Борисов призова Слави Трифонов да се готви за управление и да мисли за Велико Народно събрание

Борисов призова Слави Трифонов да се готви за управление и да мисли за Велико Народно събрание

© Пресцентър на Министерски съветПремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов промени курса и след идеята от изборната нощ за експертно правителство и обединение с останалите партии в новия парламент заговори за самостоятелен кабинет на ГЕРБ. Заедно с това призова Слави Трифонов да започва да се подготвя за управление на страната и дори му обеща подкрепа, за да има "стабилно управление". Борисов обаче преплете няколко тези, тъй като след думите за стабилност излезе с прогноза за неуспех на евентуално "анти ГЕРБ" правителство. В същото време, ако такова не бъде съставено и се премине към провеждането на нови избори, това би било "безотговорно" според премиера.


В първото си изказване след обявяването на резултатите от пълното преброяване на гласовете от парламентарните избори Борисов отново заговори и за Велико Народно събрание, което да приеме промени в Конституцията за мажоритарен вот.


Няколко часа по късно Слави Трифонов написа във фейсбук, че ще спазва Конституцията.


Опит за правителство на ГЕРБ ще има
"Ние с нашия опит и експертиза и с убедителна победа от 10% пред следващия сме длъжни пред нашите избиратели да предложим вариант за управление", така от думите на Борисов се разбра, че ще предложи на гласуване в пленарна зала кабинет на ГЕРБ. До този момент нито една политическа сила не е изразила готовност да подкрепи такъв. "От заявките, които чувам, надали ще стане. След това те да се съберат и да си направят правителство. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант. Нека съм лош пророк, нека е обратното. Може пък да се стегнат и да направят нещо добро", коментира Борисов.


Според Борисов, въпреки че правителство на противниците на ГЕРБ би било неуспешно, то трябва да бъде съставено. "Ако не го направят, показват, че искат да хвърлят държавата в хаос и да покажат, че не са способни да управляват и това ще им се върне в обратен знак на изборите", каза той.


Министър-председателят лансира и своя социология на изборните резултати. Според него тъй като ГЕРБ е с най-висок резултат - 26.1%, то само 73.9% не харесват партията. Така за останалите партии групата на нехаресващите била по-висока. "Ако погледнем отзад напред, ГЕРБ е най-малко нехаресваната партия - седемдесет и няколко процента не я харесват. Но пък Мая Манолова 96% не я харесват, Христо Иванов 90% не го харесват".


Предложение за подкрепа към Слави Трифонов


При невъзможност за съставяне на правителство от ГЕРБ президентът Румен Радев трябва да връчи мандат на следващата по сила партия - "Има такъв народ" с лидер Слави Трифонов. За да бъде неговият опит успешен, Борисов дори даде заявка, че ще му осигури подкрепата на "дежурни" десет депутати.


Окончателните мандати все още не са разпределени от ЦИК, но според прогнозите на социолозите ГЕРБ ще има 75 депутати, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. Така, ако новите играчи в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" опитат да съставят правителство, ще разчитат на подкрепата на 92 депутати и ще са им нужни повече от десетте, предложени от Борисов, за да достигнат 121 за мнозинство.


"Ние носихме отговорност до изборите, с над 500 хил. избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Дали е първи или втори, няма никакво значение. Ние ще предложим кабинет, няма да го изберат и ще дойде той. Най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, това е сложна задача, да не дезертират. Да не се оправдават, че не им достигат гласове. Имат възможност за много стабилно мнозинство в парламента, имат предостатъчно - 200 гласа. Ако толкова им е нужно за нещо, готов съм да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление.


Аз си обичам държавата, искам бизнесът да се чувства спокоен


Бойко Борисов,

министър-председател


Той може да е такъв, когато има парламент, правителство, които работят", каза Борисов.


Няколко часа по-късно Слави Трифонов написа във фейсбук, че ще спази Конституцията.Не е ясно какво визира Борисов под 200-те депутати, които пресмята за евентуално мнозинство извън неговата партия. В случай че ГЕРБ има в новия парламент около 75 депутати, дори при пълно единодушие срещу него гласовете на останалите партии ще са 165.


Борисов отново повтори и мантрата си за стабилността в контекста на плана на ЕС за възстановяване. В изборната нощ той се изтъкна като единствен с експертизата да усвои качествено предстоящите финансови постъпления от ЕС. Дали това е така - четете тук.


Велико Народно събрание отново е в дневния ред


Борисов повторно изрази нежелание, но и готовност, за провеждане на още едни избори, каквито от "Има такъв народ" и "Демократична България" вече коментираха като напълно възможни. "Виждам огромна безотговорност от другите политически партии. Някои стигат дотам, след като похарчихме 150 млн. и завчера свършиха изборите, изпитват желание за още избори. Ние с удоволствие ще се явим на такива", каза Борисов.


Все още настоящият премиер заговори и за свикване на Велико Народно събрание и промяна в Конституцията. Идея, вече лансирана от Борисов, след протестите срещу неговото правителство, започнали на 9 юли 2020 г. и продължили месеци. Тогава Борисов в свое изявление опита да уталожи напрежението и предложи рестарт и свикване на ВНС. Народното събрание обаче отхвърли предложението на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" за свикването му.


"Ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са решение. Ето ви решение, нали всички говорихте за Велико Народно събрание, за мажоритарни избори, събираме се сега, свикваме Велико Народно събрание, нека президентът Радев - неговия проект за конституция да внесе. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме начисто. Да направим ВНС, ГЕРБ може да изчезне тогава, хайде да видим, нали искахте мажоритарен вот", каза още Борисов.


Какво отговориха на Борисов от останалите политически сили - четете тук.Как премина изборната нощ - четете тук.
Новините от дните след изборите - четете тук и тук.
Резултати от гласуването в София - тук.
Резултати от гласуването по области - тук.
Резултати от гласуването в чужбина - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK