Пиянството на един електорат

"И, моля, десните политолози, спрете да подлъгвате консултираните от вас политици, че при нови скорошни избори ще спечелят. Ами няма, а може и да е по-нисък резултатът."

© Цветелина Белутова, Капитал

"И, моля, десните политолози, спрете да подлъгвате консултираните от вас политици, че при нови скорошни избори ще спечелят. Ами няма, а може и да е по-нисък резултатът.""отрезвели вече от цял ред исторически примери, се чудим и маем какво е било това умствено опиянение, това сюблимно безумство на народа" (Иван Вазов)


ГЕРБ: Пирова победа


ГЕРБ печели изборите за пети пореден път, при това със смазваща преднина от приблизително 9% пред основния си конкурент БСП. Някои от вас, вероятно си спомнят, че в началото на предизборната кампания писах, че подобна разлика няма да е изненада от гледна точка на направените към онзи момент изследвания. В национален план обаче ГЕРБ губи малко над 300 хл. гласа, което е приблизително 1/4 от гласувалите за тях спрямо 2017 г.
Погледнато през резултатите по избирателни региони обаче, голямата загуба на ГЕРБ е в 23 и 24 МИР в София и никъде другаде. Напротив, ГЕРБ имат смазващо превъзходство в Хасково (37,3%), Перник (36,7%), Благоевград, Ловеч и Софийска област (35%), Видин, Монтана и Враца (33%), Габрово (32%) и Сливен (31%). В повечето от останалите области също са първи. ГЕРБ обаче изглежда, че няма да успее да състави правителство със собствения си мандат, защото това би било самоубийство, за всяка друга политическа формация в момента.


Неслучайно БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" побързаха да изгорят всички мостове още в изборната нощ. Никой обаче не бива да си прави илюзии за "края на ГЕРБ". Екизтпол данните, а и предизборните изследвания показват, че това е формация със стабилна и равномерна подкрепа сред всички слоеве на населението, независимо от възраст, пол, образование и тип на населеното място.


Въпросът обаче каква филмова тактика ще избере партията, т.е. дали да очакваме "Аз ще се завърна!" от Терминатора - и съответно по-добра подготовка за предсрочни избори, или "Ще направя такова предложение, което не могат да откажат" от Кръстника и опит за кабинет (вкл. без Борисов - каквото анализатори в дясно вече се опитват да подскажат).


БСП: Будна кома


Новината от тези избори е, че Българската социалистическа партия е мъртва. Не ме разбирайте погрешно - партия с абревиатура "БСП" продължава да има, но отдавна не е социалистическа. Разбира се, за много хора това стана ясно още със заявката за "консервативен социализъм", но други трябваше да видят програмата и кампанията на БСП, за да се уверят окончателно. БСП ще ограничава социалните помощи, БСП се бори за малките и средни предприятия, БСП се бори срещу мигранти и ЛГБТИ лица.


Никъде в програмата не видяхме адресирана детската бедност, трудовата експлоатация в средните и големите предприятия, нищо за безработните и обезсърчените на пазара на труда в социалната политика, напротив - подпомагане през данъчни облекчения на заетите чудесно, но ако беше християн-демократическа партия. И сега погледнете пасажа по-горе - най-бедните области и застаряващи области в страната, традиционни "бастиони" на БСП са със най-силна подкрепа за ГЕРБ. Това е много силна електорална присъда.


Екзитпол данните показват, че БСП има 30% подкрепа сред пенсионерите и 23% сред лицата с основно и по-ниско образование. Същевременно за БСП са гласували едва 8% от младите хора до 30 г., както и само 12% от вишистите. Това е втора много силна електорална присъда, защото профилът на европейските социалистически партии показва точно обратния електорат - младежи и високо образовани хора.


Ако БСП не намери начин да се реформира "идейно", връщайки се към базови концепции като солидарност, равнопоставеност и културен плурализъм, рискува да остане в политическа кататония и да се стопи успоредно със стопяването на кохортите от силно застаряващия си електорат.


ДПС: Пасувалият феодал


Наблюдавам електоралните кампании на различни политически формации повече от 20 години. За пръв път на тези избори ДПС демонстративно реши да не участва активно. За първи път нямаше детайлно разписана програма. Нямаше ярки телевизионни прояви. Кърджали, Шумен, Разград, Търговище, Силистра - са районите с най-ниска избирателна активност.


Не бързайте обаче да отписвате ДПС. На практика, без особени усилия, движението е привлякло още над 12 000 гласа, спрямо резултата си от 2017 г. Познавайки добре смесените региони и депопулацията поради безработица в тях, ДПС заложи на Youtube клипове с подкрепа на известни личности - като механизъм да достигне до мигрантските диаспори.


И не, не мислете, че са се провалили. Спрямо 2017 г. от чужбина идват 11 000 гласа повече, т.е. над 90% от "новите" гласове. Фактът е, че движението беше демонизирано от всички останали участници в кампанията и в този смисъл "пасивно-агресивният" им подход е всъщност перфектен - достатъчно ефективен, икономически ефикасен и същеременно, абсолютно приспа бдителността на останалите партии.


"Демократична България": Петият елемент


Ако повярваме на звука от отвореното шампанско и дадените интервюта в нощта на изборите, големият победител е "Демократична България". Разбира са, нищо такова не се е случило и коалицията заема едва пето място с около 9,5%, но радостта на политиците и симпатизантите е голяма, защото според предварителните прогнози се очакваше да имат около 6-7%.


С риск лекичко да се поразсърдят обаче, трябва да се обясни, че на практика са спечелили малко над 6000 гласа повече, отколкото сумарно бяха взели като три отделни формации (Реформаторски блок, "Да, България" и ДСБ) на предходните избори. Всъщност, коалицията получи голям шамар, защото цялата й кампания беше фокусирана към "Голямата България", т.е. към мигрантските диаспори, а успя да вземе под 18% от гласовете в чужбина. Не ме разбирайте погрешно, да спечелиш в 23-ти и 24-ти МИР в София е добро постижение, но формацията и симпатизантите показаха, че не умеят да губят, дори когато печелят. Веднага се родиха лафове, как нямало "изтичане на мозъци", как това било вотът в "Чалгария" и всякакви такива щуротии.


Големият проблем на партиите и симпатизантите около тази коалиция е, че не могат да се откъснат от дневния ред на горната градска средна класа и да видят по-широката картина в национален план. И затова - ако погледнете електоралната карта, освен в София - ще ги забележите в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Разград. За градовете говоря, не за областите. Ако не променят подхода си към образованието, здравеопазването и социалната политика; ако не се заинтересоват от проблемите на хората с ниски доходи (а в риск от бедност са над 2 милиона души от населението), никога няма да постигнат повече от това да вземат 25-30 мандата и да се превърнат във вечната "елитарна опозиция".


"Има такъв народ": Лошите в страшния филм


Иван Костов беше първият авторитарен лидер след 1989 г. Той не просто не приемаше критика, не я търпеше и я преследваше (включително "отлюспваше" и уволняваше съратници). Това запрати Слави Трифонов и Ку-ку бенд в мазетата и маргиналните канали, а предаването се прекръсти на "Хъшове". Тогава Слави се закани: "Не ме ядосвайте, че ще се кандидатирам и ще спечеля изборите". Разбира се от тогава изтече много време. Различни политически фигури "изгряха" и станаха популярни през предаването на Слави, включително Бойко Борисов и Румен Радев.


Така че не знам, защо някои политически "анализатори" се изненадват от изборния му резултат. Нещо повече, колегите социолози от години съобщаваме, че в графата "друг политик", хората често посочват Слави и има очакване към него за такава кариера, особено след организирания от екипа му референдум. Казано с други думи: изненада няма, макар, че взима 17,66%, с което фактически "Има такъв народ" се превръща във втора политическа сила. Слави направи масова "тролска" кампания в множество фейсбук групи. Програмата му е не е детайлна, но прокрива всички "болезнени" теми, а същевременно е написана на изключително достъпен език.


Българската политика по принцип е "страшен филм", който хората избягват да гледат. Този път обаче не беше така, защото се появиха "лошите", които разбъркаха пасианса на статуквото (и на ДБ като част от него, сори). Разбирате ли, за пръв път след 2008 г. в политиката има шанс да влязат нови лица, които са минали "експертен кастинг", колкото и да не ви харесва това. Няма по-демократичен механизъм от този. Но, както петото място на ДБ, така и второто място на ИТН не бива да ни опиянява. Тепърва предстои на тези хора да се сблъскат с тежката бюрократична машина. Тепърва депутатите на Слави ще бъдат подложени на "сделки, които не могат да откажат".


Фактът обаче е следният: Слави Трифонов е в цайтнот. Той трябва да вземе едно от трите възможни решения:


1) Да се превърне в патерица на ГЕРБ (ако му предложат правилната сделка), защото се очертава двете формации да имат общо 126 места;


2) Да реши да стане министър-председател в правителство на малцинството (като за целта трява някак да убеди БСП, ДБ и ИСМВ да седнат на една маса); или


3) да реши да играе вабанк и да опита да спечели следващите предсрочни избори - за да предизивка заложената в програмата му конституционна промяна. Казано иначе, предстои да разберем колко са "бели душите" на някогашните хъшове.


"Изправи се! Мутри вън!": Орел, рак и щука


С израза, че се налага да се съберат "орел, рак и щука", за да бъдат свалени ГЕРБ от власт започна кампанията на тази коалиция. ГЕРБ победиха но, ако Слави не реши да ги подкрепи, то и "Изправи се! Мутри вън!" могат да се чувстват истински победители. От гледна точка на политическата си програма тази формация представи най-либерално-социалната алтернатива. Открита подкрепа за ЛГБТИ, включително с изявен политик с ясно декларирана гей-идентичност; целеви мерки срещу детската смъртност, детската бедност, електронната бедност сред малцинствата.


На практика бившият депутат от БСП, а след това омбудсман, се еманципира от партията-майка и заедно с т.нар. градски либерали успя да предложи нещо, което може да бъде наречено "либерален социализъм" или "социален либерализъм". Любопитното е, че именно заради това - профилът на избирателите включва две иначе противостоящи си групи - от една страна вискообразовани хора на средна възраст от София и големите градове, но от друга страна и по-възрастни хора от икономически изостанали региони. Дали и колко обаче подобна формация ще бъде устойчива предстои да разберем, защото приказката за орела, рака и щуката в крайна сметка не завършва много добре.


Патриотичният вот: Уста проклиня цяла вселена


Големият губещ от тези избори са ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ, които остават извън парламента. Ранените "воеводи" обаче не случайно обявиха начало на войната. Вероятно вече са научили урока си (както се случи с партиите в ДБ). Ако искат да седнат на софрата отново - трябва да се договорят за общо меню. А тогава никак няма да им е трудно, защото сумарният вот - заедно с" Атака" и "Възраждане" достига около 9% извинете, но те не взеха ли точно толкова през 2017 г.?


Казано иначе, има едни 10% от гласоподавателите, които са готови да гласуват за именно такъв тип "юнашки патриотизъм". Така че не ги отписвайте. И, моля, десните политолози, спрете да подлъгвате консултираните от вас политици, че при нови скорошни избори ще спечелят. Ами няма, а може и да е по-нисък резултатът в брой мандати при същинска мобилизация на ДПС и при обединение на патриотичните формации.


Социологическите прогнози: всичко е относително, затова си го отнасяме


Каквото и да се случи по време на избори, накрая винаги социологическите агенции са виновни. Ако познаят - значи са част от картел и предварително са знаели договорените резултати. Ако не познаят - значи са част от картел и се опитват да повлияят на общественото мнение. Баста! Съвестните агенции си свършиха добре работата (Алфа, Галъп, Тренд, Екзакта). Социолозите казаха ли, че ножицата между ГЕРБ и БСП са отваря? Казаха. Казаха ли, че до последния момент няма да е ясно ВМРО дали влиза или не? Казаха. Да, ИТН са с 3-4% над прогнозните резултати, но първо - нямаше как предварително да се измери ефекта от концерта в последния ден. И второ - при 50% изборна активност и този обем на извадките, грешка от 3% при тези дялове е съвсем в рамките на нещата.


Ако клиентите и публиката искат по-прецизни прогнози, очевидно е, че ще трябва да се правят изследвания с двойно или тройно по-големи извадки, а съответно и двойно или тройно по-скъпи като теренна работа. Вие бихте ли платили вместо 15 000 например 45 000, за да резберете, че не взимате 4,1%, а само 3,9% ?Предполагам не. Ама освен това не били познали съвсем точно ДБ, Възраждане и БНО - ами няма как. Клъстерните партии, т.е. такива, които са много силни само в даден определен регион, няма как да бъдат добре обхванати в национално представителна гнездова извадка с 1000 души. Приемете го като методологическо ограничение - или постигнете национална представеност във всички региони, или спрете да мрънкате, че не сте в извадката!


А какво правим с фалшивите данни на институти като "Рего", "БалканМетрикс", "Барометър" и т.н. - то е ясно. Трябва да има ясно кодификация и да не може кой както си реши да се прави на "агенция" и да публикува кавото си реши. За всеки, който се занимава със сатистика, беше ясно че тези данни не са представителни и че вероятно са неконролируемо изкривени. В този случай отговорността не следва да тежи на раменете на социологическата колегия, а на медиите, които пускат "сензации" безкритично, за да генерират кликове.


Изтрезняхте ли? ЦИК обяви мандатите. Президентът е на ход.


Анализът е препубликуван от "Маргиналия".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Загубено време да се чете.

  Нищо ново и общи приказки .. да запълним тиража със слова мъдри.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1156 Любопитно

  И този анализ си заслужава да се прочете!
  https://zonanews.bg/mnenia-i-analizi/kevork-kevorkyan-ima-takav-narod-ima-takav-boyko-grimasi-ot-izbornata-nosht

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  "Разбира са, нищо такова не се е случило и коалицията заема едва пето място с около 9,5%, но радостта на политиците и симпатизантите е голяма, защото според предварителните прогнози се очакваше да имат около 6-7%.
  С риск лекичко да се поразсърдят обаче, трябва да се обясни, че на практика са спечелили малко над 6000 гласа повече, отколкото сумарно бяха взели като три отделни формации (Реформаторски блок, "Да, България" и ДСБ) на предходните избори. Всъщност, коалицията получи голям шамар, защото цялата й кампания беше фокусирана към "Голямата България", т.е. към мигрантските диаспори, а успя да вземе под 18% от гласовете в чужбина. Не ме разбирайте погрешно, да спечелиш в 23-ти и 24-ти МИР в София е добро постижение, но формацията и симпатизантите показаха, че не умеят да губят, дори когато печелят. Веднага се родиха лафове, как нямало "изтичане на мозъци", как това било вотът в "Чалгария" и всякакви такива щуротии.
  Големият проблем на партиите и симпатизантите около тази коалиция е, че не могат да се откъснат от дневния ред на горната градска средна класа и да видят по-широката картина в национален план. "  По-добре не може да се каже, макар според автора, да рискува да ги поразсърди!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Някой трябва да разберат, че за да си вдигнат резултата на следващите избори трябва да покажат резултати. Само с ходения по студиата и концерти няма да стане. :)

 6. 6 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#2] от "diq55699032":

  Нали? Да не говорим за почти прикритата неграмотност и умопомрачителния синтаксис. Лично аз спрях да чета след "ГЕРБ обаче изглежда, че няма да успее да състави правителство със собствения си мандат, защото това би било самоубийство, за всяка друга политическа формация в момента" и реших вместо тва да коментирам, по-малка загуба на време ще е.

 7. 7 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Най-голямата издънка след всичко това се оказаха социолозите. Прогнозите им бяха, меко казано - "нищо общо с реалността". Показаха кой им плаща.

 8. 8 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Горе-долу адекватен анализ, с изключение частта за БСП. Партията е на прав път и върви бавно, но уверено във възход след катастрофата Станишев. Точно "консервативният социализъм" я вдигна. Нинова успя да я прочисти и от вредните елементи около Пеевски и Борисов и я отклони от либерасто-джендърския евроляв коловоз.
  Ниският им изборен резултат се дължи от една страна на пандемията и възрастния им електорат, който логично мисли първо за здравето си. И на кресливите площадни/телевизионни популисти тип Мая и Слави, яхнали протеста и най-вече убедили младото поколение да гласува за тях.

 9. 9 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Най-накрая политическа статия в Дневник която да ми хареса !
  Добър и смислен анализ.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Я не сакам на мене да ми е добре.Я сакам на Бойко да му е зле.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  БСП умря доста отдавна. Някъде около Плоския данък.
  Едва ли ше се възстанови някога от този удар.

 13. 13 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 291 Неутрално

  И сега какво?
  Никой няма полезен ход... Освен ГЕРБ може-би.
  Реално без тях читаво правителство не може да има, колкото и да им се иска на някой.
  Слави дори да си даде гъза на БСП и да сформират правителство тип "всички срещу ГЕРБ", още прз лятото ще са развяли байрака.
  На мен друго ми е интересно обаче... никой не коментира, че Черепа ще получава държавна субсидия през следващите 4 години.

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  При едни нови избори ВМРО, Воля и НФСБ ще се обединят според мен и са вътре евентуално. Някои от другите формации, които не влязоха също могат да се обединят и да искат да влязат по този начин.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " Големият проблем на партиите и симпатизантите около тази коалиция е, че не могат да се откъснат от дневния ред на горната градска средна класа и да видят по-широката картина в национален план. И затова - ако погледнете електоралната карта, освен в София - ще ги забележите в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Разград. За градовете говоря, не за областите. Ако не променят подхода си към образованието, здравеопазването и социалната политика; ако не се заинтересоват от проблемите на хората с ниски доходи (а в риск от бедност са над 2 милиона души от населението), никога няма да постигнат повече от това да вземат 25-30 мандата и да се превърнат във вечната "елитарна опозиция"."

  Въпреки всичко, ДБ постигнаха немалко ! От тях зависи дали ще го разширят с времето или ще се маргинализират.......

 16. 16 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#8] от "fes18649563":

  Така е, има напредък - сега 15%, след това 10% и накрая 5%. Направо поставя рекорд след рекорд и копае нови дълбини!

 17. 17 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Не виждам къде изобщо който и да е от ДБ е отварял шампанско или е давал радостни интервюта. Може би интервюто, което даде Христо Иванов при ризова не приляга много на идеите и наратива на автора за това си поизмисляме малко.

 18. 18 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#8] от "fes18649563":

  Ко? Не!
  БСП са на път след 4 години да се борят с АТАКА и Костя Копейкин за почетното 8 място.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Въъйй, Дневник да публикува нещо дето е леко встрани от правата вяра :)

  Ако имаше минуси на статията тая щеше да получи с хиляди от верните фенове на ДБ. :)

 21. 21 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 539 Неутрално

  По отношение на анализа за "Демократична България": Петият елемент съм принципно съгласен, но само до някъде . Резултатът за ДБ в брой получени гласове е по-висок от този който получиха Реформаторският блок през 2014г; Синята коалиция през 2009г. и ДСБ и СДС/взети поотделно/ през разделната 2005г. Тоест това е най високият резултат за т.нар. "градска десница" от 2005г. насам/при цялата условност на това понятие защото ДБ не е, а и не трябва да бъде с дясна ориентация/. Така че според мен началото е сторено..И това се вижда от многото млади хора, които припознаха Демократична България за своя избор на тези избори..

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#13] от "eqf28366123":

  Държавното субсидиране най-вероятно ще го намалят на 1 лев на глас.

  Поне Слави за това се бори - беше им точка от референдума.

  ГЕРБ го направи по някое време да угоди на част референдума, ама Нинова се разкудкудяка и го върнаха на 8 лв след някое време.

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  не знам защо се защитават социолозите. те сами трябваше да се досетят, че стават големи промени в електората още през лятото и да направят поне едно изследване с по-голяма извадка, за да могат да хванат новите развития и да са по-точни. след това можеше да продължат по техния си начин.

 24. 24 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 792 Неутрално

  >в политиката има шанс да влязат нови лица, които са минали "експертен кастинг", колкото и да не ви харесва това. Няма по-демократичен механизъм от този.

  Кое му е демократичното некви чалгаро-сценаристи самоназначили се за специалисти по всичко да са файс-контролът за експертността, която влиза ?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 25. 25 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Големият проблем на ДБ е липсата на нискочел популизъм и затова тя ще си остане бутикова формация с ограничен електорат.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  "...Баста! Съвестните агенции си свършиха добре работата (Алфа, Галъп, Тренд, Екзакта). Социолозите казаха ли, че ножицата между ГЕРБ и БСП са отваря? Казаха. Казаха ли, че до последния момент няма да е ясно ВМРО дали влиза или не? Казаха. Да, ИТН са с 3-4% над прогнозните резултати, но първо - нямаше как предварително да се измери ефекта от концерта в последния ден. И второ - при 50% изборна активност и този обем на извадките, грешка от 3% при тези дялове е съвсем в рамките на нещата...'

  абе, я беги да играеш

 27. 27 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#13] от "eqf28366123":

  За черепа не знам, но е герб защо да получават субсидия? Толкова пари похарчени за руски проекти, от нашия джоб.

 28. 28 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  "...За градовете говоря, не за областите. Ако не променят подхода си към образованието, здравеопазването и социалната политика; ако не се заинтересоват от проблемите на хората с ниски доходи (а в риск от бедност са над 2 милиона души от населението)"
  --------
  Доколкото това отговаря на истината, то е отговор на анализитор към воят откъм гербаджиите и техните приятели, че разбирате ли ДБ била новата прогресивна левица (неомарксисти).
  Всяка нормална дясна партия първо гледа за зашие разпрания от комунистите (ГЕРБ-ДПС) чувал, а после да мисли за бедните.

  CONTADOR GRATUITO!
 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Егати...
  И на "Електорат" не случихме...

  И дори да пофантазираме, че тоя Парламент ще излъчи Правителство, жизнеспособно ли ще е?
  Белгия изкара години без Правителство, но България не е Белгия, и българите не са белгийци!

 30. 30 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 801 Неутрално

  На Пампоров всички са му криви. И особено избирателят. Но в едно е прав: и патриотите, и особено ДПС ще вземат повече при нови избори. Така че, аз смятам че ще има правителство.

 31. 31 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  добър материал, браво на автора

 32. 32 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#13] от "eqf28366123":Държавното субсидиране най-вероятно ще го намалят на 1 лев на глас.Поне Слави за това се бори - беше им точка от референдума.
  —цитат от коментар 22 на realguru


  Съмнявам се. В този шарен парламент това няма да мине, освен ако ГЕРБ не поискат да го набият на останалите комунета.

  Но не това ми беше мисълта...
  А че откровен боклук и престъпник е получил почти 3%.
  100 000 човека са гласували за БНО. За ненормалната Мая са гласували 150 000.

 33. 33 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":Големият проблем на ДБ е липсата на нискочел популизъм и затова тя ще си остане бутикова формация с ограничен електорат.
  —цитат от коментар 25 на zo


  А преливането от нискочел популизъм на Марешки, ежесекундното му дефилиране в медиите, 2та му милиона за реклама, обещания за безплатни лекарства, много пари и евтин бензин, защо така не жегна електората? Нито по градове, нито по паланки? Някой философ има ли обяснение защо евтиния популизъм не хвана дикиш, но ако ДБ слезнат на това ниво ще вдигнат проценти?

 34. 34 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":

  Статии като тази има стотици в Дневник. Или ти като шопа в чакалнята четеш вестнико, как го хванеш?

  CONTADOR GRATUITO!
 35. 35 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "партия с абревиатура "БСП" продължава да има, но отдавна не е социалистическа"

  Ама тя никога не е била социалистическа.

 36. 36 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До [#28] от "г-н Думанов":
  Виж, този се е записал като

 37. 37 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#28] от "г-н Думанов":

  ... Алексей Пампоров, Маргиналия.
  Поредния трол, който просто така си драска.

 38. 38 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 934 Неутрално

  БГ е изгубена територия, затънала е в страшно тресавище на политическа посредственост, популизъм и наследено левичарство от хепи соца. Няма никави надежда това да се промени в близките години. На практика Слави е образ и подобие на тиквундера - смесица от патриотарство, популизъм и слаба квалификация. На България й липсват кадърни и добре подготвени икономически и широко скроени политически фигури. Селяндурщината и простотията изяжда душата и изпива, и без това малкото мозък на електората

 39. 39 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3204 Весело
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#25] от "zo":

  Имаше, ти явно не си им чел програмата, "даваха" най-голяма средна заплата и пенсия от всички други партии...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на Deyan Ivanov
  Deyan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това са пълни глупости, Пампоров, а обективният анализ изисква да се каже следното:
  - ДБ и ИТН ще прокарат ел. гласуване за всички българи по света
  - тези две политически формации съответно безапелационно ще спечелят водещи места (няма да редя, защото е несериозно, но ще имат превес над настоящото статукво).
  - вероятно тези две партии (+евентуално маяма) ще направят правителство
  - това правителство ще реши едни от най-съществените проблеми (краденето във всичките му форми - ...по-филосовски нека се чете това, моля).
  Чао.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Най-голямата издънка след всичко това се оказаха социолозите. Прогнозите им бяха, меко казано - "нищо общо с реалността". Показаха кой им плаща.
  —цитат от коментар 7 на themtrx


  Това беше и най-прогнозируемото. На баце хватката да те разубеди да гласуваш, само за наивници. Пълна катастрофа, доказаха окончателно, че не може да им се вярва. На следващите избори ще са някакъв фон, който предизвиква я присмех, я безразличие.

 44. 44 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Супер четиво !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 45. 45 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  БГ е изгубена територия, затънала е в страшно тресавище на политическа посредственост, популизъм и наследено левичарство от хепи соца. Няма никави надежда това да се промени в близките години. На практика Слави е образ и подобие на тиквундера - смесица от патриотарство, популизъм и слаба квалификация. На България й липсват кадърни и добре подготвени икономически и широко скроени политически фигури. Селяндурщината и простотията изяжда душата и изпива, и без това малкото мозък на електората
  —цитат от коментар 38 на SSS


  Жалкото е, че като се появи някоя формация, която не блика от нискочел популизъм, ето такива автори се надпреварват да обесняват на електората, че тия нема да ги бъде, щото не са тикви.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#41] от "Deyan Ivanov":

  При онлайн/електронно гласуване нямаш тайна на вота. Съответно въвеждането на електронно гласуване минава през промяна на конституцията.

  Чл. 10.
  Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.


  Отделно машинациите там са на такова нищо, че само с щракане на копче могат да се наливат гласове наляво и надясно и някой кой да гарантира че гласовете са истински.

 48. 48 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Много изводи могат да се направят от тази статия, ако има кой да я чете

 49. 49 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Това са пълни глупости, Пампоров, а обективният анализ изисква да се каже следното:
  - ДБ и ИТН ще прокарат ел. гласуване за всички българи по света-
  Чао.
  —цитат от коментар 41 на Deyan Ivanov


  Е-вотът ще промени всичко..
  Ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. отделно едно момче, ще въвежда данните за дадена партия ..
  Ще има и пич, дето да записва всичко в тетрадка и да дава парите
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  Ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се пуща , нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...
  Ще има и мнооооого силен емигрантски вот ....
  .. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места , примерно из Русия , или в Африка .. и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..


  Ще има, в местата затворени с мрежа - млади момчета и момичета - въвеждачи.. наети, да речем, от Пеевски ..

  Роми, ще се точат в нишка .. а те ще въвеждат, въвеждат ..

  И ДеБъ ще го направят, като стой та гледай - помнете ми приказката!

 50. 50 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  [quote#49:"sim4o"][/quote]

  Че роми не се ли точеха тия избори по всички махали? Нали нагледно видяхме на тия избори, че циганския вот го контролира герб/дпс и дали ще е електронен или не е все тая за крайния резултат на изборите, циганите не гласуват по съвест, а по това кой им плаща.

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  .Отделно машинациите там са на такова нищо, че само с щракане на копче могат да се наливат гласове наляво и надясно и някой кой да гарантира че гласовете са истински.
  —цитат от коментар 47 на realguru


  Що па да не са истински?
  Събираш, ако си работодател , хората и : “аре да ви видя, как ще гласувате“ ..

  Или си тартор-лихвар в махала ..
  Събираш ги, недйе на затворено и :
  “а да гласувате, пред мене от телефоните !“ ..

  Тайната ще е абсолютна , точно както е в Конституцията - едва ли ромовете, въобще ще могат да разберат за “Българско Възраждане“ ли гласуват, или за “Партия Възраждане“ ..

  После и да го питаш - ромът ще се напъва, ама я ти каже правилно името на партиите и коалициите, я не ..

  Тайната - запазена!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  [quote#49:"sim4o"]
  —цитат от коментар 50 на Are de
  Че роми не се ли точеха тия избори по всички махали? [/quote]

  Но кой ги знае, как са гласували ..
  Валидно.. невалидно ..

  За това - електронно и дистанционно!

  ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...

  И ДеБъ ще го направят, помнете ми думата!

 54. 54 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#41] от "Deyan Ivanov":

  Много интересно как ел. гласуване ще донесе победа на ДБ и ИТН, след като ще бетонира корпоративния вот, които те твърдят, че отива в ГЕРБ, съответно ще увеличат резултата на ГЕРБ. За ДПС не ми се говори даже, имат 22 000 гласа от чужбина /разбирай Турция/ Ако има ел. гласуване колко според вас ще имат от 350 000 с право на глас в Турция?

 55. 55 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  [quote#51:"sim4o"][/quote]

  Пак питам - това не е ли факт в момента? Ти на кои избори точно гласува и в коя държава точно живееш? Видя едни свободни роми, които гласуваха повсевместно не под строй и полицейска охрана за тиквата, в цялата страна? Или наистина благодарните 16 хиляди човека от благоевградска област, на кмета на Симитли? Или може би в община Руен, където дпс получава 12 хиляди вота, все от фабриките на турците там?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  циганите не гласуват по съвест, а по това кой им плаща.
  —цитат от коментар 50 на Are de


  Че то това е по съвест ..
  Взели са парите - съвестно се отплащат!

  То не е зле и останалите хора, да се замислят и да гласуват за своя изгода, а не по някакви чудновати причини!

  А , когато ДеБъ въведе електронното и дистанционно гласуване - ромските махали, ще са на 100% електронизирани..

  Това най-добре ще помогне на тези хора по време на избори!

 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Оказа се, че 20% (изследване на "Тренд") от гласувалите за Слави и Христо, са взели решението в последният момент.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Най - накрая реален поглед над нещата в Дневник. Смислен текст.

 62. 62 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Пак питам - това не е ли факт в момента?
  —цитат от коментар 55 на Are de


  Абсолютен факт!

  Както са факт и обърканите и неграмотни бюлетини , напразно дадените пари и прочее пропуски ..

  И как може, целият процес да се усъвършенства?
  Ами с електронно и дистанционно гласуване, или поне по пощата!

  ДеБъ умно са го намислили !

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално


  Иван Костов беше първият авторитарен лидер след 1989 г. Той не просто не приемаше критика, не я търпеше и я преследваше (включително "отлюспваше" и уволняваше съратници). Това запрати Слави Трифонов и Ку-ку бенд в мазетата и маргиналните канали, а предаването се прекръсти на "Хъшове". Тогава Слави се закани: "Не ме ядосвайте, че ще се кандидатирам и ще спечеля изборите". Разбира се от тогава изтече много време. Различни политически фигури "изгряха" и станаха популярни през предаването на Слави, включително Бойко Борисов и Румен Радев.
  ——-

  Трябва ни нов авторитарен лидер.

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  При нови избори, ще има рационални обединения, които ще спечелят ......ще участват 5-6 такива, тези, които не са съгласни ще отплуват завинаги, ГЕРБ ще са 2-ра или 3-та формация, БСП са пред поредно раздробяване и дали ще минат 10% ще зависи също от това, дали ще има там някакъв процес за обединение във вътрешен и външен план в политиката........Тогава може да се мисли и за ВНС.

 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  [quote#51:"sim4o"]
  —цитат от коментар 55 на Are de
  Пак питам - това не е ли факт в момента? Ти на кои избори точно гласува и в коя държава точно живееш? Видя едни свободни роми, които гласуваха повсевместно не под строй и полицейска охрана за тиквата, в цялата страна? Или наистина благодарните 16 хиляди човека от благоевградска област, на кмета на Симитли? Или може би в община Руен, където дпс получава 12 хиляди вота, все от фабриките на турците там?[/quote]

  Абсолютно, така ще е в доста по-големи мащаби, стига да се сбъдне мечтата на ДеБъ за дистанционното гласуване - електронно, или по пощата!

  Една от мечтите им - за активност на българите в чужбина и да се чуе техният глас - комай е сбъдна ..

  Дано ДеБъ успеят и с гласуването по пощата, или електронно !

 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  ДБ спечелиха 23 и 24 мир, но не гласуваха за Мая Манолова, за да махнем Фандъкова?!?!
  Това го разбирам по един начин, а именно, че на втори парламентарни избори, електората на ДБ ще гласува за ГЕРБ и процентите им силно ще спаднат.

  Любовта ще спаси света!!!
 70. 70 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#69] от "hope":

  Много ми е интересно що за мръднал сбърканяк би подкрепил това кречетало Мая Манолова?

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Егати пасквила! Тоя е гризал нокти, докато е написал тези несмислици!

 73. 73 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#72] от "konservator.bg":

  Човекът е писал само факти. Това че Ви дразнят, не ги прави по - малко верни ;)

 74. 74 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Според изследване на агенция „Тренд“, 70% от електората на БСП са над 60 годишни,
  а 50% от електората на ГЕРБ също са над 60 годишни.
  На трето място е ДПС с 18,8% електорат над 60 години.
  Електората на БСП и ГЕРБ въобще не са пияници, а едни спокойни и улегнали пенсионери.

 75. 75 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 959 Любопитно

  И какво казва анализа - че левия електорат е преминал към ГЕРБ, защото БСП станала дясна партия.

 76. 76 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  [quote#68:"sim4o"][/quote]

  Хаха, добре. Това е елементарна гербаджийска манипулация. "дайте да си остане така, че да не стане по-зле". Хахаха. Вие не разбрахте ли, че слезнахте от жибката? Вероятно ще мине известно време, докато почнат реално да ви разтикват от постове и службички, може би за това си мислите, че нищо не се е променило.

 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  БГ е изгубена територия, затънала е в страшно тресавище на политическа посредственост, популизъм и наследено левичарство от хепи соца. Няма никави надежда това да се промени в близките години. На практика Слави е образ и подобие на тиквундера - смесица от патриотарство, популизъм и слаба квалификация. На България й липсват кадърни и добре подготвени икономически и широко скроени политически фигури. Селяндурщината и простотията изяжда душата и изпива, и без това малкото мозък на електората
  —цитат от коментар 38 на SSS


  Къде го видя това левичарство-по-дясна държава от България няма по света.10 процента плосък данък общ доход,10 процента корпоративен данък,мизерни социални помощи и то не всички нуждаещи ги получават.Кое е лявото на това?

 78. 78 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Иначе Дневник май ще заеме позиция Трифонов, съдейки по натворените глупости по адрес на ДБ, а пък и други материали.

 79. 79 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#47] от "realguru":

  Тия басни кое птиченце ти ги чурулика? Можеш ли да дадеш пример за манипулиран електронен вот? М?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#63] от "НИНЕЛ ЬНАДЪР":

  Пак си докладван. Айде плувай!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 82. 82 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Залагам на вариант 1 = патерица на Герб, може да е възмездено с някоя национална телевизийка, може да е под влияние на буйните красиви младежи на Герб

 83. 83 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  "отрезвели вече от цял ред исторически примери, се чудим и маем какво е било това умствено опиянение, това сюблимно безумство на народа" (Иван Вазов)

  Не сюблимно, ами хронично.
  Но гладолечението помага. Че от яденето и пиенето най-избива на чалга.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 84. 84 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Празните приказки приключват. Касае се за управление на цяла държава, на народ, а не на някакво шоу от чалгаджии, тъмно розови пеликани и мутри, чиято "победа" е само в нискочелите им главички. И тъй, сеирът започна.

 85. 85 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#80] от "НИНЕЛ ЬНАДЪР":

  Що пък трябва някой да се качва на джипка? Това гербоядите наистина с изключително стеснен хоризонт! Колко премиери и в кои държави се качУват по жипки и го предават пряко у сурат-тефтерЯ? Отговор имаш ли?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 86. 86 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 947 Весело

  Разбира се, за всичко е виновен Костов, но ако авторът познава още някой, който от софийските мазета се е заканвал да управлява страната, да каже по-навреме, та трепнещата в очакване публиката да се подготви

 87. 87 Профил на gxr351010463
  gxr351010463
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#80] от "НИНЕЛ ЬНАДЪР":

  Добро!

 88. 88 Профил на gxr351010463
  gxr351010463
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хубава статия, комплименти за автора!

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Любопитно

  До коментар [#20] от "realguru":

  Ти мислиш че хиляди фенове на ДБ четат Дневник?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 91. 91 Профил на hlh26311034
  hlh26311034
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Да, някой от тях вече тръгнаха по пътя на маргинизирането с думите за износа на немозъци. Умеят да отблъскват хората.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Егати пасквила! Тоя е гризал нокти, докато е написал тези несмислици!
  —цитат от коментар 72 на konservator.bg


  Е, признава си на едно място, че бил в състояние на опиянение.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 95. 95 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 471 Любопитно

  В този анализ има някои добри попадения, но по-голямата част е една ОГРОМНА недомислица. Подобен анализ на числата и резултатите би имал смисъл в една идеална или поне нормална среда. Ако отчетем обаче фактите, горното се превръща в абсолютен нонсенс. А именно:
  1. ГЕРБ и ДПС се бореха почти 1 година със зъби и нокти, за да може да организира тези избори ТОЧНО по този начин. Както стана ясно и от последните записи: Още през 2018 година "Шиши" предсрочни избори НЕ Е ИСКАЛ.
  2. Тези избори бяха едни от най-нечестните в новата история на България.
  3. ГЕРБ и ДПС се опитаха с кански мъки да вкарат ВМРО в парламента, за да им е патеричка. Само фактът, че кампанията на ВМРО беше 2 ПЪТИ (!!!) по-скъпа от тази на ГЕРБ казва всичко.
  4. Феноменът "преливане на гласове" можеше да се наблюдава през целия изборен ден, но най-вече в неговия край. Ако не беше така, ДПС щеше да бъде зад ДБ.
  И т.н. и т.н.

  Нека да подготвим едни честни избори с дистанционно гласуване, изчистени изборни списъци и възможност за пре-регистрация, НЕорганизирани от ГЕРБ. И тогава ще видим от къде духа вятарът.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK