Наблюдатели на вота: Царяха безхаберие, безотговорност и неподготвеност

Наблюдатели на вота: Царяха безхаберие, безотговорност и неподготвеност

© Велко АнгеловБезхаберие, безотговорност, неграмотност, неподготвеност, отмятане на номера.


Това са само част от думите, с които наблюдатели на вота от 4-и април описват какво са видели в отделните секции. Тези избори бяха съпътствани и от националната кампания "Ти броиш", която се опита да намери 12 хиляди доброволеца, които да осигурят гражданско наблюдение в секциите. Инициатива събра 11500 застъпници, наблюдатели и членове на СИК.


Отделно от тази кампания, изборите бяха наблюдавани и от "Прозрачност без граници", както и от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ). "Дневник" се свърза с няколко наблюдателя, които да разкажат какви са били преките им впечатления от работата по тези избори.
Не е умишлено, просто безхаберие


"Още страдам от посттравматичен стрес", казва ИветаГерманова, която участва като наблюдател за първи път. Направила го е, защото въпреки че гласува на всички избори. Тя избира да е в училище в центъра на София, като очакванията й са били, че едва ли ще има проблеми, основно заради локацията. "Не искам да звучи като пренебрежение към провинцията, аз съм оттам, но просто очаквах по-добра подготовка". Тя отива в секцията, която се намира в училище на улица "Иван Асен" към 18 ч. и остава до 03 ч.


"Пълен кошмар" - така мога да обобщя като тегля чертата. "Абсолютно неуки, неграмотни, напълно безотговорни, безхаберни хора отговарят за демокрацията и за това как се броят и как се записват резултатите. Прекарах девет часа и накрая бях пред нервен срив, имаше грандиозен скандал", казва още Ивета Германова. Тя казва, че резултатите от броенето са били записвани на "салфетка, на хвърчащ лист". "Те не бяха разбрали къде какво да попълнят. Разбирам, че е пандемия и обученията сигурно са били онлайн, но аз се запознах с инструкциите на ЦИК доста преди да отида в секцията".


"Тези хора бяха безхабрни, не бяха злонамерени. Не им пукаше. искаше да си тръгнат. Започнаха да ме псуват, да са агресивни... но успях да спася близо 80 гласа", казва още Ивета Германова. Впечатление й е направило, че бюлетините вместо да се броят от един, са се изсипвали директно върху масата, "всеки граби, взима". "Сериозно се замислям дали за следващите избори да не вляза в секционна комисия. Винаги съм гласувала досега, но никога не съм си давала сметка за това какъв хаос е изборният процес. Явно трябва отвътре да се изръчка системата", казва още младата жена. Тя дава за пример как са върнали жена, чиято лична карта е била с изтекли документи за самоличност, което според ЦИК в условията на пандемията, не е пречка пред гласуване. "Тези указания аз ги прочетох, но явно председателят и членовете на комисията не бяха. Като им го съобщих, те просто вдигнаха рамене".


"Имаше една съвестна жена от комисията, която буквално беше почти линчувана, защото се противопостави по разни теми", споделя още Германова, която уточнява, че все още е много емоционална по темата. "Следващият път, ако трябва ще отида и ще стоя 30 часа, за да стоя и да съм сигурна че демокрацията ще тръгне нанякъде, защото надолу вече не знам къде може да падне. Просто кощунство беше това, което се случваше".


"Не знаеха да ползват ксерокса"


Десислава Симеонова, която също за първи път е наблюдател в училище в квартал Слатина, казва, че не е имало "фрапиращи нарушения". "Впечатление ми направи изключителната неподготвеност на част от членовете на комисията. Те не знаеха как да ползват ксерокса и даваха на мен протокола да го правя", казва Симеонова.


Тя казва, че в секцията се е пушело, единствено тогава се е отварял прозореца, след 20 ч доста от членовете са й свалили маските си. "40 минути спорихме дали бюлетините да се изсипват на масата. Има указание, че не е добре да се изсипват, защото може някоя да падне, да се изцапа и автоматично това я прави невалидна. Това да речем е дребно нарушение и си затворихме очите", казва още Симеонова. В нейната секция е имало още трима застъпници, по думите й те са станали разногледи, когато е дошъл момента с броенето. По указания трябва един човек да ги преброи, след това втори да направи проверка. "Но това не се правеше. Общо шест души се хвърлиха да броят. Подготовката беше изключителна ниска. Те просто искаха да се приберат по-бързо", казва още наблюдателката.


По думите й трябва да се отдаде дължимото на някои от членовете на СИК - "готини, енергични хора, които си вършеха работата съвестно. Те се допитваха до нас застъпниците, като имаха кобелания за действинелност на дадена бюлетина (а не председателката на СИК, което казва всичко). Проблемът е в липсата на подготовка на водещото ядро - председател и зам. Иначе за мен беше чест и много удовлетворяващо да съм част от този процес", споделя още Десислава Симеонова.


Тя публикува в своя фейсбук профил протокол секция в община Приморско, която е била в Дом за възрастни хора. Там не е имало външни наблюдатели и всички 25 гласа са били за ГЕРБ.


"Доста спокойно премина всичко. Членовете на СИК бяха добре обучени и подготвени, получи се работа в екип, без напрежение". Това са наблюденията на Данита Заричинова, която отива в Асеновград като наблюдател. Заявява се, че може да е някъде извън София, защото вече е била в тази роля на местни избори през 2019 година. Харесва й машинното гласуване, защото е много удобно и не създава допълнителна работа. По думите й от наблюдения и разкази на нейни приятели голям проблем е създавала другата техника - принтери и ксерокси.


Един мъж ръководеше процеса


Елисавета Белобрадова също е застъпник в секция в Лом. Там тя установява мъж, който е ръководил целия процес. "Той взимаше личните карти на хората, диктуваше данните на един представител на комисията, указваше как да се гласува, след това взимаше бюлетината на някой от избирателите и я пускаше в кутията. Председателят на комисията не ми обясни кой е този човек, аз предположих, че е член на комисията", казва Белобродова пред БНР. Тя подава сигнал до районната избирателна секция и в полицията, защото е получила заплахи.


"РИК не приеха сигнала ми, дори не се опитаха да го проверят....Те бяха в "играта". Полицаите знаеха много добре какво се случва, защото господинът ме заплашваше пред тях", казва още Белобрадова. По думите й тя все пак е успяла да предотврати пускането на фалшиви бюлетини, проверила е протоколите, преброила е бюлетините и е написала верен протокол.


"Искам да подчертая, че бях разпределена в Лом в тази секция и в този квартал по мое желание, по мое настояване, защото вярвам, че има части в страната, в които изборният процес не върви така, както би трябвало да върви и има изключително сериозни отклонения от правилата. Там е много важно да има хора, които да наблюдават процеса", смята още Белобрадова.


"В рамките на изборния ден на горещата телефонна линия за сигнали на Асоциация "Прозрачност без граници" 0800 11 224 са получени 36 сигнала, като 23 от тях са свързани с организационни нередности, 2 за агитация в изборния ден, 1 за купуване на гласове и 10 за контролиран вот", съобщиха на сайта си от организацията. По-голямата част от сигналите са свързани с възпрепятстване на достъпа на избирателите до електронните машини за гласуване, но има и такива, свързани с нарушаване тайната на вота, агитация и други. От организацията са подали 10 сигнала към РИК и два към МВР.


От Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) коментираха, че ще обобщят скоро данните от тяхното наблюдение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Слави, почитателят на сатаната, е новият Спасител. Раждат се новите глупаци и вярват на старите лъжи... Затова лявото никога няма да умре, защото глупаците никога не свършват.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Тъжната истина е, че една голяма част от толкова важен за демокрацията процес е оставен в ръцете на уморени и отегчени хора, голяма част от които са там просто за да си вземат парите и да си тръгнат по-бързо.

  http://rodenivbg.com
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Наблюдатели на вота: Цареше безхаберие, безотговорност и неподготвеност
  А какво да цари? Очаквате компетентност ,отговорност и подготвени членове на комисишта ли? Може ама някой друг път.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  "Направила го е, защото въпреки че гласува на всички избори."
  "Тя дава за пример как са върнали жена, чиято лична карта е била с изтекли документи за самоличност"

  То и аз съм неграмотен, ама...

  Анатема на комунизма!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  "Тя публикува в своя фейсбук профил протокол секция в община Приморско, която е била в Дом за възрастни хора. Там не е имало външни наблюдатели и всички 25 гласа са били за ГЕРБ."

  Както вече писах, е нужен силен граждански контрол и публичност, за да се отървем от купения вот. Включително в секциите зад граница. На властимащите не може и не бива да се вярва.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5680 Неутрално

  12000 доброволци наблюдавали вота?
  А някой от тях бил ли е член на СИК, изкарвал ли е 2 безсънни нощи в разправии с всякакви гласоподаватели, кандидати, застъпници и други неграмотни претенциози като Мая Манолова например?
  И да не забравяме, че ТОЗИ Изборен кодекс е на самата Мая Манолова, заедно с всичките преференции и заврънкулки. И машините са нейни.
  Както и на резидента...
  Затова не казвайте лоша дума за членовете на СИК.
  Поклонете им се!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  То ако няма хаос, няма да могат от ГЕРБ да купуват избори?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Безхаберие, безотговорност, неграмотност, неподготвеност, отмятане на номера"

  Баце, как ги роди такива 7 млн. с малки изключения! А преди какви хора бяха....
  От утре пак ще са други! Само зурладжията, бойкикиев и мая да вземат властта! ох, пропуснах ли някой череп?

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  "Наблюдатели на вота: Царяха безхаберие, безотговорност и неподготвеност"'

  Не вярвам да има някой изненадан от това!При ГЕРБ цари като неписано правило тотален хаос и аматьорщина на управление , така , че логично е "пренесено" в изборния процес!

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Весело

  От слушане на чалга се получава безхаберие, безотговорност и неподготвеност...но пък се става втора политическа сила...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Е това не е някаква тайна, нали ходим да гласуваме и го виждаме. Но на никой не се харесва това обяснение, че не мога да се съберат две прости числа.

 30. 30 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2941 Весело

  "Безхаберие, безотговорност, неграмотност, неподготвеност, отмятане на номера." - то, т`ва си е ясно, НО кидя са ЦИК и ония, важните министерства, от което поне едното пра`й едни показни акции, след което и награждаване с кортици, за добре изпълнен дълг. Всяко чудо в родината е за поне 3 дни.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 31. 31 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Само по изборите да беше. От 12 години цари безхаберие, безотговорност и неподготвеност ...

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Любопитно

  Материала е полово дискриминирсщ. Отразена е гледната точка само на жени. Защо?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1223 Весело

  "Направила го е, защото въпреки че гласува на всички избори.""Тя дава за пример как са върнали жена, чиято лична карта е била с изтекли документи за самоличност"То и аз съм неграмотен, ама...
  —цитат от коментар 11 на anonim440


  Простено ти е, щом си признаваш!

  Имало едно време ссср...
 36. 36 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  "Абсолютно неуки, неграмотни, напълно безотговорни, безхаберни хора отговарят за демокрацията

  Горката!
  Досега сигурно не се е огледала наоколо?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Гарантирано от БСП. Само ГЕРБ има кадри да управлява.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Докога с тоя "архаизъм" , да се кланяме на изборните секти. В Прибалтика го въведодоха още преди 20г-гласуване по ИНТЕРНЕТ .

 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  онзи от секцията в Хр.Ботев нещо не го виждаме сред свидетелствата от първо лице хахах... "безхаберие, безотговорност и неподготвеност" ли казахте?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Трипанчук ще прави следващите избори по кодекс на Костинбродска и закони на Иванов

  И всеки ще знае да ползва крерокса.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#5] от "Моа Преател Тайпи":

  Ти разбираш ли, че те трият защото те докладват масово, понеже публикациите ти са спекулативни.
  Всичкото т'ва, което го пишеш ще мине ли в съда? Не?
  Аре, ако обичаш ни освободи от присъствието си.

 50. 50 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#45] от "Моа Преател Тайпи":

  и как да не са виновни хората... в деня, в който кмет и общински съветници публично свидетелстват за заплахи и побои, а имената на купувачите и сумите се леят отвсякъде, някой ти обяснява че то извинявайте, ама по невнимание било, какво е... кой, Борисов ли е виновен

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на СМЕТ В СЯНКА
  СМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 277 Любопитно

  "Наблюдатели на вота: Царяха безхаберие, безотговорност и неподготвеност"'Не вярвам да има някой изненадан от това!При ГЕРБ цари като неписано правило тотален хаос и аматьорщина на управление , така , че логично е "пренесено" в изборния процес!
  —цитат от коментар 26 на bat_plamen


  Бил застъпник на изборите преди ББ-1. Нищо не се е променило от тогава и няма да се промени. Проблемът не е в управляващите, а в нас самите. Аз ги виждам и колегите никаква заинтересованост и ангажираност, гледат там с минамални усилия да свършат някаква работа и да си бЕгат.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Според повечето наблюдатели изборите бяха много добре организирани. Сега, разбираме че според точно тази наблюдателка са били ад под небето, близък до апокалипсис, но не смятате ли, че обилното й отразяване и само нейните кошмарни усещания са манипулиране, а не информиране!?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5611 Неутрално

  Според повечето наблюдатели изборите бяха много добре организирани. Сега, разбираме че според точно тази наблюдателка са били ад под небето, близък до апокалипсис, но не смятате ли, че обилното й отразяване и само нейните кошмарни усещания са манипулиране, а не информиране!?
  —цитат от коментар 55 на svoboden


  Където аз гласувах всичко протече гладко, в тази наблюдателка се забелязва известна изнервеност, може не са се сбъднали очакванията във вота.

  И затова сега гледа да си го върне с отрицателна рецензия!

 59. 59 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Весело

  До коментар [#56] от "Моа Преател Тайпи":

  не бе, не е стигнала до третата страница, затова :)
  https://offnews.bg/izbori/3-potresavashti-razkaza-na-nabliudateli-na-vota-749277.html

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5611 Разстроено

  Само по изборите да беше. От 12 години цари безхаберие, безотговорност и неподготвеност ...
  —цитат от коментар 31 на Индиана


  А по времето на Орешарски беше такава хармония, чак се разплаквам от умиление! Едни тълпи вървяха след него да му благодарят, а той нъл си беше скромен премиер ги отбягваше през задния вход.

 65. 65 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5611 Весело

  До коментар [#58] от "Дария Колев":Трол, кво станас ГЕРБ у Щутгарт ве? Нали масово щели да гласуват за тех, така лъжеше? Я дай и ти протоколите да ви видим? 6 или седем процента бяха?
  —цитат от коментар 62 на Моа Преател Тайпи


  В Щутгарт нямаше застъпници на ГЕРБ!

  Само ИТН и ДБ имаха застъпници и те естествено са си разделили гласовете помежду си!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Ганьо балканише фюрише
  Ганьо балканише фюрише
  Рейтинг: 0 Неутрално

  От секция с 25 човека (а в чужбина не отвориха за стотици подадени заявления в един град) - 25 гласа за ГЕРБ. Ай, я виж туканка в окото ми корабче ли плува?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#69] от "Моа Преател Тайпи":

  Тайчо, разбра ли защо бат ти Бойко една година се кри из храстите като стрелян заяк? Опитваше се да избяга он избори при служен кабинет. Искаше избори ,ама той да ги прави. Не му стигнаха парите и циганите. Все пак ще има избори при служебен кабинет !

 72. 72 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#7] от "Royal Ranger":

  Точно поради тази причина трябва да има масово машинно гласуване. Процесът се опростява, грешките намаляват, както и шашмите.

 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  най-малко там бяха и патериците на Борисов -- но за поне една секция Фейктор лъжат
  —цитат от коментар 66 на Моа Преател Тайпи


  да, тогава имаше секции изцяло прехвърлени от депесарските дилъри към както се видя впоследствие, СДС... след РБ отново се върнаха там където си бяха... затова и гербавите тролове никога няма да ти покажат такава... тоя помниш ли го

  https://bnr.bg/starazagora/post/100618523/usni-ibram-gotov-da-se-otkaje-ot-mastoto-si-v-obshtinskia-savet-na-stara-zagora

  ха сега го прегледай днес къде е и къде е бил на последните местни

 74. 74 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Безхаберие, безотговорност, неподготвеност - 3 думи, описващи държавната машина изобщо.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Безхаберие, безотговорност, неподготвеност - това е е визитката на ГЕРБ

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#79] от "Моа Преател Тайпи":

  Да, из твоите линкове ги бях видял всичките секции и оттам им научих номерата. Утре ще ги прегледам пак, ще ги сравня със сегашните избори, но съм намислил и да проверя кои точно адреси гласуват точно в тая секция.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 82. 82 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Поредните резутати от упраавлението на простите и с незаслужено предимство за тях.
  Демократична България предлага гласуване по пощата и преброителни центрове, които ще елеминират възможността на местните дилъри да контролират вота по секции.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#80] от "Моа Преател Тайпи":

  135-та в СЗ и секцията в Хан Аспарухово са му най-прегледни... в Хан Аспарухово се завърта и още едно пиленце - Янко Янков

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Абе, Дневник, четете това, което пишете. Половината ви изречения са недовършени. Бива ли такава излагация.

 91. 91 Профил на bateVal
  bateVal
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Аз бях наблюдател от "Ти броиш". В секцията, която ми беше посочена за наблюдение, нямаше нарушения. Секционната комисия беше от предимно млади и компетентни хора. Броенето и съставянето на протокола отне около 4 часа. Всичко беше свършено перфектно. В съседната секция имаше масов индобългарски вот за ГЕРБ. Не видях кой беше човекът на "Ти броиш" там, за да го разпитам за нарушения. Общината е с кмет, много далече от парламентарните партии.

 92. 92 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До Лора Филева (автор).
  Вие попитахте ли Ивета (датата, която споделя впечатления), относно това "Тя дава за пример как са върнали жена, чиято лична карта е била с изтекли документи за самоличност, което според ЦИК в условията на пандемията, не е пречка пред гласуване. "Тези указания аз ги прочетох, но явно председателят и членовете на комисията не бяха. Като им го съобщих, те просто вдигнаха рамене"."

  Как са я върнали тая жена така несправедливо? След като Ивета е прочела правилата, защо не се е застъпила за жената, защо не се е намесила? Ако не знае как да се намеси - винаги може да застане на едно място и да вика "ПООООООМОЩ, викнете ПОЛИЦИЯ."
  Иначе другите са безхаберни и безотговорни, така пише в статията, нали?

 93. 93 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 748 Любопитно

  До коментар [#7] от "Royal Ranger":

  Вие сте кандидатствал за участие в СИК и са Ви отрязали ли? Така разбирам фразата, че процесът е "оставен" на уморени и отегчени хора. Кой го е оставил? Мисля че отговорът на този въпрос е "ние".

 94. 94 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Застъпниците изобщо нямат право да пипат бюлетините... Тия истории тук ми звучат като съшити с бели конци, като лакърдиите на Маяма, че в РИК фалшифицират изборите.

 95. 95 Профил на tungsram
  tungsram
  Рейтинг: 113 Неутрално

  Според повечето наблюдатели изборите бяха много добре организирани. Сега, разбираме че според точно тази наблюдателка са били ад под небето, близък до апокалипсис, но не смятате ли, че обилното й отразяване и само нейните кошмарни усещания са манипулиране, а не информиране!?
  —цитат от коментар 55 на svoboden


  Аз също бях застъпник като част от Ти броиш в София и мога да потвърдя напълно написаното в статията. Броенето на бюлетините и попълването на протокола беше пълен хаос. Вместо един човек, всички членове на СИК, че даже и двама затъпници един през друг грабеха бюлетините от урната и ги трупаха на купчини. Броиха ги само веднъж. Започнаха попълването направо на беловата на протокола, без чернова. Когато при попълването се стигнаха до една партия се оказа, че никой не е преброил гласовете за нея, а бюлетините вече бяха опаковани в чувала. Бяха готови да пишат на тази партия колкото гласове не излизат при сбора накрая. Аз лично извадих и прерових отново всички бюлетини, за да се установи точният брой гласове. От бързане правиха грешки дори при вписване в протокола на данните от машинното гласуване. Накрая като получих копие от протокола установих, че има много грешки и нито една от контролите в протокола не излиза. За сметка на това председателката на СИК се похвали, че това ѝ било рекордно бързо приключване на броенето. Не мога да повярвам, че има толкова безотговорни индивиди, които с лека ръка лишават от глас хора с немарливостта си.

 96. 96 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#65:"Дария Колев"][/quote]

  А толкова ревяха тука, че вотът в чужбина бил манипулиран от ГЕРБ.
  Като е манипулиран, защо ГЕРБ получиха само 8 процента?
  И показвал освободеността от зависимости.
  Или че повечето комунистически деца живеят там, както и достопочтените гурбетчии-гастарбайтери.

 97. 97 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Ами да се връщаме направо по Живково време - там нямаше такива проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK