Оставка в УНСС след предизборно посещение на Борисов

Бойко Борисов при посещението си в УНСС днес.

© Правителствена информационна пресслужба

Бойко Борисов при посещението си в УНСС днес.Главният секретар по уеб комуникации в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и преподавател в него Мартин Осиковски обяви, че подава оставка в знак на протест срещу превръщането на университета в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Поводът е визита сутринта на премиера в УНСС, който провери как върви изграждането на новия корпус на учебното заведение.


"Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на политическа партия ГЕРБ", написа Осиковски в своя "Фейсбук" профил.

Той припомня, че заради т.нар. "най-нов корпус" вече бивши министри на Борисов през 2019 година са докарали университета до безпрецедентна финансова и имиджова криза. През пролетта на 2019 година УНСС беше заплашен със запор на сметките си заради неиздължени суми от държавата към строителя на новата сграда. Тогава стана ясно, че парите за изграждането идват от европейската програма "Региони в растеж" (4.5 милиона лева) и държавния бюджет (7.5 милиона лева). Държавата обаче не изпълнява своята част от сделката и през 2018 г. изпълнението на проекта е спряно, а изпълнителят решава да си поиска дължимото за извършената до момента на спирането работа.


В крайна сметка премиерът Борисов се намеси и държавата отпусна обещаните пари, но за УНСС остана да намери 1.5 млн за допълнителните разходи по строежа и да покрие финансовите корекции, които са наложени заради нередности при усвояването на финансирането от 4.5 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж". "Днешните кадри от университетския двор в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентския съвет и университетското ръководство в зала "Тържествена" и при главния вход на УНСС с надписи "Бюлетина №28" и "За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет" са срамна страница в историята на тази институция.


Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия", завършва поста си Мартин Осиковски.


Как мина обиколката на Борисов в Родопите вижте тук


Защо премиерът атакува отново президента тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK