На живо

Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

Управляващата партия ГЕРБ спечели редовните парламентарни избори, но гласовете ѝ ще стигнат за малко над една четвърт от местата в новото Народно събрание, а досегашният й коалиционен партньор - ВМРО, е на ръба на 4-процентната бариера и ще чака окончателните резултати, за да разбере дали влиза в парламента. Голямата изненада на вота е резултатът на партията "Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов, която се очертава втора политическа сила и може да получи възможност за съставяне на правителство. По-ниската избирателна активност се отрази върху резултатите на БСП и тя попадна в прогнозирания от социолозите капан на страха на избирателите от COVID-19.


Данните - засега само на социологическите агенции, показват силно фрагментиран парламент от шест или седем формации, в който съставянето на парламентарно мнозинство за ново управление изглежда почти невъзможно, ако се спазят досегашните заявки на основните политически играчи. На този фон премиерът Бойко Борисов призова за съставяне на кабинет от експерти, като даде да се разбере, че очаква той самият да го оглави. Времевия хоризонт, който Борисов очерта на това правителство, е до края на годината, а аргументът - страната да запази стабилност и да дочака евросредствата от Плана за възстановяване от COVID-19. Тезата за експертен кабинет е лансирана от месеци от ДПС. Реакцията на останалите партии се очаква в понеделник, когато Централната избирателна комисия вероятно ще обяви и резултати, макар и неокончателни.


"Дневник" проследи най-важното изборната нощ. Хронология четете в статията.
Най-важното от изборния ден четете тук

Гражданската платформа "Ти броиш" вече отчита резултати от паралелното преброяване на гласовете според протоколите на секционните избирателни комисии в цялата страна. Наблюдатели-доброволци в комисиите следят отчитането на резултатите и качват данните от протоколите в платформата чрез приложение на мобилните си телефони.


Попълването на данните можете да следите в реално в "Дневник" - тук.


Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

Опашка се изви пред Районната избирателна комисия в Пазарджик, където се приемат протоколите на секционните избирателни комисии. Снимката показва ситуацията към 1.20 ч и е предоставена от читател на "Дневник".


Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

© Дневник

Манолова отиде пред "Арена Армеец" с обвинения за манипулации

Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет
Отново се готви похищение на вота, т.е. да бъдат пренаписани, резултатите, каза Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън". Тя допълни, че кандидатът за народен представител от листите на обединението Никола Вапцарова е бил изхвърлен с полиция от зала "Арена Армеец", където се приемат протоколите на секционните избирателни комисии. Според Манолова това е станало, защото е поискал да види как става приемането на протоколи въвеждането им в системата на "Информационно обслужване.


Манолова допълни, че има снимки от застъпници, че протоколи се преписват, дописват, пренаправят в нарушение на изборния кодекс. "Този път няма да позволим да откраднат резултатите на българските граждани, както се случи на местните избори", закани се тя.

Данните от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" и "Галъп" при 100 % обработени протоколи потвърждават данните. Подробности тук и тук .

Борисов поиска да остане във властта с експертен кабинет до края на годината

В изненадващо включване на живо във "Фейсбук" премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова останалите политически играчи, които ще влязат в новия парламент, към обединение и заговори за експертен кабинет, с който България да премине през предстоящите трудни осем месеца до края на година - докато започне изпълнението на План за възстановяване на Европа от COVID кризата.


Борисов беше на открито, сам, застанал пред джипа, с който обичайно обикаля из страната, под падащите снежинки в София.


Той иронично заяви, че останалите партии са постигнали мечтата си да се доберат до Народното събрание и ги призова сега за се "израдват" на успеха си, след което да помислят за страната. Допълни, че много се радва, че толкова играчи влизат в парламента, защото му омръзнало да носи сам отговорност, но допълни, че никой от тях няма експертиза, освен ГЕРБ, да управлява.

Имате ли по-опитен от мен, има ли някой с по-голяма международна подкрепа или някой, който да се е справил с три кризи - т.нар. гръцка криза, или миграционната криза, или пандемията сега


Бойко Борисов,

премиер


Подробности - тук.

Борисов на живо в първи коментар след изборите


Слави Трифонов е на втора позиция, ВМРО остава на ръба

Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

© Дневник

"Има такъв народ" на Слави Трифонов изпреварва БСП и е на втора позиция, а ВМРО остава на ръба на 4-процентната бариера за влизане в парламента - това сочат данните на социологическите агенции "Алфа Рисърч" и "Галъп" при паралелното преброяване на гласовете. Резултатът на "Демократична България" леко спада в сравнение с този от екзит пола.


Парламентът все така се очертава от седем политически играчи, а съставянето на мнозинство, което да е в състояние да излъчи правителство - все по трудно.


Данните на "Галъп" четете - тук.


Данните на "Алфа Рисърч" - тук

"Нашият прочит на изборните резултати гласи, че българските избиратели гласуваха за промяна", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.


Въпреки анонса, че партията няма да коментира, докато не излязат официални резултати, Карадайъ и ръководството на ДПС все пак излязоха пред медиите. Той обаче не даде нито един конкретен отговор за възможностите за съставяне на ново парламентарно мнозинство и управление и повтори многократно, че всякакви варианти могат да се обсъждат едва след окончателните резултати, а дотогава всичко е "анализиране на анализаторите".

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че ще бъде един от хората, които ще поискат пряка отговорност от Корнелия Нинова и от ръководството на БСП след резултата от днешния вот, съобщава БНР.


"Аз ще бъда един от хората, който ще поиска пряка отговорност на Корнелия Нинова и на ръководството. И се надявам, те да имат достатъчно мъдрост да подадат оставки", Владимиров. "Когато ти си в идейна безпътица, когато си в организационна катастрофа, когато се опитваш силово да налагаш на структурите и листите, и мненията, и позициите, резултатът е точно такъв какъвто е в момента", добави той.


"Корнелия Нинова не можа да разбере БСП каква партия е. Това не е еднолична фирма, такава каквато тя си я представя. Тя много иска да изглежда като Бойко Борисов, това и друг път съм го казвал. Само че Бойко Борисов си направи партия и там може да прави каквото си поиска. БСП не е такъв тип партия, и този лидер така и не разбра какъв тип партия е БСП. Тук водещ е диалогът, вътрешнопартийната демокрация, трябва да се уважават структурите, да се уважават органите на партията. Ето модела, когато сме лидерска партия – трето място, уникална катастрофа, и то когато си бил в опозиция, а не като си бил в управлението, защото управлението винаги тежи, всяко управление носи негатив. Да си бил в опозиция и да направиш този резултат, какъвто е в момента, каза още Владимиров.

И още един от шаржовете на Валдес Радев:


Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

ГЕРБ отказа коментари и напомни, че нови избори ще са скъпи

ГЕРБ също няма да има изявление за резултатите от изборите и възможните конфигурации на бъдещата изпълнителна власт. Единственият коментар от управляващата партия дойде от Любен Дилов от движение "Гергьовден", който е водач на листата на ГЕРБ в Бургас, без да е член на партията.


Той беше изпратен при чакащите пред централата на партията журналисти, за да съобщи, че засега данните са предварителни и не може да се очаква да се говори на тяхна база. В отговор на въпросите многократно повтори, че не може да говори за бъдещи коалиции.


Дилов повтори тезата лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов от днес - че изборите са били много скъпи. За разлика от Борисов, който при гласуването си обясни, че "не е смятал" колко пари са дадени, той уточни сума - 150 млн. лв., и напомни, че евентуални нови избори заради невъзможност да се излъчи правителство, ще струват пак толкова. "Отделно имаме и президентски избори. Да си дадем сметка за това можем ли да похарчим 350 млн. в рамките на тази година, когато имаме да се възстановяваме след COVID кризата. Това е най-важният въпрос. Това е оферта към разум", заяви Дилов. В края на изказването си той призова журналистите да отидат да пият чай.


Васил Божков ще иска обявяване на вота за недействителен

Близо два часа след края на изборния ден в България бизнесменът и кандидат за народен представител Васил Божков благодари на подкрепилите партията му "Българско лято" (участвала на вота с регистрацията на БНО) и обяви, че резултатите са манипулирани.


Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

© Цветелина Белутова, Капитал


"Благодаря на всички гласували за нас. Гласовете ви бяха откраднати. Не ни споменават, защото ги е страх единствено от нас. Не признаваме тези манипулации. Ще се борим докрай да спрем лъжата. Ще искаме обявяване на изборите за недействителни", написа Божков в профила си във "Фейсбук".


Според предварителните данни на социологическите агенции от екзит пол БНО няма да излъчи депутати в следващия парламент.

Поглед към изборните резултати от Валдес Радев, който придоби популярност с шаржовете си в социалните мрежи. Данните на социологическите агенции на базата на анкети на изхода на изборните секции сочат, че коалицията "Воля - НФСБ" е под 4-процентната бариера за влизане в парламента.


Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

© Дневник

Слави Трифонов няма да говори, изолирал се заради COVID-19

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви в публикация във "Фейсбук", че има симптоми на COVID-19 и си прави изследвания. Трифонов уточнява, че се е самоизолирал и дава да се разбере, че също няма намерение да коментира резултатите от парламентарния вот тази нощ. Партията му завърши изборния ден в челната тройка на най-високите резултати, като данните от екзит пол на различните агенции им дават разлика между 1 и 2 % с БСП. Според "Алфа рисърч" тя е на трето място, а според "Галъп" - на второ.


" Важно е това, което се случи днес. Важно е това, което вие направихте днес. Ако сте си задавали въпроса как изглежда суверенът, ето така изглежда. Обикновено след изборите всички партии се обявяват за победители. Днес победителите сте вие! Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна", заявява Трифонов.


И ДПС отказва да коментира резултатите тази нощ

След БСП, и ДПС обяви, че няма да коментира изборните резултати и възможностите за съставяне на ново управление тази вечер.


"За ДПС това бяха много важни избори. Направихме реална кампания в нереална обстановка. Очакваме окончателните резултати, за да кажем дали сме доволни, или не", каза пред Би Ти Ви зам.-председателят на движението Хасан Азис. В качеството си на кмет на Кърджали той обясни ниската избирателна активност в града - малко над 27%, с пандемията и липсата на дразнител.

Протест пред централата на ГЕРБ в очакване на първите коментари

Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

© Цветелина Белутова, Капитал

Група от 50-тина протестиращи срещу досегашното управление се е събрала пред централата на ГЕРБ. Те скандират "Долу ГЕРБ" и "Борисов - позор, съд и затвор".


Очаква се в централата политическата формация, която е с най-голям резултат на днешните избори, но недостатъчен за мнозинство, по-късно да има брифинг, на който ръководството на формацията да коментира резултата от вота. Не се съобщава засега дали ще присъства лидерът и премиер Бойко Борисов.


Вижте кадри от протеста:


БСП отказа да коментира резултатите, прави паралелно преброяване

Георги Свиленски

© Георги Кожухаров

Георги Свиленски

БСП няма да коментира представянето на партията според данните от екзит половете, обяви пред журналисти Георги Свиленски, шеф на предизборния щаб на партията. Той съобщи, че партията прави "пълно паралелно преброяване" във всички секции в страната и изрази надежда, че резултатите от него ще съвпаднат с тези, които ще обяви Централна избирателна комисия.

Заявяваните досега коалиции стигат за една трета от гласовете в парламента

Прогнозните мандати на партиите, които са заявявали някаква степен на готовност да се коалират след изборите, са много далеч от парламентарно мнозинство, коментира пред БНТ социологът Боряна Димитрова. Тя представи изчисленията за гласовете, които биха имали те:
ГЕРБ и ВМРО (досега в управляваща коалиция) - общо 81 мандата


БСП и ДПС (които вече са управлявали заедно) - общо 78 мандата


"Има такъв народ", "Демократична България" е "Изправи се! Мутри, вън!" - 81 мандата


В отговор на въпрос Димитрова коментира, че дори да се допусне коалиция между БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!", те събират 101 гласа, доста далеч от нужните 121 за парламентарно мнозинство.

Степените на близост дават една трета от Народното събрание. Изводът е, че или някой трябва да прескочи границите, или животът на парламента ще е кратък


Боряна Димитрова,

управляващ партньор в социологическата агенция "Алфа рисърч"

Разпределението на мандатите, според "Алфа Рисърч" (графика)


"ГЕРБ загуби, протестният вот спечели". Това гласи първият коментар на лидера на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова след изнесените данни от социологическите агенции от екзитполовете към 19 ч. Тя предупреди Михаил Константинов, директорът "Информационно обслужване (държавната фирма, която обработва протоколите) да "не се опитва да краде гласове, както е било досега". Подробности четете тук.

Резултатите от изборите, които виждаме, трудно могат да доведат до там, че да се подреди една по-добра България, коментира пред Би Ти Ви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него все пак резултатите могат да доведат до това Борисов да загуби властта.
"Българите се освободиха от страха от тази машина и ще има вълни на промяна. Хората гласуваха въпреки хаоса и мачкането", допълни той.

По думите му основните изводи са, че БСП губи централно място, а ДПС не може да определя царете зад кулисите. Христо Иванов е на мнение, че ако този парламент "изгасне като намокрен фас", това не е непременно лоша новина, защото промяната на политическата система минава през няколко избори. Какво още каза Христо Иванов - тук

Каракачанов заговори за широко коалиционно правителство

Има два сценария след тези избори и те зависят от поведението на лидерите на партиите, които влизат в парламента, каза пред Би Ти Ви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Ако надделее политическият егоизъм и продължи предизборната кампания, няма да видим нищо различно от това, което виждаме последните 30 години", каза той.


Каракачанов допълни, че ако напред излезе здравият разум и грижата на хората, може да се стигне до "едно широко коалиционно правителство", като за целта е достатъчно да се постигне съгласие по 4-5 теми - кризата с коронавируса, икономическата криза, доходите, "циганизацията" и т.н.

Оспорвана надпревара за втората позиция

ГЕРБ очаквано спечели най-много гласове на парламентарния вот, макар и малко по-малко от прогнозите по време на предизборната кампания. Голямата интрига на нощта се очертава надпреварата между БСП и "Има такъв народ" на Слави Трифонов, на които различните агенции, на базата на екзит пол, дават разлика между 1 и 2%. Според "Алфа Рисърч" социалистите запазват втората си позиция, макар и с минимална преднина. По данни на "Галъп" Трифонов е втори.


Първите прогнозни резултати четете тук

Активност на парламентарни избори за последните 20 г.

Засега официално обявената от Централната избирателна комисия избирателна активност към 17 ч. е 40.18 %. Тя е близка до активността на миналите избори, която по същото време беше 42.74%. Посочените от комисията данни означават, че до урните към този момент са отишли около 2.7 млн. избиратели.


Ето каква е била активността на парламентарните избори от 2001 г. досега


Коментари на резултатите и прогнози за бъдещото управление на България можете да следите в изборното студио на "Дневник":


Първите прогнозни резултати от изборите се очаква да бъдат обявени около 20 ч., когато по закон приключва изборният ден в България. При опашки пред секциите на места той може да бъде удължен, но с не повече от час.


В чужбина гласуването се очаква да продължи до 6 ч. сутринта на 5 април, като последни ще гласуват българите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.


Първи официални данни - макар и неокончателни, Централната избирателна комисия започва да публикува през нощта, а в понеделник сутрин картината на гласуването е сравнително ясна. Тази година преброителят на изборите - държавната фирма "Информационно обслужване" първоначално предупреди, че може да има забавяне при преброяването на гласовете заради сложните секционни протоколи, но впоследствие съобщи, че ще успее да се справи в срок, назначавайки повече хора за обработване на данните.


По закон


крайният срок за обявяване на окончателните резултати


от изборите и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание е 8 април, а за имената на депутатите - 11 април.


Изборната нощ: Патова ситуация в новия парламент, Борисов поиска да остане на власт с експертен кабинет

© Юлия Лазарова

България избира депутати в трудна и необичайна ситуация - на пандемия. Вотът протече при спазване на невиждани досега при гласуване предпазни мерки срещу заразата от коронавирус, а прогнозата на социолозите беше, че COVID-19 може да се окаже ключов играч, ако страхът от зараза повлияе сериозно върху избирателната активност и оттам - върху резултатите.


От вота зависи дали управляващата партия ще продължи да доминира във властта след повече от десет години в нея, или ще има промяна на политическия модел.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK