Не обявяваме Бойко Методиев Борисов за избран за депутат

Не обявяваме Бойко Методиев Борисов за избран за депутат

© Юлия Лазарова"Необявяване за избран за народен представител" - това е поискал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Централната избирателна комисия (ЦИК). Няколко новоизбрани депутати на ДПС пък са формулирали същото желание с формулировката "да не бъде обявен за народен представител".


Часове след искането на премиера, то беше уважено на заседание на комисията късно вечерта на 8 април. ЦИК позволи на Борисов да не бъде (обявен за) избран. Същото направи и по молбите на още един кандидат от ГЕРБ и на девет представители на ДПС (в рамките на два дни) да се откажат от участие в разпределянето на депутатските мандати. Така въпреки че са избрани и щяха да влязат в парламента, те се оказаха заличени - сякаш изобщо не са участвали в изборит. Техните места ще се попълнят от други в листите, с които избирателите им ще трябва да се примирят.


Казусът предизвиква възмущение и полярни оценки от няколко години,
откакто кандидати започнаха да се отказват в последния момент преди обявяването на списъка с депутати за новия парламент. До 2014 г. практиката беше друга - никой не се отказваше, освен в предвидения по закон срок преди изборите. През 2009 г. дори беше допуснато министрите в оставка от кабинета на Сергей Станишев да бъдат едновременно и новоизбрани депутати и да работят и в двете си качества въпреки очевидната несъвместимост.


От 2014 г. отказите преди раздаването на мандатите започнаха да валят - тогава през пролетта имаше избори за европейски парламент, а през есента - за български. "Крак повлече" Делян Пеевски, който през май 2014 г. се отказа от мястото си на евродепутат и поиска да бъде заличен, а вместо него за избран да бъде обявен следващият в листата на ДПС.


"Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати", спомни си тази седмица в публикация във "Фейсбук" Цветозар Томов, който тогава е бил член на ЦИК.


На евроизборите през 2014 г. драмата беше на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, който след големи колебания избра да е евродепутат вместо депутат в българското Народно събрание, което беше пред разпускане.


През есента на 2014 г. по този начин се отказа и Деница Гаджева от "Атака", спечелила мандат в 23 МИР в София. Оттеглиха се и четирима кандидат-депутати от ГЕРБ, изместили с преференции по схемата 9/9 водачите в листите. Единият от тях изместваше в Добрич местния лидер на ГЕРБ Живко Мартинов, прочул се по-късно със "Суджукгейт" - делото, по което все още е подсъдим за изнудване на местен бизнесмен да даде суджук и филе за Бойко Борисов. След отказ на Стилиян Митев Мартинов стана депутат. През 2014 г. се отказа и Ангел Джамбазки от ВМРО, защото предпочете да е евродепутат. Отказ имаше и от ДПС.


През 2017 г. отказите от мандати бяха масови - 10 избрани за депутати кандидати поискаха от ЦИК да бъдат заличени след изборите. Петима бяха от ДПС, четирима от "Воля" и един от БСП.


След това на евроизборите през май 2019 г. Пеевски повтори номера, същото направи и Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.


Казусът има две страни - юридическа и морална


Няма спор, че не е етично избирателите да се подлъгват, че гласуват за популярна личност като водач на листа, а след това тя да се оттегля. Според мнозина дори става дума за изборна измама, защото хората са гласували за листите, в които присъстват именно тези хора и това е повлияло на избора му. Със сигурност водач като Борисов привлича гласове и това без съмнение влияе на броя на мандатите за ГЕРБ в избирателните райони, където участва лидерът. Законът обаче често пренебрегва морала.


Има две тълкувания на юридическия аспект:


Няма как да се оттеглиш от участие в изборите след изборите, тогава вече си избран и единственото, което може да направи ЦИК, е да обяви резултата от народната воля - това е тезата на опонентите на решенията на ЦИК. Например Маргарита Златарона, бивш конституционен съдия и бивш член на Централната избирателна комисия е цитирана от "Капитал" през 2014 г. по повод прецедента, създаден от Пеевски на европейските избори: "Оставката се подава до Европейския парламент и едва тогава ЦИК ще се произнесе по обявяването на следващия кандидат в листата. ЦИК е един административен орган. Той трябва да приема документи и да обявява резултати. ЦИК не може да пренарежда листата, това е правомощие, което не можем да си присвоим. Ролята на партията да размества листата след създаден избор също е невъзможна."


Цветозар Томов също смята, че законното е вече избраният депутат да бъде обявен от ЦИК, а ако не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Тоест заклева се пред новото Народно събрание и след това подава оставка.


На обратното мнение е доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш правен съветник и секретар по правните въпроси на президента Росен Плевнелиев. "Никъде в Изборния кодекс няма забрана избран, но необявен депутат да се откаже от участие в раздаването на мандатите", каза тя за "Дневник". Според нея аргументът, че да се откажеш не е морално, не е достатъчен. Такъв отказ би бил недопустим при мажоритарна избирателна система.


"Човек може по всяко време да се откаже в изборния процес за национален парламент, защото участието в изборите е право", обясни доц. Киселова и посочи, че записването на евентуална забрана на такъв отказ в Изборния кодекс ще противоречи на конституцията. Според нея кодексът допуска кандидатът да упражни лична воля и като посочи от кой район желае да бъде избран, и като откаже да участва в раздаването на мандатите, преди да бъде обявен поименният състав на новия парламент.


Избраните за депутати могат да се отказват, преди да бъдат обявени мандатите - това е мнението и на проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в Софийсикя университет "Св. Климент Охридски". Според него, ако не искаме да е така, трябва това право да се забрани в закона. Което пък е въпрос на политическа целесъобразност.


След като кандидатите са избрани от два района, те могат да изберат единия. По същата логика според проф. Киров могат да се откажат и да не влизат в парламента. На въпроса дали е етично, той посочи, че не би трябвало и един човек да бъде водач на две листи, но според Изборния кодекс е допустимо. В същото време може да се счете, че това нарушава равното избирателно право и е злоупотреба с право.


Той припомни


казуса с Бойко Борисов от 2005 г., когато беше избран за депутат от НДСВ в два избирателни района


Тогава проф. Киров е бил член на ЦИК и в комисията е получен отказ от Борисов от депутатското му място. Това обаче е станало, след като избраните депутати са били обявени. Затова на Борисов се наложи да подаде оставка пред новоизбрания парламент и той прекрати предсрочно мандата му, без да се налага да положи клетва. Тогава казусът обаче е бил различен от сегашният, тъй като Борисов е закъснял с оттеглянето си. Иначе и тогава избирателният закон не е забранявал отказ от депутатското място, преди да бъдат определени мандатите.


Куриозът в онзи казус е, че Борисов, тогава главен секретар на МВР, спечели два депутатски мандата - в Благоевград и в Пловдив - област. Но не посочи пред ЦИК от кой избирателен район влиза в парламента. Тогава ЦИК обяви, че влиза от два района и постави парламента в необичайната ситуация - в първия си работен ден да се заклеват 239 депутати вместо 240. Впоследствие Борисов подаде молба до комисията и се отказа от мандата си в Пловдив-област. После депозира молба в парламента да му бъдат прекратени депутатските пълномощия. И накрая обвини Пламен Панайотов, Даниел Вълчев и Ради Найденов, че го подвели за процедурата.


Какво следва от отказа на Борисов да е депутат?


Поне две неща:


Първо, няма да изпадне в несъвместимост като останалите 15 министри от сегашното правителство, които след като бъдат обявени за депутати, ще подадат оставка пред Народното събрание, но ще останат министри в оставка. За тях конституцията предвижда, след като се закълнат, да освободят временно депутатските си кресла и да се завърнат след сформиране на новото правителство. Дотогава на техните места могат да влязат временно следващите в листите, а могат да останат и незаети.

С отказа си да е депутат Борисов ще избегне срещи с президента Румен Радев.

© Юлия Лазарова

С отказа си да е депутат Борисов ще избегне срещи с президента Румен Радев.


Второ, като не е член на парламентарната група на ГЕРБ, ако такава бъде сформирана, Борисов ще избегне възможността да приеме покана от президента Румен Радев и да отиде на политически консултации при него преди връчването на мандати за съставяне на кабинет. Той, разбира се, не е длъжен лично да участва в тези консултации, но липсата му, ако е председател на парламентарна група, ще бъде много явна и ще предизвика коментари. Двамата са в публичен конфликт от повече от година.


Самият Борисов твърди, че не това е целта му. Искал да демонстрира, че не му е нужен имунитет, зад който да се крие. По-вероятното е да смята, че е под достойнството му да се занимава с парламент, в който му предстои да е опозиция, а също и да търпи нападките на анти-ГЕРБ партиите. Затова е възможно да се стяга за президентските избори, или пък за предсрочните парламентарни, за които вече мнозина говорят открито, и в които нищо чудно отново да го видим като водач на две листи. А може да обмисля и двата варианта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (176)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4608 Неутрално

  Техните места ще се попълнят от други в листите, с които избирателите им ще трябва да се примирят.
  ________________________________________________________

  Спокойно, нищо лоше не се е случило, все пак изборите в България не са мажоритарни!

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Няма да има подобни драми ако се въведе пълен преференциален вот без предимство за първия в листата. Дори и водачът да се откаже, следващият ще бъде също с достатъчно преференции.
  А, и трябва да отпадне водачеството в две листи, при което избраният и в двете трябва да избира от кой район да бъде депутат.

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Борисов бърза да се откаже от мандата понеже мястото на цар Киро е свободно и той ще играе за него.
  Сичкото сиган го подкрепя!

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4446 Любопитно

  Изглежда няма нито един политик в България който да има каквито и да е било наченки на доблест и просто да си тръгне след като са го нашамарили. Само кокала е важен, това народ, принципи, държава...това са само инструменти за грабене и лично забогатяване.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Айде пак Борисов. Как ли ще се изхранват журналистите, когато един ден Бокича изчезне от политическия хоризонт. 🤣🤣🤣

 7. 7 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Дали някой е приключен или не, по-скоро решава Гешев. Засега няма такива индикации. А и под приключване се има предвид по-скоро премиерстване на БоБо, не участие в политиката или управлението на страната.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  "Затова е възможно да се стяга за президентските избори, или пък за предсрочните парламентарни"
  А най-добре е да се стяга за ареста и съда.

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4608 Любопитно

  Дали Борисов е депутат или не нещо много вълнува медиите?

  Ами така без имунитет ще може да си го съдите колкото искате! Запазихте ли му вече място при бае Ставри?

 10. 10 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  мутропохвати с които се демонстрира как мутрите са над демокрацията

  за да се откажат трябва да имат ОСНОВАТЕЛНА причина и да плащат неустойка подобна на прекратяване без предизвестие

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Господин Методиев е избран като водач на листа . Това е единствения район на София където успя да победи. Би трябвало първо да се закълне като народен представител и после каквото си поиска. Това е чистата позиция.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1742 Любопитно

  Съдейки по списъка на отказалите се, акцентът е върху неморално, не върху законно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  А, и още: досега беше "Оставка! Оставка!". Борисов се отказа от парламента, сега пък защо се е отказал.
  Ако се откаже да сформира правителство и върне мандата ще има: "Ама защо бяга от отговорност?"

 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Бойко излиза в пенсия с пенсионния фонд от чекмеджето

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Каква доблест от Борисов?

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#6] от "oak17621787":

  За ,,мисирките” ли става дума?

 17. 17 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1335 Весело

  [

  Оф нали Борисов беше приключил, вече не бил фактор, ама всеки ден по 10 статии само за Борисов.Дайте нещо за Слави, ще прави ли правителство, няма ли да прави? Нали партиите от протеста били "спечелили", дайте да видим какво правителство ще направят?
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Има ли разлика? Виж как са се сляли в едно.

  Почти като Льонката и Хонекер.

  https://www.google.com/imgres?imgurl=https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/412/Image_5883412_308_0.jpg&imgrefurl=https://www.bgdnes.bg/Article/5883411&tbnid=wkrAHOV4b2-JQM&vet=12ahUKEwj4gseClPPvAhXRIMUKHSrNC6EQMygAegUIARCdAQ..i&docid=NNZiGOzuiiUxBM&w=630&h=458&q=снимка борисов и слави&safe=active&ved=2ahUKEwj4gseClPPvAhXRIMUKHSrNC6EQMygAegUIARCdAQ

 18. 18 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Не е забранено, следователно е законно. Не виждам как някой ще определя законни действия като неморални ?!

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#17] от "До руските мекерета":

  Дано Слави не стане толкова кръгъл

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Весело

  Тази филипика всъщност е завоалирана пропаганда на 100% мажоритарни избори.

 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Колко трябва да е зле, че цяла седмица да не се покаже?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#3] от "pamela":

  На теория пълен преференциален вот работи, но на практика няма смисъл. Почти никой не гласува за ората в листата... всички гласуват за партията или дори за вожда на партията... нито са чели програмата, нито знаят кой е в листата

 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#17] от "До руските мекерета":

  Помня много добре че си бяха доста близки, първият мандат на Борисов дойде след пряката подкрепа на Трифонов и екипа му.

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Весело

  Няма да е лошо да им записваме килограмите на влизане и на излизане от НС... за да има ПРЕДИ и СЛЕД 😃

 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":


  « Дайте нещо за Слави, ще прави ли правителство ... «


  Ти съветваш « Дневник « да хвърлят боб и да отгатват намерението на Слави и ИТН ?
  А за онзи от Банкя, ще се говори още дълго време, а, ако имаше главен прокурор, ще се говори и коментират решенията на съда и то не само за банкянския ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  "последствие Борисов подаде молба до комисията и се отказа от мандата си в Пловдив-област. После депозира молба в парламента да му бъдат прекратени депутатските правомощия. И накрая обвини Пламен Панайотов, Даниел Вълчев и Ради Найденов, че го подвели за процедурата."
  .................................

  хахаха, на Мутрата винаги някой му е бил виновен, още от преди да стане премиеру

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 28. 28 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1335 Весело

  Господин Методиев е избран като водач на листа . Това е единствения район на София където успя да победи. Би трябвало първо да се закълне като народен представител и после каквото си поиска. Това е чистата позиция.
  —цитат от коментар 11 на К2


  Циганите не го подведоха, но той ще ги преметне.

  Явно не е само прост.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 376 Неутрално

  И каква беше целта на това многословие. Да се плюе по Борисов каквото и да става?

 31. 31 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  А, и още: досега беше "Оставка! Оставка!". Борисов се отказа от парламента, сега пък защо се е отказал. Ако се откаже да сформира правителство и върне мандата ще има: "Ама защо бяга от отговорност?"
  —цитат от коментар 13 на pamela


  Добре де. Нека сега поне да спазва конституционния ред. Отива в Народното събрание заклева се и после си отива . Нека го унижават малко както той правеше с хората.

  SHADOWS of SOFIA
 32. 32 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#27] от "БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани":

  Ненчо Балабанов

 33. 33 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Пичове, преди изборите написах няколко статии в Дневник с една едничка цел - малко да мотивирам избирателите, да обясня разбираемо някои особености в преференциите, двойното водачество и някои други неща за изборите, в т. ч. и парите, които всеки глас на дава на властта за управление. Може да ги прочетете ако напишете Дневник - Стоилов - всички статии.
  Сега искам да потвърдя верността на това, което съм писал за математиката на преференциите. Вече има четирима водачи на листите, които бяха изместени именно с преференции - ГЕРБ Хасково Делян Добрев, В Благоевград, Варна и ДПС София-окръг Руслан Коларов, доктор на селскостопанските науки. За Руслан Коларов ме е яд много. Партийната дисциплина явно му е попречила да събира лични преференции и всенародният любимец Бат'Сали му е играл курвачка и е събирал яко лични преференции в циганските махали. И то много! Повече от чисто партийните гласове плюс личните преференции на г-н Коларов. Дали пък не е получил позволение от партийното началство на ДПС? Друг е въпросът, че май ДПС май няма да има мандат в София-окръг.
  Описах нагледно какво следва от двойното водачество на листи. И го нарекох пак номера на леките жени. Иначе казано курвенски номер в реденето на листи и издърпването на някои оцапани кандидати напред, както е станало с един бивш кмет на един мноооого голям български град в китна и равна Тракия, който на едно видео даваше акъл, че трябва да се правят много недействителни гласове. Резил!
  Същият курвенски номер е когато вместо истински кандидати, които ще влязат в парламента, се кандидатират евродепутати, които нямат никакво намерение да стават депутати тука. Да си заебат брюкселските заплати и брюкселския шоколад и да дойдат тука за депутатски кюфтета. Това се оправдава с някакво знаково поведение, което показвало колко партията цени района и избирателите си. Дрън-дрън, просто тактика да се вкарат удобните хора в парламента зад гърба на избирателите.
  Третият вариант е да се кандидатира някой много популярен кандидат, например доктор, артист, красавица небесна и др. подобни хем за водач на листа, хем да се скрие в друга листа на второ, трето или друго място. Това се прави, за да се оберат максимален брой от преференциите, да се концентрират в този любимец, за да се намали възможността да бъде свален водача с преференции. И после като влезе от листата, на която е водач, да освободи местото си други в листата, както е подредена от партийния вожд. Може даже да не е водач на листа, номерът с обирането на преференции пак може да мине.
  Има и едни нещастни хорица, на които просто е наредено да се откажат от депутатството си, независимо как е спечелено. Дали са ги млатили като белгунския кмет, дали само са ги заплашили с бой, дали са ги стимулирали с кинти и обещания не знам. Но знам, че това не е нормално поведение. Никаква избирателна система не може да премахне партийните и политическите измами. Няма изкуствен интелект, който да победи естествената простотия на местния политически пейзаж.
  Искам ясно да кажа - всички тези техники са подмяна на волята на избирателите. Точка!
  Долен курвенски номер, който подхожда на горублянские и дупнишките автоджамбази, но не и на кандидати за народни представители.
  Избирателната система има доброволна преференция. Но тя е доброволна за избирателя. За изборната администрация и особено за партиите тя е задължителна! И избирателите заслужават разумни и подробни обяснения за незаемането на мандатите от хора, които са били кандидати. Това не е детска градина. Това е играта "прецакай избирателя". Играе се от партийните лидери.
  Приятно мислене.
  Следобед на 09 април стана, че и Руслан Коларов, и Бат'Сали са депозирали искане да не бъдат обявявани за избрани. Май Бат'Сали е събирал преференции без разрешение и сега си плаща с депутатстването. Лошо няма.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Бойко излиза в пенсия с пенсионния фонд от чекмеджето
  —цитат от коментар 14 на ggot


  Тая глупост отдавна се изтърка.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#26] от "niksan1":

  Ами ако анализите си ги пишат с "хвърляне на боб" - нека така да бъде. Да го хвърлят този боб, защото мен това ме интересува - ще има ли правителство и кой ще е опозиция.

 38. 38 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#9] от "Дария Колев":

  Имунитетът се маха с обикновено мнозинство..В случая с. Методиев това няма да е проблем.

  Sic transit gloria mundi
 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Дали някой е приключен или не, по-скоро решава Гешев. Засега няма такива индикации. А и под приключване се има предвид по-скоро премиерстване на БоБо, не участие в политиката или управлението на страната.
  —цитат от коментар 7 на Ruse_Island  Каскета НИЩО не решава, той е онзи придворную пес, който само чака командата/насъскването от господаря .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 42 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  [quote#28:"До руските мекерета"][/quote]

  Даа , така е. Каменния град , Овча мисъл и факолтето. Братята сигани са сила.

  SHADOWS of SOFIA
 42. 43 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  сещам се че като се отказа едно време от двата си мандата като депутат на НДСВ че да се върне като главен секретар на МВР обясняваше какъв товар му паднал от раменете и че политиката не е за него ..

  всяко изказване на Мутрата във всеки един момента дали съдържа и 10% истина и искреност ... морал у Мутра ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 43. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2550 Весело

  До коментар [#23] от "ilinko":

  Защо да няма смисъл пълният преференциален вот? Ако някой иска да гласува за една партия, но не харесва водача на листата може да избере друг, по-подходящ според него кандидат.
  А защо не се коментира водачеството в две листи? По същия начин хората може да са гласували за един кандидат, но в парламента отива някой друг.

 44. 45 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2281 Весело

  Да си кажем истината.Има две причини за отказа..Първо, лицето Методиев иска да е премиер възможно най- дълго..И второ, срещата му с Радев би била удар за нарциса..

  Sic transit gloria mundi
 45. 46 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Баси, до вчера го гонеха с бесилки и ковчези, неска - що си тръгвал. Няма оправия.
  Опозицията се държи като недовидяна булка. :)

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 46. 47 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#46] от "kaiser":

  Айде да спрем да боготворим Живков, Борисов, Костов и т.н
  Народа е гласувал за който е преценил!
  Ако някой е загубил- да си направи изводите и да си отговори на въпросите ЗАЩО

 47. 48 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Да си кажем истината.Има две причини за отказа..Първо, лицето Методиев иска да е премиер възможно най- дълго..И второ, срещата му с Радев би била удар за нарциса..
  —цитат от коментар 45 на Hristov


  Глупости. Има съвсем по-простичко обяснение. След 12 години във властта, човекът иска да си почине няколко месеца, когато ще падне и последното съмнение в некадърността на чалгарчето да управлява и изпълнява обещанията си.

 48. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Казусът ще е интересен при мажоритарни избори. Тогава ако се откажеш би трябвало да влезе опонента ти. Т.е. тогава натурално не би трябвало да има отказвания, щото мястото отива при друга партия. :)

 49. 50 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#46] от "kaiser":

  Напротив..Не се е тръгнал.Не още..А предполагам, че гонката по устав тепърва започва..Аз лично искам да видя Цветанов в ролята на защитен свидетел на новия Гл прокурор.

  Sic transit gloria mundi
 50. 51 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  До коментар [#48] от "Младолик Мъдрец":


  ,,чалгарчето” нещо да ти е обещавал на тебе?

 51. 52 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1335 Весело

  Да си кажем истината.Има две причини за отказа..Първо, лицето Методиев иска да е премиер възможно най- дълго..И второ, срещата му с Радев би била удар за нарциса..
  —цитат от коментар 45 на Hristov


  Пък и президентските избори не са далеко....

  След дуета Гоце-Волен комбината Фатмак-Еднокнижник неоспоримо би доказала узряването на популацията.

 52. 53 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#48] от "Младолик Мъдрец":

  Не дава вид като да иска да почива.. Напротив, в изборната нощ говореше за незаменимост и чакали..Може би иска да подготви чакалите лично и нема време с досадни неща като Народното събрание

  Sic transit gloria mundi
 53. 54 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#52] от "До руските мекерета":

  Сешам се за едно интервю на Георги Коритаров с Борисов..
  https://m.youtube.com/watch?v=1NL8unN5LEc

 54. 55 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#51] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Чалгарчето обеща на всички, следователно и на мен. Управляващите (които и да са те) имат задължения към целият български народ а не само към Шиши, както се очертава.
  Да ти припомня, по времето на ГЕРБ нямаше прецакани кметове относно проекти, само защото са опозиционно избрано.
  Това което обещаха ГЕРБ преди 4 години, изпълни се за всички българи - не само за избирателите им. Това е безспорен факт.

 55. 56 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#55] от "Младолик Мъдрец":

  Глупости!
  Кое се изпълни? Да продължим да сме най-бедните в Европа ли?

 56. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 58 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#48] от "Младолик Мъдрец":Не дава вид като да иска да почива.. Напротив, в изборната нощ говореше за незаменимост и чакали..Може би иска да подготви чакалите лично и нема време с досадни неща като Народното събрание
  —цитат от коментар 53 на Hristov


  Е, очевидно е. 12 години във властта могат да изморят всекиго. Не така стои въпросът с чалгарчето. Скри се още във вечерта на изборите - измори ли се, уплаши ли се .. не знам, ти ще кажеш. Факт,е, че се скри като плъх в дупка. За разлика от него, Борисов излезе и направи изявление.

 58. 59 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#55] от "Младолик Мъдрец":


  Я ми кажи в Смолян освен един стадион( който още не е готов) и едно инвазивно кардиологично отделение( което не е на нивото на софийските) какво се направи?

 59. 60 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#55] от "Младолик Мъдрец":

  В позицията си на Иванчо, дето нарежда "Моля другарко, искам да кажа"..Преди няколко дни загубихте 300 000 от собствените си избиратели и хората ви отнеха правото да казвате, изисквате и давате съвети.Разбирам че за някои етапите на скръбта по Кюблер-Рос протичат дълго и болезнено, но това е обективната реалност .

  Sic transit gloria mundi
 60. 61 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#55] от "Младолик Мъдрец":Глупости!Кое се изпълни? Да продължим да сме най-бедните в Европа ли?
  —цитат от коментар 56 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  :)))) някой да ти е обещавал, да бъдеш средно богат или най-богат ?! Ако ти е обещал някой - нагло те е излъгал.

 61. 62 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Десет години ми писна да слушам АЗ АЗ АЗ АЗ АЗ ... а нито да виждам нещо по-различно в града, нито да го усещаме по джоба си

 62. 63 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#55] от "Младолик Мъдрец":В позицията си на Иванчо, дето нарежда "Моля другарко, искам да кажа"..Преди няколко дни загубихте 300 000 от собствените си избиратели и хората ви отнеха правото да казвате, изисквате и давате съвети.Разбирам че за някои етапите на скръбта по Кюблер-Рос протичат дълго и болезнено, но това е обективната реалност .
  —цитат от коментар 60 на Hristov


  Няма такова нещо. 200 хиляди по-малко гласували за ГЕРБ са и 200 хиляди по-малко гласували на изборите. За сметка на това ДБ спечели цели нови 6000 гласа, които някои казват, че са просто купени.

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 65 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#62] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Аха, ти очакваш, който дойде на власт, лично да ти сложи в джоба. Напълно нормално за избирателите на чалгаджийчето.

 65. 66 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#58] от "Младолик Мъдрец":

  Очевидно беше единствено, че Баце се беше оакал от страх..И тоя шаш и паника продължиха и следващите дни, в които уж щяхте да сте отговорни и да съставите кабинет/ по двете каки/, уж нямаше да съставяте..Като ви гледа човек отстрани , сте изключително жалка гледка.

  Sic transit gloria mundi
 66. 67 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#42] от "К2":Аз освен Факултета /75-то ли беше?/ другите ромски секции в София не ги знам. Трябваше да си ги запиша покрай кметските кота се коментираха.
  —цитат от коментар 64 на Моа Преател Тайпи


  Факултета , Люлин , Овча Купел , Надежда, Суходол и Банкя.

  SHADOWS of SOFIA
 67. 68 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#61] от "Младолик Мъдрец":

  Ами като не ни обещават- да духат супата!
  Хората бягат, другите-измират а те нека пляскат с ръце за това което правят

 68. 69 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 674 Весело

  В общи линии след като и юристите не могат да се разберат по въпроса излиза, че самият закон не чини. Пита се в задачката кой предложи и гласува такъв закон за изборите?...

  73! Go Go
 69. 70 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Оф нали Борисов беше приключил, вече не бил фактор, ама всеки ден по 10 статии само за Борисов.Дайте нещо за Слави, ще прави ли правителство, няма ли да прави? Нали партиите от протеста били "спечелили", дайте да видим какво правителство ще направят?
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Става дума за схващането за парламентарна република на патрона ти.
  В коя друга държава министър председател може да нарежда на депутати как да гласуват или да ги "раздава"? Подобни примери - бол...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#65] от "Младолик Мъдрец":


  Не! Не очаквам да ми сложи никой нищо в джоба.
  Очаквам като дрънка глупости от сорта ,, как са заплатите в завода”.. да влезе да попита работниците дали им се спазват конституционните права( като например ПРАВОТО НА СИНДИКАЛНО СДРУЖАВАНЕ!) заради което тук в Смолян хора подложени на адска репресия И ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА

 72. 73 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#58] от "Младолик Мъдрец":Очевидно беше единствено, че Баце се беше оакал от страх..И тоя шаш и паника продължиха и следващите дни, в които уж щяхте да сте отговорни и да съставите кабинет/ по двете каки/, уж нямаше да съставяте..Като ви гледа човек отстрани , сте изключително жалка гледка.
  —цитат от коментар 66 на Hristov


  Ако някой се е бил оакал, това беше чалгаджийчите. Пролича му с това, как се скри с 200 - може и в тоалетната да се е скрил. Още не излиза, което означава, че е затънал яко в *****. Няма по жалка гледка от това, Иванов веднага след изборите, да плюе на принципите си и веднага да се прегърна с тази дето издигна Шиши за шеф на ДАНС, виден представител на мутрите (мултигруп) и патериците на един търсен от правосъдието мошеник. Доколкото изобщо има принципи, извън тези за кокала.

 73. 74 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#63] от "Младолик Мъдрец":

  300 000 хиляди .Опитай поне фактологично да си точен.Знам , че такъв шамар и оценка болят, но това е положението.В тази ситуация, след като дори собствените ви избиратели не искат да ви виждат в управлението, да давате съвети и да изисквате от другите е повече от нелепо.

  Sic transit gloria mundi
 74. 75 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Ако не ставаше въпрос за Борисов, въпросът изобщо нямаше да се повдигне. Още ли сънувате "унищожения" Борисов?

 75. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#67] от "К2":

  “Факултета , Люлин , Овча Купел , Надежда, Суходол и Банкя.”

  Ако България беше населена само с роми, Бате Бойко щеше да е бетониран за вечни времена с >50%.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 77 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#65] от "Младолик Мъдрец":Не! Не очаквам да ми сложи никой нищо в джоба.Очаквам като дрънка глупости от сорта ,, как са заплатите в завода”.. да влезе да попита работниците дали им се спазват конституционните права( като например ПРАВОТО НА СИНДИКАЛНО СДРУЖАВАНЕ!) заради което тук в Смолян хора подложени на адска репресия И ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА
  —цитат от коментар 71 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Аха, някой ви е вързал ръцете, оковал ви е с вериги за завода и вие просто няма какво друго да направите, освен да чакате някой да дойде да ви оправи.

 77. 78 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#77] от "Младолик Мъдрец":

  Говоря ти за други неща ама ти ТРУДНО СХВАЩАШ!
  Нека да опитам пак.
  Не може да твърди че се бори с илигарсите с да се окаже че са си правили взаимен съпорт!
  До тук разбра ли?

 78. 79 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#52] от "До руските мекерета":Сешам се за едно интервю на Георги Коритаров с Борисов.. https://m.youtube.com/watch?v=1NL8unN5LEc
  —цитат от коментар 54 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Във въпросния ден еднокнижникът явно е оставил прословутия си инстинкт на политическо животно да спи в леглото.

  А интервюто е още едно доказателство, че прост и непрост трудно се разбират.

 79. 80 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  ЗАЩО НЕ НАПРАВИХА СПИСЪК НА ВСИЧКИ ФИРМИ ПОЛУЧИЛИ ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ В КОВИД КРИЗАТА?
  ДА ИМ НАПРАВИМ ЛИ РЕВИЗИЯ КЪДЕ СА ОТИШЛИ ПАРИТЕ
  ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ. И КАКВО Е НАПРАВЕНО?

 80. 81 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  ББ прави това, каквото му нареди Доган.
  Казал му е няма да си депутат и той слуша и изпълнява.

 81. 82 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  ББ прави това, каквото му нареди Доган.
  Казал му е няма да си депутат и той слуша и изпълнява.

 82. 83 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  С какво трябва да започнем ли?
  С РЕВИЗИЯ С ОТЧЕТНОСТ И С КОНТРОЛ!
  Изобщо да не напускат потъващия кораб като плъхове

 83. 84 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#70] от "PisnaMi":

  Аз патрон нямам, май други го имат за патрон, при положение че не спират да го спрягат за щяло и нещяло. Пак ти казвам - дай да видим ще има ли правителство, оставете го този Бойко?

 84. 85 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#82] от "nij50393132":


  Няма какво да си измиват ръцете с тоя и ония!
  Те управляваха десет години!
  Точка!

 85. 86 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#63] от "Младолик Мъдрец":300 000 хиляди .Опитай поне фактологично да си точен.Знам , че такъв шамар и оценка болят, но това е положението.В тази ситуация, след като дори собствените ви избиратели не искат да ви виждат в управлението, да давате съвети и да изисквате от другите е повече от нелепо.
  —цитат от коментар 74 на Hristov


  Брой гласували през 2017 - 3682493
  Брой гласували през 2021 - 3334283
  разлика - 348 хил. гласували по-малко.

 86. 87 Профил на Шъ ви прата едни момчета
  Шъ ви прата едни момчета
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Тезата на Киров и Киселова не издържа. Да, можеш да се откажеш от правото на избор, но по съответния ред. Както може да се откажеш и от правото на собственост, но не като се провикнеш от балкона, че го даваш на бай Иван а като се прехвърли по съответния ред на друго лице.

  Именно процедурата и реда трябва да се спази. ЦИК няма правомощия да променя изборния резултат, а само да го обяви. Кандидат-депутатите са избрани по волята на Суверена и няма как орган като ЦИК едностранно да променя тази воля и да замества Суверена.

  Ако избраният кандидат-депутат иска да откаже от правото си да бъде депутат, той може да го направи пред органа който представлява Суверена, който го е избрал.

  Това е Народното събрание. Единственият начин е, в деня на полагане на клетва, тези които се отказват да бъдат депутати, да бъдат освободени от конституираното НС и веднага след това да се закълнат техните заместници.

  Киров, Киров, едно време повече акъл ми се чинеше че имаш, сега кат' съ издигна малко, бая глупости почна да ръсиш..

 87. 88 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  [quote#86:"Младолик Мъдрец"][/quote]

  Демек, мъдрецо?

 88. 89 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#67] от "К2":“Факултета , Люлин , Овча Купел , Надежда, Суходол и Банкя.”Ако България беше населена само с роми, Бате Бойко щеше да е бетониран за вечни времена с >50%.
  —цитат от коментар 76 на Norman Granz


  Не исках да ги покарвам Будалите. Ама нещо спряха да говорят за опашката на коня. И с право ядосахме се там под опашката и герб е втора политическа сила в София. Даже много негласуващи като мен отидоха до урните въпреки риска от зараза.

  SHADOWS of SOFIA
 89. 90 Профил на Младолик Мъдрец
  Младолик Мъдрец
  Рейтинг: 425 Весело

  [quote#86:"Младолик Мъдрец"]
  —цитат от коментар 88 на До руските мекерета
  Демек, мъдрецо?[/quote]

  Демек, тия които не са гласували изобщо, не са гласували за ГЕРБ

 90. 91 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#43] от "БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани":

  Бай Х е патологичен лъжец . Понякога лъже ей така за разнообразие

 91. 92 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Да излизат тримата- с Владо Горанов и Мента да дават обяснения за всичко което излезе НАЯВЕ!

 92. 93 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Ония да започва да си го причинява и да знае обществеността КЪДЕ ПОТЪНАХА 700 000 000

 93. 94 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Абсолютно неморално и чиста изборна измама! Или казано по Лукарски: предизборен трик. Сега трябва и на Бойко да му викат Бойко Трика.

 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 97 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  15 000 починали от ковид.
  Затягаме, разпускаме, затягаме, разпускаме... докато измрат всички

 97. 98 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#95] от "До руските мекерета":
  —цитат от коментар 96 на Младолик Мъдрец


  Не съм.

  Опитай пак, но този път с негрите.

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK