Трафикът на "дежурни" депутати и новата конституция

"Десет депутати от средно качество, при това от групата на ГЕРБ... Мисия невъзможна!... Поне без Дани Кирилов..."

© Правна лудост, Фейсбук

"Десет депутати от средно качество, при това от групата на ГЕРБ... Мисия невъзможна!... Поне без Дани Кирилов..."Настоящата статия е провокирана от рецидивиращия мерак на премиера Бойко Борисов да институционализира трафика и експлоатацията на т.нар. от него "дежурни" депутати. Черпейки опит от оперативното прегрупиране на мутренските бригади и от пожарникарските наряди, през 2013 г. Борисов предложи на БСП и ДПС 20 депутати, за да излъчат правителство. Тогава някой придворен юрист май се сети, че този трансфер не пасва на досадната конституционна претенция, че България е парламентарна република и правова държава. Затова в третия мандат на ГЕБР сенчестата смазка между същите партии и "патриотите" се осигуряваше чрез флуидния силует на Делян Пеевски.


От известно време обаче


г-н Пеевски е в неизвестност. Може би затова Борисов пак се сети за "дежурните" депутати.
На 07.04.2021 г. той предложи на политическите си опоненти 10 "наемници" за подкрепа на ново правителство. Неприличната оферта е толкова нелепа, че в нормална държава би произвела само вицове и карикатури. Тук обаче мастити "анализатори" задълбочено почнаха да изчисляват как свежата герберска подкрепа количествено и качествено ще промени конфигурациите в новия парламент. Щом дори хора, публично промотирани като експерти, приеха невъобразимото за възможно, време е конституцията да бъде съобразена с реалността. Ето няколко примерни стъпки в тази насока:


Според член 67 от конституцията:


(1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.


(2) Народните представители действат въз основа на конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.


За да няма съмнение, че Борисов не познава конституцията, или пък, че, пази Боже, не му пука за нея (всъщност второто предполага първото), в новия член 67 от словосъчетанието "народни представители" ще отпадне определението "народни". От втората алинея се махат демодираните и изпразнени от съдържание клишета "съвест и убеждения". Така редактирана, архаичната норма добива актуално звучене:


"Представителите представляват представлявания, който ги е сложил в изборните листи и действат въз основа на неговия кеф и хрумки."


Дотук добре. За разлика от трафика на проститутки, алъш-веришът с представители е свързан с държавното управление и трябва да е разписан в конституцията. Възникват обаче множество сложни въпроси, които се нуждаят от обществено обсъждане:


* Кой има право да избира кои точно депутати да бъдат обект на трансфера?


а) Ако това е Борисов, могат ли получателите на "пратката" да възразят срещу нейния качествен състав? На мястото на Христо и Мая, бих държал в групата на 10-те да са Тома Биков и Деница Сачева. Професионалните ренегати са имунизирани срещу срам и съвест и са с доказан рефлекс за приспособяване към всяка политическа среда. Конкретно Биков и Сачева имат готови опорни точки, бойни призиви и обидни квалификации срещу Борисов и ГЕРБ. Така се пести историческо време за измисляне на нови.


б) Ако пък Бойко опита да пробута Караянчева, опонентите му категорично трябва да възразят. Дори стотна от мъжкарските комплименти, с които Вождът я обсипа, да са верни, има риск бившият председател на парламент да обърка нещо с гласуването... А и с онова желание да скача от високи родопски скали, току виж групата парламентарни десантчици намаляла.


в) Така възниква нов проблемен казус. Живеем в тревожни времена. Когато някой от великолепната десетка се спомине, може ли Борисов да тури на негово място Любен Дилов и дали тогава Слави например може да оспори качеството на фонетичните му изяви?


г) Поради казуистиката и сложността на маркираните, без претенция за изчерпателност, хипотези, изглежда приложим принципът, че когато се дават родовоопределни вещи (депутати, без лични имена, воля и съвест), те следва да са поне от средно качество. И пак греда! - десет депутати от средно качество, при това от групата на ГЕРБ... Мисия невъзможна!... Поне без Дани Кирилов...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK