ЦИК не бърза с анализа на проблемите с машинния вот във Велико Търново

Според данни на ЦИК около 400 от общо 9400 машини в страната не са функционирали по една или друга причина.

© Лили Тоушек, Капитал

Според данни на ЦИК около 400 от общо 9400 машини в страната не са функционирали по една или друга причина.От първите минути на изборния ден (4 април) в цялата страна бяха получени сигнали за нарушения, проблеми, хаос, както и за купуване на гласове и агитация. Като че ли един от основните проблеми в изборния ден обаче се оказа гласуването с машини във районите Велико Търново и Добрич, както и в още няколко единични секции в страната.


Последваха проверки от Централната избирателна комисия (ЦИК) и един от проблемите беше решен кардинално - с прекратяване на машинното гласуване във Велико Търново още около обяд и със съмнения за проблеми в Добрич. Според ЦИК обаче в Добрич проблеми не е имало и нарекоха сигналите "класическа фалшива новина". Сигнали имаше и за повредена пломба и опит за отваряне на машина заради проблем, без да се изчака техническо лице, за бавен тъчскрийн и други.


"От 9400 около 400 по една или друга причина не се използват", обобщиха от ЦИК. "Толкова мащабна акция с гласуване с машини няма как да не предизвика както логистични, така и други технически проблеми", коментираха още в неделя от комисията.
Основните въпроси, свързани с машинното гласуване обаче, все още чакат отговор - защо се стигна до спиране на вота във Велико Търново и има ли опасност да е опорочен изборът на гласоподавателите с преференции?


Какво се случи с машините във Велико Търново


Малко след отварянето на секциите заваляха и първите сигнали за проблеми - оказа се, че са сбъркани листите на "Демократична България" в машините във Велико Търново. Районната избирателна комисия във Велико Търново започна проверка след сигнал от "Демократична България", че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата, одобрена с решение на РИК.


Подредбата на преференциите е подадена от всяка партия и одобрена с решение на ЦИК. От централната комисия пък в деня на вота обясниха, че са правили техническа проверка единствено за това дали машините функционира правилно, но не и как са подредени листите. Няколко часа по-късно заради проблемите с подредбата на листите ЦИК взе решение да прекрати гласуването с машини в целия район.


"Какво се случва с гласовете на хората, които вече са гласували с машини? Как ще бъдат отчетени? Това е много сериозен проблем", коментира пред "Дневник" в неделя Людмила Илиева.


Подобни въпроси отправихме и до ЦИК - какво се случи с машините във Велико Търново и кой е отговорен за неправилно въвеждане на листите? Оттам в неделя обясниха, че тепърва ще се прави подробен анализ съвместно с фирмата, спечелила обществената поръчка за доставка и поддръжка на машините и софтуера - "Сиела Норма". В понеделник (5 април) говорителят на ЦИК Таня Цанева каза пред "Дневник", че все още няма отговор на тези въпроси и е твърде рано за такива отговори. "Тепърва ще се прави анализ, до края на деня няма как да дадем такава информация", обясни още Цанева.


"Сиела Норма" има какво да каже по въпроса за машините


"Дневник" потърси с въпроси и представителите на "Сиела Норма", които обясниха, че имат какво да кажат по темата и имат обяснение на въпросите, но по силата на договора с ЦИК нямат никакво право да разгласяват информация и да отговарят на журналистически въпроси без тяхната санкция.


"Не може да даваме изявления и да участваме в публични изяви във връзка с изричното правило на т. 11.4. от Договор за обществена поръчка № 1 от 06.02.2021 г. за възлагане на обществена поръчка", обясниха от "Сиела Норма" и подчертаха, че по силата на договора е "налице невъзможност за даване на публични изявления и съобщения".


В договора е записано, че изпълнителят няма право да дава публични изявления и съобщения, да разкрива или разгласява каквато и да е информация, която е получил във връзка с изпълнението на този договор, независимо дали е въз основа на данни и материали на възложителя или на резултати от работата на изпълнителя, без предварителното писмено съгласие на възложителя, което съгласие няма да бъде безпричинно отказано или забавено", пише още в договора на "Сиела".


Съмнения за проблеми с машинния вот и в Добрич


Същия отговор получихме от "Сиела Норма" и на въпроса за това имало ли е някакъв проблем или нарушения с машините в Добрич - нямат право да разгласяват информация.


Съмненията за проблеми в областта се появиха около 14 ч. в неделя, когато е установено несъответствие в имената и номерата на кандидати, липсва и квадратчето "не подкрепям никого" в машините.


"Имаме сигнали от секции, поетапно преустановяваме, очакваме ЦИК да се поизнесе, сезирани са. Има разменени, дублиращи имена, липсва квадратчето "не подкрепям никого", обясниха от РИК Добрич в неделя.
Час по-късно - около 15 ч. ЦИК обяви, че все още събира информация за несъответствията при преференциите в изборната бюлетина, въведена на машините за изборен район Добрич и че проблемът е софтуерен.


От ЦИК все още нямат отговор на въпроса какво се е случило с машините във Велико Търново и защо се стига до проблема с преференциите, довел до спирането на машинния вот в района.

© Цветелина Белутова, Капитал

От ЦИК все още нямат отговор на въпроса какво се е случило с машините във Велико Търново и защо се стига до проблема с преференциите, довел до спирането на машинния вот в района.


За една от коалициите под номер 110 в преференциите се появява име на кандидат под друг номер в листата, за номер 112 е вярно само първото име на кандидата. За друга формация при натискане на преференция 109 не излиза име. В бюлетината на машините липсва и квадратчето "не подкрепям никого".


Предложението в Добрич да се спре гласуването с машини обаче бе оттеглено, след като част от членовете на ЦИК се обявиха против, а след допълнителна проверка съобщиха, че няма нарушения и проблеми с машините и гласуването продължава. Все още остава въпросът дали има начин, по който да бъдат отчетени коректно подадените гласове за преференциите.


Стоил Стоилов: Най-големият проблем е недостатъчното обучение в СИК


"Дневник" потърси за коментар Стоил Стоилов, който е изборен експерт и дългогодишен наблюдател. Бил е и член на обществен съвет към парламентарната комисия, при обсъждане на изборния кодекс 2014 г.


"Искам някой, по възможност от ЦИК, да обясни защо ЦИК са дали на "Сиела Норма" да налива имената в машините? Не е ли достатъчно да се броят преференциите към номерата в кръгчетата и после на базата на регистрацията на листите в РИК да се персонифицират? Точно това се прави с хартиените бюлетини. Там преференциите нямат имена и ги получават според регистрацията в РИК. Кой избирател вижда името на конкретния кандидат на хартията и защо трябва да го вижда на протокола на машината?", обясни Стоилов пред "Дневник" и каза, че е изпратил въпросите си до ЦИК.


"Не знам дали това не е направено умишлено. На практика има сериозно разминаване с технологията на отчитане при хартиеното и машинното гласуване. Щеше ли да се стигне до отмяна машинното гласуване във МИР 4 (Велико Търново - бел. ред.) и евентуално в Добрич, ако имената на кандидатите не бяха част от протокола за отчитане на резултатите от машините?", пита Стоилов.


Съмнения за проблеми с подредбата на преференциите имаше и в Добрич, но там гласуването с машини продължи до края на изборния ден.

© Георги Кожухаров

Съмнения за проблеми с подредбата на преференциите имаше и в Добрич, но там гласуването с машини продължи до края на изборния ден.


"Не мога да допусна, че "Сиела Норма" на своя глава са решили да налеят едно или друго име в машините. Имало е някакво решение на ЦИК, но нещо се е случило и се е получил този проблем", коментира експертът.
По думите му обаче, много по-големият проблем е, че членовете на секционните избирателни комисии не се обучават достатъчно добре и качествено, още по-малко пък в условията на пандемия.


"Това, което се нарича обучение дори в предковид ерата, не е обучение. Това е сбирка, на която присъстват около 50% от членовете на секционните комисии и около 2 часа стоят там. 1 час е посветен на логистика - в първите 15 минути пожарникар им обяснява как да внимават да не се подпалят, в следващите 15 минути полицай им разказва кой, къде и как ще ги пази. Следващите минути са посветени на логистика - кога ще им занесат сандвичи и вода, кога трябва да пристигнат книжата и с какво ще ги превозват", разказа Стоилов.


Вторият час от обучението е посветен изцяло на протокола. "Този тип обучение не може да формира две важни неща - морал и мотивация за работа. Голяма част от логиката на попълване не остава разбрана. В София може да се попадне на изключително грамотни хора, но в по-малките населени места в страната това е огромен проблем", обясни още експертът. Умението за работа с машини остава на съвсем заден план.


"Трябва да се направи много добър и подробен анализ до ниво секция - да се види секция по секция как са попълвани протоколите и как се броят бюлетините. Да се види и как са работили машините, защото такъв анализ категорично не беше направен след евроизборите, когато също имаше машинно гласуване. Само така ще се видят и всички кусури на смесеното гласуване. Няма лошо да няма нови технологии, но нека ги използваме оптимално и с разбиране", коментира Стоилов.


Пред БНР в понеделник (5 април) кандидат-депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев съобщи, че в изборния ден от обединението са регистрирали над 2200 сигнала за изборни нарушения, от които 1400 са дошли през мобилното приложение "Ти броиш". "Не става дума обаче да се подлагат под съмнение изборите", коментира Мирчев и обясни, че сигналите са основно за сгрешени протоколи. Немалка част от сигналите все пак определи като "доста сериозни".


Още за проблеми и нарушения при гласуването за парламент четете тук.
Хроника и най-важното от деня на вота - четете тук
Резултатите от парламентарни избори 2021 г. на живо - следете тук

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Няма как да няма сгрешени протоколи, членовете на една СИК започват деня още в 06:30. Плътно са на работа до 19:00, през което време главите им вече са станали "кофи" след преминалите няколкостотин човека, а тепърва започва сортиране, броене, нанасяне, още няколко часа. Като се прибави и неподготвеността, нормално.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Похарчихме на халост още едни 54 000 000 лева!
  Нямаше кой да чуе мнението на експертите, че машинното гласуване не решава нито един от системните проблеми на българският избирателен процес...!

 3. 3 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Цик бяха забравили да броят 62 хил. избиратели в 21 МИР, вие сега за един машинен вот...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Ако се направи смислено (не от ГРОБ) и по-масово спестява броене и смятане, което очевидно е голям проблем на половината СИК-ове. Най-вече тия в районите на ДъПъСъ.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2995 Любопитно

  На калинките пак мат'рала им е виновен. Организация просто нямаше. Хората все пак се справиха. Според мен не беше само ,,грешки" усложняването на протокола и грешките в софуера точно на ДБ, навява други мисли.
  Ще има нови избори по нови правила

 7. 7 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Финален отчет се вади от машината за половин минута. В него пише колко човека са гласували, за кои партии и кои преференции са използвали /разбира се, хубаво е някой от ЦИК, един ден преди изборите, да хвърли един поглед правилно ли са въведени те/. Сравнява се по списък колко са се разписали, взима се списъка и флашките и се отива в Арена Армеец след 20-ина минути.

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 953 Любопитно

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Не се ли уморяваш да пишеш глупости?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 9. 9 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Бе що като е толкова хубаво машинното гласуване го има само за 0,8% от населението на Европа (град Брюксел само)? В Германия даже е забранено с решение на техния КС.

  Ваксинирайте се, за да бъдете здрави!

 10. 10 Профил на Kakva_e_istinata
  Kakva_e_istinata
  Рейтинг: 618 Разстроено

  Една жена каза, че някакъв пълничък ИТ специалист умишлено настроил машините грешно за да се говори цял ден за листата на "Демократична България" и как милите радетели за демокрация са наказани от управляващите. А по този начин да получат допълнителни гласове от наивни млади и неопитни хора.

  В спора се ражда истината!
 11. 11 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kakva_e_istinata":

  "Една жена каза"

  Ей тва герберските тролчета съвсем отчаяни станахте.

 12. 12 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "m.konstantinov":

  Ами то в Европа едва ли има балъци, които да мизерстват с чували бюлетини по разни зали по 50 часа и да припадат, за да си предадат протоколите от по 60 страници с по сто грешки.
  Другият вариант, за който се сещам, е членовете на СИК да се назначават служебно и да са държавни или общински служители, обучени и тренирани. А общественият контрол да се осъществява от наблюдатели и/или камери.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#13] от "zwn08842421":

  Предполагам 4 дни. Иначе обработените протоколи са качени и сканирани и като таблици. Т. Е. някаква прозрачност има.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2995 Весело

  До коментар [#10] от "Kakva_e_istinata":"Една жена каза"Ей тва герберските тролчета съвсем отчаяни станахте.
  —цитат от коментар 11 на wvk19677913  До коментар [#11] от "wvk19677913":
  Не ги обиждай ! Бай Х ги повиши от тролчета на чакали

 18. 18 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#16] от "zwn08842421":

  Ами невинна грешка изглежда но в 21 МИР бяха вписали само избирателите от гр. Сливен - 109х. После добавиха и другите населени места и станаха около 171, което всъщност е правилното. С това обаче скочи и общи брой имащи право на глас и спадна леко избирателната активност в страната.

  И сега, да, глупава невинна грешка е, ама може ли бе, ЦИК?

 19. 19 Профил на Kakva_e_istinata
  Kakva_e_istinata
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#11] от "wvk19677913":

  Не схващам за какви "герберски тролчета" говорите не съм симпатизант на ГЕРБ, ако това намеквате, още повече пък Трол. Жената била ангажирана за изборите от централата на "Зелените" и няма да стъпва никога повече там. Изключително разочарована е.

  В спора се ражда истината!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  На някои места били прекалили с дезинфектанта.

 22. 22 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Има ли срок в който ЦИК са длъжни да публикуват това което на сайта им е отбелязано с "Отворени данни Резултати в машинно четим формат"??? Защо още го крият?
  —цитат от коментар 13 на zwn08842421


  Защото ще има невероятни несъответствия, това са машини на Смартматик, венецуелската (!) компания, с която, забележете, Мадуро прави избори.
  Целта е да се превурнем във Венецуела.
  Компанияата има връзка със Сорос, и краде избори по цял свят, където и се вържат.
  Сега кажете, кой настояваше за машини и защо?
  Първи машинен вот? Ами европейските избори?
  Нищо ли не научиха от тогава?

  Преференциите са сгрешени, защото персонала, който ги попълва, е неадекватен - такива неща, особено ако ще се въртят хилщди пъти по машините, на практика компиутри, се проверяват поне 3 пъти, от различни хора.
  А кой е отговорен за въвеждането?
  Ами то пише, ама повечето хота не четат: доставчика на машините "Сиела Норма".
  Ще се потърси ли сега отговорност от фирмата за провала на машинния вот?

  Я ми отговорете мили мои, да кажа сега и аз като Бойко, колко хора биха одобрили закупуването на машини от венецуелска компания, където няма демокрация, и произведени в Китай, където също няма демокрация?
  Защо са поръчани тогава?
  Ще ви улесня: защото няма много други фирми за машинен вот, несвързани със Сорос, а по принцип единствената цел на тези машини е манипулация.

  Колко трудно се манипулират избори с машина?
  Много просто, вместо стандартния алгоритъм брой една биулетина за една партия, може една да се брои като две, а две за друга партия за една?
  Имате 100 гласа, две партии, Бялата Партия и Черната Партия.
  Двете имат по 50 отчетени гласа.
  Какво става, ако всеки втори глас за Бялата партия се брои за глас за Черната Партия?
  Черната получава 75 гласа, Бялата 25 гласа и никой не забелязва.
  Колко е сложно да се реализира това?
  2 секунди точно - правиш един ъпдейт с флашка в последния момент, или по интернет в удобно време (това са компиутри с портове и на всички може да се инсталира интернет) и готово!
  Колко е сложно това?
  А забележете, по тъп договор, незнайно защо подписан, фирмата доставчик е отговорна и за софтуера.

  Пита се:
  - Коя е фирмата доставчик, Сиела Норма, а зад нея не стои ли всъщност Смартматик на големия демократ Мадуро?
  - кой предложи закупуването на машини и защо?
  - кой одобри такава глупава поръчка?

  Тези хора не носят ли отговорност?

  Айде честит да ви е българският венецуелски сценарий!

 23. 23 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Протоколите, които аз видях по сайтове, много малко за по-точна оценка, 1 от 50 за ГЕРБ са дали машинен вот.
  1 на 10, 1 на 20 да, но 1 на 50?
  Възможно ли е това статистически?
  Други партии имат 90% машинен вот.
  Възможно ли е това статистически?

  Не подценявайте машинния вот, 30 процента, доста гласове могат да се откраднат.
  И как така изведнъж ГЕРБ загубиха поне 2-3 прозента от прогнозите, а партиите, близки до Сорос и Цветан Василев, напротив, прибавиха по 5 процента, незнайно от къде, към прогнозите?

  Аз съм изцяло за правила, от и докрай, но кой ги спазва?

 24. 24 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#20] от "Моа Преател Тайпи":

  Точно това имам предвид. Издават скритата некадърност.

 25. 25 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#19] от "Kakva_e_istinata":

  Каква е тая жена, бе, колега? Може ли така безкритично да цитирате и разпространявате нейните заключения. Бъдете малко критичен, според вас една от партиите, които силно залагат на машинен вот ще го компроментират ли с такава евтина история? Според вас, някой ще гласува ли за тях, щото във ВТ са им разместили листата? Боже...

 26. 26 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#23] от "fmo211046145":

  Стига разпространявахте глупости, другите партии имат най-много 48-49% машинен вот в отделни области.

  ГЕРБ сами си си призоваваха хората да пускат бюлетини. Купените гласове също са бюлетина.

  И последната тъпотия - ГЕРБ били загубили 2-3% от проучванията. Социологията у нас е подлога на ГЕРБ, не знам как това не ви е ясно. Цецка, как "загуби" 15% от социологията на президентските избори?

  И последно - във всички цигански секции ГЕРБ имат над 70% гласове. ТОВА СТАТИСТИЧЕСКИ ПРАВИЛНО ЛИ Е?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Kakva_e_istinata
  Kakva_e_istinata
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#25] от "wvk19677913":

  Да ви кажа честно аз не се доверявам на такива информации, но като се замисля има някаква логика. В "ДБ" ИТ специалистите са доста. Въжможно е или да е направено с цел да се говори през целия ден за тази коалиция и как и правят умишлено спънки или другия вариант е избирателите да подредят без да се усетят някой пред друг. Не е тайна как зелените и ДСБ имат търкания заради кметицата на Красно село пък и други техни си неща

  В спора се ражда истината!
 30. 30 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#23] от "fmo211046145":Стига разпространявахте глупости, другите партии имат най-много 48-49% машинен вот в отделни области.ГЕРБ сами си си призоваваха хората да пускат бюлетини. Купените гласове също са бюлетина.И последната тъпотия - ГЕРБ били загубили 2-3% от проучванията. Социологията у нас е подлога на ГЕРБ, не знам как това не ви е ясно. Цецка, как "загуби" 15% от социологията на президентските избори?И последно - във всички цигански секции ГЕРБ имат над 70% гласове. ТОВА СТАТИСТИЧЕСКИ ПРАВИЛНО ЛИ Е?
  —цитат от коментар 26 на wvk19677913


  Това са лъжи, лъжи и нови лъжи.
  Почти не намирам нещо смислено на този форум.
  Твърдение: ГЕРБ е заедно с ДПС и Пеевски.
  Уточнение: ГЕРБ никога не са правили коалиция с ДПС, а БКП винаги.
  Кой казва истината и кой лъже?
  Твърдение: Високата избирателна активност е във вреда на ГЕРБ.
  Уточнение: Точно обратното, 2009 г. на европейските избори имаше под 50 процента избирателна активност и ГЕРБ спечели към 25 процента, на парламентарните избори малко по-късно активността бе 60 процента и ГЕРБ ги спечели убедително с 40 процента.
  В чия полза е по-голямата избирателна активност?

  Опорки, опорки и пак опорки.

 31. 31 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Да уточня: Нямам нищо общо с ГЕРБ и не ме интересува.
  В миналото винаги съм подкрепял СДС и синиото, докато се появиха ГЕРБ.
  Сега смятам, че ГЕРБ имат много недостатъци, и да, могат да са малко корумпирани,
  но все са по-добрият избор отколкото да се върнем към Виденовата зима.
  ГЕРБ са десни, кога десни купуват гласове, те все пак имат някакви принципи.
  Само лявото купува гласове, защото това е единствения начин да се изкачи нагоре.

 32. 32 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5509 Неутрално

  На следващите избори работата с машините ще е по-лесна за всички. Така че не трябва да се отказваме от тях.

 33. 33 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#30] от "fmo211046145":

  Нещо за данните ще отговорите ли?

  Вие твърдите някакви абсурдни неща за машинен вот, аз казвам, че не са така, вие ми обяснявате в 10 страници есе кой с кого прави коалиции??

  Как е когнитивния ви дисонанс?

 34. 34 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#30] от "fmo211046145":

  Но все пак нещо да ви питам.

  Правите ли разлика между герб от 2009-та (когато между другото имаше парламентарни, не евроизбори, иврозиборите са 2007-ма) и герб от 2021-ва?

 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 797 Неутрално

  ЦИК да обяви каква е била избирателната активност на тези избори. Само за протокола. И за тези, които вярват в демокрацията.
  6 525 625 са регистрираните гласоподаватели към април 2021г.
  "40,18% е измерената активност към 17.00 часа на 04.04.
  2 милиона 621 хиляди 909 са отишлите до урните три часа преди края на изборния ден."

  Ако гласувалите са над 50% +1 всичко е ОК. Ако обаче, гласувалите са под 50% +1 от имащите право на глас, нещата не са никак добре. от гледна точка на легитимността. Моралната. И на избраните за "управляващи" и на избраните за "опозиция".
  В много утвърдени демокрации при такава ситуация автоматично се провеждат нови избори.
  В БГ такова нормативно изискване, което би "възпитало" и избирателите и тези, които искат да бъдат избрани, няма. Защо ли? Вероятно Мая, авторката на ИК, и тези, които го гласуваха знаят защо.

 36. 36 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#30] от "fmo211046145":Но все пак нещо да ви питам.Правите ли разлика между герб от 2009-та (когато между другото имаше парламентарни, не евроизбори, иврозиборите са 2007-ма) и герб от 2021-ва?
  —цитат от коментар 34 на wvk19677913


  Ами какво да обясняваш на човек, който не знае кога е имало евроизбори.
  А за данните, кои данни, някакви хвърляния в нищото, 70 процента цигански глас за ГЕРБ.
  Къде са тези данни?

 37. 37 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#30] от "fmo211046145":Нещо за данните ще отговорите ли?Вие твърдите някакви абсурдни неща за машинен вот, аз казвам, че не са така, вие ми обяснявате в 10 страници есе кой с кого прави коалиции??Как е когнитивния ви дисонанс?
  —цитат от коментар 33 на wvk19677913


  Когнитивен дисонанс, аз вече казах, да се фалшифицират избори с машини, електронно или по пощата е 5 пъти по-лесно отколкото по стандартния начин с хартиени биулетини, защото с хартия и комисии поне 5 души гледат за нередности, а при машините, по пощата и електронно един единствен човек може да ги манипулира.
  Подменя файл на софтуера на машината, спира пощенски камион само със съгласието на водача и прави подмяна, или хаква системата онлайн.
  Ако има възможност, лошите винаги ще се възползват.

  Кое не е ясно?

 38. 38 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 554 Неутрално

  А за машините, поинтересувайте се, но от истински сайтове, не от мейнстрима, за историята на Смартматик. И за провежданите от тях избори през годините.
  Дори Уикипедия споменава за множество проблеми с машините и доказана възможност за пробив на системата, например на изборите в Манила през 2017.
  След като се проваля на други места, защо да и вярваме тука?
  И пак, всичките проблеми са от операторите на Смартматик, защото те отговарят за софтуера.
  Как можеш да твърдиш, че си световен лидер в машинното гласуване, с 23 години опит, като има толкова много сривове?

  Някой да вярва, че те са случайни?
  Отново, тази фрима се занимава от цели 2 десетилетия с организиране на подобни избори.
  Очевидно е, че сривовете са плод на външна намеса, сблъсък на алгоритми.

 39. 39 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално
 40. 40 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#36] от "fmo211046145":

  А твоите данни къде са за 90% машинен вот?

 41. 41 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#35] от "subaru":

  По мои данни (не ангазирам никого) от всичките 12941 проткола от СИК, гласувалите са 50.60% (3333807).

 42. 42 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#36] от "fmo211046145":А твоите данни къде са за 90% машинен вот?
  —цитат от коментар 40 на wvk19677913


  В протоколите.
  Не 90, ама поне 70 на някои места.
  наистина нямам време сега да пействам линкове от сайта на ЦИК, но дори при бърз поглед се вижда, че гласувалите машинно за ИТН, ДБ и МВ са поне 5-6 пъти повече относително от тези на ГЕРБ.
  Разбира се, те така си предпочитат много, но има ли манипулации?
  Нужен е цялостен анализ.
  Прехвърлянето на гласове между две партии, както в САЩ, се забелязва по-лесно. Тук имаме 30 и кусур партии, гласове могат та се вземат от по-големите противници, от по-малките противници, както и от аутсайдерите, ката че засичането е доста по-трудно.
  Открадването на 2-3 процента в определена секция (не е нужно във всички) означава от 100 гласа означава по 1 процент (1 глас) от трите изброени категории, да имаш 19 вместо 20, 4 вместо 5 и 0 вместо 1 и може да остане незабележимо.
  Те на това разчитат хитреците - никога не прехвърлят повече от 5-6 процента в определени секции, но 5-6 процента повече или по малко обикновено решават съдбата на изборите.
  10 процента сринати машини са достатъчна индикация, че нещо не е наред.
  И като знаем предисторията им, и като знаем изборите в САЩ, и като знаем връзките с Венецуела, Русия и Китай (Китай например инвестира 400 милиона във филиала на Смартматик Доминион), изводъд е ясен.
  От 10 продадени коли 1 ли се разваля?

  Това за Факултета не са официални данни.
  Какви са данните на ЦИК?
  Так само цигани ли живеят?
  Гледам, от 900 по списък само 200 са гласували.
  Не е ли възможно в една община циганите да харесат ГЕРБ?
  Може би нещо са им помогнали.
  Аз не казвам, че ГЕРБ не купуват гласове, нито съм член на ГЕРБ, дори не съм гласувал на последните избори, и те са малко корумпирани, но 100 процента съм сигурен, че левите партии купуват повече.
  Официалните разбивки (видях тука на Алфа Рисърч) показват друго - малцинствата предпочитат БСП и ДПС пред ГЕРБ.
  Не съм ли прав?
  Така че данните ви са нетипични и нерепрезентативни, дори да са верни.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK