Едни се борят за 60 млрд., други за бъдеще

"Искам бъдеще" и "Искам да искам да живея в България" бяха най-ярките послания на протестния площад.

© Георги Кожухаров

"Искам бъдеще" и "Искам да искам да живея в България" бяха най-ярките послания на протестния площад.С малко, но завинаги" - беше лозунгът на първата демократична победа в началото на прехода. С доста и задълго - такъв е ефектът на земетръсните промени днес. Ще го резюмирам в шестте най-емблематични промени.


Край на мита за безалтернативността на ГЕРБ


Гражданите го знаеха още от протестното лято, ГЕРБ ни праща Любен Дилов да ни съобщава, че не го разбират и днес.
Десетилетието ГЕРБ може да се резюмира в политическа арогантност, клиентелизъм и неизтощим апетит за превръщане на евросредства в чекмеджета.


"Нямате експертиза, хора, трябва да се учите, а ние имаме огромен потенциал" - реди премиерът под падащ сняг, а гражданите се чудят какъв PR ефект си въобразяват, че постигат медийните му съветници. Но това, за което гражданите въобще не се чудят, е за непоносимостта на политическата арогантност на претенциите на премиера, трайно и стабилно държаш родината ни като най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС.


Корупцията и прихваната държава не са вторични резултати от управлението на ГЕРБ, те са неговата същност. Парадоксално, че си ги превръщат и в имиджов бранд: кампанията на ГЕРБ завъртя в оборот "експертния" потенциал на Владислав Горанов и Делян Добрев - емблeматични лица, които дори самият ГЕРБ беше отстранил заради съмнения. Политическата арогантност достига неизменни върхове и в игнорирането постоянните критики - от площада до Брюксел и Вашингтон.


Една четвърт от електоралното тяло е солиден резултат. Чакаме още данни, за да се вгледаме по-конкретно в профила му. Ясно и сега е, че ядрото му е клиентелата, създадена от самия ГЕРБ. Тя има две съставки: администрацията на национално, регионално и локално ниво, назначена с протекции или пряко политически обвързана с управляващите; обръчите от фирми, на които се разпределят евросредства с ангажимента служителите им да крепят електорално модела, който ги храни.


Новите 60 милиарда на брюкселския хоризонт пречат на премиера да слезе достойно от властта. Както купиха десетилетието безвремие, така сега искат да купят и бъдещето ни.


Корнелия Нинова изпразни лявото пространство


Лидерката на БСП отдавна изпразни БСП от съдържание, сега я изпразни и от електорат. Двете страсти на Нинова - кръстоносният поход срещу опонентите й и Истанбулската конвенция - предизвикаха две земетръсни трансформации.


Първата е свеждането на БСП от системна до бутикова лидерска партия. Всички разбраха колко искрено Нинова мрази Истанбулската конвенция, но не разбраха достатъчно какво мисли и прави за бедността, социалните неравенства, дискриминацията.


Втората промяна е също впечатляваща - изпразни се лявото пространство. Чуждестранните наблюдатели не могат да се начудят. Логично, в най-бедната държава се очаква да има силни леви послания и партии. Замяната на лява реторика с националистическа оголи половината партийна сцена.


Ще се запътят ли някои от новите партии към това изпразнено политическо поле е една от постизборните интриги.


От агресивен национализъм към афективен патриотизъм


Не на омразата - това е едно от най-красивите послания на гражданите към политиците. Управленската трибуна, вместо да омекоти крайнодесния екстремизъм на националистите, го усили като мегафон. А нашите националисти обичат да мразят - и малцинствата, и бежанците, които изчезнаха в последните години, но те пак си говорят против, и съседите. Превръщането на езика на омразата в държавна външна политика е един от тежките политически грехове на отишлата си управляваща коалиция.


Българските граждани обичат родината, но предпочитат именно да я обичат, а не да мразят. Афективният патриотичен бранд на Слави Трифонов успя да улови тези нагласи.


Край на ДПС като неформалния втори


От трето на пето място - това е ДПС-земетресението. То отеква както по отношение политическите претенции на партията, така и върху структурирането на цялото политическо пространство.


От началото на прехода ДПС се радва на две политически привилегии. Първата е, че политическото му влияние винаги е било значително по-голямо от електоралната му тежест. ДПС представлява интересите на определена група от населението, а то си отреждаше - и често му отреждаха - ролята на решаващ ключов играч. Втората е, че официалният трети често беше неофициалният втори. Ако ГЕРБ изкара мандата си докрай, това в немалка степен се дължеше и на ДПС, даващо рамо в ключови гласувания в парламента.


Голяма новина е, че слизането от гордото второ/трето към скромното пето място се дължи не на пореден инженерен проект като ДОСТ и други преди него, а отдолу, от гражданския вот, който успя да покаже на политиците подобаващото им място.


Освен като неформална патерица на ГЕРБ ДПС споделя с досегашните управляващи още две политически страсти - арогантността и неудържимата привързаност към брюкселските милиарди. Ако сега наблюдаваме усилното позеленяване на ДПС, то не е заради загриженост за климат и околна среда, а заради най-подходящия бранд, който да им осигури успешна стартова позиция към очакваните 60 милиарда зелени и пост-ковид фондове.


Младите пожелаха бъдеще с гласа си


"Днес има остър дефицит на бъдеще" е политическата диагноза на писателя Георги Господинов. "Искам бъдеще" и "Искам да искам да живея в България" бяха най-ярките послания на протестния площад. Питаха тогава младите дали ще гласуват. Направиха го - за "Има такъв народ" и "Демократична България".


Безспорен демократичен резултат на вота за "Има такъв народ" е, че доведе до урните негласували преди избиратели. Откъде започва този път - от площада или концертната зала, е важно, но още по-важно е, че свършва до урните, до поетата отговорност за бъдещето. Каква политика ще предложи Слави Трифонов в отговор на огромното доверие и очакване на промяна е най-голямата мистерия на тези избори. Ще я наблюдаваме под лупа.


"Демократична България" - ще успее ли да освободи България от хватката на постдемокрацията


"Демократична България" е предвидимият и рационалният глас на бъдещето. И защото завъртяха колелото на промяната с акцията в Росенец, и защото последователно през годините отстояват каузата за съдебна реформа, и защото зелените послания не са мимикрия за фондове, а грижа да се опази малкото останала неразграбена природа.


Преходът започна със сблъсъка между вятъра на промяната от столицата и големите градове и окопаното статукво. Тогава залогът беше преход от комунизъм към демокрация. Днес залогът е отново е демократичен, но различен - необходимостта България да се освободи от хватката на постдемокрацията, на изпразването на институциите от съдържание и подчиняването им на частни интереси.


"Демократична България" отвоюва столицата от постдемократичната хватка на ГЕРБ. Ще успее ли да спечели цялата страна?


Има хоризонт. Много работа предстои.


Анна Кръстева е професор по политически науки в Нов български университет, доктор хонорис кауза на Университета Лил, Франция, президент на Политическа и гражданска обсерватория (pol-obs.com)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  "Младите пожелаха бъдеще с гласа си"

  С гола глава и обеца на ухото :)


 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1756 Неутрално
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Бъдеще няма!!
  —цитат от коментар 2 на AzDebil


  Бъдещето свърши - дефицит е като тока и тоалетната хартия през времето на комунизма. :)

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Снощи слушах повърнята на Баце. Искал експерти да управляват и в следващото изречение се изтъкна, че само той бил експерта. Ако Баце е експерта, то голяма мъка е при нас.

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3097 Весело

  Хубав текст, напълно съгласен съм с изводите на професор Кръстева.

 6. 6 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  Бойко е вреден .....НО "умен" и упорит!🤡

  Много съм прост
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  "Каква политика ще предложи Слави Трифонов в отговор на огромното доверие и очакване на промяна е най-голямата мистерия на тези избори. Ще я наблюдаваме под лупа."

  Дано ви хареса промяната, ама надали :)

 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо.
  Всички се борят за 60 милиарда.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3097 Разстроено

  До коментар [#1] от "realguru":

  Ами такива са доста от младите, вкл. и тези в чужбина, там е трагедията. А на избори тези неща лъсват.

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  ГЕРБ и БСП - бивши мутри и бивши комунисти, според коментари в чужбина:
  https://www.reddit.com/r/europe/comments/mjoipp/bulgarian_parliamentary_election/

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Патоса е трогателен. До една -две седмици ще се върнем към обичайния наратив.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Хубав текст, напълно съгласен съм с изводите на професор Кръстева.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Щом си съгласен с изводите би трябало да си разбрал и текста. Какво означава думичката пост демокрация?

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  При слаба " организация " е така, ЦИК са виновни....иначе , работят,работят и продължават....остава да се появят и недоволни !

 14. 14 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Бля, бля - Герб лош,
  Бля, бля - Дб добри.
  Имам чувството, че някъде вече съм го чел този текст.😁😁😁

 15. 15 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Слави е новия Пеевски на Доган.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 16. 16 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 500 Весело

  Заглавието е подвеждащо.Всички се борят за 60 милиарда.
  —цитат от коментар 8 на Боби Колев


  Просто едните се борят за ОЩЕ 60 милиарда :-)

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Айде почна се .... с новите безалтернативни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5477 Неутрално

  Безспорен демократичен резултат на вота за "Има такъв народ" е, че доведе до урните негласували преди избиратели.
  _________________________________________________________

  Избирателната активност от 47% не доказва изводът на авторката. По-скоро имаме разместване на пластовете, една част от електората на БСП гласува за Слави!

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3097 Весело

  До коментар [#12] от "von_seeckt":

  Както я е използвала, вероятно е имала предвид управлението на Борисов от 2009 до днес, аз поне така я разбирам.
  Но ти остави думата, нещо излъгала ли е?

 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 928 Весело

  Както бях обещал преди 2 месеца, днес съм отново във форума. Честно казано, забавлението е смях през сълзи! Бойко няма да направи правителство, защото Слафчу няма да се навие да е №2, няма да се съгласи Баце да е премиер,а ще иска той да е премиер. Това първо! Второ, новият парламент ще бъде открит с изпълнения на Магаданс и Слафчу с песента „Ще ти скъсам г@за“! Трето, в Турция, зашеметени от този шоуменски успех, вече са основали партия „Бир Ферари кармазъ“, а Слафчу ще им бъде консултант и партньор! Ха, честито „… на комбайна, нананай-на…“!

 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5477 Разстроено

  Слави е новия Пеевски на Доган.
  —цитат от коментар 15 на deepblue


  Слави е просто поредният "месия", влезнал в политиката за да оправи себе си!

  Нещо като оня от Мадрид.

  В Украйна подобна перзона стана дори президент.

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Патоса е трогателен. До една -две седмици ще се върнем към обичайния наратив.
  —цитат от коментар 11 на Jalis Ironhammer


  Много ясно!

 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо.Всички се борят за 60 милиарда.
  —цитат от коментар 8 на Боби Колев


  Герберите приравняват всички останали към собствените си "идеали и ценности"!
  Има и нормални хора, освен отчаяните герберя!

 24. 24 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 671 Неутрално


  Официална позиция на БОЕЦ за проведените избори и предстоящите събития.

  "...БОЕЦ заявяваме, че не няма да приемем какъвто и да е опит за подмяна на вота на българските граждани чрез безпринципни коалиции. Борисов вече заговори за „обединение” и „експертно” правителство, което е мечтата на ДПС, Доган и Пеевски. Гражданите така подредиха партиите, че ГЕРБ не могат да съставят правителство без някоя от така наречените „партии на протеста” – ДБ , ИТН, или ИМВ да влезе в ролята на предател. От друга страна и ДБ, ИТН и ИМВ не могат да съставят правителство без да се прегърнат с ГЕРБ, БСП, или ДПС и с този компромис да компрометират и подменят вота ха гражданите срещу политическото статукво. Основния аргумент на всички, които ще поддадат на изкушението на властта и ще предадат избирателите си ще е кризата и нуждата от стабилност. БОЕЦ припомняме, че служебните правителства в България обикновено в краткосрочен и средносрочен план са доста по успешни от редовните правителства..."

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#12] от "von_seeckt":Както я е използвала, вероятно е имала предвид управлението на Борисов от 2009 до днес, аз поне така я разбирам.Но ти остави думата, нещо излъгала ли е?
  —цитат от коментар 19 на boevbisser


  Не знам дали е излъгала, но очакванията и са по детински нереални. Това е човек, който не познава народа си и на бърза ръка е заменил неговите реални характеристики с няколко заучени идеологеми.

 26. 26 Профил на Kakva_e_istinata
  Kakva_e_istinata
  Рейтинг: 617 Неутрално

  "Край на мита за безалтернативността на ГЕРБ". Нека сега видим алтернативата и да я усетим. Какъв ще е ефекта много скоро ще разберем. А тези, които гласуваха за тази алтернатива много внимателно да наблюдават процеса!

  В спора се ражда истината!
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  "кръстоносният поход срещу опонентите й и Истанбулската конвенция - предизвикаха земетръсни трансформации"
  Което означава ,че подкрепата за ГЕЙ нещата ще дигне резултатите ???: )
  Откъде се пръкват такива анализатори ?? И да не съм гласувал за БСП, добре е лидер на условно партия в лявото пространство да гласува за нормалното семейство и нормални ценности, след като десните са отървали фронта. Иначе нищо не е опразнено , ГЕРБ наплаши едини 180 000 -200 000 възрастни над 60 години да гласуват . Останалите са протестен вот предпочел Слави и Мая Манолова. Изборите през 2017 тия 900 000 гласа са с протестен вот , около 200 000 хиляди , тези гласове не са били на БСП ... БСП е нещо около 600 000 гласа, и при нормални избори ще ги има ...Ами ГЕРБ пада също от 1 150 000 гласа до 750 000 , а при нови избори ...дано да хване 250 000 -300 000 гласа. При ГЕРБ са службогонци .... , там идеи и партия няма :)

 28. 28 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1341 Весело

  ""Демократична България" - ще успее ли да освободи България от хватката на постдемокрацията"

  И да я стисне в хватката на трансхуманизма, джендерпрогресизма и постистината.

 29. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3097 Весело

  До коментар [#25] от "von_seeckt":

  Народът се изказа за промяна, да видим какво ще излезе в крайна сметка - добра или лоша промяна, поне в момента не се знае. Не мисля обаче, че е наивна, може би малко повече се радва, че има някакъв келяв шанс статуквото да се промени. Аз също искам промяна, бяхме стигнали дъното.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  А тези, които гласуваха за тази алтернатива много внимателно да наблюдават процеса!
  —цитат от коментар 26 на Kakva_e_istinata


  Доста от гласувалите за тази алтернатива са в чужбина и не съм много сигурен дали ще могат да наблюдават процеса :)

 31. 31 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 604 Неутрално

  А аз сериозно искам да запитам - а има ли шанс следното да е вярно?

  "Буржуазията се опитва да внуши на трудещите се, като че демократическите избори са проява на социалната свобода. Но всъщност това е абсолютна лъжа. Както остроумно отбелязва Маркс, капиталистите позволяват на трудещите се само да решат, кой от представителите на господстващата капиталистическа класа за поредните няколко години ще ги угнетява и експлоатира – старите господари или нови господари."

 32. 32 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5477 Разстроено

  Двете страсти на Нинова - кръстоносният поход срещу опонентите й и Истанбулската конвенция - предизвикаха две земетръсни трансформации.
  ______________________________________________________

  Да бе да, Инстанбулската конвенция е виновна за падане резултата на БСП! Техният електорат по принцип са против тазиконвенция.

  За тази конвенция в цяла България липсва подкрепа,освен може би десетина процента от българите.

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#25] от "von_seeckt":Народът се изказа за промяна, да видим какво ще излезе в крайна сметка - добра или лоша промяна, поне в момента не се знае. Не мисля обаче, че е наивна, може би малко повече се радва, че има някакъв келяв шанс статуквото да се промени. Аз също искам промяна, бяхме стигнали дъното.
  —цитат от коментар 29 на boevbisser


  Не съм сигурен в това. Спечели изборите славчу. Каква промяна е той на статуквото само ти си знаеш.

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Какво означава думичката пост демокрация?
  —цитат от коментар 12 на von_seeckt  Вие питате, ние отговаряме."A post-democratic society is one that continues to have and to use all the institutions of democracy, but in which they increasingly become a formal shell. The energy and innovative drive pass away from the democratic arena and into small circles of a politico-economic elite."

  Съвсем точно си е използвла термина.

 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#25] от "von_seeckt":Народът се изказа за промяна, да видим какво ще излезе в крайна сметка - добра или лоша промяна, поне в момента не се знае. Не мисля обаче, че е наивна, може би малко повече се радва, че има някакъв келяв шанс статуквото да се промени. Аз също искам промяна, бяхме стигнали дъното.
  —цитат от коментар 29 на boevbisser


  Вчера гледах студиото на Дневник. Толкова наивници на едно място не бях срещал. Всичките бяха убедени, че панацеята била някава си европеизация, българинът да започнел да мисли по европейски. Ей такива глупости.

 36. 36 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  няколко заучени идеологеми.
  —цитат от коментар 25 на von_seeckt


  Не, това си е точния термин. Ние му викаме фасадна демокрация или пленена държава.

 37. 37 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3097 Весело

  До коментар [#33] от "von_seeckt":

  Нищо не знаем за Слави като политик, не го познавам лично, познавам някои от сценаристите му. Но да си добър сценарист е едно, а добър политик и управленец - съвсем друго. Ще поживеем и ще видим, но че Борисов отдавна е омръзнал и не дърпа държавата напред - няма спор за това, даже много хора гласуваха за него.

 38. 38 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Аз също искам промяна, бяхме стигнали дъното.
  —цитат от коментар 29 на boevbisser


  Ми хубуу де, копайте нататък. Ето в Русия отново живеят в комуналки:
  https://www.youtube.com/watch?v=lKaTEzEKikE
  https://pikabu.ru/story/kommunalka_v_21_veke_8091449
  https://pikabu.ru/story/koliving_obshchaga_kommunalka_7994580

  В Южна Корея - също:
  https://pikabu.ru/story/dostupnoe_zhilyo_8120579

  В САЩ правят палаткови градчета в Лос Анжелес и Сан Диего. В Испания - колиби: https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/04/05/4194399_kaniada_real_-_getoto_na_madrid_kudeto_vodata/?ref=id

  Да живей окончателната победа на капитализма по всички земни кълбета! А вий нито сте в палатково градче, нито в колиба, нито в комуналка. Промяна трябва, промяна!

 39. 39 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 500 Весело

  [quote#12:"von_seeckt"][/quote]

  "Пост-демокрация" е условен термин за авторитарното властване на г-н: "Аз им дадох.", "Аз им наредих.", "Аз ви построих.", което иначе чисто формално и "идеологически" се води демокрация, но всъщност няма нищо общо с идеята за такъв вид управление.
  Твърдението на авторката все пак се основава на презумпцията, че след 90-та година уж започнахме да строим новото светло бъдеще на демократичното пост-социалистическо общество... Проблемът е че и това беше поредната фикция и "фабриката за илюзии" изобщо не е спирала. Христоматиен пример за това са електоралните залитания към "Царя", към "Бойко" (в самото начало на ГЕРБ), към Бареков, а сега и към "Слави". Обикновените хора все се надяват, че от тинята на политическото блато ще изскочи някоя вълшебна жаба и неочаквано ще се трансформира в красив и почтен принц, а на това му се вика - триумф на надеждата над опита... И после българинът не бил оптимист.

 40. 40 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 604 Неутрално

  "A post-democratic society is one that continues to have and to use all the institutions of democracy, but in which they increasingly become a formal shell. The energy and innovative drive pass away from the democratic arena and into small circles of a politico-economic elite."
  —цитат от коментар 34 на Doge


  Таз хуйня описва ли 25000 щикове разквартирувани в столицата и охраняващи "демократично избрания" президент на една голяма северноамериканска страна?

 41. 41 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#40] от "sablezub":

  Описва движението "окупирай уолстрийт", примерно.

 42. 42 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Проблемът е че и това беше поредната фикция и "фабриката за илюзии" изобщо не е спирала. Христоматиен пример за това са електоралните залитания към "Царя", към "Бойко" (в самото начало на ГЕРБ), към Бареков, а сега и към "Слави". Обикновените хора все се надяват, че от тинята на политическото блато ще изскочи някоя вълшебна жаба и неочаквано ще се трансформира в красив и почтен принц, а на това му се вика - триумф на надеждата над опита...
  —цитат от коментар 39 на the_librarian


  В Украйна - клоун, в България - Слави. Че е оптимист българина - оптимист е. Т.е. зле информиран песимист. Малко чете, зле се информира.

 43. 43 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#40] от "sablezub":


  До коментар [#41] от "Doge":

  Коеот е опит за борба с пост-демокрация.

 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Весело

  Каква политика ще предложи Слави Трифонов в отговор на огромното доверие и очакване на промяна е най-голямата мистерия на тези избори.
  *************************************************************************

  Хахахахахахахаххххххаххххаххххххаххххаххххххаххххххх, тая кокошка изби рибата с мистерията на века ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 45. 45 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Описва движението "окупирай уолстрийт", примерно.
  —цитат от коментар 41 на Doge


  Т.е. за едно и също говорим. Ако шукнеш - така ще те "отдемократизират", че ще ти държи влага до живот. Всичките оставащи ти две седмици.

 46. 46 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#44] от "Манчо":

  А сега сериозно! Радев ще-не ще и със скърцане със зъби, ще даде първия мандат за съставяне на правителство на Баце. Никоя от другите партии в парламента няма да се съгласи да го подкрепи за правителство, защото ще се надява да влезе при по-добри условия в следващото правителство, мандат за което Радев ще даде охотно на Слафчу. Този същият ще подритне БСП, защото вече го направи преди изборите и защото никак не си пада да делят със стрина Курна и ще направи правителство „анти-ГЕРБ“, като ще вземе само някой и друг технократ от БСП, защото кадровата скамейка му е съставена от сценаристи, а не от технократи или хора със свободни професии, финансисти и други специалисти! Да са ви честити още отсега! Още преди края на годината ще има нови избори, само като им видите „управлението“!

 47. 47 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Като чета коментарите по-горе, разбирам, че повечето от написалите ги, са доста стреснати от резултатите!Някои вероятно са от онези, които са се облагодетелствали от парите, които ГЕРБ раздаваше на администрация, полиция, малцинства, само и само, за да е на власт и да граби с шепи нашето бъдеще.Други, сигурно са отчаяни, защото техните избори този път не можаха да влязат в парламента и да бъдат поредната патерица на Борисов.Но и първите, и вторите, сте кухи и жалки!Не е толкова жестоко, че сами бихте продължили да живуркате така - без достойнство, морал и чест.По-долното е, че бихте обрекли децата си на това.И десет години, че и преди това - го правехте!Е, не вие бяхте виновни, разбира се, за това, че те напуснаха България и вас, но отидоха не в Русия, която вие толкова обичате, а на Запад, който ви изпраща чрез децата ви евро и долари, за да не умрете тук я от болест, я от глад, я от някой мутренска атака.Нито една от проруските партии не успя да влезе в парламента, с изключение на БСП, но тя е в огромен разпад.Възраждане, Атака, Марешки с оня Симеонов, МВРО , АБВ и прочие формации, ще гледат отстрани.Мая Манолова май успя, но дали ще смее да взриви крехката си коалицийка с гласно изказване на подобни намерения?!
  Всички вие сте жалки и това, че не виждате бъдеще ви обрича на вечно кретане, постоянно мрънкане и недоволство, но в същото време, вие нищо друго полезно не можете и да свършите.
  Това, да предпочиташ познатия от отдавна сатрап, пред новото не е дори патологично състояние, а е чисто и прости - дебилност!


 48. 48 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":

  Ами това е, да!Навидяхме се достатъчно как съветското мислене и действия ни докара до тук - заграбена държава от едни прости хора.
  Всъщност - защо не заминеш завинаги към свободната и лелеяна идилия - Съветска Русия, което Путин изгради!?Няма никой да страда за теб!

 49. 49 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#48] от "Капабланка":

  Ти правиш впечатление на много назлобен на живота човек:)))

 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Аз не виждам никакъв проблем.
  С толкова партии в парламента могат да се правят всякакви комбинации на правителства.
  Ама някой не искал точно такова правителство. Това са реалностите, дами и господа...

 51. 51 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1776 Весело

  До коментар [#3] от "realguru":

  Вероятно имаш предвид, че бъдещето е свършило за вас – гербаджийската администрация и чиновническа армия. Вероятно си прав. Но не скачай през парапета на балкона от отчаяние. Искам да те успокоя – съществува борса за безработни. Е, чака се на опашка, но все пак там предлагат възможности за работа. Строителството има нужда от общи работници. Службите по чистота също...

 52. 52 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Весело

  Аз не виждам никакъв проблем. С толкова партии в парламента могат да се правят всякакви комбинации на правителства. Ама някой не искал точно такова правителство. Това са реалностите, дами и господа...
  —цитат от коментар 50 на pamela


  Гледаш на парламента като на гардероб.
  Симпатично ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Умните и красивите се надяваха на българите в чужбина да ги оправят :)

  И те не пропуснаха шанса. :)

 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Весело

  До коментар [#52] от "Манчо":

  Досега не са дали повод да се гледа на тях по друг начин...

 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо.Всички се борят за 60 милиарда.
  —цитат от коментар 8 на Боби Колев


  Не си разбрал напълно произведението на др Кръстева : едни се борят за 60 милярда, а 10% - за Истанбулската.

 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дария Колев":

  Стига си ревал бе...! Борисов , защо влезе политиката?! За да пълни чекмеджето. И съвсем закономерно омръзна на всички.
  Сега Сараите го заменят със Слави, така както преди време смениха НДСВ с ГЕРБ. Защо забравяш ранната биография на Слави? И той е червена подводница, като Борисов.

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  "Десетилетието ГЕРБ може да се резюмира в политическа арогантност, клиентелизъм и неизтощим апетит за превръщане на евросредства в чекмеджета."
  Днеска една дама каза, че Борисов заплашвал, че ще ни прати 20-30-50 момчета. Някой чувал ли е това. Той да не се готви да убива, както в мутренските му времена?

 58. 58 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Най-после промяна ще има!
  Бойко си отива!!
  Но...как се очертава да се развие тази промяна??!!
  Според анализаторите преобладаващото мнение е, че са най-вероятни само и единствено два варианта:
  1-ви вариант: Експертно правителство.
  2-ри вариант: Служебно правителство и нови избори след няколко месеца.
  При варианта експертно правителство, ГЕРБ остава водещата партия и няма да е възможно каквато и да било ревизия на предишното управление. Избраните депутати от всички партии ще си запазят високите заплати през следващите 4 години и ще си получат сигурните комисионни от очакваните субсидии 50млрд. евро през следващия период!!
  При варианта служебно правителство (назначавано от Президента!!) ще има сигурна ревизия на предишното управление, ГЕРБ няма да може да бъде организатора и ръководещия на следващите избори и е малко вероятно да бъде отново водещата партия в изборните резултати. Новите партии най - вероятно ще увеличат изборните си резултати при очертващата се нова тенденция в преобладаващото мнение на нашето общество и е реалистично да очакваме съставяне на ново правителство с участието на новите партии.Но ... дали сега „избраните“ депутати ще се откажат от вече осигурните си заплати и очаквани комисионни??

 59. 59 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#49] от "von_seeckt":

  Ти пък си срам за ника аватара. Потъвай!

  CONTADOR GRATUITO!
 60. 60 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Да пресечеш наротрафик , цигари , трафик на хора ...са много пари и все се вадят от ЧЕКМЕДЖЕТО.
  Да съкратиш калинки и коларадски бръмбари от администрацията също е Ок и срещу чекмеджето
  Да се забрани частната охранителна дейност , това са рекет отряди е ОК
  Да се създадат нормална прокуратура и първите 100 гербера да поемат към бай Ставри
  Да се подменят или разпуснат всички регулаторни органи...пак е Ок

 61. 61 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 958 Неутрално

  лельо анче, дали некога щото си нали пруферосша би могла да съчиниш едно исречение от което не вони на банализъм и снобизъм?

 62. 62 Профил на red4ever
  red4ever
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Анче Анчееееееее да ядеш на Падишаха оная Работа Работа Работаааааа.

  Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече!
 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  "..Каква политика ще предложи Слави Трифонов в отговор на огромното доверие и очакване на промяна е най-голямата мистерия на тези избори. Ще я наблюдаваме под лупа...."

  Булгаристан народ вЕрва. В какво и той не знае. И все настъпва мотиката.
  Г-жо Кръстева, само аз ли знам, че Слави е МУЛТАК, и че ДПС са правоприемници на MG ?

 64. 64 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt": Ами това е, да!Навидяхме се достатъчно как съветското мислене и действия ни докара до тук - заграбена държава от едни прости хора. Всъщност - защо не заминеш завинаги към свободната и лелеяна идилия - Съветска Русия, което Путин изгради!?Няма никой да страда за теб!
  —цитат от коментар 48 на Капабланка


  Пропуснал си съществена част от дефиницията, а тя е:
  Путинска ново-съветска клиентелистка олигархия по китайски образец

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 65. 65 Профил на jrr48695650
  jrr48695650
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Първо, ДПС са ве4е 4ти, при низка избирателна активност в Турция и без купени гласове на турцизираните роми. Ако малко се мобилизират и в Турция и дори в техните си бастиони, са на около 400 000 гласа. Айде тогава професорката от НБУ тогава да говори.

 66. 66 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  "Каква политика ще предложи Слави Трифонов в отговор на огромното доверие и очакване на промяна е най-голямата мистерия на тези избори. Ще я наблюдаваме под лупа."Дано ви хареса промяната, ама надали :)
  —цитат от коментар 7 на realguru


  Ако не ни хареса, Слави-дългия ще усети народната любов по особено неприятен начин. Докато статукво-другарите имат гръб, Слави е просто една неуспяла мутра, тв клоун и е лесно достижим. Милият не очакваше такава подкрепа ... сега ще му се наложи да носи отговорност за действията си. Има го и варианта да му откупят патерицата за няколко милиона и с парите да отпраши примерно в Дубай ...

 67. 67 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Днеска една дама каза, че Борисов заплашвал, че ще ни прати 20-30-50 момчета. Някой чувал ли е това. Той да не се готви да убива, както в мутренските му времена?
  —цитат от коментар 57 на Роси


  Хайде холан, един велик лидер на голяма северноамериканска страна е събрал 25 - 30 хиляди редовни платени войници и разлютена милиция за лична безопасност в столицата, и никой не мърка, та тука вдигаме въпроса за 25-30 души?

 68. 68 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#23] от "Alexander97":

  Саше, само стой и гледай какво означава да имаш не лидер, а фигурат ала Радев/Орешарски за премиер.
  Младите наистина не сте живяли във влемето на беровците, поповците и подобни безлични "министар-прдеседатели". Сигурно за тебе и Жан Виденов е просот приказка, с която са те плашили вечер... Е, ще видиш, че във всяка легенда има и истина :)
  Не ти го пожелавам, но натам сме се запътили.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Най-важното е Иван Костов да не се добере отново до властта, той направи най-големите поразии, унищожи всичко и така, младите хора му отрязахме опашката тогава - но той пъпли ли пъпли, Бойко Борисов е аматьор в разрухата сравнение с Иван Костов - както и да е.

 71. 71 Профил на PrimumNonNocere
  PrimumNonNocere
  Рейтинг: 649 Весело

  Слави е българският Тръмп - успял човек (но не защото е имал някой чичо, който е бил зам-министър на времето и му е помогнал да приватизира/купи на безценица 1-2-5-10 предприятия и да стане мултимилионер/милиардер), на който е мило за родината му, не харесва начина и пътя, по който тя върви и ще се опита да направи нещо, което смята че е по-добре/по-уместно.

  Вотът за Слави / ИТН е не толкова вот за самият него, колкото протестен вот срещу всичките "политици" от кариерата.

  Сега дали ще успее да направи реално някаква промяна е много спорно - след като той ще среща съпротива на всяко ниво и от всеки, особено от загубилите изборите, тези които ги подкрепят, интелигенцията, държавната администрация...- има ли тук и в другите статии поне един положителен коментар за него?
  Да не се забравя и опита на "умният" Израел, където водачът на опозицията сключи коалиционен договор с досегашния министър-председател, за да се избегнат нови избори в момент на непрецедентна криза - и за което плати много скъпо на следващите избори!

  Промяната в една демокрация става много трудно, още повече в такава корупционно-шуробаджанашка демокрация като нашата.
  Къде-къде по-лесно е да се осъществи една кардинална промяна с революция - и аз мисля че тези които оцелеят от Ковида в следващите 2-3-4 години ще бъдат свидетели на нещо невиждано и дори немислимо в момента!!!

 72. 72 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ана Кръстева, коя си ти да казваш какво си мислят, чудят и искат гражданите? С клишета, лозунги и заклинания ли се прави журналистика? ...Но все едно, от долнопробни платени писачи вече се отвратихме.

 73. 73 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  "Демократична България" е предвидимият и рационалният глас на бъдещето.


  И книжка с речите ще и отпечатат на авторката,

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Хубав текст, напълно съгласен съм с изводите на професор Кръстева.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Текстът е по-тъп и от този, постнат преди четири дни https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/04/01/4192469_slavi_trifonov_prodavachut_na_mechti/ , в случая, е пълен с исторически измислици и подмяна на реалността:
  "С малко, но завинаги" - беше лозунгът на първата демократична победа в началото на прехода." Това е лозунгът на третата демократична загуба (първата е "кръгла маса"; втората е "нова конституция") след три години избори. И лозунгът беше издигнат от един доносник (Агент Николай - Георги Марков), по повод загубените избори за 36-народно събрание (110 депутати от СДС - https://bg.wikipedia.org/wiki/36_Народно_събрание ) и като всяко нещо "сделано" от комунисти рухна за година.
  И дойде:
  "Корупцията и прихваната държава не са вторични резултати от управлението на ГЕРБ, те са неговата същност. "
  Корупцията в тоя си вид на "публично-частно партньорство" и "прихваната държава" (предоставяне на държавен ресурс и институции за обслужване на частна печалба) е въведена с "програмното правителство" на проф. Любен Беров с мандата на ДПС -30.12.1992 . Явно, професорката е ходила права под голяма френска маса по това време в Леон. Или от тогава е склерозата.

  "Лидерката на БСП отдавна изпразни БСП от съдържание, сега я изпразни и от електорат. Двете страсти на Нинова - кръстоносният поход срещу опонентите й и Истанбулската конвенция - предизвикаха две земетръсни трансформации."
  Ако от нещо Корнелия Нинова е изпразвала БСП, то е от "червената аристокрация" (Георги Гергов-Свинаря). Част от "червената аристокрация" (акад. Александър Лилов, проф. Драгомир Драгонов и други титулувани пияници), и по-голяма част от електората на БСП си отидоха по естествен път (50% от починалите 3 млн. българи за последните 26 години - 1994 г. беше последната победна изборна година). Друга част хвана пътя на бленуваното от соросоидите разцепление "От миграция към мобилност: политики и пътища" - кеф ти "21 век" (Тишаната в спалнята); кеф ти АБВ (агент Гоце), кефти "мутра вътре" (кюстендилската хрущялка), Евророма, Блок на труда (Зайкова бега при Славито).

  "А нашите националисти обичат да мразят - и малцинствата, и бежанците,"
  Да, да, искаха оставката на главния каскет и срутването на сарайското пристанище в Росенец на бежанеца от с. Дръндар.

  ""Демократична България" - ще успее ли да освободи България от хватката на постдемокрацията"

  Да, да, както СДС освободи България от хватката на посткомунизма. Явно, грантове на тема посткомунизъм са изчерпани след:
  Кръстева А. Посткомунистическият политически конфликт.- В: Кръстева, А. и А.Тодоров (съст.) Конфликти, доверие, демокрация. София: НБУ, 2005, 121 – 131.
  От гражданина пост-комунистического к гражданину сетовому.- Отечествение записки, 2013, № 6 (57). http://www.strana-oz.ru/2013/6/ot-grazhdanina-postkommunisticheskogo-k-grazhdaninu-setevomu
  Анна Кръстева. Политически употреби на религията в пост-комунистиеска пост-секуларна България.- Българо-американска конференция „Защита на свободата на вероизпведание и борба с дискриминацията и налисието по признак нарелигия и убеждения“, София, 14.03.17.
  Сега ще се бори постдемокрацията. После постцивилизацията и накрая постглупостта.

  ""Демократична България" отвоюва столицата от постдемократичната хватка на ГЕРБ"
  Такова съдържание е на нивото на шестокласник, който току що е научил за проценти, без да знае какво е пропорционална избирателна система. Друг въпрос е, че Столицата се управлява в зависимост от резултатите на общинските избори, а не парламентарните.

 75. 75 Профил на yxm07699471
  yxm07699471
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Готино е!!!Готино е да гледаш,как се гърчат троловете-герберунгели и комундери...хахаха .Тиквата-експерт.Еднокнижника е "експерт",само в пълненето на чекмеджета и сметки...Гледах го снощи,как се гърчи в опита си да намери изход от "неочакваната ситуация"...така сега се гърчат и зарязаните на автопилот тролове...хахаха."Работа,работа,работа..."Отивайте тогава да работите.Стога сте висяли във форума със средно по 200 коментара...разни Диарии,разни цифро-буквени никчета...гърчат се...хахаха,ГЪЪЪРЧ,ВАШТА М....ХАХАХА

 76. 76 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Нека пазаруването от ГЕРБ и ДПС на парламентарни групи и отделни депутати започне сега!

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  "Едни се борят за 60 млрд., други за бъдеще..."

  И кой се бори за бъдеще?
  Или по-точно от 1990г. насам колко пъти "мъдрият" бг гласоподавател настъпва мотиката?

 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Много точно. Имам притеснения, че Слави Трифонов е неустойчив към много пари и умее убедително (за разлика от Борисов) да си променя мнението.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 48 Неутрално

  https://bordidboblogger.blogspot.com/2021/04/blog-post.html?showComment=1617693392766 #c8536552826376436202 Битката за бъдещето или както се пее за "невъзможното щастие" едва започва . Авторката е близо до истината освен за БСП . БСП не е изпразнена от съдържание от Нинова , тя няма съдържание освен алчността за власт и носталгията на електората и не лява партия от 100 години . Болшевизмът не е ляв, а тоталитарна идеология и практика ,която върна по един странен начин феодализма в Русия и страните които похити . БСП е по-близо до фашизма . В България няма истинска европейска социалдемократическа левица , а без рамо от ляво центъра не може да се извади колата от блатото . Този дефицит запълниха трите грации , Слави и дори ДБ .

 80. 80 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 604 Весело

  До коментар [#44] от "Манчо":А сега сериозно! Радев ще-не ще и със скърцане със зъби, ще даде първия мандат за съставяне на правителство на Баце. Никоя от другите партии в парламента няма да се съгласи да го подкрепи за правителство, защото ще се надява да влезе при по-добри условия в следващото правителство, мандат за което Радев ще даде охотно на Слафчу. Този същият ще подритне БСП, защото вече го направи преди изборите и защото никак не си пада да делят със стрина Курна и ще направи правителство „анти-ГЕРБ“, като ще вземе само някой и друг технократ от БСП, защото кадровата скамейка му е съставена от сценаристи, а не от технократи или хора със свободни професии, финансисти и други специалисти! Да са ви честити още отсега! Още преди края на годината ще има нови избори, само като им видите „управлението“!
  —цитат от коментар 46 на Santos


  Реално нови избори могат да се проведат или края на август или ... до година по същото време.
  - При първия вариант ще има много изненадани (неприятно), и то предимно сред хората, които ще ги предизвикат.
  - При втория вариант, след адекватни промени в изборното законодателство и изборната и държавната администрация, може да се надяваме наистина на нещо по-добро.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 81. 81 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 604 Весело

  Най-после промяна ще има! Бойко си отива!! Но...как се очертава да се развие тази промяна??!!Според анализаторите преобладаващото мнение е, че са най-вероятни само и единствено два варианта:1-ви вариант: Експертно правителство.2-ри вариант: Служебно правителство и нови избори след няколко месеца.При варианта експертно правителство, ГЕРБ остава водещата партия и няма да е възможно каквато и да било ревизия на предишното управление. Избраните депутати от всички партии ще си запазят високите заплати през следващите 4 години и ще си получат сигурните комисионни от очакваните субсидии 50млрд. евро през следващия период!!При варианта служебно правителство (назначавано от Президента!!) ще има сигурна ревизия на предишното управление, ГЕРБ няма да може да бъде организатора и ръководещия на следващите избори и е малко вероятно да бъде отново водещата партия в изборните резултати. Новите партии най - вероятно ще увеличат изборните си резултати при очертващата се нова тенденция в преобладаващото мнение на нашето общество и е реалистично да очакваме съставяне на ново правителство с участието на новите партии.Но ... дали сега „избраните“ депутати ще се откажат от вече осигурните си заплати и очаквани комисионни??
  —цитат от коментар 58 на Стоян Трушков


  Наивник!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 82. 82 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Прекалено оптимистичен анализ. Да се твърди, че протестърите са видели надежда в Славчо е доста абсурдно. Те гласуваха за отрови.се.бг, така се и преброиха.

  Да се говори, че има нов полъх, който отрича омразата, в много смешно. Достатъчно е да се чуе кое да е изказване на Галева, Хаджигенов, онзи арменец, Христо или Атанасов. От тях лъха единствено и само омраза.

  Славчо обра протестен и чалгарски вот. Благодарение на него разбрахме, че няма особено изтичане на мозъци в чужбина. Славчо и Мая дръпнаха общо 10-тина процента от БКП/БСП, което не е никак лошо.

  ДеБъ не спечелиха много повече от предишните и по-предишните избори. И 2017, и сега спечелиха около 300,000 гласа, само че тогава бяха раздробени на 3 различни партийки и коалиции.

  Ако не се разберат за правителство и се отиде на следващи избори, резултатът ще е непредвидим. Патриотарите, вкл. Копейкин, ще се обединят и ще вземат около 10%. Може и Черепа да влезе. Галева повече няма да види парлама и картинката много ще се промени.

 83. 83 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Официална позиция на БОЕЦ за проведените избори и предстоящите събития."...
  —цитат от коментар 24 на Al Tikvone


  Какви са тези, колко процента взеха?

 84. 84 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  “Корнелия Нинова изпразни лявото пространство
  Лидерката на БСП отдавна изпразни БСП от съдържание, сега я изпразни и от електорат. Двете страсти на Нинова - кръстоносният поход срещу опонентите й и Истанбулската конвенция - предизвикаха две земетръсни трансформации.“
  ----------------------------

  Това ли ви е дертът?
  Че БСП не са неомарксисти и станишистите там ги наритаха?


  Споко - други левундери са напред в изборите ..
  ДеБъ ще вее червените знамена , па може да вземат и Станишката ..

 85. 85 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  В България няма истинска европейска социалдемократическа левица , а без рамо от ляво центъра не може да се извади колата от блатото . Този дефицит запълниха трите грации , Слави и дори ДБ .
  —цитат от коментар 79 на Димитър Димитров


  Колкото и да си тъп червендул - в случая си напълно прав ..

  “Европейското ляво“ - което си е троцкизъм , джендър идеология , неомарксизъм и зеленизъм-затоплизъм не вирее в Източна Европа ..

  А Нинова хубаво нарита Станишката и неговите хора с Истанбулската. тожа си е истина !
  Може би , като представяне на избори БСП загуби от тези вътрешни борби , но тактически спечели, че не наложи на електората си неомарксизма..

  И останалите “протестъри“ - разните Майчета , Бабикяни, умнокрасивци и деБъта - са си много повече левундери, мигрантолюби , Black Lives Matter и зелено-затоплисти, отколкото десни ..

 86. 86 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#82] от "galapagas":
  Съгласен съм с Вас с един уточнение - с каква насоченот е коалицията в която е ДСБ?
  Щом там са зелените - значи са абонирани за троцкиски либерал-джендърски глупости. Ерго, или коалицията около ДСБ ще се разпада или ще започнат и останалите с либералния интернационализъм, който доказано, поне за по-старите като мен , категорично няма почва у нас. Защото тия комунистически ла.на вече сме ги гледали и изпитали на гърба си. А такива смешки, като БЛМ, са откровен фарс на наш терен.
  Как беше оная поговорка - "От младо прасе и млад шеф не се знае каква свиня ще излезе".

 87. 87 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нито една от проруските партии не успя да влезе в парламента, с изключение на БСП, но тя е в огромен разпад.Възраждане, Атака, Марешки с оня Симеонов, МВРО , АБВ и прочие формации, ще гледат отстрани.Мая Манолова май успя, но дали ще смее да взриви крехката си коалицийка с гласно изказване на подобни намерения?! Всички вие сте жалки и това, че не виждате бъдеще ви обрича на вечно кретане, постоянно мрънкане и недоволство, но в същото време, вие нищо друго полезно не можете и да свършите. Това, да предпочиташ познатия от отдавна сатрап, пред новото не е дори патологично състояние, а е чисто и прости - дебилност!
  —цитат от коментар 47 на Капабланка


  Не знам защо примерно ВМРО я водите проруска партия. Ще е хубаво да го изясните . Защото иначе започвате много да олеквате, смесвайки лъжите с малко истина. За разлика от ВМРО, Атака си е доказано проруска и въобще не го крият.
  Политиката, както е казал Бисмарк, е изкуството на възможното. Когато голяма част от народа ти се изживяват като крепостни - електората на ДПС и не само , каква промяна въобще е възможна? Ако погледнете резултатите ГЕРБ + БСП + ДПС ще имат мнозинство в новия "протестърски парламент". Та толкова за промяната . И не знам как решихте, че нищо полезно не можем да вършим?! Можем много, но рамката , както казах и преди това я задава народа.


 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#79] от "Димитър Димитров":

  "Битката за бъдещето или както се пее за "невъзможното щастие" едва започва ."

  Битката за бъдещото никога не е спирала. Само бройлери и болшевики си мислят, че историята и бъдещето почват с тях.
  И какъв болшевизъм Ви напира от нафталина, когато модерното, джендаризма дебне от всякъде!? Авторката е идеолог на "посткомунизма", на "постдемокрацията", остава само за да се включи и с постджерманизма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK