По-силният винаги има право. Как партиите виждат ваксинацията

Сериозният въпрос е как доверието в решенията и препоръките на властта да пристигне в България преди ваксините.

© Велко Ангелов

Сериозният въпрос е как доверието в решенията и препоръките на властта да пристигне в България преди ваксините.5,2%. Това е делът от най-възрастното население на България (над 80 години), ваксинирано срещу COVID-19 до 24 март по данни на Министерството на здравеопазването. Средно между 9 и 10 на сто от хората на възраст между 50 и 79 години също са получили поне по една доза ваксина. Близо половината от всички 400 хиляди ваксинирани са на възраст до 49 години, а едва около ¼ от тях вероятно попадат в някоя от приоритетните групи.


Очевидно у нас се ваксинира този, който може, в ситуация на пълно разминаване между насрочените в електронната система часове и живия живот, опашки по (зелените) коридори на ваксинационните центрове и артистичен хаос.


Човек би предположил, че когато страната му преминава през хуманитарна катастрофа, дава стотици предотвратими жертви и всичко това се случва в условията на предизборна кампания, кандидатите за следващия парламент ще се надпреварват да предложат по-добре работещи модели за справяне с кризата.
Какво научихме от партиите, които имат най-голям шанс да влязат в следващия парламент в последния месец?


Ще пропусна ГЕРБ, които като основна управляваща партия, излъчила и министъра на здравеопазването, показват какви са възможностите и приоритетите им и всички живеем в условията на "видими резултати" от тяхната дейност.


Следващи в списъка на социолозите са БСП. Те са една от партиите, които най-конкретно включиха ваксинационните проблеми в своята предизборна дейност, внасяйки в парламента на 5 март предложение страната ни да купи неразрешената в ЕС руска ваксина "Спутник V". В рамките на кампанията социалистите обвиха какво ще предприемат в първите 100 дни, ако се случи да съставят правителство. Сред плановете им е да пренапишат ваксинационния план, за да попаднат възрастните хора и хронично болните в по-приоритетна група; да задължат РЗИ да доставя ваксини до личните лекари и да внесат руска и китайска ваксини, за да улеснят достъпа.


"Демократична България" е друга политическа сила, която извежда мерките срещу пандемията в свой приоритет след изборите. Демократите също биха пренаредили ваксинационния план и биха работили за стриктното му спазване. Те са и единствените, които извеждат разгръщането на мащабна комуникационна кампания като основна приоритетна дейност в борбата с пандемията и в частност - в осигуряването на добро ваксинално покритие.


Коалицията "Изправи се! Мутри вън" също попада в краткия списък на политически субекти с шанс да влязат в 45-ия парламент, готови с конкретни предложения относно управлението на COVID кризата и ваксинационния процес в частност. Идеята, че приоритетните групи следва да се пренаредят, намира място и при тях. Другите им обещания са да осигурят регулярни доставки на ваксини.


По последната точка от плана си - купуване на руски и китайски ваксини - социалистите получиха през март подкрепата на Движението за права и свободи (ДПС), което се конкурира за третото място в проучванията на социолозите с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Извън тази подкрепа, движението не е огласило специални предложения за подобряване на ваксинационния процес у нас. Програмата на ДПС е концептуална и по нищо в нея не личи страната да минава през здравна криза, камо ли да се акцентира върху детайли като ваксинационни политики.


Макар и с повече конкретика, "Има такъв народ" е също толкова дистанциран от пандемията. Единствената ваксинация, която се споменава в програмата на партията, е тази срещу човешки папилома вирус, която така или иначе съществува у нас. В изявите си кандидатът на партията и имунолог проф. Андрей Чорбанов многократно е повтарял твърдението, че Европа се е провалила в осигуряването на ваксини за гражданите си, че ефективността на ваксините все още не е гарантирана, както и че провеждането на ваксинационна кампания в пик на пандемия е грешка. Не става напълно ясно обаче какви действия би предложила партията, на база тези критики.


ВМРО е партията, чието участие в бъдещото Народно събрание остава неясно. Така или иначе обаче в програмата ѝ мерки, пряко свързани със справянето с пандемията, не са предвидени. От отделни изяви на нейни кандидати става ясно, че гледа с добро око на идеята за внасяне на неразрешените в ЕС руски и китайски ваксини у нас.


Въпросът до какви измерими за гражданите действия могат да доведат така декларираните намерения на партиите обаче трудно може да намери отговор.


В предизборния шум напълно отсъства задълбочен, експертен анализ на пропуските на съществуващия "български модел" и възможностите, които стоят пред страната ни, за коригиране на тези пропуски.


Добрите новини


Очевидните несправедливост и неефективност на ваксинационния процес явно има шанс да бъдат коригирани с бърза преработка на ваксинационния план и въвеждане на изисквания за спазването му. През април, когато най-напредналите във ваксинирането (Израел и Обединеното кралство) вече ще гонят заветния колективен имунитет, и при вече изградена електронна система за записване, за България няма да е трудно да преподреди групите от хора, които първи трябва да получат ваксина.


И въпросителните


Всички дейности по навременното осигуряване на тази ваксина - както на национално равнище, така и за всеки отделен гражданин - обаче остават под въпрос, и никоя от заявилите се партии не предлага отговори.
А именно:


Ако страната ни приеме, че ваксините на Русия и Китай са достатъчно сигурни въпреки липсата на одобрение от Европейската агенция по лекарствата и пристъпи към купуването им, колко скоро могат да пристигнат те, на каква цена и в какви количества могат да бъдат осигурени? Въпросът е ключов, защото в момента България има договорени над 18 млн. дози, които биха стигнали за над 9 млн. души, при подлежащи на ваксиниране не повече от 6 млн. Договарянето на допълнителни количества ще е от полза, ако така ще се гарантират и по-ранни доставки. Публичен анализ кога ще постигнем ваксиниране на поне 70% от населението при сегашните договорки и колко ще ускорим този процес при включването на нови ваксини от Русия и Китай обаче няма.


Никоя политическа сила все още не е облякла в конкретни данни и възможни решения също как точно вече наличните ваксини биха стигнали до всеки нуждаещ се уязвим гражданин, и как тази организация да не забави твърде много масовото ваксиниране. Значима част от възрастните хора, които биха попаднали във водещите приоритетни групи при евентуална редакция на плана, не са в състояние сами да се запишат за ваксиниране. Същото важи и за хората с увреждания и хронични заболявания на по-млада възраст. Сред тях има десетки хиляди, които не могат да стигнат до ваксинационен пункт поради здравословното си състояние, поради спецификата на населеното място, в което живеят или по социални и финансови причини. Идеята РЗИ-тата да развозват ваксините до личните лекари изглежда добре на хартия, но не става ясно дали зад нея стоят конкретни анализи какъв е капацитетът на РЗИ да извършват подобна дейност в хора и инфраструктура, както и какво става със здравно неосигурените представители на приоритетните групи.


Друга група уязвими лица, които са обект на шумно мълчание, са живеещите в крайна бедност обитатели на гетата. В голямата си част това са роми, които през последните 4 години напълно изпаднаха от публичния диалог и бяха подложени на активна дехуманизация от най-висши представители на държавата. В резултат, в момента никоя политическа сила не смее да предложи включването на общността в решенията за осигуряване на масова ваксинация като единствен изход от здравната криза. Същият проблем засяга и бедните хора от всякакъв етнически произход, които нямат здравни осигуровки, нито достатъчен достъп до информация, транспорт и медицинска инфраструктура, за да организират сами своето ваксиниране.


Най-голяма по численост (около половината българи) и твърде слабо адресирана в документите на партиите е групата на отказващите или колебаещите се да се ваксинират срещу COVID-19. Само една коалиция поставя в приоритетите си мащабна информационна кампания. Дори и тя обаче не е формулирала основния проблем, с който една такава кампания ще трябва да се бори - пропиляното доверие.


През изминалите 13 месеца държавата във всичките ѝ проявления показа крайно безсилие да отговори на страховете на гражданите, да им обясни действията и бездействията си, да им покаже, че истински я е грижа дали ще живеят или ще умрат, дали ще могат да нахранят децата си, дали същите тези деца ще получат образование. Посланията, свързани със здравната криза, бяха дълбоко политизирани и напълно лишени от експертна тежест. Самите експерти бяха целенасочено девалвирани, а съществуването им беше сведено от политически параван.


Това са условията, в които след 5 април някой потенциален ентусиаст би стартирал работа по убеждаване на скептиците и връщане на доверието в институциите, в здравната система, във ваксинационния процес.


И един от сериозните въпроси пред всички, които искат да ни управляват след неделя, е как да направят така, че доверието в решенията и препоръките на властта да пристигне в България преди ваксините.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  > 5,2% . Това е делът от най-възрастното население на България (над 80 години),

  Това граничи с геноцид.

  А съпоставката със нормалните държави се вижда в табличка от вчерашната статия.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/04/01/4192500_bulgariia_ne_dava_dostatuchno_danni_za_vaksiniraneto_v/

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Едно време беше лесно-първо се ваксинираха Главните другаре, после по-малко Главните и накрая редовите другари. Ако останеха ваксини, можеше да се ваксинира и някоя знатна доячка или тъкачка. И сега е така при БСП-то. Нищо не се е променило. Само дето БСП-то се рои.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Интересно ще стане ако някой може да даде данни за ваксинирани като брой, възраст и вид ваксина ПО ПАРТИИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Това за коя ваксина го твърдиш милиционерче лъжливо?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  > Само дето БСП-то се рои.

  БКП(ДС)-то се нарои: първо почнаха с БСП, ДПС, ГЕРП, после продължиха с по-малките патриотични роячета и други клубове по интереси...

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Любопитно

  Не искам да се заяждам, но в българската зравна система и Джеф Безос ще се замота като коте в кълчища. Социализъм, кражби, злоупотреби, стотици болници, измъчени лекари и сестри. Без вкарване на поне още 1 здравна каса и без рязко намаляване на броя болници всеки следващ управляващ ще бъде в подобно положение. Но предлагат ли категорично затваряне на болници и конкуренция с НЗОК новите кандидати за власт? Не смеят.
  А че ГЕРБ оплескаха ваксинацията е съвсем очевидно, лично аз поне никога не съм вярвал, че могат да направят действен план и да го изпълнят.

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Пък евростат разправя че май малко прекаляваме с хоспитализациите ... ама сигурно има защо ...

  કટાક્ષ
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Не 'лекуваме', а 'хоспитализираме'

  Фигура 1. България има втората най-ниска очаквана продължителност на живота сред държавите от ЕС

  Фигура 8. България има най-големия брой хоспитализации на 1 000 души население в ЕС

  картинките и съответните числа са налични тук:

  State of Health in the EU / България / Здравен профил / за страната 2017
  https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_bulgaria_bulgarian.pdf

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Само не разбрах кое точно е социализма като всъщност си е победила пазарна икономика.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  От дни задавам въроса защо не бяха ваксинирани Татяна Лолова и Косьо Марков!!!Целия гербидж мълчи оглушително!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  По -тъп въпрос никой не беше задавал!

 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  То не се изисква кой знае каква наука или планове. Да почват от възрастните на диапазони, пр. 90+, 85-90, 80-90 и т.н. Да ги карат основно с АЗ, за тях е безопасна, случаите с тромбози са при млади хора. Пфайзер/Модерна да ползват за приоритетните медици, учители и като привършат с тях, пак по вързаст да почват останалите (50-55г., 45-50г. и т.н.).

  Майделката на млади да не се слага, велика Англия си е признала под сурдинка и със закъснение, че явно с нея има проблеми:

  "Британските здравни регулатори потвърдиха общо 30 случая на образуване на кръвни съсиреци след поставянето на ваксината AstraZeneca / Oxford COVID-19, разкри АП... Докато Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти в страната досега не е открила случаи след употребата на Pfizer / BioNTech..."

  https://news.bg/disasters/i-na-ostrova-trombozi-s-vaksinata-na-astrazeneka.html

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#12] от "4ort":

  Ами хайде отговори и ме опозори публично. Елементарно е за корифей гербер като теб и активист.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И смяташ, че с всеки ден въпросът звучи по умно?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да даваш все повече пари и резултатът да е същия или по-лош не ти ли напомня на един друг строй? А една болница да не може да фалира на какво ти напомня?
  Ако има сектор, от който социализмът не си е тръгвал, това е здравеопазването. Другият е енергетиката, впрочем, както и образованието, разбира се. Резултатите са пред очите ни.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  ....:Пък евростат разправя че май малко прекаляваме с хоспитализациите ... ама сигурно има защо ...
  —цитат от коментар 8 на Ан Он


  Хоспитализация по ковид 19 означава тлъста здравна пътечка, а че в 2/3 от болниците освен да ти измерят температурата и кръвното за друго апаратура нямат - карай да върви!

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  Ти също имаш правото да отговориш умно и отговорно както всеки друг от гербиджа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  > Ако има сектор, от който социализмът не си е тръгвал ...

  Е то какво остана ?

  Освен ЛАН кабелите дето преди 20 години едни момчета опъваха по дърветата и благодарение на тях имаме почти най-добрия достъп до Интернет в световен мащаб.

  કટાક્ષ
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  > Хоспитализация по ковид 19 означава

  Гледам че и преди да се появи Заразата, пак са си хоспитализирали колкото им стигат силите ...

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Не мога да се съглася. Простите правила на вълчия капитализъм. Това е реалността.
  Не забравяй, че болниците вече са търговски дружества а не благотворителни доставчици на здравни услуги.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  И трябва да си носиш лекарствата за съпътстащите заболявания.
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ан Он":

  Един от многото начини за точене на здравната каса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#26] от "Моа Преател Тайпи":

  Нали знаеш, че няма как да се повтори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А защо не фалират тогава според теб, половината болници в провинцията са в технически фалит? Накрая пак данъкоплатците ще платим сметката, то не че и сега не я плащаме всяка година, чудеса в капитализма не стават, за разлика от сициализма.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#28] от "boevbisser":

  КОРУПЦИЯ е краткият и изчерпателен отговор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Корупцията няма общо с фалита, а само със социалистическото начало и повечето държава. Ако в здравеопазването имаше повече капитализъм - фалит и край за некадърните. Сега не е така - ще им помагаме, ще ги проверяваме, ще ги контролираме, ще борим корупцията - дрън, дрън, накрая пак същото, че и по-лошо - разходите се увеличават, качеството спада. Чист социализъм, чист.
  Иначе ти желая успешен ден, някои трябва да ходим на работа.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#31] от "boevbisser":

  Чист вълчи капитализъм и ОПГ. КОРУПЦИЯ на N-та степен. Коруп

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Корупция по цялата верига и умопомрачителни престъпления и злоупотреби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, не го ли чу вчера Ангелов за ваксинационния план
  - Добър, лош такъв сме ви избрали!

  Това е!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#34] от "nij50393132":

  Виж ги мамините как стрелят само по вестоносеца. И се гърчат в злобно безсилие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти визираш Лолова и Косьо, но още доста хора си отидоха абсолютно нелепо. Както го каза някой:
  - Фалшив професор с фалшив перчем може само фалшив план да приложи!

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#37] от "nij50393132":

  Онагледявам ситуацията на престъпното действие и бездействие в държавата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  "Същият проблем засяга и бедните хора от всякакъв етнически произход, които нямат здравни осигуровки, нито достатъчен достъп до информация, транспорт и медицинска инфраструктура, за да организират сами своето ваксиниране."

  Никой не иска да си здравно осигурен, за да се ваксинираш. Зелените коридори осигуряват ваксинация за всеки.
  Във Великобритания, която се споменава в статията ваксинират с Астра Зенека.

  Анатема на комунизма!
 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Насила ли да ваксинират?

  Анатема на комунизма!
 41. 41 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 676 Любопитно

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Защо трябва да се закриват болници?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 42. 41 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#39] от "anonim440":

  Във Великобритания правителството им има доверие, в България има 70% недоверие от юни 2020 г.

 43. 43 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#39] от "anonim440":

  > Зелените коридори осигуряват ваксинация за всеки.

  Включително в Мадан, Каспичан и Лом ?

  કટાક્ષ
 44. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Политизирането на пандемията няма да я спре.

  Анатема на комунизма!
 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#44] от "anonim440":

  > Политизирането на пандемията няма да я спре.

  Баш това разправям и аз от една година - след всяка телевизионна изява на някой НОЩен експерт.

  Трябва си и мислене, и планиране, и реализиране на плановете. А не просто дърдорене.

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#44] от "anonim440":

  Целта оправдава средствата!

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#44] от "anonim440":

  Точно ГЕРБ я политизирате през цялото време. И се обладетелствате на гърба на народа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Така или иначе, не могат да ни накарат да се ваксинираме насила, просто защото трябва да подпишем съгласие. Ще опитват с манипулации, заплахи, лъжи и сплашвания. До разработването на сигурна ваксина ще минат години. Може да минат и десет години. Дотогава всичко остава на извънредно положение и който се излъже. Скоро в България ще се види истинският процент (не)желаещи да се ваксинират. Според медийните лъжи 40% са желаещи, ама на всички е ясно след три прости разговора за какво става въпрос. Пък и не знам кому на 5 април ще е до ваксиниране, като си представя какво може да настане...

 49. 49 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Колко да са я оплескали. Ти да не мислиш, че ако имаше от еврейската ваксина, щяха да се пребиват на опашки да се ваксинират? Точно застрашените групи не желаят да се ваксинират С НЕПРОВЕРЕНИ ВАКСИНИ в трета фаза, които при това кой знае как са избутали първите две фази. При пенсионерите вашата информационна централа не е популярна, популярни са комшиите им какво казват и децата им.

 50. 50 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Колко да са я оплескали. Ти да не мислиш, че ако имаше от еврейската ваксина, щяха да се пребиват на опашки да се ваксинират? Точно застрашените групи не желаят да се ваксинират С НЕПРОВЕРЕНИ ВАКСИНИ в трета фаза, които при това кой знае как са избутали първите две фази. При пенсионерите вашата информационна централа не е популярна, популярни са комшиите им какво казват и децата им.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#48] от "Ramphastos tucanus":

  Така или иначе, не могат да ни накарат да се ваксинираме насила, просто защото трябва да подпишем съгласие
  =======
  Точно това поражда колебание по целия свят.....
  Ваксина против тетанус, паралич и заушка има, а против Covid 19 все още не.

  Bukalemun
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  Но пък вие открихте илачът.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  повечето обещания са общи приказки, как никой не се сети да предложи 2 прости неща:
  1. прекратяване на практиката рнк ваксините да се крият и да се дават на наши фирми и хора с връзки
  2. уволнение на щаба

  Истината ни прави свободни.
 54. 54 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  Опитват се с недомлъвки да те накарат да се вържеш. "Няма да може да се пътува" казва някой, но не е ясно кой, никой не застава да ти го каже като директна заплаха с име и фамилия, а ей така, пуска се по вятъра. Е, освен в Германия, където отиващата си в пенсия баба Меркел го каза ачик "Който не се ваксинира, СПОРЕД МЕН (т.е. според нея), да не може да влезе на театър".
  Вече познавам даже такива, които са си сложили "ваксинейтед" на профилната снимка на фейсбука. Изтрих две такива кокошки само снощи, е, и защото си бяха кокошки и ме дразнеха отдавна. Фейсбука все пак е за приятни преживявания.

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  Хайде не се престаравайте в оплюването. Който иска да се ваксинира се записва при личния си лекар и в рамките на 1-2 седмици получава ваксина. Пробвано е и работи. Майка ми вече се ваксинира.
  Голяма част от възрастните имат роднини, които могат да им помогнат в записването и да ги транспортират до личния лекар. Обаче по традиция се чака на държавата, вместо гражданите да помогнат на немощните си роднини.
  А относно гетата никой не ги е спрял да се ваксинират след като не се изисква здравна осигуровка за ваксинацията. Да си изчакат реда пред пунктовете и да се ваксинират.
  Въобще не става дума за по-силни, все пак не се е случвало да се бият за ваксини, а за желаещи и нежелаещи. Ваксинация по домовете трябва да се осигури само за неподвижни и трудноподвижни.

 56. 56 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":Само не разбрах кое точно е социализма като всъщност си е победила пазарна икономика.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Във вашите червени мозъци пазарна икономика се прави с едни куфарчета. Е и с родители, разбира се!

 57. 57 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#31] от "boevbisser":Чист вълчи капитализъм и ОПГ. КОРУПЦИЯ на N-та степен. Коруп
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  Белите престилки са търговци на „свободния“ пазар и подобно на банкерите, са с гарантирана печалба чрез закон и то от бюджета.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Който има мозък да чете и да преценява. Насила хубост не става, акъл на никого не можеш да налееш.

 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2504 Гневно

  "Очевидно у нас се ваксинира този, който може, "
  цитата е от статията..... но не е така. Унас в момента може да се ваксинира всеки който желае! Да излезе един, когото са върнали. В големите градове вече ваксинират и денонощно.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#53] от "Forrest Gump":

  за уволняване на щаба съм ЗА.
  За ваксините ми е ВСЕ ТАЯ и ВСЕ ОНАЯ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK