Борисов не иска да е депутат – какво следва

Борисов не иска да е депутат – какво следва

© Пресцентър Министерски съветПо време на посещението си до Рилския манастир в четвъртък (8 април) премиерът Бойко Борисов обяви, че се отказва от спечеленото депутатско място и няма да бъде участник в работата на следващия парламент. Направи го, подчертавайки, че се отказва от депутатската заплата и имунитет.


Може ли Борисов всъщност да се откаже


Той заяви, че е подал заявление до ЦИК и се е отказал от мястото си в парламента. От комисията потвърдиха пред "Дневник", че Борисов е внесъл документи в четвъртък, но казаха, че не знаят какво точно пише в тях и ще ги разглеждат в следващите дни. Няма информация министри от кабинета да са направили същото.


Социологът и бивш член на избирателната комисия Цветозар Томов припомни, че премиерът явно ще се възползва от прецедента, създаден от Делян Пеевски да иска ЦИК да не го обявява за избран (вижте надолу в текста) и да кара комисията да извърши нарушение. Томов обясни, че избран вече народен представител може да не встъпи в длъжност, ако не положи клетва или ако се закълне - след това да депозира оставка пред парламента.
Според юристи Борисов не може да е депутат в момента, тъй като е премиер. Същото се отнася за министрите, които са избрани. Техните места ще бъдат заети от следващ в листата (там от където влизат) и след като мандатът на правителството бъде прекратен и има нов кабинет (редовен или служебен) - тогава Борисов и министрите, избрани за народни-представители ще встъпят в длъжност и след това могат да се откажат от местата си, ако искат.


Никъде в Изборния кодекс няма забрана избран, но необявен депутат да се откаже от участие в раздаването на мандатите, е мнението на доц. д-р Наталия Киселова пред "Дневник", тя е преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш правен съветник и секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев. Според нея аргументът, че да се откажеш не е морално, не е достатъчен. Такъв отказ би бил неодпустим при мажоритарна избирателна система. Човек може по всяко време да се откаже в изборния процес, защото участието в изборите е право, обясни тя. Според нея записването на евентуална забрана на такъв отказ в Изборния кодекс ще противоречи на конституцията.


До неделя (11 април) ЦИК трябва да обяви имената на избраните депутати.


Допълнено в 23:00 часа на 8 април: ЦИК е разгледал на заседание късно вечерта искането на Борисов и други избрани депутати и ги е заличил като избрани.


Борисов бе водач на листи в два избирателни района - 25-и МИР в София и този в Пловдив. И в двата той се бореше за подкрепата на избирателите срещу лидерите на БСП и "Демократична България" Корнелия Нинова и Христо Иванов. ГЕРБ има най-много гласове и в двата района.


Обявеният от Борисов "отказ", който законово трябва да е по друга процедура, обаче явно показва намеренията му да не бъде част от новия парламент, независимо колко дълго работи той. Ако 45-тото Народно събрание не успее да избере правителство от три пъти, ще има служебен кабинет и предсрочни избори (до два или три месеца).


В зависимост от развитието на политическата ситуация оттук нататък сценарият с участието на Борисов в изпълнителната власт, изглежда, е достигнала до фазата "всичко или нищо". Или е премиер, или се оттегля от нея. Вариант остава да се кандидатира на президентските избори, които предстоят през есента на тази година.


Историята на Борисов като депутат


В политическата си кариера досега Бойко Борисов е избиран за народен представител от НДСВ в 40-ото Народно събрание, когато се отказва от мястото си, и от ГЕРБ в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Де факто той е депутат единствено по време на периода от малко над година живот на правителството начело с Пламен Орешарски. В 43-ото и 44-ото НС Борисов е премиер, а по конституция народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър.


От изказванията и политическото му поведение в последните години ясно личи, че за него депутатският пост не е натоварен с особена значимост - отива в парламента да отговаря на депутатски въпроси изключително рядко, като последната му такава поява е преди година - през април 2020 г.


През 2005, когато е водач на листите на НДСВ в Благоевград и София - област, Борисов отново се отказва предварително - по телевизията, без да подаде завление пред ЦИК, припомня "Сега". Представителите на ЦИК тогава обявяват, че решението на Борисов няма правна стойност, защото избран вече народен представител не може да се отказва от мандата си, преди да се закълне като депутат. По-късно Борисов все пак внася документи в ЦИК, че избира да е депутат от Благоевград, защото не искал да е "анархист" и ще спазва закона. Заклева се като народен представител, но след това се отказва, за да тръгне към създаването на нова партия с Цветан Цветанов - ГЕРБ.


Днешното му изказване пък е определено като "гавра със закона" от бившия говорител на ЦИК Цветозар Томов.


"Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона. Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран. Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година", пише Томов във фейсбук."Просто е за разбиране - ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент", пише Томов и казва, че "изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил".


Отказът от имунитет


Не се разбира защо Борисов обвързва отказа си от депутатско място със загубата на депутатски имунитет освен евентуално с пиар цели и демонстрация, че не се притеснява от разследвания.


В България имунитетът на депутат се снема по искане на главния прокурор и с разрешение на Народното събрание при престъпления от общ характер за разследването на конкретно престъпление. За момента не е публично известно срещу Борисов да се води такова разследване. Освен това, в случай че прокуратурата поиска имунитета на депутат, той може да се откаже доброволно от него и да не се стигне до гласуване от Народното събрание. В останалите случаи депутатите ще отговарят за деянията си след изтичане на мандата им, ако не са преизбрани и давността не е изтекла.


По отношение на административнонаказателното преследване и граждански процеси народните представители нямат имунитет. Практиката обаче показва, че няма случаи или те са по-скоро изключения, в които Народното събрание да откаже да снеме имунитета на депутат, за да бъде разследван, и това е по-скоро формална защита.


Заявките за оттегляне от властта


Борисов може да бъде министър или премиер, без да има депутатско място. Такова изискване за участие в кабинета няма. Към момента обаче сигналите сочат, че по-вероятният сценарий е той по-скоро да готви оттеглянето си от участие в изпълнителната власт.


За първи път през 2019 г. Борисов каза, че ще се оттегли от управлението на страната, когато бъде довършена магистрала "Хемус". Срокът за това е 2024 г., а Борисов повтори заявката си неведнъж.


На 23 юли 2020 г. по време на брифинг по повод промени в правителството - смяната на трима министри заради предполагаема връзка с депутата от ДПС Делян Пеевски и в контекста на масови антиправителствени протести в София, Борисов заявява:


"След мандата аз отивам да си ръководя партията да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителство и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани или с министерства, или с кметства, или са депутати." По време на този брифинг той казва, че не планира да се кандидатира и за президент на предстоящите избори през есента на тази година.


Въпреки яростните призиви от различни страни за оставка на правителството Борисов за първи път изкара докрай мандата си в третия си опит като министър-председател. В публичните си изказвания съпартийците му също не допускаха смяната на премиера, такъв вариант не се коментираше.


По време на първата си изява след парламентарните избори, които ГЕРБ спечели с 26.18% (резултат при 100% обработени протоколи, но все още без да е окончателно потвърден от ЦИК), и в условията на заявена предварително изолация за ГЕРБ от всички останали участници в следващия парламент Борисов отправи традиционните си разнопосочни послания към политическите сили, след като вмести в монолога си същевременно "омръзна ми да нося сам отговорност, знаете ли колко е лесно да ви гледам сеира в парламента", "имате ли по-опитен от мен, ние имаме огромен потенциал" и "предлагам ви мир, да сложим експертите, които да поемат отговорност и до декември да положим максимално усилия да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре". Така той едновременно намеси своята експертиза и евентуален експертен кабинет, който по принцип изключва политическо лице да бъде определено за министър-председател.


По време на заседанието на Министерския съвет в сряда (7 април) наред със заявката, че ГЕРБ ще опита да състави правителство, но вероятно начинанието ще е неуспешно, и призива към Слави Трифонов да се готви за властта Борисов внедри репликата: "Аз ясно съм казал... Изкарвам си мандата..."


В следващите часове в телевизионни предавания двама от министрите на ГЕРБ - социалният Деница Сачева и външният Екатерина Захариева, лансираха идеята ГЕРБ да предложи правителство, в което е възможно Бойко Борисов да не е премиер, а ако тя не бъде приета, партията е готова да подкрепи кабинет, излъчен от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, само за да не се стига до нови избори.


Вариантите на ГЕРБ за премиер


"Всичко е възможно", коментираха източници на "Дневник" от ГЕРБ на въпрос кой ще бъде предложеният от първата политическа сила за премиер.


Тази сутрин от интервю на транспортния министър Росен Желязков се разбра, че се обсъжда правителство с премиер, различен от лидера Бойко Борисов, но не е напълно изключено той да е кандидат за министър-председател.


Друг говорител на партията - досегашният и бъдещ депутат Тома Биков, каза пред БНТ, че има пет варианта за премиер и става въпрос за лица, които са били в публичното пространство. Всичко зависело от преговорите с другите партии, които според изказвания ще се провеждат след свикването на парламента. Преди получаването на мандата кандидатът за министър-председател на ГЕРБ трябва да е известен, тъй като по конституция президентът го връчва именно на него.


В момента в публичното пространство няма обсъждани потенциални министър-председатели на ГЕРБ.


Миналото лято по време на протестите, когато един от вариантите беше - да бъде сменен премиера, цитираните имена бяха на Томислав Дончев, Деница Сачева и Екатерина Захариева. Тогава в. "24 часа" публикува и информация, че обсъждани за поста са още бившият президент Росен Плевнелиев, евродепутатът Андрей Новаков и кметът на Враца Калин Каменов. Информации, че е гласен за премиерския пост, имаше и за бившия военен и външен министър Николай Младенов, като слуховете за това подхрани и отказът му от назначението като специален представител на ООН за Либия. През миналата година той заяви, че има нужда от нова конституция и рестарт на политическата система. Тема, върнала се в дневния ред след вчерашното изказване на Борисов в Министерския съвет.


Политическата ситуация след изборите можете да следите тук.
Последните коментари на чуждите медии за Борисов - тук.
Може ли режимът на ГЕРБ да бъде неутрализиран без БСП - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (366)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Астроложката му е забранила да влиза в тази сграда по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Ами какво следва....
  Следва да бъде подведен под отговорност , да му бъдат предявени обвинения и да се изправи пред съда.

 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Аз не мога да го разбера защо изобщо участваше в изборите?
  Значи ангажираш народа да гласува за теб, след като виждаш че си първа пол.сила започваш да си предлагаш десет депутата... и след това се отказваш от депутатско място.
  Шизофрения!

 4. 4 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 208 Весело

  Довиждане Буци, ще се видим в затвора.

 5. 5 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  Бай Ставри следва..Или у Дубай, при Божков..

  Sic transit gloria mundi
 6. 6 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 208 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Защото се мислеше за всесилен и че ще вземе пак 100 депутата, затова. Но му секнахме мераците навреме.

 7. 7 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  Де ги герберите, дето ми говореха за отговорност? Така ли се поема отговорност? Като лъжеш избирателите си?

  Sic transit gloria mundi
 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#6] от "wvk19677913":

  Важното обаче е не чии мераци са секнали, а какви мераци за промяна ще има от тук нататък.
  Предполагам че това е важно сега.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Вече и кьоравите видяха, че за Бойко Борисов парламентаризмът е понятие, което той изначално не разбира и затова не го смята за важно.

  “Ще ти ДАМ десет депутати” е не просто скандално изказване на човек с нулева конституционна и политическа култура; това е гавра и с десетте, които ще бъдат посочени да бъдат “дадени” на политическия противник.

  А с отказа си от депутатско място той буквално се изплю в лицата на гласувалите за него, включително и на троловете, които го защитават във форума.

  Не виждам някой от тях да се е възмутил, обаче.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 389 Неутрално

  "Борисов отказва да е депутат – какво следва" следва затвор за него, Гешев, Пеевски и още доста политици от бившия кабинет.

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  В една нормална държава с номрално правосъдие би следвал затвор.

 14. 14 Профил на Teodor Stoev
  Teodor Stoev
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Крие се да не отговаря на въпроси за пачките и кюлчетата и подкупите от Божков

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  Още като беше кандидат за депутат в листите на НДСВ, та чак досега, все се е отказвал...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Астроложката му е забранила да влиза в тази сграда по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Сега се замисли... той влизал ли е някога в новия парламент, за който изхарчиха толкова пари?

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Весело

  "Борисов отказва да е депутат – какво следва"

  Каскет Гешев е на ход! :-)

 18. 18 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Следва операция по спасяването на редник Ганьо, че нарцистичния синдром не изключва издънване на цялата система, градена с любов от други застаряващи нарцистични персони.

 19. 19 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Следва и каскета да откаже да е прокурор и после дружно да се отправят към централния софийски

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Борисов се ужасява от мисълта да трябва да ходи всеки ден на работа в парламента, да организира депутатите от групата на ГЕРБ (понеже бби трябвало той да е председател на групата), да се изказва, да произнася речи (представяте ли си го :))) Той е абсолютно непригоден за такива неща.

  Би било и много смешно да го гледаме в парламента, за който той цял мандат се чудеше защо изобщо има парламент, който само му бил пречел да се концентрира върху управлението на страната. Спомняте ли си как миналата година подхвърли колко хубаво му било на Орбан, че нямал парламент и си управлявал с укази, след което ПКП тутакси разпусна парламента в разгара на кризата?

  Този човек трябва да бъде изстръган от всякакво управление. Десетилетие ще отнеме отстраняването на щетите, нанесени от този човек върху разделението на властите и държавните институции.

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#14] от "Teodor Stoev":

  То да бяха само кюлчетата проблема... Владо Горанов що не дава обяснения за милионите?

 22. 22 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Да се сбъдне пожеланието на Тома Биков и на Народа - и да изгние в затвора :) Където е мястото на престъпници-мутри и всякакви прегазили закона, ако са.

 23. 23 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Вече и кьоравите видяха, че за Бойко Борисов парламентаризмът е понятие, което той изначално не разбира и затова не го смята за важно.“Ще ти ДАМ десет депутати” е не просто скандално изказване на човек с нулева конституционна и политическа култура; това е гавра и с десетте, които ще бъдат посочени да бъдат “дадени” на политическия противник.А с отказа си от депутатско място той буквално се изплю в лицата на гласувалите за него, включително и на троловете, които го защитават във форума.Не виждам някой от тях да се е възмутил, обаче.
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Ха ... та той публично се изгаври с председателя на НС наричайки я “проста кърджалийска п..престилка” , та какво остава за другите!


 24. 24 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Достойно поведение за пример!

  dame
 25. 25 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: 8 Весело

  Буци се отказва да е депутат.

  Севда е решила, че това е добър ПиАр ход, ама май не е мислила много с кухарата.

  Редовият гербидж-комунист е твърде плитък за такива "драматични" ходове на себеотрицание и жертвоготовност, имащи аналог само в съветските филми за Втората световна война.

  Редовият гербидж-комунист бай Иван, като изжули 2-3 ракии ще си каже -

  "И азе за какво да одим ад му гласувам и да раздавам пари на циганите от маалата да гласуват за Бойко, като он' че ми се врътка и че се отказва. Аре бегай вече оттука!"

  Така общо взето ще оцени редовия гербидж-комунист драмата на шекспировия лирически герой Бай Тиквун!

  Слаб 2 Севде, слаб 2!

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Весело

  До коментар [#16] от "themtrx":

  Нали и аз това съм написал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Свободата настъпи другари.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 28. 28 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 465 Неутрално

  "Оттеглянето" е крачка в страни/назад, т.е. част от стратегията за самосъхранение (на тялото и откраднатото) - така ще може да направи отново крачка напред или в страни.
  Но съм сигурен, че на всяка крачка му пари под краката.

  VD
 29. 29 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  До коментар [#4] от "wvk19677913":

  Ти в какво качество си в затвора?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 30. 30 Профил на ins07695850
  ins07695850
  Рейтинг: 11 Неутрално

  А дали отказът от депутатско място по този начин е законен.

  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/borisov-otkaza-da-bude-deputat

 31. 31 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 395 Неутрално


  Айде сега да видим мижитурките дето врещяха, че ще го вкарват в затвора.

  До коментар [#9] от "Северозападнал":

  Дори и да не е депутат , Буци си има имунитет.
  Неговия имунитет е един руски Каскет
  на чийто етикет пише “Сделано в СССР”
  Както го е научил тавариш Чайка : Да внимаваме като разследваме да не попаднем на наши хора”

  Няма друго обяснение на факта , че Гешевский силно люби матушка Рассия , от факта , че 18 месеца не намери време да повдигне обвинение на русофила Малинов (медалиста на Путя , който пък дори си направи партия и участва в изборите)
  А Каскета докато гонеше бабички по селата , Буци подари на лилиПутин 3 милиарда евро газопровод

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#13] от "spiegel":

  “В една нормална държава с номрално правосъдие би следвал затвор.”

  Онзи с каскета, който подушва от 300 километра безакцизната ракия в казана на бай Гъдьо от с. Безгащево и близалките с изтекъл срок в детски център Биберон, едва ли би си го причинил да се занимава с някакво си там конституционно нарушенийце.

  Той от заетост така и не разбра коя е влизала многократно да снима в спалнята на премиера.

  Сигурно жената на Ристю?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Не знам защо се учудваш, при положение, че за пожарникаря от Банкя , връх на достиженията беше , че са го галили трима папи.Тоест, ако не божествена, то властта му поне е одобрена от "Началника", чрез представителя му на Земята.А безбройните му безобразия - опростени..В главата на този човек, понятието демокрация не съществува.Или си началник "Началниците ще се разберат" , или си подчинен..Така третираше и дадената му власт..За него няма друга власт освен едноличната..Друга възможност не съществува..Обективно погледнато, говорим за човек с тежки психически обременености и очаквам нещата да станат и по-зле.

  Sic transit gloria mundi
 34. 34 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Весело

  Ами какво следва....Следва да бъде подведен под отговорност , да му бъдат предявени обвинения и да се изправи пред съда.
  —цитат от коментар 2 на Strymski


  Депутат при бай Ставри?😁

  Много съм прост
 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smoke":

  "Би било и много смешно да го гледаме в парламента, за който той цял мандат се чудеше защо изобщо има парламент, който само му бил пречел да се концентрира върху управлението на страната."

  Фандъчката да го назначи за шофьор в градския транспорт на София! :-)

 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Бойко не трябва да се отказва от депутатското си място, защото в задаващият се Кен Лии парламент, ще бъде голяма веселба.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  Вероятно егото му не му позволява такова падане по стълбата - от Слънце до прост депутат.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 38. 38 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#24] от "dame":

  Вярно ли?! Да се кандидатираш за народен представител, народа да те избере и ти да побегнеш с 200..Да ви имам представите за "достойно поведение"..

  Sic transit gloria mundi
 39. 39 Профил на чичовото
  чичовото
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Много по-просто е: За да се закълне като избран депутат, агент Буда трябва да подаде оставка като премиер, тя да бъде гласувана и на негово място НС да избере друг. Веднага.

  А на Боко Тиквата идеята му е да има разтакаване на мандати, проби с трите варианта в Конституцията, мотаене, шикалкавене, купуване на депутати от другите групи, и т.н. През цялото това време той ще бъде премиер в оставка на правителство, но без избрано друго с друг премиер.
  А това, по неговата идея, може да продължи месеци. Тоест, Боко с този ход показва и какви са му намеренията - да стои възможно най-дълго като премиер в оставка, за да продължи да контролира всичко в държавата. Най-важното за него е да не се избере правителство до последния момент - напр. юли, и накрая, според машинациите и мошеничествата (вж. по-горе) да се компилира нов кабинет тип "Беров", без да се минава към предсрочни избори.

  Накратко: Боко се отказва от депутатското място, за да не бъде принуден още следващата седмица да спре да е премиер. Така постига възможност за маневри (вкл. и "каквото сабя покаже") и отдалечаване в бъдещето на излизането му от изпълнителната власт, докато уговори/ купи/ измоли защита за себе си.

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  Астроложката му е забранила да влиза в тази сграда по какъвто и да е повод и в каквото и да е качество.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Много вероятно.

  А и сам Той ... как да влезе с жипката?
  Тя ПКП-то даже една рампа за инвалидна количка не предвиди, а потроши милиони.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 868 Весело

  мда, сменят фасадата !
  Боко "става" редник в третата редица отзад, лепят се други тапети със "новите" !
  дали ДПС без Шиши става за коалиционен партъор ?
  дали на Корнела са и скроили вече шапката, и БКП/БСП са готови да потдържат "новия" кабинет на ГЕРБ (уж без токсичния Тиквун) ?
  до 2-3 седмици ще видим, дали от тоя храст ще изкочи зайчето !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 44. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  ,,Дневник” новината е от 12:00 ама нищо че я пускате едва в 15:00..

 45. 45 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 429 Весело

  Този всеки ден излиза с по 3-4 нови циркаджийски номера.

 46. 46 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Има си анти-Герб коалиция която държи 75% от вота да не се крият а да правят правителство.

 47. 47 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  Странно, всички искат промяна в правосъдната система - разделение на съд и прокуратура.....пък тук във форума някои се изживяват едновременно като прокурори, съдии и надзиратели едновременно..... раздво.......... разтроение някакво....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  Бай Ставри следва..Или у Дубай, при Божков..
  —цитат от коментар 5 на Hristov


  Сорри, ама грешиш.

  При Божков в ... БарЦИлона ...

 49. 49 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Весело

  Ти пич но по Бойковски - до вчера Бос, днес алтруист, а утре командорещ от ъгъла на тротоара. Сега едни го ожалват, че след толкова работа, работа, работа няма признание за магистрали, ремонти, магистрали, ремонти... , други се мобилизират да дадат всичко за вожда, трети са съгласни още по-покорно да предложат морни главици за погалване, четвърти, пети и всички 26% от ГРЕБящите се чудят дали е от снежинките, от кокичетата или цъфналите дръвчета, та Баш Боса се покайва, уж, и знаково го прави в мОнастир. Следва - популизъм до край.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 50. 50 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 429 Весело

  Има си анти-Герб коалиция която държи 75% от вота да не се крият а да правят правителство.
  —цитат от коментар 46 на МиГ-29


  ГЕРБ да не се свени, а да се прегърне официално с дългогодишните си партньори от ДПС.

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Няма друго обяснение на факта , че Гешевский силно люби матушка Рассия , от факта , че 18 месеца не намери време да повдигне обвинение на русофила Малинов ..
  —цитат от коментар 31 на Al Tikvone


  Уплаши се, Гешев , от умнокрасивистите?
  Не помниш ли, как късаха рубашки и бесняха по форуми и медии :

  “Вакъл Малинов, курбан не даваме. Долу ръцете от него.. ще погинем, ама
  ще го защитим!“

  ---------------------
  “Ген. Атанас Атанасов: Шпионският скандал е предизборна пушилка .. Тази история е абсолютен кьорфишек. ..
  Атанасов подчерта, че изпада в странна ситуация да защитава хора от движение "Русофили".
  -----------------------------
  Ти няма ли да дадеш назад, ако умнокрасивски сборища и недобити костококи , са ти всеки ден под прозореца, вирят двуглави орли , отидат пред Президентството - да се гъзурят под балкона - после пак се върнат, нахъсани да ти викат ..

  Йоло Денев, Радан, Христо .. най-боевите протестъри водят безчетни протестърски множества ..

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#46] от "МиГ-29":

  Има Конституция, която ясно определя кой получава мандат..Впера, вашите каки казаха в две национални телевизии, че ще поемат отговорност и ще предложат правителство..В очакване сме..И моля, не се разграничавайте така бързо от ДПС..Все пак заедно крадохте от 2014 нассм..

  Sic transit gloria mundi
 54. 54 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Излишно дълга статия. Пак прекалено внимание. Какво казал, пък какво искал да каже... Пускайте водата след него и това е. Да ходи да си откупва животеца проклет със собствени средства. Има, видя се...

  мдааа...
 55. 55 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  Каза си човека:,, Омръзна ми сам да нося отговорност.”...

 56. 56 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 884 Весело

  Много добре знае тиквунии,че ще го направят луд и щастлив в парламента!Пък и е под достойнството на краля слънце да набива “кифтаци” във войнишката столова с простосмъртните!

 57. 57 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Следва най- логичното, да бъде юредложен и избран за премиер, каквато е волятана избирателите!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 58. 58 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#52] от "Петър Самсонов":

  Не ние, той подчерта, че се отказва от имунитета си..И предполагам, добре знае що го подчерта..

  Sic transit gloria mundi
 59. 59 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "Борисов отказва да е депутат – какво следва"


  Нищо! Започва да се готви за нови Избори!
  Ще залага на съжалението на мат'риала и: "Виждате ли че без мене не може!"

  .....................

  Къде са снимките с разплаканите внучета?

 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  От изказванията и политическото му поведение в последните години ясно личи, че за него депутатският пост не е натоварен с особена значимост
  ___________
  Борисов гледа да не стъпва в Народното събрание, за толкова десетилетия политическа кариера колко пъти е посещавал парламента?!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Весело

  До коментар [#57] от "С Стоянов":

  Да! Чакаме най-логичното.Герб са на ход.

  Sic transit gloria mundi
 62. 62 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 925 Неутрално
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  СЛЕДВА ЧЕ Е ЗА ПСИХИАТЪР, ЗАТВОРЕНИТЕ ПРОСТРАНСТВА ГО ПЛАШАТ , ХОРАТА ГО ПЛАШАТ ДОПУСКА ДО СЕБЕ СИ ДВАМА ТРИМА И ТО ПОДБРАНИ , СЕВДА И НЕ ЗНАМ КОЙ ОЩЕ БЕШЕ , ПРОСТО ТРЯБВА ДА ОТИДЕ ПРИ ДОКТОРА

 66. 66 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Това как не искал имунитет са поредните глупости. Той има договорка с ДПС а и той си избра Гешев т.е. има взаимзависомости (да припомниг един по отдавнашен разговор 'ти си го избра'). За Борисов проблемите ще дойдат ако има по-радикални промени и за това сега се прави на много честен.

  След масивните корупционни схеми в които той участва последните години - той много добре знаеше че трябва да пусне други играчи напред а той да е нещо като 'почетен председател' за да отклон вниманието от себе си. Това явно беше планирано с друг министър- председател на Ники Младенов. Според мен за да запази дългосрочно влиянието си и в същото време да е в безопасност - целта му е президентските избори... разбира се с подкрепа от ДПС и ВМРО, които е купил отдавна...

 67. 67 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#65] от "reply":

  ...и Мата Хари...
  Как кой?

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 429 Весело

  Просто неистово го е страх от разговорите, които ще се водят в парламента. Затова и не е стъпвал там от 2 години.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Странно, всички искат промяна в правосъдната система - разделение на съд и прокуратура.....пък тук във форума някои се изживяват едновременно като прокурори, съдии и надзиратели едновременно..... раздво.......... разтроение някакво....
  —цитат от коментар 47 на the_flea


  По червения терор ще познаеш привържениците на синята идея от ДБ.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 72. 72 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  Какво ли ни е финансово състояние към момента ..се питам?

 73. 73 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#63] от "Encho B_":


  Но Тиквата - Тодор Живков №2, се страхува да излезе на светло.ЗАЩОТО ИМА МНОГО ГРЕХОВЕ ДА ИЗПЛАЩА!
  —цитат от коментар 63 на Encho B_


  Вместо Севда, трябва да си наеме хакер за жипката, да му осигурява "Зелена вълна" на светофарите, че ... Кюлев... Автоджамбазина отпреди два дни...
  Лошо! Още от 4-ти вечерта му свети една червена лампа!

 74. 74 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  До коментар [#72] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  Какво ли ни е финансово състояние към момента ..се питам?
  —цитат от коментар 72 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не питай...

 75. 75 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#4] от "wvk19677913":

  Вие там ли ще го чакате или тепърва ще влизате????
  Мисленето не е трудно, но определено не е за всеки!!!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  Питам се и друго... ако започнат да се рушат новопостроени участъци- кого да търсим?....

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Значи гласуваш за Борисов като водач на листа в София примерно, а получаваш някоя неизвестна калинка на негово място. Проблема с отказването от депутатско място се решава най-добре при мажоритарни избори. При оставка на депутат - нови локални избори от района на отказалия се.

 80. 80 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#74] от "Tzar Vova Josei-ki":

  А бе аз така... само питам...

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Това умнокрасавците нямат за нищо угодия. Нали искахте да бъде съден, ето идва ви насреща.

 83. 83 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#13] от "spiegel":“В една нормална държава с номрално правосъдие би следвал затвор.”Онзи с каскета, който подушва от 300 километра безакцизната ракия в казана на бай Гъдьо от с. Безгащево и близалките с изтекъл срок в детски център Биберон, едва ли би си го причинил да се занимава с някакво си там конституционно нарушенийце.Той от заетост така и не разбра коя е влизала многократно да снима в спалнята на премиера.Сигурно жената на Ристю?
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Смях се с глас, въпреки че е за плач.

 84. 84 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#82] от "von_seeckt":


  Забравил е Мента и Владо ...

 85. 86 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#75] от "selqnin":

  "Мисленето не е трудно, но определено не е за всеки!!!"

  Ти си доказателство за истинността на това твърдение!

 86. 87 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Да се надяваме, че Барба Ганьос няма пак да се отметне от собствените си думи и това наистина ще е началото на края на тиквенизма в България.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 87. 88 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  циркове на обидена Мутра

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 88. 89 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Ще го повишат в любим затворник.

 89. 90 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Егото... Егото на някои хора е за сериозно лечение

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 92 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#79] от "kdesen":

  „ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден.
  А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района.“

  Цитат от ФБ профила на Цветозар Томов.

  мдааа...
 92. 93 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално
 93. 94 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Борисов се възползва от Изборния кодекс. Както и Хасан Азис.
  Томов никога не е познавал закона.

 94. 95 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Весело

  Значи отпада хипотезата Б. Борисов да е новият Председател на НС на мястото на......... сегашния.

 95. 96 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Е сеа вече Ристо фана бившия си шеф за топките.

  И както пита Хаджийски какво следва, да му кажем.

  Топки следва.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 96. 97 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  ....Ще се подготвяме директно за новите избори......Няма смисъл да губим време за кандърми..😄

 97. 98 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Има едни милиарди които ВСЕ ПАК трябва да се усвоят...

 98. 99 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  [quote#71:"deepblue"][/quote]


  "По червения терор ще познаеш привържениците на синята идея от ДБ."

  Грешиш, там не остана нищо синьо......беше овладяно и асимилирано. Останаха сини, по-скоро - посинели, само стиснатите до болка устни на един генерал....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 99. 100 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Ще има някой месец, който да посвети на внука, преди следващите избори. Все пак, чест му прави, че демонстративно захвърля дупетатския имунитет. Да видим, все пак, де...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK