Записки по изборите на селския секретар

"От кулата си над облаците ЦИК не вижда демографските и образователни реалности на грешната земя. А аз се сблъсках с тях в съседното село."

© Юлия Лазарова

"От кулата си над облаците ЦИК не вижда демографските и образователни реалности на грешната земя. А аз се сблъсках с тях в съседното село."Заради предимството при имунизацията се самопредложих за член на секционна комисия в трънското село, където живеем със съпругата ми. Много секции съм наблюдавал в България и по други места, но потапянето в реалността е съвсем друго нещо.


Събота, 3 април. Помещението на кметството, където се гласува, е позанемарено, но просторно и вече подредено в 14.00, когато ни извикаха да приемем бюлетините и другите материали. С маркировка за дистанция по пода, кабината - ориентирана, както се иска по "здравния протокол", предупредителните знаци - вече разлепени. Подписваме се за книжата и за сериозния асортимент от дезинфектанти, плюс маски и ръкавици; доподреждаме; щателно поставяме информационните табла по местата им и пак остава много време до шест вечерта, когато идват от охранителната полиция за оглед и ни позволяват да запечатаме вратата.


Неделя, 4 април. Започваме изборния ден по устав. Не е много работата за пет души при 75 избиратели по списък - от нашето и две близки села. Хората си знаят процедурата и, прескачам напред, накрая нямаше нито един недействителен глас сред 50-те бюлетини в кутията. 66% избирателна активност. Само един дойде без маска. Свежа струя от възрастна съседка, която излезе от кабината с разгъната бюлетина и докато ѝ казвам: "Петканке, върни се в кабината, сгъни бюлетината", тя: "Да ми покажете как да гласувам за Слави"
Мъртвите часове на следобеда едва се влачат. Студено е - двете електрически печки са слаби за голямото помещение. Радваме се на всеки гласоподавател като повод да се размърдаме и нещо да правим. Прогнозираният сняг започва да се задържа по покривите и тревата. В осем вечерта започваме при стегната организация броенето и опаковането и въпреки флегматичния нрав на секционните фотокопирни машини в 21.30 сме с книжата и чувалчето в бусчето на общината, на път към приключението в РИК Перник.


Ще сме от първите, мисля си, това е предимството на малката секция. Но си и давам сметка, че както опитната председателка беше заменена в последния момент заради заболяване, щеше да ни е нужно много повече време, ако по друг повод не ми се бе наложило да сдъвча и смеля изборните процедури. Колегите ми ги нямаше на рехаво посетеното обучение, а на дистанционното за целия избирателен район бяхме двама; може и да са го повторили от РИК.


Тогава, при въпросното обучение, и малко по-късно в неделя вечер за пореден път се ядосах на ЦИК, защото така и не публикуваха на сайта си указания за районните комисии как да обучават секционните в условията на епидемия и локдаун. Единствено от протоколите на самата ЦИК разбрах, че са пращали писма с препоръки "давайте дистанционно, но допускаме и присъствено" - критикувани заради неяснотата им от членове на самата комисия. Която и по други въпроси показа преди тези избори, че от кулата си над облаците не вижда демографските и образователни реалности на грешната земя.


А с тях се сблъсках в съседното село.


Все още 4 април. В съседното село чакахме колегите си от тукашната СИК до 23.20 вечерта, три часа са им били нужни за броене и опаковане, а имали 80 бюлетини - не чак толкова повече от нашите. Това - как да е, но заради закъснението от полицията или общината (полицията, казаха ми в общината) променили графика на "лъчовете", изключиха ни от конвоя и ни отредиха да чакаме секциите с машинно гласуване от града. Първите станаха последни.


Вече почти 5 април, понеделник. Пътят от Трън до Перник нормално е към 40 минути. Плюс, в нашия случай, 4 часа на място в бусчето със слабо работещо "парно". Заболя ме гърбът, изнервих се. Книгата, каквато си нося за случаи на предвидено чакане, се оказа непоносимо скучна; изчетох на телефона екзитполовете, излязоха и паралелни преброявания; слушах по радиото коментари по "Хоризонт" през шеговитите и шумни разговори в бусчето на симпатичния трънски диалект. Яд ме беше на комшийското село; яд ме беше, че май само аз се ядосвам.


Чакането в бусчето, мислех си, е аспект на оня, "сложния протокол" за секциите с хартиено и машинно гласуване. Пет часа, дами и господа, за попълването му в големите секции на нашата община, които не са толкова големи като брой гласуващи като в София или Варна и където, предполагам, по-малко хора бележат преференции за кандидатите (максимум осем в този избирателен район) спрямо предпочитанията / преференциите в София или Варна - до 32 кандидата. Сметката за петте часа е от закриването на гласуването в осем вечерта на 4 април до потеглянето на нашето бусче от точката на замръзване, вече в нов конвой. Сини лампи, Уау-у-у!


02.20 часа в понеделник - дебаркираме пред пернишката професионална гимназия за облекло и туризъм - място за чакане. Чисто, но студено е в класните стаи; има сандвичи и минерална вода. И, както пееше Тодор Колев, "нямаш капка информация" - кога ще ни придвижат до РИК.


Гимназията е една от "буферните зони" в плана на РИК Перник, за който пак от протоколите на ЦИК знам, че е посрещнат с ядовити коментари и отрицание. Защото според Правилата изборните книжа и материали може да се носят само в РИК и в общинската администрация. Тоест фактът, че в изборната нощ въпросната или друга РИК не е в обичайното си седалище, а се е преместила, примерно в сградата на областната управа, е ОК. Да висим ние, приносителите на особено важните документи, с часове на улицата в най-студената пролетна нощ е ОК, но да чакаме под покрив в гимназията на 300 метра оттам е в очите на задоблачните авторитети извън територията на РИК.


Идва ми за момент идеята да завърша тази дописка с фраза в стила на римския консул Катон Стари, който в края на всяка своя реч, по каквато и да било древноримска злободневност, изричал думите "А Картаген трябва да бъде разрушен!". Но вече пиша на топло у дома и съм пак позитивно настроен. И други добри неща в тези избори станаха покрай или въпреки ЦИК.


04.30 в понеделник - вече сме вече на топло в актовата зала в сградата на областната управа - седалището за тази вечер на РИК. С нас са координаторите на общината за изборите и на "лъчовете", тоест от последните от нашите бусчета с последния полицейски конвой. Това ми вдъхва спокойствие - не са ни изоставили.
Меките седалки са означени с хартиени ленти - да се сяда през една. По лицата в най-буквалния смисъл се вижда умора от "мерките" - мнозина са вече със смъкнати надолу маски, събираме се нагъсто да запазим реда си. Добре де, имам вече две "Пфайзър" дози, казвам си, нали оттам започна всичко?


Това обаче не е само поредната чакалня със сандвичи, вода, кафе, а и първият "филтър" на РИК. По неясен за мене критерий се извикват номерата на СИК от някоя от общините в Пернишка област. Едно младо момиче и едно младо момче държат работните места, където проверяват за груби, видими грешки в протоколите, които носим. Настроението ми се подобрява - стоплих се, а макар и да не разбирам по какъв ред стават нещата, вижда се, че нещо става, движат се хора, протоколи, чували.


5:40 - идва ни редът. Не знам на какви смени са работили до момента тези хора, но те прелистват, явно с разбиране, 12-те страници на протокола, конкретни са и любезни. Нашата грешка е, че в квадратчетата за отбелязване на преференции на 30 листи с по 8 възможни кандидати тук и там сме пропуснали да напишем "нула". Минаваме този първи тест за четири минути по моя часовник.


Председателката ни отнася съдбовния протокол в изчислителния пункт на РИК, с операторите и компютрите на "Информационно обслужване" (ИО). Със зам.-председателката сме се вторачили през стъклената врата - бавят се!


Междувременно две млади дами - от ИО вероятно - излизат за кратка кафе пауза и завързвам "непринуден разговор". "За какво най-често връщате СИК-овете за поправки?" "За преференциите." Ами секциите с хартиени бюлетини и машини?" "Нали за това говорим."


Катон Стари навярно би казал в тази пернишка нощ: "А нека данните от хартиеното и машинното гласуване не се сумират в секцията!"


След 20 притеснителни за секретаря, моя милост, минути председателката ни излиза от ИП на ИО, просто казано, излиза през стъклената врата. Нямаме грешки в сметките по нашите 50 селски бюлетини. Give me five!
А 20 минути са отишли, защото за всяка "нула" или чертичка в полетата на протокола, операторът на ИО трябва да чукне на клавиатурата 0.


Още време пред други врати. Пак трудно разбирам вариантите на съдбата - от стая А в какъв случай отиваме към Б и някакви поправки на евентуални наши грешки в обилната документация или към свободата? Но не бих и очаквал да са чак толкова обучени тези любезни младежи, които ни напътстват и напомнят за спазването на дистанция; аз съм си нетърпелив.


Понеделник, 5 април, 7:00. Под ведро синьо небе. Кафенце от будката край паркинга и свободна размяна на впечатления с колеги, докато чакаме последната "тройка" от нашите да се качи на бусчетата и да ни върнат в родния край. Много грешки имали в тази последна, "проблематична" комисия , или на трънски: преписую целио протокол.


Не съм надничал, нито питал за подробности. "Машинна" секция, разбира се.


Връщаме се в Трън, предавам си чувалчето, пътувало до Перник и обратно. От общината ми осигуряват кола да ме върне в моето село, където в неделя вечерта - колко отдавна беше! - съм оставил под снега старата, но любима моя хонда.


10:00. Сдавам ключа от изборното помещение.


А по пътя шофьорът от общината ми казва: "Не ви очаквахме да се приберете толкова рано."


Велко Милоев е член на обществения съвет в Централната избирателна комисия (ЦИК) и наблюдател на изборния процес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Весело

  Олеле, това се прави от 30 години, а пък някои искаме ваксинацията да върви по-бързо. Какво. Не. Толкоз.

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Весело
 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  докато ѝ казвам: "Петканке, върни се в кабината, сгъни бюлетината", тя: "Да ми покажете как да гласувам за Слави"

  Как може да се подценява интелигентността на възрастните хора? Специално през комунизма се даваше много добро образование и професионална реализация и всеки човек имаше поне средно образование. Популистки партии никога не могат да заблудят възрастните. По начина, които е описан по-горе гласуват хора, които нямат и 7 клас

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Колко милиарда отидоха за “електронно правителство”, за да стигнем до бусчето, заседнало между Трън и Перник?

  Защо всичко е толкова примитивно?

  Защото ако беше изрядно, ако вотът на хората постъпваше от момента на подаването си в централен компютър, ако бяха премахнати всички междинни звена, където бюлетини се пресипват от чувал в чувал, протоколи се “коригират” според неясни (?) критерии, и ако избирателните списъци не съдържаха гласоподаватели, родени през 19 век ... мисля, че е ясно какво искам да кажа. ;)

  Още на първите “свободни и демократични” избори през 1990 г., на които аз бях наблюдател от партията на Дертлиев, а жена ми - от Честни Избори (каква ПОДИГРАВКА сама по себе си бяха тия “Честни Избори” на двете ченгета Кеворк и Димитри!), стана ясно, че не е важно кой как гласува, а кой как брои.

  А пропо, сред циганите от Филиповци онзи ден ГЕРБ има близко до абсолютно мнозинство - 50%.

  Де да можеше цяла България да е Филиповци - а, “евроатлантици”? ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 862 Весело

  Свежа струя от възрастна съседка, която излезе от кабината с разгъната бюлетина и докато ѝ казвам:
  "Петканке, върни се в кабината, сгъни бюлетината",

  тя:

  "Да ми покажете как да гласувам за Слави"
  —цитат от коментар 0 на CTATИЯТА


  😂😂😂😂😂😂

  Евалла, г-н Милоев- разсмяхте ме! 😂😂😂

  Ако не ми беше все едно- щяхте да ме натъжите. Ей такива- като Петканка- са гласували за Слави. Тя не знае дори какво се прави с бюлетината- да питам ли що си е избрала Слави?

  Бъзикам се бе, хора. Петканка не знае как се гласува, но със сигурнос е чела програмата на "Има такъв народ" (тя даже знае, че Има такъв народ е Слави), сравнила я е с още няколко програми, които е прочела задълбочено, преценила е- съвсем прагматично, че Слави-вата програма й пасва най- добре, и така е направила своя информиран избор! 😂😂😂

  Балъци- гласували за Слави, щото правел хубуу шоо! Ми сега- като влезе в Парламента*- кой ще ви прави шоу бе? Слави ще се занимава с политика- един Азис ви остана!

  *- дълбоко се съмнявам, че Слави- лично- ще влезе в Парламента. Не го виждам в едно помещение- с още 239 човека, които не са му подчинени (или поне- не всички).

  Нищо- важното е, че банкянския утече, сега сме на учиндолски. 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Разстроено

  "потапянето в реалността е съвсем друго нещо." - да де, ама няма мераклии за работа в реалността, и то не заради другия свят, който се вижда като от Жипка, а заради продавачите на илюзии не само от ЦИК. ОгръмОТЯВАНЕТО сред мат`риала така и не се получава, не че е доволен от това, а заради калинките, които кацайки на което и да е служебно бюрце, стават толкова значими, че и облаците, в които се реят считат за техни. Колко избори се проведоха, колко секционни, районни, и какви ли не комисии, и институции се обучиха, обслужваха електората, а при всеки репортаж, по всяка ТВ, всеки път е един и същ хаос. "Ще палим бюлетините" - някой се провикнал, но всуе, чинно и покорно си изчакали протаканото "предаване". БГ модел е крайно време да се оГРЪМоти отвсякъде, а най-бързо става ЕЛЕКТРОННО, ДИГИТАЛНО, КОМПЮТЪРНО, СМАРТ или каквато и да е нова технология от ХХI век.
  Новото Народно събрание е крайно време да промени Изборния закон в полза на всички ГЛАСУВАЩИ, а не заради партийните сметчици.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 862 Весело

  Колко милиарда отидоха за “електронно правителство”, за да стигнем до бусчето, заседнало между Трън и Перник?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Карай де- квото било- било. Сега поне бързичко очаквам да се случи електронното правителство- вече няма кой да пречи. Очаквам да е факт до няколко месеца- някои хора твърдяха, че било лесно да се направи, имали подготвени кадри, имали готови законопроекти- надявам се максимум до края на лятото всичко да е електронно.

  И Петканка се надява- стига сте я бъркали жената с тези листя! 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Няма и ред обаче га зема мъните за компенсация на канските мъки от изборния ден ...

 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Преди имаше развито производство във всеки регион и хората имаха работа и не ходеха да берат цветя. Производства, в които младите сега дори не могат да видят, как са изглеждали, въобще и да не говорим, че имат квалификация да могат да работят там, те за това не са виновни,че им е отнета тази възможност

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#9] от "ggot":

  “Производства, в които младите сега дори не могат да видят, как са изглеждали...”

  Нали?

  Смартфони “Людмила Живкова” ли произвеждахте?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  За времето си имахме доста заводи за електроника и щяха да продължат да се развиват. Сега е ред на младите да ги направят, нали се обучават в чужбина, каква ни е ползата от тяхното образование като нищо не се развива

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Оказа се, че не всичко е загубено:
  https://segabg.com/hot/category-bulgaria/gerb-ubeditelno-pecheli-vota-golemite-romski-kvartali

  :)))))))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#3] от "ggot":

  Не сте учил през комунизма, простено Ви е да не знаете - образованието бе доста слабо за някои хора - партийното секретарче младши само си казваше името и получаваше шестица - а дори си бъркаше името на контролното, че му даваха нов лист. Имаше такива, дето не знаеха азбуката - минаваха напред; други "отличници" питаха четворкаджиите как се решават задачите, че да си напишат домашното пред техните. Ако нямаш връзки - тогава те гърчиха и за дребна грешка получаваш петица, докато връзкарчетата по партийна линия - каже три думи и е професор - Браво отличен 6+.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#11] от "ggot":

  За времето си имахте основно администрация:)
  Кой продукт от соца не се произвежда днес. Само, че 100 пъти по-ефективно и 100 пъти по-качествено.
  И ти давам пример.
  През соца 5000 човека в Габрово работеха да правят телфери. 4000 администрация. В момента 700 човека в областта произвеждат 26% не само от телферите но и от крановете в света.
  Та чакам да чуя кой продукт от соца не се произвежда.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  +++++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#7] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Как да Ви кажа колега - откриха топлата вода преди хиляди години, а ел. правителство преди десетки - та има откъде да се вземе наготово - дейтващи разработки в чужбина колкото щеш. Иначе ако ти се играе - вземи измисли българска ОС, български хардуер - че тоз внос не е патриотичен.

 17. 17 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 862 Весело

  Оказа се, че не всичко е загубено:

  https://segabg.com/hot/category-bulgaria/gerb-ubeditelno-pecheli-vota-golemite-romski-kvartali :)))))))))
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  😂😂😂😂😂

  E- там е играла царичка- паричка, пак е имало "радос"! 😂😂😂😂

  Ами няква стагнация е налегнала и "радос'ните"- в някакво предаване даваха кадри- мизата била 20- 30 лева. Най- радосните стигнаха 50, ма казаха- по толкова им обещали- дали са им ги дали- не е ясно.

  А аз- предвид "залога"- очаквах числа от порядъка на 2- 3 стотака. 😂😂😂 Ама- пазар- нали знаеш- саморегулира се! 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 18. 18 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#13] от "Deaddark":

  Мика е с добро политикономичиско образование, а има и стаж като такава

 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#11] от "ggot":

  Намери един процесор Правец от онова време, изтъркай с памучен парцал надписа отгоре и ще видиш надпис Пентиум. Цялата електроника бе внос и това бе партийна тайна, тука само се сглобяваше. Че то ние нямахме поялници кат' хората и внасяхме от ГДР, ти искаш производствени линии за хардуер. Поне внасяхме качествена електроника - да не се излагаме - елките бяха японски платки, Citizen; мониторите - Toshiba, абе сещаш се - затова като дойде демокрацията един патент нямахме за пред света.

 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#11] от "ggot":. В момента 700 човека в областта произвеждат 26% не само от телферите но и от крановете в света.
  —цитат от коментар 14 на Да вярваме на истината


  Посмали манго. Подем Габрово произвежда 26% от крановете в света. Плача със сълзи.

 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Тогава що ходят да берат цветя, а не работят тук в новите прозводствени мощности?

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":

  "Посмали манго. Подем Габрово произвежда 26% от крановете в света. "

  Имам чувството, че този господин пише от Севлиевската психиатрична болница (тя е най-близкото специализирано заведение до Габрово, където си нямат свое).

  Габрово е един град със затихващи функции, половината му население идват с автобуси да работят в заводите на Севлиево.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#7] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":Как да Ви кажа колега - откриха топлата вода преди хиляди години, а ел. правителство преди десетки - та има откъде да се вземе наготово - дейтващи разработки в чужбина колкото щеш. Иначе ако ти се играе - вземи измисли българска ОС, български хардуер - че тоз внос не е патриотичен.
  —цитат от коментар 16 на Deaddark


  Поздравления- пълни единомишленици сме! Нали това казвам- вече няма косми да пречат- дали наготово, дали ще я мислят българска система- очаквам до края на лятото да си подновя шоф. книжка- електронно! Слушах, четох, чаках- разгеле- който обеща- да го прави- с 2 ръце съм "за"!

  Предвид заявките преди изборите- очаквам да се случи тез деня- буквално, ма съм дал срок къди края на лятото, че тогава ми изтича срокът на книжката.

  Альоооу- в КАТ- чухте ли, бе- повече няма да ме видите на опашка, и да ми се правите на велики! Боже- доживях! 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 24. 24 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Борисчо Бонев бил застъпник за Маяма :))))) Честито на всички дето го подкрепиха https://www.facebook.com/metodilalov1/posts/1195074787577420

 25. 25 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":"Посмали манго. Подем Габрово произвежда 26% от крановете в света. "Имам чувството, че този господин пише от Севлиевската психиатрична болница (тя е най-близкото специализирано заведение до Габрово, където си нямат свое).
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  😂😂😂😂😂

  зАпри се бе, човек- ше ме умориш от смях! 😂😂😂😂😂😂

  Ама сериозно- и аз имам подобни съмнения. Като чета колегата- имам усещането, че без Габрово- светът е загинал!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#19] от "Deaddark":

  "изтъркай с памучен парцал надписа отгоре и ще видиш надпис Пентиум. "

  Интел, не Пентиум - Пентиум се появи доста по-късно, през 90-те.

  За всичко останало си абсолютно прав - в Правец сгъваха само тенекето на корпусите. Дори не можеха да го докарат да щраква с две пружиниращи копчета отстрани като на тайванските компютри, ами го бяха завили с едни винтчета, които при разтваряне често падаха вътре и трябваше да обръщаш дъното наопаки, за да изпаднат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Защото ГЕРБ са обещали че ще може да се вземат шофьорски книжки без основно образование - информация от моя кръщелник Й.Д., ром, кв. Орландовци.
  Отделно ако са обещали, че ще се узаконяват постройките им ...

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#18] от "ggot":

  Коя Мика - Стоичкова ли?

 29. 29 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#20] от "Doge":"Габрово е един град със затихващи функции, половината му население идват с автобуси да работят в заводите на Севлиево.
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  "Идват", или ходят?

  Не бе- щото бях останал с впечатлението, че ти си някакъв преуспял богаташ в полите на Витоша... Пък- ако си под Витоша- идват под Витоша, а в Севлиево ходят...

  Карай, карай... 😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  "ГЕРБ са обещали че ще може да се вземат шофьорски книжки без основно образование..."

  Хахаха, това го чух и от другаде, сигурно е вярно.

  Такива шофьори ще могат ли да четат указателните табели, или нема нужда? Ами у странство, дето са на "латински"? :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Знам че цялата система бе имитация на 286 и 486 - това 16-битовите, те излязоха малко преди 89-та; иначе Правец 8С и 8М си бяха Епъл 8С и 8М - С от стандартен, М от модерен - даже не бяха измислили собствени обозначения. Но трябва да призная кинескопите Тошиба - картината в сравнение с руските аналози - в пъти по-добра - цвят, наситеност, реакция, дълбочина.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  "Не бе- щото бях останал с впечатлението, че ти си някакъв преуспял богаташ в полите на Витоша... Пък- ако си под Витоша- идват под Витоша, а в Севлиево ходят..."

  Их, как ме излови...

  В Севлиево съм, оттатък реката. :)))

  Имам акции в севлиевски завод, та ходя чат-пат на събрание на акционерите. Както имам и в завод в Стражица. Имам доста добър поглед върху икономическата ситуация в района.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Весело

  Преписую целио протокол.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 35. 35 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#28] от "Deaddark":

  Зайкова, ама не си ли знаете водачите на листите, нали не сте като баба Пенка.
  Сега всеки човек изпитва несигурност за работното си място, това не се дължи на увеличеното производство.

 36. 36 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#16] от "Deaddark":

  До коментар [#23] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  В интерес на истината, някакъв напредък от преди 10 години има по отношение на ел. услуги.
  Но спрямо изхарчените пари, които никой не може да каже всъщност колко са, е КРАЙНО недостатъчен.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#35] от "ggot":

  Вие сериозно ли ме мислите от ИТН - е, как да дебатираме, като Вие си налагате шаблончето и си го оборвате по устав. Приятен ден!

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#36] от "Шъ ви прата едни момчета":

  "В интерес на истината, някакъв напредък от преди 10 години има по отношение на ел. услуги."

  Това донякъде е така. Например в данъчното има система за теглене на номерца за различните гишета според естеството на услугата. Вместо часове се чака минути.

  В ГРАО и паспортната служба е същият хаос, както преди 20 години. Гишета за "подаване", за "плащане" и за "получаване", коридорчето с трите опашки едно и също, блъсканица, нервни граждани, дошли от чужбина да си подновят паспортите - трети свят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#36] от "Шъ ви прата едни момчета":

  Напредък може да има в ДАЕУ, но в ИО няма никакъв. А че ГЕРБ правят сечено на електронното правителство е факт - не разрешават.

 41. 41 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  "Не бе- щото бях останал с впечатлението, че ти си някакъв преуспял богаташ в полите на Витоша... Пък- ако си под Витоша- идват под Витоша, а в Севлиево ходят..."

  Их, как ме излови...

  В Севлиево съм, оттатък реката. :)))

  Имам акции в севлиевски завод, та ходя чат-пат на събрание на акционерите. Както имам и в завод в Стражица. Имам доста добър поглед върху икономическата ситуация в района.
  —цитат от коментар 33 на Norman Granz


  Добре- приема се.

  Без ирония.

  Прозвуча искрено, а и логично.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#40] от "Deaddark":

  "ГЕРБ правят сечено на електронното правителство е факт - не разрешават."

  ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО!

  Пречат, защото колкото повече електронно правителство -> толкова по-малко Гербозависими -> толкова по-малко корупция -> толкова по-малко пачки н чекмеджето.

  А сега ме извинете, но ще поизляза за известно време. :)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":

  Не Подем. Над 20 фирми произвеждат телфери и кранове с общо 700 човека:)
  ПОДЕМ произвеждат около 8000 годишно. "Балканско ехо" произвеждат повече.
  50% от териерите в Германия, 80% в Италия са Габровски.
  ОАЕ, Малайзия сега и Канада.
  Това със 700 човека. Та Подем произвежда една десета от габровските кранове.
  Мисля, че те осведомен изчерпателно.

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Хахаха. Видя се как е със затихващи функции.
  На миналите парламентарни избори имаме 39 000 гласували. Сега имаме 50 000.
  Севлиево има далече по-ниски заплати.
  И колкото от Габрово ходят да работят в Севлиево толкова от Севлиево идват да работят в Габрово.
  То още 10-на километра и Габрово и Севлиево ще се слеят. Ще има заводи по целият път.

 45. 45 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#9] от "ggot":“Производства, в които младите сега дори не могат да видят, как са изглеждали...”Нали?Смартфони “Людмила Живкова” ли произвеждахте?
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz

  Не, сега произвеждаме високо технологични тесли "Херо Мустафа".

  Свободата, Санчо...
 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":

  Абе ти не разбра ли, че Габрово няма право на развитие, щом акционерчето Грантс няма акции в габровско предприятие?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 47. 47 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  Ти май наистина си вярваш? "Подем" даже половината им уеб сайт на Български не функционира правилно, на английски, немски и руски, не е преведен.
  Другата фирма малко по добре. И според нейния сайт има 550 човека персонал. С толкова хора не можеш само гаранционно обслужване да направиш, не на 26%, на 0,0026% от кранвоете в света.Ти наистина си за психиатрия.
  Топ производителя на кранове "Либхер"не произвежда 26% от крановете в света.
  Да не говорим, че тези фирми произвеждат основно телфери не кранове.
  Ето ти списък на водещите фирми в областа на кранове и телфери, обаче не се изненадвай, ако не намериш "Подем" и "Балканско ехо".
  Konecranes , Cargotec , Terex , Tadano, Liebherr , Manitowoc, Ingersoll Rand , Mammoet , ZPMC , Kito ,XCMG , Zoomlion, Columbus McKinnon

 48. 48 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  До коментар [#40] от "Deaddark":

  Не говоря за физическия достъп или за ИО, което не е админстрация а държ.дружество.
  Достъп например до НАП и общинска администрация е възможен онлайн, някои услуги са достъпни. Можеш да си провериш например цялото си досие в НАП онлайн, което е удобно.

  Друг е въпросът, колко юзър-френдли е интефейса, голяма мъка е, всеки път се чувствам като прасето в сценката с тиквата.

  Също така, ако не си с ел. подпис другите варианти за достъп предполагам са доста неатрактивни за хората. И предпочитат да ходят на крак.

  Та тъй като ползвам ел. подпис почти ежедневно на различни места, имам преки наблюдения до къде е ел. правителство и как се развива.

 49. 49 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  балканско ехо.....
  Ти наясно ли си, че Кронекрейнс има 17 000 човека персонал? Колкото е цялтото трудоспособно население на Габрово

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината": Кронекрейнс
  —цитат от коментар 49 на Doge


  Konecranes

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#47] от "Doge":

  "Ти наистина си за психиатрия."

  Някогашният главен редактор на Стършел Христо Пелитев имаше една басня за комара, който твърдял, че е по-тежък от вола.

  Щото се теглел на неговия си (на комара) кантар.

  Едно време червените пропагандисти - такива като бай Таню от Стара Загора - твърдяха, че България се нареждала на ТРЕТО място в света по производство на електронно-изчислителна техника (компютър се водеше за чуждица, т.е. съмнителна дума), на първо по електрокари и електротелфери, сред първите пет по корабостроене, веднага след Русия и Щатите по космически кораби и т.н. дебелашки лъжи.

  Разликата беше, че по онова време нямаше интернет, за да провериш и опровергаеш лъжите им.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 452 Неутрално

  След Великден първа че изока Петранка-когато ѝ спрат 50-те лева към пенсията!Тогава искам да я видя аз,тогава.

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":

  "То още 10-на километра и Габрово и Севлиево ще се слеят. Ще има заводи по целият път."

  Нямам думи.

  Ти наистина имаш нужда от специализирана помощ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#11] от "ggot":

  Имам роднини, които имаха невероятният късмет да получат образованието си преди 1944-та година, но да не попаднат под прицела на комунистическият терор. Инжинери. Най-близкият от тях (още жив, кой знае как) ми е разказал достатъчно за комунистическата индустрия и стопанство.

  С няколко думи: престъпно невежество и нехайство на всички ръководни постове, некачествена и неизползваема продукция. Аварии и трагедии причинени от глупост. Ако ме питаш мен, основна причина смъртта на българската индустрия да отнеме толкова дълго през комунизма са точно специалистите от преди това. Същото може да се каже и за университетското образование, между другото.

  Единствената надежда за България в момента е млади хора с европейско образование. Ако искаме да сме европейска държава, имам предвид.

 56. 56 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Пример как не трябва да се правят избори. Бай Ганьо прави избори - 1:1.

 57. 57 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#20] от "Doge":Не Подем. Над 20 фирми произвеждат телфери и кранове с общо 700 човека:)ПОДЕМ произвеждат около 8000 годишно. "Балканско ехо" произвеждат повече. 50% от териерите в Германия, 80% в Италия са Габровски.ОАЕ, Малайзия сега и Канада. Това със 700 човека. Та Подем произвежда една десета от габровските кранове. Мисля, че те осведомен изчерпателно.
  —цитат от коментар 43 на Да вярваме на истината


  700 работника даже не е фабрика, а хоби.

 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#55] от "nocomnet":

  Това, Георги Марков го е описал много добре в един от своите Репортажи.

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Ти пък, защо хленчиш? Да не мислиш, че Петканка беше чела програмата на ГЕРБ, когато гласуваше за тях на предните избори, а? Да не мислиш, че е чела програмата на НДСВ преди 20 години? Петканка вече вижда своя нов спасител в Слави, не в Борисов. Естествено и преди и сега Петканка е дълбоко заблудена, но какво от това?
  Свиквай с мисълта, че Борисов се изтърка и ще бъде подменен. Първо Царя и НДСВ, после ГЕРБ и Борисов, сега Слави и ИТН. Всяко нещо с времето си. ;)

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#55] от "nocomnet":

  Едно мое заключение - при комунизма нещата са вървели, докато изучените преди това са работили. Когато е трябвало комобразованите да ги заместят - нещата се сриват.

 61. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Да бе...! В Габрово изядохте хляба на Либхер, Хитачи и Катерпилар взети заедно...! В земята ги ударихте! :)))
  От габровските фабрики не могат да се доберат до поръчка Хюндай, Тошиба и Мицубиши! Даже чувам, че в Габрово ще правят корабостроителница... Кораби ще плават между Габрово и Севлиево по Янтра. Даже и до Търново ще стигат и после до Дунав! :)))

  Баси умрялото Габрово... Същото, както и много други западащи областни градове в България. Сякаш не сме ходили и минавали през него. Нищо особено. Сигурно и още поне 100 ресторанта са отворили, та вече са станали 500, а...?! :)))

  П.С. Абе... Беше се позагубил нещо. Откъде се появи пак?

  Бивш tww09306483.
 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#60] от "Deaddark":

  Някой го беше казал: Социализмът тръгва добре, защото е имало хора образовани и работили през капитализма. Сега капитализмът тръгна зле, защото се прави от хора образовани и работили през комунизма.

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":Ти пък, защо хленчиш? Да не мислиш, че Петканка беше чела програмата на ГЕРБ, когато гласуваше за тях на предните избори, а? Да не мислиш, че е чела програмата на НДСВ преди 20 години? Петканка вече вижда своя нов спасител в Слави, не в Борисов. Естествено и преди и сега Петканка е дълбоко заблудена, но какво от това?Свиквай с мисълта, че Борисов се изтърка и ще бъде подменен. Първо Царя и НДСВ, после ГЕРБ и Борисов, сега Слави и ИТН. Всяко нещо с времето си. ;)
  —цитат от коментар 59 на Petleshev


  Aма защо смяташ, че ГЕРБ е трябвало да управляват вечно?

  ГЕРБ са минало, спрете да сравнявате всичко с ГЕРБ- не бяха кой знае какъв "еталон".

  Да се върнем към реалността- провиждам бърз подем! Сега всичко ще си дойде на мястото.

  А Петранка- за кого била гласувала преди- не знам. Ама по- горе Норман е дал едно линкче- кой бил гласувал за ГЕРБ... 😂😂😂

  Както и да е- минало- бешело. Сега чакаме по- светли времена. Поне това се обещаваше месеци наред. Вярвам на обещаващите- те са хора доказали се, подготвени, с ясна визия!

  Успех, братя!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 64. 64 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#3] от "ggot":Не сте учил през комунизма, простено Ви е да не знаете - образованието бе доста слабо за някои хора - партийното секретарче младши само си казваше името и получаваше шестица - а дори си бъркаше името на контролното, че му даваха нов лист. Имаше такива, дето не знаеха азбуката - минаваха напред; други "отличници" питаха четворкаджиите как се решават задачите, че да си напишат домашното пред техните. Ако нямаш връзки - тогава те гърчиха и за дребна грешка получаваш петица, докато връзкарчетата по партийна линия - каже три думи и е професор - Браво отличен 6+.
  —цитат от коментар 13 на Deaddark


  Това изглежда ви го е разправяла баба ви. Не виждам как човек който наистина е учил през онези години да може да напише такова нещо без да си изкриви душата.
  Е, сигурно някъде е имало и някакво такова синче, но да твърдите че това е била масовата практика и че заради това истники знаещите не са можели да получат отлични бележки е просто нелепо.

 65. 65 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Любопитно

  До коментар [#26] от "Norman Granz":Знам че цялата система бе имитация на 286 и 486 - това 16-битовите, те излязоха малко преди 89-та;
  —цитат от коментар 32 на Deaddark


  486 малко преди 89-та ?!

 66. 66 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#61] от "Petleshev":

  Либерия произвежда съвсем друг тип кранове:)
  Но не може някакъв дивак дето произвежда жито да знае:)

 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1841 Неутрално
 68. 68 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Това като го прочете, трее да ви стане ясно, че резултатите от изборите немат нищо общо с гласуването - някакви хора, често неграмотни броят някакви бюлетини в чували и пишат някакви протоколи, за които е нормално да са пълни с грешки. После някакви младежи и девойки дописват по протоколите, корекции на грешките. После ОПЕРАТОР въвежда данните, гледайки протокола и въвеждайки в машината (иде реч за някой, въвел вече хиляди цифри и работещ в 3 през нощта...сметай)

 69. 69 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Преписую целио протокол.
  —цитат от коментар 34 на Пипера е много лют


  А начинът не само да не се преписва, но дори и да се пише и то без грешки протокола съществува в България от години - подаването на фиш за тото. За колко време комисията ще може да прекара през четец дори и 1000 бюлетини (както се очаква да са в големите секции) ? Един час, два часа ? И след това принтерът ще изкара протокола за половин минута.
  За секция с 50 бюлетини както описва човекът в статията цялата процедула ще е 15 минути.
  Не мисля и че оборудването за машинно четене на бюлетините за една секция би струвало повече от 5-600 лева включително "такса корупция" при обществената поръчка. Със сигурност инвестицията може да се избие от разходите по обработка на хартиени бюлетини ако не за едни, то най-много за два избора.

 70. 70 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 429 Неутрално

  в трънския се слага пълен член дори на собствените имена, така че, предполагам, на истински трънски е:

  преписую целиЯТ протокол преди да га узнат, после нещо му онодише ..

 71. 71 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До болка познато изпитание, което се повтаря периодично при парламентарни избори; повтарящи се констатации и препоръки за промени в изборния кодекс, в организацията по предаване на изборните протоколи и книжа - и всичко това потъва една седмица след изборите и се забравя до следващите! Основното си остава добрата подготовка на членовете на СИК-овете, но всички я неглижират, в т.ч. и самите членове на РИК и СИК!

 72. 72 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Оказа се, че не всичко е загубено:https://segabg.com/hot/category-bulgaria/gerb-ubeditelno-pecheli-vota-golemite-romski-kvartali :)))))))))
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Жестока картина:). Това е дерджето в циганските махали и то е такова обектвно, хората са чели и сравнили програмите на ГЕРБ, ИТН, ДПС и БСП и са се определили съвсем точно на кой да дадат гласа си.
  А цитираните по-горе партии Не купуват гласове, защото това е престъпление и в окото ми плуват корабчета. В същото време МВР, каскета, ДАНС , ГБОП и подобните дето им плащаме сумарно над 2 млрд/годишно, връщат откраднатите кокошки по селата.
  Е, и това е работа, само че ако дадем 20% от тези пари за образование и професионлно обучение на циганите, кокошките ще си стоят по дворовете, а ние ще сме на голям кяр.

 73. 73 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#64] от "nigel":

  Ае тва е некъв рабфак дето не е могъл да влезе и сега обяснява, че се влизало само с връзки. Такива неща изобщо немаше,децата на активните борци имаха преференция при влизане . После.... далаверата си се прави на 4 очи с преподавателите или даже направо диплома. Няма къде да го е видял. Видими бяха не тарикатите, а простите натегачи, куки на ДС, комсомолски секретари, които обаче НЯМАХА гръб а сами се натягаха

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#63] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Как бе...? Нали се тръшкаха тук редовно и се пенеха?! Щеше да има кабинети Борисов 4, 5, 6, 7...! И така, докато свят светува щеше да управлява ГЕРБ. Защото са незаменими и безалтернативни!
  Сега чакаш светли времена? Недей да чакаш. Слави е същото сарайско менте като ГЕРБ.

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#73] от "uq":

  По времето на късния комунизъм (от който имам лични наблюдения) имаше много проблеми от всякакво естество, но като цяло имаше съвестни специалисти и поне старание да се пази някакво приличие и ред при всекидневните отношения между хората. Дори и да имаше партийни членове по разни ръководни позиции, под тях обикновенно работеха нормални хора, които поддържаха ниво.

 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#74] от "Petleshev":

  "Щеше да има кабинети Борисов 4, 5, 6, 7...! "

  Както щеше да има сенсей Тръмп 2, евентуално 3, после Йованка, после Куши, Барончо...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#64] от "nigel":

  Нелепо е да ме убеждавате че неща, които съм преживял, не са били така, а иначе. Като са били толкова грамотни при соца, как същите изведнъж станаха неграмотни при демокрацията - някакъв вирус ли ги порази, що ли?

 78. 78 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#65] от "nigel":

  Да, половин година преди края на соца. Нямах предвид календарната 89-та.

 79. 79 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#73] от "uq":

  Двойка, колега, седнете си - такива лаладжии, като Ваша милост, си мислеха че с ляляне се изкарва шестици, че и работа се върши - а то работата такава че цацата кит става и соца се оказА недоноШче, вкл. и на интелектуално ниво.

 80. 80 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Весело

  До коментар [#75] от "nocomnet":

  Да, така беше - но партийните ръководители бъркаха работата, затова свестните отдолу ги залъгваха някак си да не пречат.

 81. 81 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#80] от "Deaddark":

  А в момента, за съжаление, комбинацията от западащо образование и емиграция води до това, че хора дето гонят 70 работят, а млади способни хора трябва да ги търсиш с фенер.

 82. 82 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не е нужно Петканка, а и не само тя, да е чела програмата на слави. Достатъчно е да е чула песента "Мутри сбогом!" Е тва е достатъчно. Народа се лови на образи, звуци и емоции. Такъв като бокаса може да бъде изринат само от подобен на него. Тока и става Слави е инструмент за изфърляне на мутрафоните, за това гласуват за него.

 83. 83 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#81] от "nocomnet":

  За съжаление сте прав.

 84. 84 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#32] от "Deaddark":

  8 битовите Правец бяха базирани на архитектура на Apple.
  Правец 16 беше копие на IBM PC/XT с процесор Intel 8088.
  386 и 486 са 32 битови чипове, нямам спомен да съм виждал такива Правец. Може да е имало някакви малки серии или прототипи.
  Аз навремето почнах на Правец 82, Правец 8М и Правец 8А. Такива имаше в компютърната зала в училището.
  8С и 8D не съм пипал, само познавах хлапета, дето си имаха такива вкъщи :)

 85. 85 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николай Николов":

  Като сме на темата само да подметна, оръжейната ни индустрия също намираше начини да заобикаля ембаргото и да внася машини за производство на машини, например от Италия и Япония. Не от СССР, и не родно производство :-)

 86. 86 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#85] от "nocomnet":

  Е, то е ясно. Всичкото беше вносно и/или откраднато: ноу хау, машини, технологии, компоненти. Цели звена по разните институти и "ИТ" заводи също така се занимаваха да деасемблират западен софтуер. През '90те даже се пускаха по магазините дискети с деасемблирани игри, с преведен на български интерфейс. "Conan the Barbarian" беше станала "Добрият рицар", a "Hard Hat Mack" я бяха кръстили "Строител".
  А част от притока на твърда валута, с която комунистическата дъжава да си набавя "по второ направление", беше от контролираните от ДС канали за опиати, оръжие, контрабанда. Всичките проститутки по мотелите, тир-паркингите, "Църна Маца", "Божур", мотел "Изток", мотел "Ихтиман", бяха на отчет.

 87. 87 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#86] от "Николай Николов":

  Малко без връзка, един път се разприказвах е една госпожа, която с умиление си спомняше за прекрасния живот при "Бай Тошко" (не съм сигурен но май така го нарече). В крайна сметка си призна какво е работила тогава, като млада госпожица: на рецепцията на Гранд Хотел Варна в Златни Пясъци! Поне разбрах откъде й е този навик толкова да пита при все че никакъв не съм й.

 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#87] от "nocomnet":

  "В крайна сметка си призна какво е работила тогава, като млада госпожица: на рецепцията на Гранд Хотел Варна в Златни Пясъци! "

  Такива, стюардеси и продавачки в Кореком минаваха на специален кастинг.

  И практически задължително снасяха на ДС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Нивото ниско, чипа не успяхме да сменим, няма на кого да се сърдим.

 90. 90 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николай Николов":

  Спомням си точно за 486 на 33 херца с турбо 40, може и да е 32-битов, просто ОС бе ДОС. Правец 8А и 8Д не съм виждал (имаше един с руска клавиатура, не му знам модела), виждал съм терминал с перфокарти, иглен принтер и магнетофонни ролки - две се настройваха в синхрон. По спомен говоря. Като цяло 286 не голямата работа, а Правец 8м също. 8с средно ниво.

 91. 91 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#90] от "Deaddark":

  286 бе голямата работа - ех, този аутокорект

 92. 92 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#90] от "Deaddark":

  Позволявам си да предположа, че това "486" е била асемблирана конфигурация с процесор 80486. Правец серийно имаше само 16 битови конфигурации.
  Intel 80486 излиза есента на 1989г., по което време родната компютърна индустрия е вече в свободно падане.
  Между другото, през 1995г., когато бях студент, 486 конфигурациите бяха най-вървежните сред домашните компютри, асемблирани от нароилите се фирми и фирмички. Малко след това вече излязоха Pentium процесорите на Intel.

 93. 93 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#92] от "Николай Николов":

  Твърде вероятно сте прав, тогава много малко отбирах. Знам че бе цветен с повече цветове от 286.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK