Слави Трифонов и "Демократична България" са първи политически сили в чужбина при рекордно гласуване

Слави Трифонов и "Демократична България" са първи политически сили в чужбина при рекордно гласуване

© ДневникРекордна активност при гласуването в чужбина за последните 20 години и най-малко подадени гласове в Турция, показват резултатите от вчерашните редовни парламентарни избори. Управляващата партия ГЕРБ свива наполовина подкрепата си от 2017 г. и от лидерската позиция се озовава едва на четвърто място сега. Големият победител е "Има такъв народ" с почти една трета от гласовете, следвана от "Демократична България" и ДПС. Левицата е изпреварена от националистическата формация "Възраждане", а бизнесменът Васил Божков е получил повече гласове от претендентите за влизане в парламента "Изправи се! Мутри, вън!" и ВМРО.


Данните са на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 100% от протоколите на секционните комисии и са окончателни.Гласувалите извън България на 4 април са около 180 хил., а подадените действителни гласове са 171 815. Подобен интерес към избори в последните 20 г. е имало единствено през 2009 г., когато обаче над половината гласове зад граница са дошли от Турция. По данни от протоколите на секционните комисии в Турция в неделя са гласували почти 25 хил. души. Това е най-ниската активност в Турция за последните 20 г. (графика можете да видите най-долу в статията)
Най-важното от деня след изборите - тук


При първото си явяване на избори партията на тв водещия Слави Трифонов получава в чужбина 51 608 гласа.


"Има такъв народ" взима гласове колкото втория и третия


заедно, а делът й е 30. 75% от всички подадени гласове. Преглед на протоколите показва, че формацията изборната надпревара в 16 държави: Германия, Великобритания, Испания, САЩ, Нидерландия, Италия, Гърция, Кипър, Дания, Норвегия, Чехия, Ирландия, Малта, Финландия, Португалия, Исландия.


"Демократична България" е втора политическа сила


зад граница със 29 617, или 17.56%. Представянето на демократите е значително по-силно от предишните им изяви в различни формати за последните години. Макар и на втора позиция, "Демократична България" има победи в почти два пъти повече държави от "Има такъв народ": Франция, Канада, Швейцария, Швеция, Австрия, Люксембург, ОАЕ, Южна Африка, Полша, Унгария, Израел, Румъния, Словакия, Нова Зеландия, Словения, Сингапур, Украйна, Кувейт, Китай, Япония, Хърватия, Катар, Косово, Египет, Йордания, Грузия, Корея, Малайзия, Индия, Бразилия, Мексико, Тунис.


Коментари от изборното студио на "Дневник" - тук


С едва 22 385 гласа


ДПС е победител единствено в Турция.


Движението отбелязва леко покачване в сравнение с изборите от 2017 г., когато ДОСТ му нанесе тежко поражение, постигайки близо 20 хил. гласа, повечето от които от традиционния електорат на ДПС. Въпреки това партията е далеч от традиционните си в предишни избори резултати. Макар да спечели вота в страната,


ГЕРБ губи позициите си


в чужбина и се свива до половината от резултатите си на предишните избори. Партията на Бойко Борисов е получила 14 623 гласа, или 8.67% от гласовете. Тя печели изборите в седем държави: Сърбия, Ливан, Мароко, Саудитска Арабия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Иран.Българско национално обединение (БНО) - партията, с чиято регистрация се явява на изборите бизнесменът с 18 повдигнати обвинения


Васил Божков, изпреварва по гласовете


в чужбина две от формациите, които имат шансове за участие в следващия парламент - "Изправи се! Мутри, вън!" и ВМРО. Божков е получил 8865 гласа, което е 5.26% от гласовете. "Изправи се! Мутри, вън!" може да се похвали с победа само на едно място зад граница и това е Куба. ВМРО също има едно първо място - в Северна Македония. БСП печели в три държави - Русия, Молдова и Нигерия.


Реакцията на наблюдателите от ОССЕ - тук


С "Не подкрепям никого" са гласували 1687 души зад граница. Това е десетият по сила резултат във вота. Тези гласове нямат отношение към резултатите. Те се броят единствено за избирателната активност, като очертават прага на гласуване, при който решенията на евентуален следващ референдум ще са задължителни.


Заради ограниченията на Изборния кодекс за откриване на до 35 изборни секции в страните извън Европейския съюз във Великобритания имаше гласоподаватели, които не успяха да стигнат до урните.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK