Избори и схеми

Познаваме (от сцената) шоумена Слави Трифонов, но не знаем нищо за политика Станислав Трифонов.

© Юлия Лазарова

Познаваме (от сцената) шоумена Слави Трифонов, но не знаем нищо за политика Станислав Трифонов.,Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Колкото повече обсъждаме резултатите от последните избори, толкова по-голям е разнобоят в интерпретациите им. И колкото повече (си) ги обясняваме, толкова по-малко сякаш започваме да (ги) разбираме. Ситуацията е патова. И нийде на хоризонта светлинка се не види


Защо стана така? Поне логически, възможностите са две: или, включително заради коронавирусната пандемия, сме изправени пред емоционалния завършек на събитията от миналото лято (промяната!) - и тогава няма кой знае какво за разбиране; или има и някакво друго обяснение на сегашната безизходица, което се набива в очи, но просто не съумяваме да го забележим (справка - разказът на Едгар Алън По "Откраднатото писмо").
Втората хипотеза не изключва първата, но я надгражда в специфична оптика. Едно е да видим събитията през очите на избирателите (резултатите от гласуването), друго е да ги промислим през очите на основните действащи лица в тях - политическите лидери (и техните истински мотивации). За да стигнем до сегашната "абракадабра" от груби политически схеми.


Измамата като точна наука
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В случая не говоря какво би трябвало да бъде (нали изборите са преди всичко дебат на идеи). Би трябвало да е така, но не е. В България - с малки изключения - всичко се изчерпва най-вече до сблъсък на личности. И тези избори се превърнаха в един наистина персонален избор от голямо значение: "срещу" или "за" Бойко Борисов. Така се стигна до парадоксалната ситуация той (от джипката) да "спечели" изборите (с над 800 000 гласа, изпреварвайки с 8% Слави Трифонов, да не говорим за напълно срутилата се БСП) и едновременно с това да ги "изгуби": над 70% от "другите" срещу 26% от "неговите" избиратели, да не говорим и за извънпарламентарните гласове срещу него. И това е неоспорим факт.


БОРИСОВ СРЕЩУ ВСИЧКИ ИЛИ ВСИЧКИ СРЕЩУ БОРИСОВ - НО КАК?


Бойко Борисов държеше - с цената на всичко - да "спечели" тези избори. За него този сблъсък бе въпрос на "живот и смърт", включително на лично оцеляване. И той излезе пръв, но като лидер на парламентарната опозиция, а не като реален кандидат-премиер за "Борисов 4". Което, поне за момента, го устройва.


Да, сега Борисов е в "ъгъла" - той е "чумавият", от когото всички гнусливо странят. Протестите от лятото и есента на миналата година го дискредитираха, но не го дисквалифицираха на политическия терен. С първото си място на изборите Борисов гарантира "личната си неприкосновеност", което в неговите очи не е никак малко. И за него, но и за ГЕРБ.


Замислете се само как - особено при служебно правителство и съмнения за "указания" от страна на президента - арестуват лидера на парламентарната опозиция (на първата политическа сила) в България; как ЕНП протестира, става скандал и се сформира международна анкетна комисия; как той се превръща в свидна "политическа жертва", "втори Стамболов" или каквото се сетите друго ("черните чаршафи" на командата на Мая Манолова пред дома му в Банкя и продължаващите щуротии на Ренета Инджова и архимандрит Дионисий отдавна му коват ореола на "мъченик", необходим му, за да "препере" при сгоден случай най-пресните петна от политическата си биография).


Ала да допуснем, че всичко това са "реторики" и че Борисов (чрез ГЕРБ) - и без имунитет - ще продължи да се вихри "опозиционно" в парламента, обикаляйки с джипката из страната в опит да си възвърне голямата народна любов


Тук стигаме до второ действие: идеята му да "даде депутати" за каквото и да е правителство, сформирано от "Има такъв народ", заявена от него и потвърдена от Деница Сачева и Томислав Дончев.


Да, Борисов е готов на такава стъпка, защото сега най-вече търси как да натика противника си в "ъгъла", измъквайки се оттам. С инстинкта си на уличен боец той вече е начертал бъдещата си тактика. В едно интервю още като главен секретар на МВР съм го чувал да разправя, че в неговия боен спорт най-важното било да си набележиш основен противник, когото "да блъскаш", а останалите да държиш на къса дистанция.


Ето защо той вече загрява за битка с болнавия Слави Трифонов, правейки се, че не забелязва останалите (най-вече "Демократична България"). И след като предложи някаква "формална листа" за свой кабинет - примерно начело с Росен Желязков - която ще се провали, той ще започне "да подкрепя" Все едно "какво" правителство, предложено от "Има такъв народ", само и само да ги натика в "ъгъла", като избегне служебното правителство на президента, което би подготвило и президентските избори.


Така той ще се готви и за сблъсъка с Радев на президентските избори, скрито подкрепян от ДПС. До декември месец - когато ще атакува "открито", под новите снежинки.


"ЛОШ ЧОВЕК С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ"


Всичко това е вариант А. При условие че се стигне въобще до съставянето на правителство в рамките на 45 ОНС. Не до кабинет "Борисов 4" (макар и без самия Борисов), който е немислим, а въобще до някакъв кабинет "Трифонов 1" (макар и без самия Слави Трифонов).


И тук проблемът е отново личностен. Там е работата, че ние много добре знаем кой е Бойко Борисов (поне в политиката), но почти нищо не знаем за политическата мотивация на Станислав Тодоров Трифонов - емблемата на втората политическа сила, която вдругиден ще получи мандат, за да управлява страната. Познаваме (от сцената) шоумена Слави Трифонов, но не знаем нищо за политика Станислав Трифонов. Не знаем друго, освен че той се изправи срещу Бойко Борисов, но няма как да знаем не е ли той някой негов политически "аватар". Не знаем в какво състояние е този човек, какви идеи има в главата си. Не го знаят и тези, които са гласували за него. Не знаем и какви са хората, избрани с листите му, нито какво ги обединява (както не знаехме някога какво представлява НДСВ).


Предполагам, че не го знаят и сценаристите му, днешното негово "политбюро", които довчера пишеха шегите в шоуто му. Не го знаят и новите му политически съветници - Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, които откриха в негово лице "новия цар", след като се разочароваха (или забравиха) за предишния (Симеон Сакскобургготски), на когото - както казваха - не сме достойни дори да дишаме праха от подметките му.


Засега г-н Слави Трифонов е "симптомен" и мълчи. А е и съветван да си мълчи. Особено ако няма какво да ни каже. За да се превърне от първия шоумен на републиката във втория неин "цар". Съответно и сценаристите днес са "царе на мълчанието" (имаше такъв термин от времето на НДСВ).


И както при Симеон Сакскобургготски не ни оставаше друго освен да запълваме "порциите от мълчанието" с исторически реминисценции, тук ще трябва да правим това с откъси от песни на Слави Трифонов. Един приятел ми препрати емблематичен негов текст на една от известните му песни, който държа да споделя с вас:


Това е - аз съм лош човек
с прекрасни намерения -
със мене - зле, без мен - по-зле,
няма спасение


Че ситуацията е такава, такава е Може би - в отсъствието на политическа програма - ще ни я пускат и от парламентарната трибуна.


С особено показателния финал:


Това е - аз съм лош човек
с прекрасни намерения,
без никакви съмнения,
че оставаш тук.


Само дето не е ясно ще остане ли тук (в парламента) "Има такъв народ", или вече е с единия крак "навън".


С което стигаме и до вариант Б на сегашната ситуация - ревностно отстояван от новия "политически сценарист" Андрей Райчев - празно завъртане на "парламентарната рулетка" (първия и втория път), след което президентът връчва трети мандат (примерно на БСП), всички се дръпват - служебно правителство, нови избори И (тук има неясноти) - не е ясно как се стига до мажоритарни избори или Велико народно събрание, но следва триумф на "Има такъв народ" и цялата власт е у народа, хората пеят песните на Слави и се прегръщат по улиците в края на лятото, защото светлото бъдеще е вече дошло. Какво следва след това, никой не знае.


Пропуканата България
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Ала тъй като съм от поколението, родено в "светлото бъдеще", то аз, подобно на Андрей Райчев, много добре си спомням, че след "светлото бъдеще" следваше само "светло бъдеще", гарнирано - отвъд песните и танците на народите - с порции от доста "горчиво настояще".


Но всичко това идва "после", след като еуфорията се разсее.


Освен това тук изникват още редица обстоятелства.


Българската дилема
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Първо, струва ми се, че подобни сметки за план Б някак не са съобразени с "народната воля" на половината български граждани, излезли да гласуват в пандемията за 45 ОНС, а не за 46 ОНС, нито за Велико народно събрание. Така излиза, че сме правили избори заради самите "избори" - за да направим и още едни избори в края на лятото, малко преди президентските избори.


Второ, не ми е съвсем ясно кой точно и кога ще приеме новия изборен закон - говори се за чисто мажоритарни кандидати - и кога точно ще се свиква Велико народно събрание.


Трето, хипотезата Борисов, а защо не и Нинова, готова на всичко за политическото си оцеляване, че дори и ДПС, да подкрепят какъвто и да е кабинет с мандата на Слави Трифонов, изобщо не е изключена. След което да му гледат "сеира" Докато "шоуто" им изнася.


Четвърто, вече се вижда как "Демократична България" - най-разумната политическа сила в новия парламент - принципно се дистанцира не само от Борисов, Нинова или ДПС, но и от всякакви "неясни коалиции", за които някой все пак трябва да поеме отговорността.


Всичко това - "когато се спазят парламентарните процедури" - от ИТН би трябвало да благоволят да ни обяснят.


Те или някой друг. Ако се окаже, че "сценаристите на Слави" на свой ред се нуждаят от други сценаристи, които да им казват какво да правят.


Политическият карнавал свърши с изборите. А какво следва нататък?


ИТН. И така нататък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 443 Весело

  Няма схеми. г-н Доган просто ви изчаква да си се уталожат малко емоциите, да ви падне еуфорията и после ще дойде и ще ви каже какво е решил

 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  ..."Четвърто, вече се вижда как "Демократична България" - най-разумната политическа сила в новия парламент "

  Вие Николов от ДБ ли сте,или не ви разчитам правилно???

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1654 Неутрално


  Колкото и да си пишем и говорим ще стане каквото има да става.

 4. 4 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 751 Неутрално

  България е в криза - политическа, икономическа, пандемична...
  Трябва да се направи едно правителство като в Италия, което да бъде подкрепено от всички без ГЕРБ.
  Трябва спешно да се вземат мерки против пандемията и ускоряване на ваксинацията, да се преработи плана за милиардите помощ от ЕС за възстановяване от коронакризата...

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3152 Разстроено

  Схемата е едни и проста:ИТН,Лая и Да БГ нямат капацитета,бройката и желането да управляват.С което излъгаха почтените си гласоподаватели.Показвайки че ги интересува само власта,парите и влиянието.....За съжаление гореизброените НЯМАТ решения и визия нито за КОВИД кризата,нито за финансите,Икономическата криза,образованието....Имат само желание да управляват!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Ами това е демокрацията. Излиза един човек който нищо не разбира и го избират и той трябва веднага да започне да разбира.
  В живота никъде няма демокрация. Като те приемат в университет кандидатстваш, а не се събират бабите от блока да гласуват абе аджеба става ли от туй момче висшист...
  Като постъпваш на работа пак кандидатстваш и си в съревнование с други кандидати. Но не хората от махалата в която е фирмата да гласуват кой да постъпи на работа...
  Като те повишават в длъжност пак няма демокрация. Не се събират всички от фирмата (заедно с хигиенистките, шофьорите, общите работници и т. н.) да гласуват дали да те повишат.
  И само в най-важното, в управлението на държавата се смята, че е най-добре народа да избира на общи избори...

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  Някой наскоро беше казал, изчакайте и вижте кой ще е новият председател на НС, и тогава вече може да почнем с анализите, до тогава, всичко е ала-бала (дори и този анализ на иначе блестящия Тони Николов).

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 243 Разстроено

  Кога ще спрете да се занимавате с Борисов и да коментирате само него, негови идеи и изказвания. Прав или крив сега той не е толкова важен. Тези, които са важни и то много нещо ги няма, нещо мълчат, нещо странно избягват въпроси и действия. Търсете от тях - от Слави Трифонов, от неговите високо интелигентни сценаристи, от Христо Иванов, от г-н Атанасов, от ИТ експерта Ивайло Мирчев, от Мая Манолова, от доблестният юрист Хаджигенов и от всичките "спасители" на нацията. Те са отговорни от тук нататък за бъдещо управление и правила на политическия живот. Там насочете прожекторите и то доста сериозно!

  В спора се ражда истината!
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 982 Весело

  хахахах, егати тъпотията

  "вече се вижда как "Демократична България" - най-разумната политическа сила в новия парламент - принципно се дистанцира не само от Борисов, Нинова или ДПС, но и от всякакви "неясни коалиции"

  не просто не се дистанцира от неясни коалиция, а няма търпение да покаже нулевата си политическа хигиена, като клекне дори на БКП/БСП!

  бях почти сигурен че ще се изметнат и ще предадат избирателите си, които са твърдо против такава политическа проституция!

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

  Не става така... те сега са победили на изборите, и трябва да им се даде шанс... Има едни пари от ЕС за подпомагане на бизнеса, които трябва много бързо да се усвоят, че бизнесът загива... Разбираш ли...

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Тъжна картина и бъдеще на България "Ето защо той вече загрява за битка с болнавия Слави Трифонов". Няма мераклии да бабуват на антигерб коалицията. Продължават изказванията какво няма да правят, но не какво ще правят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#4] от "plynii":

  Не може да се вземат мерки срещу нещо,("пандемията"),което не съществува. Не се уморихте...

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Както обикновено - много добър текст на Тони Николов!!!
  За съжаление най-вероятно няма да бъде прочетен от когото трябва, а от прочелите го тук, най-вероятно ще предизвика, за съжаление по традиция активно и обилно слюноотделяне...!!!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 366 Неутрално

  ИТН,Лая и Да БГ нямат капацитета,бройката и желането да управляват...Имат само желание да управляват!!!
  —цитат от коментар 5 на Willy Messerschmitt


  Последно, имат или нямат желание да управляват?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  Първо,народът НЕ избира кой да го управлява. Второ,"управляването" на държавата от Борисов беше най-малоумно,защото той я ръководеше като ЕООД...

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5867 Любопитно

  И нито ред за разпределителя на порциите и властелина на обръчите, владетеля на студените резерви, хидроинженерът философ от село Дръндар....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Стигна се дотук следствие на политиката на Боко и ГЕРБ - "Разделяй и владей", упражнявана повече от десет години. Макар и да е носела моментни дивиденти за властта, в дългосрочен план причинява атомизация на обществото и накарая всички се оказват разделени.

  ГЕРБ се опита да раздели обществото на мрежа от свои функционери и рая. Всички оплетени в сложни зависимости, във всякакъв план, най вече икономичеки, но и други. ГЕРБ корумпира цели обществени слоеве и професионални гилдии - журналисти, интелектуалци, публични личности и т.н. така че днес никой не вярва на никого и няма ценности и авторитети. Така мафията ГЕРБ отрови обществото и държавността за дълго време напред. Не случайно хората казват "След ГЕРБ и трева не никне". Много бавно ще се размиват разделенията и недоверието, които създаде ГЕРБ, като част от стратегия на утвърждаване на своята власт.

  Но чисто математически функционерите и обслужващият персонал на ГЕРБ винаги ще са много по малко от обикновените хора. Тук е шанса. Това да се демонтира системата "ГЕРБ" може да послужи като обединяващ принцип. Общ фронт срещу ГЕРБ, общ фронт срещу мафията.
  Иначе - знаем, "Разделяй и владей".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 20. 20 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Дет се вика:
  Лозето не ще постояно плюване по Борисов ,а мотика.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Говоря по принцип.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 22. 22 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 19 Весело

  България е в криза - политическа, икономическа, пандемична...Трябва да се направи едно правителство като в Италия, което да бъде подкрепено от всички без ГЕРБ. Трябва спешно да се вземат мерки против пандемията и ускоряване на ваксинацията, да се преработи плана за милиардите помощ от ЕС за възстановяване от коронакризата...
  —цитат от коментар 4 на plynii


  Супер идея! Дано ви послушат и я реализират. За около три месеца, максимом половин година, "новите спасители" ще бъдат изгонени с павета и ще бъдат вовеки изтрити от политическата карта на страната. След което следва пълно или направо конституционно мнозинство на ГЕРБ.

  П.С. Последната точка - с "преработването на плана за милиардите помощ" - може да си я спестите. Излишно е да хабите време и енергия за нея. Европа ще ви спре парите още преди да сте ги "препланирали".

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5867 Любопитно

  До коментар [#17] от "deaf":

  Така е, да като ЕООД. Той ръководеше.
  Ето ги двата компонента:
  - Как искаш да ръководиш?
  - Можеш ли да ръководиш?
  Ако не можеш да ръководиш, първият компонент, колкото и кристален да е, си остава кух балон.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#15] от "stanchopansa":

  Библиотекарите още не са им казали какво имат и какво нямат....ще им спуснат указания скоро....

 25. 25 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3152 Весело

  До коментар [#17] от "deaf":

  Прощавайте ама ДПС,БСП,ИТН като какво се управляват?????Лая не е ли вече фурер в редичките на "партията" си????Или бъркам?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 26. 26 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 19 Весело

  максимом
  —цитат от коментар 22 на Mike Crazy


  * МаксимУм.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  Принципът "Разделяй и владей" никога не е действал в реалността. Комунистът Борисов НЕ управляваше държавата по този "принцип"...

  П.П.

  Фразата "Разделяй и владей" е измислена от някакъв немски историк или нещо подобно,през Средновековието...

 28. 28 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 212 Весело

  До коментар [#4] от "plynii":Не може да се вземат мерки срещу нещо,("пандемията"),което не съществува. Не се уморихте...
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Естествено, че няма. Ваксините причиняват аутизъм и Земята е плоска.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  БЕх, когато Андрюша Райчев публично се похвали, че винаги е манипулирал общественото мнение в правилната посока. Остроумието бе посрещнато с голямо въодушевление от неговите оръженосци, Червен Колю чак се пляскаше по тлъстите бедра от възторг.

  Щетите са България изобщо не са проблем. The sky is the limit.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

  Да се говори за визия и капацитет в присъствието на все още настоящето правителство е проява на лош вкус. Почти колкото липсата на стол за Урсула фон дер Лайен.

 31. 31 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Колкото и солидна да е победата на ГЕРБ, при това разпокъсване на малки партийки под тях, всеки съставен кабинет ще бъде лишен от идейност или представителност за съжаление.

 32. 32 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Ами това е демокрацията. Излиза един човек който нищо не разбира и го избират и той трябва веднага да започне да разбира.В живота никъде няма демокрация. Като те приемат в университет кандидатстваш, а не се събират бабите от блока да гласуват абе аджеба става ли от туй момче висшист...Като постъпваш на работа пак кандидатстваш и си в съревнование с други кандидати. Но не хората от махалата в която е фирмата да гласуват кой да постъпи на работа...Като те повишават в длъжност пак няма демокрация. Не се събират всички от фирмата (заедно с хигиенистките, шофьорите, общите работници и т. н.) да гласуват дали да те повишат.И само в най-важното, в управлението на държавата се смята, че е най-добре народа да избира на общи избори...
  —цитат от коментар 6 на anonim440


  Принципно си прав. И съм съгласен.
  Но технически, народът избирател се пада работодател и шеф и той е този, който решава, дали да те наеме на работа и дали да те повишава.
  Друг е въпросът, колко разбира и чисто статистически, масово народът е материал.
  Може би ако се въведе някакъв ценз, кой да може да избира, платени данъци и тн.

  Така се получава, че работещи, образовани, трудолюбиви, интелигентни хора имат един вот. Необразовани, неграмотни и неработещи, друг (или май същия )
  А младите и неработилите 3ти.

 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  НЕ съм съгласен.
  Боко управлява точно чрез принципа "Разделяй и владей".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1184 Весело

  Я по-тихо! В момента Славе, оркестър „Ку-ку бенд“ и балета правят репетиции за тържественото откриване на парламента. То ще включва и новата песен „Дупетатска кухня“. От агенция ЕЖК съобщиха и част от текста на песента:

  „Шумете тенджери, тигани,
  Шуме ти, пържено месце,
  Ний идем бодри калпазани
  С нож и вилица в ръце!

  Припев:

  „Пием, пеем, пушим,
  Дамаджани сушим,
  Стройте се, кюфтета,
  Стройте се, мезета!“

  Ще има и други изненади, ама няма да ви ги разкривам, щото после няма да бъдат изненади, нали?

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":Прощавайте ама ДПС,БСП,ИТН като какво се управляват?????Лая не е ли вече фурер в редичките на "партията" си????Или бъркам?
  —цитат от коментар 25 на Willy Messerschmitt  До коментар [#25] от "Willy Messerschmitt":

  С изключение на ГЕРБ,останалите парти се обединяват върху някакви общи ценности. ДПС - върху общият турски етнически произход. БСП върху сантимента към комунистическата идея. Избирателите на Слави пак са обединени върху тяхното усещане за нещата от живота. Основата на ДБ е старите седесари от София. Единствено Борисов "управляваше" държавата като едноличен търговец. Давам ти тая обществена поръчка,а ти гласуваш за мен. Такова "управление" върхът на тъпотията,защото усещанията,ценностите са по-силни от парите,(подкупа). Ето заради това "партията" на Борисов е обречена да се разпадне и стопи като ланския сняг. Точно заради това Доган още много години ще има ТВЪРД електорат,защото българските турци му вярват и знаят че той ще ги защити от евентуален втори "Възродителен процес".

 36. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  До коментар [#17] от "deaf":Така е, да като ЕООД. Той ръководеше.Ето ги двата компонента:- Как искаш да ръководиш?- Можеш ли да ръководиш?Ако не можеш да ръководиш, първият компонент, колкото и кристален да е, си остава кух балон.
  —цитат от коментар 23 на Незнайко в Слънчевия град


  Че те могат да ръководят хората ... ШОУ ... !
  Малко ли е!?

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  С риск да стана досаден, ще доразвия малко въпроса с малкия здравословен проблем на майка ми.

  Пенсията ѝ е 200 евро. Някакъв лекар поиска 100 евро за едно прегледче. Половината.

  Ако аз се пенсионирам в Белгия, ще получавам може би 2000 евро. Десет пъти повече.

  Един медицински преглед при домашния лекар в Белгия е 25 евро (здравната каса ти връща около 70% от тях, но аз гледам колко взема лекарят). Четири пъти по-малко.

  От гледна точка на някаква абстрактна справедливост или приличие: фактор от 40 пъти.

  А ние тук обсъждаме как се съставя правителство, за 35-то, 36-то или Велико народно събрание сме си мислили, че гласуваме.

  Седем-осем и ше си легнала. . . Опа, опа, доктореее!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1568 Весело

  Аз се повтарям.
  Ако Зуека и Рачков бяха се кандидатирали, бих гласувал за тях.
  Поне са весели и закачливи. Не като оная плешива, кисела, седнала мумия.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5108 Неутрално

  Къде се скри знаменосецът на инфантилния популизъм?

  [email protected]
 42. 42 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1568 Весело

  С риск да стана досаден, ще доразвия малко въпроса с малкия здравословен проблем на майка ми.Пенсията ѝ е 200 евро. Някакъв лекар поиска 100 евро за едно прегледче. Половината.Ако аз се пенсионирам в Белгия, ще получавам може би 2000 евро. Десет пъти повече.Един медицински преглед при домашния лекар в Белгия е 25 евро (здравната каса ти връща около 70% от тях, но аз гледам колко взема лекарят). Четири пъти по-малко.От гледна точка на някаква абстрактна справедливост или приличие: фактор от 40 пъти.А ние тук обсъждаме как се съставя правителство, за 35-то, 36-то или Велико народно събрание сме си мислили, че гласуваме.Седем-осем и ше си легнала. . . Опа, опа, доктореее!
  —цитат от коментар 37 на Един вампир броди из Европа


  Не ти е вярна сметката.
  Първо, най-големите специалисти в България взимат до 100лв. Не съм срещал такъв с 200.
  Второ, такъв специалист, дето ще е за 100 и 200лв, НИКОГА НЯМА ДА ВИДИШ И ПОЛУЧИШ в западните държави. Недостижимо е.
  Тоя с 25те евро си е от най-ниското ниво. И в България ще си намериш такъв, даже без пари, с направление.
  Сравнявам от личен опит, здравното обслужване в България е на светлинни години пред западното. Тук поне ако си платиш (малко!) може да идеш при СВЕТИЛА, които наистина да те излекуват или оперирират успешно. На запад трябва да изкараш едни 50-100к за частна операция, щото нито си спешен, нито си важен.

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#8] от "Kakva_e_istinata":

  Ама защо толкова бързате да чуете другите? Нека чуем първо ГЕРБ. Има ли изразена позиция от страна на ПП ГЕРБ - ще предлага ли програма за управление или ще минава в опозиция? Има ли декларация от трибуната на Народното събрание на парламентарната група на ГЕРБ/СДС - ще посочи ли кандидат за министър-председател, който да приеме мандата за съставяне на правителство или ще откаже получаването на мандат?

  Докато не получим отговори на тези въпроси няма защо да се вайкате за нероден Петко.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Весело

  С което стигаме и до вариант Б на сегашната ситуация - ревностно отстояван от новия "политически сценарист" Андрей Райчев - празно завъртане на "парламентарната рулетка" (първия и втория път), след което президентът връчва трети мандат (примерно на БСП), всички се дръпват - служебно правителство, нови избори И (тук има неясноти) - не е ясно как се стига до мажоритарни избори или Велико народно събрание, но следва триумф на "Има такъв народ" и цялата власт е у народа, хората пеят песните на Слави и се прегръщат по улиците в края на лятото, защото светлото бъдеще е вече дошло. Какво следва след това, никой не знае.
  *
  Авторът е прозрял какво ще стане след нови избори: триумф на Слави. Интересно защо такъв вариант не го кефи ако това е народната воля?

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":НЕ съм съгласен. Боко управлява точно чрез принципа "Разделяй и владей".
  —цитат от коментар 33 на Боян Таксиров  До коментар [#33] от "Боян Таксиров":

  Комунистът Борисов нарочно доведе милиони българи до просешка тояга и след което почна да подкупва част от тях,(например държавните чиновници). Но това не е принципа "Разделяй и владей". Такъв няма в реалността. Посочи ми поне един пример от историята на "Разделяй и владей"?
  Човек не може да накара друг човек да се сбие с някой човек,ако той не иска. Тоест,не може да ги раздели ако те преди това не са били склонни да се разделят и сбият.

 46. 46 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 323 Любопитно

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Наистина..защо така...?

 47. 47 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 243 Разстроено

  До коментар [#19] от "Боян Таксиров":

  Лесно е да се слагат етикети. Бойко нищо не разделя. Онези умните и красивите, онези червени и бембени, онези псевдо демократите и онези които останаха без облаги, те се делят още от 2009 год., те се замерват един друг помежду си с обиди, те се мразят помежду си така както мразят Бойко. Има една поговорка "Който копае гроб другиму, сам попада в него"

  В спора се ражда истината!
 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#45] от "deaf":

  Напротив, човек може преспокойно да управлява по този начин, разделяйки обществото на групи, и противопоставяйки техните интереси, създавайки изкуствени конфликтни точки и разделения. Лостовете за това са най различни, особено ако си властта и имаш мрежа сред икономиката, институциите и обществото.
  Едни корумпираш и ласкаеш, други потискаш, тия, които са против теб обявяваш за национални предатели, публично мачкаш някоя показна жертва, а спрямо другите прилагаш "тоягата и моркова", призоваваш корумпираните да ти се докажат, като заклеймят "предателите" и т.н. Начини много.

  А Борисов ги знае и си има и съветници.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 49. 49 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  За вас не знам, но аз намерих невероятен анализ на Валери Найденов в https://tribune.bg/bg/mrezhata/valeri-naydenov-slavi-shtyal-da-bie-na-povtorni-izbori-krastavitsi-na-tarkaleta/ - „Валери Найденов: Слави щял да бие на повторни избори? Краставици на търкалета!“ и не мога да спра да го препрочитам! Прав е за повечето неща, да не кажа за всички! Валери Найденов може да е всякакъв, но не може да му се отрече, че е журналист!

 50. 50 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  "Ситуацията е патова. И нийде на хоризонта светлинка се не види. Защо стана така?"

  Щото толкова си можете. Вързахте се на преврата на президента. Мислехте че ще спечелите, а не предвидихте че хората харесват силни лидери. И те го намериха в лицето на Слави. :)

  Другия път може да намерите един лидер с топки и да го сложите начело на градската десница - може и да спечелите случайно някъде извън София. :)

 51. 51 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 212 Весело

  [quote#40:"Шулц"][/quote]

  Що е то сарказъм и има ли почва у нас?

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kakva_e_istinata":

  Хората винаги се делят според някакви неща. Но Боко е усвоил изкуството да използва разделението като основен властови похват. А това унищожава обществото, защото той прокара много дълбоки разделителни линии, отвъд морала и нормалността, с което разяде социалната тъкан, разяде морала, доверието, човешкото, ценностите, всичко от което предпоставка хората изобщо да си взаимодействат по някакъв конструктивен начин.

  Затова сега е най важно той да бъде мразен повече от всичко. Друг по силен общ знаменател за отстраняването му не може да се намери.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 54. 54 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3152 Любопитно

  А какво стана с Мутрите Вътре?Отровното трио беше дуо,остана соло....Накрая ще останат Лая,Татяна,Вапцаров и малките скачащи околко тях.Общо 20-25 души!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 55. 55 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 212 Весело

  До коментар [#52] от "wru35842453":

  Ти може би се възприемаш, като народен будител, но истината е, че никой не ти чете глупостите и всички ти пукаме минуси и доклади. Надявам се поне нЕкой лев да изкарваш от всичкото това, 'щото иначе...

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5108 Любопитно

  Нинова си изпуска нервите , Дончева и Манолова са още по-зле ...........
  Тия хора наистина си мечтаят за нов девети септември..................

  [email protected]
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5108 Любопитно

  Да ходят по села и паланки и там да лъготят бабите и дядовците

  [email protected]
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 2025 Весело

  ".......Политическият карнавал свърши с изборите. А какво следва нататък?......."

  Шоуто разбира се. Само, че нещо главният шоумен не иска да излиза на сцената. И за да не е скучно на зрителите излиза балет "Магаданс" да забавляват. Манолова и Дончева в момента го правят много успешно. Е, малко са на възраст за танци, ама няма да придиряме.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#4] от "plynii":

  Нямаме такава фигура като Драги.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 67. 67 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Истината е, че Бойко набута на Слави отговорността за държавата с 200.
  "Каква я мислехме, а каква стана!" Тъй рекъл Слави на Тошко.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Не знам , дали някой е толкова глупав, че да рискува политическото си бъдеще, още с първото попадане в парламента и да се продаде на Борисов. Тогава Слави не само партия няма да има, няма да има нищо. Дали е толкова безмозъчен.

 69. 69 Профил на buci
  buci
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тангра":

  Плюс таксата за преглед от личния лекар в България е 2,50 лв или нещо такова.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Дали добрият образ на ДБ, получен след изборите, ще се оцапа в прегръдките на Нинова,Бабикян, колегата политик Трифонов?

 72. 72 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Дали добрият образ на ДБ, получен след изборите, ще се оцапа в прегръдките на Нинова,Бабикян, колегата политик Трифонов?

 73. 73 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 730 Неутрално

  В интересно време живеем. Но се оказва, че фалшифицирането на гласове е станало плашещо. Докато за това в Турция имахме подозрения и сигнали, то за родните фалшификати прийоми те са много разностранни. И тук вече наистина трябва да се намеси с цялата си сила прокуратурата. Иначе тези нарушения ще станат хронични.

 74. 74 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1585 Весело

  До коментар [#3] от "Един препатил":

  Туй ми звучи като:
  Като му дойде времето...
  Ясно и разбрано... Много конретно. Мога само да добавя:
  Совите не са това което са...

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 75. 75 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тангра":

  И в Италия е на този принцип. Понякога се коментира без да се знае кое как работи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 76. 76 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#73] от "papunqk":

  Прокуратурата нищо не може да направи без доказателства, ако приемем че иска. Доказателства трябва да събере местната полиция преди и по време на изборния ден, обаче те редовно са "за гъби".

  Всички областни началници на МВР или съдействат на купуването на гласове в полза на герб-дпс или си затварят очите.

  Ето защо е нужно е друго правителство, което да смени шефовете на полицията по места и да стегне редиците, за да се ограничат практиките на "купен вот". Това много ще удари по герб и за това, те така се страхуват от служебно правителство.

 77. 77 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 274 Разстроено

  До коментар [#27] от "deaf":

  С такива изказвания само показвате колко малко сте чели. "Divide et impera" е израз доста по-стар от германците и се е използва от хиляди години като управленска техника.

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#77] от "diadomraz":

  Грешка. Не германец,а французина Шарл Ролен и други:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Разделяй_и_владей

 79. 79 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 738 Весело

  Политическият карнавал свърши с изборите. А какво следва нататък?

  Ми какво да следва бе, Тони?

  След тежко пиянство - ТЕЖЪК МАХМУРЛУК.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 80. 80 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#35] от "deaf": "...Основата на ДБ е старите седесари от София...."

  Вече старите седесари ви изоставяме един по един, отвратени от безскрупулните умилквания около БСП (нереформирана), Слави и Майчето. Вие само посмейте да направите тази подлост, ще видите един стародепесарски шут !!

 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ciaran":

  Официалното наименование на коалицията на Борисов участваща на изборите е ГЕРБ-СДС!
  Къде съм написал,че съм от "старите седесари"?! Аман от хора,които не четат коментарите,а само знаят да пускат "опорни точки"...

 82. 82 Профил на Антон Антонов
  Антон Антонов
  Рейтинг: 228 Неутрално

  интелектуалците у нас, всичките, от които 7/8 са псевдоинтелектуалци (автора на тази статия е от останалата 1/8), сега са ошашавани докрай. Не могат да разберат какво стана, и се редят от сутрин до вечер едни дитирамби, едни "анализи", коват се едни предсказания, едни провидения, едни заклинания, тайни и и явни прозрения на случващото се. Това означава, че в болшинството си ентелектуалния ни елит не е много интелегентен и интелектуален. А всичко е толкова просто - хората протестираха с вота си и тоя първенец-младенец с 26,1 % му биха шута. Толкова. Дали ще има правителство, дали няма да има, е втора работа, не по-малко значима от първата (шута), но е втора работа. А интелектуалците у нас не могат да го разберат, като не могат да го разберат, не могат да го обяснят, поради което са чувстват безсилни, но се чувстват длъжни да се изкажат (изходят). Немощно. Но за смтка на това цветно, вече никой не гледа черно-бели филми. Та какъвто народа, такива му политиците, и такива му и интелектуалците. После защо чалгаря ще ни оправя. Ми защото хората не вярват на политиците, и НА интелектуалците. Интелектуалците се сърдят, че хората не ги припознават за авторитети. И обиждат обиждат хората на чалгари. Не подценявайте чалгаря и чалгарите, справка: тиквата в джипката. Сички нововлезли партии в момента са ошашавени и не зная на кой свет са. Това е нормално, тези резултати надхвърлиха с много не само очакванията им но и мечтите им. Сега в началото са гробно мълчание от едните, другите вече се фанаха за косите, трети разпръсват несвързано мозъци налево и надесно, но ТОВА е нормално в началото, важен е края, туковиж станало правителство - това е най-черния сценарии за тиквата, затова ги котка да прават правителство, лъже че е най-против на служебен кабинет, настройва ги да се изпокарат и се провалят, после е ясно, на следващи избори разчита тия да се спихнат, да се укарат в парлиамента патрЕотете, да засмуче оттук-оттам некой депутат, и пак с дпесето дето му гласува в парламента да управлява ТОЙ още 4 години, разчита, както не можа протеста миналата година до го махне, да не може да го махне сега и новия парламент, да се провали. Проста тиква, така и нема да разбере че народа не го иска, и не става дума нито за Слави, нито отровни триа, нито за Христо Иванов, нито за мая ма. Интелектуалци, които си мразят и се отвращават от народа си, не са никакви интелектуалци, а са клекалци, а са просто сбръчкани комплексари. И после да се питат, защо хората не ги припознават. Първата задача на интелектуалеца е да прощава на по-простия, да го напътва и ограмотява, със слово да убеждава, а не да удря със словесен бич. Прочетете ето тия статии, да видите интелектуалците какво пишат, https://www.clubz.bg/112280-ne_nyama_takav_narod , това е в един "антикомунистически" сайт: https://faktor.bg/bg/articles/rumen-petkov-1-19 , а това също е от интелектуалец: https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-naglost-zloba-i-prostotiya-do-shiya . Чудна работа, на някои "интелектуалци" много им стана скъп тиквата, до вчера му бяха върли опоненти и критикари. Мижитуркаха си тихо в мафиотската държава, мрънкаха тихо срещу властта и се самооплакваха колко са репресирани, подлагаха властта на тиквата на умерена "обективна" и "градивна" критика, а сега изведнъж тиквата и тиквенията им станаха много мили, на фона на новата реалност политическа "простотия до шия" и чалгизацията. Тиквата беше по-културен, по-възпитан, по-въздържан, по-овладян, по-интелегентен, по-интелектуален, при него няма никаква простотия, грубост, арогантност, дивотия, никава чалгизация. Жалки сте.

 83. 83 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":

  Българската Уикипедия не е най-точния източник, особенно когато статията е директен превод на руската. Фразата се приписва на Филип II Македонски (διαίρει καὶ βασίλευε) и Юлий Цезар, но като тактика се използва и преди тях

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 84. 84 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#83] от "diadomraz":

  Еми Уикипедията казва същото! Че няма сведения фразата да се е използвала през Античността. Нито преди нея. Имаме ЕЖК от Средновековието...
  И пак ще кажа,че като стратегия тя не е работила в реалността...

 85. 85 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Абе нека се махне Гешев пък тогаз да видим Баце дал ще го вади толкова голям.

 86. 86 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 918 Неутрално

  В Австрия и Германия откраднати гласове за ИСМВ и за ДБ. Вероятно герберите броили гласовете са ги направили с химикалката недейстителни.

 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3425 Разстроено

  До коментар [#12] от "deaf":

  Бе ти ела на село да видиш дали епидемия съществува или не. Всяка събота като си ида - нов некролог. А сега се наложи да ходя в четвъртък - и вече два.

 88. 88 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1654 Весело

  До коментар [#22] от "Mike Crazy":

  ....За около три месеца, максимом половин година, "новите спасители" ще бъдат изгонени с павета и ще бъдат вовеки изтрити от политическата карта на страната......
  —цитат от коментар 22 на Mike Crazy


  Ще ме уморите от смях! Това беше написано за ГЕРБ през 2009 г. от един деятел на НДСВ!

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3425 Весело

  διαίρει καὶ βασίλευε - което може да се преведе и като "дриска, но владее"

 90. 90 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 615 Неутрално

  България е в криза - политическа, икономическа, пандемична...Трябва да се направи едно правителство като в Италия, което да бъде подкрепено от всички без ГЕРБ. Трябва спешно да се вземат мерки против пандемията и ускоряване на ваксинацията, да се преработи плана за милиардите помощ от ЕС за възстановяване от коронакризата...
  —цитат от коментар 4 на plynii


  Доста хора още не могат да разберат, че ГЕРБ пуска опозицията си по пързалката за да проличи нейната безпомощност. ББ се отказа и от имунитета си, в ръцете ви е, ха да ви видим сега! Предстои да видим как Радев ще драпа за да си го запази.

 91. 91 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 19 Весело

  Ще ме уморите от смях! Това беше написано за ГЕРБ през 2009 г. от един деятел на НДСВ!
  —цитат от коментар 88 на Един препатил


  Ами той ще да е бил "умен" като вас, ама все пак с две идеи по-умен. След него бяха Станишев и Маямата през 2013 - те се оказват с една идея по-умни от вас, а вие - както показУват фактите, се оказвате най-"умни" от всичките, защото продължавате да припявате същия рефрен през 2021...

 92. 92 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 19 Весело

  Абе нека се махне Гешев пък тогаз да видим Баце дал ще го вади толкова голям.
  —цитат от коментар 85 на olimpipanov


  След "досиетата от Лихтенщайн", "законът Магнитски", "испанската прокуратура", Лаура Кьовеши, Васил Божков - все герои и героини, на които се уповаваше умнокрасивата общност, да се разправят с лоший Борисов, сега се оказва, че лоший Гешев само трябвало да напусне, за да го сборят тоз тиран и диктатор бе, родните умнокрасиви!

  Ама чакай сега, той Гешев е от една година, а Борисов - от 15 вече - два мандата кмет, после три мандата премиер... Защо не го закопчаха тоз льош, льош Борисов, трима главни прокурори се смениха?

 93. 93 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ма верно ли ИТН има над 10 процента?
  Ма туй у коя държава, у Чалгария, у Кретения?
  Преливали саим гласове от машините, друго обяснение няма.
  Колкото и да са тъпи, българите знаят, че става дума за управление, не за пеене на чалги.
  Някой ще ми сравняват Слави с Царя, ми той цар, Слави пъдар.
  Царят за 800 дни ни вкара в ЕС и НАТО, както обеща, след 80 дена знаете ли тоя къде ще ни вкара?

 94. 94 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Най-после промяна ще има!
  Бойко си отива!!
  Но...как се очертава да се развие тази промяна??!!
  Според анализаторите преобладаващото мнение е, че са най-вероятни само и единствено два варианта:
  1-ви вариант: Експертно правителство.
  2-ри вариант: Служебно правителство и нови избори след няколко месеца.
  При варианта експертно правителство, ГЕРБ остава водещата партия и няма да е възможно каквато и да било ревизия на предишното управление. Във всички комисии към Народното събрание ГЕРБ ще участвува с най-голям брой представители. Избраните депутати от всички партии ще си запазят високите заплати през следващите 4 години и ще си получат сигурните комисионни от очакваните субсидии 50млрд. лева през следващия период!! Очакваната промяна ще спре дотук.
  При варианта служебно правителство (назначавано от Президента!!) ще има сигурна ревизия на предишното управление, ГЕРБ няма да може да бъде организатора и ръководещия на следващите избори и е малко вероятно да бъде отново водещата партия в изборните резултати. Новите партии най-вероятно ще увеличат изборните си резултати при очертващата се нова тенденция в преобладаващото мнение на нашето общество и е реалистично да очакваме съставяне на ново правителство с участието на новите партии и продължаване на очакваната от болшинството от нашя народ промяна на настоящата порочна система на държавното управление. Но ... дали сега „избраните“ депутати ще се откажат от вече осигурните си заплати и очаквани комисионни?? Пък и дежурните анализатори не пропускат (вече като самозвани политически коментатори!) да ни поучават и натрапват своите „мъдри“съвети , че едни нови избори ще хвърлят страната ни в много голяма криза (даже и хаус...!!!), защото знаят много добре, че продължаването на промяната ще засегне и медийните институции (и конкретно тях самите!!!) изявяващи се винаги в подкрепа на сега управляващите!!!

 95. 95 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":Бе ти ела на село да видиш дали епидемия съществува или не. Всяка събота като си ида - нов некролог. А сега се наложи да ходя в четвъртък - и вече два.
  —цитат от коментар 87 на Patsis


  Не са спряха с тиа дискотеки ..

  Ганьо си е Ганьо - недисциплиниран до невъзможност !

 96. 96 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  . Трябва спешно да се вземат мерки против пандемията ...
  —цитат от коментар 4 на plynii


  Най-яките мерки .. закатанчване на Банско и блокиране на хората по улиците , къртене на пейки, а-у .. ги взе ГЕРБ, да не забравяме!

 97. 97 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  . Трябва спешно да се вземат мерки против пандемията ...
  —цитат от коментар 4 на plynii


  Най-яките мерки .. закатанчване на Банско и блокиране на хората по улиците , къртене на пейки, а-у .. ги взе ГЕРБ, да не забравяме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK