България избира нов парламент: как се гласува и какво трябва да знаят избирателите

България избира нов парламент: как се гласува и какво трябва да знаят избирателите

© Велко АнгеловБългария се изправя днес пред важни избори в необичайна ситуация. Депутатите в 45-ото Народно събрание ще бъдат избрани за първи път в условията на пандемия - при спазване на невиждани досега по време на гласуване предпазни мерки срещу заразата от коронавирус, и при прогнозата на социолозите, че COVID-19 може да се окаже ключов играч, ако страхът от зараза повлияе сериозно върху избирателната активност и оттам - върху резултатите. От вота зависи дали управляващата партия ще продължи да доминира във властта след повече от десет години в нея, или ще има промяна на политическия модел.


За пети път гласуването на изборите в България е задължително, но санкция за негласуване няма. За пореден път може да се гласува с преференция - отбелязване на предпочитан кандидат, което позволява да се пренареждат кандидатските листи, макар че изместването на водачите е практически невъзможно. Прагът за валидност на преференциите е 7%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 7 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.


За първи път на парламентарни избори номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.
Също така за първи път ще има възможност за машинно гласуване във всичките секции с над 300 избиратели в цялата страна - 9398 от 11 983 секции. Избирателите мога да решат дали да дадат вота си с хартиена бюлетина или чрез устройство.Точният брой на имащите право на глас не е обявен, но по предварителни данни от февруари са 6 732 316. Кандидатите за депутати са 6895, издигнати от 30 партии или коалиции. Изборите ще бъдат наблюдавани от 28 организации, които са регистрирали 3401 наблюдатели. Акредитираните социологически агенции са пет - "Алфа Рисърч", "Галъп интернешънъл", "Маркет линкс", "Тренд", "Сова 5".


Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но с най-много с един час - до 21.00 часа. Първите резултати от екзит пола на социологическите агенции се очакват към 20.00 часа, а официалните резултати и броя на мандатите за всяка формация - до 8 април.


Как може да следите резултати от изборите вижте тук.


Какви са противоепидемичните мерки


Заради извънредната епидемична обстановка в изборния ден трябва да се спазват няколко основни правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час, входът към тъмната стаичка трябва да е в близост до стената, за да се избегне докосване от избирателите на пердето.


При гласуването, за да бъде установена самоличността му, избирателят показва своята лична карта и я поставя на масата пред членовете на секционната избирателна комисия (СИК), а членовете сверяват данните, без да я пипат. "За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време, като спазва разстояние поне 1.5 метра от членовете на секционната избирателна комисия. След идентифициране избирателят поставя маската си правилно, като покрие носа и устата си", е записано в инструкциите на здравното министерство.


Друго важно указание е "доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба използваната химикалка се дезинфекцира". Гласоподавателят може да използва и собствена химикалка, пишеща със син цвят.


България избира нов парламент: как се гласува и какво трябва да знаят избирателите

© Велко Ангелов


В секциите с машинно гласуване до устройствата ще бъде поставен дезинфектант и преди да гласува, избирателят го използва. Препоръчва се също в избирателните секции, където е възможно, да се осигуряват отделни коридори за влизане и излизане.


Част от заразените с коронавирус и поставените под карантина заради контакт с болни или връщане от чужбина, ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако са подали заявление за това до 31 март. Заразените от 1 април до днес, както и изолирани, които са на различен от настоящия си адрес, няма да могат да гласуват.


Как се гласува с бюлетина


Всяка бюлетина за парламентарните избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за депутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 нагоре, т.е. за кандидатите в съответните листи. Има и възможност "Не подкрепям никого".


Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.


Избирателят се легитимира пред член на комисията с личната си карта, дори и да е изтекла от 13 март 2020 г. След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.


След като вземе бюлетината, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат, като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.


Как се отбелязва преференция


По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат за депутат от листата на предпочитаната политическа формация - нужно е да знае точно кой номер в листата е фаворитът му (може да се провери и от списъците, разлепени пред секциите) и да постави "Х" или "V" в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.


Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително да се сгъне два пъти, като отгоре остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.


Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.


Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.


Как се гласува с машина


В изборния ден на входовете на секциите ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което е по избор и отнема няколко минути. Машини ще има в 9398 секции с 300 и повече избиратели.


България избира нов парламент: как се гласува и какво трябва да знаят избирателите

© Георги Кожухаров


Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е с ограничители, за да не се вижда изборът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина, която трябва да разлисти три пъти на една страница ще има до 12 партии и коалиции. Отбелязването става чрез натискане на екрана. Има възможност да се отбележи и преференция, като на екрана на машината се изписват и имената на кандидатите за депутати.


След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.


На изборите е забранено


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.


Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в кабината за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица извън гласуващите в момента избиратели на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лв.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Ако имате възможност, гласувайте през машина.
  В медиите близки до властта вчера цял ден се внушаваше как хората трябвало да избягват този метод.
  Нещо много ги плаши този вот.
  Ето и разяснително видео на ЦИК - https://m.youtube.com/watch?v=gbEi1ObYTQ0

 2. 2 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Имайте предвид и че гласувайки през машина, гласът Ви със сигурност ще е отчетен. Докато с хартиените бюлетини сме се нагледали на 5-10% недействителни гласове всеки път. Някой драсне нещо някъде и хайде, гладът е невалиден.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  СОРИ, за матряла, другите все ще забъшат по нещо, за нЕкой пържоли, за нЕкой кълка, за нЕкой крилце. Матряла ще осигурява порциите.

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Гласувайте за:
  ДОХОДИ, СЕМЕЙСТВО, СИГУРНОСТ!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на kya05558835
  kya05558835
  Рейтинг: 168 Неутрално

  МУТРИ ВЪН! Дойде му края на тоя бай тодор

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално
 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  МУТРИ ВЪН! Дойде му края на тоя бай тодор
  —цитат от коментар 7 на kya05558835


  https://www.youtube.com/watch?v=88WXqXhaOX4

 10. 10 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Добро утро на всички, както и да гласуваме нека не забравяме, че утре живота продължава .Успех!

 11. 11 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  ...че утре живота продължава ...
  —цитат от коментар 10 на mavro


  Не е задължително!
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/11/11/992022_boiko_borisov_sled_politikata_shte_si_umra/

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Боят настана
  Тупкат сърца ни
  Дано изгоним
  Народните душмани!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#10] от "mavro":

  Важното е да има ЖИВОТ а не сегашния ЖИЗНь

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Долу Тиквите които обещават крадене, крадене, крадене

 15. 15 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 670 Неутрално

  6,7 милиона гласопадаватели + 900 000 лица под 18 години = 7,6 милиона

  Бойко само за няколко мандата реши демографската криза в страната...

  Интересното е, че никоя партия не обърна внимание на стотиците хиляди мътртви души в списъците!?

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Добро утро на всички, както и да гласуваме нека не забравяме, че утре живота продължава .Успех!
  —цитат от коментар 10 на mavro


  То пък един живот!

  klimentm
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#15] от "Аз":

  Чужденците ще се чудя нивгаш не видели
  Ведно да гласуват живи и умрели!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  САМО ДНЕС властта ще е в ръцете на народа за броени часове.
  Не пропускайте редкия шанс който Ви се дава.
  Гласувайте и упражнете правото си на свободен избор.
  Не се продавайте на който и да е .
  Гласувайте отговорно за бъдещето на децата си и на Свободна България!!!
  Успех Българи.
  МУТРИТЕ ВЪН!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  ГЛАСУВАЙТЕ БЕ ХОРА

  гласувайте и МИСЛЕТЕ !!! искате ли мутри да управлавят и крадат млрд-и докато ви лъжат и правят на глуп???ци

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 20. 20 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  само погледнете бройката избиратели - 6.7 млн и помислете - искате ли такава МУТРЕНСКА държава? колко общо е населението - 7 млн?

  само погледнете т-нар Каскет и помислете - искате ли такава МУТРЕНСКА държава?

  само помислете колко скандали за колко милиони имаше последните 4 години и помислете - искате ли такава МУТРЕНСКА държава?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#20] от "ГЛАСУВАЙТЕ и по възможност МАШИННО":

  6,908,751

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#20] от "ГЛАСУВАЙТЕ и по възможност МАШИННО":

  Съвсем точни и актуални данни
  https://countrymeters.info/bg/Bulgaria

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  "и да постави "Х" или "V"

  Не е ли по-добре и двете Х и У.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Да се разправим с негодниците!

 26. 26 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ще

  До коментар [#20] от "ГЛАСУВАЙТЕ и по възможност МАШИННО":6,908,751
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА


  Ок ще гласуваме с хартия и ще задраскаме 28, в името на просперитетам на държавата и за бъдещето на децата.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 834 Весело

  Време е да дръпнем ластика и да го пуснем рязко по дупарата на простия.

 29. 29 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  До коментар [#15] от "Аз":Чужденците ще се чудя нивгаш не виделиВедно да гласуват живи и умрели!!!
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Нема да се чудат,вече го видеха в една дръжава дека гласуваа даже участници в гражданската война.🐵👀🐵

  Много съм прост
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Весело

  ГласувАх!

  Викам да ги почнааме!

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тошо Кучев":

  Викаш щом там може значи и тук е нормално!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":

  Браво!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#24] от "Моа Преател Тайпи":

  И аз за първи път от 2001. А и още 100 покрай мен също. Залагам на голяма активност, напук на социолози и анализатори.

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#24] от "Моа Преател Тайпи":

  И аз за първи път от 2001. А и още 100 покрай мен също. Залагам на голяма активност, напук на социолози и анализатори.

 35. 35 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално
 36. 36 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Време е народната любов да избухне!

 37. 37 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално
 38. 38 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  До коментар [#29] от "Тошо Кучев":Викаш щом там може значи и тук е нормално!?
  —цитат от коментар 31 на КМЕТ В СЯНКА


  Къде написах,че е нармално?Казах ,че нема да се чудят.....,а и ем все едно.🥳

  Много съм прост
 39. 39 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Току що гласувах против мутрите и против хомофобията преференциално в 25 МИР, машинно. Беше много лесно!

 40. 40 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 416 Весело

  "Гласувам, следователно съществувам!" (По Декарт)

 41. 41 Профил на ayz00590373
  ayz00590373
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колеги, щом баща ми, който последно беше гласувал за царя и беше излъган, и от тогава не е гласувал, се реши този път да гласува, очаквайте да има интересни резултати. Не виждам как могат да предвитят тези хора социологическите изследвания. Предполагам, че няма да е само той, много хора, които дълго време не са гласували, явно им е писнало и ще са голямата изненада на тези избори (прогнозирам почти рекордна избирателна активност, както се случи в САЩ). Приятен ден и мъдър избор!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#34] от "nij50393132":

  Че нали ако активността е голяма няма да влезете бе човек.

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#42] от "K2doors":

  Страх ли ви е? Свиквайте.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Гласувах!

  В 7:30 вече се извиваха опашки пред секциите. Истинско народно веселие. Интересното е, че имаше много млади хора.

 46. 46 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Току що гласувах против мутрите и против хомофобията преференциално в 25 МИР, машинно. Беше много лесно!
  —цитат от коментар 39 на Dobromir Dobrev


  А аз току що не гласувах .🥳

  Много съм прост
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  Ти не плачи на чужди гробища. Важното е да изметем корумпетата и паразитите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Гласувам, следователно съществувам!" (По Декарт)
  —цитат от коментар 40 на winston_smith_ii


  „Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят“.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  хич не ми пука ние дали ще влезем, важно е вие да излезете!

 52. 52 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ще гласувам машинно, че там е по-лесно да се направи одит. Но по-важното: ЩЕ ГЛАСУВАМ, ако ще да валят мълнии от небето и да има опашки! ДОЛУ БКП И ГРОБ

 53. 53 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хайде де. Всеки това иска.
  И как ще ги изметете ако сте извън Парламента да не говорим извън властта.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#51] от "nij50393132":

  Аз съм излязъл отдавна мой човек:)
  Затова не ви се месих в кампанията:)
  Само ти влизам акъл:)

 57. 57 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Весело

  Пабеда БСП!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 58. 58 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#53] от "Да вярваме на истината":

  не си спомням някое от 240-те депутатски места да е останало незаето. А всеки, който не е от вас е против вас. Все ще се има кой да свърши тази националноотговорна работа и да ви измете.

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#37] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ще гласувам машинно.
  —цитат от коментар 37 на Котаракът на Шрьодингер


  Аз така гласувах. Много е лесно. Дерзайте!

 60. 60 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално
  Ще гласувам машинно.
  —цитат от коментар 37 на Котаракът на Шрьодингер


  В смисъл ще гласуваш с/през машина? Машинно гласуват и онези с автобусите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 61. 61 Профил на drumeff
  drumeff
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Да видим какви ще ги надроби матрялът днес

 62. 62 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#58] от "nij50393132":

  Малеее.
  Каква светла болшевишката вяра, че съм от ГЕРБ.
  Кажи им, че поне пет лева да ми дадат държавни пари.

 63. 63 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Да видим какви ще ги надроби матрялът днес
  —цитат от коментар 61 на drumeff


  Нищо не зависи от матрялът. Властта в България отдавна не е в ръцете на политическите партии също. Не са те хората, които решават вашите съдбини, нито определят политиката ни. Властта в България отдавна е в ръцете на олигархията, мафията, кукловодите от ДС и посолствата на големите сили у нас. Всяко едно важно решение за бъдещето на България е „спуснато“ отвисоко. Политиците са просто изпълнители, без значение дали водещата марионетка в случая се казва Бойко, Гойко, Гошко или Тошко.

 64. 64 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#62] от "Да вярваме на истината":

  Не ме интересува от кои си, показал си, че не си против тях. Стига толкова

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#62] от "Да вярваме на истината":

  Винаги си бил за тях. Отричай си колкото искаш. Скоро и много други твои колеги ще си потърсят нов господар.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Аз ще изчакам следобеда да видя как се движат резултатите, за да подкрепя ако е нужно някоя от партиите на които им трябват малко за да минат 4%.Разбира се тази партия трябва да е против Тиквите, а не нейна патерица. Шкембето и Неволя нямат никакъв шанс за гласа ми

 69. 69 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Весело

  Гласувах, гласувайте и вие. Кмете, стига си писал, ходи да гласуваш.

 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Гласувайте с машините!

  И изненадайте социолозите! :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Целият този процес е една абсолютна заблуда.
  Избираме едни и същи некадърни личности, които ни решават живота вече 30 години.
  Едната част от тях казват ДА, другата-НЕ и по този начин ,,представителната демокрация” ни държи в абсолютен застой.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#68] от "Niko Kostantinov":

  Отивай още сега да не вземе баш патерицата на Billa торбичката да прескочи 4-те %.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#74] от "Моа Преател Тайпи":


  ...а другите до сега не лъгаха ли?...

 76. 76 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 834 Весело

  Интересни метаморфози предстоят в медиите и голяма част от коментиращите тук.
  Интерсна ще е съдбата и на кошлука.

 77. 77 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#26] от "Герберска Мутра":

  Ок ще гласуваме с хартия и ще задраскаме 28, в името на просперитетам на държавата и за бъдещето на децата.

  С ОПГ ”Шкаф Груп” към просперитет и светло бъдеще? 😂😂 Разсмя ме с тоя виц. Първи април, мина, бе другарю!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#79] от "Моа Преател Тайпи":

  Еееее Айде сега.
  Ми те всичките там са от памти века...

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#66] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не се притеснявай:)
  Спечелете и икономиката да върви примерно и ще кажеш че съм от вас:)

 84. 84 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Гласувах , но първо се опитват да пробутат хартиената бюлетина.

 85. 86 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тошо Кучев":Викаш щом там може значи и тук е нормално!?
  —цитат от коментар 31 на КМЕТ В СЯНКА


  И аз гласувах: "за промяната". Яростен шут....

 86. 87 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#83] от "Да вярваме на истината":

  Нищо лично, ама това нашето ако ти прилича на икономика...

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#54:"hrx16647690"][/quote]

  Ти да видиш...колко будали ще се изсипят да подсигурят заплатките на държавния планктон и семейния просперитет на няколко нови шкембета.

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 91 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 817 Неутрално

  За мен изборите са интересни от гледна точка на това да преброим хората с истинско дясно и консервативно мислене в България. Няма значение дали КОД ще влезе, или не. Днес ще се види на каква база стъпваме за бъдещето. Гласувам ЗА, на база идеология, а не против.

 91. 92 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Гласувах , имаше по 3-4 четирима чакащи пред секция .
  Попитаха ме как желая - през машината или с хартиена бюлетина . Електронно - добре - заповядайте - картата нагоре с чипа - ОК .
  След мен възрастен гражданин избра също терминала .
  На входа на училището липсваха списъци със секциите по адреси . Такива бяха залепени на вратите на секциите ., което предполага скупчване на хора , ама нейсе .......

 92. 93 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Гласувайте! Аз гласувах.

 93. 94 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Фейса ври и кипи. Такава активност не е имало! Има надежда!

 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 96 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#88] от "Сенсей НАНАЙ":

  Що?! На мене не ми пречи кой за какъв ме мисли:)
  Може да ме мислиш, че съм и към Йоло Денев:)
  Не ми пречиш:)

 96. 97 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Фейса ври и кипи. Такава активност не е имало! Има надежда!
  —цитат от коментар 94 на nij50393132


  :::::::::::::::::::::
  Надеждата умира последна !
  ...но в конкретния случай , същата е толкова малка и илюзорна , че е на последно дихание от отвъдното !

 97. 98 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#92] от "stenlyaka":

  И мен ме питаха,как искам да гласувам,ти сгъна ли листчето и в другата урна!!Не тази за хартиените!

 98. 99 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Гласувах , но първо се опитват да пробутат хартиената бюлетина.
  —цитат от коментар 84 на foxhd


  Абсолютно! И при мен беше така... И ме гледаха лошо...

 99. 100 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#92] от "stenlyaka":И мен ме питаха,как искам да гласувам,ти сгъна ли листчето и в другата урна!!Не тази за хартиените!
  —цитат от коментар 98 на K2doors


  Машината принтира -проверяваш-сгъваш-пускаш . До машината има отделна урна само за електронно издадените бонове .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK