Здравеопазването утре. Какво предлагат новите играчи в парламента

Повечето от шестте партии в новия парламент знаят за проблемите. Не личи обаче дали са достатъчно наясно с нужните решения.

© Георги Кожухаров

Повечето от шестте партии в новия парламент знаят за проблемите. Не личи обаче дали са достатъчно наясно с нужните решения.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Представете си да живеете в София и да се налага да отидете до Прага, за да гласувате. Приблизително такова разстояние е изминал Ивайло Лазаров, за да пусне бюлетина на парламентарните избори в неделя. Той живее в Китай и най-близката изборна секция е била в Шанхай - на 1300 км. от дома му. Въпреки това казва с усмивка, че би пътувал и повече, за да упражни правото си на глас.


Два дни след изборите, хиляди българи ясно могат да си представят с какво щеше да е по-различен, по-улеснен, по-безопасен, по-ефективен, по-сигурен и по-евтин неделният им ден, ако избирателният процес беше организиран в полза, а не в ущърб на гражданите. И това засяга както избирателите, така и изборната администрация.
Сега пренесете този опит в здравеопазването.


Ако организацията на системата се стремеше да бъде винаги в услуга на потребителите си, осигурявайки най-добрите, достижими условия за работа на заетите в нея, вероятно всички щяха да бъдат по-доволни.


В последните десетилетия обаче здравеопазването по-скоро се отдалечава от тази доста опростена концепция и дълбае все по-ожесточено в едни и същи проблеми:


Липса на визия за устойчиво финансиране на системата; липса на справедлив и проследим инструмент за разплащане на медицинските дейности; липса на съвременни, базирани на доказателства и синхронизирани с международните препоръки медицински стандарти; огромна концентрация в болничната помощ и изтичане на средства; огромни георгафски различия в достъпа до специалисти и до медицинска помощ; дисбаланс във финансирането на различните специалности; липса на желаещи лекари да специализират в недофинансираните и тежките специалности; липса на медицински сестри и акушерки; липса на ресурс и ефективност в доболничната помощ; липса на каквато и да било профилактика; липса на достатъчна и ефективна спешна помощ; липса на лекарства; липса на електронно здравеопазване.


Внимателното вглеждане между редовете на предизборните програми на шестте партии в новия парламент показва, че повечето от тях знаят за тези проблеми. Не личи обаче дали са достатъчно наясно с нужните решения.


Какво можем да очакваме?


В краткосрочен план, вероятно предстои ревизия на ваксинационния план, която да осигури приоритетен достъп до ваксини на възрастните хора и хронично болните. БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" вече обявиха, че тази дейност ще бъде сред приоритетите им след изборите. Ден преди вота в тази посока се изказа и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който е един от основните говорители по темата, близки до отиващия си кабинет.


Това дава надежда, че въпреки разноликото и непредвидимо 45-ото Народно събрание, всяка конфигурация на бъдещо правителство може да постигне консенсус по базисни и основни въпроси на здравната криза и, след като изборите вече са зад гърба ни, разпространението на COVID-19 да се управлява като епидемия, а не като предизборен инструмент.


Отвъд този ход се срещат и други теми, по които вече са направени стъпки, по които бъдещите управленци в здравеопазването ще трябва да продължат да се движат, по един или друг начин.


Електронното здравеопазване


То се откроява като приоритет за повечето от партиите в новия парламент. Досегашните управляващи от ГЕРБ се похвалиха със старта на Национална здравно-информационна система и обявиха, че разширяването ѝ ще бъде една от най-важните им работи в следващите 4 години.


От "Има такъв народ" също залагат "електронно здравеопазване" макар и само в тази лаконична формулировка, а в "Демократична България" го извеждат като дейност с особен приоритет. Според БСП и "Изправи се! Мутри вън!" от дигитализация и прозрачност се нуждае само лекарственият пазар.


Първата пилотна дигитална връзка между общопрактикуващи лекари, аптеки и пациенти обаче беше създадена в началото на 2007 г. в Сливница. Което поражда известен скептицизъм - не към важността на електронните услуги в здравеопазването, а към политическата воля те да бъдат изградени.


След 14 години усилен труд и вложени милиони, в момента изграждането на Националната здравно-информационна система е възложено на "Информационно обслужване", създадените електронни документи се ползват само за COVID-19, а пациентското досие е недостъпно без електронен подпис.


Нова детска болница


Друго повтарящо се в политическите програми обещание е да бъде построена нова Национална детска болница. ГЕРБ надскачат себе си, като дори обещават да построят и регионални такива. Националната детска болница е намерила място също в програмите на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".


Това, само по себе си, е чудесно и изключително необходимо. Отиващият си екип начело на Министерството на здравеопазването обаче сключи договор за 100 млн. лв. с консорциум около "Главболгарстрой" за изграждане на такава болница в условията на граждански протести, подписки и обществен натиск.


И до момента не е ясно въз основа на какъв анализ на нуждите на детското здравеопазване е направено заданието за новата болница, а вече не се знае и как ще изглежда тя. 30 млн. лв. са преведени към държавното дружество, управляващо проекта, други 50 млн. лв. са предвидени за тази година, а остатъкът - за следващата. И това са условията, при които следващият екип в здравното министерство ще трябва да работи по този приоритет.


Кадрите в системата


Въпросът с недостига на медицински кадри, особено в някои специалности също намира място в предизборните ангажименти. В програмата на ГЕРБ четем, че "кадровото стабилизиране на системата" вече е постигнато и това е довело до "значителен напредък за подобряването на здравето на нацията".


Това явно не е било забелязано от останалите политически сили, тъй като "Има такъв народ" обещава "осигуряване на адекватен брой медицински кадри" чрез "добри условия за кариерно развитие". "Демократична България"подробно разписва как ще опита да задържи медицинските специалисти в страната, а "Изправи се! Мутри вън!" поставя акцент върху заплащането на медицинските специалисти и възможностите за специализация на младите лекари.


Всъщност новият управленски екип в здравеопазването - от които и партии да е съставен - е последният, който може да вземе мерки за предотвратяване на здравна катастрофа, породена от недостиг на медицински сестри. По данни на професионалната им асоциация в момента в България работят около половината от нужните сестри, а средната им възраст е 53 години.


Погледнато в перспектива, предизвикателствата пред системата, разбира се, са много повече. България трайно е сред шампионите на ЕС по лоши здравни показатели. Пандемията само оголи този факт и показа, че всяко забавяне, некомпетентност или недобросъветсност в управлението на здравеопазването убива.


Добра новина е появата в предизборните програми на спешната помощ, на психичното здраве, палиативните грижи, долекуването и медицината, базирана на доказателства.


Тревожна, от друга страна, е видимата безидейност какво да се прави с тази толкова скъпа система. На въпросите откъде да идват парите, как да се разплащат медицинските дейности, как тези два процеса да дават най-добър здравен резултат, се дават клиширани отговори, които можем да намерим в много политически програми в годините назад.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Новите "играчи", които не са нито нови, нито са играчи, предлагат само изтъркани и неработещи левундерски мантри...!
  Очевидно с учили само "изваждане", но не са и чували за "събиране"...!!!
  Както казваше Баронеса Маргает Тачър/светла и памет/ :"Комунистите са добри само в харченето на чужди пари"!!!

 2. 2 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Да се премахнат клиничните пътеки и да се спрат схемите за източване на касата.
  Ефекта от това ще бъде осезаем само след няколко месеца.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3146 Любопитно

  Неефективноста на здравната система досега го знаем всички....Интересно КАКВО предлагат новите????В нито една програма няма нито ред,визия за модерно здравеопазване....А ако четете "програмата" на БСП оставате с чувството че сте в 1989 година.....Лозунги и пожелателни "ще".......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Извинявайте ама детски болници трябва да има във всяка област поне
  Сроим една в София и провинцията е заи***** и после що всички се натискат в София

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Като ще е една за страната поне я направете някъде посредата в Габрово или Ст. Загора

 6. 6 Профил на Velina Tomova
  Velina Tomova
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Думата "играчи" винаги ме е дразнале, когато става дума за хората, които решават съдбата на цял народ. Това не е игра, уважаеми. Нито е филм, че да има "сценарии". Живия живот е това и той си изтича, ние си умираме бедни, недолекувани, недоообразовани и смазани по разбитите пътища. Но за тая риторика са виновни простите ни журналисти с 'хитрите" лафчета и винаги преизказно наклонение "бил предложил". И хоп, олеква всичко. Игра си играете и вие с хората :(

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  НПО-тата е време да помагат, раждат се много ромчета а читава болница за деца няма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Като ще е една за страната поне я направете някъде посредата в Габрово или Ст. Загора
  —цитат от коментар 5 на 1001

  Сметката е количествена.
  2млн пътуващи от софия, 200к от Бургас, 300к от Пловдив и тн и тн.

  Да не се окаже, че София се пада "центъра" ...
  Отделно, че до София има най-добър и редовен транспорт от другите градове.
  Как се пътува до Габрово.
  Евентуално компромисен вариант. 1 голяма в София, и една по-малка в Бургас.

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#6] от "Velina Tomova":

  Прощавайте госпожо,ама тези дето ни упрвляват(ха) даже "играчи " не са(с дребни изключения) а буфосинхронисти!!!!А като гледам "новите" и това даже не са......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Какъв е резултатът от PCR тестът на Слави Трифонов ?
  След като има симптоми, би трябвало да се изследва, нали така .

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3918 Неутрално

  Най-важното е, че двама от “новите играчи” са записали в прогамите си, че болниците не трябва да са търговски дружества и милиардите за бордовете на Директорите трябва да се намалят значително.
  Това е по-важното!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3918 Неутрално

  В програмата на ИТН обаче има нещо, което трябва да разяснят.
  Това в България се случва след изборите- разясняването.
  Какво ще рече “ различни видове здравно осигурителни пакети”, защото ако е това, което си мисля, не е добре.

  Харесва ми обаче, че ще прекратят практиката, частните болници да си прибират печелившите пътеки, а останалите остават за държавните.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3918 Неутрално

  Какъв е резултатът от PCR тестът на Слави Трифонов ?След като има симптоми, би трябвало да се изследва, нали така .
  —цитат от коментар 10 на pavelsilistra  ——
  Ами не, не е така!!!
  Никой не може да те задължи, да си правиш тест, а направления НЯМА.
  Здравната система е оставила всеки, според чувството си за отговорност да разнася вируса.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Новите гъдулки ще осер@т нещата докато влезат в час

 15. 15 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Някой готов ли е да се обзаложим, че Трифонов без сценарий ще наговори и натвори такива небивалици, че няма да има дъно, което да го спре!

 16. 16 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":
  Какъв е резултатът от PCR тестът на Слави Трифонов ?След като има симптоми, би трябвало да се изследва, нали така .
  —цитат от коментар 10 на pavelsilistra

  ——
  Ами не, не е така!!!
  Никой не може да те задължи, да си правиш тест, а направления НЯМА.
  Здравната система е оставила всеки, според чувството си за отговорност да разнася вируса.
  ––––––––––––––––––––

  Ама не и както ти казваш!!!! ,
  защото антигенните тестове са безплатни и стават за 5 минути, например пред Пирогов! Какви направления, какви пет лева и какво е това, ако иска! Той, докато поиска може да остави партията без лидер или да зарази цялата партия "Няма такива тъпаци"!
  А с такова отговорно поведение може само да бъде овчар, нейде в планините, дори не на село!

 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3273 Весело

  Добре , че кака Курни няма думата иначе отивахме към “СЕМАШКО” – ЕДНА ВЕЛИКА СИСТЕМА ...

 18. 18 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Като човек живял и работил в здравеопазването и по време на социализЪма и сега, мога съвсем отговорно да заява, че по-добра от предишната здравна система (тип Семашко) няма нито за обикновенния пациент, нито за държавната хазна! Колкото и пари да се излеят в тази сфера, те ще изтекат като вода в пясъци на пустиня - фармацевтичната мафия и тази на частните лечебни заведения (те понякога са едно и също) ще "усвоят" всякакви суми, в интерес изключително на собствениците си. Двама почтени лекари, стояли начело на иначе паразитната НЗОК, се опитаха да поограничат краденето и скоро след това бяха принудени да подадат оставки! Мафията тук е толкова силна (защото парите са доста), че би купила нужните хора от всяка парламентарна група.

 19. 19 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#14] от "Инженер Раул Викторов":
  "Новите гъдулки ще осер@т нещата докато влезат в час."
  –––––––––––
  Че ще се осер*т за всички е ясно, но няма да влезат в час никога, защото едните са крадливи, другите са еб*иви, а всички са много тъпи! Доказателството е, че са избрани от българския суврен!

 20. 20 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  докато има монопол на НЗОК и няма конкурентни здравни каси нищо в здравеопазването няма да се промени. повече контрол и дигитализация едва ли ще случат по простата причина, че има държавен монопол.

  Истината ни прави свободни.
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Весело

  Всичко започна... от Костов, с реформата и преобразуването на болниците в търговски дружества. Напливът на частни клиники стана огромен, защото имаше финансово море, в което само трябваше да гребеш безнаказано с фиктивни пациенти, фалшиви диагнози, фалшиви епикризи, фалшиви операции, само трябваше лекарите да пишат, да пишат по 6-7 часа на ден (в последните години тази работа основно се върши от стажантите, и същите натрупват "безценен про опит")...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  "а пациентското досие е недостъпно без електронен подпис."

  Не съм сигурен, ако не се лъжа последно можеше да се достъпва и с т.н. ПИК - Персонален идентификационен код .
  Мисля, че около 1 милион има такива издадени вече...

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  "Той живее в Китай и най-близката изборна секция е била в Шанхай - на 1300 км. "
  Добре че нямаме български космонавт на Марс! Щяхме да оплюем управляващите защо не са изпратили подвижна СИК там за да гласува човека!
  Четенето на материала бе до тук.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  докато има монопол на НЗОК и няма конкурентни здравни каси нищо в здравеопазването няма да се промени. повече контрол и дигитализация едва ли ще случат по простата причина, че има държавен монопол.
  —цитат от коментар 20 на Forrest Gump


  Споко, имаме частни пенсионни дружества, след 5 месеца напомни темата за конкуренцията.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#18] от "pganev11":

  ++++ за написаното. Но освен премахването на системата Семашко и налагането на крадливата Семерджиев.... Костов има и друг също толкова голям грях. Налагането на ЧПФ! До момента потъналите там пари са над 20 млрд лв! Остават 5 месеца!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 943 Неутрално

  А и машина.
  Как ще се идентифицира, пред кого ще се идентифицира тоя на Марс?

 27. 27 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#25] от "chichka":

  Нима се опитваш да кажеш, че ЧПФ действат по правилата заложени при създаването им? И вноските в тях са се увеличавали, както бе предвидено при създаването им? Я си спомни от колко години вноските по ЧПФ не са мръднали от заветните 5%. А какъв беше планът за тях, помниш ли?
  И преди 20 години ли направиха формулата, по която ще се изчислява пенсията на новите пенсионери и с какъв процент да се намали пенсията от НОИ? Или това го измислиха твоите хора преди година?
  Имат много грехове ЧПФ, ама не може да се оспори, че с тях хич не се действаше според правилата.

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Гневно

  До коментар [#27] от "Smile":

  До момента брутните вноски в ЧПФ са 20-22 млрд лв. Наличните средства натрупани по партидите на осигурените лица са 15-16 млрд лв в активи като ДЦК и акции на кухи дружества. Дефакто ако започнат да дават някакви пенсии, те ще са от постъпленията на новите осигуряващи се. Виж ППФ и си дай сметка за хала на УПФ!
  Двамата Ивановци, Костов и Нейков осигуриха най-голямата кражба в историята на България. Дори в енергетиката не можа да се открадне толкова.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#18] от "pganev11":

  Ахахха ако имаше свободно излизане бе з изходна виза и без минни полета на границата в НРБ още в 1950 г щяха всички ватници да са останали без лекари още тогава. Семашко е най-долнопробната пародия здравна система основана на експлоатация на лекарския труд и мизерно заплащане за медицинския персонал, наречен 'слуга на пролетариата' от един нискочел комунист. Когато през 80те години заплата на стругар беше 360 лв ,на докторите беше 180 лева + Ленинския съботник в който кардиохирурзите на 3та градска болница 'Мара Малеева Живкова' предиобед копаеха градинките пред болницата (лично съм го виждал като дете)
  Сега системата пак е тунингован Семашко и затова 14 000 лекари за 30 години фалшива демокрация се спасиха в чужбина . И ще им фанете мадурите респективно лабиите да ви се върнат за 14 ПЪТИ ПО-НИСКА ЗАПЛАТА. Вече другарки и другари няма изходни визи и стрелба по бягащите през границата. Нито минни полета. А за свдение в Ахтопол и Царево личните лекари биха шута на НЗОК и си работят частно .ЗАщото на тях не им трябва НЗОК. Само на плебса разчитащ на НЕЗАПЛАЩАНО здравеопазване. Скоро и във вашия град....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Rodrigo
  Rodrigo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Някой готов ли е да се обзаложим, че Трифонов без сценарий ще наговори и натвори такива небивалици, че няма да има дъно, което да го спре!
  —цитат от коментар 15 на konservator.bg


  Той ще се скатае и ще избяга от отговорност.

 31. 31 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Новите в политиката нямат нищо конкретно като визия за здравеопазването. Само общи лафове.
  1Докато не осигурите адекватно заплащане не лекари, мед. сестри ,санитари и всички здровни специалисти скъпи другари не очаквайте добро здравеопазване.
  2. Докато не осигурите лесна и достъпна специализация на младите лекари скъпи другари не очаквайте добро здравеопазване.
  3. Докато не спре това диво производство на доценти и професори в медицината,скъпи другари не очаквайте добро здравеопазване.
  При този глад за здравни работници в световен мащаб всеки, който може ще избяга.
  Така, че новите управници да подготвят мин. заплата за сестра поне 2000 лева и за лекар поне 3 000 лева. И не казвайте, че не може. В моя кабинет давам на сестрата за 4 часов работен ден 1000 лева, на колегата който ми помага 2500 /за 6 часа/ Има доста и за мен. /В някои по слаби месеци сумите да по малки с 20% но това е 2 -3 от годината./Знаете ли защо? Ами защото няма излишни лапачи персонал както е по поликлиники и болници , в които е пълно с хранилки.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  То и тези, дето 10 години управляват също не са наясно.

 34. 34 Профил на kcr10919295
  kcr10919295
  Рейтинг: 27 Неутрално

  За довиждане, власта забелязва и премахва съществуващи недостатъци в наредбата за ТЕЛК.

  Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза

  ... Изготвеното изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) е обусловено от необходимостта да се премахнат съществуващите недостатъци в нормативната уредба, касаещи определени заболявания или групи заболявания, формиращи отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти ...

  Дата на откриване: 05.04.2021 г.
  Период на обществената консултация: 05.04.2021 г. до 05.05.2021 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK