Дончев: Ако ни беше страх от служебен кабинет, щяхме да отидем на избори миналото лято

Томислав Дончев

© Юлия Лазарова

Томислав ДончевОтговорността на ГЕРБ към всички, които са отредили на партията да бъде първа политическа сила на изборите в неделя, е да направи нефасаден опит да съставяне на правителство. Ако не получи подкрепа, може да помогне на втория с няколко гласа. Ако и вторият опит пропадне, задачата на ГЕРБ е да служи честно като опозиция. Това разясни в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев.


Вицепремиерът обаче не даде никакви подробности около личността на министър-председателя в бъдещото проектоправителство на ГЕРБ, нито на възможни министри. Добави, че всеки министър едновременно е и експерт, и политик, защото с дейността си провежда политики.


От думите му се разбра, че обещаните вчера от премиера 10-20 гласа подкрепа към втората политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов, са 1-5 и се отнасят само за гласуването на състава на правителството, което Трифонов ще предложи. Ако този опит пропадне, третият политически субект, на който президентът евентуално ще връчи мандат, не би могъл да разчита на гласовете на ГЕРБ, "защото се размива границата кой управлява, кой подкрепя и кой е в опозиция."


Щом всички са спечелили, за да ни изметат, Трифонов да е премиер, Нинова - министър на икономиката, Иванов - на правосъдието, Манолова - социален.Томислав Дончев,

вицепремиер, член на ръководството на ГЕРБ


Запитан дали ГЕРБ ще гласува за кабинет на "Има такъв народ" дори формацията на Трифонов да откаже такава подкрепа, Дончев отговори: Непоискани дарове не трябва да се носят. "Ако някой не иска подкрепа, няма да я получи. Това е жест, знак България да има легитимно правителство с ясна подкрепа, а не следизборно съглашение", добави той. "Не бива политическите сили да изглеждат като разсърдени деца, които не могат да произведат нищо", препоръча той и напомни на избраните депутати, че хората са пратили някого [в парламента] не да нахока и охули някого, а да свърши някаква работа.


В отговор на въпрос дали е имало неформални контакти между премиера и Слави Трифонов след изборите, отговори, че за такива не му е известно. По същия начин отговори и на предположения, че контакт е търсен чрез Любен Дилов от "Гергьовден", който е вероятен депутат от ГЕРБ в следващия парламент и единствен говори пред медиите от името на ГЕРБ - СДС непосредствено след изборите.


Томислав Дончев иронизира предизборните заявки на политическите опоненти на ГЕРБ да "изметат" и "демонтират" управлението на ГЕРБ. "При условие, че всички останали са спечелили и обобщаващото между тях е, че са ни демонтирали, измели, Трифонов да е министър-председател, Нинова - министър на икономиката, Иванов - министър на правосъдието, Манолова - социален", предложи Томислав Дончев, пропускайки представител на ДПС, която също водеше антиГЕРБ кампания преди изборите.


"От служебен кабинет не ни е страх", заяви вицепремиерът, помолен да коментира всички варианти, предлагани от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, зад които прозира опит да се избегне възможността президентът Румен Радев да назначи служебно правителство. "Няма аргументи, свързани с политическия егоизъм. Ако го имаше, щяхме да се явим на избори миналата година лятото, когато протестните сили не бяха организирани", каза Дончев и добави, че през 2017 г. ГЕРБ спечели парламентарните избори след като те бяха подготвени от служебно правителство, назначено от президента Радев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK