Галин Стоев, режисьор: Битуваме в някакъв политически "Кен лий"

Галин Стоев, режисьор: Битуваме в някакъв политически "Кен лий"

© Румен ВасилевРежисьорът Галин Стоев е директор на Националния драматичен театър в Тулуза (Франция). След дни започва репетиции по нов проект - пиесата "Иванов" на Чехов, но пренаписана по негова идея от норвежкия драматург Фредрик Братберг. "За да говорим за тази апнея, това задържане, това спиране на всичко през състоянието на главния герой", обяснява Стоев. През миналата година поставената от него пиеса "Непосилно дълги прегръдки" на Иван Вирипаев получива наградата на френската критика. Локдаунът спира представленията й тази година и тогава режисьорът снима "мини-сериал, ползвайки текста, но не и представлението". "Работя по финалната фаза на монтажа. Има интерес към проекта, защото когато театрите са затворени, вниманието се насочва към всеки опит да се направи нещо откъм аудио-визуалната страна, тъй като да гледаш представление на видео е много скучно". С Галин Стоев обаче разговаряхме за това как вижда България в момента и каква променя си представя в мечтата за нея. Разговорът е воден на 1 април, Стоев беше в Париж, където планираше и да гласува. Интервюто беше част от темата "Каква България искаме" в изборното студио на "Дневник".


Миналата година написахте много остро отворено писмо по време на протестите, в което сполучливо сравнихте, че политическият проект на Борисов е Cosa nostra. От какъв политически проект има нужда България след тези избори?


- България има нужда от осъзнати политици, които знаят как се прави политика, и то политика за обществено благо, а не имитация на политически практики със съвсем други цели, напр. с цел забогатяване, с цел обслужване на един тесен кръг около властта и т.н. Този тип шуробаджанащина в последните десетина години беше официализиран и като държавна политика.
Ние дълги години мечтаехме да станем част от Европа. Станахме поне формално, но все още имам чувството, че не си даваме сметка, че това е приобщаване към определен тип ценности, които ни задължават да се отнасяме един към друг и към задълженията си, към държавата по определен начин.


Това, което написах миналото лято, беше опит да формулирам едно латентно усещане, което много българи отглеждат в себе си. Просто имахме нужда от думи, които да го освободят и да го направят чуваемо и комуникативно, така че колкото се може повече хора да се припознаят в него.


Това, в което живеем днес, е наистина официализиран мек вариант на Cosa nostra и най-страшното в него е, че ние го приемаме като неизбежна нормалност.Това приемане е най-плашещото, защото корумпирани политици винаги е имало и винаги ще има. Но ако няма коректив, ако няма електорат отсреща, който да ги санкционира, когато те преминат през всички възможни червени линии, тогава настъпва истинският проблем.


Това, че имаме корумпирано правителство и начин на управление, не е толкова страшно. Страшното е, че няма кой да коригира това - къде са гласоподавателите, къде е тази обща съзнателност на гражданите, която би могла да упражни някакъв натиск.


В този смисъл дори само излизането от проекта Cosa nostra ще е по-добър политически проект за България...


- Ние трябва да определим какво всъщност искаме да правим с България. Това е наложително и много важно.


2021 година сме - това трябва да се осъзнае с всичката сила, мощ и отговорност, която ни се стоварва на плещите. Живеем в свързан свят. Информацията пътува изключително бързо, много бързо разбираме какво в коя точка на света се случва. Имаме съзнание за общност на някакво ниво, което направи така, че протестни акции в една страна предизвикаха протестни акции в друга и така на принципа на доминото се появи нещо, което не знаем дали е гражданско общество или е чисто недоволство като "жълтите жилетки" във Франция напр.


България винаги е успявала да стои встрани от този тип движения. Нямам обяснение защо. Мисля, че винаги сме се чувствали като нещо отделно, като нещо, което е приобщено, ама не съвсем, като нещо, което иска да се приобщи, ама не съвсем. В този смисъл имам чувството, че сме битували като в асансьор, заседнал между етажите. Това трябва да се обърне, трябва да се определим. Този тип определяне е наложителен на всяко ниво, особено на политическото.


За съжаление разговора за това какво искаме, каква промяна искаме и каква България искаме не се води...


- Много е трудно, когато видиш, че в политическите предложения от различни партии в 99 процента от случаите липсва мащаб и перспектива, т.е. липсва размах, липсва проект, липсва визия за това как може да си представим тази страна след 10 - 20 - 50 или 100 години.


Ще съществува ли тя наистина, искаме ли да съществува, какво правим, за да продължи тя да съществува, какви дългосрочни стратегии прилагаме, за да може да се чувстваме съпричастни към нещо, което идва от много далеко и ще продължава в бъдещето много далеко.


Казвате да започнем някак си да мечтаем България ?


- Да! По време на социализма управляващите знаеха силата на това колко е важно да има национално самосъзнание и да си приобщен към него. Днес остатъците от това са се превърнали в карикатури, включително и т.нар. патриотически уклон, който се изразява в тропане на хора и размахване на байряк. Това по никакъв начин не ни прави повече родолюбци.


Спомняте ли си, имаше една пишман българска певица, която измисли феномена "Кен лий". Той стана много известен за отрицателно време по целия свят и точно толкова бързо отмря заради собствената си несъстоятелност и заради това, че "Кен лий" не може да бъде нещо повече от "Кен лий". То няма да предизвика след себе си друг поток от смисъл.


Сегашното правителство направи с идеята за демокрация това, което тази певица направи с песента на Марая Кери. Ние битуваме в някакъв политически "Кен лий", който за част от електората може би дори е симпатичен, може би и смешен. Въпросът е, че "Кен лий" в себе си потенциално не носи нищо. Въпросът е искаме ли да продължим да отглеждаме това нищо, защото ни е удобно или защото пък голяма част от хората си казват "дайте да седим с това, защото другото, което ще дойде, ще е по-лошо".Непрекъснатото отглеждане на тази робска стратегия за оцеляване всъщност е най-сигурният начин за това, че може би след 100 години тази нация няма да съществува, защото тя самата се е довела до екстерминация, до самоунищожение.


"Кен лий" беше символ на невежеството...


- "Кен лий" е нещо още по-страшно - не само увереност, а и самочувствие, че така се прави и че го прави от сърце. Това се случва с индивиди, които не знаят къде са, не познават контекста около себе си, не познават един по-широк контекст, нямат културните референции и всъщност се държат сякаш не е имало нищо преди тях и след тях нищо няма да има.


По същия начин се държи политическият ни елит и управляващите в момента. И те се държат така, защото може би не знаят, че има друго. Много е възможно. И защото така им е удобно, така се битува по-добре, алъш-вериша тече, ние си битуваме в нещо, което е доста посредствено като очаквания, като желания, като прожекция за бъдещето.


И тази цялата посредственост бавно и постепенно като пашкул увива цялото общество до момента, в който ще го задуши, ще го хербаризира и после то ще се разпадне на прах.Ако Вие се опитате да си представите България след 5 години, защото 100 години е много предизвикателен хоризонт - каква България искате да видите, в каква България искате да се връщате и от каква България искате да се чувствате част, защото принадлежността не е свързана с физическото място ?


- Много бих искал да си представя една България, която познава силните си страни и залага на тях. Много бих искал да си представя една България, която е достатъчно декомплексирана, за да си представи, че може да бъде част от една по-голяма общност и да бъде в авангарда на това, което ние наричаме еволюционен ход на нравите, на желанията, на търпимостта, на отварянето на съзнание и също така една България, чиито граждани знаят, че са част от едно много по-голямо движение, от много по-мощен контекст и които застават на пътя на ценности, които правят цялото човечество да еволюира.


Бих бил много щастлив, ако България излезе от това племенно съзнание на махалата или на онези, които винаги са били прецаквани, или на тези, които винаги са били поробвани и винаги са били жертви и се еманципират от този тип комплекси. Много бих искал да имаме политически елит, който е учил да прави това. Например аз, когато отивам на лекар, предпочитам лекарят да е учил за това, което ще прави. Тоест аз няма да отида при месар само защото месарят се чувства като лекар.


И в това бъдеще да не е задължително всички да са с потури и с цървули и да трупат хора. Хорото само по себе си е нещо много хубаво, но е невъзможно да бъде налагано по този брутален начин на всички.Много бих искал да си представя една България, в която хората са обединени от идеал, който не е обърнат към някакво имагинерно минало, в което историята ни не е пълна с царе, кралимарковци и самодиви, а напротив, пълна е с декомплексирани българи, които могат да се обърнат и да погледнат в бъдещето.


Режисьорската Ви версия звучи много добре. Мисля, че ако успеем поне част от нея да продуцираме като за начало ще е добра отправна точка. Виждате ли някакъв оптимизъм това да стане възможно да се случва? Едно от нещата, които миналата година заради коронавируса и след това по протестите видяхме беше връщането на млади хора в България. Такива, които са учили, знаят, могат и имат самочувствие и към тях се принесе това очакване, че могат да помогнат да започне да се случва промяна.


- Аз бих си представил една бъдеща България като България, в която всички българи, които са в чужбина, мечтаят да се върнат. Такава България би била великолепно нещо. Още повече че живеем в свят, в който въпреки че в момента сме в пандемия и локдаун, границите се изтриват все повече и повече и се смаляват. В този смисъл географската принадлежност не значи задължително усещане за духовна принадлежност и национална принадлежност дори. По принцип идеята за принадлежност се модифицира.


В една бъдеща България с всички тези млади хора аз си представям също, че те нямат да се разделят на такива, които живеят там и такива, които живеят тука, т.е. всички поводи за разделение и конфронтация биха могли да се преобърнат и да се ползват като поводи за празнуване на всички тези различия. Това би било идеален сън, но аз съм си по принцип мечтател.


Ние казахме, че имаме нужда от мечта, защото иначе отчаянието започва да взема превес и това, че нищо няма да се промени.


- В такива ситуации първо имаме нужда от проект, който да може да запали всички, не от обещания, не от популистки намигвания, не от развявания на байраци, не от националистическо убеждение, което прилича много повече на напиване на маса, а имаме нужда от проект. Мисля, че това, което голяма част от хората не осъзнават, е, че понеже нямаме проект, вътрешната неудовлетвореност се акумулира до такава степен, че огромна част от хората са готови да произведат т.нар. антисистемен вот - напук да гласуват за нещо, което ще доведе до допълнителна катастрофалност, но поне нещо да се случи.


Това е гласуване, което заразява цялото ни общество и което много добре се вижда в социалните мрежи, където много често, понеже трябва веднага да реагираш и всичко е почти в реално време, човек реагира първосигнално. Във фейсбук е пълно с реакции, които са епидермални, защото когато те ударят и те заболи, веднага реагираш с удар. Но ако преброиш до 20 или размислиш една вечер, ще извадиш аргументи. Понеже тук не вадиш аргументи, има само реакции и реакцията много често се бърка с мнение. Но реакция и мнение са две различни неща. В момента се страхувам, че ние сме склонни да гласуваме под формата на реакция, а не под формата на мнение.


За да имаш мнение, трябва да разбереш какъв е контекстът, трябва да имаш аргументи, трябва да разучиш кой как се позиционира, за да изградиш собствено мнение. Това е нещо, което се учи, то се преподава, то се изгражда, то се тренира и в един момент стигаме до общество, където има достатъчно самоосъзнати индивиди, които да изградят мнение и да го защитят. Това през последните десетилетия в България беше изтрито и унищожено и това е най-голямата трудност - че ние вместо да имаме мнение, имаме само реакции.


Освен това хората се затварят на някакви балони, в които всичките в нашия балон сме на едно мнение и така засилваме убедеността в нашата правота и това ни конституира, защото мразим отстрещния балон.


Това е страшно перверзна логика, според която на ползвателя му се дава усещане, че той е свързан и в диалог, а всъщност той е абсолютно изолиран и в пълна вътрешна имплозия, защото диалог няма.Не диалогът е нещото, което се установява и бетонира, включително и през социалните мрежи, когато няма критическо самосъзнание и мисъл. А това критическо самосъзнание, фейсбук няма да ви го акумулира, вие би трябвало да свършите някаква работа самички.


Това е много трудно, особено когато политическата официална действителност, т.нар. фейсбук демокрация се официализира като тип общуване и в политически план. Всичко започва да прилича на пиеса, която един екип и режисьор е взел, но нито режисьорът, нито екипът са разбрали пиесата и са направили нещо друго от нея, което прилича на демокрация.


Галин Стоев е завършил театрална режисура в класа на проф. Крикор Азарян. От 1992 г. работи като актьор и режисьор в България, Англия, Германия, Чехия, Русия, Белгия, Аржентина и Франция. Един от най-успешните му проекти в България е поставянето на трилогията "Малка пиеса за детска стая", "Приятнострашно" и "Хората от Оз" от Яна Борисова в Театър 199. От януари 2018 г. е директор на театъра в Тулуза, Франция. През март 2018 г. печели награда "Икар" за "най-добра режисура" за работата му върху постановката на пиесатата "Танцът Делхи" на Иван Вирипаев в Народен театър "Иван Вазов". През 2019 г. е удостоен със степента Кавалер на ордена за изкуство и литература на Франция.


Цялото изборно предаване на "Дневник" може да гледате тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  "Ние трябва да определим какво всъщност искаме да правим с България. Това е наложително и много важно."

  Аз знам, ама вие знаете ли? ;)

  1. Никакво пипане на данъците.

  2. Продължаваме с инфраструктурата - магистрала Хемус, Струма, скоростните пътища до Видин, тунела под Шипка и разни други местни проекти и обходни пътища.

  3. Оставаме в ЕС, приемаме Еврото.

  4. Обновяване на армията.

 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Сега, когато сме на крачка да махнем Борисов, шайката и разклоненията им от властта, всички започнаха да разбират от политика.
  Къде бяхте 11 години? Какви безсмъртни проекти режисирахте?
  Днес ли прогледнахте или ви беше страх да говорите?

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Любопитно

  Разбрахме на кой от 17-те театъра в Тулуза е директор Галин Стоев. Сега си оправете и информацията в дъното на текста.
  Относно "Кен лий"-стила, той властва мощно и в коментарното пространство тук.
  Гъмжи от наперени "експерти", които всичко познават и за всичко имат решение "без пари"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Само си пропуснал, най-важните неща...! Но те естествено, не касят ГЕРБ.
  И да не забравим - никакви реформи! Само псевдо такива.

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Аналогията с Кен Лии е точна и покрива почти всички политически формации. На тези избори има промяна и формация възникнала с имитации зае второ място в политиката. Плагиатството вече ще бъде официална политика, ръководена от инвалидна количка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1079 Весело
 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Всъщност няма смисъл от това, българите до сто години ще изчезнат според числата от НСИ, до 70 циганите и турците ще са мнозинство.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Харесвам възгледите, светоусещането и работата на Галин Стоев!
  Не харесвам това, че интелектуалците са избрали ролята на "страничен наблюдател- констататор", който просото и само вербализира своите перманентни недоволства от своята кула от слонова кост...!
  Не знам как е в Тулуза, но тук е доста кално, миризливо и трудно...

 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Нещата все повече приличат на лично отмъщение, но притеснителен е въпросът: Всички тези "специалисти" дето изпълзяха могат ли да управляват? И е нормално хората да си го задават, аман от празни приказки. Да видим какво могат.

  agent
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Даже и в Кен лий не сме... По-скоро сме в някакъв безкраен Конграчулейшънс!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":Само си пропуснал, най-важните неща...! Но те естествено, не касят ГЕРБ.И да не забравим - никакви реформи! Само псевдо такива.
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  Аз си казвам моите, казвайте си и вие вашите :)

  Някой пречи ли ви да си ги кажете?

 13. 13 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Даже и в Кен лий не сме... По-скоро сме в някакъв безкраен Конграчулейшънс!
  —цитат от коментар 11 на Petleshev


  Еми в Добрич е така. 🤣🤣🤣 Яжте суджуци и си трайте.🤣🤣🤣

 14. 14 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Всякакви подобни разговори трябва да започват с въпроса: Колко време сте прекарали в България през последните 5 години?

 15. 15 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Ми с такива интелектуалци, Стоев, и кен-лии ни е много.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Всякакви подобни разговори трябва да започват с въпроса: Колко време сте прекарали в България през последните 5 години?
  —цитат от коментар 14 на Араламбене му е майката


  И втори въпрос - "Колко данъци сте платили в България и колко пари сте похарчили в България" :)

 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Айде на поредните полюции на поредния Ентелектуалец-емигрант.Sutor, ne supra crepidam!
  —цитат от коментар 1 на pag


  Кво те дразни , че некой е чел повече от теб? Ами БУДАла си и мърцина ще си останеш.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Всеки разбира от политика и футбол. Тези интелектуалци да направят партия, да мобилизират хората с идеи и да покажт как се прави. Иначе всичко това е едно празнодумство, каквото се случва всяка вечер във всяка селска кръчма!

 19. 19 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Този сега ли забеляза, че битуваме в "Кен лии"? То да беше само политиката така, ами то цялата държава е Кен лии и то от много години насам.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Какво да казваме? Само в ГЕРБ не знаят, че България е в тежка демографска криза и затова нямат никаква идея, какво да правят по този проблем. Да не говорим за привличане на чужди инвестиции и политика по доходите. Всичко е на парче и от днес за утре. Караме я с кражби на асфалт и калпави ремонти на инфраструктура. Строим магистрали, докато останалите пътища се разпадат. За сметка на това си имаме Мата Хари.
  Карай...! Важното е, че всички сме Парле ву Франсе!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#16:"realguru"][/quote]

  Що не го питаш колко пари е изпратил на близките си ? Що не се сети кой е най-големия инвеститор? Изглежда червената ти шапчица не те допуска до подобни въпроси.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  "Освен това хората се затварят на някакви балони, в които всичките в нашия балон сме на едно мнение и така засилваме убедеността в нашата правота и това ни конституира, защото мразим отстрещния балон.
  Това е страшно перверзна логика, според която на ползвателя му се дава усещане, че той е свързан и в диалог, а всъщност той е абсолютно изолиран и в пълна вътрешна имплозия, защото диалог няма."  В десятката! Точно такъв балон са форумните смартбютита и другарите от "Демократична България"!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#16] от "realguru":

  Като каза данъци... Какво стана с Влади и онези 700 милиона?! ;)

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  Да! Подлите подопашници откраднаха заслужената победа на ГЕРБ и втория мандат на Тръмп! :)))

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Примиерът плъх панически иска да се скрие от света. Няма да стане, плъх!

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#25] от "Are de":

  "Картаген трябва да бъде разрушен"- нали така???
  Смешни сте, но не по забавният начин!

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#16] от "realguru":Като каза данъци... Какво стана с Влади и онези 700 милиона?! ;)
  —цитат от коментар 23 на Petleshev


  Такива въпроси са му забранени от лекуващия лекар.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#25] от "Are de":"Картаген трябва да бъде разрушен"- нали така???Смешни сте, но не по забавният начин!
  —цитат от коментар 26 на selqnin


  Хаха, троловете на най-големия плъх в политическата история на България още си мислят, че ще изкарат пътуването. Приключвате. Ще трябва да си търсите работа.

 29. 29 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#2] от "realguru":

  Нищо от тия 4 неща не представлява "политики" освен донякъде последното. Ама и там не е ясно какво точно ще прави.

  Така и не разбрахте, че строежите на магистрали са строителна дейност, не е политика.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Весело

  До коментар [#24] от "Petleshev":

  Другарю Петлешев, излезте от "балона"!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Тоя пък, кой беше?
  —цитат от коментар 7 на nhh18551388


  Тоя в една статия каза много повече смислени неща, отколкото казаха за последните 10 г.двамата гологлави лидери на първата и втора политически сили взети заедно :):)

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#28] от "Are de":

  Пътуването приключва само когато Бог реши!
  Иначе , МОЛЯ Ви пазете безсмъртната си Душа от злобата, омразата и ненавистта- те носят само беди!!!

 34. 34 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  БГ изпусна влака да бъде една демократично либерална и социална държава! Превърна се в дерибейско авторитарна националориенталска.

 35. 35 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Да добавим към това и справяне с Ковид кризата, защото едва ли някой ще е против. Но въпросът не е в тези добри намерения, а как ще се изпълнят и на каква цена в най-широкия смисъл на думата. Защото примерно с кризата можем да се справим и по пътя на по-нататъшни импровизации, хаос и хрумки, които ще ни костват много човешки животи и икономически щети, а може и с добра организация и по-бърза ваксинация, когато цената пак в човешки животи и икономически поражентия ще бъде по-ниска. Същото е с магистралите и ремонтите - те могат да се правят качествено, в срок, при най-изгодни за обществото условия и след истински процедури, но могат и другояче - да не изброявам какви. Ами приемането на еврото - ще допуснем ли рязко покачване на цените или ще го ограничим, даже не става дума и за промяна на фиксирания курс, в който сега уж всички се кълнат. Модернизацията на армията - друга болна и необятна тема, където със сигурност има повече от един начин за действие. Та ние кой точно начин за правене на нещата избираме?

 36. 36 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#23] от "Petleshev":

  Търсят ги от кмета на Белгун, той ги бил взел мръсника

  https://news.lex.bg/кмет-на-герб-сезира-прокуратурата-че-е/

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Всеки разбира от политика и футбол. Тези интелектуалци да направят партия, да мобилизират хората с идеи и да покажт как се прави. Иначе всичко това е едно празнодумство, каквото се случва всяка вечер във всяка селска кръчма!
  —цитат от коментар 18 на Stargate


  Откак се появи Фейсбук хората спряха да пишат по стените на тоалетните :)

  Те така в момента анализите тип караница в селския хоремаг се прехвърлиха в Нета. :)

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":Нищо от тия 4 неща не представлява "политики" освен донякъде последното. Ама и там не е ясно какво точно ще прави.Така и не разбрахте, че строежите на магистрали са строителна дейност, не е политика.
  —цитат от коментар 29 на Шъ ви прата едни момчета


  А вашата политика каква е? ;)

  Нищо говорене по студиа и анализи в Нета :)

  Освен разграждане на модела Борисов някой да е казал какво ще гради после? ;)

  Щото на мен модела Слави ми изглежда още по-зле и от модела Борисов. :)

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  [quote#16:"realguru"]
  —цитат от коментар 21 на К2
  Що не го питаш колко пари е изпратил на близките си ? Що не се сети кой е най-големия инвеститор? Изглежда червената ти шапчица не те допуска до подобни въпроси.[/quote]

  Е нали това питах? :)

  Колко данъци е платил в България и колко пари е похарчил в България (в което влиза и колко е пратил на близките си). Но може и в отделна трета точка да даде отчет. :)

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Що не се сети кой е най-големия инвеститор?
  —цитат от коментар 21 на К2


  Относно най-големия инвеститор в България - само да вметна че техните "официални инвестиции" са около 2% от БВП.

  При малко над 3 милиона гласували 160 хил гласа от чужбина. Което прави около 5% гласове от чужбина.

  Т.е. официално допринасят с 2% от БВП, но имат 5% глас - не е много честно, но ще го преглътнем. :)

 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Като гледам "отговорноста" която са готови да приемат "Новите формации" и каква подготовка за управление тече...ми става тъжно.Циркаджиите на Мая(Лая) отсега бягат по тъча и "Не искат да управляват".....Но това не пречи на никому неизвестният Хаджигенов да се самопредложи за "Министър"!!!!!А "великана" Тошко Юрданов да "брои " вишистите гласували за Да България.....Даже не е смешно...а жалко!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 42. 42 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1130 Разстроено

  "....Казвате да започнем някак си да мечтаем България ?

  - Да! По време на социализма управляващите знаеха силата на това колко е важно да има национално самосъзнание и да си приобщен към него....."


  "....За да имаш мнение, трябва да разбереш какъв е контекстът, трябва да имаш аргументи, трябва да разучиш кой как се позиционира, за да изградиш собствено мнение. Това е нещо, което се учи, то се преподава, то се изгражда, то се тренира и в един момент стигаме до общество, където има достатъчно самоосъзнати индивиди, които да изградят мнение и да го защитят. Това през последните десетилетия в България беше изтрито и унищожено и това е най-голямата трудност - че ние вместо да имаме мнение, имаме само реакции....."


  "......Много бих искал да си представя една България, която познава силните си страни и залага на тях. Много бих искал да си представя една България, която е достатъчно декомплексирана, за да си представи, че може да бъде част от една по-голяма общност и да бъде в авангарда на това, което ние наричаме еволюционен ход на нравите, на желанията, на търпимостта, на отварянето на съзнание и също така една България, чиито граждани знаят, че са част от едно много по-голямо движение, от много по-мощен контекст и които застават на пътя на ценности, които правят цялото човечество да еволюира....."


  Поредната статия налагаща линията ...."зелено-розово-червено" /по Е. Дайнов/ ..... жалим по социализЪма, искаме АВАНГАРДНА позиция при промяна на НРАВИТЕ.... /Нравственост - спазване на нравите......./ т.е. налагане на новата неприемана в момента представа за нравственост /приемана като БЕЗНРАВСТВЕНОСТ/....

  Дневник, почервеняхте...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 43. 43 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Национална библиотека Кирил и Методи
  Сградата е построена през 1953 г. Книгохранилището отдавна е запълнено и нови книги се съхраняват в отделни помещания на различни места.

  Преди една година, в интервю, в предаването "Шоуто на Слави Трифонов", телевизия 78.ТВ, Кирил Вълчев - тогава журналист в Дарик радио, сега Директор на БТА - поиска и Слави Трифонов обеща, когато влезе в Парламента, да осигури изграждането на ново книгохранилище.

  Нека следим всички как изпълнява Слави, обещанията си.

  kikoni
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Това, в което живеем днес, е наистина официализиран мек вариант на Cosa nostra и най-страшното в него е, че ние го приемаме като неизбежна нормалност."
  Това е нивото. Другия път ще гласуваме за смяна на народа.

 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Да, ама нашите "патриоти" мечтаят да не си връщаме българите от чужбина, защото са им неудобни: видели са друг начин на живот, друга организация на труда, дишали са друг въздух и то не руски. Тези големи патриоти се отричат от българите в чужбина и искат да прекъснат връзката с тях, най-малкото да не гласуват като българи. В същото време обаче, поставят любовта към Руския като условие да се наречеш български патриот. Някои от тях дори искат да "възраждат" България като руска територия!
  Те мразят всички българи, които не споделят тази уникална шизофренична представа за патриотизъм, която разяжда тялото на българската нация.

 46. 46 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Тулуза е приятен град...има доста араби, негри, китайци, но градът е с атмосфера типична за южните френски градове.....кото Екс ен Прованс, Арл, Ним и т.н....

 47. 47 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 770 Неутрално

  И втори въпрос - "Колко данъци сте платили в България и колко пари сте похарчили в България" :)
  —цитат от коментар 16 на realguru


  Хайде пак с тази претоплена манджа...

 48. 48 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#1] от "pag":
  "Айде на поредните полюции на поредния Ентелектуалец-емигрант."

  Друго си е да си е наш простак, еднокнижец. С толкова много като себле си може да намери общ език, нали?

 49. 49 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#14] от "Араламбене му е майката":

  Пребиваването под мъдсрото ръководство на Борисов за политическо предимство ли го смятате?!?

 50. 50 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#16] от "realguru":

  Преди да питаш еидн прежисьор, представляващ българската театрална школа във Франция колко данъци е платил, попитай колко данъци е платил Лукойл в България! Или това е маловажно, щом е за благото на Русия?!)

 51. 51 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  Товарищь, какво правиш в балона на демократите, които искат да живеят по европейски?!?

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Любопитно

  Споко пичове. Българите извън странат имат права. Така е. Ето доказателството. От Дубай Черепа прати писмо до всички медии, че е готов да предложи правителство!
  Както този театрал има права, така и Черепа има права, чакам Дневник да публикуват писмото на Черепа.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#50] от "авторът":

  За данъците на Лукой е виновен Костов. Не знаеше ли? :)))

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  "България има нужда от осъзнати политици, които знаят как се прави политика, и то политика за обществено благо, а не имитация на политически практики със съвсем други цели, напр. с цел забогатяване, с цел обслужване на един тесен кръг около властта и т.н. Този тип шуробаджанащина в последните десетина години беше официализиран и като държавна политика"

  Благодаря за благопожеланията на които сме се наслушали от 30 години. Все ги търсим тия осъзнати политици и все не ги намираме. Очевидно е че ще трябва нещо по-така. Едни мажоритарни избори например ще са добро начало.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 55. 55 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#53] от "Petleshev":
  След Костов са минали 20 години. Или не знаеш?!
  Колко данъци е платил в България нефтеният гигант Лукойл за тези 20 години?!

  И още нещо: който и да е виновен, това с какво променя факта, че от 2007 до 2018 г. Лукойл е платил по-малко данъчи от една чистачка на държавна заплата.

  Любовта към Русия може да се поддържа само ако започнеш да ползваш мозъка си като периферна нервна система.

 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#41] от "Willy Messerschmitt":

  Да бе...! Как можахме да забравим, че в ГЕРБ се раждат научени и с висока експертиза, както е модерно да се казва. И всички там са златни и незаменими. И толкова разбират от управление, че сега нямат с кого да направят коалиция. ;)

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#55] от "авторът":

  "... След Костов са минали 20 години. Или не знаеш?! ..."!

  Аз знам. Но, в ГЕРБ не знаят. :)))

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#23] от "Petleshev":

  Е как какво - сега като Х.Иванов стане министър на правосъдието ще си ги потърси - от Влади дето ги е забравил и от Черепчето дето ги е спестил

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#51] от "авторът":

  Забавляваме се, няма как да дразниш хора със сходно мнение т.е за хубаво забавление ти трябват хора с различно мнение.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#45] от "авторът":

  И след като са направили всичко това българите в чужбина, взеха че гласуваха масово за чалгаря. Аман им за европейското мислене дето са го попили.

 61. 61 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  "Ние трябва да определим какво всъщност искаме да правим с България. Това е наложително и много важно."Аз знам, ама вие знаете ли? ;)1. Никакво пипане на данъците.2. Продължаваме с инфраструктурата - магистрала Хемус, Струма, скоростните пътища до Видин, тунела под Шипка и разни други местни проекти и обходни пътища.3. Оставаме в ЕС, приемаме Еврото.4. Обновяване на армията.
  —цитат от коментар 2 на realguru


  ХАХА ТИ КАТО ЧЕТЕ СТАТИЯТА ОСМИСЛИ ЛИ Я БЕ КЕН ЛИИЙ?ВСИЧКИ ГРОБАРИ СТЕ КЕН ЛИИИЙ!!!!!!!!!!!!!!БОЖЕ БОЖЕ КОГА ЩЕ НИ ОТЪРВЕШ ОТ КЕН ЛИЙЙЙЙЙЙЙ

 62. 62 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Аналогията с Кен лий е много сполучлива и съм съгласна с повече от изказаното от режисьора.
  Генералният проблем у нас е, че масовото ниво се срина до невиждани низини. У нас царстват:
  1. Липсата на отговорност за каквото и да било - работа, семейство, деца, домашни любимци, собствено развитие, въобще абсолютно всичко;
  2. Житейската философия да изкяриш, да прецакаш някого, дори и за най-дребното нещо;
  3. Вопиющата посредственост във всичко, което се прави, независимо дали в професионалната или личната сфера;
  4. Кошмарната шуробаджанащина и потресаващата корупция във всички области и на всички нива стопанския живот;
  5. Липсата на каквото и да било обществено съзнание, уважение към другите, съпричастност, състрадание, емпатия, желание да помогнеш (без лична облага) на някого в нужда.

  Мога да продължа, но не е нужно. Това трябва да предолеем на масово ниво, за да имаме основа изобщо да мръднем напред и нагоре. Лекарите да спрат да бъдат търговци, учителите да спрат просто да държат децата в клас, хората да почнат да вършат работата си със съзнание и отговорност, служители да спрат да взимат подкупи и т.н. За такова превъзпитаване трябва време, национална доктрина и много ресурс. И достатъчно свестни и саможертвени хора с топки, които да почнат да дават личен пример в тази насока, за да видят хората, че има там едни, дето това вече го правят.

 63. 63 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#38] от "realguru":

  Ако питаш за ДБ (предполагам) - има я разписана подробно, отваряй и чети!

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#58] от "m17":

  Не трябва ли да ги търси Гешев? Или той е зает да търси Мата Хари? :)))

  Бивш tww09306483.
 65. 65 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 406 Неутрално

  "По време на социализма управляващите знаеха силата на това колко е важно да има национално самосъзнание и да си приобщен към него."
  Мда. Затова много хора днес изпитват носталгия по соца. И по чувството за държавност.

 66. 66 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#62] от "serena":

  Тази доктрина е подложена на 75 годишно разграждане.....това са 3-4 поколения...... а Г. Стоев гледа само няколко десетилетия назад. Погледът стига до социализЪма..... виж в статията. И за да не съм голословен - вижте посланията в българските филми от соца.... СЕЛЯНИНЪТ С КОЛЕЛОТО, ДОМ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, МАДАМ БОВАРИ ОТ СЛИВЕН, ВИЛНА ЗОНА.....преминем през МАРГАРИТ И МАРГАРИТА и стигнем до ДУНАВ МОСТ....
  Синдромът Кен лий е заложен още в средата на 50-те......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 67. 67 Профил на block
  block
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#14] от "Араламбене му е майката":

  А това какво значение има колко време съм изкарал в България аз например и защо да нямам право да се изказвам по разни въпроси? Интересно ми е просто с какво съм по малко гражданин на републиката от някои други.

 68. 68 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Аналогията с Кен лий е много сполучлива и съм съгласна с повече от изказаното от режисьора. Генералният проблем у нас е, че масовото ниво се срина до невиждани низини. У нас царстват:1. Липсата на отговорност за каквото и да било - работа, семейство, деца, домашни любимци, собствено развитие, въобще абсолютно всичко;2. Житейската философия да изкяриш, да прецакаш някого, дори и за най-дребното нещо;3. Вопиющата посредственост във всичко, което се прави, независимо дали в професионалната или личната сфера;4. Кошмарната шуробаджанащина и потресаващата корупция във всички области и на всички нива стопанския живот;5. Липсата на каквото и да било обществено съзнание, уважение към другите, съпричастност, състрадание, емпатия, желание да помогнеш (без лична облага) на някого в нужда.Мога да продължа, но не е нужно. Това трябва да предолеем на масово ниво, за да имаме основа изобщо да мръднем напред и нагоре. Лекарите да спрат да бъдат търговци, учителите да спрат просто да държат децата в клас, хората да почнат да вършат работата си със съзнание и отговорност, служители да спрат да взимат подкупи и т.н. За такова превъзпитаване трябва време, национална доктрина и много ресурс. И достатъчно свестни и саможертвени хора с топки, които да почнат да дават личен пример в тази насока, за да видят хората, че има там едни, дето това вече го правят.
  —цитат от коментар 62 на serena

  Проблема КЕН ЛИИЙ е типичния наследен от СОЦИАЛИЗаМА шуробаджанашки ""келипирджилък""тип """"наш""човек /селския хитрец/! Пребуледуването му е възможно само при СТРИКНИТЕ УСЛОВИЯ на нова конституция и Н. К. и правила БЕЗПОЩАДНО санкциониращи подобно поведение чрез съответните механизми""кучето играе според тоягата ""!Гласувах за Д.Б.защото само при тях виждам целенасочени усилия за ВЪРХОВЕНСТВО НА ПРАВОТО!

 69. 69 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Това момче защо не дава съвети на тулузчани ми се хванал да говори за неща в България, които познава само отдалече?

  Свободата, Санчо...
 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#64] от "Petleshev":

  Е нали Гешев е от лошите и затова ще го сменяте бързо т.е няма как да чакаме от него да свърши тая работа. И кой е по-подходяш за това от Х.Иванов ?

 71. 71 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#68] от "Blaga Yankova":

  Госпожо, Кен Лии (за мен вие сте човешкото въплащение на този израз) дайте да уточним нещо.
  Д.Б. не ги интересува никва съдебна система. От съдебната ни система се интересуват фондацията която ги спонсорира "Америка за България"
  Та в този ред на мисли, утре ако спонсора им реши че ги интересува футбол, Х. И. ще почне да квичи на тема футбол

 72. 72 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#71] от "nehaen":

  Не си нехаен, а невменяем, неинформиран и несложен.

 73. 73 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#67] от "block":
  Може да си прост като премиер, но важното е да си живял дълго в България - това ражда някакво мистично предимство, което още не е разгадано от науката.
  Единственият начин да го разберем е, като приложим руската гледна точка: колкото повече българи от чужбина бъдат отритнати от българската територия, толкова по-малка съпротива ще ни оказва тази територия и толкова по-удобни за манипулация ще бъдат онези, коиот са останали на нея.

 74. 74 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 438 Весело

  До коментар [#72] от "авторът":

  Мислиш ли, че съм неинформиран.
  Виж не ми пречи,че Д. Б. се спонсорира от НПО.
  Просто да си казваме нещащата такива кавито са и да знаем кой на кого и защо

 75. 75 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#71] от "nehaen":Не си нехаен, а невменяем, неинформиран и несложен.
  —цитат от коментар 72 на авторът


  ХАХА Абсурд е да е разбрал какво искаш да му кажеш на гробарския дебил !Те там """"са прости затова се разбират""Всичките им принципи опират до корема да е пълен и мъдете празни !Разбута им се кочината и сега КВИЧАТ НЕИСТОВО ХАХА!

 76. 76 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#75] от "Blaga Yankova":
  "ДБ се спонсорира от НПО"

  Това твърдение доказва, че и представа си нямаш как работят американските НПО-та. Те спонсорират проекти, които разширпяват демокрацията, гражданските права и свободи, но НИКОГА НЕ СПОНСОРИРАТ ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ. Напротив, ако едно НПО се политизира, получава предупреждение и не следващата фаза се оттегля помощта.
  Много далече си от тази реалност, а онази, която ти е внушена отнякъде (в крайна сметка от Североизток) е в пълно противоречие на фактите. Тя е съзнателна манипулация, за да се дискредитират партиите, които са с прозападна ориентация като ДБ. Политическото влияние на руските пари се упражнява по начина, по който ти си представяш влиянието на "Америка за България".

 77. 77 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 742 Неутрално

  "Ние трябва да определим какво всъщност искаме да правим с България. Това е наложително и много важно."Аз знам, ама вие знаете ли? ;)1. Никакво пипане на данъците.2. Продължаваме с инфраструктурата - магистрала Хемус, Струма, скоростните пътища до Видин, тунела под Шипка и разни други местни проекти и обходни пътища.3. Оставаме в ЕС, приемаме Еврото.4. Обновяване на армията.
  —цитат от коментар 2 на realguru


  А нещо за разделение на властите, за възстановяването на демокрацията, за възстановяването на върховенството на правото и закона, за свободата на медиите? А? Или тез неща не са от значение? Или не са важни?

 78. 78 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#72] от "авторът":Мислиш ли, че съм неинформиран. Виж не ми пречи,че Д. Б. се спонсорира от НПО.
  —цитат от коментар 74 на nehaen


  А на мен ми пречи, и то много. Не намирам за редно българска (уж) политическа формация да бъде финансирана от чужда НПО, която и да е тя. Това трябва да бъде забранено законово, за да поне намалее вмешателството на такива НПО-та изобщо в българското общество. Не знам дали в НС приеха преди време в закон, че частни НПО-та можели да извършват социални услуги, или само се говореше. Такива по-далеч и въобще по-добре без тях.

 79. 79 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Стоев да не си въобразява, че разбира от обществени процеси. Първо да разбере кой е най-големияят крадец в Българско и тогава да се изказва. Невежеството не е аргумент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK