Какво искат стартъпите от политиците и какво обещават партиите предизборно

Какво искат стартъпите от политиците и какво обещават партиите предизборно

© ДневникПромяна на търговския закон, създаването на нов вид дружество, което отговаря на нуждите на бизнеса на XXI век, реформа на пенсионните фондове, стартъп виза за предприемачи от трети страни, стимули за т.нар. ангелски инвестиции, улесняване на процеса на ликвидация, реформа в Българската академия на науките - това са част от предложенията на Българската стартъп асоциация (BESCO), които бяха обсъдени на онлайн срещи по време на предизборната кампания с представители на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".


Никоя от формациите не предвижда промяна в корпоративния данък, ГЕРБ и "Демократична България" обещават да няма промяна в данъците за физическите лица, докато БСП и "Изправи се! Мутри вън!" предлагат промяна в данъците върху доходите - според социалистите трябва да има необлагаем минимум и поне 15% данък върху най-високите доходи.


Компенсации, а не помощи за затворени заради пандемията бизнеси предлага "Демократична България". Акцент в икономическите програми на БСП и "Изправи се! Мутри вън!", представени на онлайн срещите, е развитие на Националния план за възстановяване и устойчивост, по който страната ни ще получи милиарди от Европейския съюз (кой какво предлага вижте още в графиките).
Правосъдната реформа също е акцент в разговорите, като "Демократична България" предлага промени в Конституцията за прекратяване на мандата на Иван Гешев, а "Има такъв народ" - пряк избор от народа на главния прокурор.


Какво искат стартъпите от политиците и какво обещават партиите предизборно

© BESCO


Електронно управление и други улеснения


Съкращаването на административните процедури и дигитализацията на процесите са сред исканията на асоциацията. "Краткосрочното нещо, за което се борим е подобряване на "сините карти", за да стане процедурата няколко седмична, а не няколко месечна. При сините карти и стартъп визите голям проблем е нуждата от дигитализация на процедурата между институциите", коментира нейният председател Добромир Иванов.


Според Томислав Дончев от ГЕРБ процесите на дигитализация са бавни поради няколко причини - писането на стратегии без реални "умни" инвестиции, недостатъчно финансиране и съпротивителната сила от страна на държавната администрация при всеки опит за въвеждане на новости в процесите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е съгласна с предложенията на BESCO за облекчаване на визите за кадри от трети страни в помощ на бизнеса, се посочва в съобщението на асоциацията.


Какво искат стартъпите от политиците и какво обещават партиите предизборно

© BESCO


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов смята, че за 3-4 години в страната може да бъде въведено до голяма степен електронно управление, с което да бъде намалена близо 70% от административната тежест върху гражданите и бизнеса. "Освободеният държавен административен ресурс да бъде насочен към това държавата да се превръща в мислещ партньор на всеки един човек в България, инвеститор и гражданин, който иска да работи за своя успех, а това означава да работи за успеха на всички", коментира Иванов.


И още обещания и коментари


"Швеция инвестира 17% от парите на пенсионните си фондове в рисков капитал, Чехия - 11%, а България - 1%. Поради ниския праг обаче самите пенсионни фондове не инвестират в алтернативни фондове. Ние искаме тази ставка да стане поне 5%, така че самите фондове да виждат смисъл от инвестирането в рисков капитал", обяви директорът на BESCO Нед Дервенков по време на срещите, цитиран в прессъобщение на асоциацията.


По темата Томислав Дончев от ГЕРБ коментира: "Целите на BESCO и моите персонални цели напълно съвпадат. Възможностите за финансиране и капитализиране на стартиращи компании е основен приоритет. Идеята да се либерализират частично възможностите за инвестиции на пенсионните фондове, така че да правят и рискови инвестиции, е интересна. По нея трябва да започне дебат, защото предложението ще срещне и съпротива".


Според Любомир Каримански от "Има такъв народ" партията възнамерява поетапно да повиши този 1%, за да могат да бъдат наблюдавани отделните процеси. "Смятаме, че е разумно в рамките на един мандат повишаването да е между 5 и 7%. Бихме искали да видим реалното инвестиране на средствата в българската икономика и затова смятаме, че една от промените в инвестиционните фондове би трябвало да бъде именно в посока осъществяването на контрол - той трябва да бъде свързан с управлението на риска. В мениджмънта на фондовете трябва да има група на заинтересованите страни, представители на всички хора, които заделяме пари в този стълб. В България засилено участие на групата на заинтересованите страни не се наблюдава - нито в управлението на пенсионните фондове, нито в друг вид регулаторни органи. Това участие трябва да влияе и на решенията, които се вземат в съответните органи", смята Каримански, цитиран в съобщението. В него се посочва, че другите политически формации са изразили подкрепа за дебат по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4864 Неутрално

  Правосъдната реформа също е акцент в разговорите, като "Демократична България" предлага промени в Конституцията за прекратяване на мандата на Иван Гешев, а "Има такъв народ" - пряк избор от народа на главния прокурор.
  __________________________________________________

  Промени в Конституцията? За да махнат Гешев, избран по правилата предложени от Хр. Иванов когато беше министър на Боко?

  Или другата шнапс идея, директен избор на главен прокурор?

 2. 2 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 525 Неутрално

  БХ само с думи като стартъп борави, а най-любимо му е да слуша исканията им.

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Притеснява ме, че от кандидатите за власт единствено Слави работи. Останалите не знаят какво е работа от доста време, а някои и въобще никога не са работили нищо.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  От тези във фото колажа едва ли4 някой е чувал за съществуването на стартъп!!!
  Теса от аналоговата епоха и ще си останат там.
  За съжаление ПАК ще влязат в парламента, а някой от тях вероятно и в евентуално правителство....
  А стартъпите за съжаление ще го ...ат!!!

 5. 5 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дария Колев":

  гешев е избран по правилата
  на комунистическата номенклатура,
  представлявана от АБВ. сталинистите
  от абв по заповед от чайка инструктираха
  борисов да нареди на групата на герб как да гласува.
  аре сеа у лево леко.
  тръгнал да се отваря.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#3] от "moreee":

  Скъсал се е от "работа"- цял живот - чалга и връткане на глава между подскачащите "балерини", целувки, прегръдки и героизиране на водещите мутри от епохата на прехода,....страхотна "работа"... колосално усилие!!!

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4864 Весело

  "Швеция инвестира 17% от парите на пенсионните си фондове в рисков капитал, Чехия - 11%, а България - 1%.
  ______________________________________________________

  Сега разбрах какъв им е бил зора на стартъпистите!

  Искат да ни цоцат пенсионните фондове!

  Пенсионните фондове могат и е задължително да инвестират само в печеливши фирми, стартъп фирмите да си търсят рисков капитал от частни инвеститори!

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  не мога да ги разбера къде са тръгнали да внасят индийци, а не предлагат нищо за образованието в бг. че университетите ни са катастрофа.

 9. 9 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Истината е само абсолютна, половинчатите неща са си лъжи.
  И пак получихме само шоу.

 10. 10 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 319 Неутрално

  "Никоя от формациите не предвижда промяна в корпоративния данък..."
  СДС е за намаляване на данъка за ЕТ на 12% и данък дивидент на 2%.
  Ако грешката плод на незнание - леко сте за смях!
  Ако пък е съзнателна - май голЕм страх ви тресе от трите букви?

 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Правосъдната реформа също е акцент в разговорите, като "Демократична България" предлага промени в Конституцията за прекратяване на мандата на Иван Гешев, а "Има такъв народ" - пряк избор от народа на главния прокурор.__________________________________________________ Промени в Конституцията? За да махнат Гешев, избран по правилата предложени от Хр. Иванов когато беше министър на Боко?Или другата шнапс идея, директен избор на главен прокурор?
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев  Гешев е избран на базата на задкулисни договорки със срок от 7 години и безотчетен за работата си пред никаква институция, макар, че иначе по КРБ, би тпябвало да дава обяснения за работата си .
  Президентът, депутатите и министрите имат мандат връчен им от народа, а не на шушу-мушу по банкянските къщи .
  Кокинов :
  « Не ми се хили, ти си го избра «

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1114 Весело

  Правосъдната реформа също е акцент в разговорите, като "Демократична България" предлага промени в Конституцията за прекратяване на мандата на Иван Гешев, а "Има такъв народ" - пряк избор от народа на главния прокурор.__________________________________________________ Промени в Конституцията? За да махнат Гешев, избран по правилата предложени от Хр. Иванов когато беше министър на Боко?Или другата шнапс идея, директен избор на главен прокурор?
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  ДА, точно по правилата на Христо Иванов е избран Гешев, той и за това си подаде оставката като министър на правосъдието защото му ги приеха в народното събрание, а не тези предложени от ДПС!

 13. 13 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Вкаменелости от 90-те (включително и Слави) с тоталитарно-мутренска култура, обитаващи друга социална реалност спрямо "стартъп" прослойката от прагматични, либерални и логично-мислещи хора предимно около 30-35-40 в София.

  Втората група е далеч по-информирана какво става по света и мисли в съвършено различни категории, докато предните виждат всичко като сенчеста мутренска договорка. Ако искаме някаква що-годе модернизация и уестърнизиране на страната, това е единствената прослойка на която трябва да се даде широко политическо представителство.

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 947 Неутрално

  От всичко това смисъл виждам само от облекчаване на административните процедури и е-правителство. Другото...
  - данъчни облекчения - те стартъпите са все на загуба, така че данъци и без това не плащат.
  - сини карти - малко ли българи има по света, които работят в стартъпи - защо не привлекат първо тях, индийци ли искат да вкарват?
  - административно определен % за инвестиране от пенсионните фондове - това пък е най-голямата глупост. В Швеция може да е 17% - сигурно защото тези инвестиции там са печеливши, а не защото държавата ги е задължила, нали така? Та и нашите стартъпи ако покажат, че могат да печелят, пенсионните фондове сами ще се натискат да инвестират в тях.

 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  "Никоя от формациите не предвижда промяна в корпоративния данък..."СДС е за намаляване на данъка за ЕТ на 12% и данък дивидент на 2%.Ако грешката плод на незнание - леко сте за смях!Ако пък е съзнателна - май голЕм страх ви тресе от трите букви?
  —цитат от коментар 10 на TheRedOne  Няма СДС !
  Има само няколко тарикатчета, които продават абревиатурата и кешират . И никакъв страх не тресе никого, защото продажници и лигльовци не плашат никого .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Гешев, избран по правилата предложени от Хр. Иванов
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  Кои правила на Христо Иванов, конкретно?

 17. 17 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  [quote#12:"У Чен"][/quote]


  Нищо подобно !
  Когато Иванов си подаде оставката, Боко предпочете да рита мачле, а в НС приеха предложенията на АБВ и лично на Гоце .
  Поразрови се в нета и ще се уточниш .
  Що се отнася до оставката на Иванов, то тя стана реалност след една негова среща с Боко, на която Боко му е казал :
  « Прави каквито искаш изменения в правосъдната система, но не докосвай статута на главния прокурор «
  Някои помним .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#13] от "irobot":

  Съгласен съм с Вас, но погледнете какво има на политическият "терен"....
  Тъжна до страшна гледка!
  Тези хора са неадекватни на дигиталният свят и на Четвъртата индустриална епоха...

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Правосъдната реформа също е акцент в разговорите, като "Демократична България" предлага промени в Конституцията за прекратяване на мандата на Иван Гешев, а "Има такъв народ" - пряк избор от народа на главния прокурор.__________________________________________________ Промени в Конституцията? За да махнат Гешев, избран по правилата предложени от Хр. Иванов когато беше министър на Боко?Или другата шнапс идея, директен избор на главен прокурор?
  —цитат от коментар 1 на Дария Колев


  Че кво ѝ е на идеята? Слагат ти Гешев и Франтишек кандидати и си избираш свободно, демократично и мажоритарно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 514 Неутрално

  След рухването на комунизъма в страни от бившия соцлагер и омекнали демокрации, както Бразилия и Турция се появи нова форма на капитализъм - демагогичният авторитарен капитализъм. Той е хибрид, доближаващ се до китайската система на бюрократичен авторитарен капитализъм, владетелят е над закона и демократично неотчетен - изборите са бутафория. Властта обаче е лична, а не институционализирана. Това е корумпирана гангстерска политика. Тя почива на личната лоялност. Често ядрото се състои от членовете на семейството, считани за най-надеждни от всички. Това е политическата система, която Тръмп искаше да инсталира в САЩ. Такива владетели са като ларви на оси, които ядат паяка отвътре. Те успяват да спечелят избори и след това да подкопаят институционалните и политическите опори срещу неопределено лично управление. Тръмп има всички важни характеристики: истината е такава, каквато той казва, че е; честни избори са тези, които той печели; добър служител е този, който е лоялен към владетеля. Той иска да бъде автократ. Искаше прокуратурата и съда да бъдат лично подчинени на него и да осъждат така, както той им нареди (очевидно копира от българският модел). В България ядрото на демагогичният авторитарен капитализъм е ДПС - главата на октопода, заклещил в мъртва хватка с пипалата си държавата. Най-якото пипало на октопода е ГЕРБ. Причината за установената фасадна демокрация в България е, че страната е член на ЕС. Иначе си е 100% демагогичен авторитарен капитализъм на джипката и отдавна да сме част от Евразията на Путин! В България голяма част от хората не могат да осъзнаят каква е разликата между хиперперсонализирано управление на интелектуалната и професионална недостатъчност, прикриващи се зад стъклата на постоянно движещата се джипка и управление на работещи, независими институции, синергийно обвързани върху здравата основа на науката. Не виждат, че ръката, която мести джипката е на ДПС корпорацията, която изигра ролята на спасителният пояс на бившите репресивни органи в България и ги превърна в демократи капиталисти, криещи се зад демагогията на ДПС, установили необратимо хибридна форма на демагогичен авторитарен капитализъм и абсолютен феодализъм на местно ниво в България. Може да се нарече и феодално олигархичен авторитаризъм. На кой както му хареса.

 21. 21 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":

  "Скъсал се е от "работа"- цял живот - чалга и връткане на глава между подскачащите "балерини", целувки, прегръдки и героизиране на водещите мутри от епохата на прехода,....страхотна "работа"... колосално усилие!!!"

  Лесно ви е на вас милионерите )))

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Кви са тия стар тъпи? Нещо като братя Аргирови?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  от кандидатите за власт единствено Слави работи
  —цитат от коментар 3 на moreee


  И то на ползу роду.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 747 Любопитно

  До коментар [#13] от "irobot":

  "Вкаменелости от 90-те (включително и Слави) с тоталитарно-мутренска култура"

  Борисов и той ли е вкаменелост с тоталитарно-мутренска култура?

 26. 26 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 319 Неутрално

  [quote#15:"niksan1"][/quote]

  Тя и Инквизицията навремето най-усърдно е повтаряла, че Земята е пласка, но много-много не им се е получило!

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  [quote#19:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  После, защо да не избираме директно професорите в Университета и академиците в БАН?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Или докторската титла на министерката Мариянка. Проблемът е, че у нас и пряко да я избереш за дофтурка, и квалифицирано, резултатът ще е все абсурден.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#25] от "moreee":

  Всички на картинката са такива, с изключение на някои от сподвижниците на Христо Иванов, занимаващи се със стартъпи и програмиране.

 31. 31 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 562 Неутрално

  "ГЕРБ и "Демократична България" обещават да няма промяна в данъците за физическите лица'
  Аз и Байдън обещаваме да ...

 32. 32 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Уважаеми Дневник.
  Похвала, че сте създали толкова интересни графики, но поне да си бяхте направили труда да ги направите по висока резолюция че да могат да се четат.

 33. 33 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  "Според Томислав Дончев от ГЕРБ процесите на дигитализация са бавни поради няколко причини - писането на стратегии без реални "умни" инвестиции, недостатъчно финансиране и съпротивителната сила от страна на държавната администрация при всеки опит за въвеждане на новости в процесите. "

  Това го казва човека, който отговаря за дигитализацията в последните няколко години.

  Да видим:
  "писането на стратегии без реални "умни" инвестиции" - стратегиите би трябвало да ги пише Дончев, също и инвестициите трябва да са негова грижа (или на ГЕРБ)

  "недостатъчно финансиране " - мосля, че Дончев похарчи няколко милиарда, без видими резултати.

  "съпротивителната сила от страна на държавната администрация при всеки опит за въвеждане на новости в процесите. " Голям смях, съпротивлявали се. Ами без това са много, махате тези, които се съпротивляват. Ама не, правите ги все повече.

  С две думи Дончев с три думи добре е описал собствения си провал и абсолютната си импотентност на данправи нещо точно в тази област.

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Весело

  От пощата, преди минути. Как ме усетиха, че съм колеблив!?:

  "Здравейте,

  Казвам се Димитър Найденов и съм предприемач, кандидат за народен представител от коалиция Демократична България в 2 МИР в Бургас с преференция 102.

  Тъй като Вашият бизнес е позициониран в този избирателен район, искам да Ви запозная накратко с икономическата програма и целите на Демократична България, свързани с подкрепа за бизнеса.

  През последната година бизнесът пострада най-много, поради липсата на лесно достъпна помощ по програмата за подпомагане. Сегашното правителство така и не успя да изготви план за ефективна помощ на бизнеса, която неминуемо щеше да облекчи ефекта от започващата икономическа криза. Поради това, ние предлагаме следните спешни мерки:

  - Еднократна финансова помощ от 3000 лева на човек за всички работници и служители от затворените заради пандемията бизнеси.

  - За всички средни предприятия помощна мярка 80/20

  - За всички малки и микро предприятия 90/10.

  - Пакет от мерки за облекчаване на дълговете на засегнатите фирми, както и за запазване на достъпа им до нови кредити.

  - Намаляване на ДОД за хората с ниски доходи и въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв.

  - Намаляване с 1/3 на дължимите осигурителни вноски за всички малки и средни предприятия до края на 2021 г.

  Една от големите пречки за бизнеса в България е административното бреме. Свикнали сме да се редим на опашки по различни институции за документи, с които всъщност можем да се сдобием дигитално с един клик и без да губим време. За да оптимизираме работата на институциите, ние ще намалим административната тежест със 70%. Близо 70% от предоставяните административни услуги са удостоверения, необходими единствено на администрацията (и понякога на банките). В този смисъл те трябва да станат вътрешноадминистративни, а останалите услуги да могат да се заявяват онлайн за 10 минути, вместо с половин ден отпуск.

  Провеждането на ефективна съдебна реформа е важна предпоставка за създаването на предвидими условия за правене на бизнес. Безконтролността на главния прокурор превръща съдебната система в “бухалка” срещу неудобни за властта бизнеси. Пример за значението на съдебната реформа е това, че в последното десетилетие капиталообразуването в България е нараснало само с 5%, а в Румъния с 40%. Единствената съществена разлика между развитието на двете държави е, че Румъния успя да реформира своето правораздаване. Основна цел на Демократична България ще бъде да направим това и в България, за да може всички бизнеси да се ползват с еднакви правила и честно прилагане на законите.

  Друг наш приоритет е освобождаването на регулаторите. Комисията за защита на конкуренцията, която следва да бъде независим орган, обслужва фирми близки до кръга около Борисов и управляващите. Когато са намесени подобни зависимости, КЗК затваря очи за иначе очевидни нарушения на принципа на свободния пазар. Ясен пример за това са милиардите, изтекли в държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД или съмнителната процедура за концесията на летище София. Само при наличието на свободни регулатори в България може да има реална модернизация и справедливост за бизнеса.

  Друга важна мярка е промяната на ролята на Българската банка за развитие така, че да се преустанови кредитирането на политически обвързани бизнеси. ББР трябва да улесни достъпа до кредитиране за малките и средни фирми и за стартъп компаниите. Чрез помощите от европейския “План за възстановяване и устойчивост” ще бъде подсигурена еднократна финансова помощ в размер до 50 000 лева за малки и средни предприятия за дигитализиране на бизнес процесите (продажби, маркетинг, доставки, фактуриране, разплащания, идентификация и т.н.).

  Можете да се запознаете с пълната програма на Демократична България тук. Ние целим в България да има работещо електронно управление и реформирана администрация с дигитализирани, прозрачни и ефективни процеси. По този начин Вие ще можете да развивате своя бизнес в една справедлива среда със свободен пазар и институции, които работят за Вас.

  Можете да ме подкрепите във 2 МИР с номер 11 в бюлетината и преференция 102.

  Благодаря Ви за отделеното време! Отворен съм за обратна връзка с Вас.

  Поздрави,

  Димитър Найденов

  Демократична България"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  това си е за глоба по GDPR

 36. 36 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5253 Неутрално

  Достатъчно е да изпълнят и 30% от обещанията и ще е по-добре за всички

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Все тая какво обещават, ако някой вярва на политици като Мая Манолова да си помисли пак:
  https://trud.bg/мая-рожбата-на-ленинския-комсомол/

 38. 38 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#37] от "pamela":

  Труд стягат редиците прдизборно, а?

 39. 39 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#37] от "pamela":

  Явно вече не ти прави никакво впечатление крещящо пропагандния тон на нещата, които поглъщаш... Така и падна в клопката на "испанския" вестник.

 40. 40 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 994 Весело

  Тикви и стартъпи е като магаре с цигулка :)

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Весело

  До коментар [#39] от "Сенсей НАНАЙ":

  И на други места са я публикували тази биография, а плюс това лично я видях и чух по телевизията да казва, че тези, които протестирахме срещу Пеевски сме били платени?!
  Такава наглост не се прощава.
  И какво от написаното не е вярно?

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  До коментар [#3] от "moreee":Скъсал се е от "работа"- цял живот - чалга и връткане на глава между подскачащите "балерини", целувки, прегръдки и героизиране на водещите мутри от епохата на прехода,....страхотна "работа"... колосално усилие!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  По-добре не коментирайте неща, които не разбирате. Да управляваш 200 човека екип изобщо не е като да си бъркаш носа в офиса по цял ден.

 43. 43 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  а плюс това лично я видях и чух по телевизията да казва, че тези, които протестирахме срещу Пеевски сме били платени?! Такава наглост не се прощава.
  —цитат от коментар 41 на pamela


  Че ти как разпространяваше статии, в които се твърдеше, че протестиращите са платени от Божков? Ти си същата.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#43] от "Сенсей НАНАЙ":

  Хайде пак на конкретния въпрос: кое от написаното за Майчето не е вярно?
  Каквато и да съм не се натискам да влизам в парламента.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дария Колев":

  Вие лъжете ,също като Бойко Борисов. И нищо чудно, щом го подкрепяте да му подражавате.

 46. 46 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Той и Шиши може да прави стартъпи, щом пари ще падат ...

 47. 47 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Много некадърници в тази държава,
  няма един способен да я управлява.

  Изборите вече настават,
  дрязгите не престават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK