Огромни опашки имаше пред секциите в Западна Европа, но не и в Москва

Като цяло избирателите искат промяна.

© Лили Тоушек, Капитал

Като цяло избирателите искат промяна.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник".


Първи впечатления от приключилите избори. С уговорката, че все още се чакат официалните резултати.


1. Поздравления за всички българи, които въпреки криза, пандемия, дъжд и отчайващи политици, отидоха и гласуваха.
2. Поздравления за всички българи в чужбина, които самоотвержено стоят на опашки пред секциите и искат да гласуват.


3. Позор за политиците, които ограничиха броя на секциите и така създадоха проблеми пред много хора да гласуват.


4. Респект за всички доброволци във всички страни, които полагат усилия, за да има възможност българите по цял свят да гласуват. И за всички доброволци по малките населени места в България, които пазят вота от местни феодали.


5. Външно министерство не успя да предвиди подобен огромен интерес. 21-и век сме, всеки има право да пътува. А администрацията има задължение да организира процеса професионално. Ако не иска, или не може, да си подава оставката и да си ходи.


6. Няма опашки пред секциите в Москва. Както се казва там: няма хора, няма проблеми... ааа, опашки де...


7. Огромните опашки в някои страни показва къде са емигрирали българите - в страните със западна либерална демокрация, а не в тези с източноправославни тирани. Казвайте го това, ако някой замаян политик ви твърди друго.


8. Приемане на закони и правила за машинно гласуване в последния момент разбираемо създаде проблеми. Дано не се отразят на резултата. Никой от законодателите не пое отговорност.


9. Позорно за ЦИК и КЗЛД, че не разрешиха снимането на броенето. С довод опазване на лични данни на членовете на комисиите. Което е смешно, защото журналисти спокойно си снимат и излъчват в ефир.


10. София не е България. По-скоро България, извън София и още един два големи града, е различна. Това е тъжна, феодална, завладяна България, където институциите са само инструменти в ръцете на местните гаулайтери.


11. ГЕРБ взима най-много гласове, но много по-малко от предишните избори. Джипка, раздаване и бягство от отговори. Тотално отказаха да отговарят кой и как ни доведе до сегашната ситуация. Комуникационна кражба на публичен ресурс. 13 милиарда, разпределени за земеделците като административно задължение, не може да се използва като предизборен довод за кадърност. Всеки резултат под 79 депутата може да се приеме за загуба. Каквото и да чуете от джипката.


12. Провал за БСП. Единственият случай в историята на Вселената, когато управляващите са в сериозна пандемична, икономическа и политическа криза, а имиджът на опозицията пада по-бързо от този на управляващите. Очакваше се поради неадекватните действия на Нинова. Тя или беше прекалено пасивна или тласкаше социалистическа партия от лява национализация до крайно дясна националистическа християнска реторика. Нищо чудно, че избирателите на БСП са объркани.


13. Успех за партията на Станислав Трифонов. Дано не се подлъжат по "исторически компромиси", "предизборни трикове" и други подобни. Всяка коалиция с ГЕРБ го обрича на забвение.


14. Успех за "Демократична България". В София даже май е първа политическа сила. Няма да споменавам за "предизборните трикове", те си знаят достатъчно добре. Но трябва да намерят начин за по-достъпен наратив на политическата си реч, ако искат по-широки групи хора да ги разбират. Силно се надявам да продължат позитивната тенденция и с конкретни действия в новия парламент.


15. Успех за "Изправи се! Мутри вън!". Макар и по-скромен, те влизат в парламента. Като знаем как тръгнаха като спонтанен протест, постигнаха много. Само бъдещето ще покаже как ще утилизират подкрепата и доверието, което получават.


16. ВМРО към този момент са на кантар дали влизат в следващия парламент. Избирателите ясно им показват, че пиянските изцепки и дърпането към феодалното минало не са вече приоритет. Жалко само за дамите, които си използваха правата, лицата и имената, за да пропагандират отказ от тези им права.


17. ДПС си е стабилно. Май никой не е предложил нищо, което да им попречи да си вземат гласовете. Трябва да се отчете, че се опитват да се променят, да наложат по-млади и компетентни хора, да се отдалечат от миналото. Зелени политики, стартъпи и поглед в бъдещето, докато някои други говорят за къпане в ледени реки. Е...


18. Само с глупости за безплатен бензин и лекарства не става. Ама просто не става. Хората не са идиоти.


19. Като няма истинска лява партия, синдикатите по странен начин завзеха тази позиция. Започнаха първи да говорят за национализация на предприятия и цели бизнеси, за война с големите корпорации, за работническа класа. Направо да се регистрират като партии и да отиват на избори, не да заблуждават, че са синдикати и мислят за работещите. Ако съсипят бизнесите, къде ще работят хората? На държавните бензиностанции?


20. Като цяло избирателите искат промяна. Текущите управляващи получават само около 30%. При 50% избирателна активност - само 15% от избирателите ги искат. Ясно е положението.


21. Като цяло избирателите препотвърждават цивилизационния ни избор да сме част от западната цивилизация.


Ще е сложно да се състави следващ кабинет, ако резултатите останат в настоящите граници. Надявам се повечето бъдещи парламентарно представени партии и самите депутати да не се полакомят от безпринципни договорки. Даже и да има нови избори наесен, нищо лошо няма в това. Даже напротив.


И както винаги казвам, ако загубите идея кое е правилно, само вижте къде бягат децата, къде отиват да учат, работят и живеят. Това показва какво ще е бъдещето ни.


Благодаря на избирателите! Както винаги, българите са мъдри. Макар и по странен начин, те гласуват за по-добро бъдеще.


Днес беше един добър ден за нормалността.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK