Господари на мълчанието

Изнервянето на потенциални партньори в управлението, отказът дори да се говори с тях, не обещава формирането на успешен управленски формат.

Изнервянето на потенциални партньори в управлението, отказът дори да се говори с тях, не обещава формирането на успешен управленски формат.Шареният парламент и очакванията за трудно (а според някои - и невъзможно) формиране на редовен кабинет само дни след изборите произведоха нарастващ шум в обществената среда. Още преди да бъдат оповестени окончателните резултати и разпределението на мандатите, започна бабуването на неродени кабинети и спекулациите кой какво би подкрепил, какво би спечелил и каква цена би платил. По-напредналите в политическото изкуство от самото начало започнаха да прилагат и малко по-комплексни стратегии, като на гръмогласните драматични заплахи от едната страна ("Ще провалите и разорите страната!" "Избори не ни плашат!" ), набързо опаковани като протегната ръка за сътрудничество, от другата страна им отговаряха с елегантен блъф "И ние сме готови на избори веднага".


Следизборната треска доведе до там, че някои по-нови в тази игра побързаха да се принесат в жертва (като министри) за сформирането на заветния кабинет, без дори да изчакат покана. Резултатът е, че


парламентарни групи са заплашени от разпад, преди дори да са се заклели
в 45-то Народно събрание, а други пък могат да разделят и отчуждат по-претенциозните си симпатизанти.


На фона на цялата около-изборна дандания героите на тези избори - "Има такъв народ" (ИТН) на Слави Трифонов - верни на завета на Симеон Сакскобургготски "Бъдете господари на мълчанието, не роби на думите!", оглушително мълчат. Като предизборна стратегия мълчанието им се оказа печелившо. Отсъствието на лидера и кандидатите на ИТН от предизборни студия и дебати, и като цяло липсата на видима кампания в общественото медийно и физическо пространство, не само попречи доверието в новата партия да ерозира, а вероятно и засили подкрепата й.


Мълчанието беше донякъде компенсирано единствено с присъствието им в собствената кабеларка и във Фейсбук. То беше донякъде разнообразено и с еднократна "жива връзка", в която шоуменът демонстрира способността си да изслушва и да се съгласява със симпатизантите си, и с единствения за кампанията насред пандемия предизборен концерт, в който връзката между лидера и хората от народа беше допълнително споена, като те получиха възможността и да поплачат с него. Но като цяло предизборната игра на този отбор беше издържана в жанра "Господари на мълчанието".


След изборите, на които за изненада на мнозина новата партия изпревари Столетницата,


Слави Трифонов не само удържа на натиска най-накрая да излезе от този жанр


и да оповести публично плановете си като сигурен мандатоносител (след като победителят ГЕРБ очевидно няма да може да състави кабинет), но и съвсем изчезна от публичното пространство (вероятно карантиниран заради симптоми на КОВИД-19). На нетърпеливите подканяния от всички страни да заяви намеренията си за кабинет и коалиционни партньори, лидерът на ИТН единствено отговори с очевидното - че ще спазва конституционно-установения ред. С отказа да разкрие картите си - независимо дали този отказ се дължи на рационална стратегия с ясни цели и внимателно подбрани средства, или е резултат от продължило по-дълго от нормалното моментно объркване заради неочаквания вероятно и за самите ИТН висок изборен резултат, поставил ги на топа на устата в критичен за страната момент, той видимо изнервя останалите играчи.


Най-изнервен от безмълвието на противника е най-заинтересованият от провал на евентуален кабинет на ИТН и другите "партии на протеста" - Бойко Борисов. Гръмък провал на "управленската алтернатива" на "модела Борисов" би дал възможност за едно бързо, по-изгодно за ГЕРБ ново раздаване на картите, което да го бетонира за години напред като "безалтернативен". Борисов не само няма от какво да се страхува от един служебен кабинет с ограничени правомощия (пък бил той и назначен от архи-врага му Радев), но и би спечелил от това да няма работещ парламент, който да започне систематичното разграждане на неговия модел на управление.


Най-изгодно за Борисов е да играе ролята на отговорния държавник,


готов благородно да подкрепи кабинет на националното спасение, като същевременно се надява и работи за неговия крах. Липсата на ясни, фиксирани параметри в следизборната ситуация, доколкото отсъстват конкретни заявки за формиране на кабинет от страна на противниците му, прави убедителното разиграване на подобна сценка трудно.


Мълчанието на ИТН изнервя и играчите от "партиите на протеста". "Демократична България" могат да загубят дългосрочно много от провала да бъде излъчен работещ кабинет. Враждебните към ДБ медии на статуквото няма да пропуснат да ги представят като единствено отговорните за този провал, подвели подкрепилите ги граждани с обещанието да разградят "модела Борисов", и само потвърдили "управленската си немощ". Нервността се усилва и заради багажа от участието на "Реформаторския блок" в кабинета "Борисов 2".


Подозренията за готвени "трикове" (т.е. готовност за коалиране с играчи, които нямат 100% идеологическо, естетическо и прочие съвпадение с така или иначе достатъчно хетерогенното сама по себе си "демократично обединение") кара по-гласовити в социалните мрежи симпатизанти да упражняват


натиск над лидерите й за въздържане от участие в какъвто и да е кабинет,


подкрепян в една или друга степен от партии на статуквото (пък били те и формално противници на ГЕРБ като БСП), дори и това да значи нови избори. Разбира се, нови избори не трябва да бъдат избягвани на всяка цена - особено ако останалите партии на протеста нямат готовност да влязат в един общ управленски формат. Но във всички случаи не е в интерес на ДБ те да бъдат играчите, които общественото съзнание асоциира с идеята за нови избори веднага.


Така или иначе неяснотата какви са плановете на Слави Трифонов - опит за кабинет или нови избори - прави невъзможно подготвянето и прокарването на идейно издържана и стратегически печеливша позиция на Демократична България в тази критична както за страната, така и за бъдещето на обединението ситуация. Изнервени са и лидери на летния протест, които в опита си бързо да реализират все пак някакви позитиви от протестната си активност (въпреки слабото представяне на изборите), непоканени се предлагат за кабинет, който може и изобщо да не е плануван.


Съзнателното изнервяне на противниците (или на конкурентите) е ефективен инструмент за постигане дългосрочните цели на рационални играчи, поставени в сложна ситуация, която не позволява лесното пряко реализиране на тези цели. Изнервените противници допускат грешки, които в спокойно състояние вероятно не биха допуснали. С това те правят задачата на по-умелите в играта по надхитряне по-осъществима.


Стратегията "господари на мълчанието" носи и своите големи рискове, обаче.


Изнервянето на потенциални партньори в управлението, отказът дори да се говори с тях, не обещава формирането на успешен управленски формат. Ако целта на ИТН е коалиционен кабинет, това не би могло да се окаже особено успешна стратегия.


Не по-малко рисково е да бъдат изнервяни и симпатизантите, което може лесно да ги отчужди. Тук видима с просто око е грешката в забавянето (с почти седмица) Слави Трифонов да се обърне към гласувалите за неговата формация над половин милион фенове и ако не да им каже какви са плановете му (за да не разкрие картите си), то поне искрено да им благодари за подкрепата. Изказаната най-накрая в събота благодарност към феновете прозвуча като дежурно съобщение на телефонен оператор. Рационалните стратегии катастрофират при хора, водени по-скоро от емоции. Разочарованието и обидата на феновете може да се окажат високата дългосрочна цена, която ИТН ще плати за иначе хитрата игра на криеница, която играят днес.


Ружа Смилова е доктор по политология, главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Програмен директор политически изследвания в Центъра за либерални стратегии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (223)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  Какви разговори с мафиоти, които се чудят само как даси пълнят чекмеджетата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5335 Неутрално

  Слави Трифонов мълчи по принуда, няма визия за управление, няма капицитет да управлява!

  Да управляваш една държава не е като да имаш десетина сценаристи, няколко певеца, оркестър и чистачка в студиото!

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Така, а сега е моментът да видим какво ни казва това мълчание.
  Въпреки нагласите че социолозите нищо не били познали, фактите са че всички предупреждаваха че правителство без БСП или ГЕРБ няма да е възможно в новия парламент.
  Журналистите като папагали питаха "с кого бихте се коалирали".

  Сега излиза че "мълчащите" не са имали никакъв план какво ще правят след изборите.
  Нямат и подготвени хора.

  Да видим ако все пак се нагърбят с правителство как ще управляват държава, при положение че нямат ресурс и капацитет да виждат не пет, не три, а дори и един ход напред.

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Всяко сравнение със Симеон II е просто неуместно, царят беше много нива над българската действителност.

  Анатема на комунизма!
 5. 5 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Ако не се състави правителство и се отиде на нови избори - като че ли това ще е за първи път в България от 1989 г. насам.

 6. 6 Профил на han_kurbat
  han_kurbat
  Рейтинг: 140 Весело

  Учиндолски ша ва вози с 300 на жипката с 24 юнака охрана.
  ХИ и Иво М не са се обаждали в профилите си от 04.04.
  Мълчаньето на ягнетата.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Царят имаше визия за управлението и мълчеше не защото няма какво да каже, а за да постави журналистите на място.
  Докато при Слави е страх да не каже нещо, което няма да е на място.

  Анатема на комунизма!
 8. 8 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Нормално е да мълчат, защото НИКОЙ не е спечелил дотолкова че да има правото да управлява!

 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  Кой те излъга тебе че нямал визия! Много знаете!

 10. 10 Профил на Cv St
  Cv St
  Рейтинг: 412 Любопитно

  Слави очакваше да е на второ място , колкото аз да стана президент САЩ... Пълен шок и пълно безсилие да направи , каквото и да било . Не е подготвен просто , което е странно , защото ти се явяваш на избори за подкрепата на хората. Представи един екип от хора - но той е има няма 30-40 човека. Колкото депутати ще има само в парламента.Забелязвам, че започва да изнервя и своите поддръжници, не ми се мисли , ако върне мандата , колко ще се срине при нови избори.. просто това с връщането трябваше да го направи или още на същата вечер или на другия ден след изборите . Това протакане и евентуално връщане на мандат , просто ще му убие партията... А плюс това е поставен в шах от Дпс и Герб , но просто той ако беше обявил , че ще прави кабинет и коалиция , тяхната помощ щеше да е пост фактум , а не предварителна помощ, така излиза , че той е СЪГЛАСЕН те да го подкрепят... просто се забави много.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  Ако някой си е мислил, заради намръщените стойки и голямото перчене, че Трифонов ще има здрава ръка и ще въведе ред, не са познали, той има хъс да плюе по политици и да руши авторитети, понеже е анархист!!!

  [email protected]
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":


  Слави освен да благодари на избирателите си не е време да казва каквото и да било друго.
  ГЕРБ да решават първи. След тях ще казва Слави...

 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ами не, не е нормално да мълчат. Най - малкото защото беше пределно ясно че ще се получи така и би трябвало да са подготвени за тази ситуация. Ако имат претенции да управляват и то по - качествено.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Неутрално

  Е как ще управлява анархист, ако му се даде власт, той само ще каже, вземете си болниците, вземете си МВР, вземете си армията, народе и се самоуправлявай, браво, аз те освободих, хайде, това беше всичко, разпускаме държавата, свободно.............

  [email protected]
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  Най-вероятно шоуменът си е мечтал да си бъде опозиция и в новия парламент, което си осигури с обещанията, че няма да се коалира с никой. Т.е. щом няма да се коалирам с никой, освен с мутрите на Манолова, значи ще съм в малцинство и ще мога да си плюя и хейтя на воля, както си знам.

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  До коментар [#10] от "Cv St":

  Неговата цел вероятно е била да продължи да го играе невинна жертва на Борисов, но сега Борисов му казва, управлявай, Нинова му казва, управлявай, а шефовете му искат да НЯМА такава държава, да я разруши. И той си умира от страх, че ще излезе на показ вредното му антидържавническо дело,,,,,,,,,,,,

  [email protected]
 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#13] от "zxp53317185":


  А всички като приказваха до сега а след това им излизаха мръсотиите- ХАРЕСВА ЛИ ВИ?
  НАЛИ ИСКАТЕ ПРОМЯНА ИЛИ...?

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  "Мълчанието е злато", това е стара сентенция. Но Боко кара на принципа "злато е, но аз не съм сребролюбец". И говори заради всички. Да не го забравим.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на smc32649942
  smc32649942
  Рейтинг: 12 Гневно

  Защо изписва "Моля използвайте само латиница, "

  Защо бе дневник ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ да се слагат прякори на кирилица?

  Това българска медия ли е?

 23. 23 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 530 Неутрално

  След нашия форумен любимец Даниел Смилов, сега ще ни дава акъл и жена му. Бре, туй семейство много талантливи.

 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#18] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Аз не съм искал промяна нито на избирателната система, нито на начинът на гласуване. То и като цяло тези които са за промяна всъщност поотделно искат да променят съвсем различни работи и затова беше предварително ясно че нищо няма да стане.

 25. 25 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Славчо и партия ИТН (И Така Нататък) няма да направят правителство – по много причини! Ето някои от тях:

  • Досега Славчо правеше скечове за другите, ама сега ще правят за него, защото никой не го е страх от него, а той си умира от страх и затова ходи с джипове с охрана. Това също ще се използва в сравненията с Баце, щото той ходеше с един джип, а Слави се мъкне с по 4-5 джипа с охрана. Освен това Славе не може вечно да мълчи и да сумти, без да казва какво ще прави – де що има журналист и коментатор, а такива изобщо не липсват - ще го разнищи и ще го разчепка като прана вълна. Да не говорим за това, че в студиото, където ще дава интервюта, няма нито сценаристи, нито аутокю, така че Славе ще мънка и ще гъгне, докато на хората им писне и излязат на улицата. А те ще излязат, така че Славе да му мисли – той какво си въобразява? Че ще заповяда на полицията да бие демонстранти ли?

  • Като продължение на темата за страха на Славе, помислете си само как, след като седнат в парламента, неговите „коалиционни партньори“ го правят на паздер. МаяМа ще го сбръчка и при най-малката му стъпка, с която не ѝ свири по гайдата. Славе не е Баце и няма неговото спокойствие, че да се справи с нея, още повече, че тя е политик с опит, който той изобщо не притежава. Същото важи и за Ристе, който хич, ама никак не си пада някой си от село Учиндол да му казва на него как, какво и защо, след като и той самият е бил министър.


  • За влиянието на бай Ахмед Хидроинженероглеу ефенди даже няма и да говорим – само да погледне към Славчо с неодобрителен поглед и последният ще търчи като мома с менци за водица, за да изпълни нарежданията.

  Не ми се изброяват и другите препятствия от обективен и субективен характер, които дебнат Славе като гладен ловджия охранен глиган! Така че Славчо го чакат невъобразими изпитания, още повече за неговото огромно его! И негово правителство няма да има! Точка! Други мнения?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5335 Любопитно

  Кво стана с Борисов 4 бре, герболяк? Квото и с Дръмб 2, па после 3, па Йованка, па Куши, па Барочно...
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  Много рано се радваш! Дет се вика пилците се броят наесен.

  А какво стана с мантрата Христо Иванов премиер? Моля ви не разочаровайте Маджо!

 28. 28 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonimnii":
  1) Симеон еди кой си беше на нивото на най-крадливите балкански субекти!
  2) Вече проблясват смислови връзки между НДСВ и ИТН, което е таранция, че кукловодите са едни и същи. Но какво пък, и този сапунен мехур трябва да се спука.

 29. 29 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#24] от "zxp53317185":


  Ще стане стане. Само гледай как ще стане

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Любопитно

  До коментар [#12] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  И в какво казване очакваш да се оформи геният му?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Топката е в Слави и той е този който ще загуби или спечели най-много от следващите си ходове.
  Не виждам какво ще загуби ДБ, стига да подходи принципно. Ако Слави предложи правителство със задачи, приоритети и срок които отговарят на обещаното от ДБ, подкрепа. Ако не - избори. Ако се отклони от обещаното - оттегляне на подкрепата и избори.

  Боже, Боже ...
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#30] от "дерибеев":


  Там е работата че докато ГЕРБ не се произнесат- никой нищо не може да очаква!
  Научете се на ред...

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев": Ако някой си е мислил, заради намръщените стойки и голямото перчене, че Трифонов ще има здрава ръка и ще въведе ред, не са познали..
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  Глупости!

  Всички, които го познаят, знаят че баш Слави пипа със здрава ръка и в балета, и в бенда , и във фирмата, и в телевизията !

  Няма тън, няма мън ..

  Всичко живо стъпва на пръсти и се строява на балабатума!

 35. 35 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 512 Неутрално

  "Изнервянето на потенциални партньори в управлението, отказът дори да се говори с тях, не обещава формирането на успешен управленски формат." - още ли има баламурници, очакващи от тази сбирщина да има успешен управленски формат? Всъщност някак ще доживеем до септември и кремълският агент няма да има право да състави служебен кабинет, а след това и няма да повтори дилетантския си, вреден, разделящ обществото и водещ до тотална изолация от Европа мандат. Жалкото е, че до тогава България вече ще се е превърнала в неуправляема чалгаджийско-мутренска кочина, а в Кремъл доволно ще протриват ръце. После пак плямпайте хората да стояли тук или онези да се върнат обратно... С политически лаици, дилетанти и един национален предател начело - толкова.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Между другото всичките мрънкахте срещу Баце кога беше забранил на Данаил Кирилов да пише у Фейса, ама сега Слави е забранил на цялата си партия да пише у Фейса. :)

  Както се казва - получавате Баце в двойна доза :)

 37. 37 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  ...Да управляваш една държава не е като да имаш десетина сценаристи, няколко певеца, оркестър и чистачка в студиото!
  —цитат от коментар 2 на Дария Колев

  А какво е? Държава се управлява в екип, а не еднолично.
  А и нали не забравяте, че сам Борисов е "певец" на 6-то?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Говориш като силно необразован гражданин.
  Дали Борисов виждаше много ходове напред или ресурсите, които разпределяше и заделяше му позволяваха да излиза от редица ситуации, благодарение на тези ресурси?!

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Призовавам Слави ДА ИМ ЗАРИЕ ОГЪНЯ НА ВСИЧКИТЕ МИЖИТУРКИ!👍🏻👍🏻👍🏻
  —цитат от коментар 20 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Тотал ще има зариване на огън !

 41. 41 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1309 Весело

  Хммм... нещо не мога да разбера някои журналисти, така както ги или сами се наричат. Последните години бяха изпълнени с подигравки към Бойко Борисов, че ежедневно ни залива с всякакви, нужни или ненужни, изказвания от Жипката си, а и не само той. Не се е минала и седмица от изборите и вече заядливи и жлъчни подмятания от страна на същото журналистическо съсловие, относно мълчанието на Слафи Трифонов и някои от евентуалните бъдещи партньори.
  Та да ви питам коспода журналисти, вие знаете ли какво точно искате?
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 42. 42 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#36] от "realguru":


  Това не е начин за комуникация когато си на такава позиция бе,толкова ли не го разбрахте их че сте...

 43. 43 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Аз само това правя - гледам сеир. А като "ще става" поне с някакъв срок ще се ангажираме ли кога ще стане, или искам прекалено много?

 44. 44 Профил на smc32649942
  smc32649942
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#32] от "Моа Преател Тайпи":

  а ок!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Нито една партия не е доволна от тези избори.
  И така да почнем наред.
  1. Герб. Те смятаха че ще спечелят и ще продължат да управляват. Тов аси личи от смутеният им лидер, който в снега се опитваше нещо да каже.
  2. Слави. Ами той си мълчи. Слави е очаквал ако е опозиция, то да е опозиция в парламент с някакво правителство и управление. Да си опозиция тогава е удобно.
  3. БКП. Те още анализират какво не е наред. Но и БКП очакваше да е опозиция и да си кщта така още 4 г. громейки властта.
  4. ДпС. Те винаги гледат келепира и са може би единствената партия, която не се интересува от това дали ще има правителство, защото електората е така вече сигурен, че ако ще всеки ден да има избори ДпС ще са все вътре в парламента и все ще прави далвери. ДпС се плаши само от едно, да не се дадат равни права за гласуване на българите в чужбина, и да няма масово гласуване на всички български граждани, защото тогава ще са вън от парламента.
  5. ДБ. ДБ очакваше да е опозиция и да громи властта. Така че не са доволни от това което стана. Ще има нови избори а там вече не се знае.
  6. ИМВ. Те не са доволни, че се отива към нови избори и там не се знае дали ще са вътре.

  Анатема на комунизма!
 47. 47 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#43] от "zxp53317185":


  Искаш прекалено РАНО

 48. 48 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Между другото всичките мрънкахте срещу Баце кога беше забранил на Данаил Кирилов да пише у Фейса, ама сега Слави е забранил на цялата си партия да пише у Фейса. :)
  Както се казва - получавате Баце в двойна доза :)
  —цитат от коментар 36 на realguru


  Слави винаги е пипал твърдо!
  Целият балет, се строява в две редици редовно !

  А теа викат .. “мани го, тоа мекушав..“ ..

  Ще видите вие, един мекушав - не го знаете Слави!

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Любопитно

  На г-н Станислав Трифонов още не са ли излезли резултатите от теста! Здравният му статус да не е засекретен?!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на han_kurbat
  han_kurbat
  Рейтинг: 140 Весело

  До коментар [#25] от "Santos":

  Аааа, нема страшно, после другаря Потник ще връчи мандат на ХИ и ще има баница с айрян!

 51. 51 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#39] от "авторът":

  Със сигурност съм по - образован от Вас. Оставете го този Борисов, нали уж се бил сринал, бил минало и незнам какво си. Дайте да видим партиите от протеста какво правителство ще правят, нали много бързаха да махат Борисов, а сега хич не изглежда да са се разбързали много.

 52. 52 Профил на han_kurbat
  han_kurbat
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  Да, както на другаря Потник.

 53. 53 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  При толкова разделен мат’рял на никой няма да му е лесно да управлява.
  Така че дайте да не се заблуждаваме с прекомерни очаквания.
  ЕДНО ПО ЕДНО...

 54. 54 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1507 Весело

  Славчо и партия ИТН (И Така Нататък) ...
  ...
  ...
  —цитат от коментар 25 на Santos  Добро попадение, респект😀  До коментар [#25] от "Santos":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 55. 55 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":


  Здравния му статус си е негова грижа. Ти гледай твоя

 56. 56 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  А какво стана с мантрата Христо Иванов премиер? Моля ви не разочаровайте Маджо!
  —цитат от коментар 27 на Дария Колев


  Ами боя е м-у маджо и черепа! Русияните ги сбориха и който победи, той ще е техния наместник! Няма място за сърдене!

 57. 57 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 971 Любопитно

  До коментар [#25] от "Santos":Вие така ли търчахте с менци за водица?Ах мижитурки недни
  —цитат от коментар 26 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Нещо друго да измъцаш или само толкова си можеш? М?

 58. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  .. заради намръщените стойки и голямото перчене, че Трифонов ще има здрава ръка и ще въведе ред, не са познали, той има хъс да плюе по политици и да руши авторитети, понеже е анархист!!!
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  Да бе , да ..

  Слави си е твърд и командва с желязна ръка!

  Това е истината!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Права е Смилова , трябва да има баланс между изнервянето на противника и изнервянето на привържениците . Сега ще видим кой има по-здрави нерви .

 61. 61 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1956 Весело

  С отказа да разкрие картите си ...
  *****************************************

  Ако приемем назубрените от нета вицове, оооо, да - Слави има много скрити карти!
  Шоуто ще е тотално!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 62. 62 Профил на Rodrigo
  Rodrigo
  Рейтинг: 259 Неутрално

  [quote#34:"sim4o"][/quote]

  Само че той им дава заплата.
  Парламентът не му е балета или бенда, че да си мисли, че същият подход ще върши работа. Изобщо, защо се надценява толкова много този авторитарен и себичен тип?

 63. 63 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Много ще се изкефя Слави да им обърка системата и вече да не се менкат, джуркат или както там ви харесва.
  Така малко да ги накара да си стъпят на краката и да усетят коравото под тях

 64. 64 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#57] от "Santos":
  гледай вие как ще измъцате..

 65. 65 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Весело

  Славито няма полезен ход. ГЕРБ е ясно, че ще предложи правителство и то няма да мине. После е негов ред. Вариант А: Слави не прелага кабинет. Много разочаровани изиратели и съмнително минаване на 4% при следващите предсрочни избори. Б: Слави прави правителство подкрепен с гласове на ГЕРБ, БСП, ДПС. И трите партии декларираха готовност за това. Колко време ще изкара такова правителство на компромисите, 2,3,4 месеца? И после пак вариант А.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#65] от "todor._89":

  Що няма да ви мине?
  Къде забравяш Бойко 4???

 68. 68 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Господари на мълчанието?
  Може, не е трудно да мълчиш "умно", докато другите умници мислят, че умно мълчиш. Но защо ли ми се чини, че тези господари на "умното" мълчание ще забъркат много големи лайна. Дори самият Андрей Райчев няма да може да обясни вонята.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#34] от "sim4o":

  Така е,но държавното управление е доста по различно от това на собственика на фирма,телевизия,балет и т.н.,където никой не смее да мрънка ,защото ще затвори вратата от външната страна за последно.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1783 Весело

  и все пак трее се признае, че Славчо е некво явление в жанра... все бяхме виждали мюрета, ама предварително застреляни - сефте

  цяла седмица реанимация и то не ще и не ще... господар на мълчанието хахахах

 74. 74 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Весело

  Топката е в Слави и той е този който ще загуби или спечели най-много от следващите си ходове. Не виждам какво ще загуби ДБ, стига да подходи принципно. Ако Слави предложи правителство със задачи, приоритети и срок които отговарят на обещаното от ДБ, подкрепа. Ако не - избори. Ако се отклони от обещаното - оттегляне на подкрепата и избори.
  —цитат от коментар 31 на Боже  До коментар [#31] от "Боже":

  Значи ако Слави не управлява така,както кажат от ДБ,те няма да се коалират с него?! Ти да видиш!

 75. 75 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#48:"sim4o"][/quote]

  @sim4o, държавата не е балет и Славе няма да може никого да строява, ама ти си непоколебим и няма да ми повярваш! Но си запиши някъде: ПРАВИТЕЛСТВО НА СЛАВЧО НЯМА ДА ИМА!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#67] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Искаш да ви мине ли!? Той вече ви мина, ама от толкова "минавания" сте изгубили чувствителност на определени места.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 78. 78 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Днес Смилов пере и простира, а пише Смилова.
  Утре обратното.
  Нещо като ГЕРБ и ДПС.

 79. 79 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Права е Смилова , трябва да има баланс между изнервянето на противника и изнервянето на привържениците . Сега ще видим кой има по-здрави нерви .
  —цитат от коментар 60 на hodounski


  А кой се е изнервил и защо??

  Текат си процедурите по Конституция и неизвестно, кой и защо е чакал друго?

  Смилова кво ли чудновато нещо си е мислила?

  Ми ето ги нещата:

  - изборите свършиха .. във вторник 06.04. 2021, ако не сте забравили.

  -публикацията в Държавен вестник за резултатите си беше в срок.. партиите и избирателите бяха информирани.

  - и два дена СЛЕД КРАЯ на изборите, какво чудно чудо, очаква Смилов да стане?

  Предстои - СВИКВАНЕ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ..

  А до свикването - партиите дето са избрани - трябва да направят консултации, кои ще са , аджеба ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ.. щото то може, те да са 2, или 3 и те да си се обединят, или напротив ..

  Освен това, трябва време за да се конституира парламента .. комисии, правилник на НС , председатели на комисиите, председатели и заместници.

  И след като се разбере, кои ще са Парламентарните Групи и как ще дейтва парламента - Президентът дава мандати на ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ (които не ги знаем, още кои ще са , щото те ще станат действащи , при наличието на Парламент) за управление..


  Та , какво чака , веднага три дена след края на изборите, да се случи Смилова е безкрай неясно?
  Да припомним - ИЗБОРИТЕ свършиха във вторник!

 80. 80 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#77] от "todor._89":

  То щото ни ,,мина” затова е със 70 депутата...
  Недей ни бърка с Божков, ей момко!

 81. 81 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#79] от "sim4o":

  Ама какво им обясняваш на ,,електората”...
  Да четат там . Не само с Винету

 82. 82 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#80] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Вие с колко депутати сте, моме!? И Фнимавай с бройката да не включиш някои недостатъчно умни и красиви.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 83. 83 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  [quote#48:"sim4o"]
  —цитат от коментар 75 на Santos
  @sim4o, държавата не е балет и Славе няма да може никого да строява, ама ти си непоколебим и няма да ми повярваш!
  Но си запиши някъде: ПРАВИТЕЛСТВО НА СЛАВЧО НЯМА ДА ИМА! [/quote]

  Слави може да строява, който си рече..!

  Не го познаваш , та за това викате “тоа е мекушав“..

  Трифонов е всичко друго, но не и мекушав..

  П.П
  То се не знае, кои ще са ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ , което и обясних , така че какви ще са мандатите за правителство е тотално неясно ..

 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мърмор":

  Бъзпътица,нови избори и отново безпътица...

 85. 85 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#82] от "todor._89":

  Ние не си ги мерим депутатЕте, ами идеите момко!

 86. 86 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#82] от "todor._89":


  И Фнимавай че нещо много взеха да ви се отказват

 87. 87 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#85] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  А, знаех си аз, че няма как да сте само умни и красиви! Ето и идеалисти сте, може би и философи!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ТНТ
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 90. 90 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#89] от "ТНТ":


  Ние по-голямо шоу от това десртгодишно на ГЕРБ едва ли сме гледали 🤣👍🏻
  https://m.youtube.com/watch?v=6bg2LqkGgNQ

 91. 91 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Който популистки нож вади, от популистки нож умира.
  Преди 15 г. Борисов засвири на тънката струна: "Ние ги хващаме - те ги пускат"; Вальо Топлото, Тройната ламя, "ще преборим престъпността" и снм. И за 10 г. се показа като по-върл престъпник и от тях. Какво риве Борисов сега, че някой го биел с неговите камъни по неговата глава. Максимално заслужено народът му показа вратата.
  Пинизът е там, че колкото и ИТН да напомя първия удар на ГЕРБ с големия резултат, сега пъзелът може да се нареди само с повечко участници. Което никак не е зле. Само трябва да се спази основното условие - Боко да е далеч от властта, защото е най-отровното нещо в политиката (само ДПС му е конкурент по токсичност).

 92. 92 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 1013 Весело

  Слави Трифонов мълчи по принуда, няма визия за управление, няма капицитет да управлява!Да управляваш една държава не е като да имаш десетина сценаристи, няколко певеца, оркестър и чистачка в студиото!
  —цитат от коментар 2 на Дария Колев


  ...или с няколко думи: Страхът си е голямо шубе!
  НО! докато не видя ДБ да се разправи с всички кризи у нас-нищо не ме интересува! Искам Хр.Ив. мин.председател.Точка!

 93. 93 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#88] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Рано си информирана кой ще духа таратора!? За сега е ваш ред, и Фнимателно зада остане доволен ДоганЯ.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 94. 94 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Изтрезняване, изтрезняване, изтрезняване. Нещо като Приземяване, приземяване, приземяване.

 95. 95 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Весело

  Истинските господари на мълчанието 🤣
  https://m.youtube.com/watch?v=nQ383md19fc

 96. 95 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 512 Неутрално

  И като ви кажат, че сте серсеми не се обиждайте. Защото как е възможно да си въобразявате, че един съвършено доказан простак ще може да управлява държава? Може да управлява тълпа от чалгаджии, но народът е съвсем друго нещо. А някои серсеми дори разчитат на отровени Мутри, червени боклуци и техните наследници вкупом с простака да са определящи за бъдещото на България!? Тази сбирщина може да е еманация на Чалгария, но нищо повече.

 97. 97 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Всяко сравнение със Симеон II е просто неуместно, царят беше много нива над българската действителност.
  —цитат от коментар 4 на anonimnii  Царят имаше визия за управлението и мълчеше не защото няма какво да каже, а за да постави журналистите на място.Докато при Слави е страх да не каже нещо, което няма да е на място.
  —цитат от коментар 7 на anonimnii


  Брей, ти да видиш какви оди за крадлив дедо, онзи с 800-те дни! Дето ги използва за каквото може да прилапа от държавата, както и юпитата около него. Особено прочути с едни сделки за външния дълг оказали се кон за кокошка.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 98. 98 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#33] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Под ред имаш предвид уважение пред избирателя? Герб се произнесе, освен, ако въпросът е колко/дали ще напазарят подкрепа.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#2] от "Дария Колев": Ако някой си е мислил, заради намръщените стойки и голямото перчене, че Трифонов ще има здрава ръка и ще въведе ред, не са познали, той има хъс да плюе по политици и да руши авторитети, понеже е анархист!!!
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  Ти пък! Анархист бил?! Обикновен грубиян и невъзпитаник,меко казано!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK