Протестът спечели, но не достатъчно

"Гласът на протеста" е разнороден, без обща политическа програма, освен по един пункт: трябва да се освободи държавата от захвата на една икономико-политическа мрежа.

© Георги Кожухаров

"Гласът на протеста" е разнороден, без обща политическа програма, освен по един пункт: трябва да се освободи държавата от захвата на една икономико-политическа мрежа.Анализът е от блога на автора.


След пороя коментари за протеклите избори едва ли може да се добави нещо ново. Ако пиша това, то е заради собственото си спокойствие, защото смятам, че тези избори бяха натоварени с огромни очаквания, а кампанията протече така, сякаш нищо не се беше случило. Е, случи се, макар и, както обикновено в България, донякъде.


Сбогом ГЕРБ
Залогът на изборите накратко беше същият, както го формулираха протестите от 2020 г.: "с или без ГЕРБ в следващото управление". Ситуацията след изборите не променя този въпрос. Премиерът Бойко Борисов направи заявка за "спасение на престижа" като предложи експертно управление с подкрепата на всички партии до края на годината. Това предложение, макар сякаш да изглежда логично и дори приемливо в ситуацията на пандемия и тежки икономически проблеми, няма как да бъде прието от онези, към които беше отправено.


Вероятно в ГЕРБ си дават сметка за това - партията изглежда напълно изолирана в новоизбраното Народно събрание, както беше и през 2013 г. Но тогава предишното правителство на Бойко Борисов се беше оттеглило с доброволна оставка, а БСП и ДПС колективно се "самоубиха" с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Сега нещата са съвсем различни.


Макар ГЕРБ отново да е начело по броя на получените гласове, това е с поне 270 000 гласа по-малко от 2017 г., при това спечелени заедно със СДС (последния път СДС се явиха самостоятелно през 2013 г. и имаха малко под 50 000 гласа). Този успех е учудващ след поредицата скандали и масовите протести от 2020 г. В една обичайна демокрация след такива събития правителството обикновено подава оставка. Но ГЕРБ получи неочакван съюзник - пандемията му позволи да харчи широко публичните средства при минимален контрол и да впише това в предизборната си кампания, въпреки закона, който просто беше подминат заради извънредната ситуация.


ГЕРБ не ще може отново да намери спасителна тактика с помощта на неприемливо предложение, както успя да предотврати предсрочни избори в края на 2020 г. с причудливия си проект за нова конституция. Новото правителство не би могло да бъде отново начело с Бойко Борисов, ако не иска да се сблъска отново с пълни площади на протеста. Нито пък правителство на ГЕРБ под каквато и да била друга форма.


Изборите поставят, този път вероятно наистина, началото на залеза на ГЕРБ като партия, която успяваше удивително да печели всички парламентарни избори от 2009 г. насам, без да има никаква идеология (т.е. идея за обществен проект, за някакво желано бъдеще), освен идеологията на интереса за оставане на власт независимо от всичко. При иначе персоналистката структура на партията, в която дори не може да се обсъжда въпрос, който да не е потвърден от лидера, оттеглянето на Бойко Борисов от нея ще доведе, както и при НДСВ, до нейния най-вероятен политически залез.


БСП на трето място


Изненада на тези избори беше това, че досега основната опозиционна партия БСП се нареди на трето място по брой на получените гласове. БСП изгуби почти 470000 избиратели спрямо 2017 г., като пандемията не обяснява по никакъв начин изцяло тази загуба. Причините за това са многобройни, дългосрочни и краткосрочни. Сред дългосрочните е липсата на сериозен разговор в левицата за това, защо от 2009 г. на всички парламентарни избори БСП винаги излизаше втора, никога не успя да мобилизира повече от 1 млн. избиратели (за последно това успя през 2005 г.).


Защо направи толкова рязък идеологически завой, който я отдалечи от политическата фамилия на европейските социалисти? Защо не успя да бъде припозната като естествен говорител и изразител на интересите на работещите хора в България (работници, служещи, дребни собственици)? Защо не успя да привлече значителна част от младите граждани в България, повечето от които приемат за свои ценностите на социалната справедливост и социалното равенство?


И в краткосрочен план БСП пропусна много възможности. Тя не успя да капитализира успеха на нейния кандидат за президент през 2016 г. Не успя да постигне по-добър резултат от ГЕРБ на европейските избори през 2019 г. Дори и когато спечели важни кметски места през 2019 г. успя да влезе в конфликт с някои от избраните си кметове. БСП не успя да се впише в протестната вълна през 2020 г., въпреки участието на много социалисти сред протестиращите. Не успя да води диалог с "партиите на протеста", дори с "Изправи се.Бг". Но БСП успява през годините винаги да направи така, че да квалифицира бившите си лидери като "предатели", отървавайки се лесно от тях.


В кампанията БСП игра на терена, който най-малко можеше да й донесе подкрепа - терена на "големите обещания". Защото ГЕРБ можеше винаги да опонира, че прави нещо действително (раздава помощи, увеличава пенсии, строи магистрали, купува изтребители, повишава заплатите), докато социалистите обещават без никаква гаранция. Вместо да заяви просто, че първо трябва да бъде разчистена държавата от захвата на ГЕРБ, а после да се правят други реформи.


Така БСП не успя да се впише в "партиите на протеста" и на изборите получи най-ниския си резултат от всички досегашни парламентарни избори след 1990 г. (на критичните избори от 2014 социалистите имаха 505000 гласа, сега 480000). Дали това е достатъчно за оставка на сегашното ръководство или трябва да се случи още нещо, много по-драстично? Изпълнителното бюро го направи, председателката, уверена в подкрепата на членовете, които я избраха преди 6 месеца, няма да се оттегли. Но сред причините за сегашния резултат е и това, че през времето преди изборите БСП се занимаваше с вътрешните си конфликти, някак се "саморазчистваше", очевидно прекалено, защото е "разчистила" и половината си избиратели.


Победа за "партиите на протеста"


"Мъглявината" на протеста от 2020 г. нямаше един единствен говорител и политически изразител, всъщност тази разнородност даваше едновременно сила (и новост) на тези протести, но беше и тяхната слабост. Най-видимите изразители на недоволството са три сегашни партии: "Демократична България" (обединението на Да,България, ДСБ и Зеленото движение), обединението "Изправи се! Мутри вън!" (широка коалиция на партии от левия и центристкия либерален спектър), новосъздадената партия "Има такъв народ". Разнородността на тези три партии е съвършено очевидна, най-новата от тях е и без никакъв досегашен опит в политиката.


Но някой може да каже: "Дотук ни докараха опитните, да видим, какво могат да направят неопитните". Разбира се, че има огромни рискове и неизвестности, но такава разнородност представя повече или по-малко множеството на отминалите протести и няма как да бъде иначе. "Гласът на протеста" е разнороден, без обща политическа програма, освен по един пункт: трябва да се освободи държавата от захвата на една икономико-политическа мрежа, която наричат или "мафия", или "мутри", или "олигархия".


Заедно тези три нови партии в парламента спечелиха 1/3 от местата, но също така заедно получиха над 1 милион гласа, значително повече от ГЕРБ. При обичайни обстоятелства, те заедно, ако разбира се го искат, могат да съставят правителство, но с неизбежната подкрепа на някоя друга партия. Задачата изглежда трудна, вероятно невъзможна, ще зависи от това, доколко тези партии (а и другите) ще поискат предсрочни избори (вероятно в края на лятото). Не искам да гадая, нещата ще зависят от въображението на политическите лидери в новия парламент, което (въображение) досега по-скоро им е липсвало.


Най-ярките националисти останаха отвън


Изборите бяха и санкция за националистическите партии, явили се разединени но и повечето били част от досегашното управление. Тази новина дава нови възможности пред едно бъдещо правителство, поне по отношение на иначе доведените до истерия на омразата отношения със Северна Македония. Но все пак: общо ярките националисти ("Атака", НФДБ, "Воля", ВМРО, "Възраждане"), които не деля на "проруски" и "прозападни", защото те просто отхвърлят либералната (а заедно с това и социалната) демокрация, получиха заедно над 280000 (което би било над 9% от гласувалите). Накратко, запазват позициите си.


Не бива да оставяме извън внимание и неочаквано високия резултат на "партията на Васил Божков" - почти 100 000 гласа, но това вероятно е един от многото изрази на протестния вот, защото не вярвам в политическото дълголетие на този политически проект. Както това се случва обичайно в всички "бизнес" партии, освен когато успееш да превърнеш самата политика в бизнес, както това се случва вече 12 години.


Едва ли дълголетие очаква и проекта на "Републиканци за България", освен ако не продължи да намира трайна подкрепа отвън. Но на терена на "евроатлантическите ценности" има толкова много други играчи в България, че републиканските опити за заемането му едва ли имат особено добра перспектива.


Изборите започнаха с банална кампания, сякаш нищо не се беше случило. Завършиха със сериозно разбъркване на политическата арена, макар и недостатъчно с оглед на очакванията от протестите. И все пак - нещо се случи!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Весело

  "Нещо се получи"
  Получи се ситуация, в която политиците мълчат, а политолозите обясняват какво са казали.

  Еретик
 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Ми убуо,следващия път повече.🥳

  Много съм прост
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1230 Весело

  "....защото смятам, че тези избори бяха натоварени с огромни очаквания...."
  ............
  От Кмета, Храбреца и Гърнеца ли?
  Очакваха огромна пАбеда, а се оказаха в ден за размисъл.

 4. 4 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 559 Неутрално

  МИСЛИМ ДЕКА НА КАСКЕТА ТРЕБЕ ПАМЕТНИК ДА МУ НАПРАВИМЕ И ТО ГОЛЕМ , АКО НЕ БЕШЕ СЕ СУРНАЛ У ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ШИЛЕТО ,ААААААААААА........

 5. 5 Профил на Plamen Georgiev
  Plamen Georgiev
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Аз не бих се радвал все още.ГРОБ може да се докопат до властта отново.Не подценявайте тяхната алчност и хитрина.

 6. 6 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 918 Неутрално

  крайно време е да осъзнаем един очеваден факт ... станахме общество от мърлячи , полуграмотни , но с огромни претенции ,... Та , не ни е проблема нито "системата" , нито играчите , А качеството на мат'ряла ... Така че не чакайте някаква особена промяна в личния ви живот ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  То реално ако партиите в ДБ се бяха явили отделно на изборите нямаше да влязат в парламента.

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  И общо трите партии в ДБ взимат само с 8000 гласа повече от предишните избори.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  ИТН не е партия от протеста.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  Отново тези с 4%, с 9% са най-гласовити и крякащи непрекъснато. Онези със 17% от "Има такъв прост и наивен народ" си мълчат ичакат президента да говори от тяхно име, а победителите с 26% са загубили!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Гласуването за ИТН е гласуване против ГЕРБ, но и гласуване против ДБ.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 995 Неутрално

  А бе, протестите ги видяхме, изборите —също. Вие се молете европейците да продължават да ви сипват в копанката, па другото е бошлаф работа

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Аз може би в други избори съм участвал, ама не съм видял някакъв протест да печели нещо. Славчо има неочаквано висок резултат, ама той в протести не е участвал, а и надали може да се определи като носител на някаква положителна промяна. Все пак преди да го сложат на хранилка при кради гергов, бе на издръжка от Овъргаз. Същите, които хрантутиха ДпС през единственият период в най-новата българска история, когато те не бяха на власт.

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Неутрално

  шизо държава:
  - спечелилите всъщност били загубили
  - левите са десни
  - десните са леви
  - най-гласовити са петите и шестите
  - очертава се коалиция тъмносини, червени и пембени в името на властта и копанята

 15. 15 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Привижда ви се "Сбогом ГЕРБ" и много ви се иска. Ама друг път.

 16. 16 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 727 Весело

  "Този успех е учудващ след поредицата скандали и масовите протести от 2020 г. "


  А бе професоре! Къде ги виде тези масови протести?!?!
  От тук на сетне цялата ти ала-балистика не струва и лула тутунь.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Ако трябва честно да си говорим голямата победа на тези избори е че най-после ще имаме мажоритарни избори. Само тогава може да почне някаква истинска промяна. Всеки следващ парламент е все по-раздробен и все по-некачествен от предишния. Промяната няма да дойде с обещанията на Христо Иванов или на който и да е друг месия, а ще дойде със зачитане на волята и избора на хората. При пропорционалната система зачитаме волята и интересите на партиите.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Весело

  Защо /БСП/ не успя да бъде припозната като естествен говорител и изразител на интересите на работещите хора в България (работници, служещи, дребни собственици)? Защо не успя да привлече значителна част от младите граждани в България, повечето от които приемат за свои ценностите на социалната справедливост и социалното равенство?

  Елементарно, Уотсън - не става тая работа с милионери от приватизацията начело! Сит на гладен вяра не хваща - ама и гладен на сит не вярва!

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Така нареченият "протест" разбърка кафявото, но не виждам как това е за добро на Отечеството, народа, обществото и държавата...?!

 20. 20 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Друго освен сеир от нищо-правещите не очаквайте. Но междувременно ще "счупят" държавата и после горко им. Кремълският дилетант, който откакто е там не спря да руши и разделя обаче е пътник и този факт много скоро ще го разберат и кучетата на село.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Антоний не палачи дете...бсп отива полекинка там където и е мястото У киреча. Никога не са били бившите комундери лява партия - винаги са били ОПГ на олигархията и едрия капитал, не случайно първата им производна с безпринципност се задържа на власт толкова време - едни и същи са.

  Защо кат си толкова умен ляв интелектуалец не написа, че България има нужда от истинска лява партия ?

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  " Така нареченият "протест" разбърка кафявото, но не виждам как това е за добро на Отечеството, народа, обществото и държавата...?!"

  Викате да си беше стояло " кафявато" монолитно и непокътнато, най - добре за всички нас ! Опраскването си продължава на държавата " с 200" и всички сме доволни, включително и 6 милиона статисти на пладнешкия обир !
  Бисерите не спират да валят един след друг.........

 23. 23 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Всичко е наред, имаме нов Отечествен фронт. Сега очакваме да ни поведе към светлото бъдеще.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 24. 24 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Борисов направи всичко, за да елиминира нуждата от програми - толкова е мразен от толкова много хора за толкова дълго, че беше достатъчно за някой да е срещу него, за да спечели гласове и да не му е противник, за да загуби. И продължава да се държи като самодържец, щял да даде депутати. Заедно с тези от Атака осигуриха залеза на парламентаризма, избирайки за кандидати мишки, дори хора с дългове и компромати, за да са сигурни, че никой няма да гласува по съвест (каквато и да е), а каквото каже лидерът. Дано се върнем към наличието на личности в парламента и хора, които да имат позиции и поне малко мозък, а не само подпечатващи поредната идея на “гения” от Банкя.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 25. 25 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Самозаблудата е нещо велико.

  Протестът не спечели абсолютно нищо. Партиите "на протеста" са раздробени и неспособни да действат като коалиция или ад формират мнозинство. Пред ГЕРБ стоят поне няколко сценария, които ще доведат да връщането им на власт.

  Антоний Тодорв явно си живее в някаква негова паралелна реалност.

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Протестът спечели, но не достатъчно
  __________________________________________

  Протест без визия за управление на България и естествено спечелиха под 5%. А говореха от името на народа!

 27. 27 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#17] от "emil":

  Не знам дали мажоритарната система е панацеята и даже се съмнявам в това, но пък пропорционалната я докарахме до нейния абсурд - моите депутати, ще ви дам 10-20 и т.н. Всъщност докарахме до абсурд цялата ни т.нар.демокрация, която стана фасадна, стиропорена, имитация някаква, бутафория. Ей това ни е на нас най-големият проблем и дано има решение, ама надали поне засега. защото свикнахме да живеем в такава система, свикнахме да се примиряваме и да я обслужваме, вместо тя нас, какъвто уж е първоначалният замисъл - на демокрацията имам предвид. Да не почвам сега с примерите, че списъкът е много дълъг...

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Самозаблудата е нещо велико.Протестът не спечели абсолютно нищо. Партиите "на протеста" са раздробени и неспособни да действат като коалиция или ад формират мнозинство. Пред ГЕРБ стоят поне няколко сценария, които ще доведат да връщането им на власт.Антоний Тодорв явно си живее в някаква негова паралелна реалност.
  —цитат от коментар 25 на Vorknkx


  Реален анализ!

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Помня Антоний Тодоров от 90-те на миналият век:
  -прекрасен университетски преподавател;
  -типичен ляв/френски/ интелектуалец, който живее в свой имагинерен свят и се ядосва на "простият народ"...!!!

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#22] от "samoedin":

  Ние на село обикновено не викаме - говорим си кротко!!!
  И, не, не казвам, че блатото трябва да си остане, казвам, че когато блатото се раздвижи отгоре изплуват първо крокодилите...а както е известно те имат малък интерес към отстояване на общественият договор и обществената полза...

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#27] от "kmat":

  Всъщност те и на Запад така стоят нещата с демокрацията, само дето там не казват толкова директно и просташки "Ще ти дам 10 депутата". Реално правят същото, но го обясняват по по-рафиниран и изискан начин. :)

  Но понеже ние тука сме балкански простаци предпочитаме директния изказ все още. :)

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#23] от "Мизийски":

  Остава само да разберем дали "светлото бъдеще" ще настъпи преди или след "народният съд"...?!

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Разстроено

  До коментар [#27] от "kmat":

  Мажоритарната избирателна система е сигурният и окончателен край на дефектната българската политическа система!
  Мажоритарната избирателна система със сигурност окончателно ще ни върне в племенно общество!!!

 34. 34 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 312 Неутрално

  И колко да спечели протеста ... Това , че лъжехте за масовата за протестите не означава , че е имало такава и на изборите се разбра и лъснаха лъжите ви.... 1.2 -1.3 милиона са гласували за партии с протеста или около 20 процента от населението

 35. 35 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Динамиката на процесите е такава, че още преди масовото недоволство през 2020, Борисов беше сложен в графата “кучи син за отстрелване” от чуждите разузнавания. Странното за всеки външен наблюдател сега е, какъв е този “народ” който протестира 6 месеца и на редовни избори гласува най-много пак за душманина си.

 36. 36 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Още колосални небивалици. Налага се да постна отново изводите си от вчера:

  1. Скоро ще видим къде зимуват раците. Вижда се по-ясно отвсякога, че всички привърженици на максимата "Да съборим мутрата, пък после ще му мислим", леко са пропуснали момента с мисленето. Задаващата се, безпрецедентна за последните десетилетия, политическа криза, в условията на пандемия и засилващо се международно напрежение има потенциала да докара икономическа катастрофа.

  2. Стана ясно, че дори в най-надутия си вид, ДБ не може да вземе и 10%. След години мрънкане и сочене с пръстче, най-сетне ще им се наложи да носят някаква отговорност. Доколкото са неспособни на това, оттук нататък пътят е само надолу. Отделно, че някъде в процеса ще лъснат розовите им неомарксистки коремчета.

  3. Чалгарят не само не може да бъде алтернатива на нищо, но най-вероятно влизането му в политиката е доброзорно. Зад факта, че се скри и още не е направил дори най-бегло изявление, прозират тежки зависимости и политическа немощ от най-висш порядък.

  4. Кукловодите са съвършено наясно, че 'Тройна коалиция на малцинството" би било особено нестабилно образувание, с кратка линия на живота, което може дори да разклати позициите им. Докато четворна "Всички срещу ГЕРБ" би бил фарс, с потенциал да оплюска хазната до такава степен, че в крайна сметка да не остане нищо дори за тях. Изглежда, че засега нямат работещ ход, оттам и пълното мълчание на Учиндолския и крайно неопределеното изявление на Баце. Нищо чудно, в крайна сметка, двете водещи политически сили да се прегърнат.

  5. При всичката ми обич към сънародниците, едно от най-изконните български качества е, че за българина тоягата има много по-стимулиращ ефект от моркова. Отделно, че за разлика от западния избирател, ние не можем да си позволим да бъдем политически незрели, доколкото на западните ни партньори не им съставлява особен интерес да ни спасяват от икономически катаклизми. Тъжно е, но тежките сътресения, които се задават, може да са лекарството, от което спешно се нуждаем. Българинът е податлив на заблуди, затова е най-добре да гласува според джоба си. А, кой знае, може би след разпада на ДБ, най-после ще се роди нещо читаво в дясно. Тъкмо на голяма част от традиционно десните избиратели, няма да им се налага да гласуват с отвращение за ГЕРБ.

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Весело

  Хайде стига сте дъвкали едно и също защото държавата чака правителство за да я управлява.

 38. 38 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Какъв протест? Мая Манолова спечели 4.7%.
  В тези проценти влизат и единия процент на Татяна Дончева, както и толкова от ДБГ и Ананиев.
  Т.е. протестът на Президента събира по-малко и от партията на Копейкин. За Черепа изобщо не говоря...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 39. 39 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#14] от "хм":

  Не шизо.
  Новговор, пряко от Министерството на истината.

 40. 40 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Истината е, че дори да не беше Боко/ГЕРБ на власт, а която и да е партия (СДС, БСП, ДСБ и т.н.), след 10 години на власт, ще се изтърка и на народът ще му писне. Проблемът през тези години беше липсата на адекватна и стабилна опозиция. Сега се появи някаква, макар и да не мисля, че е много адекватна, но ще видим какво ще стане.

 41. 41 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  "....защото смятам, че тези избори бяха натоварени с огромни очаквания...."............От Кмета, Храбреца и Гърнеца ли?Очакваха огромна пАбеда, а се оказаха в ден за размисъл.
  —цитат от коментар 3 на 4ort


  Е вие давате очакванията на шутовете на форума, от тях освен поредната бозня, какво друго да можем да видим.

 42. 42 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Отново тези с 4%, с 9% са най-гласовити и крякащи непрекъснато. Онези със 17% от "Има такъв прост и наивен народ" си мълчат ичакат президента да говори от тяхно име, а победителите с 26% са загубили!
  —цитат от коментар 10 на chichka


  Политическия инстинкт на Бокича отново сработи перфектно - ще ги остави да съставят правителство, тип - орел, рак и щука и ще им гледа сеира. След една година ще го молят да се върне.

 43. 43 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Абе Слави жив ли е? Някой виждал ли го е напоследък?

  Евроатлантида
 44. 44 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  шизо държава:- спечелилите всъщност били загубили- левите са десни- десните са леви- най-гласовити са петите и шестите- очертава се коалиция тъмносини, червени и пембени в името на властта и копанята
  —цитат от коментар 14 на хм


  Чудя се как ли ще се почустват избирателите на ДБ като видят Ицето министър в правителство на Слави, със останалите министри сценаристите и за капак правителство крепено от БСП.

 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  БСП ще има най-сладката роля, каквато имаше ДПС досега...

  [email protected]
 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  адв Николай Хаджигенов най-после си призна откъде идат парите за яйцата и развалената риба.

  [email protected]
 47. 47 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Сбогом ГЕРБ 5, добре дошъл Трифорешарски 2.

  от ГалаксиПресс

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 48. 48 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Всичко е наред, имаме нов Отечествен фронт. Сега очакваме да ни поведе към светлото бъдеще.
  —цитат от коментар 23 на Мизийски


  С правителство тип орел, рак и щука, ще е чудо ако до година не сме фалирали. Струва ми се, че до година ще молят Борисов да се върне.

 49. 49 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  “Жълтопаветниците” цяло лято търкаха паветата и хвърляха яйца и риба и накрая Слави, който не отиде и един път на протеста, им обра бостана.

  [email protected]
 50. 50 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2607 Любопитно

  Протестът бил спечелил според авторът?

  За онези мижави 5% ли става дума на Партия Мутри вътре? Там са Дончева, Мая, Отровените ...

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 51. 51 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 161 Неутрално

  Динамиката на процесите е такава, че още преди масовото недоволство през 2020, Борисов беше сложен в графата “кучи син за отстрелване” от чуждите разузнавания. Странното за всеки външен наблюдател сега е, какъв е този “народ” който протестира 6 месеца и на редовни избори гласува най-много пак за душманина си.
  —цитат от коментар 35 на irobot


  Странно е за вас, не и за всеки непредубеден наблюдател.

 52. 52 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  “Жълтопаветниците” цяло лято търкаха паветата и хвърляха яйца и риба и накрая Слави, който не отиде и един път на протеста, им обра бостана.
  —цитат от коментар 49 на karabastun


  Избралите Слави дори не са от електората на Мутри вън!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 53. 53 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 784 Весело

  Скъпи гербери, първа сила сте, имате най-великата тиква във Вселената, победихте всички, хайде съставете правителство. В предното събрание направихте ОФ от тикви, калинки, сараи и откачалки, така че имате опит. С парите от нощното шкафче си напазарувайте двайсетина депутати, вече сте го правили. И обяснете на неразбралите, колко сте загрижени за България, как другите са маскари и само вие знаете да управлявате. Иначе колко милиарди за усвояване могат да се изплъзнат от сръчните ви ръце и широките джобове.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  крайно време е да осъзнаем един очеваден факт ... станахме общество от мърлячи , полуграмотни , но с огромни претенции ,... Та , не ни е проблема нито "системата" , нито играчите , А качеството на мат'ряла ... Така че не чакайте някаква особена промяна в личния ви живот ...
  —цитат от коментар 6 на Josif Stanislavski


  В голяма степен, да не кажа напълно, съм съгласен с вас.
  Колкото и да е неприятно, трябва да си кажем, че към 'омразните' ни депутати, дето ядат "депутските" кюфтета, прибавим не малкия на брой политически елит, висшите чиновнци и работещите в правосъдието, ще се получи доста точна извадка от нашия народ. Т.е. ние ги ругаем, махаме едни и въздигаме други, но няма как те да дойдат от някъде другаде, освен от нашата среда, такава каквато е.
  Та когато сме много недоволни и сърдити, не вреди от време на време да поглеждаме в огледалото.

 55. 55 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Залогът на изборите накратко беше същият, както го формулираха протестите от 2020 г.: "с или без ГЕРБ в следващото управление".
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Реално резултатите от изборите, напълно се покриват с количеството и качеството на протестите от миналото лято!

  И целите си остават абсолютно същите, а именно - отстраняване на герп-пкп от централната власт! Това е задача номер едно.
  Всичко останало, след отстраняването на герп.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Видел си.
  Е ли добро?
  На държавата?

  Рушофиле, под тема Борат 2 ти е силата ;)
  "Прекрасен текст! Препоръчвам".
  Забрави?

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Така нареченият "протест" разбърка кафявото,
  но не виждам как това е за добро на Отечеството,
  народа, обществото и държавата...?!

 57. 57 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  Протестът, ако питате Радев, спечели повече от достатъчно. Да предположим следното: Баце, по една или друга причина, не успява да направи правителство. Идва ред на учиндолския политикан, който на теория може да го направи. Въпросът е дали ще тръгне да го прави, защото сега е получил мандат за това и не се знае дали ще може да получи пак или, ако предположим конспирацията, че е човек на президента, ще откаже, за да може президента да направи служебно правителство.

  Ако тръгне да прави правителство, конфликтът с Ристе и МаяМа е неизбежен като смъртта. Елитистът Ристе, безценен символ на жълтопаветната гвардия, едва ли ще може да издържи дълго на нарежданията на Слафчу, защото Ристе по едно време през лятото се виждаше премиер, а нищо чудно пак да се вижда такъв при едно служебно правителство. Така че не може някой си от село да му казва какво да прави.

  МаяМа, каквато е устата, изобщо няма да се поколебае да сбръчка Славчу, още повече, че тя нищо не му дължи. Така че при този вариант Славчу или ще се съобрази с изискванията на другите двама, или няма да направи правителство. Участието на ДПС е възможно, защото, въпреки десанта на Росенец, трябва да им се признае, че са много по-далновидни от повечето други политици и могат да изчакат момента, в който да си върнат тъпкано за золумите на другите. Освен това Славчу се води човек на Хидроинженероглу ефенди, защото никой няма спомен той да е правил някога скеч срещу него.

  Не мога да разбера защо се забравя евентуалната роля на Деса, а тя ще има такава, бъдете рахат и съвсем сигурни в това. Тя познава перфектно Слафчу и е благоверна на президента, така че като нищо може да бъде влиятелен медиатор. Нищо чудно да ѝ бъде възложена ролята да успокои Славе, че неговото няма да се загуби при едно служебно правителство, още повече, че тогава няма да има никаква отговорност. Така че, в крайна сметка, моята прогноза е, че ни чака служебен кабинет, а това означава, че протестът е спечелил. Други мнения?

 58. 58 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  Динамиката на процесите е такава, че още преди масовото недоволство през 2020, Борисов беше сложен в графата “кучи син за отстрелване” от чуждите разузнавания. Странното за всеки външен наблюдател сега е, какъв е този “народ” който протестира 6 месеца и на редовни избори гласува най-много пак за душманина си.
  —цитат от коментар 35 на irobot


  Гус‘ин „всезнайко @irobot“, би ли ни дал някакъв линк, от който да се осведомим за „графата “кучи син за отстрелване” от чуждите разузнавания“ или сме свободни да предположим, че ти си по-така, по-иначе и по-баш близък с тези разузнавания? Какво чакаш, знак с тебешир от резидента ли?

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ротация...
  Обновление.

  Мощни сили влезоха в парламента:
  "БСП за България" (пак), "Демокрация за България",
  "Българско лято" и особено мощна "Мутри вън!".
  Резултатно.

  Стари излезоха:
  ВМРО, НФСБ, Атака и Воля Марешка.

  Шоуто герБ не, но клекна пред Слави

  До коментар [#49] от "karabastun":

  “Жълтопаветниците” цяло лято търкаха паветата и хвърляха яйца и риба
  и накрая Слави, който не отиде и един път на протеста, им обра бостана.

 60. 60 Профил на Антон Антонов
  Антон Антонов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Анализа не е негативен. Забелязва се, че толкова много "специалисти", "анализанори" "социолози" и въобще други "корифеи", налагат мнение, с което да омаловажат случилото се, да го принизят и обявят за едва ли не за едно нищо. Има хора с големи претенции, които не могат да излязат от ограничения си кръг на мислене, от комфорта си на "демократи", натиснати от феодално-крминално-политическата система, същестувувала по времето на герп, и сега когато сме в нова реалност, те са неспособни на нещо друго освен да търсят кусури на случилото се и на направилите го. Нещо ги хваща стокхолския синдром, по-скоро се проявява сега, явно и вчера го е имало, ама не си личеше. До степен, да отправят едва лине ласкави думи към герп. А всички вкупом ни убеждават, че българина обича да е газен и само да се оплаква и да се съмосъжалява. А всъщтост въпросните "корифеи-демократи", лидери на мнение, ерудити и авторитети, публични личности, са точно такива. Една антикомунистка иска да се търсят здравите сили у избирателите на герп, антикомунисти. Герп и е мил днес, нищо, че до вчера беше от най-отвратителните неща на земята. А по-простите, обикновените хора, го направиха. То е цяло чудо, че енергията на протеста се възпроизведе в изборите, и то при избирателна активност по-ниска от предишните избори, в пандемия, в дъжд, в захвата на избирателна процедура, която не е назначена да осигури право и възможност за свободен изобор, а да не може хората да гласуват. И чудото стана. И го направиха хората, обикновените хора, без лидерите на мнение, ерудитите. Направиха го чалгарчетата и тия 9,5 % на Демократична България. Най- големия удар за тиквата е, че именно чалгарчетата го разкараха. Веруюто на тиквата и политика и поведение и цел и очакване - "аз съм прост и вие сте прости и се разбираме", беше разбито на пух и прах от чалгарчетата. Това е такъв удар по егото на тиквата, че той никога повече няма да може да се възстанови. А промени има - бсп се спихна до невиждани размери, дпс не можа са се възстанови, 20 000 гласа повече от миналите избори е нищо, патРеотите не влезнаха в парламента. Вярно е, че общия им сбор е около 9 %, но само атака имаше горе-долу толкова през 2005 г., голямото чудо е, че българите вече не ги припознават за защитници на националната идея, на рода и семейството, видяха ги какво правят на власт, видяха ги какви са сфирки, вече не им вярват, тупанско-мегданския патрЕотизъм вече не върви, не върви и тупанско-мегданския модел на жипката. Удара по герп е невъобразимо силен, те вече никога няма да са това, което бяха, нищо че имат най-много гласове, с бясна скорост ще стопяват, като сняг през април. Случи се нещо. Това че, партиите на протеста са разнородни е хубаво, това показва че различни части от обществото с различна култура, материален, образователен и социален ценз могат да имат обща цел, да я защитават и следват. Това означава, че обществото е съзряло и че може да се обединява около общи идеи. Не е невъзможно да се състави правителство. Ако бсп иска да се задържи поне и на това дъно, да не падне още по-надолу, трябва без да участва в коалиции и без да е в правителство, да осигурява подкрепа в парламента, поне до президентските избори, за да се проведат избори 2 в едно. А новото правителство, и парламента, само да извадят престъпните договори които крият герп сега, за да ги видят хората, на следващи избори ( даже и след 3 месеца) герп няма да са първа политическа сила, а ще се чудят кога ще дойдат да ги приберат за затвора. И да се промени изборния кодекс, за да могат да гласуват хората свободно. И ако направят 2-3 парламентарни комисии за ктб, за магистралите, за мата хари и за други, които за месец да покажат резултат (защото нещата са ясни в голямата си част), удара ще е довършителен за герп. Чудото стана, в парламента влязоха субекти, чиито общ сбор надвишава герп, които не са били представени в предишния, нищо че бандитите имаха целия финансов ресурс и държавен и откраднат, всички държавни органи са подизпълнители на мафията, овладяна цялата съдебна система, всички телевизии техни. Избирателите на дпс сигурно ще си направят извода, относно това, че българските избиратели не вкараха патрЕотите в парламента, може би има една зависимост, силен вот за патреоте, силно представяне на дпс, защото има с какво да плашат избирателите на дпс.

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Еднакво.
  Двете спят в сладка опозиция от... 2009 г.

  Но има различия.
  БСП е национална и интернационална партия радваща се
  на широка подкрепа от ЕС Партията на европейски социалисти.

  Партиите с националистически или лично етнически отенък
  (ДПС, ВМРО, НФСБ, Атака, Копейкин...) изглежда залезват.

  Прокурорът разпозна в тех шпиони.
  Затова.

  До коментар [#45] от "karabastun":

  БСП ще има най-сладката роля,
  каквато имаше ДПС досега...

 62. 62 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Протестът беше употребен и сега Триото се моли за подкрепа от БСП. Едва ли протестиращите са си мечтали за това, което Хаджигенов наговори днес.

 63. 63 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#58] от "Santos":

  Няма как да знам това от документи или от осведомени лица защото съм много далеч от тези среди, но разсъзждавам чисто хипотетично на база анализ на последователността на събитията в последните 2-3 години:

  - засилено гонение на олигарси, довчера верни дружки на Бойко, вероятно сгафили с някакви международни гешефти и ядосали финансовото разузнаване на САЩ, с идеята Бойко така да си откупи греха и да го оставят на мира;

  - разкрачена поза между САЩ, ЕС и Русия, стил на комуникация само с недомлъвки, ядосващ еднакво и трите страни;

  - Апартаментгейт, "републиканци", чекмеджета и т.н. - все акции, които си мисля, ако бяха с чисто вътрешен генезис без външен гръб, първо ще изискват огромна смелост за инициатора, второ щяха да бъдат потушени много по-лесно.

 64. 64 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 629 Неутрално

  По-вечето протестиращи са от утайката на обществото! Е ако някой смята, че урайката може да стане каймак, да му кажа гит сиктир!Без тотална лустрация, включваща и децата на помиярите за лустросване България няма да се оправи! Васил Божков ли е носител на новото? Гриша Ганчев ли? Синовете на първия секретар на ЍРусе (бобокови) ли са носители на новото? Неадекватният пРезидент ли е носител на новото? Чалгарят ли е носител на новото? Мутреса Мая ли е носител на новото?Преименувания Бойкикев ли е носител на новото?

  С хвърляне на яйца и развалена храна по фасадите на сградите ли България ще се оправи? Кой от протестиращите поиска земя за да я обработва? Кой развива успешен бизнес без държавни поръчки?

 65. 65 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Тези глупости са типични за умствено изостанала вкаменелост от червената пасмина. Протестът /доколкото въобще го е имало/ нищо не е спечелил. Има някакви маргинали на 5. и 6. място с голяма уста и нулев капацитет. Чалгарят със 17 % /от под 50 % активност/ е селски простак без образование и познания. Той е празноглав дърдорко, но не е част от протеста, както твърди горният червен смотаняк. Още по-малко ДПС. А БСП, когато не е на власт е винаги против управляващите. Те са партия на лъжци, мошеници, петата колона и изперкали бабички. И какво остава от псевдоанализа на този некадърен лъжльо, който сигурно се кичи с някакво образование и титли?!

 66. 66 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До [#65] от "валентин николов":
  Избраха си същото като Борисов. Старите навици трудо се изкореняват.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Нещо се случи, да не го пропиляваме от глупост.

 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Както са подкарали "победителите", скоро ще излязат на протест срещу себе си.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До [#65] от "валентин николов":Избраха си същото като Борисов. Старите навици трудо се изкореняват.
  —цитат от коментар 66 на Ще върнем България в Европа


  Вие същите като Борисов ли сте? Не сте ли много по-умни и по-красиви?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 70 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 825 Неутрално

  към настоящия момент протестът нищо не е спечелил !
  освен един шанс !
  дали ще го използват или просерат ?!
  след няколко месеца ще знаем !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 71. 71 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#49] от "karabastun":
  Това развитие на ситуацията го прогнозира още тогава. Защото Трифонов ясно се позиционира като опозиция на "статуквото", но не допусна грешката да се прави на маймуна. Обра един периферен вот на недоволство, но за негова и на кукловодите му изненада спечели повече от колкото се очакваше... и се самопростреля в крака. Защото сега отговорността тежи върху него, а т.н партия ИТН няма ресурс за нещо повече от опозиционно чака-рака.
  Според мен ще ходи на нови избори за да се спаси, като падне на трета/четвърта позиция. А пък допълнителен бонус за господарите му е кабинетът на Радев... Той още през лятото беше "нареден".


  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 72. 72 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 730 Неутрално

  4 дни след изборите ЦИК все още не може да обяви каква е била избирателната активност. Само за протокола. И за тези, които вярват в демокрацията. Както и за дежурните по студиата кментатори/един от тях е и автора/, за които темата очевидно не съществува.

  6 525 625 са регистрираните гласоподаватели към април 2021г.

  ЦИК на 04.04. - "40,18% е измерената активност към 17.00 часа,
  2 милиона 621 хиляди 909 са отишлите до урните три часа преди края на изборния ден."
  След това мълчание.
  Ако гласувалите са над 50% +1 всичко е ОК.
  Ако обаче, гласувалите са под 50% +1 от имащите право на глас, нещата не са никак добре, от гледна точка на легитимността. Моралната. И на избраните за "управляващи" и на избраните за "опозиция".
  В много утвърдени демокрации при такава ситуация автоматично се провеждат нови избори.
  В БГ такова нормативно изискване, което би "възпитало" и избирателите/които уж са задължени да гласуват/ и тези, които искат да бъдат избрани, няма. Защо ли? Вероятно Мая, авторката на ИК, и тези, които го гласуваха и изменяха знаят защо.
  Новото НС докато текат процедурите с мандата за образуване на правителство, може да промени ИК в тази му част за две седмици.

 73. 73 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Разстроено

  До коментар [#62] от "Венко":

  През лятото разказвах точно тази схема на един доста по-млад мой познат, който тогава ми се разсърди и не ми говореше до сутринта след изборите...
  Сега е много тъжен и ми се обажда за да ме пита защо е станало така...
  Детска работа- не слушат като им говориш, като се опарят викат "ох"...

 74. 74 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  До коментар [#67] от "Роси":

  Бихте ли формулирали на български и като за по-посредствени от Вас хора ключовото понятие : "НЕЩО"?
  МОЛЯ!!!

 75. 75 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Весело

  До коментар [#68] от "Alarmstufe Rot":

  маямата - галева - костинбродска без никакво съмнение и колебание е готова да оглави този протест!!!

 76. 76 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Голяма промяна: един простак ще бъде заменен с друг простак.

 77. 77 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Протеста поднесе победата на Черепа!
  Днес изведнъж изчезнаха всички теми за изборите и се говори само за епидемията в Дневник! Защо ли? Хаджигенов се обяви за министър, Маямата веднага го изключи от бъдещата парламентарна група... Бойкикев и Атанасов искат двамата да са премиери, но Маямата е най-устата и смята че трябва да е тя, понеже е с най-голям опит! Слави чака от Дубай състава на правителството, Черепа обяви до медиите, че е готов със списъка!
  Нинова се чуди как да си запази стола от Кацамунчето.
  ББойко не спира да плещи и да се излага.... абе цирк!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 78. 78 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1017 Весело

  До коментар [#57] от "Santos":
  Съгласен съм с всичко, но това , че Деса е "...благоверна на президента" според мен е ... пресилено твърдение :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Голяма промяна: един простак ще бъде заменен с друг простак.
  —цитат от коментар 76 на galapagas


  Едни мутри ще бъдат заменени с други мутри.

 80. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Голям цирк ще стане , когато "Мутри вън" на Мая Манолова се съюзът с мутрите на Слави.

 81. 81 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1360 Весело

  До коментар [#57] от "Santos":Съгласен съм с всичко, но това , че Деса е "...благоверна на президента" според мен е ... пресилено твърдение :)
  —цитат от коментар 78 на olexander


  Приятелю @olexander, не съм им толкова близък и не съм им светил, но Деса е подписала граждански брак с пенсионирания военен и, можеш да бъдеш сигурен, че много си пада по втори мандат, щото, нали, друго си е да си президентша, а не стопанка на бостан, ха-ха!

 82. 82 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 226 Неутрално

  [/quote]
  [quote#81:"Santos"]
  —цитат от коментар 58 на Santos


  Две неща във Вселената са безкрайни - самата Вселена и човешката глупост /по Айнщайн/. Аз пък бих добавил - ако към тази глупост се добави и достатъчно нарцисизъм, простотия и гьонсуратлък, се получава ... апологет на ГЕРБ. Честито, Биков :)))

 83. 83 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 851 Весело

  Протестът - Искаме по-хубав живот.
  И да нема стари моми...

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#29] от "selqnin":

  Другарят Тодоров е генерично свързан с АБпФК и просто си защитава Кастата

 86. 86 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  ПИСМО ДО ЕДИН МЛАД ЛЕВИЧАР от ДБ
  който ни нападна яростно със скверни ругатни, били сме нарекли партията му (ДБ) „лява“, а програмата им видите ли, била силно дясна.


  Уважаеми приятелю, споко! Дишай дълбоко и не се вълнувай. Защо се сърдиш, да не те засегнахме? Не съм казал, че ДБ е лява партия, а че е ЛЕВИЧАРСКА, има голема разлика. Иначе, сама по себе си, програмата е нищо. Само едно обещание, много често празно. И комунистите изработиха много привлекателна програма на 10.09.1944. Питай дедо си (евентуално). Това струваше на България 45 пропаднали години и десетки хиляди жертви.
  А пък програмата на левичарската ви партия (ръководена от Внуци/Близки роднини на АБпФК, включваща преобладаваща членска маса с Червена семка в родословието) представлява просто една димна завеса за истинските намерения, въдица за наивници. За нещастие, в прекрасно аранжирания текст, сътворен от светли умове, са се промъкнали тук таме нелицеприятни за широката публика идеи... Например едно кратко изречение, в смисъл, че ще се борите против "насилието срещу деца и жени". Само, че в т.нар. Истанбулска конвенция, която се визира тук, не става въпрос за деца. Тази дума се среща в документа рядко и то в друг контекст, говори се най-вече за "жени и момичета". И ако това може да е десен документ, това означава, че желязото може да бъде дървено?! Просто, в прав текст, макар и прикрито за широката публика, се говори за ратификация на левичарската Конвенция. Това е един вид Троянски кон, инсталиран пред портите на крепостта „Българско общество“. Вкараме ли го, крепостта пада, ударена отвътре (съгл. процедурите прокламирани от Грамши, Маркузе и т.н.)... Отношението към този документ е от изключителна важност за определяне но политическата ориентация на партии, обществени групи и отделни личности. Това е непреодолим критерий за принадлежност към консервативен или ляв неолиберален мироглед. Абсолютният политически лакмус! Пробата с този инструмент недвусмислено отчита пълната съвместимост на вашата партия (ДБ) с идеите на левичарския Неомарксизъм (в случая джендъризъм)
  (за подробности отн този документ, виж:
  Варварите са пред портите: левичарите и Истанбулската конвенция.
  Теорията за джендъра, заличаването на половете и индоктринирането на децата са основен метод за прокарване на неомарксистки идеи
  https://www.novetika.com/varvari-pred-portata-levichari …/)
  На друго място в програмата пък е написано, отн. социалната политика: ..." да не се изразява в ........... напразни опити за съхраняване на социални модели от ХХ век". Пределно ясен е намека за разбиване на тези "социални модели". А кои са те? Явно става въпрос на първо място за СЕМЕЙСТВОТО, "патриархалното семейство", носител на "токсичната мъжественост", омразната клетка на "буржоазното общество", които трябва да бъдат подложени на "деконструкция". Съобразителният читател веднага ще запита: а защо е допуснато в текста на Програмата да се публикуват подобни пасажи? Много просто, ДБ се финансира от глобалните донори на Неомарксизма и затова ще трябва да поддържа ТЯХНАТА линия. Затова в партийната програма трябва да има доказателства, за пред донорите, че ще се действа „правилно“. А самата програма като документ, е просто един опит да се хвърли прах в очите на обществото. Трябва обаче да се признае, това е документ изпипан на високо професионално ниво и естествено, създаден с високи финансови разходи. Тази програма е насочена предимно към по-младите българи, тези които не четат книги, не помнят КомунизЪма и не се интересуват от историята му (тя неслучайно не се преподаваше допреди една година в училищата). Естествено, по-възрастното поколение не може лесно да се подлъже с подобни програми, то помни похватите на тоталитарния марксизъм, твърде подобни на тези на съвременния тоталитарен Неомарксизъм, който ДБ се опитва да пробута в България. Естесвено, ако се поровим в програмата, ще намерим и други признаци за левичарски намерения, умело прикрити сред словесен водопад…
  Важното е, че вашата партия е опасна за страната, защото, както отбелязахме по-горе, се финасира от донорите свързани с Глобалните корпорации, влезли в Нечестивия съюз с левичарите неомарксисти в САЩ. А е известно, че „който плаща, той поръчва и музиката“. За политическия уклон на партията може да проверите в нейния „официоз“, сайта Дневник. Там, редовно на всеки 2-3 дни се появяват левичарски или джендър материали, приветствани от голяма част на форумната аудитория. Наскоро излезе статия, споделена от известната неомарксистка медия DW, където се доказва „научно“, че тезата за два пола – мъж и жена, е остараяла и ретроградна…
  (за подробности относно новота тоталитарно Зло, препоръчваме статията:
  Какво представлява неомарксизмът и как ни засяга?
  Кои съвременни понятия, тенденции и движения произлизат от тази нова идеология?
  https://www.novetika.com/kakvo-e-neomarksizym/ )
  От друта страна, политическите действия на вашата партия, съставът и ръководството й, дават ясна представа за политическата им принадлежност. ДБ се обяви официално в подкрепа на македонизма (поддържан от неомарксистите, в съответсквие с тяхната методология за разбиване и атомизация на обществата и народите), чрез своя съпредседател и представител в ЕП, Радан Кънев, известен още като „Искариотски“. На думи ДБ се обяви срещу руските разрушителни действия в страната, но подкрепи президента Радев, явна руска креатура, борец срещу засилване на българската военна мощ и заподозрян в съпричастност към изтичане на секретни данни към Русия. Да не забравяме, че след серията от руски шпионски скандали през последните две години, ДБ не взе ясно отношение и дори нападна омразния Гешев, че направил постановка при залавянето на последната група шпиони, с цел да си повиши рейтинга. Всички помним как със щедро финансиране, ДБ, воглаве с лидера си Христо Иванов (по майка Бойкикиев) предприе смела морска операция и стовари десант в именията на Почетния председател. Забрави обаче (случайно), че в съседство се намира руското нефтено пристанище „Росенец“, с фактически екстериториален статут, където не се знае кога, какво и накъде влиза/излиза. Десант там нямаше… Да не говорим за друго удобно за десант място по морето – руската база „Камчия, бъларска теригория, по незнайни начини окупирана от руското правителство (уж московското) . По отношение на тези обекти ръководството на ДБ е изпаднало в удобна амнезия.Това поведение може да се обясни по няколко начини. Единият е, че това е предизвикано от генеричните връзки на ръководството и членската маса с АБпФК (и Слугите им), както и русофилската/съветофилска ориентация на дедите им. В смисъл, че разпалването на антируски настроения и ровене в тези истории, може де предизвика въпроси за тези връзки. Някак си е неудобно да се бориш срещу руското влияние и руските шпиони, при условие, че дедо ти е бил АБпФК или агент на ГРУ. Затова не се ангажират и с Македонския въпрос (като изключим неизбежната изцепка на РК, която всячески се тушира). Ако се разшуми много, особено за репресиите срещу българите в югославска Македония, неизбежно ще се повдигне и въпросът за репресиите по време на македонизацията в Пиринска Македония. И току виж, изплували имената на дедовци, участвали като партийни функционери в тези репресии … Злите езици обясняват по този начин и един скорошен гаф на Хр Иванов (по време на „протестите“). Тогава той обяви, че на Орлов мост софиянци са посрещали руските освободители (!)…
  (за подробности относно най-голявата тайна на прехода, препоръчваме статията:
  Комунисти или активни борци против фашизма и капитализма (АБпФК)?
  Най-голямата тайна на прехода след падането на комунизма в България
  https://www.novetika.com/komunisti-aktivni-borci-protiv …/ )
  Затова уважаеми приятелю, направи си труда, прочети горното и ако нямаш генерична връзка с АБпФК, Червена семка в родословието или не изповядваш левичарството, напусни тази партия. Не ти е тук мястото, ака наистина имаш десни убеждения.

  08.04.2021 Александър Тацов

 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Весело

  До коментар [#27] от "kmat":

  Всъщност докарахме до абсурд цялата ни т.нар.демокрация, която стана фасадна, стиропорена, имитация някаква, бутафория.

  Тъй наречената демокрация си е фасадно-абсурдна по конституция, дори преди приемането на Конституция, от (за)кръглената маса. Само болен мозък на доносник (агент Николай) може да приложи монархическа конституция в републиканско управление, каквото се явява Великото народно събрание.

  "Не знам дали мажоритарната система е панацеята и даже се съмнявам в това, но пък пропорционалната я докарахме до нейния абсурд - моите депутати, ще ви дам 10-20 и т.н. "
  Системата само по себе си не е панацея. Панацеята е правото на избор - избиращият да има право да отзовава, а не избраният да си прави каквото си иска (обадил се на "баджанака", ЦИК, че щял да подмени избирателния вот; обадил се на шурея, Каскета, че се отказвал от имунитет, и да идва да пият по една ракия в джипката). Мажоритарната система позволява в най-голяма степен избирателят да се фокусира върху един от 240 депутати (пет-шест от 6895 кандидата). И когато този един депутат "стъпи на криво", достатъчно е десет човека от 30 хиляди да забележат и да поискат отзоваването му (на вторични избори) ... поради измама.
  Едни път отзоваван (подал оставка) като депутат, за цял живот си остава извън парламента. Няма да правим цигански работи - "иди ми, дойде ми". Като в банките - един път фалирал банка, цял живот не бара парите на другите. Тъй де, никой никого на сила не го е карал да се кандидатира за депутат, банкер, лекар.

 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Весело

  До коментар [#86] от "ogp03622986":

  "И комунистите изработиха много привлекателна програма на 10.09.1944. Питай дедо си (евентуално). Това струваше на България 45 пропаднали години и десетки хиляди жертви."

  То, тая "програма" беше утвърдена от Чърчил, с една салфетка, с която заедно със Сталин се избърсаха в Москва на 22.10.1944 г. От тоя "програма" спестихме 5/6 от репарациите, нарочени от "братска" Англия за "косматите злодеи" от България, за република България подчертавам (от 300 млн. долара на 46 млн. долара за "братята" гърци, платени през 1966 г. и за "братята" сърби, с които се надлъгвахме по комунизъм и не платихме).
  Тази "програма" запази териториалната цялост на държавата, дори и придобивката, Южна Добруджа, уредена с тайната помощ на "мракобесието" (Хитлер и Сталин).

  45 години не се пропаднали, защото родените през това време сме още живи. Пък Господ не дава да се отречем от Живота, ако и да сме се отрекли от Него.

  Това, пропагандното "десетки хиляди жертви", когато става дума за "жертвения агнец", много важно е от кой от коя страна на кладата седи. Защото така наречената демокрация отне точно два милиона живота на държавата. И това дори нагъл марксистко-лененски философ (като Красен Станчев) не може да осчетоводи.

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#86] от "ogp03622986":

  "Само, че в т.нар. Истанбулска конвенция, която се визира тук, не става въпрос за деца."

  Баш за деца (бъдещото) и парите (богатството на народа) става дума - как едни хванати от улицата бродяги щели били да харчат парите на данъкоплатците с цел изкореняване на морал, традиции и родова памет у децата.
  И без да съм по-католик от Папата, един да има в партийното ръководство, който не се е отрекъл от този абсолютен правен нихилизъм - Истанбулската конвенция, забравям за цялата партия ... во веки веков, ако ще да се казва "Дай България" или "На ти България" Урсула фон дер Лайен.

 90. 90 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2350 Весело

  Ако трябва честно да си говорим голямата победа на тези избори е че най-после ще имаме мажоритарни избори. Само тогава може да почне някаква истинска промяна. Всеки следващ парламент е все по-раздробен и все по-некачествен от предишния. Промяната няма да дойде с обещанията на Христо Иванов или на който и да е друг месия, а ще дойде със зачитане на волята и избора на хората. При пропорционалната система зачитаме волята и интересите на партиите.
  —цитат от коментар 17 на emil


  Аз бих се обзаложил с теб че никакви мажоритарни избори няма да има.
  И друго:
  и така нататък+ герб+дпс ще гласуват за мажоритарни избори а коалиционните партньори против (ако Славун успее да направи правителство де което много ме съмнява)

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 91. 91 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#85] от "ogp03622986":

  Чукча писател, чукча не читател ! И думичка от анализа не е прочетен ама дай да си пишем тъпотиите дето си плямпаме 20+ години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK