Това, което ясно виждаме в чужбина, е липса на контролиран вот

Ако в България се гласуваше с такива перипетии, активността нямаше да има и 10%.

© Асен Терзиев

Ако в България се гласуваше с такива перипетии, активността нямаше да има и 10%.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът са ироничните коментари в социалните мрежи за резултатите от гласуването в чужбина. Заглавието е на "Дневник".


Намирам огромна част от коментарите за гласуващите в чужбина за изключително грозни и незаслужаващи отговор по същество. Ще добавя само няколко важни точки:


Има големи заблуди за демографията в чужбина. В огромна степен т. нар. теч на мозъци е мит, защото хора с всякакви нужди и проблеми заминават. Всъщност емиграцията в бедните региони е много по-голяма от средната. Оттам и огромна част от ромското население, което често се коментира язвително покрай вота, не е в България. В Германия, например, едва 17% от българите са с висше образование, а още толкова са само с основно или без.
Ако в България се гласуваше с такива перипетии, както е чужбина, активността нямаше да има и 10%. Много малко хора ще се навият да пътуват по час и да чакат три часа пред секция. Дори с тези усилия и рекорден брой секции, е физически невъзможно повече от 20% от българите зад граница с право на глас да го упражнят. Просто са далече от секциите или капацитетът им е малък. Затова гласуването през интернет е толкова важно. Важно е и за многото в България с физически ограничения, а както видяхме ясно на този вот - затворените вкъщи по други причини.


Най-вече заради изброеното, неоснователни са очакванията, че гласовете от чужбина ще променят драстично избора на който и да е вот. Необяснимо е разочарованието и са обидни коментарите, след като не се получава резултат, който някой е решил за "интелигентния избор". Всеки има различни приоритети, желания, интереси и преценка за хората. Защото независимо от програми и дискусии, повечето гласуват за лице и характер. Няколко хомофобски или расистки подхвърляния, например, имат повече ефект от всички прокламации.


Това, което ясно виждаме в чужбина обаче, е липса на контролиран вот. Няма ги зависимостите в България, няма ги местните велможи, които с покровителството на ЦИК преразпределят гласовете, няма ги купените комисии, няма ги дори толкова драстичните грешки в протоколите.


Вотът в чужбина (извън Турция, където винаги е специален случай) отразява в голяма степен как ще изглеждат резултатите, ако имахме работеща прокуратура, ниска корупция и кражби в еврофондовете и съответно почти никакви местни зависимости и контролиран вот.


Оттам нататък изводите защо се случва този резултат следва да си ги направим ние. Паралелно с това трябва да работим за разбиването на тези зависимости, което отново минава през работеща прокуратура и съдебна власт. Но да си изкарват яда някои за нещо, което не разбират, на хора, които си нямат идея какви са, е най-малкото грозно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK