Още веднъж за милиардите от ЕС и наистина ли зависят само от Борисов

Още веднъж за милиардите от ЕС и наистина ли зависят само от Борисов

© ReutersПредстоят най-важните месеци - докато влезе в сила Плана за възстановяване, 50 милиарда - 50 грант, 10 с лихви, това са близо 60 млрд. България може действително още по-добре да изглежда и да се промени", заяви премиерът Бойко Борисов в късно включване в неделя (4 април) във фейсбук на фона на паркирания му джип и под падащия априлски сняг. Той се появи с монолог малко след като резултатите от парламентарните избори показаха, че ГЕРБ е на първа позиция, но вероятността да успее да състави правителство е минимална. "Бъдете сигурни, нищо няма да се получи и с фондове, и с Плана за възстановяване, и със Зелената сделка, вярвайте ми, убеден съм в това" обяви той и предложи 8 месеца "мир" и "експертно правителство", заради тези средства.


Налага се за пореден път да се прави разясняване за прочутите милиарди от ЕС и наистина ли "нищо няма да се получи" без ГЕРБ на власт, както и защо Борисов толкова държи партията му да е в управлението до края на годината:


1. Каквито и суми да се споменават, значителна част от тях - но далеч не всичките - са за България, който и да управлява.
2. Много от милиардите са на разположение за управление от правителството, т.е. са под уловие, защото изискват изработване на национални планове, одобрени от Европейската комисия и възможност конкретни части от тях да бъдат спирани при забелязване на нередности - при това не от Брюксел, а и по сигнал на страни членки.


Изборите свършиха, какво предстои - четете тук


3. Реалният размер на използваните средства зависи от капацитета на всяка страна да изработва подходящи проекти. България подобрява възможностите си през последните години, но те със сигурност остават далеч от 100% и по изчисления на брюкселския институт "Брьогел" са някъде над 50%.


4. За периода 2021-2027 това са общо 24 млрд. евро грантове и финансови инструменти, както и възможност за още 4.5 млрд. евро под формата на много изгодно заемно финансиране, гарантирано от Европейската комисия. Иначе казано това са между 47 и 57 млрд. лева.


5. Но това не са парите по Механизма за възстановяване и развитие (по-известен като антикризисен план за преодоляване последиците от коронавируса), както набързо спомена в неделя Борисов. По тази линия не идват дори половината от тези 50-60 милиарда.


Защото 17.5 млрд. са предвидени в Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. (по-известна като бюджет на ЕС) по оперативни програми и финансови механизми (те зависят и от национално съфинансиране, предвидено всяка година в бюджета), от които над 5 млрд. евро отиват за директни субсидии на земеделци. Разпределянето по програмите трябва да стане до 2027 г., а последните плащания да приключат до 2029 г. Но е факт, че което и да е правителство вече разполага с осигурени 10 млрд. лв за земеделието.


6. Според финансовото министерство Механизмът за възстановяване и устойчивост, който е част от елемента "Следващо поколение ЕС" (2021-2024 г.) от Плана за възстановяване на Европа (т.е. това, за което говори Борисов снощи) дава на България възможност да използва малко под 11 млрд. евро (6.217 млрд. евро грантове и 4.549 млрд. евро заеми, към които Еврокомисията препоръчва да се прибягва в краен случай, за да не се увеличава дълговете бреме, а и има лимит кредитите да не надхвърлят 6.8 % от националния БНД).


7. Средствата по механизма за възстановяване са под условие, че всяка страна разработи Национален план за възстановяване и устойчивост за 2021-2023 г., който трябва да се представи в Европейската комисия не по-късно от 30 април 2021 г. По българския план все още се разговаря с ЕК (обсъжда се трета версия, по данни към 8 февруари), но споменатите 70% сигурни грантове трябва след това да се договорят до края на 2022 г. (останалите 30% - до края на 2023 г., а всички плащания трябва да приключат до края на 2026 г.).


Ефективният принос за екологичния и цифровия преход е предварително условие за положителна оценка от Еврокомисията, като се предвижда минимум 37% за зелени инвестиции, а 20% - за цифровизация (в тези две области ГЕРБ едва ли може да твърди, че поне част от опонентите му нямат експертиза).


8. Плановете се преразглеждат и адаптират (при необходимост) през 2022 г., така че да се вземе предвид окончателното разпределение на средствата за 2023 г. Затова споменатите почти 11 млрд. евро са индикативни суми.


9. Плащанията по милиардите за възстановяване трябва да зависят от механизъм за върховенство на закона. Той се оспорва в Съда на ЕС от Полша и Унгария и решението на съдиите в Люксембург може да бъде взето бързо за няколко седмици или месеца, но може и да се появи чак догодина. Европейската комисия изчаква с разпространяването на инструкции за прилаането на този механизъм. Европейският парламент, който също трябваше да одобри милиардите за плана за възстановяване, заплаши, че ако до юли няма инструкции, ще съди Комисията. По предварителна информация в правилата ще бъде предвидено при установени нередности възстановяване на вече похарчени средства.


10. През тази година България може да разчита на не повече от 0.8 млрд. евро като предварително плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост. Положителната оценка на Европейската комисия на исканията за плащания по-нататък зависи от задоволителното изпълнение на съответните етапни показатели и цели, заложени в Националния план.


11. За т.нар. Зелена сделка също още се преговаря в ЕС, защото не е готов Регламент на Фонда за справедлив преход. Средствата за България са общо 1.178 млрд. евро (505 млн. евро от бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и 673 млн. евро от "Следващо поколение ЕС" (2021-2024 г.), т.е. от антикрисизния фонд.

 • Снощи лидерът на ГЕРБ каза, че "много по-добре от моите колеги знам как работят институциите по Европа и в света. Нямате хора, нямате експертиза, не разбирате! Трябва да се учите! А ние имаме огромен потенциал!".
В нормалните държави значителна част от "експертизата" и "хората", за които говори Борисов, са част от държавната администрация, която е длъжна да служи на интересите на страната и да изготвя и реализира проекти на управлението ѝ, което и да е то. Експертизата и хората не би трябвало да са нещо, което една партия може да оттегли със вое решение от администрацията или да изнудва с тях.


Всъщност, Борисов държи да остане на власт и в администрацията поне до одобряването от Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост, защото следващ кабинет - ако бъде сглобен бързо, което засега изглежда малко вероятно - има право да вмъкне в него нови проекти или области на финансиране, а идеи за такива не липсват.


Времето до края на годината е това, в което ще се подпишат и първите договори по конкретни проекти. Освен това може да се довършат назначенията от ГЕРБ в администраията, която ще изпълнява проектите.


И накрая - Борисов ще разполага с възможност още месеци наред да говори за милиардите при обиколки из страната. В новата политическа ситуация и с наближаването на изборите за президент, на които Румен Радев вече обяви, че е се кандидатира отново, това е важен коз за агитация.


Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1821 Неутрално
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Най-удачна е широка коалиция срещу Борисов с участието на Борисов и без ДБ. И Мира Радева да питате, и тя ще ви го каже.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Зависят само от това дали управляващите в България са послушни и обслужват интересите на западните членки или не. Спреш ли да им играеш по свирката кранчето спира.

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Еднокнижника да каже къде потънаха предишните 50 милиарда пари от ЕС и заеми? И защо Румъния, която беше след нас по доходи при влизането в ЕС, към днешна дата вече е постигнала ниво 70% от средния европейски доход. А ние лазим по дъното с 55%. Да не би нещо да е свързано с усвояването, пълненето на шкафчета, барселонските къщички, севдините палатчета и т.н.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Тулупов вчера вечерта го валя "последния сняг"!

  Не го чака нищо добро!

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ами! Само си придава важност. И ние, и онези на запад са ясни с капацитета му. И след него и потоп ли?! Ха-ха-ха! Много си повярва посредственикът.

 7. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Тулупов вчера вечерта го валя "последния сняг"!Не го чака нищо добро!
  —цитат от коментар 5 на citoplast


  Е, а дано пак го вали снежец, докато е с раираното сако и на разходка в дворчето при бай Ставри.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 639 Весело

  Сега всичко ще се ръководи от "великия" Слави и от "гигантския" финансов експерт Мика Зайкова.

 9. 9 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Да! Тия, дето дават парите и те искат да краднат от тях. Не си мислете, че тия са балъци и ще крадят с всеки. Човека трябва да е сигурен, да слуша и изпълнява. Бокича им е идеален.

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1587 Весело

  Дневник, така написано заглавие потвърждава тезата му, че зависят от него, просто Вие добавяте и още условия. С две думи, необходимо но недостатъчно условие е “той да е във властта”, което меко казано не е вярно. Реално ние нямаме капацитет да изготвим проекти за 60 милиарда, камо ли да ги усвоим. Това е близо 60% от БВП, но всеки ги сънува тези милиарди.

 11. 11 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Най-удачна е широка коалиция срещу Борисов с участието на Борисов и без ДБ. И Мира Радева да питате, и тя ще ви го каже.
  —цитат от коментар 2 на Един вампир броди из Европа


  Ама моля ви се, Борисов е готов на всичко, даже да участва в коалиция против Борисов, само и само да продължи да усвоява европейски пари.

  Защо ако не да?!
 12. 12 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Тъжното е, че говорим за тези пари все едно някой просто ще ни ги преведе, а ние ще ги изпием и изядем. Нито грам идея за план как най-добре да се използват, каква България искаме да построим с тях, анализ разходи-ползи.

  Но така е, когато човек мисли единствено за собственото си шкафче.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално


  Бойко Борисов може да се чувства сво-бо-ден. От него вече нищо не зависи.

 14. 14 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Най-удачна е широка коалиция срещу Борисов с участието на Борисов и без ДБ. И Мира Радева да питате, и тя ще ви го каже.
  —цитат от коментар 2 на Един вампир броди из Европа


  Играно е преди повече от четвърт век.

  Все ще издирят някой вехт професор, мераклия за сламен човек.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  В монолога си пред вече ненужния джип, Бойко представи нещата така, сякаш милиардите ще ни ги дадат само заради хатъра му, а той щял да прецени на кого да ги раздаде.

  Който му е верен, ще намаже дебела филиа с мас.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Любопитно

  До коментар [#2] от "Един вампир броди из Европа":

  Най-удачното е Боце и Доганя да бъдат елиминирани от властта!За това да бъдат поставени на подсъдимата скамейка както се прави в Румъния може само да мечтаем!

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#5] от "citoplast":

  Тулупов вчера вечерта го валя "последния сняг"!....
  —цитат от коментар 5 на citoplast


  Докато добре почерпен редеше лакърдии не чувахте ли "Бяла тишина" ......"Снегът на спомена вали...."?

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  До коментар [#4] от "rumen_s":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Гарантирано е свързано с огромната жълта корупция , че "сме червеният фенер" в ЕС и "дишаме праха" на румънците!

 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Любопитно

  Интересно, какви допирни точки имат Христо и Корнелия относно Русия, Крим и турски поток...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Ако БКП управлява парите от ЕС ще секнат. Това е ставало винаги. Просто БКП не могат.

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един вампир броди из Европа":Най-удачното е Боце и Доганя да бъдат елиминирани от властта!За това да бъдат поставени на подсъдимата скамейка както се прави в Румъния може само да мечтаем!
  —цитат от коментар 16 на bat_plamen


  Не и в рамките на този парламент. Кой ще го направи?

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Ма да видим другите експерти дали ще се справят :)

 23. 23 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Тя и Гърция построи навсякъде магистрали с европари и после фалира.Старите хора не могат едни зъби да си направят.

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#4] от "rumen_s":

  В Румъния живеят румънци, затова. Убиха диктатора, вдигнаха се на въоръжено въстание срещу диктатурата, дадоха много жертви. Не ги е страх от смъртта. За тях Родината е по-важна.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#5] от "citoplast":Докато добре почерпен редеше лакърдии не чувахте ли "Бяла тишина" ......"Снегът на спомена вали...."?
  —цитат от коментар 17 на Един препатил


  Дочувах нежен женски шепот, но думите май бяха други.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#19] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Нали не беше турски пАток. Забрави мантрата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Ако бай Х ще продължи да ,,усвоява " по-добре да не идват тези пари . Не забравяйте , че има съфинансиране и от него ,,усвоява "

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на lpj381006165
  lpj381006165
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Ами! Само си придава важност. И ние, и онези на запад са ясни с капацитета му. И след него и потоп ли?! Ха-ха-ха! Много си повярва посредственикът.
  —цитат от коментар 6 на papunqk

  Не само си вярва, ами чуе ли за евра, за грантове, лигите му потичат, като на кучето на Павлов.

 30. 30 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Много добре сте го описали "Дневник", но сте пропуснали да напишете Европа би ли се доверила на "изключително известния" в същата тази Европа шоу-мен Слави Трифонов? Едно е да правиш шоу и да управляваш частна телевизия почти пред фалит, съвсем различно е да управляваш държавата България. Дали ще получи въпросното доверие от Европа този новоизлюпил се политик как мислите?

  В спора се ражда истината!
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#19] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Допирни точки за Русия и Крим не е необходимо да имат. Така или иначе това не интересува нито ЕС, нито Кремъл.

  А за "Турски поток" имат две много важни допирни точки:

  - Христо Иванов смята, че това е провал защото Борисов го е построил с български пари без да има договори за транзит с "Газпром".

  - Корнелия Нинова смята, че това е провал защото Борисов не се е справил със сроковете и е излъгал Путин.

  "Когато има желние - има и начин".

 32. 32 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Като чета сложността на усвояване и колко много проекти трябва да бъдат представени си представям Тошко Йорданов и Мика Зайкова как бършат потни чела.Има си риск да позагубим и още как.

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#30] от "Kakva_e_istinata":

  Милиардите от ЕС се отпускат по програми и строги правила. ЕС не се интересува коя страна кого си е избрала - интересува се от спазването на правилата.

  Че то иначе само като видеха физиономията на Борисов една стотинка нямаше да дадат.

  Вие бихте ли му дали 100 лв. на заем? Ама и да се мислите, че ще Ви ги върне?

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#14] от "До руските мекерета":

  "Все ще издирят някой вехт професор, мераклия за сламен човек."

  Любен Беров бе професор! И премиер на "експертен" кабинет с мандата на ДПС. Краденето тогава бе като за световно!

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Правителство_на_Любен_Беров

 35. 35 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#14] от "До руските мекерета":"Все ще издирят някой вехт професор, мераклия за сламен човек."Любен Беров бе професор! И премиер на "експертен" кабинет с мандата на ДПС. Краденето тогава бе като за световно!https://bg.wikipedia.org/wiki/Правителство_на_Любен_Беров
  —цитат от коментар 34 на vassilun


  Колко му е и сега.

  Тиквата се проваля, после по-дългата мутра прави нещо, неподкрепено почти от никого, но радващо се на подкрепа, когато трябва да се краде и бламирано, когато за цвят заяви нещо друго.

  Както вече някой каза - коалиция с Борисов против Борисов и без ДБ.

 36. 36 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1156 Любопитно

  Радвайте се докато можете! Като гледам тези 20-ет области спечелени от ГЕРБ си мисля, че те са готови за едни предсрочни избори, дори и подготвени от недоразумението реЗилдент! Потвърди се мнението ми, че бъсъпъ-то умирГа, и това няма как да се поправи. Идеологията е мъртва, а Корни е нейната лицемерна оплаквачка!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 37. 37 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Весело

  Радвайте се докато можете! Като гледам тези 20-ет области спечелени от ГЕРБ си мисля, че те са готови за едни предсрочни избори, дори и подготвени от недоразумението реЗилдент! Потвърди се мнението ми, че бъсъпъ-то умирГа, и това няма как да се поправи. Идеологията е мъртва, а Корни е нейната лицемерна оплаквачка!
  —цитат от коментар 36 на АмброзСП


  Идеологията отдавна е мъртва и при двете бекапета и разните им проксите. Мамон им е далеч по-интересен.

 38. 38 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  БКП управлява 12 години вече и не са секнали, само дето е "усвоило" 56% от полагащите се. Нема умствен капацитет та да се вдигне КПД-то.

 39. 39 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  БКП управлява 12 години вече и не са секнали, само дето е "усвоило" 56% от полагащите се. Нема умствен капацитет та да се вдигне КПД-то.

 40. 40 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#10] от "stoiank":
  Как другите 25 държави имат възможост да си направят проектите, а България все няма?
  Но естествено е, че ГЕРБ имат само капацитет да крадат и България с ГЕРБ да бъде изоставаща, а не догонваща държава.

 41. 41 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 272 Неутрално

  В магазина до нас пуснаха раирани дрехи. Буци или неговите тролове ако четете този пост, пишете на лични за да Ви упътя откъде да си ги купи. Жалък човек, който съсипа за 11г много човешки съдби съвместно с другите верни чакали Цацаров, Пеевски, Гешев.

 42. 42 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Един препатил":

  Не само. Един от Бсп - не помня кой точно, също коментираше по едно време, че няма икономическа обосновка на проекта.

 43. 43 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До [#14] от "До руските мекерета":
  „Професор Иванов от Лъндън”, така се представя човека, е пръв и винаги на линия за ново берово правителство.

 44. 44 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  За жалост трудно на Слави ще дадат и един лев. Особенно ако го позиционират като мафиот популист, обвързан с крадците. Дори ДБ да се помъчи да поправи имиджа на Слави ще е трудно. Файненшъл Таймс още на екзит пола заявиха че ако не се състави приемливо правителство сега то България няма да влезе в еврозоната и няма да ползва пари от възстановителни фондове на ЕС и ще изпадне в криза. ГЕРБ са голям камък за да бъде прескочен от правителството на малцинството

 45. 45 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#6] от "papunqk":
  Еднокнижникът отново е първа политическа сила, а умните и красивит делите електорат в странство със Слави Трифонов... който ви отвява.
  Нещо не ми се връзва радостта ви. Прилича на мазохизъм.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 46. 46 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Баце е независим. От него нищо не зависи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#42] от "Шъ ви прата едни момчета":

  Ще припомня, че дори и президентът Радев при започване на "Турски поток" изрази съмнения в срока за неговото изплащане.

  А Гешев ни убеждава, че бил заловил Резидента. Гешев - при служебното правителство на поправка!

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#44] от "rexdog2004":

  " ГЕРБ са голям камък за да бъде прескочен от правителството на малцинството"

  ГЕРБ бяха прескочени още вчера! След тези избори правителство няма да може да бъде съставено и през лятото отиваме на нови избори! Няма нищо лошо в това! В Израел за четвърти път гласуват и пак няма да направят кабинет.

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#45] от "olexander":

  "Еднокнижникът отново е първа политическа сила"

  Готви ли се за Борисов 4? :-)

 50. 50 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Най-важното в този крип е признанието на Борисов, че Герб имат на разположение платени биячи. Това не са неговите думи, разбира се

 51. 51 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#49] от "vassilun":

  След няколкомесечен мандат на Тошко от сценаристите.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 52. 52 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Дали намеквате, че пРезидента ще притиска избирателите , през свое служебно правителство? Един руски агент прави избори в България, все едно това е Задунайска губерния! Айде моля Ви се! Ще ми се обяснявате като либерали, но коленичите пред посадена руска фуражка!

  agent
 53. 53 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Това е вариантът, ако партиите са на принципни позиции. Новите са против ГЕРБ. ДБ е против БСП, ГЕРБ и Слави. Слави е против всички. Нови избори слад два месеца.

 54. 54 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Ако някой е забравил да припомним какво каза в 1990 г. Георги Марков (Да бе, същият!):

  "Избори до дупка!"

 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":

  "Мутрата пак излъга."

  Излъгал е само този, който иска да бъде излъган.

  На всеки средно-ителигентен човек би трябвало да му е ясно, че средствата, които дава ЕС, не ги отпуска на Боце лично, а на ДЪРЖАВАТА България.

  Би трябвало гранто-получателите да не зависят от това кой е на премиерското столче. Ако един проект е добър, той би трябвало да е добър при който и да е премиер, в най-добрия случай. Друг е въпросът, че при нас добри случаи почти не се срещат.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 56 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#49] от "vassilun":След няколкомесечен мандат на Тошко от сценаристите.
  —цитат от коментар 51 на olexander


  Ха-ха-ха! :-)

  Баце утече в историята! И то съвсем заслужено!

 58. 58 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  БСП ГЕРБ ДПС имат 50 процента от гласовете на избирателите. Слави Мая Христо имат 33 процента от гласовете на избирателите. Гласувалите срещу статуквото са по малко от партиите на прехода. За да има правителство на малцинството трябва да се комбинират с партия от статуквото. Ако не е с ГЕРБ, с какво са по приемливи БСП и ДПС. Влиза БСП в комбината и ДБ веднага излиза.

 59. 59 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Шъ ви прата едни момчета":Ще припомня, че дори и президентът Радев при започване на "Турски поток" изрази съмнения в срока за неговото изплащане. А Гешев ни убеждава, че бил заловил Резидента. Гешев - при служебното правителство на поправка!
  —цитат от коментар 47 на Един препатил


  Радев помня много добре, че го каза.

  Помня и как каза на Путин публично в лицето и то на английски, не на руски, че цената на газа за България не отговоря на пазарните условия и решението на ЕК. Много преди да намалят цената.

  А Борисов му каза в Истанбул - другарю Путин, строим вашата тръба денонощно.

  Колкото и да не им харесва на някои, това е истината.

 60. 60 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Весело

  Дойдохме си на думата. Цялото шоу наречено избори беше заради тези милиарди.
  Не съм соцолог или политолог, но ще дам една прогнозка. Коалиция ще ИМА!
  При това дълготрайна - парата трябва де се усвои все пак.
  Приказките преди изборите бяха за да се подлъже електората.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#58] от "rexdog2004":

  "За да има правителство на малцинството"

  Няма да има никакво правителство! Отиваме на нови избори през лятото. Надявам се на висока активност и още по-слаби резултати за партиите на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС!

  Тези избори ме изненадаха приятно. Не очаквах чак такъв отпор на ГЕРБ! Знаех си, че ГЕРБ няма как да е основен играч в следващо правителство, но не очаквах, че ще бъдат тотално наритани!

 62. 62 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#56] от "vassilun":

  Той че баце утече стана ясно още миналата година. Въпросът е че ГЕРБ остана и спечели безапелационно изборите. Така че напълно нормално е да иска да управлява отново и никой няма да приеме правителството на малцинството. Освен ако след два месеца резултатите от новите избори не дадат доверие на друга политическа сила която да е първа на изборите.

 63. 63 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#44] от "rexdog2004":

  Май гербиджа вече започнахте и с големите лъжи, точно като Барба Ганьос :)))) За ЕС няма абсолютно никакво значение кой у нас е на власт, още повече че целия ЕС, ЕК и ЕП нарича Барба Ганьос клоуна! :))) За ЕС е важно да се спазват правилата и точно поради тази причина,в съчетание с некадърните "експерти" от гербидж, БГ е на последно място по усвояване на евросредства. Пак повтарям - - с гербиджа сме на последно място във всички важни класации в ЕС и на първо по смъртност! Така че нека Слави да пробва - по-зле от гербиджа не може да бъде,може само да стане по-добре :)))

 64. 64 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До [#10] от "stoiank":
  Полша е готова с проектите си и указанията за какво може да се кандидатства.
  Нашето МИ до сега каво е направило, освен да хвърля пари през ББР във фирмите на Пеев?

  https://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/strony/o-funduszach/fe-koronawirus/ #/domyslne=1

  Тук, в България, който си мисли, че не може да си напише проектите, или да ги остави на ДПС, които не могат да си поптлнят протоколите и те да ги пишат, може и е по-добре за държавта да се разкара от управлението, да не гласува за ГЕРБ и да остави тази работа на хора които могат да ги направят.

 65. 65 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  Без ГЕРБ в управлението имаме по-големи шансове да изготвим проекти с които да кандидатстваме/и защитим/ и получим сумите от ЕС. Правителствата на Борисов не са били в нито един момент академични

 66. 66 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#41] от "helemong":
  Абе от Дубай не изкупиха ли с FedEX раираните костюми?Те математиците нали са предвидливи.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 67. 67 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#49] от "vassilun":

  След Борисов 4 ще има и мис гащи 5-и мандат.

 68. 68 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#62] от "rexdog2004":

  "Така че напълно нормално е да иска да управлява отново"

  Съгласен! Само ако се изяви явната коалиция ГЕРБ+БСП+ДПС! Само тогава Баце може да поуправлява още няколко месеца преди да бъде изринат със сила от Дондуков 1!

 69. 69 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Много добре сте го описали "Дневник", но сте пропуснали да напишете Европа би ли се доверила на "изключително известния" в същата тази Европа шоу-мен Слави Трифонов? Едно е да правиш шоу и да управляваш частна телевизия почти пред фалит, съвсем различно е да управляваш държавата България. Дали ще получи въпросното доверие от Европа този новоизлюпил се политик как мислите?
  —цитат от коментар 30 на Kakva_e_istinata


  Европа имат вече политически опит с подобен политик, президентът на Украйна.

  Проблем е, че на Слави му липсват кадрите за съответните министерства и ще се наложи пак да опре до тези налични там.

 70. 70 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#41] от "helemong":Абе от Дубай не изкупиха ли с FedEX раираните костюми?Те математиците нали са предвидливи.
  —цитат от коментар 66 на olexander


  Не, бе! От Банкя са изкупили раираните костюми първи! :-)

  Който е чел Винету, е най-предвидлив!

 71. 71 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#62] от "rexdog2004":

  Никой не е казал, че първата политическа сила трябва да управлява.
  Безапелационна победа на Жипката - колко да е безапелационна. 800-810 хил. от 6,53 млн. гласоподаватели. Това са около 12%. Като махнем купения и контролирания вот, дали има и 6-7%.

 72. 72 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#63] от "Chicho_Gosho":

  Объркал си адреса, гербидж ще викаш на майка си. Ако смяташ че Славчо тиквата ще прескочи ЕНП в Брюксел много се лъжеш. Ако ДБ се откаже от политическите си корени съвсем ще я закъса, ако клекне на ЕНП, което е нормално то става много трудно БСП ДПС и Славчо да дочакат парите от Европа

 73. 73 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#71] от "Х":

  Не е задължително разбира се, но говорим да влезем 2024 в еврозоната и да се ползваме от парите за възстановяване. За целта обществения консенсус е задължителен.

 74. 74 Профил на тодор георгиев
  тодор георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При всички заблуди,които му шушнеха лизачите покрай него е напълно възможно да си вярва,че парите зависят от него.Нещастник.

 75. 75 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#73] от "rexdog2004":

  "За целта обществения консенсус е задължителен."

  И консенсусът трябва да бъде: Аз си пълня чекмеджето, а вие не ми клатете стабилността!

 76. 76 Профил на тодор георгиев
  тодор георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Дария Колев":

  Европа се довери на пожарникар.По време на протестите Европа не се намеси защото е вътрешна работа.Слави си е законно избран.А парите не зависят от пожарникаря.

 77. 77 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Гербиджа го удари на"вия сега ша видите как от европа, нема да дадат на друг освен на бате бойко и наште"експерти". Първо я се вижте кои са ви "експертите", бе окаяници. И второ и трето непрекъснато забравят шамарите които ЕП отфраска на баце, новия механизъм за пари срещу законност и си мислят, че жалката компроментирана мутра, има някакъв авторитет, освен необходимия с погнуса, че все пак беше официален, избрян предсавител на държавата. Да не говорим за междурядноните разследвания от испания и откъм отвъд океана. Свършено е, край, финито...

 78. 78 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#74] от "тодор георгиев":

  Не, парите зависят от големите играчи в ЕС. Как ти се струва да дадат и една стотинка на Слави и Христо Иванов. Това означава да поощряват продавачите на сънища в ЕС. Напротив, ако в Италия не могат да се разправят с популистите щото Италия е стара демокрация, то нашите ще ги смачкат като тахтаби. А ако почнат да се зъбят на ЕС и провеждат антиевропейски и антинатовски политики ще ги ликвидират физически преди Путин да ги е наградил. Боко отърва секирата ама тези ще го отнесат по пълна програма

 79. 79 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#74] от "тодор георгиев":

  Не, парите зависят от големите играчи в ЕС. Как ти се струва да дадат и една стотинка на Слави и Христо Иванов. Това означава да поощряват продавачите на сънища в ЕС. Напротив, ако в Италия не могат да се разправят с популистите щото Италия е стара демокрация, то нашите ще ги смачкат като тахтаби. А ако почнат да се зъбят на ЕС и провеждат антиевропейски и антинатовски политики ще ги ликвидират физически преди Путин да ги е наградил. Боко отърва секирата ама тези ще го отнесат по пълна програма

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#69] от "Дария Колев":

  Спокойно, госпожа, нали вие от Щутгард ще натиснете спирачките на ЕК ако нещо стане без Бойко да каже "конграчулейшън, с 200" :-)

 81. 81 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#75] от "vassilun":

  Абе ако зависеше от нас ни Боко, ни Слави, ни дявол нямаше да има, ама не сме тези дето даваме парите. А че гербери са калинкокърлежи съм се уверил многократно на собствен гръб.

 82. 82 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Любопитно

  До коментар [#30] от "Kakva_e_istinata":

  Европа пасе патки и чака чалгата да се развихри в едно европейско шоу.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  " Борисов държи да остане на власт и в администрацията поне до одобряването от Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост"
  Борисов не може да държи на нищо, няма толкова депутати, няма и експертиза. По-добре да се маха. Никой няма да му се върже на лъжите.

 84. 84 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1775 Весело

  Гербиджа, гледам, с нови опорки се е сдобил. Нямало да ни дадат пари от ЕС. Ма, бОли ни фара! Ние от тия пари една стотинка не сме видели. Вие всичко окрадохте. Така че, това касае единствено и само вас, ние пари от ЕС и да искаме, няма как да получим, щото вие ги крадете.
  Ако мога да цитирам, леко променена, прословутата италианска песен: Гербидж, чао, чао, чао!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 85. 85 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#69] от "Дария Колев":

  Липсва му и русофобията на Зеленски и за наша радост не сме фронтова държава.

 86. 86 Профил на Momchil Cholakov
  Momchil Cholakov
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#32] от "marianaivanova76":

  А сега си представи Винету, ръбъла, пкп, агент николай, безапартаментника и другите "експерти" прокарващи лобистки закони през заключителни разпоредби към други такива. Каква класа, мисля че две зелени еуглени ще се справят по-добре. Не на последно място съм убеден, че сбора прочетени книги на изброените е до 3 в което влиза задължителната литература в училище

 87. 87 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#84] от "Хриси":

  Ще ядете голата опашка, натам отиват нещата, но няма кой да ви пусне до властта с тези разсъждения, от които и да сте политически сили. За домашно- колко процента от БВП е финансирането от ЕС и каква част от износа ни е за ЕС, колко българи работят в ЕС.

 88. 88 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Е, само пари да му в главата пардон тиквата. Не ги напълни тези чекмеджета, не се наяде, на се напи... Сигурно наистина си вярва, че след него е потоп. Не вдяна ли, че мафията на ДС докара Царя, после него, сега е ред на Слави чалгата.

 89. 89 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Тепърва започваме да се катурваме надолу и започва кризата за всички другари ,които гласуваха за ДС статуквото , Европа този път няма да се излъже да финансира комунистически отрепки ,както правиха дълги години с други страни и установиха ,че парите наливани в червени общества отиват за превъоръжаване и заплашване на свободния свят и начина на живот там .

 90. 90 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#4] от "rumen_s":

  Напълно си прав. Ще бъде толкова дълго "на топло", че наистина няма да види повече сняг (поради затоплянето-разбира се)

 91. 91 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 542 Весело

  Като чета сложността на усвояване и колко много проекти трябва да бъдат представени си представям Тошко Йорданов и Мика Зайкова как бършат потни чела.Има си риск да позагубим и още как.
  —цитат от коментар 32 на marianaivanova76

  Ама разбира се! :)
  Друго си е еднокнижника Баце Бойко да се труди на полза роду! :)))

 92. 92 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Като бедно и комплексирано селско момче, халк@та на Бочко се отвори при вида на европейските милиарди.

 93. 93 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Всичките тия млр. са като ваксините - каквото са ни разпредилили от Брюксел, вероятно силно ощетени. Много неща ще лъснат, но само ако новите не пазят омерта като Божков.
  "Направете ме министър" - подмазвач болен. На тоя лицемер и Бай Ганьо би му завидял.

 94. 94 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Тъжното е, че говорим за тези пари все едно някой просто ще ни ги преведе, а ние ще ги изпием и изядем. Нито грам идея за план как най-добре да се използват, каква България искаме да построим с тях, анализ разходи-ползи. Но така е, когато човек мисли единствено за собственото си шкафче.
  —цитат от коментар 12 на Rational


  Още по-тъжно е, че премиерът ни вижда благополучието на България единствено чрез подарени пари, а не чрез увеличение на износа на качествен продукт с висока добавена стойност. Никой не е прокопсал от подаяния!
  Очевидно премиерът ни разбира от искане на пари, но нищо не разбира от печелене на пари. Разбираемо е, като му прочетеш биографията... и като му видиш чекмеджетата.

 95. 95 Профил на Mr. Nobody
  Mr. Nobody
  Рейтинг: 8 Неутрално
 96. 96 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#30] от "Kakva_e_istinata":

  Е той Бойко Борисов какъв управленски опит имаше, когато влезе във властта???
  И колко управленски опит натрупа в джипката???

  Do or do not. There is no try. Yoda
 97. 97 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 344 Неутрално

  „8 месеца мир" за да крадем заедно. Предложението явно е насочено към ДПС и БСП. Много вероятно е да получи позитивен отговор. Никоя друга партия не би се компрометирала така. А на електоратът им е все едно - де гласуват само и единствоно по лични икономически причини и такава коалиция няма да ги отблъсне. Това го е разбрал Тиквата и затова предлага. А имайки предвид усвоителната (не)мощ на ГЕРБ мрежата от фирми, от 50 млрд. да вземат макс 15-18, колкото процентуално усвоиха от предишните еврофондове. Некадърността е ярко качество на ГЕРБ мат'ряла. То и за това сме на последно място по всички икономически признаци в в ЕС.

 98. 98 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#71] от "Х":Не е задължително разбира се, но говорим да влезем 2024 в еврозоната и да се ползваме от парите за възстановяване. За целта обществения консенсус е задължителен.
  —цитат от коментар 73 на rexdog2004


  Пич, кой говори за влизане в еврозоната 2024г.? Европа или у нас се лафят подобни глупости? Знаеш ли на колко критерия за влизане в еврозоната НЕ ОТГОВАРЯМЕ? Нямаме никакъв шанс 2024г. да влезнем в еврозоната, а май и към 2054г. не виждам да влезнем, защото по критерия "корупция", "свобода на словото" и "независимост и разделение на властите" сме толкова назад от исканите параметри, че не се вижда каквато и да е светлина в тунела! Още повече забравяш, че т.нар. електроразпределителни дружества и газови дружества ни готвят доста ударно увеличение на цените, което от своя страна ще доведе до инфлация в рамките на няколко процента /от 4% нагоре/ .... :)
  А що се отнася до глупостите, че видиш ли ЕВропа нямало да дава пари, ако в управлението били Слави и/или Христо Иванов - е по-голяма глупост трудно може да се изкаже, но за феновете на герб това е новия рефрен :):):) И очеизвадно бъркаш правомощията и функциите на различните институции в Европата - ЕНП нямало да даде пари на друга формация, ако не е част от ЕНП? От ЕНП (ЕП) ли зависи отпускането на средствата? На коя институция БГ се отчита за харча на средствата, на ЕП ли? :):)):):)

 99. 99 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Бойко Борисов и ГЕРБ доказано, влагат парите от еврофондовете за разумни, градивни неща, като магистрали, бизнеспроекти, болници, лекарства,заплати, пенсии .... А какво да очакваме от хората, които издигаха бесилки и ковяха ковчези, от онези, които вандалстваха, мърсиха, гориха маски, блокираха пътища и площади, тровиха месеци наред живота на софиянци, атакуваха беззащитни майки заклещени в автомобилите си, замеряха полицаите с яйца, камъни и бомбички....Дали са в състояние да харчат разумно и градивно, и дали изобщо някой ще им даде пари, точно на тях. Когато не мислиш разумно, с кората си, а с нагона на подкорието, надъхан от омраза и злоба нищо добро не си в състояние да направиш. Как е възможно да дадеш гласа си, да избереш някого, когато изобщо не е афиширал какво иска, каква е контрата на небитието му, да гласуваш ей така, от сляпа злоба, ей така просто да се намираш на работа. "Като човек що да прави, изяда си и месата!"

 100. 100 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Не зависят от Бойко, зависи от народното събрание. Там, дето втората политическа сила с половин милион излъгани влезе в ковид болничен 2 часа след края на изборите. Фондове за седене вкъщи и “симптоми на ковид” - няма да се раздават. Тъй че май зависи от Бойко...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK