Съдът: Без видеонаблюдение и излъчване на броенето на бюлетините в неделя

Решението дали да може да се снима броенето на бюлетините или не на практика ще бъде взето след изборите.

© Юлия Лазарова

Решението дали да може да се снима броенето на бюлетините или не на практика ще бъде взето след изборите.На изборите за нов парламент в неделя (4 април) няма да има видеозаснемане и видеоизлъчване на броенето на бюлетините. Това се разбира от определение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който заседава тази сутрин по делото и се произнесе в последните минути на работния ден (2 април).


В първия си коментар след решението на съда лидерът на "Да, България" Христо Иванов и адвокат Надежда Йорданова казаха, че държавните институции ЦИК и КЗЛД са направили всичко възможно да постигнат този резултат чрез протакане и да няма видеонаблюдение на изборите.


Въпреки това те обявиха, че са инструктирали застъпниците си, които ще подават сигнали за злоупотреби и ще снимат секционните протоколи за приложението "Ти броиш", да осъществят видеонаблюдение на броенето на гласовете без да нарушават закона и без да показват лични данни или присъстващите.
Всичко, което трябва да знаете за парламентарни избори 2021 - четете тук


Как се стигна до решението


На 8 февруари Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) излязоха със съвместни инструкции относно обработването и защитата на личните данни, с които на практика не се допуска видеозаснемане на процеса по броенето на бюлетините.


Тази инструкция бе атакувана в Административния съд-София град от "Демократична България - Обединение", които поискаха отмяна на инструкцията и възможност за снимане и излъчване в реално време на преброяването. Със свое решение от 15 март 2021 г. Административният съд уважи искането им и разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.


Заради засиления обществен интерес и близката дата на изборите, Върховният административен съд насрочи при съкратени срокове делото за разглеждане в открито съдебно заседание, което бе проведено тази сутрин. Макар че имаше 3-дневен срок за произнасяне по закон, съставът излезе с решение в последните минути на работния ден.


По време на заседанието тази сутрин от ЦИК и КЗЛД възразиха и поискаха делото да не започва по същество, тъй като не са изпълнени изискванията на закона и не са уведомени в срок по-малък от 7 дни за провеждането на заседанието.


В съдебната зала от Комисията за защита на личните данни са поискали да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни. Поради тези причини съдът не даде ход на делото по същество и то беше отложено за 14 април 2021 г.


"Демократична България" от своя страна настояваха за максимално бързо произнасяне и потвърждаване на решението на първата инстанция, с която е позволено снимането на преброяването на бюлетините. В залата те поискаха и да бъде спряно изпълнението на съвместните указания на ЦИК и КЗЛД.


Адвокат Надежда Йорданова обясни, че въпреки решението на съда, те са инструктирали застъпниците си, които ще подават сигнали за злоупотреби и ще снимат секционните протоколи за приложението "Ти броиш", да осъществят видеонаблюдение на броенето на гласовете без да нарушават закона и без да показват лични данни или присъстващите.

© "Демократична България"

Адвокат Надежда Йорданова обясни, че въпреки решението на съда, те са инструктирали застъпниците си, които ще подават сигнали за злоупотреби и ще снимат секционните протоколи за приложението "Ти броиш", да осъществят видеонаблюдение на броенето на гласовете без да нарушават закона и без да показват лични данни или присъстващите.


Тричленният състав на ВАС обаче е преценил, че не е налице процесуална възможност за произнасяне по съществото на заявеното искане. Такова възниква след сезиране на съда с позоваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват. Заради това искането е недопустимо, приемат върховните магистрати. Датата на изборите е станала известна още с публикуването в Държавен вестник на указа на президента за определяне на датата за провеждане на изборите - 4 април.


Произнасянето на съда в какъвто и да е смисъл не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, тоест не може да влезе в законна сила до провеждане на изборите на 4 април, съобщават от ВАС.


Освен това върховните магистрати уточняват, че искането за спиране на изпълнението на указанията за обработката и защитата на личните данни е направено за първи път днес по време на открито съдебно заседание от "Демократична България - Обединение".


Така на практика решението дали на изборите ще бъде позволено видеонаблюдение или не ще бъде взето след изборите.


"Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни препятстват бързото произнасяне на съда за видеозаснемането от броенето на бюлетините в изборната нощ. Те на практика извършиха атентат срещу демократичните права на гражданите да проведем избори при едни ясни изборни правила. За всички беше важно да има в сила влязло решение", коментира юристът Надежда Йорданова, която представлява "Демократична България" в процеса.


"Не приемам позицията на ЦИК и КЗлД, която беше изразена в съдебното заседание и която не допусна решаването на този спор по същество. Всички аргументи, които чухме от тях, бяха направени извън съдебната зала. Явно колегите бяха готови с тях. Защо поискаха отлагане? Явно целите са различни, а не постигане на справедливост, правосъдие, ясни и честни избори", коментира още Йорданова.

Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Мафията в действие.
  Материала,материала.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  Решението на "Демократичният" и "Независим" Български съд е....няма да има контрол.....

  Без думи......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 68 Весело

  Ах този корумпиран съд

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  Решението на "Демократичният" и "Независим" Български съд е....няма да има контрол.....Без думи......
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Пропуснах, че Бойко Методиев Борисов трябва да почерпи...😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  СКАНДАЛНО!
  ГЕРБ краде вота и се готрви за мащабни изборни измами. Няма друго обяснение.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  И това е обявено петък в 18:30. СКАНДАЛНО!

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Прозрачност, прозрачност, прозрачност... БГ моделите се разпространяват благодарение и под вещото РАКоводство на ГРЕБ. Порочност, порочност, порочност...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Само цялостно видеонаблюдение онлайн, би решило въпроса с фалшификациите.

 10. 10 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  [quote#4:"padrino"][/quote]

  padrino, сложих ти +, за което си прав, прав си :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 11. 11 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Без изненади.
  Да живее статуквото.
  И след 50 годни ще продължаваме да циклим в "прехода".

 12. 12 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Ми едва ли някой се е съмнявал!!!

  Имало едно време ссср...
 13. 13 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Аз не очаквах друго от съда на мафията. Те са стожери на статуквото.

 14. 14 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Жалко! Искахме да им видим онлайн голите задници, а сега ще трябва да поживеем още малко с вонята им на живо!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Още повече хора ще гласуват, колкото и мафията се опитва са забави прогреса. Да излезем масово на 4ти и да им развалим настроението. Колкото повече труднъоати измислят, толкова повече народа се нахъсва.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  ОПГ шайката иска служебно да спечели изборите. Масово на 04.04., иначе няма спасение от сарайско-гробаджийската стабилност в мизерията. Мафията много я е страх от честни избори защото ще замине в небитието. Част от членовете й ще се отзоват в софийския и сливенския, а и незаконния сарай може да падне.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  И това е обявено петък в 18:30. СКАНДАЛНО!
  —цитат от коментар 7 на Doge


  Да!
  Това е доста подъл номер.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  Уйдурма НАНАЙ, а толкова се надяваха умнокрасивите комундета :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Как да не ги изметеш тези?! Подиграват се за всичко, винаги и навсякъде с нас.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#23] от "Hella Good":

  Да бе, знаем, Каракачанов мин-председател, Англе Дамаджански министър МВнР. Ето заповядай https://www.vbox7.com/play:061db41f

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Ей, няма да има "костинбродски клипчета" с които да се обясни плачевния резултат!!!
  Ще трябва да се върнем към старото "народът не ни разбира" и такива...
  Толкова несправедливо от страна на съда - спъват иновациите в политическия протест.
  Някое въстание няма ли да организираме, някаква друга иновация, че сме на кантара?

 28. 28 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hella Good":

  Празнуваш ли? Страх тресе кочината на ГЕРБ

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Браво на българския съд. Ние сами ще се оправим!
  Ама после да няма сърдити като пуснем Металика - Сийк енд Дистрой!

 32. 32 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  Добро решение на съда.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#28] от "Doge":

  Ше меткам за Каракачана на тия избори, сепак за да изпълни Санта желанието ми да е Премиер требе поне да пусна фиш па квото такова, и да останат навънка политиката за разлика от такива като тебе ми е ефтино семкаджийско забавление :)

  Иначе ме кефи как умнокрасивците сте извън кожата си от бяс :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 35. 35 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hella Good":

  Гласувай за ГЕРБ. Глас за Каракачанов е глас загубен

 36. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Юридически погледнато, на това му се вика "злоупотреба с право".
  Но няма изненади - тука е така. И всички си го знаем и сме свикнали.
  Въпросът е - дали да продължава да е ВСЕ ТАКА ЗЛЕ, или да променим нещо. Отговорът ще дойде в неделя, на 4-ти април.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  "Съдът: Без видеонаблюдение и излъчване на броенето на бюлетините в неделя"

  Темида и Властта у нас "са ръка за ръка"!

 41. 41 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1160 Весело

  Добро решение на съда.
  —цитат от коментар 32 на kzj35678888

  - Съдът обаче още не е излязъл с решение.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Фактите са красноречиви!

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Любопитно

  Поредната манджа с грозде.... има такава рецепта, вкусна е!
  Решението на съда касае задължителното видеонаблюдение и видеозаснемане на изборите, което да е организирано то ЦИК!!!!!
  Тук не става въпрос застъпници да снимат или наблюдават процеса на избори, броенето....
  Някой неразбрал?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#5] от "Doge":


  До коментар [#6] от "wqc45512416":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление нищо хубаво не чака България!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2026 Любопитно

  До коментар [#28] от "Doge":

  На 4-ти в 24 ч да идвам ли с шампанското?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 47 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До #26 Тайпи те сигурно са съдийки същите като ПКП.

 48. 48 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1180 Гневно

  ""Така на практика решението дали на изборите ще бъде позволено видеонаблюдение или не ще бъде взето след изборите.""

  ГЕНИАЛНО!

  Аз ще снимам, пък ако на 14-ти вземат решение за Видеонаблюдение значи съм спазил закона!

 49. 49 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#39] от "Hella Good":

  и с това решение и без него, вашата няма да стане. Ако не си си го набил в главата, време е.
  Тотален крах ви чака.

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Бавиха до последния момент, за да няма възможност за обжалване. А на ЦИК не им прави чест. Те винаги се държат, като слугинаж.

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#9] от "atmanpg":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Някой ден може да стане , но не сега!

 52. 52 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Дали пък това решение на съда няма да помогне на колебаещите се, да решат своя избор?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Не мога да разбера гробарите ей Богу! Пак ще са първа политическа сила,какво им пречи видеонаблюдението и излъчването на броенето!

 55. 55 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#50] от "Роси":

  И кое ще обжалваш ти? Изборът на хората ли? Коя си ти?!

 56. 56 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Р"ешението на "Демократичният" и "Независим" Български съд е....няма да има контрол.....

  Без думи......"

  Как точно си представяте една национална информационна система на видеонаблюдение на 12,000 секции? Като срок на изграждане, оборудване, финансиране, IT-кадър? И това само за 1 ден на всеки 4 години? И в коя страна съществува подобна система? Ето какво постановява Electoral Commission в UK - забрана за снимане в секциите:

  "Due to the potential breach of the law, intentionally or not, we strongly advise against any form of photography taken inside a polling station. However, if a voter would like to highlight their participation in the elections, we suggest this is done outside the polling station before or after they vote."

  В Канада на фед. избори се гласува лично (absentee ballots само за отсъстващи от страната и населеното си място), само с хартиени бюлетини, брои се ръчно в присъствие на кандидати или техни представители. Копие от протокола се дава на упълномощените. След което те могат да сравнят написаното в протокола с публикувани крайни данни за съответната секция/polling station.

  Какво повече от това е необходимо и в България? И колко реалистично е да се създаде такава система? Ако това искане е част от някакво усилие априорно да се обявят изборите за нелигитимни - тогава е разбираемо.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Правата на бюлетините иначе щяха да бъдат засегнати. Може да са срамежливи.

  Не ме търсете преди обяд
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Добър вечер, българи! Как сте, на дивана с таблета ли сте вече? Хайде, сега всеки от вас да помисли и да даде конструктивни предложения, как да гарантираме кефлийското настроение на Доган на 04.04 вечерта! Аз ви предлагам, всеки да повтаря като латерна следното:

  "Бате, у неделя че вАли! Ч' дзееш ъ нАстинеш, че дадеш 10 леа дза ацпирин Байер! Неъ кфо ъ це мокриш! По-доуре ци цтой у вас, и без тфа ако у Буяна ца го рЕшили, поече нишо не мое ъ промЕниш!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 62. 62 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Много е клиширано, но пак ще повторя, че Кафка и Оруел се въртят като пумпали в гробовете си, защото и тяхното въображение не е могло да роди реалността в европейска страна в 2021-ва.

 63. 63 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#21] от "Hella Good":Кефи са, кефи се. Едно време така сте се кефели, докато сте ни трепали дядовците. С мотиките. На къра.
  —цитат от коментар 45 на Моа Преател Тайпи


  Гопник Евлампи е тотално просто парче! Не го храни нещастника! Даже няма да разбере написаното! Губене на време си е!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Касим Дал призовал да се гласува за ДБ ...
  Яко.

 66. 66 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#49] от "nij50393132":Кои сме 'ние', палячо :)
  —цитат от коментар 57 на Hella Good


  Не се ли знаете кои сте, гробаджийско-сарайски подлоги?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Ако някой си мисли, че тия камери биха променили нещо, то той е идиот, герберастите вече отдавна за караха парите по циганските махали.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Повече не искам да чета коментари срещу изборния процес в Русия! Там броенето става с видеонаблюдение!

 79. 79 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Браво, аз прогнозирах за 10 април, а те са дали преизпълнение.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 80. 80 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 516 Неутрално

  На инат!
  Няма ли един политик да разбере, че българинът гласува на инат!
  Костов се опита да прецака Крадлив Дедо, и го докара на бял кон!
  Мутрата се подигра с българите чрез Леля Цачева, спечели пРезидента.
  Кой ще спечели е неделя?
  Няма да е ГЕРБ, но дали това ще е добре за България?
  Чалгаря първи?
  Няма да се учудя!
  Чалгаря + Черепа?
  Правителство на малцинството, със срамежливата подкрепа на мутроюодобни от всички цветове?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#35] от "kzj35678888":

  Ше метна двайсе стотинки утре сутрин на път към секцията, ако е герб ше фърлям за Баце, иначе за Каракачана, Мада Нейча вече да си управлява там вероятности, случайности как ще :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 84. 84 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#65] от "pavur":

  "Касим Дал призовал да се гласува за ДБ ...
  Яко.

  Много правилно е призовал. 79 годишната ми баба и съседките и също щяли да гласуват за ДБ. Много харесвали Хр. Иванов.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  какви пари бе? ония опука 10 млд за отрицателно време и ги незнаем къде?

 87. 87 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Весело

  До коментар [#5] от "Doge":

  Градската мълва говори, че на Васил Божков това решение му идвало дюшеш. Той бил спазарил за застъпници и наблюдатели хората на Данко Харсъзина та да окажат върху представителите на ГЕРБ в секционните комисии едно "морално влияние" и ако все пак намерят повече от две бюлетини с № 28 да "гасят свещите".

  Нищо не твърдя със сигурност. Говори се какво ли не. Един днес твърдеше, че негов съсед имал баджанак в РВД и от него научил, че правителственият "Фалкон" имал планиран полет в неделя вечер за Барселона.

  Изборно време, какво да правиш?

 88. 88 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Практически, дори да се беше произнесъл съдът по същество, решението нямаше да влезе в сила преди да изтече срокът за обжалване. ЦИК "торпилираха" правото, като последваха пиянските възгласи на Ерхан Чаушев (член на ЦИК от квотата на ДПС) и обжалваха в последния момент решението на предходната съдебна инстанция. А ако имате най-малки съмнения, дали г-н Чаушев е бил пиян, когато "разпалено" обясняваше, че ЦИК трябва да обжалват, то това може да проверите от записите на заседанието на ЦИК, които са публични. Може би точно това е причината толкова да "ритат" срещу заснемането, защото им се вижда сеира. И моля не ми се доверявайте на личното мнение, че г-н Чаушев е бил пиян в този конкретен случай. Гледайте записа и преценете сами за себе си. Може пък да съм се заблудил. Може пък, така да си говори човекът... Ако пък и на вас ви се стори, че е пиян, ако имате самоуважение и не можете да търпите повече подобна гавра с вас, то ви призовавам: #ЯДОСАЙ СЕ И ГЛАСУВАЙ, за да изринем тази паплач от властта.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 89. 89 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 386 Любопитно

  До коментар [#67] от "Моа Преател Тайпи":Що се праиш на балък? Става въпрос за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО видеонаблюдение и излъчване в нета на изборния процес!!!! Това са пари, пари, и пак пари. Ако някъде доставчика прекъсне нета.... изборите невалидни, нали? Никой не пречи на мисирки, олигофрени и озверели реваншисти да снимат изборите и броенето!!! Вече са готови 10-тина клипа на които се вижда изборна секция и как някой застава до урната и пуска пачка бюлетини! Ще ги видиш тук на 5-ти.
  —цитат от коментар 85 на chichka


  Интересно как на същите места (училища) всяка година по няколко пъти заради матурите се наливат пари, пари, пари и никой не роптае и не се стига до съд.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#58] от "Hella Good":

  ще разбереш, един по един. спокойно!

 92. 92 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  СРАМ ЗА МАФИЯТА ГЕРБ!
  Срам за съда и ЦИК!
  Долу раковото образувание ГЕРБ!
  Дори и да спечелите тези избори, няма повече да управлявате!
  Вие си знаете защо!
  –Бай Ставрииии!

 93. 93 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1160 Весело

  ГЕРБ ще бъде запомнен с няколко неща:
  - Приемане на важни закони между Коледа и Нова година
  - Приемане на важни поправки в законите чрез бележки под линия в някакви съвсем други закони
  - Обезсмисляне на дела чрез отлагането им (да си припомним наредбата за цената на билетите, наредбата за топлофикация и т.н.)
  - Каскетурата, Цацаратурата и връзките им руската Чайкатура.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 94. 94 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#82] от "Моа Преател Тайпи":

  "До коментар [#56] от "bellend":

  Обущарю, не по-високо! Първо открий Евростат."

  И какво ще открия там? Списък/lalaland на страни от EU с видео-наблюдение на избирателни секции в деня на изборите? Когато намериш баре една такава страна, пиши ми.

  И защо не си ми нахвърлял 100+ минуса, че да ми се открои поста в сиво? Поумняваш...

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#68] от "Моа Преател Тайпи": Брачед аз съм роден в Лом,но ме няма вече 25 години там!Не знам за Врачанско но чувам че на бабетата по моя край им предлагат до 100 кинта даже! За цигани какво да кажа,нашия град е един от най циганските,но те повечето станаха германци!))) В северозапада винаги се е купувало яко!))))

 98. 98 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Любопитно

  OpenLux: Синът на конституционния съдия Константин Пенчев с 1,2 милиона в Люксембург

  https://bivol.bg/openlux-penchev.html

  Константин Пенчев беше БИВШ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

  същия този ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

  Чий ли СИН или ДЪЩЕРЯ ще надипли някой и друг милион около Изборите

  и РЕШЕНИЯТА на ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

 99. 99 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#85] от "chichka":


  До коментар [#67] от "Моа Преател Тайпи":Що се праиш на балък? Става въпрос за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО видеонаблюдение и излъчване в нета на изборния процес!!!! Това са пари, пари, и пак пари. Ако някъде доставчика прекъсне нета.... изборите невалидни, нали? Никой не пречи на мисирки, олигофрени и озверели реваншисти да снимат изборите и броенето!!! Вече са готови 10-тина клипа на които се вижда изборна секция и как някой застава до урната и пуска пачка бюлетини! Ще ги видиш тук на 5-ти.
  —цитат от коментар 85 на chichka


  Снимането в изборните секции е ЗАБРАНЕНО. Това е ПРАВИЛНО докато тече изборния процес. После при броенето логически би трябвало да може да се снима. Но, държавата няма капацитет да изгради стабилна система за видеонаблюдение. Другарията искаше да снима с мобилните си телефони, но това е по-скоро жалко отколкото смешно. Наблюдателите им вместо да наблюдават броенето и попълването на протоколи ще си играят с телефоните. Пълен майтап! Ама те толкова си могат завалийките. Силни са само на думи!

 100. 100 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#70] от "Моа Преател Тайпи":


  Фалшив,не фалшив,те си имат 7-800к ,които ще гласуват под строй! За туй ламбето те подхлъзва лекичко! Това е действителността за жалост!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK