-евродепутат и от една новоизлюпена партийна лидерка оставям без коментар.

  9 Не се свенят да изполват нито трагедии нито български символи в своята политическа пропаганда. Слагат дори думи в устата на Ванга, които тя не е казала за да прокарват опорните си точки сред наивните. Мачкат националното самочувствие на българина. Създават омраза към държавата. А народ, който си мрази държавата е слаб народ.

  10 По темата с референдума за Белене. Какво разбират от енергетика и макроикономика обикновените хора, че да гласуват по тази тема. Чии интереси хранеше този референдум.

  11 Свързано с предната точка, не е ли странно с какъв ФАНАТИЗЪМ по-наивните хора защитават южен поток. И създава ли се такъв фанатизъм без пропагана и целенасочено промиване на мозъци.

  12 Създава се черногледство, омраза. Отклонява се внимание от проблемите на държавата към пропаганда, опорни точки и пълни глупости. Каквото и да прави българската държава тя бива оплювана. А народ, който не подкрепя своята държава робува на чужди. Никакво значение какви ще бъдат резултатите от изборите. Пропагандата, облъчването, конспирации в интернет ще продължат. Няма ли разследващи журналисти в тази държава ? Няма ли медия, която да не се страхува да нарече нещата с истинските им имена и да помогне в борбата с това промиване на мозъци?

 56. 56 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Ох като почнете с тези мечти за гласовете от чужбина. Повечето българи в чужбина изобщо няма да гласуваме, трябва да си луд да участваш в това фрийкшоу наречено български политически живот, където изобщо не става дума за политика, ами кой ще се намърда на хранилката да краде. Има един много точен лаф на Карбовски мисля че беше, че като живееш в кенеф по едно време лайната по стените около теб започваш да ги приемаш като нещо нормално. Но в голямата си част българите живеещи в чужбина няма как тези кандидати да управляват да ги приемат за нещо нормално и затова изобщо няма да гласуват.

 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  До коментар [#46] от "Анти Шишковци":

  Кой предаде икономиката в ръцете на ДС и окова почтения бизнес?

  Докато се мълчи, така ще е.

 58. 58 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Всеки български гражданин трябва да има осигурен достъп до гласуване, независимо къде се намира. Ако ще е да е в космоса. Има начини. Това с ограничаването на изборните секции в чужбина трябва да отпадне или така да се направи, че да не ограничава избирателите им в правото им да гласуват. Знае се къде в коя държава колко български граждани има и колко секции са необходими.И без това в близко бъдеще в чужбина ще има повече работещи българи отколкото в България, та не е редно точно тези които изнасят на гърба си българската икономика да са лишени от право на глас. Тези в чужбина пращат пари в България на роднини и така подпомагат българската икономика.Ако изборите винаги ще се решават от пенсионери само затова, че живеят в България, чакайте промяна.
  —цитат от коментар 28 на anonim440


  Вие как сте с анлийския?

 59. 59 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#48] от "nik_77.":

  И как при резултат 24,5% извън страната и 33,5% в България на изборите през 2017-а, любовта на хората в чужбина към ГЕРБ била голяма?
  Този път и 20% няма да хванат.

 60. 60 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#23] от "Are de":

  Изолира единствено ДПС. За това е трика с малкото секции извън ЕС. В ЕС няма ограничения. Така че вие от ДБ и бСП работите за Доган. Като искате отпадане на охраничението за държави извън ЕС

 61. 61 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Гласуваш за ДБ - получаваш байдън и сорос :D

 62. 62 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Хайде пак. Парламентарните избори винаги се печелят от ГЕРБ и в чужбина. Дори в чужбина с по-голяма разлика пред БСП. На последните парламентарни избори, например: ГЕРБ - 24,54 %, БСП - 12,75 %. При това - много важно: ГЕРБ доминира в Европа и САЩ. БСП - в Русия и Китай. Буди изумление от какъв зор БСП и Демократична България са се възпалили с изборите в чужбина.
  —цитат от коментар 48 на nik_77.

  Е какво накара тогава статуквото да праща парашутисти?
  Или пък не си си направил труда да погледнеш изборната статистика.А

  SHADOWS of SOFIA
 63. 63 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Пропагандната война на путиноидните и соросоидните партии срещу България:1 Един журналист, да го наречем кодово: М. Карб например пусна следната опорка:Правителството е много лошо, цени повече работниците във фермите за норки повече от пенсионерите. Ваксинира първо тях. Много сме възмутени....Но пропуска въпроса, че работещите във въпросните мерки са само 80 човека и по никакъв начин няма да забавят ваксинирането на 2 000 000 пенсионери. И факта, че според учените от тези ферми теоретично е възможно да тръгне нов по-опасен щам.Резултата : една правилна от медицинска гледна точка мярка се оплюва с ясното съзнание, че е наитина правилна. Но е удобна тема за пропагандни атаки срещу България. После плоскоземците, които четат конспиративния му сайт мразят държавата за дето ваксинирала въпросните служители.2 Когато беше болестта по фермите с козите. Трябваше да се вземат мерки за да не пламне цялата държава и да не остане България без стада. Но жълтите сайтове и фейсбук страниците с фалшиви новини атакуваха мерките. Защото така им е удобно. Защото така могат да вредят на държавата. И да попречат на борбата със болестта.3 Чумата по свинете. Пак конспирации. Пак куп лъжи. Само за да може българите да мразят българската държава. Да я мразят заради факта, че се опитва да спре една опасност пред българското животновъдство. Все пак по добре да изгубим една трета от фермите от колкото всички. Каквото ще стане ако няма мерки, както пропагандира жълтата преса.4 Ковид. Конспирации. Вирус няма. 5G мрежата е виновна. Хаха шипченския щам, хаха софияския щам. Не носете маски. Не се лекувайте. Не спазвайте мерки. НЕ се ваксинирайте. Масова пропаганда. Горене на маски. Всеки малко по-наивен който влиза във Фейсбук е облъчен и му е промиван мозъка, че вирус нямало. Докато болниците са препълнени. Какво целят страниците с конспирации освен да загинат повече българи и да се дестабилизира българската държава (без значение кой е на власт в конкретния момент. Те искат да всяват винаги хаос.)5 Нещо по-невинно - Един депутат лично пусна фалшивата новина, че водата във ВИК мрежата в София е отровна(който иска ще му намери името). Та да си харчат бабите и без това малките пенсии за вода от супермаркета. Само за да се създаде още омраза на българите към българската държава. Лъже се най-нагло. Да не говорим за няколкото известни журналисти, които са само говорители на опорни точки и манипулации.6 Омразата на македонците към България също се корени в подобна пропагандна дейност и промиване на мозъците.7 Убийството на водещата от Русе също беше политизирано от фалшивите новини. Грозно и без капка морал и уважение към загиналата едно жестоко убийство беше превърнато в опорна точка. Беше изкарано политическо от пропагандата. Защото така им е удобно. Пречи се на разследване. Промиват се мозъците на хората с лъжи.8 Костинбродската афера. За това активно мероприятие организирано от един журналист-евродепутат и от една новоизлюпена партийна лидерка оставям без коментар.9 Не се свенят да изполват нито трагедии нито български символи в своята политическа пропаганда. Слагат дори думи в устата на Ванга, които тя не е казала за да прокарват опорните си точки сред наивните. Мачкат националното самочувствие на българина. Създават омраза към държавата. А народ, който си мрази държавата е слаб народ.10 По темата с референдума за Белене. Какво разбират от енергетика и макроикономика обикновените хора, че да гласуват по тази тема. Чии интереси хранеше този референдум.11 Свързано с предната точка, не е ли странно с какъв ФАНАТИЗЪМ по-наивните хора защитават южен поток. И създава ли се такъв фанатизъм без пропагана и целенасочено промиване на мозъци.12 Създава се черногледство, омраза. Отклонява се внимание от проблемите на държавата към пропаганда, опорни точки и пълни глупости. Каквото и да прави българската държава тя бива оплювана. А народ, който не подкрепя своята държава робува на чужди. Никакво значение какви ще бъдат резултатите от изборите. Пропагандата, облъчването, конспирации в интернет ще продължат. Няма ли разследващи журналисти в тази държава ? Няма ли медия, която да не се страхува да нарече нещата с истинските им имена и да помогне в борбата с това промиване на мозъци?
  —цитат от коментар 55 на rdb41527334


  +++++++++++++++++++++++++++

 64. 64 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Разстроено

  До коментар [#57] от "Deaddark":

  айпита дебнат отсекаде

 65. 65 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#52] от "nik_77.":

  Всички допълни пунктове са открити благодарение на активността на хората, които живеят в съответната държава и пускаха заявления.
  Не е като управляващите да са направили нещо по въпроса.

 66. 66 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Разстроено

  Ох като почнете с тези мечти за гласовете от чужбина. Повечето българи в чужбина изобщо няма да гласуваме, трябва да си луд да участваш в това фрийкшоу наречено български политически живот, където изобщо не става дума за политика, ами кой ще се намърда на хранилката да краде. Има един много точен лаф на Карбовски мисля че беше, че като живееш в кенеф по едно време лайната по стените около теб започваш да ги приемаш като нещо нормално. Но в голямата си част българите живеещи в чужбина няма как тези кандидати да управляват да ги приемат за нещо нормално и затова изобщо няма да гласуват.
  —цитат от коментар 56 на Шоршо


  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 67. 67 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Гласуваш за ДБ - получаваш байдън и сорос :D
  —цитат от коментар 61 на rdb41527334


  Гласуваш за Буци и получаваш руска тръба с наши пари.

  SHADOWS of SOFIA
 68. 68 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Разстроено

  че съставите на секционните избирателни комисии са запълнени от определени от София представители на партийни квоти, а изборните доброволци са оставени на резервната скамейка. ____________________________________________________Какъв е казусът тук, партиите си запълват РИК с техни кадри, дали са от София или не каква роля играе?
  —цитат от коментар 20 на Дария Колев


  +++++++++++++++++++++++

 69. 69 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3073 Весело

  До коментар [#47] от "Ганьо ла фурия Балканика":

  Едните останаха да опитат да си стегнат кораба, другите избягаха наготово при стегнат вече кораб.

  Докато сами се делите и се префърцунвате че сте по-различни, че и по-равни българи, дал' щото сте в чужбина - принципът "Разделяй и владей" ще служи на политическите маскари.

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Весело

  Хайде пак. Парламентарните избори винаги се печелят от ГЕРБ и в чужбина. Дори в чужбина с по-голяма разлика пред БСП. На последните парламентарни избори, например: ГЕРБ - 24,54 %, БСП - 12,75 %. При това - много важно: ГЕРБ доминира в Европа и САЩ. БСП - в Русия и Китай. Буди изумление от какъв зор БСП и Демократична България са се възпалили с изборите в чужбина.
  —цитат от коментар 48 на nik_77.


  Ако ГЕРБ печели изборите в САЩ и ЕС, то защо се чуди как да попречи на повечето българи там да гласуват нормално?
  Не би ли трябвало точно в тези оспорвани избори да освободи изборите там?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#48] от "nik_77.":И как при резултат 24,5% извън страната и 33,5% в България на изборите през 2017-а, любовта на хората в чужбина към ГЕРБ била голяма?Този път и 20% няма да хванат.
  —цитат от коментар 59 на Х


  https://results.cik.bg/pi2017/rezultati/32.html

  Ами виж резутатите от вота в чужбина и ги анализирай. 2017 беше изключение, защото Анкара подкрепи ДОСТ срещу ДПС, на тези избори Ердоган няма да пречи на ДПС и вота в чужбина ще бъде спечелен с 50 до 60% от ДПС, останалите 40% се разпределят между другите партии. Така че пак казвам, че това е мит, че българите в чужбина имат някакво значение за партиите, като изключим ДПС.

 72. 72 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Разстроено

  [quote#50:"vsg33691538"]Тази статия я намирам за интересна относно изборите.. .Може да хвърлите един поглед https://pomisli.bg/politika/zashto-nyama-da/[/quote ]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 73. 73 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Разстроено

  Пълни глупости.
  —цитат от коментар 5 на diq55699032


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 74. 74 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  По "патриотска" логика Джамбазки е родоотстъпник защото работи като евродепутати в чужбина. Мили сънародници, страхът от вашия глас е колосален. Моля направете, каквото трябва, колкото и да ви коства.
  —цитат от коментар 6 на wkk57607068


  Не съм фен на Джамбазки, но ми се струва, че хората не го харесват само заради рзличната му сексуална ориентация! Но идеални хора няма, така че не виждам защо трябва чак пък да бъде мразен заради това!

 75. 75 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Разстроено

  Хайде пак. Парламентарните избори винаги се печелят от ГЕРБ и в чужбина. Дори в чужбина с по-голяма разлика пред БСП. На последните парламентарни избори, например: ГЕРБ - 24,54 %, БСП - 12,75 %. При това - много важно: ГЕРБ доминира в Европа и САЩ. БСП - в Русия и Китай. Буди изумление от какъв зор БСП и Демократична България са се възпалили с изборите в чужбина.
  —цитат от коментар 48 на nik_77.


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 76. 76 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Разстроено

  [quote#30:"Незнайко в Слънчевия град"][/quote]

  много добар анализ!!!!!

 77. 77 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  [quote#71:"Шоршо"][/quote]

  Поправям се, за процентите на ДПС който ще са 25-30% много повече от тези в България. Т.е. единствените печеливши от вота в чужбина са те.

 78. 78 Профил на Irvin51
  Irvin51
  Рейтинг: 22 Разстроено

  Ивлампий де го ве? Опитвам са сета за она кютюк, Кевин Хенли ли беше?

 79. 79 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  [quote#70:"Храбър"][/quote]

  Няма значение кой колко процента ще спечели от гласовете на съгражданите ни живеещи в чужбина. Идеята е ниска изборна активност която да помогне на твърдите партийни ядра да постигнат по-високи резултати. Но този път изглежда ще им излезе крива сметката. Тези хватки ще амбицират много хора.

  SHADOWS of SOFIA
 80. 80 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3073 Весело

  До коментар [#70] от "Храбър":

  С какво толкова са по-трудни изборите в чужбина от човек, дето трябва да пътува от София до Варна, за да гласува? Активността ви за повече секции бе ниска, затова са толкова. Четири години пас, три седмици предизборно - газ.

 81. 81 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Ивлампий де го ве? Опитвам са сета за она кютюк, Кевин Хенли ли беше?
  —цитат от коментар 78 на Irvin51


  Липсва ли ти? Той си повтаря едно и също , като го повтори още един път, ще му е за първи път.

  SHADOWS of SOFIA
 82. 82 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Европа не е 'чужбина' !
  —цитат от коментар 41 на EU Fighter


  Де юре и де факто е!
  The European Union is a political and economic union of 27 member states that are located primarily in Europe.

 83. 83 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2711 Весело

  ... като на война: гласуването в чужбина все повече заприличва на битка на живот и смърт........ А че тези в чужбина въобще нямат моралното право да гласуват? Особенно с двойно гражданство в САЩ ..... Какво пише в клетвата с която са се клели за американско гражданство, някой ще коментира ли?

 84. 84 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ганьо ла фурия Балканика":Едните останаха да опитат да си стегнат кораба, другите избягаха наготово при стегнат вече кораб.Докато сами се делите и се префърцунвате че сте по-различни, че и по-равни българи, дал' щото сте в чужбина - принципът "Разделяй и владей" ще служи на политическите маскари.
  —цитат от коментар 69 на Deaddark


  Никой не се дели. Вие ни делите, гоните и после забранявате да гласуваме. Затова България остава все по-малка и по-малка - тоя не ни требе, оня не е наш, мани ги тия... Ей затова сме на тоя хал.

 85. 85 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3917 Любопитно

  Интересен би бил въпроса, къде ще се гласува най-активно.......

 86. 86 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Ами щото са българи. Аз пък съм за забрана на тъпи парчета да гласуват.
  —цитат от коментар 12 на Ганьо ла фурия Балканика

  A "тъпите парчета" нали са пак българи! Къде ви е логиката?!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  ... като на война: гласуването в чужбина все повече заприличва на битка на живот и смърт........ А че тези в чужбина въобще нямат моралното право да гласуват? Особенно с двойно гражданство в САЩ ..... Какво пише в клетвата с която са се клели за американско гражданство, някой ще коментира ли?
  —цитат от коментар 83 на MPetr


  Аз съм с двойно гражданство. Да не би да искаш да ми отнемеш права? Кажи ! На вас русофилите за Геленджик все такива неща ви се привиждат.

  SHADOWS of SOFIA
 89. 89 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2447 Весело

  До коментар [#49] от "Храбър":

  Аз пък имам 20 милиона в швейцарски банки и остров в Индонезия. Айде скрий се.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 90. 90 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо хора които не живеят в България и не плащат данъци тук трябва да гласуват? Седят си някъде там на топло и уредено, гласуват, избират някой идиот, а ние които живеем тук и плащаме данъци за да я има държавата, трябва да търпим управниците които някой отвън е избрал. Имам доста познати, които не са стъпвали в България от години, децата им не говорят български, но на всички избори гласуват - най-често за патрЕоти разни или за някой новопоявил се "месия".Твърдо съм за забрана на вота извън България (естествено най-вече от Турция, но не само).
  —цитат от коментар 11 на PoToP  Ами не можеш да разбереш, защото мисленето и логиката не са за твоята глава :

  1) Съгласно КРБ всички български граждани имат право на глас .

  2) Кой идиот ти внушава, че не си плащаме данъците в България ? В България плащам данъци на къщата си и на половината от друг наследствен имот и това е видно по официални документи . Тук в Мюнхен също плащам данъци и една част от тях отива в България под формата на еврофондове .

  3) Карам колата си с българска регистрация, а това значи, че плащам и нейният данък и застраховки също в България .

  4 ) И накрая, но не на последно място - в България са двете ми деца и трите ми внучета и аз и такива като мен СМЕ ДЛЪЖНИ да участваме в политическия живот на страната, в името на тяхното добруване, днес и за в бъдеще .

  Крайности време е да престанете някои вонящи тролове да ни отписвате от България, защото останалите в България не сте повече от емигриралите по принуда българи в чужбина .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 91. 91 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3129 Весело

  "Битка на живот и смърт"?
  А стига, бе! Кой ще ги убие, хеле пък в чужбина, ако тяхната партия не спечели изборите или спечели по-малко гласове?
  То бива нагнетяване на напрежение и конфронтация преди изборите, но това надминава всякакви граници.

 92. 92 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 72 Неутрално

  [quote#86:"Корабов"][/quote]

  Това казвам и аз, бе. НЯМА логика, както и в предното желание - да им забраним, щото не са тука в момента.

 93. 93 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1999 Неутрално


  не сте повече от емигриралите
  не сте повече БЪЛГАРИ от емигриралите .
  Извинения за пропуска .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 94. 94 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2711 Весело

  Клетва на гражданство и вярност на Съединените щати: """"Декларирам с клетва,
  че абсолютно и изцяло се отказвам и отхвърлям всяка вярност и вярност към всеки чужденец, княз, държавен или суверенни, на когото или който досега съм бил субект или гражданин........"...и т.н .... тези ли хора трябва да гласуват за български парламент и управление?......

 95. 95 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#11] от "PoToP":Ще бъда извън България за седмица и това съвпада с провеждането на изборите. Разбира се, че трябва да имам право да гласувам. Предполагам, че в моето положение са поне още няколкостотин души, ако не и хиляди.
  —цитат от коментар 43 на Х

  Не хиляди, десетки хиляди ще бъдат като тебе - за седмица в чужбина баш за избрите, дори накъм мильон отиват, да ти кажа...

 96. 96 Профил на Dobri Bird
  Dobri Bird
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Живея в Базел, Швейцария и мога да потвърдя, че е абсолютно вярно как посолство, консулства и Министерство на външните работи имат НУЛА заслуги при организирането и отваряне на избирателна секция! Ако не е самоинициативата на местните българи въобще няма да има възможност за вот от чужбина.

 97. 97 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ганьо ла фурия Балканика":
  Бе лично аз не съм те гонил, ма като те гледам, по-добре е да си стоиш там.

 98. 98 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#88] от "Hepo":

  =====Аз съм с двойно гражданство. Да не би да искаш да ми отнемеш права? Кажи ! ======абсолютно това искам и такава е здравата логика !

 99. 99 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#23] от "Are de":


  « ... промяна на изборния кодекс, електронно гласуване и нови избори през есента ... «


  ++++++

  Това значи пълна политическа смърт за шайката и всички около нея и първа и сериозна стъпка към утрешния ден на България .
  В България представа си нямат хората, при какви условия сме принудени да гласуваме в чужбина, но ще ми трябва много време и усилия, да ги опиша подробно - ще стана новият Алеко Константинов, но той е бил литературен шедьовър, а аз си нямам жал- хабер от литература .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK