Пред дувара в Банкя видяхме дон Корлеоне

"Основният минус на трипартийната коалиция срещу Борисов е, че те много лекомислено подценяват вероятността той да се съвземе."

© "Фейсбук"/Бойко Борисов

"Основният минус на трипартийната коалиция срещу Борисов е, че те много лекомислено подценяват вероятността той да се съвземе."Д-р Николай Михайлов коментира по bTV следизборната ситуация и профила на новия парламент.


Една кратка еуфория в следизборната вечер имаше, когато ГЕРБ спечели, вярно, но и загуби, политическата инициатива. Загуби я, но не напълно, нека да говорим истината и да не се поддаваме на логиката на еуфорията. Сега и двете страни са в процес на отрезвяване, но по парадокс забелязвам, че ГЕРБ взима инициативата в момента.


Мисля, че това, което Борисов направи пред своя дувар в Банкя, до джипа, със снежинките отгоре, които го благославяха, така да се каже, като икона на българската политическа действителност - това е една много интересна, протекла като изповед манифестация. Някакъв моноспектакъл, в който, първо, се усети човек в ъгъла, едновременно спечелил и загубил. И едновременно
той изрече предупреждения от мафиотския регистър, нека го кажем направо.


Защото се усети - такава е представата му - че реванш на силите, които в политическия процес са спечелили срещу него, означава, предполага се, някакво улично действие, и някакво разкъсване на меките тъкани и чупене на кости. Той каза: Не правете това, защото ние имаме също здрави момчета, мога да ги призова. Преживя се в един момент и обяви, че така се преживява - като главатар на мафиотска група. Това е дон Корлеоне от филма. Много лошо! Но в някакъв смисъл за пореден и много зрелищен начин изповядано, то е много информативно това.


Второ, веднага грабва инициативата, защото има инстинкт.


Той казва: Сега оттук нататък ще бъдете вие, защото освен нашата тъжба, която може да не прилича в строг смисъл на политика, но е улична политика, с която аз съм биографично запознат, сега вие ще поемете ангажимент за държавата тутакси.


Надвисва един много голям въпрос във вече реторичната медийна и позиционна борба между Борисов и анти-Борисов - ние нямаме право да се държим за гушите, докато българският народ е в тежка, непредвидима по последствия криза. Така че ние трябва да поемем отговорност за държавата. Благоволете да покажете на българския народ вашия държавнически капацитет. Защото едно е да пееш песни в студио или на площад, друго е да управляваш държавата. Каквото и да говорите за мен, казва той в подтекст, а вие много можете да говорите, защото се специализирахте да го правите, с основание или не не коментира той самият.


Но няма друг, твърди той, който може да поеме отговорност за тази държава, аз го правя, аз съм много едър човек, аз съм допълнително наедрял, аз съм една голяма самохвална реторика, аз съм в този смисъл уникален човек.


Всички знаят, че съм един възкръснал Ганьо на трона.


Аз знам много добре, че съм прост в царството на простите, че хората все още ме обичат, макар че за кратко са разсеяни от вашата пропаганда. Но много скоро ще им се наложи да тъгуват за мен. Защото ще ви видят какво вие можете. А вие няма да можете да съставите правителство.


Всичко това, което говори г-жа Сачева тук: Ние ще направим всичко за българската държава, което означава за българския народ. Всич-ко! Включително ще дадем депутати - все едно това е нещо, което се вади от торба и се курдисва там в парламента, за да прави некви телодвижения по обслужване на опозицията.


Всичката им логика е авторитарна, минава през манталитета на Борисов и е скандална. Тя в някакъв смисъл


непрекъснато осведомява българите, че става дума за една мафиотска власт.


Но не е достатъчно това разобличение, трябва да се поеме наистина отговорност за държавата. Следователно оттук нататък ако не правителство, тези хора, тази трипартийна коалиция срещу Борисов ще трябва да се научи на адекватна реторика и на политически послания, на отговорност. В момента мисля, че са неадекватни. Те са в невъзможност да разговарят помежду си сериозно, нямат увереност в собствените си сили, те са повече електорален, отколкото държавнически феномен. Те печелят избори, но не са убедителни за никого, на този етап поне, че могат да управляват тази държава ефективно в криза. Много бързо ще трябва, ако не да я управляват, те да излъчат адекватни политически много отговорни послания. Трябва да имат говорители. Никой от тях не е говорител, това е много лошо.


Това са разсеяни мъничко хора. Те мислят, че тяхната кариера от изборите нататък ще протече като един вид гавра около дискредитацията на Борисов и неговото запращане в кьошето на ринга. Не е това само, не е това. Аз съм много рязко срещу управлението на Борисов от самото начало, аз съм от саркастичните критици на това управление, считам, че то е една политическа аномалия по причина неговия произход, манталитет, навици и фактически провеждана власт. Защото властта му е корумпирана, разбира се.


Но срещу това трябва да има сериозна и отговорна политическа сила, а не дилетанти.


Някой ще възрази, че държавата ще бъде управлявана от експерти, а не от хората, които спречелиха изборите. Сигурно могат да се появят хора, които да успокоят с излъчването си, че са способни да управляват държавата. Това трябва да стане. Това ще стане или ако съставят и договорят някакъв преходен експертен кабинет, или ако прехвърлят цялата отговорност на президента на републиката да го състави. Това сигурно има плюсове в изчисленията и със сигурност има минуси.


Основният минус е свързан с това, че те много лекомислено, мисля си аз, подценяват вероятността Борисов да се съвземе. И второ, надценяват собствената си сила да се възпроизвеждат много по-добре електорално. Позовават се на някакви интуиции за това, че когато една опозиционна политическа сила спечели веднъж, след това в повторението увеличава собствените си гласове. Може би, може би... Аз поставям въпросителен знак по всичко това. Не знам.


Имам, за съжаление, интиуцията за това, че Борисов ще ги преследва, ще им диша във врата, и той го прави, за огромно мое съжаление, с ефикасност, която му е присъща. Защото той има инстинкт на политическо животно. Този инстинкт му е бил необходим още от времената на СИК, а сега му помага в тази ситуация също.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK